Joop

Extreemrechtse Apeldoorner opgepakt in Polen bij aankoop wapens om aanslagen in Nederland te plegen

  •  
07-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16967 keer bekeken
  •  

In Polen is de extreemrechtse Nederlander Ronald van der W. opgepakt bij de aanschaf van wapens en munitie. Daarmee zou hij van plan geweest zijn aanslagen in Nederland te plegen. Daarnaast zou de Apeldoorner in Polen contact hebben gezocht met pro-Russische extremiste. De Poolse autoriteiten spreken van een grote vangst, de Nederlandse politie geeft geen informatie over de aanhouding.

Het AD meldt dat Van der W. in het verleden betrokken was bij de in 1988 verboden extreemrechtse politieke partij CP’86. Hij werd op 13 juni gearresteerd na een gezamenlijke actie van de Poolse grenswacht en militaire inlichtingendienst SKW. Van der W. werd op heterdaad betrapt bij het kopen van vijf illegale vuurwapens, inclusief munitie.

Volgens de Poolse autoriteiten is Van der W. ‘een radicaal met extreem-nationalistische opvattingen’. Het AD schrijft:

Onduidelijk is wat hij met de wapens van plan was. Volgens staatssecretaris Stanislaw Zaryn (Binnenlandse Veiligheid) was het ‘een reëel scenario’ dat Van der W. de wapens wilde gebruiken voor ‘aanvallen’ in Nederland. Hij stelt ook dat met de arrestatie ‘gevaarlijke gebeurtenissen’ zijn voorkomen.

De Nederlandse politie doet geen uitlatingen over de aanhouding.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Break on through
Break on through8 aug. 2023 - 12:11

Onderbouwing is simpel. Met de komst van populisten Als Fortuyn, Wilders, Baudet en Eerdmans is het normaal geworden om hele bevolkingsgroepen verdacht te maken van van alles en nog wat. Is het normaal geworden om mensen tegen elkaar op te zetten en te criminaliseren. Het uitgesproken beleid van de VVD is tweedeling, daar bestaat hun ideologie deels uit. Daar pleiten ze voor. Dit heeft tot gevolg dat grote groepen mensen zeer ontevreden zijn.... Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb in de 70's al geleerd dat juist die combinatie mede de opkomst van extreme clubs als de NSDAP en NSB tot gevolg hebben gehad. Dat de VVD met net zo'n figuur in zee gaat tijdens bruin I spreekt boekdelen dan natuurlijk. Dus inderdaad, de verpeste sfeer in dit land komt geheel voor conto van PVV, FvD, JA21 én de VVD. Wellicht was er een meer menselijker overheid waar onmenselijke toestanden als bij de toeslagenaffaire of als in Groningen vermeden waren geworden, als links en dus de PvdA en Groen links de scepter hadden gezwaaid. Wantrouwen is een typisch rechts dingetje, de grote voorstanders van een controlestaat. Net als geldelijk gewin op nr één, twee t/m 100.000 te zetten en daarna komen de belangen van de gewone sterveling. Helaas, Rechts heeft de afgelopen decennia aan de knoppen gezeten in dit land en is dus de schuld van alles wat fout is gegaan, nog fout gaat en waarover in de toekomst foute besluiten over worden genomen. Gewoon omdat het rechts is. That's why! :)

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 aug. 2023 - 1:21

Wantrouwen is typisch rechts? Vertrouw jij wel een rechts persoon?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout7 aug. 2023 - 17:26

Bange burgers snakken naar weerbaarheid. Wapenbeurzen spelen daar slinks op in. Ter rechterzijde vormen zich korpsen, wachtend op bevelen. Een sterk leidend individu ontbreekt nog gelukkig. Het ziet er niet naar uit dat zulks een toekomst heeft.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen7 aug. 2023 - 16:32

