Joop

Extreemrechtse Bolsonaro wilde stemcomputers laten hacken aan vooravond Braziliaanse presidentsverkiezingen

  •  
18-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
827 keer bekeken
  •  
ANP-456970810

Een bekende Braziliaanse hacker heeft onder ede tegenover een parlementaire onderzoekscommissie verklaard dat hij in 2022 door toenmalig president Jair Bolsonaro  is benaderd om de stemcomputersysteem te hacken en de kwestbaarheden bloot te leggen. Hij had in augustus 2022 een langdurige ontmoeting met de extreemrechtse Bolsonaro die toen nog president was. De hacker, Walter Delgatti Neto, verklaarde dat hij aan Bolsonaro duidelijk heeft gemaakt dat hij het systeem niet kon hacken omdat het niet op internet is aangesloten. Volgens de hacker wilde Bolsonaro met de hack kunnen aantonen dat de verkiezingsuitslag niet zou deugen. Op 30 oktober won de linkse kandidaat Lula da Silva de verkiezingen met 50,9 procent van de stemmen, schrijft RTL Today.

Delgati verklaarde dat, na zijn uitleg waarom hij de stemcomputers niet kon hacken, de campagne van Bolsonaro hem vervolgens verzocht te rommelen met een geleende stemcomputer om zo de indruk te wekken dat er gefraudeerd kon worden. Delgati, die in Brazilië bekend is vanwege het openbaar maken van compromitterende chats van corrupte politici en ambtenaren, zegt dat de oud-militair Bolsonaro hem naar het ministerie van Defensie verwees waar hij overleg voerde over mogelijke kwetsbaarheden in het kiessysteem. Hij werd van het presidentieel paleis overgebracht naar het ministerie en via een achterdeur binnengelaten.

Bolsonaro heeft zijn aanhangers lang voorgehouden dat het stemsysteem ondeugdelijk was, een tactiek die eerder door Donald Trump werd toegepast in het zicht van de dreigende nederlaag tegen Joe Biden. Bolsonaro werd in juni schuldig bevonden aan het bewust ondermijnen van het vertrouwen in het kiessysteem en kreeg tot 2030 een verbod op deelname aan verkiezingen 

Delgati is in het verleden verdacht en veroordeeld vanwege bedrog en verduistering. Er is vooralsnog geen bewijs voor zijn beweringen. Liegen onder ede voor een onderzoekscommissie is strafbaar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Mathijsco
Mathijsco18 aug. 2023 - 17:58

Wat er ook moge zijn van dit soort idioten en Trump, het mag nooit een reden zijn om kritische geluiden ten opzichte van stemsystemen te bagatelliseren of zelfs voor 'wappie' uit te maken. Dat is de kat op het spek binden. Levens -maar dan ook levens- gevaarlijk.

PGS
PGS18 aug. 2023 - 16:51

Toegegeven dat dit verwerpelijk is. Maar ik vind dit net zo verwerpelijk als wat hier in Nederland gebeurd. Er wordt op verschillende partijen gestemd. En vervolgens via allerlei achterkamertjespolitiek vormen partijen die eigenlijk qua stemverhouding opeens de regering. Ik vind het eerlijker als gewoon de partijen die de meeste stemmen hebben gekregen, gewoon leren samen te werken. Om zo een ware afspiegeling van de maatschappij te vormen.

3 Reacties
Luchtpost
Luchtpost18 aug. 2023 - 20:43

De situatie in Brazilie is niet te vergelijken met Nederland. We moeten eens ophouden om alles wat is gericht op het sluiten van een compromis, verdacht te maken door het achterkamertjespolitiek te noemen.

JasDon
JasDon19 aug. 2023 - 8:41

Vreemde reactie PGS, wat in NL gebeurt is niet even verwerpelijk als in Brazilie. Als je dat denkt heb je in mijn ogen wel een heel erg krom wereldbeeld, ik ga niet eens uitleggen waarom. En je roepen om 'gewoon samenwerken', wat een wensdenken zeg. Als bv.GL/PVDA en VVD er niet uitkomen rondom asielbeleid... hoe zie je dat dan voor je?

PGS
PGS19 aug. 2023 - 18:22

@ Jasdon Ik neem aan dat deze beroepspolitici in staat zijn samen te kunnen werken. Wij worden toch ook geacht samen te werken met irritante collegae op ons werk. Waarom moeten wij dat wel maar zij niet ? Weinig profesionaleit wat mij betreft in de politiek.

Armebeider
Armebeider18 aug. 2023 - 16:46

''Een bekende Braziliaanse hacker heeft onder ede tegenover een parlementaire onderzoekscommissie verklaard dat hij in 2022 door toenmalig president Jair Bolsonaro is benaderd om de stemcomputersysteem te hacken en de kwestbaarheden bloot te leggen.'' Computerstemsystemen kunnen natuurlijk nooit voldoende getest worden. Het zijn en blijven van die doosjes waar van alles in gebeurt dus wel even belangrijk dat je ook kan bewijzen dat het allemaal (nog) goed gaat. Je mag hopen dat er gelijk met het stemmen ook een stem op papier geprint wordt voor controle. Altijd er op bedacht zijn dus dat er vroeg of laat mee geknoeid wordt. Bolsenaro is dus goed bezig geweest al kan je er een vraagteken bijzetten of je daar ook een hacker bij moet halen. Blijkbaar niet dus want het tweespalt zaaien met onbewijsbare verdachtmakingen begint in Brazilië dezelfde trekjes te vertonen die we zien in de VS. En waarom? Dat heeft Lula toch helemaal niet nodig. Hij heeft de verkiezingen niet gemanipuleerd door burgers massaal ongecontroleerd achter de eigen voordeur te laten stemmen o.i.d. Dat gebeurt alleen in een bananenrepubliek. En hij komt zijn verkiezingsbeloftes na zoals het hoort in een democratie zonder zich te daarbij te laten ringeloren door agressieve machtswellustelingen die denken in heel de wereld de dienst uit te kunnen maken. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230803_92301695

Poppy Dumas
Poppy Dumas18 aug. 2023 - 13:44

"Bolsonaro heeft zijn aanhangers lang voorgehouden dat het stemsysteem ondeugdelijk was, een tactiek die eerder door Donald Trump werd toegepast in het zicht van de dreigende nederlaag tegen Joe Biden. " Als iemand door het publiekelijk aan te tonen wil bewijzen dat er middels een hack gefraudeerd kan worden, of een digitale stemmachine gemanipuleerd kan worden, dan moet je deze dat toch niet verwijten?

1 Reactie
linksert
linksert18 aug. 2023 - 18:18

Je weet wie Bolsenaro is? Kun je trouwens wel lezen? "Delgati verklaarde dat, na zijn uitleg waarom hij de stemcomputers niet kon hacken, de campagne van Bolsonaro hem vervolgens verzocht te rommelen met een geleende stemcomputer om zo de indruk te wekken dat er gefraudeerd kon worden. ". Je neemt het op voor deze frauderende fascist en sloper van het amazonegebied, Hitleriaanse moordenaar van inheemse volkekeren probeert er met een huichelachtig argument er een positieve draai aan te geven. Zeg dan gewoon eerlijk dat je een fascist bent en dat je van daaruit redeneert.