Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Extreemrechtse 'burgerwacht' jaagt in Nederland op asielzoekers

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
odin
Update 21 juli
Verschillende media, waaronder Joop.nl, meldden dat de Soldiers of Odin een asielzoeker in elkaar had geslagen. Omdat de leden van de extreem-rechtse groepering een bebloede man aan de politie leverden, leek het alsof zij hem aangevallen hadden. Dat blijkt nu niet het geval te zijn geweest. Volgens de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Oldambt is de vluchteling niet mishandeld door burgerwacht Soldiers of Odin. De man zou gewond zijn geraakt zijn tijdens een gevecht in een bar van de vorige nacht. Hij zou op de desbetreffende avond geen strafbare feiten gepleegd hebben maar wel eerder verdacht zijn van een aanranding. Dit meldt de Volkskrant.
RTV Noord meldt :
"De asielzoeker heeft wel een 12-jarig meisje lastiggevallen, maar daarbij zijn geen strafbare feiten gepleegd. De asielzoeker vroeg aan het meisje of ze met hem mee wilde gaan. Daarop wilde ze met de fiets wegfietsen, maar hij hield haar tegen door haar fiets vast te pakken. De meid slaagde er alsnog in om weg te komen. Volgens het Openbaar Ministerie is er weliswaar sprake van ongepast gedrag, maar is het gedrag van de man niet strafbaar. Daarom heeft de politie besloten de asielzoeker niet te vervolgen. Hij wordt wel voor een ander geval van aanranding verdacht. Dat zou enkele dagen eerder zijn gebeurd. Die zaak is nu in onderzoek."
Eerder:
De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de straatpatrouilles die de extreem-rechtse groep houdt. Ook gaat de burgemeester Pieter Smit met de bende in gesprek.
De politie in Winschoten kreeg gisteren een melding binnen van een asielzoeker uit het azc in Oude Pekela die vrouwen zou lastig hebben gevallen. Eenmaal aangekomen troffen zij een man aan die in elkaar geslagen was. Door wie wilde hij niet zeggen en hij wilde ook geen aangifte doen.
Op de Facebookpagina van de Nederlandse afdeling van de extreemrechtse ‘Soldiers Of Odin’ claimt de zelfbenoemde burgerwacht de man geweldloos te hebben aangehouden en overgedragen aan de politie. De politie verklaart in het AD echter:
"Na een melding zijn wij ter plaatse gekomen. Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van leden van de Soldiers of Odin was echter geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep."
Ook heeft geen enkele vrouw bij de politie aangifte of melding gedaan van aanranding of misbruik door de betreffende man. Wel zou hij in verhoor met politie hebben aangegeven een praatje te hebben willen maken, waarna hij is vrijgelaten.
Omdat de man niet wilde zeggen wie hem mishandeld heeft wordt Odin officieel niet verdacht van een strafbaar feit. Volgens het AD zegt een woordvoerder van politie de acties zelfs te ‘waarderen’:
"We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in."
Hoewel Soldiers of Odin zegt burgers te willen beschermen, werd de leider van de Finse moederpartij, Mika Ranta, in mei nog veroordeeld voor mishandeling. Ook heeft hij banden met met racistische en nazistische groepen. De Finse groep kwam in maart onder vuur nadat een ‘aanhouding’ van iemand die meerdere jonge meisjes seksueel geintimideerd zou hebben compleet gelogen bleek.
De leiders van de Nederlandse tak van Soldiers of Odin zijn volgens anti-extreem-rechtse onderzoeksgroep Kafka eveneens bekende gezichten uit de neonaziscene. De Volkskrant schrijft:
"De leider van de Groningse afdeling van Soldiers of Odin post op zijn Facebookpagina NSB-propagandapamfletten. Onder een bericht over vluchtelingenopvang in Beerta reageert hij met: ‘Gewoon een bom erop.’"
Lees ook op Joop:
Afbeelding: screenshot Facebook

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (153)

hermc
hermc27 jul. 2016 - 1:30

niet zo lang geleden worden zwarten opgehangen en levend verbrand voor het kijken naar een blanke vrouw op straat, ook toen was de excuus ''beschermen ons vrouwen'' tegen barbaren. Er is altijd een morele pretext voorafgaand aan een aanvalscampagne. ook denk ik dat de positie van homo's in Nederland de recente jaren vooral is verbeterd dankzij aanwezigheid van moslim immigranten, want de rechtse hooligans die vroeger homo's in elkaar trapten, zijn nu opeens ''homovriendelijk'', puur uit tactisch redenen.

Roberto van Velden
Roberto van Velden26 jul. 2016 - 18:44

de nederlandse politie weet dat extreemrechts wapens bezit, maar doet hier niets aan, Pegida wordt dan ook niet als bedreiging gezien en links wel.......

Minoes2
Minoes221 jul. 2016 - 17:21

Weg met dit soort groepen. Ik houd al niet zo van burgerwachten. De politie en overheid moeten hun taak doen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2016 - 9:34

Inderdaad. De finse politie is ook niet blij met deze heren.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper20 jul. 2016 - 21:45

Soms hoef je geen intelligentietest te doen om iemands intelligentie in te schatten. Zelfs vanuit de rug zien deze mannen als imbecielen uit. Kennelijk hebben ze niks beter te doen. Gewoon de uitkering afnemen wegens vrijwilligerswerk zonder vooraf afgegeven toestemming.

3 Reacties
van der laak
van der laak21 jul. 2016 - 3:12

haha u valt aardig door de mand!

CJJelle
CJJelle21 jul. 2016 - 11:14

U leest stripboeken. Toen ik jong was was dat ook het kwaad, want lees toch is een boek. Iemand die stripboeken las was dom. Ik dacht dat sowieso beoordelen op uiterlijk niet mocht hier. Consequent zijn is ook het moeilijkste in het leven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2016 - 9:45

Stripboeken zijn inmiddels wel gerehabiliteerd en vormen zelfs op academisch niveau soms verplichte kost. MAUS van Art Spiegelman is een aanrader. Net als PERSEPOLIS van Marjane Satrapi trouwens.

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 20:33

Vroeger, toen wij kleine jongetjes waren speelden wij ook zulke spelletjes. Cowboytje en indiaantje bijvoorbeeld. En we richten clubjes op waarmee we avonturen gingen beleven. Stoer, spannend en het verschafte ons een identiteit en een ergens bij horen. Heel romantisch, in de ware betekenis van dat woord. Deze jongetjes hieren spelen vikinkje en asielzoekertje. .

2 Reacties
Common Sense
Common Sense20 jul. 2016 - 21:18

En jij speelt bezorgd burgertje.

johannn2
johannn221 jul. 2016 - 16:09

Common, "En jij..." Je moet gedacht hebben, komaan een jij-bak er tegenaan. .

Tricky
Tricky20 jul. 2016 - 20:32

Waar blijkt uit dat er weggekeken wordt van moslimextremisme etc. Waar het om gaat is de selectieve verontwaardiging als het gaat om andere dan niet witte extremisten. Nee nu zijn er nog geen duizenden maar de geschiedenis heeft geleerd dat dit snel wel zo kan zijn. Kijk naar Turkije hoe heel snel rabiate razernij kan worden opgeroepen door een op macht beluste demagoog. Dat kan ook hier en dan steken die geregelde aanslagen heel mager af tegen de massale manifestaties van extreem rechts. Nu niet roepen dat het nu nog maar een paar man zijn dat geldt namelijk ook voor die aanslagen. Maar een massaal op hol geslagen volk is vele malen groter dan die groep terroristen alhier. Dus boezemt het schuimbekkend volk mij veel meer angst in dan die her en der verdwaalde terrorist. Het is even kwalijk maar hier werkt de macht van het getal. Vele duizenden, wij zijn nu eenmaal met veel en veel meer witten, rechtsrabiaten tegenover tientallen moslimextremisten. Liever dus honderden onschuldige slachtoffers van terrorisme dan straks vele duizenden onschuldige slachtoffers onder onschuldige moslims etc. door rabiaatrechts. Alleen omdat men de woede wil koelen op moslims omdat ze de terroristen niet te pakken kunnen krijgen. Dat gebeurt nu al in Turkije. Daar kun jje je

2 Reacties
Tricky
Tricky20 jul. 2016 - 20:35

Daar kun je van wegkijken maar het risico dat doorgeslagen rechtsextremisten veel meer slachtoffers gaan maken dan alle moslimterroristen bij elkaar in Europa wordt met de dag groter. Beide groeperingen.moeten dus keihard bestreden worden.

il viaggiatore
il viaggiatore21 jul. 2016 - 0:14

Tricky, ik geloof nog in onze parlementaire democratie waarbij geen enkele partij de absolute meerderheid kan claimen en dus moet onderhandelen met andere partijen om tot een regerings-akkoord te komen. Sterker nog, ik geloof in referenda. Een uitbreiding van de referendum wet zie ik wel zitten. Een bindend referendum met een opkomst drempel van 80% en een 60% voor of tegen als bindend zie ik wel zitten. Wordt dit niet gehaald dan is het slechts een raadgevend referendum. En een raadgevend referendum mag van mij ten alle tijde door de regering naast zich worden gelegd. Ik heb daar vrede mee. (Ik zeg dit als NEE stemmer tijdens het Oekraïne referendum.) Ik geloof ook nog steeds in onze grondwet. De grondwet kan bij ons niet zo maar met 2 simpele pennenstreken veranderd worden. En wat mij betreft is de grondwet niet geschikt voor referenda. Extreem rechts is in opmars. Dat is een feit. Heeft Wilders daar mee te maken. Dat durf ik wel te stellen, niet als veroorzaker maar wel als aanjager. Maar waarom is Wilders zo populair? Zijn het allemaal mensen die dom zijn? Je mag van mij ook weten dat ik een Fortuynist ben. Ik heb daar geen schaamte voor. Fortuyn benoemde het niet alleen, maar had ook wel oplossingen, alleen waren die oplossingen toen niet populair. Helaas heeft de LPF daar niets mee kunnen doen nadat Pim Fortuyn vermoord werd. Ik blijf het eeuwig jammer vinden en ik ben nog steeds een beetje zwevend tussen de PvdD/SP/PvdA/PP/CDA en zag in Fortuyn wel een beetje de rechte vleugel van het CDA. Nu sta ik ook niet te juichen bij de Sons of Odin, maar ik zie ze als gevolg van de tijdsgeest. En ja, er zijn gewoon veel problemen in bepaalde steden en in bepaalde wijken. In Almere worden de jongeren die stenen naar bussen gooien niet aangepakt, maar worden de stenen uit stadsplatsoenen verwijderd. We staan allerlei rechts nationalistische groeperingen toe uit Turkije. Of wil je de Grijze Wolven, Milli Görüs en de Gülen beweging anders zien? Dat noem ik redelijk naïef eerlijk gezegd. Hizb-Ut-Tahir? Islamistische organisatie wat de democratie verwerpt en een kalifaat wil stichten? Misschien meer gelijkenissen met Erdogan dan Sons of Odin? Dat ze exotisch zijn wil nog niet zeggen dat ze links progressief zijn. Dat is gewoon een DenkNL fout. Of eigenlijk een westerse denkfout. Zolang je je niet uitspreekt tegen deze groeperingen dan denk ik dat het beste is om je ook terughoudend op te stellen tegenover Sons of Odin. Mocht je twitter hebben, dan raad ik het je aan om Harald Doornbos en Jenan Moussa eens te gaan volgen. Dan krijg je vanzelf meer inzicht in de wereld, en in de wereld die op ons afkomt. En continu steeds vergelijken met andere mogelijke gevaren is natuurlijk kansloos. Laten we een kerncentrale bouwen. De kans dat een kerncentrale ontploft is veel kleiner dan dat er een zelfmoord terrorist zichzelf opblaast. Sorry dat ik beiden zoveel mogelijk wil voorkomen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jul. 2016 - 18:53

