Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Extreemrechtse groep valt in Parijs vrouwendemonstratie tegen geweld aan

  •  
20-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
parijs
In heel Frankrijk zijn zaterdag tienduizenden vrouwen en andere demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen vrouwengeweld en het gebrek aan actie daartegen van de kant van de regering Macron. De Franse president heeft in 2017 verklaard dat het beëindigen van gender gerelateerd en seksueel geweld een speerpunt van zijn beleid zou worden. De demonstranten, verenigd door #NousToutes (Wij allemaal) eisen dat geweld tegen vrouwen serieus genomen en vervolgd wordt. 65 procent van de vrouwen die door een (ex-) partner om het leven worden gebracht, hebben tevoren contact opgenomen met de politie. De afgelopen vijf jaar zijn er in Frankrijk bijna 600 vrouwen vermoord. 220.000 zijn jaarlijks slachtoffer van geweld, bijna honderdduizend worden verkracht.
Alleen al dit jaar zijn 101 vrouwen gedood door hun partner, oftewel door femicide. Yannick Jadot, presidentskandidaat voor de Groenen, stelde in Parijs dat “het geweld tegen de helft van de mensheid niet langer te tolereren valt”. De actievoerders eisen dat er een miljard besteed gaat worden aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen, ook door middel van voorlichting. Jongeren zouden moeten leren wat toestemming is maar er moeten ook meer opvangplaatsen komen voor slachtoffers. Veertig procent van de vrouwen die nu lijden onder geweld en willen vluchten krijgen geen opvang aangeboden.
Voor het eerst was er ook een christelijk blok bij de demonstratie, waarin leden van christelijke feministische en LGBTQIA-organisaties meeliepen om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen in de kerk.
De demonstranten werden in Parijs aangevallen door leden van een extreemrechtse groepering die zich tegen vrouwen en migranten keert. De aanvallers, gewapend met riemen, sloegen onder meer met een ijzeren paal op de demonstratie in. Er werd ook met stoelen naar de demonstranten gegooid. De aangevallen demonstranten scandeerden ‘cassez-vous!’ (rot op!)
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Tom Lucassen
Tom Lucassen21 nov. 2021 - 11:03

Bange, rechtse mensen, onzeker omdat ze teveel macht aan vrouwen dreigen kwijt te raken.

1 Reactie
Pater
Pater24 nov. 2021 - 1:17

Dat is het precies. Net als Baudet.

Sonic2
Sonic221 nov. 2021 - 10:21

Ik denk gewoon een goede dialoog houden. Met een kop thee en een lange vinger. Daarna een heel lang onderzoek houden waarom die soort extreemrechtse lieverds zo gewelddadig zijn. Dan de conclusie trekken dat het vast door links komt of dat het feminisme dit wel weer heeft uitgelokt. Daarna kijken hoe we de angel uit de woede kunnen trekken door deze extreemrechtse schatjes zoveel mogelijk tegemoet te komen. Wellicht wat allochtonen het land uit deporteren. Zodat ze zich in ieder geval niet geïsoleerd worden, want dat is namelijk echt UITSLUITING en APARTHEID. Dit soort schatjes uitsluiten. In Nederland doen we het al 20 a 30 jaar zo. Leggen we ze helemaal in de watten en daar zijn ze hier ook veel en veel gematigder van geworden. Zucht...

4 Reacties
Satya
Satya21 nov. 2021 - 12:59

We geven ze ook alle ruimte in het parlement. Wilders negeren is het enige goede wat ze kunnen doen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 nov. 2021 - 13:43

@Sonic Het zijn tenslotte de zogenaamde "bezorgde burgers". Daar moeten we goed naar luisteren! CMO

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2021 - 8:07

Liever geen 'lange vinger' dan gaan ze per direct door het lint. Overigens krijg je geen kans die dialoog te voeren. Voordat jij je mond hebt opengedaan heb je al een rechtse te pakken.

Pater
Pater24 nov. 2021 - 1:17

@#Sonic Wat een flauwe kul. Vrouwenhaters worden al 50 of 60 jaar niet met begrip tegemoet getreden.

GMatth52
GMatth5221 nov. 2021 - 1:19

Extreem-rechtse, hetero-seksistische, witte mannen nemen de macht op straat over. Tegen vrouwen durven zij wel, die lafaards.

Déjà vu
Déjà vu21 nov. 2021 - 1:02

En het cynische aan e e. a. is, dat dergelijke kereltjes nog aan de vrouw komen ook En die vrouw komen we na verloop van tijd weer tegen in de jaarlijkse statistieken.

Ecclesia
Ecclesia20 nov. 2021 - 22:41

Aaaah... "Incels" in actie, oftewel 'involuntary celibates'. Mannetjes van 30 die nog maagd zijn, arme jongens toch. Nou, misschien heeft Zuckerberg toch een punt met zijn nieuwe Metaverse. Laat die arme jongens een VR-bril opzetten zodat ze daar in ieder geval aan hun trekken komen. Dan zijn de vrouwen wereldwijd weer iets veiliger.

watcher3
watcher320 nov. 2021 - 22:05

zo meteen komt Eid er weer in met leugens over mevrouw Simons om af te leiden van de praktijken van deze Franse fvders.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 nov. 2021 - 21:29

En zo kennen we extremistisch rechts weer: misogyn, xenofobisch en antisociaal.

5 Reacties
Nico Ramaker
Nico Ramaker20 nov. 2021 - 22:27

Dat zou ik bij huiselijk geweld tegen vrouwen, en zeker als dat geïnstitutionaliseerd is met cultuur, religie, en zoals zo vaak een mix daarvan, zeker niet hoofdzakelijk bij conservatief of extreem-rechts neerleggen. Ik weet ook zeker dat de demonstranten tegen vrouwengeweld dat niet doen.

prgrssf
prgrssf21 nov. 2021 - 7:52

Ze grijpen alles aan om maar niet te deugen.

Satya
Satya21 nov. 2021 - 12:58

Weer probeert Lego de aandacht van zijn maten af te leiden. De sympathie voor deze clubjes vrouwenmeppers spat er keer op keer af.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout21 nov. 2021 - 18:24

`Weer probeert Lego de aandacht van zijn maten af te leiden. De sympathie voor deze clubjes vrouwenmeppers spat er keer op keer af' Idd, onder zijn zoveelste trolpseudo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2021 - 8:13

Vrouwenmeppers heb je in alle soorten en maten. Dat ontkennen mensen ook niet. Alleen laat een bepaald soort vrouwenmepper hier meteen zien wie ze zijn, ze meppen er nl. meteen op! Een betere bevestiging kun je niet hebben.