Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse complotextremist die aanslag op Pelosi pleegde was op 'zelfmoordmissie' en had meer doelwitten

  •  
02-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1421 keer bekeken
  •  
ANP-456888948

De complotextremist die de man van Nancy Pelosi binnendrong en haar echtgenoot Paul aanviel, was op een “zelfmoordmissie”. Dat heeft de dader, David DePape, bekend aan de politie. DePape wilde Pelosi, die niet thuis was, ontvoeren en had nog andere politici in het vizier. Hij kon na de aanval op Paul Pelosi worden aangehouden.

Uit het politierapport viel op te maken dat Paul Pelosi werd aangetroffen in een plas bloed, nadat DePape met een hamer op hem had ingeslagen. Behalve aan zijn hoofd, liep Pelosi ook verwondingen op aan zijn arm en handen. Verder zou DePape hebben toegegeven een lijst te hebben van politici, zowel landelijk als uit Californië, die hij wat wilde aandoen. 

De 42-jarige DePape was geobsedeerd door extreemrechtse complottheorieën die hij dagelijks urenlang verspreidde via het internet. Behalve op sociale media vulde hij webpagina na webpagina met deze theorieën, pagina’s die overigens door vrijwel niemand werden gelezen. Op de sociale media-profielen van DePape ging het vrijwel uitsluitend over de zogenaamde gestolen verkiezingen van 2020 waar Trump-fanaten nog altijd heilig in geloven, de aanval op het Capitool op 6 januari vorig jaar en allerhande complotten over Covid-19.

DePape werd dinsdag voorgeleid. Hoewel hij bekend heeft Paul Pelosi een schedelbasisfractuur te hebben geslagen met een hamer, de knieën van Nancy Pelosi te willen breken en nog meer slachtoffers wilde maken, zei zijn advocaat dat hij onschuldig is en verzocht de rechter om vrijlating. In plaats daarvan moet DePape zijn proces achter tralies afwachten zonder recht op borg. Hij staat terecht voor poging tot moord, poging tot ontvoering, mishandeling en inbraak.

De commissaris van de Capitoolpolitie in Washington DC, verantwoordelijk voor de veiligheid rond de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, heeft in een reactie op de aanslag op Pelosi gezegd dat het "een alarmerende herinnering is aan de gevaarlijke bedreigingen waarmee gekozen functionarissen en publieke figuren worden geconfronteerd in het huidige gepolariseerde politieke klimaat."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Gaai2
Gaai23 nov. 2022 - 15:10

Deze reactie is verwijderd

PVDB2
PVDB22 nov. 2022 - 21:03

Extreem rechts. Na vele voorbeelden toch weer blind verder gaan. Nog steeds gestolen verkiezingen. Fraude. Need I say more? Blijkbaar wel. Maar als je deze stemmers hier zelf vraagt is uiteraard extreem links de afgelopen 20 jaar het gevaar. Want Hamburg, rellen, demonstraties. Men vergeet de Anders Breiviks, de Brenton Tarrants van deze wereld. Het aantal mafkezen is toch echt wel een heel stukje groter aan de rechtse periferie. Zoals deze kerel. Rijp voor een mentaal instituut. Voordat hij mensen het leven gaat afnemen zoals genoemde personen. Het een zegen dat er geen referenda zijn. Dat 80% gelukkig nog ontwikkeld genoegd is om de onzin van 'helden / profeten" op tv en de politiek te doorzien is daarbij een zegen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal2 nov. 2022 - 16:20

Hier in het westen heten dergelijke figuren ''in de war''.... maar die Amerikanen denken daar iets anders over.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen3 nov. 2022 - 7:54

Hier in Nederland heten dit soort figuren 'Baudet aanhangers'

BrotherV
BrotherV2 nov. 2022 - 15:05

Rechts loopt weer te bagatelliseren en naar links en moslims te wijzen. Zo pathetisch.

MarcoG
MarcoG2 nov. 2022 - 15:01

"De complotextremist die de man van Nancy Pelosi binnendrong" Ik neem aan dat dit niet juist is en hier het huis van Pelosi wordt bedoeld?