Geen enkele vrouw heeft aangifte gedaan van aanranding of misbruik, hij gaf zelf aan een praatje te hebben willen maken, wat mij geloofwaardig overkomt, mogelijk dat de dames daar niet van gediend waren, hoe Odin in dit verhaal schuift is me niet duidelijk maar kan me voorstellen dat de asielzoeker dusdanig is geïntimideerd geraakt door hun woord en gebaar en het dringende advies heeft gekregen verder niets los te laten omdat ze hem anders weer weten te vinden, de politie vindt het verder best lijkt het, ik vind dat dit voorval tot de bodem moet worden uitgezocht want volgens mij wordt hier een wezenlijke grens overschreden.

6 Reacties
Andy Capp
Andy Capp20 jul. 2016 - 19:21

"volgens mij wordt hier een wezenlijke grens overschreden." Dat is een waarheid als een koe, ongeacht de voorgeschiedenis.

Windowjan
Windowjan20 jul. 2016 - 20:32

Jouw post staat stijf vol met aannames. Ik wacht af wat er eerlijk gaande geweest is. Zolang neem ik jouw post niet serieus.

Common Sense
Common Sense20 jul. 2016 - 21:20

Hij heeft ook geen aangifte gedaan van mishandeling. Dus waar gaat het over?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jul. 2016 - 21:46

@Windowjan Als dit voor mij bedoeld is: niemand verplicht je te reageren, je hoeft mij niet serieus te nemen, ik zal er niet wakker van liggen.

johannn2
johannn221 jul. 2016 - 16:13

Common, "Dus waar gaat het over ? " Lees Raymond nog eens, of lees hem eens. . .

Common Sense
Common Sense22 jul. 2016 - 7:57

'geloofwaardig overkomt', 'kan me voorstellen', 'lijkt het', 'volgens mij' Je fantasie gaat aardig met je aan de haal.

peterh2
peterh220 jul. 2016 - 18:23

Het is de taak van de overheid om de veiligheid van de burgers te garanderen, faalt ze daarin dan krijgt je vanzelf dit soort dubieuze clubs. Het probleem zijn niet deze rare snuiters, maar politie die dusdanig onderbezet is dat ze niet adequaat meer orde en gezag kan handhaven. Marcouch helpt ook niet daarbij: hij vergelijkt deze groepen met jihadistisch tuig, maar volgens mij heeft er nog geen enkele burgerwacht met een vrachtwagen in een feestende menigte ingereden of ingestoken op onschuldige burgers in de trein...

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp20 jul. 2016 - 19:20

Jouw argumentatie lijkt wel wat op die van de politie: eerst iedereen oppakken en/of bekeuren die wat wietplantjes in de achtertuin en/of op zolder heeft staan en vervolgens klagen dat de handel in handen is gevallen van de georganiseerde criminaliteit. Wil je nou echt in alle ernst beweren dat we die fascistische stoottroepen nodig hebben om "orde en gezag" te handhaven? Misschien is dat jouw voorstelling van "orde en gezag", maar niet de mijne. En je kunt er natuurlijk op wachten dat "de anderen" -wie dat ook mogen zijn- zich te weer gaan stellen, -gewapend als het moet. Die "terroristen" zijn dan het rechtstreekse resultaat van de denkwijze van mensen zoals jij. Weimar.

6mei2002
6mei200220 jul. 2016 - 17:52

Ze jagen niet op asielzoekers in het algemeen. Ze jagen op asielzoekers die criminele activiteiten plegen.

1 Reactie
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 20:24

6mei2002, Ze jagen dus niet op mensen die criminele activiteiten plegen in het algemeen, maar specifiek op asielzoekers die dat doen. Die anderen interesseren hen niet. Het gaat hen niet om criminaliteit an sich te bestrijden. Zij jagen dus op asielzoekers. .

Macbeth
Macbeth20 jul. 2016 - 17:41

Wannabe vikingen/buurtwacht/weer een voorbeeld van radicalisering. Het is diep triest hoe de voormalig vrije wereld wordt verziekt.

Poezenmens
Poezenmens20 jul. 2016 - 15:22

De enge "kom-in-verzet"-clubjes schieten als paddestoelen uit de grond. De Grote Blonde Leider zal wel trots zijn.

2 Reacties
Common Sense
Common Sense20 jul. 2016 - 21:21

Jij bent tegen verzet?

johannn2
johannn221 jul. 2016 - 16:16

Common, " Jij bent tegen verzet? " Die reactie is niet logisch. Hij is wel willens en wetens onbegrijpend. .

Kees Ollopa
Kees Ollopa20 jul. 2016 - 14:25

De staatspolitie heeft helemaal gelijk. Geen eigen rechter spelen. Het geweldsmonopolie is voorbehouden aan politie die hier voor bevoegd en getraind zijn. - Nu VVD Rutte nog, die heeft nog steeds zijn oproep tot eigen rechter spelen, waarbij al enkele doden zijn gevallen, niet ingetrokken. En geen enkele moordenaar is voor de rechter gebracht. http://www.volkskrant.nl/archief/echtpaar-niet-vervolgd-voor-doden-vogeldief~a3375368/

Tricky
Tricky20 jul. 2016 - 13:51

De volgende rechtsextremistische uitwas die door de rechtse reaguurders wordt goedgepraat. Dit is tuig van de richel en hun voorman in Noord- Nederland heet Ronald Kier(e)wiet. Met zo'n naam weet je het al knettergek en gevaarlijk. Wat onze reaguurders nogal snel vergeten is om consequent te zijn. Als je een afkeer hebt van gestoorde extremisten beem deze jongens dat ook even mee inbje afschuw. Anders ben je toch opvallend eenzijdig vezig. Verder is het zo dat voortdurend allerlei incidenten met vluchtelingen, moslims, zwarten etc. door onze witte reaguurders worden aangegrepen om een witrechtse dictatuur te bepleiten in dit land. Het verschil is dat tientallen incidenten, dat zijn er tientallen teveel dat spreekt voor zich, voor hen aanleiding zijn om toe te juichen dat extreemrechts met duizenden en meer door onze straten marcheren. Waarbij het middel oneindig kwaadaardiger is dan de kwaal van onze open samenleving waarbij wij opgeschrikt worden door aanslagen. Maar ik heb nog veel liever de aanslagen door moslimterroristen etc. dan de pogroms op honderdduizenden onschuldige moslims, vluchtelingen of andersgekleurden. Wat in Turkije gebeurt is een voorbeeld hoe het hier onder het regime van een extreemrechtse volksmenner zou kunnen gaan. Voor velen blijkbaar een aanlokkelijk perspectief voor mij niet meer dan een herhaling van de jaren dertig in Duitsland. Dan heb ik het niet over de buitenlandse expansiedrift, daarvoor zijn we toch echt veel te klein, maar over de zieke kwaadaardige binnenlandse samenleving uit die jaren. Geef mijn portie dan maar aan fikkie.

3 Reacties
EdjePedje
EdjePedje20 jul. 2016 - 18:13

Wat is iedereen hier snel in het vormen van een oordeel. Ik ben anders gewend hier wanneer het bijvoorbeeld over moslim terrorisme gaat. Niemand stelt voor om met deze mensen in gesprek te gaan en thee te drinken. Misschien ligt de oorzaak wel bij ons, de maatschappij. Het betreft geen mensen die geweld hebben gebruikt tot dusver. Dit in tegenstelling tot "jongeren" die bussen met stenen en tegels bekogelen of auto's in de beand steken. Vanwaar deze harde veroordeling op basis van angsten en aan de andere kant het wegkijken voor criminele feiten?

panterarosso65
panterarosso6520 jul. 2016 - 18:35

welke uitwas, ze roepen wat, iets dat de politie ontkent wat blijft over 1 asielzoeker die in elkaar is geslagen door wie etc onbekend

il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 18:52

Het komt voort uit de tolerantie tegenover organisatie`s zoals Grijze Wolven, Milli Görüs, Gülen-beweging. Ondanks dat dit buitenlandse clubjes zijn, zijn dit toch rechts nationalistische en over het algemeen conservatieve religieuze clubjes. Dat men dat pas doorheeft sinds dit weekend is schokkend. Maar ja, als je de ene rechts nationalistische beweging tolereert dan moet je ook de andere tolereren. Oftewel je laat het op zijn beloop, of je pakt alles meteen aan. En ja dan pak je dus ook de bovenstaande partijen aan. Maar dat doen we niet, want buitenlanders en religieuzen hebben een vrijbrief gekregen en ze zijn allemaal zielig en wij als blanke man moeten over hun waken. Geweld tegen Journalisten stonden we allang toe. Alleen waren de journalisten van Pow en van GS, en die verdienen gewoon klappen omdat ze jou wereldbeeld niet willen bevestigen en afentoe kwam dat geweld uit de AFA hoek en dat zijn toppers. We praten dit soort groepen niet goed, maar we leggen de vinger op de zere plek binnen de samenleving. Democratie is het beste regeringsmodel maar daartegenover wel het meest fragiele regeringsmodel. Wil je rechts-extremisten de wind uit de zeilen nemen en zorgen dat ze geen grond hebben om op te groeien, dan zal je dus rechts nationalistische bewegingen van elke pluimage moeten verbieden. En met duizenden door de straat marcheren? Volgens mij valt dat wel mee. Volgens mij komt er niet meer dan 250 man af op een Pegida demonstratie en liepen er afgelopen weekend iets meer Erdogan aanhangers door de straten. Maar goed, met oogkleppen en struisvogelpolitiek zie je dat natuurlijk niet.