Sven Stevin
Sven Stevin2 nov. 2022 - 14:01

Het is zeker dat deze aangetoond verwarde eenling met zijn terreurdaad in verband is te brengen met het sterk gepolariseerde maatschappelijke klimaat. Daarbij geldt natuurlijk: "It takes two to tango." wat ook bewezen wordt door het voorkomende agressieve extremisme op diverse flanken. Men kan zich met die diversiteit als verantwoordelijke partijen voor deze beïnvloeding beslist aantrekken. Daarbij hoort ook de notie dat een verwarde eenling beïnvloed door dergelijk extremisme niet in het ene geval wél een gerechtvaardigd toewijzen van schuld mag opleveren en er in het andere geval die verwardheid die zich in extremisme uitende partijen van verantwoordelijkheid ontslaat. Er zijn vel gevallen waar b.v. verwarde eenlingen onder invloed van extreem islamitisch gedachtegoed terreuraanslagen pleegden maar er meteen op gehamerd werd dat dat niet in verband gebracht mocht worden met die achtergrond die zo duidelijk een invloed had. Net zo geldt dat voor meer of minder verwarde eenlingen die beïnvloed door extreem links, milieu-extremisme, en niet te vergeten extreem identiteitsdenken terreurdaden pleegden.

11 Reacties
Satya
Satya2 nov. 2022 - 14:59

Geweld goed praten. Idioot gewoon.

BrotherV
BrotherV2 nov. 2022 - 15:03

Blabla, de hamer kwam van rechts.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 nov. 2022 - 15:24

Sven, wat een onzin. Dus het ligt aan het gepolariseerde klimaat en niet aan de man zelf? Hij is slachtoffer van de maatschappij die hem dit liet doen? Links is misschien agressief, maar alleen met woorden. Niet als de Trumpaanhang met zijn ontvoeringen, geweldplegingen en bestorming van het Capitool. Als er een directe lijn loopt is die afkomstig uit het Trumpkamp en loopt ze via 6 januari naar het heden. En wat de parallel met moslims betreft, moslims zijn geen groep die er op gericht is de bestaande maatschappij met geweld omver te werpen. De aanhangers van Trump zijn dat wel.

Jonathan2
Jonathan22 nov. 2022 - 16:46

Alleen extreemrechts ziet opkomen voor het milieu, mensenrechten en democratie als extreemlinks. Ze willen niet de democratie afschaffen, en vandalisme is wat totaal anders dan een terreurdaad.

LaBou
LaBou 2 nov. 2022 - 17:52

Wat een lulverhaal. Dit gewoon door extreemrechts beinvloed en sven vindt dat blijkbaar prima. Sterker, hij probeert de schuld naar links te schuiven. Maar dat is niets nieuws, dat doet hij elke keer.

Andreas4
Andreas42 nov. 2022 - 20:35

Deze reactie is verwijderd

Sonic2
Sonic22 nov. 2022 - 21:32

Ik kan het Sven Stevin niet eens kwalijk nemen dat hij met zo'n reactie komt. Het is het monster wat we gebaard hebben. Waar ik ook al regelmatig voor gewaarschuwd heb. Sven Stevin staat absoluut niet alleen in zijn opvattingen. Er staat ons een huiveringwekkende tijd te wachten en ik vind mezelf een optimist. We hebben niets geleerd

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 nov. 2022 - 21:47

Warrig verhaal. Bedoel je nu dat als met samenzweert of plannen maakt voor geweld tegen personen bij een aanslag men dan samenzweert of plannen maakt voor geweld tegen personen bij een aanslag? Ja, nou en? De etiketjes los daarvan zijn niet hetzelfde als de bevonden aanslagen en zijn niet relevant opzich. Net doen alsof er een klimaat activist iemand heeft geprobeert te vermoorden is liegen en wegwijzen.

Zandb
Zandb3 nov. 2022 - 7:34

Sven Wie uw laatste alinea leest, die weet dat u eindelijk vindt wat die linkse mensen gelukkig al heel lang normaal vinden: Wat een eenling doet kun je niet zo maar een groep aanrekenen. En natuurlijk is het zo, dat in sterk gepolariseerde samenleving individuen het spoor bijster raken. Maar een onpartijdig iemand als u, die moet toch wel kunnen waarnemen dat bepaalde islamitische leiders en bepaalde rechtse idioten als Trump daar toch de veroorzakers van genoemd mogen worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2022 - 10:43

Vrijheid van meningsuiting is OK, maar dan wel in korte zinnen. Daarbij geldt natuurlijk: 'Men kan zich met die diversiteit als verantwoordelijke partijen voor deze beïnvloeding beslist aantrekken.'

Sven Stevin
Sven Stevin3 nov. 2022 - 21:55

Ik veroordeel deze persoon, die naar feiten een verwarde eenling is zoals in geval van zoveel dergelijke terreur-aanslagen plegende figuren, die daarbij dan onder invloed blijkt te staan van radicaal rechts, radicaal links, of radicaal religieus gedachtegoed. Vervolgens wijs ik daarbij duidelijk op m.i. een verantwoordelijkheid die deze achterliggende omgeving daarin heeft. Waar zit dan een grond om onderscheid te maken tussen het ene of andere verantwoordelijkheid hebbend radicaal gedachtegoed wat in gevallen dergelijke gemankeerde eenlingen tot terreur brengt? Maar misschien heb ik uit de boze reacties een of ander argument gemist?