Mostafa
Mostafa20 jul. 2016 - 13:40

''Burgerwacht'' of burger-macht ?! Telegraaf kiest altijd en zeer selectief voor keurige woorden en namen naar zijn eigen wens. T'jongen jongen! Toen ik dat gisteren in de Telegraaf dat woord '' burgerwacht'' las en hoorde uit de mond van een telegraaf verslaggever op Telegraaf -Site-je en vrolijk dingen verteld over die extreemrechts figuren dacht ik: ''Burgerwacht'' of burgermacht ? Waar is wilders ? waar is Rutte? waar blijven die Tweede Kamer vragen ? trouwens, waar blijf die ge-Aboutaleb met zijn hard en harder en nog harder aanpakken van de onbeschofte burgers die onze samenleving willen verzieken ? Geachte ''burgerwachters'' ! ga werk zoeken !

van der laak
van der laak20 jul. 2016 - 12:05

Net een filmpje gezien van de aanhouding, en er was nergens geweld te zien. de mishandeling schijnt daarvoor in een cafe te zijn gebeurd, waar de man een vrouw lastig viel. Dan lijkt me het logisch dat je een knal krijgt. S.O.O is door de politie ook vrijgepleit van geweld.

Ben Joop
Ben Joop20 jul. 2016 - 11:20

Smerig schorem!

2 Reacties
Nostra
Nostra20 jul. 2016 - 14:43

Ik geef je volkomen gelijk Ben Joop. Ik vind het ook niet kunnen dat mensen veroordeeld worden alvorens ze iets hebben gedaan.

van der laak
van der laak20 jul. 2016 - 19:27

Tot nu toe keurige mensen, die nog niets fout gedaan hebben, aldus de politie. Gelukkig geen grijze wolven of ander facistisch tuig!

CJJelle
CJJelle20 jul. 2016 - 11:10

Wow veroordeeld tot bewezen werkt maar selectief he...

1 Reactie
van der laak
van der laak20 jul. 2016 - 19:28

Ja dat telt alleen als het de mensen hier uitkomt lijkt wel. Eng!

Freeman2
Freeman220 jul. 2016 - 10:41

Niemand hoeft een aangifte te doen om een onderzoek te laten opstarten in het geval dat er extreem-rechtse geweld wordt toegepast. Extreem-rechts geweld is een direct gevaar voor de social orde in ons land. Daar moet meteen de staat gaan ingrijpen. De Nederlandse staat beschikt over een Minister van Binnenlandse zaken die in dit geval meteen een onderzoek zou moeten opstarten omdat het een ernstig maatschappelijke probleem betreft. Niemand zit te wachten op extreem-rechtse milities die naar hun zin burgers gaan afronselen of vermoorden daar waar de politie moet gaan optreden om de orde te doen handhaven. Afijn, de huidige Minsiter zit in een ziekenhuis, dan zijn opvolger de VVD-er Srtef Blok zou dit moeten doen tenzij hij dit geval als zijn handtekening zou willen voorstellen.

3 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 11:00

Ik ben bang dat de politie dit toejuicht omdat deze clubjes doen wat zijzelf niet mogen doen. .

EdjePedje
EdjePedje20 jul. 2016 - 16:13

@Freeman: u bent alleen tegen extreem rechts geweld, of tegen geweld in het algemeen?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 19:35

EdjePedje, En als hij alleen tegen extreem-rechts geweld is, is dat dan ineens minder erg ? .

Molly Sweet2
Molly Sweet220 jul. 2016 - 10:11

'Soldiers of Odin', hilarisch. Alsof de Vikingen niet nu juist de agressieve vreemdelingen waren, en die zetten pas een samenleving op z'n kop als ze aankwamen... Wat een godvergeten bullshit, om nog maar te zwijgen over het absurde en wrede geweld. Damn.

3 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:55

De enige school die deze jongens voltooid hebben is de sportschool. Gesundenes Volksempfinden. Niet direct de rechtshandhaver die je je voorstelt, laat staan wenst. .

EdjePedje
EdjePedje20 jul. 2016 - 16:09

@johannn: u kentvalle leden persoonlijk? Of doet u maar een aaname?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 19:37

Edje, Ik ken ze persoonlijk. .

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:11

Burgerwacht, eigen rechter spelen. Optreden als politie, rechter en beul. Ik denk dat het geen 'godwin' meer is om aan een donkerbruin verleden te refereren. .

5 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:13

Wonderlijk dat de politie dit toejuicht. Geeft te denken over de politie en haar sympathieën. Toch al niet het meest links-intellectuele deel van de bevolking. .

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:25

Een organisatie die als burgerwacht is aan te merken moet als zodanig eerst officieel erkend worden door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dar is hier geen sprake van. Ik snap die juichende politie dus niet. Die zou hiertegen moeten ingrijpen. .

il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 14:20

Johannn, Ik sta ook niet te juichen bij dit soort burger initiatieven. Maar ratio heeft hieronder duidelijk aangegeven hoe de situatie is. (Antwoord op Frits Jansen om 12:49) Als je religieuze (ideologische) groepen toestaat om de politie te ondersteunen dan moet je ook accepteren dat dit soort groepen zich opwerpt. Vrijheid blijheid toch? Alle stromingen zijn toch welkom? Of is het inderdaad alleen als ze exotisch zijn dat ze welkom zijn? Nouja, Sons of Odin komt uit Finland dus is ook exotisch. Of is het dan toch de haat tegen de blanke die bij je overwint? Nee, als je dit soort groepen wilt verbieden op enkel ideologische gronden dan ben je fout bezig als je bijvoorbeeld de Grijze wolven ongemoeid laat. Alleen als ze geweld en intimidatie gebruiken en dat kan bewijzen dan heb je gronden waarop je deze groep kan verbieden. Maar daarmee ben je er niet. Je kan een groep verbieden, maar de ideologie blijft. Die gaat gewoon weer verder onder een andere naam en in een andere vorm en hebben het recht van vereniging aan hun zijde. Misschien eens tijd om te kijken hoe wij onze samenleving gaan inrichten in de toekomst. Ik denk dat wij voldoende aanwijzingen hebben dat we best een paar eisen aan onze samenleving mogen stellen waarin bepaalde stromingen niet thuis horen. En ja, dat heb ik dan ook met partijen zoals Hizb-Ut-Tahir die strijden voor een kalifaat. Doe je dat niet. Dan zal Extreem-rechts winnen en dan ben je verder van huis. Maar aangezien U zichzelf schijnbaar als intellectueel ziet, dan had U dat natuurlijk zelf ook kunnen bedenken.

EdjePedje
EdjePedje20 jul. 2016 - 16:17

U bent neem ik aan ook hard aan het roepen geweest over de illegale demonstratie in 010 afgelopen weekend waar zelfs media mensen zijn bedreigd?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 19:59

Handige, En ik heb in mijn reactie op ratio - johannn 20 juli 2016 at 16:49 - nóg preciezer aangegeven hoe het zit, met wetboek en al. Burgerwachten mogen alleen met ministeriële toestemming. Het blíjft dus, ondanks je tegensputteren, wonderlijk dat de politie dit toejuicht. Kennelijk vallen de groepen die jij er met de haren bijsleept - welke dat dan ook zijn - niet onder burgerwachten, waar SOO zich naar eigen zeggen wel onder schaart. Kennelijk kan je mijn hyperbool niet waarderen. Maar onderzoek heeft weleens aangetoond, dat de politie rechtser is dan de gemiddelde bevolking. Jammer genoeg kan ik dat niet reproduceren. .

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 jul. 2016 - 9:28

Wat griezelig en dit in een democratische rechtststaat zoals Nederland!.

1 Reactie
Sfinx2
Sfinx220 jul. 2016 - 13:51

Volgens mij is er geen geweld gebruikt of ander strafbaar feit geweest bij dit incident. Daarbij zijn er wel engere dingen gaande in dit land bijvoorbeeld het gedrag van de pro-erdogan turken na de coup.

rbakels
rbakels20 jul. 2016 - 9:27

Ik wil best geloven dat er gewelddadige burgerwachten rondlopen, maar bovenstaand verhaal vind ik weinig overtuigend. Bij constatering van een strafbaar feit op heterdaad mag iedereen de verdachte aanhouden, maar moet die dan wel onverwijld aan de politie overdragen. Als je actief gaat zoeken naar illegalen dan kun je niet zeggen dat je ze betrapt op heterdaad. Dat de man geen aangifte wilde doen is voor de politie geen beletsel om de dader te zoeken. Iedereen die betrapt is op te hard rijden weet dat vervolging ook mogelijk is zonder aangifte. Alleen wordt de politie afgerekend op het aantal opgeloste strafbare feiten, en in zo'n geval lopen ze een aanzienlijke kans de dader niet te vinden. Ik mag er op wijzen dat de Stichting BREIN al lang burgerwacht-achtige methoden hanteert in een wanhopige poging de auteursrechtelijke geest weer in de fles te krijgen. Voor zover ik weet gebruiken ze (nog) geen geweld, maar intimidatie is aan de orde van de dag. Zo dreigen ze met de politie terug te komen als een bedrijf hen geen toegang geeft om na te gaan of ze alle software legaal gebruiken. Als Wilders bij de verkiezingen volgend jaar een monsterzege behaalt heeft hij gedreigd met een opstand als hij buiten het Kabinet wordt gehouden. Hoewel Wilders op advies van zijn advocaten altijd duidelijk geweldloosheid predikt, weten zijn aanhangers wat hun te doen staat. Hebben ze hun kracht niet al bewezen bij AZC's? Bovendien: bij de politie zitten veel PVV-ers, die hun "held" wel een handje willen helpen, en voor je het weet hebben we hier Turkse toestanden. Toen Fortuyn werd vermoord was dat de eerste politieke moord sinds eeuwen. Staat ons nu de eerste staatsgreep sinds eeuwen te wachten?

3 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:35

Dreigen om met de politie terug te komen is in een rechtsstaat geen bedreiging. .