Kit2
Kit22 nov. 2022 - 13:14

Vergeet niet dat wij met schelden en mishandelen behoorlijk ons partijtje meegeblazen hebben. Ik refereer maar aan ‘n bomaanslag op Kosto, de brand die mevrouw Janmaat invalide maakte, taart op de kop van Fortuyn, Marcel van Dam die hem ‘een minderwaardig mens’ noemde en het hier Baudet uitmaken voor fascist, narcist. Hetzelfde geldt voor het liegen en nepnieuws. Weet je nog? De ‘wetenschappers’, die met een takkie van een denneboom op tv stonden te oreren dat dit bos in het jaar 2000 geheel plat zou liggen? Deze boom leek alleen maar levend. Jaja. Onzin. De leugenaars die ons eind jaren 80 wilden vertellen dat er in Oost-Europa geen boom meer overeind stond? Lariekoek. Een andere ‘deskundige’ die met een verweerd stukkie van de St.Jan in den Bosch stond te beweren dat deze kerk al snel geheel tot gruis opgelost zou zijn? Ook met het betwijfelen van verkiezingsuitslagen gebruiken we dezelfde argumenten als Trump. Als het resultaat ons niet bevalt, is het vast via een of andere valse manier beinvloed. Orban heeft een grote meerderheid achter zich, maar die mogen we niet, dus is het frauduleus, en als een leuke westers ogende jonge vrouw uit Belarus uit eigenbelang vertelt dat de boel daar bedrogen is, gaan we juichend om haar heen staan. Is dat wel waar? Misschien. Zo staat Trump ook in het leven. Dus: eerst je eigen kant saneren, want er zijn ook nu nog veel onzinnige beweringen en leugens van onze kant, en dan kan je met recht de andere kant bekritiseren.

6 Reacties
Satya
Satya2 nov. 2022 - 15:04

Dus de zaken mogen niet benoemd worden? Dat Fortuyn een minderwaardig gedachtegoed had is een feit. Dat rechtvaardigd geen moord maar MOET benoemd worden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 nov. 2022 - 15:39

Wij we? Waar héb je het over? En tegen wié zit je eigenlijk te raaskallen?

Jonathan2
Jonathan22 nov. 2022 - 17:39

Je hebt waarschijnlijk te veel naar Fox-news gekeken en bent gaan denken dat het nationaalsocialisme een linkse stroming is, maar al je doorzichtige propaganda komt rechtstreeks uit een heel andere hoek dan de linkse. Laten we zeggen, Tucker zou het ook zo proberen.

Sonic2
Sonic22 nov. 2022 - 17:48

"Rechts" lacht zich een ongeluk om al dat zelf reflecteren van links. Links zet zichzelf totaal voor paal door als enige zelfkritiek te hebben. Asscher stapte in 2021 op. Denk je dat Rutte dat doet? Je hele betoog is 1 groot gezwam. Trump is een nationalistisch dictator. Iedereen die hem steunt is als de CPN in de jaren 50. En al dat gezwam er om heen leidt alleen maar af van waar het omgaat. Een totale verwerping van nationalistische despoten. Daar moet het omgaan. Links heeft een zeer goede analyse over rechts nationalisme gemaakt. Links staat aan de goede kant in dit debat. Die laatste 2 zinnen van u vind ik zeer gevaarlijk. Want wij zijn altijd de enige met zelfkritiek en verzwakken ons zelf er mee. De andere kant doet het niet. In de tijd dat u links aanvalt draait Trump de democratie de nek om. Ik zou wel eens willen weten waar links de mist in gaat met de analyses. En ik zou wel eens de waarde van "rechtse" nationalisten willen zien. Waar is die waarde? Waar? Links noemt een stinkende mesthoop een stinkende mesthoop. Hongarije heeft trouwens een inflatie van 20%. Ik ben er geweest in de plattelands gebieden en dat was heel erg arm. De oorspronkelijke bevolking is verre van allemaal aardig. En het is daar zeer conservatief. Budapest is een prachtige stad, maar voor de rest wordt Hongarije/Orban totaal onterecht gehypet door nationalistisch rechts. Mag ook wel eens gezegd worden. Als we het toch over leugens ontmaskeren hebben

Zandb
Zandb3 nov. 2022 - 7:36

Kit En hoe heeft u dit principe - "Dus: eerst je eigen kant saneren, want er zijn ook nu nog veel onzinnige beweringen en leugens van onze kant, en dan kan je met recht de andere kant bekritiseren." - dan in uw reactie vormgegeven? Want vergis ik me nu of heeft het alleen maar over 'anderen'?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2022 - 10:44

Leest een beetje als een afscheidsbrief op het moment van zelfcancellation. Opdat Kit niet vergeet. Ga zo door.