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 10:49

"Dat de man geen aangifte wilde doen is voor de politie geen beletsel om de dader te zoeken." Op zich volledig mee eens, maar het probleem is dat in veel gevallen als er geen aangifte is, er ook geen bewijs is dat er een strafbaar feit is gepleegd. Het is best moeilijk om te bewijzen dat iemand een dader kan zijn van misdrijf X, als je niet eens kunt bewijzen dat misdrijf X heeft plaatsgevonden. Daarmee verschilt het bijv. van een moord, waarbij de politie zelfstandig kan vaststellen dat er iemand door geweld om het leven is gekomen. Verder vind ik het hele idee van burgerwachten met een bepaalde ideologische signatuur (eigenlijk ongeacht welke signatuur dat is), volledig van de zotte. Dat geldt net zo goed voor soldiers of odin als voor burgerwachten gelieerd aan een moskee. Als je al een burgerwacht zou toestaan, zou dat exclusief een groep buurtbewoners moeten mogen zijn zonder enige specifieke ideologische inslag. En die zich verder uiteraard volledig aan de wet houden, en niet voor eigen rechter gaan spelen. Want zelfs als die soldiers of odin allemaal nette hollandse jongens zouden zijn, of burgerwachten in den haag nette moslim jongens zouden zijn, dan nog is het vrijwel onvermijdelijk dat je volstrekt onnodig polarisatie oproept. Hoe gaat een moslim die een soldier of odin tegenkomt zich veilig voelen? Hoe gaat een orthodoxe jood die een burgerwacht van een moskee/gelieerd aan een moskee tegenkomt zich veilig voelen? Niet dus. De politie en de hele rechterlijke macht doet vaak alle moeite om zo neutraal mogelijk over te komen, en slaagt daar niet altijd in ondanks alle procedures en controles die eromheen hangen. Dan moet je dus ten alle tijde vermijden dat burgerwachten, die als ze als partner geaccepteerd worden door politie/justitie/gemeente, wel een bepaalde ideologische uitstraling mogen hebben.

il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 16:13

@ Ratio, niets aan toe te voegen. Helaas hebben zowel extreem rechts als extreem links nogal moeite met die vrijheid. Maar juist als je heel tolerant wilt zijn dan zul je dit soort ideologieën moeten toestaan. Burgerwachten zit ik niet zo op te wachten, het concept buurtwachten kennen we wel. We noemen dat buurtpreventie. Daar heb ik niet zoveel op tegen.

Siphra Spier
Siphra Spier20 jul. 2016 - 9:22

Het Facebookbericht van de Soldiers of Odin: Soldiers Of Odin Netherlands Zondag 17 juli tijdens de wijkronde van S.O.O Chapter Groningen, hebben twee leaders in burgerkleding een AZC-er aangehouden in verband met een eerder geplaatste melding op de facebook pagina van Activiteitenteam Rivierenbuurt. Het zou gaan om een man die meisjes mee probeerde te lokken en lastig viel. De man is gevraagd te blijven staan tot de autoriteiten ter plaatse waren. Aan dit verzoek voldeed de man op vrijwillige basis. Op het filmpje is ook te zien dat de persoon in kwestie rustig afwacht tot de politie arriveert. Er is door S.O.O Chapter Groningen geen geweld gebruikt, de vermeende mishandeling komt vermoedelijk voort uit een eerdere vermeende schermutseling in het plaatselijk café waar de man naar verluidt meisjes had betast. Op het arriveren van de politie is de man overgedragen en is voor S.O.O Netherlands de zaak afgesloten. Wij, Soldiers Of Odin Netherlands, zijn een “burgerwacht” en staan voor een veiligere samenleving en toekomst voor onze kinderen en familie en zullen daar aan bijdragen en indien nodig ons verdedigen. Aangaande de eerdere berichtgeving in de media van o.a. RTL en het Algemeen Dagblad, die onjuist zijn en niet het feitelijke beeld weergeven, willen wij het volgende aan kwijt; Geduld is een schone zaak, ons overvallen van alle kanten en zonder verdere informatie het “nieuws” van elkaar kopieëren doet niemand enig goeds. S.O.O Netherlands. Samen staan we sterk! United We Stand! P.S Ging het zich om een blanke nederlander hadden we net zo ingegrepen en hem uitgeleverd aan de politie

14 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:39

Citaat: " Wij, Soldiers Of Odin Netherlands, zijn een “burgerwacht” " In dat geval zijn ze onwettig en moeten ze dus worden aangepakt. Volgens de wet moet een burgerwacht officieel als zodanig erkend worden door het ministerie van Veiligheid en Justitie (vroeger: door Binnenlandse Zaken). . .

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 10:57

Hoe werkt dat precies? Is de term burgerwacht een beschermde term? Ik mag me niet uitgeven voor dokter als ik geen medische opleiding daartoe gehad heb. Maar tenzij burgerwacht een beschermde term is, geldt het daar volgens mij niet voor. Dan kun je hoogstens het optreden als burgerwacht strafbaar stellen, maar dan moet je wel goed definiëren wat dat is. Is iemand die door de buurt loopt en verdachte situaties doorgeeft een burgerwacht en dus illegaal? Of ben je pas een burgerwacht als je op zoek gaat naar misdadigers die je op heterdaad betrapt en dan zelf aanhoudt en vasthoudt totdat de politie komt? Wat als ik mezelf burgerwacht noem, en bij alle afvancontainers in de buurt controleer of er geen afval op onjuiste wijze naast de bak is gezet. En bij constatering dat er iets niet klopt de milieupolitie bel? Zou dat een 'illegale' burgerwacht zijn? Ik ben het volledig met je eens dat zo'n groep als de soldiers of odin een erg onwenselijke ontwikkeling is, maar voor de zorgvuldigheid en voor het handhaven van de rechtsstaat moet je wel heel precies zijn. Welk element van de burgerwacht is precies illegaal? De naam burgerwacht gebruiken tenzij je officieel bent erkend? Specifieke handelingen die burgerwachten verrichten? Als het laatste, welke dan? Als het eerste, waar zou ik dat kunnen terugvinden?

Piet de Geus
Piet de Geus20 jul. 2016 - 11:40

"S.O.O Chapter Groningen" Een chapter? Verplaatsen die knapen zich op brommers?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 14:49

ratio, http://wetten.overheid.nl/BWBR0001992/2011-01-01 " Uitvoeringsbesluit Wet op de weerkorpsen Geldend van 01-01-2011 t/m heden Artikel 4 lid 1 Erkenning van eene organisatie als "Vrijwillige Burgerwacht" kan op daartoe strekkend verzoek door Onzen Minister van Binnenlandsche Zaken geschieden. Geen erkenning vindt plaats, indien de organisatie geen rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid is en haar huishoudelijke en overige reglementen niet de instemming van Onze Minister van Binnenlandse Zaken hebben. " Oftewel: Burgerwachten vereisen een erkenning als zodanig. Door de minister

Haastig
Haastig20 jul. 2016 - 17:54

johannn 20 juli 2016 at 16:49 "Oftewel: Burgerwachten vereisen een erkenning als zodanig." Gaat dat niet om burgerwachten met extra bevoegdheden (aanvulling/vervanging van politie/leger)? Ik lees hier niet uit dat "burgerwacht" een beschermde titel is, dus volgens mij ben je niet strafbaar als zelfverklaard "burgerwacht" MITS je als "gewoon" burger de wet niet overtreed. Volgens mij ben je pas strafbaar als je je als een soort (gewapende) militie opstelt, terwijl je niet erkent bent. Los daarvan zijn dit soort ontwikkelingen weinig hoopgevend.

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 18:44

@johann Leuk. Wist ik niet dat we een wet op de weerkorpsen hadden. Taal is vrij archaïsch :-) Enige probleem is, er staat bij snelle lezing geen enkele straf bij genoemd voor het zijn van een niet erkende burgerwacht/weerkorps. Dus even op basis van het nulla poena beginsel, waar is het wetsartikel dat een straf zet op het zijn van een burgerwacht die niet is goedgekeurd?

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 20:06

ratio 20 juli 2016 at 20:44 Welke straffen er geregeld zijn zou ik niet weten, maar het zal ongetwijfeld geregeld zijn. En ik vind het persoonlijk ook minder interessant dan het feit, dat het gewoon verboden is. Ik heb het bovenstaande uitgezocht, ik stel voor, dat jóuw bijdrage wordt het uitzoeken van strafbaarheid en strafmaat. .

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 20:53

@Johann En hoe moet ik uitzoeken welke strafmaat erop staat als het niet strafbaar blijkt te zijn? In het wetboek van strafrecht komt het woord weerkorps niet voor als ik daarop zoek, en ook het woord burgerwacht niet. Mijn gok is dat het niet strafbaar is, omdat er geen wetsartikel te vinden is die het strafbaar maakt of die er een strafmaat voor definieert. En in dat geval kan het OM geen bal doen met het enkele feit dat iemand lid is van een burgerwacht c.q. beweert daar lid van te zijn.

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 21:01

Hah. Dom ben ik. Volledig overheen gelezen in wet op de weerkorpsen. Te snel gelezen. Mijn fout. Het is strafbaar. Met een celstraf tot 6 maanden of boete van de 3e categorie: En wat is dan precies strafbaar? Het deelenemen aan een weerkorps. Waarbij een weerkorps is gedefinieerd als: "iedere organisatie van particulieren, welke gericht is op of voorbereidt tot het in onderling verband verrichten van of deelnemen aan hetgeen tot de taak behoort van weermacht of politie in de handhaving van de uit- en inwendige veiligheid en van de openbare orde en rust." Tja. Wat behoort tot de taak van politie? (de SOO doet zich niet voor als weermacht, dus we hebben het evt. over het verrichten of deelnemen aan hetgeen tot de taak behoort van de politie). Een burger heeft het recht om mensen op heterdaad aan te houden en over te dragen aan de politie. Maar je zou wellicht kunnen stellen dat als je dat als groep doet die daarop gericht is, je valt onder de wet op de weerkorpsen. Ben bang dat mijn juridische kennis niet zover reikt dat ik kan beoordelen of iets wat op individueel niveau wel een recht is van een burger, het aanhouden op heterdaad, niet toegestaan is als het met voorbereiding c.q. in groepsverband gebeurt. Maar ik moet toegeven, je hebt een casus denk ik dat het OM op basis van deze wet eens een proefproces kan starten tegen deze heren. Eens kijken hoe een rechter er precies tegenaan kijkt, wat tot de taak van de politie behoort zodanig dat burgers het niet mogen onder deze wet.

Piet de Geus
Piet de Geus21 jul. 2016 - 1:39

"Een burger heeft het recht om mensen op heterdaad aan te houden en over te dragen aan de politie." Je snapt toch hopelijk wel dat er een verschil is met actief patrouilleren? In veel plaatsen probeert de politie tegenwoordig met name hondenbezitters als ogen en oren in te zetten, omdat zij veel zien op straat en het hen tijdens het late uitlaatrondje al snel opvalt als er ergens mannen in een onverlichte auto zitten te wachten. Het verzoek is dan: valt je iets verdachts op, meldt het ons vooral. Dat is iets fundamenteel anders dan wanneer hondenbezitters actief met hun beesten door de straten gaan patrouilleren en als een particulier beveiligingsbedrijf gaan functioneren. Ook zo'n beveiligingsbedrijf heeft niet meer bevoegdheden dan welke willekeurige andere burger maar doordat ze actief in plaats van passief optreden zijn ze wel vergunningsplichtig.

ratio2
ratio221 jul. 2016 - 9:44

@Piet Ik ben volledig met je eens dat een materieel verschil is tussen een toevallige burger en een actief patrouillerende organisatie. Mij is echter niet helemaal duidelijk of voor de wet ook het kenmerkende onderscheid tussen burger en politie is of je actief of passief bezig bent. En daar gaat het precies om. Welk onderscheid wij maken is irrelevant. Het enige wat relevant is, is het onderscheid dat de wet maakt. En zoals ik al aangaf, de wet geeft zeker aanknopingspunten om die SOO te proberen aan te pakken en ik geef het ook een gerede kans bij een rechter, maar ik zie de kans op succes niet op 100%, omdat ik de wet wel een beetje vaag vindt. En er is ruimte voor een grijs gebied: is een burger met een dashcam, die twee keer in de maand een filmpje stuurt naar de politie met grove verkeersovertredingen actief of passief bezig? Wat als hij dat 5 keer doet? En wat als die SOO niet meer mensen actief aanhouden, maar alleen de politie bellen? Het is niet de taak van de politie om bij verdachte omstandigheden de politie te bellen. Dus als je een organisatie hebt, die niks doet behalve rondlopen en als ze iets verdachts doen, de politie bellen, valt dat dan nog onder de wet op de weerkorpsen?

Piet de Geus
Piet de Geus21 jul. 2016 - 23:55

"Mij is echter niet helemaal duidelijk of voor de wet ook het kenmerkende onderscheid tussen burger en politie is of je actief of passief bezig bent." Het gaat niet om het onderscheid tussen burger en politie maar om dat tussen een burger (die zijn burgerplicht vervult) en een weerkorps (dat politietaken verricht op basis van de bevoegdheden die aan die burgerplicht gekoppeld zijn). Daarbij draait het dus om dat verschil tussen actief en passief. Waarbij een dashcam net zo passief is als een beveiligingscamera. Over grijs gebied gesproken: je mag met een beveiligingscamera geen beelden van de openbare weg maken onder daar duidelijk zichtbaar voor het publiek melding van te maken. Zet je je dashcam op dezelfde manier in, dan lijkt het me redelijk en billijk dat je daar op dezelfde wijze kond van doet. Grijze gebieden zijn er altijd maar het verschil tussen actief en passief is toch echt de meetlat waarlangs beoordeeld moet worden of die kaalkopjes een weerkorps vormen. Want het is dat onderscheid waarop de hele regelgeving en vergunningsplicht voor bewakingsdiensten en dergelijke is gebaseerd. Een leuke test case om dat grijze gebied in kaart te brengen: als je zo'n idioot tegenkomt die systematisch controleert of iedereen zijn afval wel in de juiste bak deponeert, pak je de onverlaat meteen bij de kladden en bel je de politie met de mededeling dat je een burgerarrest hebt gepleegd omdat je iemand er op heterdaad op betrapte een weerkorps te vormen als buitengewoon onbevoegd opsporingsambtenaar.

ratio2
ratio222 jul. 2016 - 7:52

@Piet Behalve dan dat een individu nooit een weerkorps kan vormen. Wederom terugvallend op de wet: het moet gaan om een organisatie. Als het niet de Soldiers of Odin waren, maar de Soldier of Odin, en ieder volledig individueel handelt, heb je met de wet op de weerkorpsen geen poot om op te staan om zijn activiteiten te verbieden. Misschien een andere wet wel, maar de wet op de weerkorpsen volgens mij in elk geval niet.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2016 - 19:10

"Behalve dan dat een individu nooit een weerkorps kan vormen. Wederom terugvallend op de wet: het moet gaan om een organisatie." Staat er in de wet ergens dat een organisatie uit meerdere personen moet bestaan? Mohamed Rabbae vormt zonder problemen in zijn eentje een landelijke organisatie. Wilders zelfs een partijorganisatie.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 9:07

Gelukkig hebben de autochtonen ook nog goden die niet zo van de linker en de rechter wang zijn.

4 Reacties
Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 10:32

Albert; weer een staaltje van onovertroffen denkwerk: Immers, dat maakt die "autochtonen" dan gelijk aan bijvoorbeeld de moslim; die hebben ook niet zo'n god. Heerlijk idee, toch? Dat iedereen dan zelf mag bepalen of die geweld gebruikt of niet.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 10:51

zandb, Geweld is alleen gerechtvaardigd ter verdediging van het vaderland.

ratio2
ratio220 jul. 2016 - 13:21

@Albert Nee, geweld is alleen gerechtvaardigd wanneer de wet daarin voorziet (en dan is het dus niet strafbaar), of wanneer een rechter er achteraf een strafuitsluitingsgrond voor ziet bestaan (dan is het op zich wel strafbaar, maar ziet de rechter een reden om geen straf op te leggen en kun je dus stellen dat het gerechtvaardigd was in die omstandigheden). Beide komen echter niet zo verrekte vaak voor.

Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 18:10

Albert; als u beweert: "Geweld is alleen gerechtvaardigd ter verdediging van het vaderland", dan is dat niet meer dan uw mening. Helaas voor u, kunt u in de werkelijke wereld die rechtvaardiging helemaal nergens aan ontlenen.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 8:57

De politie is blij met de 'hulp' van dit smerige tuig? Het moet toch niet gekker worden. Eigenlijk zou degeen die dit zei op zijn minst een 'reprimande' moeten krijgen.

3 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:50

Inderdaad. Dit moeten ze vooral de ruimte geven en aanmoedigen. Citaat politiewoordvoerder: "We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in." ze gaan nu al te ver. De politie moet nu al ingrijpen, want niet erkende burgerwachten zijn verboden bij wet. En ze noemen zich openlijk burgerwacht. Geef dit de ruimte en we krijgen straks het gevecht om de beheersing van de straat, bijvoorbeeld tegen Fascistische Actie. .

van der laak
van der laak20 jul. 2016 - 12:09

Tuig? Waar blijkt dat uit? Ik heb wel respect voor ze.

frankie48
frankie4820 jul. 2016 - 12:30

Beste Tom, Ivo Opstelten en Fred Teeven zouden hiervan gekwijld hebben, zij riepen alle burgers toch op om opmerkzaam in de rondte te gaan lopen en het te melden als men iets waarneemt, en als een ondergeschikte de wens van zijn meerdere herhaald dan moet die volgens u een berisping krijgen!

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 jul. 2016 - 8:50

Odin was een god uit de Noordse mythologie ,een heidens clubje dus. De club vind ik absoluut fout. Ben bang dat er meer dergelijke clubs gaan opstaan als reactie van veel te slap beleid m.b.t economische vluchtelingen en bestrijding van criminaliteit door minderheden.

4 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:30

Burgerwacht, soort uniformen, 'eigen volk'-ideologie. Waar hebben we dat eerder gezien? Eigen rechter spelen. Dit is geen bestrijding van criminaliteit door minderheden, de IS criminaliteit door een minderheid. .

johannn2
johannn220 jul. 2016 - 10:42

johannn Correctie: "de Is" moet zijn "dit ís"

KnorretjeBig
KnorretjeBig20 jul. 2016 - 13:28

@Johann Zwarte uniforme kleding met militair aandoende hoofddeksels die menen voor eigen rechter te mogen spelen. Waar is dat vaker gezien in Nederland? Oh ja, ik weet het alweer. Dan heb ik het niet over 75 jaar geleden maar eind vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in de Bijlmer.

johannn2
johannn221 jul. 2016 - 16:33

Knorretje, Een jij-bak. En jouw hoogst persoonlijke variant op het 'Godwinnetje' neem ik aan. Zullen we het een "Zwarte Pietje" noemen ? Met de omschrijving, dat het dan gaat om een ten onpas erbij slepen van de Zwarte Pieten- discussie. En ter voorkoming van nog een jij-bak: Mijn verwijzing naar die duistere tijden is gefundeerd, en dus geen "Godwinnnetje". .

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen20 jul. 2016 - 8:12

Kortom: De ideale participatie maatschappij. Iedereen helpt elkaar. Geen aangiftes, geen lange processen, en iedereen tevreden met de uitkomst. Mooi toch?

Achterberghen2
Achterberghen220 jul. 2016 - 7:54

Is op Klungel.

Dewik2
Dewik220 jul. 2016 - 7:52

Dit was voorspeld. Waarom erover zeuren. De grote influx van vluchtelingen, de toenemende problemen die dat met zich meeneemt, het toenemende aantal aanslagen zal een reactie uitlokken. Het wachten is op slachtoffers aan de andere kant. Gelukkig is onze regering in control, gezien de statements: het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag (Rutte over Nice) "rechtstreekse aanval op onze vrijheid, veiligheid en onze manier van leven" (Rutte over Brussel) "We volgen de situatie nauwlettend" (Rutte over Parijs) „Ik maak me er heel grote zorgen over” (Rutte over Brexit)

ChristopherH
ChristopherH20 jul. 2016 - 7:30

En dit soort groepen zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Na de volgende zelfmoordaanslag, bericht over aanrandingen of een jonge vluchteling die met een bijl op onschuldige mensen inhakt. De politiek heeft een massa gevaarlijke jonge mannen binnengehaald, maar niet het justitieel apparaat en wetgeving om ook de orde te handhaven. Elke regering heeft een mandaat, maar dat mandaat is natuurlijk niet oneindig. Hoeveel recht heeft een regering om binnen paar jaar de samenleving voor tientallen jaar dusdanig te veranderen? Een deel van de samenleving is bereid om het sociaal contract op te zeggen. Wat we nu nodig hebben is een monocultrele samenleving met een dominante Nederlandse cultuur. Een rechtelijke macht die hogere straffen uitdeelt en een gevoel van veiligheid en rechtvaardigheid terug brengt 'bij de mensen'. Ook geen regering die koude oorlog spelletjes speelt met Rusland, maar aan de andere kant de hand kust van een dictator. We hebben leiders nodig die opkomen voor hun eigen cultuur en mensen en geen beloftes breken en alles weglachen. Geen leiders meer die zeggen dat wij onbeperkt ''vluchtelingen' kunnen opnemen, maar wel de zorg voor bejaarden en gehandicapten verlagen omdat daar 'te weinig geld voor is''.