Sonic2
Sonic22 nov. 2022 - 12:59

De aanslag op Pelosi( die was bedoeld voor Nancy Pelosi) is echt het resultaat van eindeloos demoniseren van "rechts" Amerika. Al jaren is Pelosi op de meest verschrikkelijke manier weg gezet. En is ze doelwit van onfatsoenlijk Amerika. Dit is het resultaat. En dan echt demoniseren he. Echt op de persoon spelen. Pelosi is niet mijn type politica maar het idee dat ze een levensgevaarlijke communist is dat is een krankzinnig idee. Laat "rechts" zich gaan schamen. En laat het eindelijk zich eens tegen die hooligans keren. Geen idee waarom niet meer mensen het zien zoals ik het zie en eens betitelen zoals ik het zie. MAGA zijn hooligans en terroristen. Niet omdat ik altijd gelijk heb. Zeker niet. Maar omdat toch wel duidelijk is wat voor ontzettend haatzaaiend tuig MAGA is.

5 Reacties
Freek74
Freek742 nov. 2022 - 13:06

Het zijn bijna Nederlandse toestanden daar in Amerika!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 nov. 2022 - 13:24

Ach rechts doet hetzelfde als de democraten met Trump hebben gedaan. Dus wat is daar erg aan?

badgast
badgast2 nov. 2022 - 14:46

niet demoniseren *van* maar demoniseren *door* .

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2022 - 15:08

Trumpaanhanger/verwarde man https://www.politico.com/news/2022/10/31/the-five-most-chilling-details-about-the-paul-pelosi-attack-00064323

Sonic2
Sonic22 nov. 2022 - 17:29

@ IkHebAltijdOngelijk Wat een totaal verkeerde redenatie. Wat "rechts" doet met links is 1 grote schande. Bij heel veel wat links doet zit er een terechte waarschuwing in en is veel terechte kritiek. Trump zei in 2016 al dat hij alleen de uitslag zou accepteren als hij zou winnen. Dat vindt u dus klaarblijkelijk hetzelfde als wat links doet. Trump is een nationalistische dictator. Zijn coup mislukte omdat hij zo klunzig was. U ziet het niet, omdat u er blind voor ben. Pelosi is hooguit mainstream en wat corrupt. Trump verdient het niet om bedreigd te worden. Trump is geen Hitler. Voor de rest vind ik zo beetje niets onder demonisering vallen en vind ik zeer veel kritiek op Trump gerechtvaardigd. Ik ken genoeg mannen die wat beter met vrouwen en minderheden omgaan als Trump dat doet. Maar dankzij de dood van Fortuyn heeft achterlijk rechts weer een nieuwe methode om alles wat ze niet aanstaat onder demonisering te schuiven. Dat is morele chantage en censuur. U denkt dat u scoort. Maar in feite steunt u een dictator. Dat is met heel veel "rechtse" schreeuwers hier. Die denken voor het volk te staan. In feite staan ze voor nationalistische machtwellustingen. Die vooral wat op hebben met democratie als ze winnen. Het zou hilarisch( zoveel domheid) geweest zijn als het niet zo extreem gevaarlijk was geweest

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2022 - 12:26

De advocaat lijkt mij trouwens ook niet goedsnik. De gealarmeerde politie trof in de woning beide mannen aan en Pelosi zal zich wel niet zelf op het hoofd hebben geslagen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2022 - 10:47

Ontoerekeningsvatbaarheid misschien? 'de kern van het begrip wordt gevormd doordat een strafbaar feit niet aan de dader wordt toegerekend indien hij dit feit wegens een geestelijke stoornis heeft gepleegd. '

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2022 - 15:47

Een advocaat kan dat toch niet zonder dat er onderzoek door een deskundige heeft plaatsgevonden beoordelen?

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn2 nov. 2022 - 11:39

Verschrikkelijk. Je ziet het nu ook in Brazilië, het begint een trend te worden dat als een verkiezingsuitslag je niet bevalt, dan bestempel je hem gewoon voor frauduleus. Dank je wel, meneer Trump.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 nov. 2022 - 12:42

Graag gedaan!

Satya
Satya2 nov. 2022 - 11:27

Vast rechts bohemien.