1 Reactie
Martin007
Martin00720 jul. 2016 - 9:05

Er is helemaal niet te weinig geld. http://www.anecpa.nl/kritieken-2/staatsschuld-hoezo-staatschuld.html De liberale partijen, waar Nederland massaal op stemt, vinden dat de overheid zich alleen met politie, justitie en leger moet bemoeien en de rest over moet laten aan het bedrijfsleven. Dat is de ENIGE reden voor het ontmantelen van de verzorgingsstaat. De Europese leiders willen het "vergrijzingsprobleem" (dat geen probleem is) oplossen door tot 2050 ongeveer 60 miljoen niet-Europeanen binnen te halen. Tegen de wil van het volk, maar ja, het Europese volk stemt voor meer dan drie kwart op een liberale partij. Dus: eigen schuld, dikke bult. In de democratie is het zo: wie een ander niks gunt, krijgt zelf ook niks.

Freeman2
Freeman220 jul. 2016 - 7:28

Dit is het resultaat van bewuste staatspolitiek met doel spanningen tussen ethnische groepen laten oplopen. Extreem-rechts, het Breivik aanhang, wordt met elke onderzoek door eigen aanhangers binnen de staatsdiensten vrijgesproken van elke mogelijke schuld. Extreem-rechts marcheert door Nederland en de politie gaat dan tegelijkertijd op jacht naar de linkse protesters. Nederland is zeer bewust een gevaarlijk ultra-rechtse mix geworden waarbij extreem-rechtse terreur wordt bewust getolereerd.

5 Reacties
Gammana
Gammana20 jul. 2016 - 8:47

Zo dat zijn nogal beschuldigingen heb je daar ook een bron van?

Acid Prune
Acid Prune20 jul. 2016 - 10:00

of het bewust is of niet het wordt getolereerd

Eindbaas3
Eindbaas320 jul. 2016 - 10:09

Mooi dat jij je oordeel al klaar hebt. Er is geen bewijs dat deze groep iets heeft gedaan, voor hetzelfde geld was het slachtoffer voor de coupe tegen Erdogan en kwam hij de verkeerde groep Turken tegen. Misschien sprak hij wel een vrouw aan en kwam hij de shariapolitie tegen?

Freeman2
Freeman220 jul. 2016 - 10:32

De Grondwet.

Gammana
Gammana20 jul. 2016 - 11:31

@Freeman In de grondwet staat dat "extreem-rechtse terreur wordt bewust getolereerd"? Sterk verhaal, post daar eens een linkje van want dat klinkt reuze interessant, tenzij je weer loopt te liegen natuurlijk.

BingoGrubb
BingoGrubb20 jul. 2016 - 7:01

kom op jongens dit zijn hoeders van de democratie dat begrijpen jullie toch ook wel

melvin84
melvin8420 jul. 2016 - 5:53

Wat verassend...

Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 5:46

Een ongewenste ontwikkeling, dit soort burgerwachten. In alle vormen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 8:57

lijkt mij een eufemisme.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jul. 2016 - 5:38

Gedver, moeten we dit soort 'hulp' nu tolereren in ons land. Weg met deze gekken!

Bartje822
Bartje82219 jul. 2016 - 23:43

Ik zag gisteren inderdaad honderden neonazi's door winschoten marcheren.., doodeng. Dan heb ik toch liever een bijl op mijn harsens.

2 Reacties
Bernie2
Bernie220 jul. 2016 - 6:07

Yep zo is dat, de schedelklievende Friezen hebben daar een paar jaar geleden in Dokkum trouwens al flink op geoefend.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 6:40

Bravo, dat is tolerantie ten top!

Klungel2
Klungel219 jul. 2016 - 23:42

Normaal gesproken reageer ik nooit op dit forum. Te intellectueel naar mijn zin. Misschien onlogisch, maar ik voel mij te minderwaardig om hier mee te discussiëren. Ik lees wel bijna dagelijks mee. Nu vind ik toch dat ik even moet reageren. Wat de laatste dagen gebeurt in het Midden-Oosten, in Europa en de VS baart mij grote zorgen. Ik zie al enkele jaren met lede ogen hoe de 'beschaving' zich gedraagt. De polarisatie gaat steeds sneller, het zinloze en ongefundeerde geweld tegen 'de Westerling"(lees: de witte mens) neemt hand over hand toe en andersom is het niet anders. Er worden troepen gestuurd naar de grenzen met Rusland, de Korea's liggen steeds vaker en harder met elkaar in de clinch, en de VS doen daar maar wat graag aan mee. Ik heb een grote hekel aan doemdenkers, maar ik merk dat ik er steeds vaker bij ga horen. En dat baart mij zorgen... Ik ben een kind van de vroege jaren 70. Ik heb mijn puberteit en mijn adolescentie doorleefd in het 80's tijdperk. Ik was een nakomeling, dus mijn ouders waren al wat ouder. Ik heb normen en waarden meegekregen die mijn ouders vóór de oorlog hebben aangeleerd. Daar ben ik hen nog steeds erg dankbaar voor! Ik ben mij erg bewust van de problemen in de wereld, op de lagere school was vooral het Palestina- en PLO verhaal actueel. Zelfs toen (ik was ongeveer twaalf jaar oud) maakte ik mij al zorgen en snapte ik dat het Midden-Oosten een kruitvat was met een erg kort lontje. Dat gevoel wordt nu, ruim dertig jaar later, bevestigd. Maar met mijn (in ieder geval op dit forum) lage opleiding, snap ik heel goed dat alles wat wij nu mee maken zomaar de opmaat kan zijn naar een nieuw wereldomvattend conflict. WWIII, zeg maar. Ik vraag mij elke dag af wat wij als beschaafde mensen hiermee kunnen doen. Hoe kunnen wij met zijn allen het tij keren? Zowel Links als Rechts hebben goede ideeën. Men is het in de grond toch wel eens met elkaar, maar als het gaat om de uitvoering zijn de meningen verdeeld. Ik snap dat in alle eerlijkheid echt niet! Ik geloof echt dat iedereen hetzelfde wil: een wereld waar iedereen kan leven zonder zich zorgen te hoeven maken om grondstoffen, gebied, eerste levensbehoeften en medemenselijkheid. Het probleem is alleen dat iedereen dit benadert vanuit een verschillende doctrine: christendom, islam, Hindoeïsme, Jehova's, boeddhisten, taoisten, anarchisten, noem ze maar op. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: Een prettig leven leiden, zonder rekening te hoeven houden met de onderbuikgevoelens van de ander. En dat kan. Ben ik van overtuigd. Als we maar goede afspraken kunnen maken met elkaar, zonder belangen mee te laten wegen. Er is maar één belang: het voortbestaan van de mans als onderdeel van een ecosysteem. We hebben met zijn allen genoeg geleerd om dat samen voor elkaar te kunnen boksen. Als we alle individuele belangen en religieuze verschillen maar opzij zetten... Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn, toch?? Begin gewoon eens met het groeten van je buurman/vrouw. Leer ze kennen, help elkaar als het nodig is, Doe je telefoon eens weg en kijk om je heen in plaats van op je schermpje. Het zal je verbazen hoe vriendelijk iemand kan zijn, ook al voldoet die persoon niet aan jouw wereldbeeld. Daar hebben we toch geen bijbel, koran, torah enzovoort voor nodig? We moeten allemaal naar de WC, als we een sneetje hebben komt er rood bloed uit. Er is maar één ras: Homo Sapiens. Er zijn van nature geen hokjes, die hebben wij slechts bedacht.... Geniet van het mooie weer en de rokjes/korte broeken! Groeten, Klungel.

8 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 6:00

Waarde Klungel, Jammer dat je jezelf onderschat. We kunnen in deze kringen best wat meer genuanceerde meningen gebruiken.

BingoGrubb
BingoGrubb20 jul. 2016 - 7:54

mooi verhaal. maar wil je niet zo onzeker doen het aantal papieren die iemand heeft zegt in mijn ogen alleen dat ze makkelijk leren uit een boek. het zegt niks over iemand intelligentie. leren van de fuck ups die je maakt dat zegt iet over iemand intelligentie

H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 8:15

Beste Klungel, Jouw (bijna wanhoops) roep zou van mijn hand kunnen zijn. Het punt is dat er onder die Homo Sapiens altijd mensen zijn die om een of andere reden de mensen uit elkaar spelen. Dat kan zijn om macht, om geld, om grond, uit jaloezie, afkeer, frustratie.....noem maar op. Zij weten altijd wel argumenten te vinden waarmee zij 'volgelingen' weten te 'rekruteren'. De verdeel en heers mentaliteit zit, helaas, in de mens ingebakken. Zodra het eigen belang met een zekere importantie in het geding is zal men proberen binnen de groep waarbinnen dat belang speelt tweedracht te zaaien teneinde de tegenstand te reduceren. Dat gebeurt in families, dat gebeurt in buurten, dat gebeurt in bedrijven en organisaties, in alle geledingen in de politiek. Let wel; dit geldt natuurlijk niet voor een ieder. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor het onderwijs (daar komt ie weer). Ik spreek als voormalig docent uit ervaring als ik zeg dat er binnen het onderwijs veel te weinig aandacht wordt besteed aan de psychologie van de mens, aan het leren kennen van de eigen ik, aan de valkuilen die er op het levenspad komen, aan het belang van homogeniteit en saamhorigheid, aan zuiverheid en onzuiverheid, aan argumentatieleer, aan zelfreflectie etc. Probleem is ook dat mensen steeds minder naar elkaar luisteren. Discussies hier op Joop getuigen daarvan. De snelle, eerste en niet zelden primitieve reactie is om zo snel mogelijk het 'eigen gelijk' tegenover dat van de ander te zetten. Een enkel onwelgevallig woord kan daarvoor al voldoende zijn, verder lezen en het gelezene goed tot zich door laten dringen en te wegen is niet meer aan de orde. Feitelijk is er in de fora van inhoudelijke discussies nauwelijks sprake. Wat men te weinig doet is de raakvlakken zoeken in het betoog van de ander met de eigen opvattingen. In plaats daarvan worden de tegenstellingen breed uitgemeten en ieder heeft gelijk. Zo komen we inderdaad geen steek verder.

rbakels
rbakels20 jul. 2016 - 9:12

Voor iemand met "een lage opleiding" kunt u heel goed schrijven, en ik betrap u ook niet op de typische "PVV spelling" (stam plus D volgens "de kofschip"). Het kernprobleem is naar mijn idee dat de mens naar macht streeft, en in dat streven een vijand nodig heeft. Er wordt wel gezegd dat we in Nederland zo vredelievend zijn omdat onze gemeenschappelijke vijand het water is, en er bij de Strijd Tegen Het Water geen bloed vloeit. Bij gebrek aan werkelijke vijanden creëren politici zelf vijanden door een uitgekiende propaganda, met het risico van "self-fulfilling prophecy". Zo buitte Wilders (en zijn populistische voorgangers) handig de zorg van veel mensen over het toenemende aantal moslims in ons land aan. Iedereen is wel een beetje xenofoob, en een verantwoordelijke leider zou dan zeggen: mensen, zet je er overheen, ze vallen best mee. Maar nee, Wilders schildert moslims af als bron van alle kwaad. En dan komt de "self-fulfilling prophecy" (de voorspelling die zichzelf waarmaakt): moslims vrezen dat het westen er op uit is de islam uit te roeien - en dat is best een reële angst, als je Wilders etc. hoort praten. Het is dus niet alleen de haat tegen de "witte" mensen, maar ook de haat tegen de "donkere" mensen. Zo lang er nog politici rondlopen die hardop durven beweren dat "de westerse cultuur natuurlijk veruit superieur is" (Bolkestein) denken wij hier nog steeds koloniaal. Met Poetin is het al niet anders. Die verklaarde het westen tot vijand, omdat hij dat nodig heeft om zich binnenlands te handhaven. Hij laat geen gelegenheid voorbijgaan om in te wrijven dat de NAVO agressieve bedoelingen heeft. En hier in het westen lopen sukkels rond die vinden dat we Poetin inderdaad tarten door NAVO troepen te stationeren in Polen en de Baltische landen. Nu hebben de Polen gelukkig een grondige collectieve hekel aan de Russen, maar in de Baltische landen leven grote Russische minderheden, en te vrezen valt dat Poetin die wel eens te hulp zou kunnen schieten "uit humanitaire overwegingen". En weer zijn er "weg met ons" Nederlanders die Poetin gelijk geven. Maar ik hoop dat we niet weer de vergissing begaan om maar wat landjes op te geven om de "eetlust" van Poetin te stillen, want dat heeft voor de Tweede Wereldoorlog ook niet gewerkt: toen gaven de Sudetenland aan Hitler in ruil voor veiligheidsgaranties - die Hitler vervolgens aan z'n laars lapte. Tegemoet komen aan de eetlust van een machtspoliticus stilt die niet maar wakkert die alleen maar aan. Een tegenkracht kan zijn het vooruitzicht op meer welvaart als de strijdbijl wordt begraven. De sancties tegen Poetin schaden de welvaart van de Russen, maar blijkbaar nog niet genoeg om Poetin af te zetten. Het Midden-Oosten heeft zoveel olie dat economie daar geen issue is. Een paar jaar geleden was ik in Bosnië-Hercegovina. Daar zie je een conflict dat niet is opgelost maar bevroren. In een stad als Mostar staan de ruïnes nog langs de straten, en kun je zien waar de frontlijnen liepen. Maar ik hoorde dat inmiddels de bevolkingsgroepen die elkaar destijds naar het leven stonden steeds beter met elkaar overweg kunnen - MAAR dat lepe politici in hun machtshonger nog steeds zou in de wonden blijven strooien. Wat me inmiddels ook duidelijk is, is dat het in de voormalige Joegoslavische deelstaten niet om een strijd tussen moslims en christenen gaat, maar om een strijd tussen Serviërs en de rest. De Serviërs, een Russisch "broedervolk", voelen zich superieur, en kunnen het uiteenvallen van Joegoslavië maar moeilijk verkroppen. Bosnië, een land niet groter als Belgïë is opgedeeld in een (Servische) Republika Srpska ende Bosnische federatie, een lappendeken in de rest van het land. Vaak legt de schade in een oorlog de kiem voor de volgende oorlog. De Tweede Wereldoorlog leidde feitelijk tot de oprichting van Israël - en de Israël-lobby staat in de weg aan een duurzame oplossing in het Midden-Oosten, vooral omdat geen Amerikaanse politicus de joodse lobby kan negeren zonder electorale zelfmoord te plegen.

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen20 jul. 2016 - 9:46

Dankjewel voor deze reactie Klungel. En ik zou er graag aan toevoegen: geniet ook van de lange rokken/broeken/hoofddoeken of van blote basten. Ieder zijn eigen stijl! Diversiteit in onze samenleving is toch eigenlijk een rijkdom? Zo lang we elkaar maar niet dwars gaan zitten. Een hoopvol lichtpuntje: in mijn wijk, de Haagse Schilderswijk, zijn 110 verschillende culturen vertegenwoordigd (heb ik gelezen in de Trouw), wonen de mensen dicht op elkaar, heeft niet iedereen het makkelijk, en toch is het wat mij betreft een hele fijne plek om te wonen. Dus we kunnen het wel degelijk :)

Peter Smit2
Peter Smit220 jul. 2016 - 12:13

@Frits "buitte aan"? PVV-er dus?

nondeju
nondeju20 jul. 2016 - 17:21

nou het is voornamelijk pseudo intelligentie.

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 20:19

@Frits Jansen Met uw kopiëren van wat de neo-cons -die op regime change in Rusland uit zijn- via de massa media aan haatzaaien en opstoken tegen Poetin uitkramen aan ritsen onbewezen beweringen doe u helaas precies waar Klungel voor waarschuwt dat niet te doen.

Achterberghen2
Achterberghen219 jul. 2016 - 22:57

Actie = reactie?

6 Reacties
Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 6:46

Ongetwijfeld. En....?

RU486
RU48620 jul. 2016 - 10:35

@Gibby/ Achterberghen Welke actie in dit geval, rechtvaardig dan deze reactie.

Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 10:41

Gibby; als u even had nagedacht dan had u kunnen bedenken dat er al vanaf dat de vroegste tijden al sprake is van "actie-reactie". Maar dat zoiets niets zegt van de actie of van de reactie.

Achterberghen2
Achterberghen220 jul. 2016 - 13:16

waar schrijf ik iets over rechtvaardiging, beste RU486?

RU486
RU48621 jul. 2016 - 8:43

Achterberghen 20 juli 2016 at 15:16 Wat bedoel je in de context van het artikel dan met actie=reactie? Een vraagteken erachter zetten is zo Telegraafachtig. Blijft de vraag wat vindt je dan van de reactie. Of heb je daar geen mening over?

Achterberghen2
Achterberghen221 jul. 2016 - 10:18

Ik bedoel dat zoiets niet zomaar uit de lucht komt vallen en met alle begrip die Joop probeert te kweken voor mensen die zich gediscrimineerd voelen, radicaliseren hier meteen schande wordt geroepen en optreden wordt geeist door politie/justitie terwijl er nog niet eens een strafbaar feit wordt gepleegd. Hier wordt een complete groepo veroordeeld terwijl andersom men vooral op het individu moet worden beoordeeld.

Common Sense
Common Sense19 jul. 2016 - 22:47

Hysterie.

Donostia2
Donostia219 jul. 2016 - 22:30

Als ik alles goed begrijp is dit een artikel over iets wat niet gebeurt is. "Eenmaal aangekomen troffen zij een man aan die in elkaar geslagen was. Door wie wilde hij niet zeggen en hij wilde ook geen aangifte doen". volgens politie Winschoten. "Ook heeft geen enkele vrouw bij de politie aangifte of melding gedaan van aanranding of misbruik door de betreffende man". En tenslotte: "Omdat de man niet wilde zeggen wie hem mishandeld heeft wordt Odin officieel niet verdacht van een strafbaar feit". Ik was nog van mening dat we in een rechtstaat wonen, maar kennelijk heb ik dat mis. Dit lijkt op wat Erdogan doet in Turkije, beschuldigen zonder slachtoffer, zonder bewijs en zonder rechtzaak. Ook hier is sprake van een leercurve na alle valse beschuldigingen door asielzoekers, in de hoop dat ze daardoor een verblijfsvergunning krijgen; hoogstwaarschijnlijk is de man met zijn dronken hoofd tegen een boom gefietst. Ofzoiets.

5 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 5:50

Ware het niet dat dit enge clubje nogal trots is op hun 'klopjacht'. Als er inderdaad niets is gebeurd pronken ze dus met virtuele veren. Hoe zielig ben je dan?

Gorgias
Gorgias20 jul. 2016 - 6:14

Beetje tegenstrijdig wat je zegt. Eerst zeg je: "Ik was nog van mening dat we in een rechtstaat wonen, maar kennelijk heb ik dat mis. Dit lijkt op wat Erdogan doet in Turkije, beschuldigen zonder slachtoffer, zonder bewijs en zonder rechtzaak." Vervolgs doe je hetzelfde waar je tegen ben. "Ook hier is sprake van een leercurve na alle valse beschuldigingen door asielzoekers, in de hoop dat ze daardoor een verblijfsvergunning krijgen; hoogstwaarschijnlijk is de man met zijn dronken hoofd tegen een boom gefietst. Ofzoiets." Doe je dat expres?

Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 6:50

Als ik uw reactie - en vooral de laatste alinea - lees, hebt u een mening hebt over iets wat niet gebeurd is.

H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 7:21

Donostia een mening heeft pas betekenis als deze op feiten berust. Wilt u dus serieus genomen worden, en dat wilt u, dan moet u echt iets doen aan de onderbouw ervan. Een huis staat slechts bij een goed fundament.

Zandb
Zandb20 jul. 2016 - 10:46

Gibby; als u niet begrijpt dat ik het raar vind, dat je het iemand kwalijk neemt, dat die een artikel schrijft over iets "wat niet gebeurd is", terwijl je zelf met droge ogen vervolgens een mening verkondigt over "iets dat niet gebeurd is", dan is dat maar gewoon jammer.

Ben Joop
Ben Joop19 jul. 2016 - 22:23

Geert Wilders vraagt: Hoeveel vingers willen jullie in je oren?

1 Reactie
MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen20 jul. 2016 - 8:14

Geen flauw idee, maar in ieder geval minder denk ik

Sardar2
Sardar219 jul. 2016 - 22:14

Goed goed! Nu even afwachten tot burgerwachters van de rest volgen, of beter gezegd de verschillende burgerleger!

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2016 - 7:41

@ bidar Dat is inderdaad wel belangrijk dat je dat opmerkt. Er is van de rechterzijde nogal wat begrip voor dit soort volk. Dan wordt het ook logisch als de zwarten een leger vormen, de moslims en de linksen. Want de straten moeten veilig blijven tegen extreem rechts gespuis. Maar ik heb toch het idee dat ze dat dan geen goed idee vinden.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 7:42

Bedoel je nu een sharia-wacht?

Sardar2
Sardar220 jul. 2016 - 10:04

@ DaanOuwens 20 juli 2016 at 09:41 [Maar ik heb toch het idee dat ze dat dan geen goed idee vinden.] Politieke establishment, vooral die van links zal het natuurlijk ongewenst verklaren. Maar recht die in eigen initiatief van burgers gelooft zal het niet dwarsliggen, zover het eigen volk betreft! Dat is niet enkel eigen aan NL, overal gaat het in die manier. En overal krijgt het gestalte in wijkgerichte burger wachters, de voorbode van burgeroorlog! @ Albert Einstein 20 juli 2016 at 09:42 [sharia-wacht?] Zoiets voor sharia is een overheidsorgaan binnen theocratie en kan geen burgerlijk kader krijgen kwaliteit! Met andere woorden daarvoor heb je eerst een theocratie nodig, een kalifaat of zo! @ GeenTijdgenoot 20 juli 2016 at 09:23 Burgerwacht is geen overheid- maar een privé-initiatief, een rechtse inbreng dus. Als rechts ten onder gaat aan eigen mentaliteit en idealen moet je niet links daarvoor verantwoordelijk houden!

Flip Achten
Flip Achten20 jul. 2016 - 11:34

@bidar "Als rechts ten onder gaat aan eigen mentaliteit en idealen moet je niet links daarvoor verantwoordelijk houden!" En als Links de maatschappij ontwricht door eigen mentaliteit en idealen, moet je niet rechts daarvoor verantwoordelijk houden. What's in the name? Burgerwacht, leger, knokploeg, demonstranten, actieorganisatie... Wat ik zie zijn groepen mensen, rechts, links, moslim, christen, hoogopgeleid, laagopgeleid, jong en oud die elkaar hun mening proberen op te leggen. Verbaal én fysiek. Zonder uitzondering. Iedereen met een andere mening behoort tot het andere kamp is fout. Weinig intelligent iig.

Sardar2
Sardar220 jul. 2016 - 17:37

@ Flip Achten 20 juli 2016 at 13:34 [En als Links de maatschappij ontwricht…] Ik heb het over feitelijke gebeuren zoals knokploegen en je zet daartegenover je eigen mening! Niet overtuigend. Tegen knokploegen houden meningen geen stand. Je beseft het als je van je rechtse houding kan afkomen! Ook je beschrijving van knokploegen is niet realistisch. Links heeft nooit een vormer geweest van kapitalistische staat, wel altijd oppositie. Toch knokploegen zijn niet hun sterke kanten, wat eigen is van rechts, zelfs als zij de politieke macht bezitten. NL en Turkije zijn duidelijke voorbeelden daarvoor.

Flip Achten
Flip Achten21 jul. 2016 - 11:46

@Bidar Ik heb het ook over feitelijke gebeuren die de maatschappij ontwrichten. Ook vanuit een goed hart kunnen lelijke etterwonden ontstaan. Maar als de overtuiging van zelf gelijk hebben sterker is dan het vermogen van zelfreflectie, dan zie je het niet nee. Zoals ik al zei; ik zie links, rechts, gelovig, ongelovig, slim, dom, jong en oud elkaar zijn of haar mening opdringen, maar het probleem van een mening is nu juist dat het een mening is. Waarom altijd die drang om andere mensen mee te krijgen? Waarom denken mensen altijd dat ze het beter weten? Links, rechts, gelovig of ongelovig. Degene met een andere mening heeft het fout.

Sardar2
Sardar222 jul. 2016 - 19:26

@ Flip Achten 21 juli 2016 at 13:46 [Waarom denken mensen altijd dat ze het beter weten?] Grappig! Jij bekritiseert een eigenschap die de ontwikkeling van mens, individueel en collectief mogelijk maakt. Een volk of individu die zou denken anderen beter dan hem het weten, zal nooit zijn best doen om met de ander concurreren/strijden/samenwerken! Egoïsme is iets anders dan het geloof in eigen kennis en kunde!

Flipje Tiel
Flipje Tiel19 jul. 2016 - 22:06

Nu kunnen zelfs de polytheïstische godsdiensten niet meer gebruikt worden als voorbeeld van vreedzame religie.

1 Reactie
Paddy3
Paddy320 jul. 2016 - 7:47

Mwa, Vikingen hebben nooit echt bekend gestaan om hun vredelievendheid.

Acid Prune
Acid Prune19 jul. 2016 - 21:52

Als je jezelf Soldiers of Odin noemt dan kun je op zn best een hele slechte metalband zijn. Maar als iets neonazi schreeuwt dan is het wel zo'n naam uiteraard komen hier weer talloze wildersaanhangers in de verdediging schieten

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco20 jul. 2016 - 6:27

"Als je jezelf Soldiers of Odin noemt dan kun je op zn best een hele slechte metalband zijn." haha netjes!

Flipje Tiel
Flipje Tiel20 jul. 2016 - 17:00

@Acid Prune 19 juli 2016 at 23:52 Dit is het alternatief voor de door jou zo gehate politie.

Muxje3
Muxje319 jul. 2016 - 21:35

Ach. Nood breekt wet? Ik heb hier gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het nadeel van dit soort groepjes dat het doorgaans al snel uit de hand loopt. Wat met de beste bedoelingen begonnen is, namelijk het direct aanpakken van overlastgevers, ontaard in excessief geweld tegen mensien die misschien neit eens iets fout doen, tenzij er binnen de groep een ijzeren discipline heerst. En dat is vrijwel nooit het geval. Aan de andere kant: als ik zelf zou worden lastiggevallen, dan zou ik maar wat blij zijn met dit soort types in de buurt. Ik ben zelf niet zo'n vechtersbaas namelijk, en voordat de politie er is liggen je tanden er al uit. Een afranseling werkt tegen dit soort tuig (van welke kleur dan ook) oneindig veel beter dan welk reintegratietrajectje, taakstrafje, waarschuwing, serieus gesprek, of cursus dan ook. En als elk stuk tuig dat in het openbaar lastig valt met een blauw oog thuiskomt, dan is het heel gauw afgelopen met die flauwekul. Het is jammer, maar het begint er steeds meer op te lijken dat dit soort buurtwachten nodig zijn. Niet fijn, wel nodig. En jongeren van bepaalde pigmentele persuasie begrijpen dat ook: heb je mot met 3 van hen en blijf je rond de plaats delict hangen, dan staan er zo 30 om je heen. Dat maakt wel indruk, ja.

5 Reacties
H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 1:26

Muxje, je bent nogal naief. Om te beginnen gaat het hier niet om een buurtwacht. Dat ze dat zelf zo noemen is slechts bedoeld om enige legitimiteit te verkrijgen. Het gaat hier om mensen die eigen rechter willen spelen. Als jij dit in zekere zin goed wil praten begrijp je er niet zo veel van. Dergelijke mensen zijn hoe dan ook op confrontatie uit. Vinden ze niet een directe aanleiding dan zullen ze die zelf wel bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door onder valse voorwendselen de eerste de beste vluchteling onder handen te nemen en vervolgens de benen te nemen, want ze zijn ook nog eens laf. Het is een doodordinaire knokploeg met een fascistische inslag. De mensen zullen er bovendien niet voor terugschrikken om zich op enig moment niet enkel tegen vluchtelingen te richten, maar bijvoorbeeld ook tegen homo's of zelfs Joden. Want zich doen gelden staat voorop. Daar komt nog bij dat groepen van mensen met een fascistische inslag er op uit zijn om de samenleving te destabiliseren en de mensen bang te maken voor de vreemdeling. Uiteindelijk doel hunner is alle vluchtelingen het land uit te jagen. Reden te meer voor hen om zo veel mogelijk negatieve publiciteit over de vluchteling te genereren. Reden te meer ook om zelf situaties te scheppen waarmee de vluchteling in een kwaad daglicht komt. Een buurtwacht is een groepje van mensen die in die buurt wonen en die, normaal gekleed (LET DAAR EENS OP!) in hun buurt een oogje in het zeil houden waar het gaat om inbraak e.d. om vervolgens bij onraad onmiddellijk de politie te bellen, maar zeker niet eigenhandig/eigenstandig te handelen. Ik heb er zelf deel van uit gemaakt. Als jij bang bent te worden aangevallen door deze of gene kan ik je verzekeren dat de kans aanzienlijk groter is dat dit gebeurt door een stelletje al dan niet dronken autochtone lamzakken dan door een vluchteling/asielzoeker. Ik voeg daar nog het volgende aan toe. Actie leidt tot reactie. Als rechts-extrteem zich op deze wijze manifesteert ligt een tegenreactie van Links-extreem in de lijn der verwachtingen. Voor je het weet bundelen rechts-extreme krachten (er zijn nog wel een paar motorclubs die ook wel van een partijtje rammen houden) alsook de links-extreme elementen en het gevolg zal niet anders zijn dan harde en gewelddadige confrontaties tussen de beide groepen. Confrontaties die de maatschappij, de belastingbetaler geld gaan kosten, maar die vooral onze samenleving nog verder zullen ontwrichten. Probeer een beetje verder te kijken dan die eerste, wat beperkte blik.

hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 6:08

'Dit soort tuig'? 'Jongeren van bepaalde pigmentele persuasie'? Vooralsnog ziet het er naar uit dat er in dit geval maar één soort tuig van een bleke pigmentatie aktief is geweest.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 6:32

Henk, De maatschappij is toch allang gedestabiliseerd? Dat komt door al die immigranten. En dat is echt niet de schuld van "extreem rechts"! Je probeert op een ordinaire manier de schuld af te schuiven.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 9:15

Albert, Jij bent degeen die een en ander verwisselt. Lang voor de komst van de vluchtelingen was er al iemand zoveel haat aan het zaaien dat je de barsten in onze samenleving al kon zien groeien. En dat was al begonnen met die opschepperige altijd ruzie zoekende zichzelf grenzeloos overschattende kale meneer die dacht dat hij met gemak de volgende premier kon worden. Sindsdien hebben andere nitwitten en haatzaaiers het stokje met wisselend succes overgenomen. De vluchtelingen kwamen hier aan in een door rechts al door en door verziekte maatschappij.

H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 13:05

Albert Einstein, de maatschappij was van de eind jaren zestig toen de eerste Turkse en Marokkaanse emigranten onder druk van de (rechtse) werkgevers deze kant op kwamen tot aan de overdreven jammerklachten van Pim Fortuyn BEHOORLIJK STABIEL. Die vermeende instabiliteit is over ons afgeroepen door het Fortuyn en later Wilders, in de eerste plaats omdat ze in de buitenlanders grond zagen voor bestaansrecht. Waar bestaat trouwens die huidige onrust uit? Niet uit de aanwezigheid van de buitenlandse werknemers en vluchtelingen op zichzelf, maar door het tromgeroffel er om heen.