"Onduidelijk is wat hij met de wapens van plan was. Volgens staatssecretaris Stanislaw Zaryn (Binnenlandse Veiligheid) was het ‘een reëel scenario’ dat Van der W. de wapens wilde gebruiken voor ‘aanvallen’ in Nederland." Als aangegeven wordt dat het "onduidelijk is" wat de man met de wapens wilde, dan kunnen wij (in casu de Poolse staatssecretaris) toch niet in ernst spreken van " ‘een reëel scenario’ dat Van der W. de wapens wilde gebruiken voor ‘aanvallen’ in Nederland." "Mogelijk" is altijd van alles en nog wat - speculeren staat immers vrij - maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de mate van waarschijnlijkheid van een bepaald scenario en dan kan ik van dit bericht echt geen chocolade maken. Waarom zou dit lid van CP ’86 (sinds 1998 verboden) - om maar eens een voorbeeld te noemen - helemaal naar Polen afreizen om aan dit soort wapens te komen. (mogelijk motief : "hij zou volgens het AD tevens pogingen hebben ondernomen, om "met pro-Russische extremisten in contact te komen" En waaruit leidt de Poolse dienst af, dat het (volgens hetzelfde AD tenminste) om "een extremistische dreiging gaat" en dat hij een aanval op NL grondgebied voor ogen zou hebben. Een geradicaliseerde Breivik de tweede of een Gladio-reservist of een Rinus van der Lubbe of gewoon een hopeloos naïeve minkukel, die een centje wilde bij verdienen in de wapenhandel. Lijkt - tot nader order - toch meer een bericht ten behoeve van de jaarlijkse grootste komkommer-kampioenschappen, dan iets anders.

1 Reactie
WZAWZDB
WZAWZDB7 aug. 2023 - 23:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque7 aug. 2023 - 15:12

Hij had zich die reis kunnen besparen door gewoon in Rotterdam zijn waar te gaan shoppen. Daar is genoeg in omloop, zo heb ik me laten vertellen.

1 Reactie
WZAWZDB
WZAWZDB7 aug. 2023 - 23:46

Verkeerde mensen die jou dit zgn verteld hebben....

EenMening3
EenMening37 aug. 2023 - 12:20

Goed werk van de diensten en de politie. Voorkomen is beter dan genezen! De acties die de Europese veiligheidsdiensten na de aanslagen van 2015 en 2016 hebben genomen, hebben gewerkt. Er zijn na 2016 veel mindere aanslagen geweest. Binnen dat beleid spelen uitwisseling van informatie tussen inlichtingendiensten, grensbewaking en politie, in combinatie met het opzetten van een Internationale Terroristen Database, een zeer belangrijke rol.

Break on through
Break on through7 aug. 2023 - 11:31

Goed dat deze halve gare tegengehouden is. Realiseer je goed dat dit duidelijk mede mogelijk gemaakt is door de normalisering van extreemrechtse denkbeelden door clubjes als PVV, FvD, Ja21 etc. Tel daarbij de veroorzaakte tweedeling door de VVD even bij op en je hebt een gegarandeerde voedingsbodem voor de groei in aantal van dit soort idioten. Lees je geschiedenislessen er op na, iets wat de historicus Mark Rutte duidelijk heeft nagelaten.... Als iedereen gewoon PvdA en Groenlinks was blijven stemmen de afgelopen decennia hadden we nu een veel mooiere wereld gehad mensen....

3 Reacties
Rene712
Rene7127 aug. 2023 - 14:47

@Break on through "Als iedereen gewoon PvdA en Groenlinks was blijven stemmen de afgelopen decennia hadden we nu een veel mooiere wereld gehad mensen....". Ik zie wel een wens maar geen onderbouwing. Hoezo hadden we dan nu een mooiere wereld gehad? Wat had GL / PVDA dan in de wereld betekend? Misschien voor u en de uwen een mooier Nederland maar kennelijk niet voor het gros van de kiezers die anders denken dan de denkbeelden van GL en PVDA. Binnen Nederland en ook daarbuiten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 aug. 2023 - 16:44

"Als iedereen gewoon PvdA en Groenlinks was blijven stemmen " Misschien eens verdiepen in de redenen waarom kiezers niet (meer) op deze partijen willen stemmen? Wellicht dat er dan ook een manier is om stemmen terug te winnen?

Jozias2
Jozias27 aug. 2023 - 18:46

@break Kun je onderbouwen waarom dit een gevolg is van de pvv, ja21 fvd en de vvd? Deze man was al extreem rechts en lid van de cp’86 voordat die eerste clubjes bestonden. Dat zal in de jaren 80 zijn geweest toen veel mensen nog PvdA stemden. Dat het een fout figuur is is duidelijk maar dat was hij 40 jaar geleden al en nu nog steeds. Daar kun je in dit geval moeilijk de partijen van vandaag de dag de schuld voor geven.

Proletarier
Proletarier7 aug. 2023 - 10:35

Ah gossie kunnen onze zelfverklaarde alpha mannetjes niet met hun emoties omgaan en grijpen ze daarom maar naar geweld Zoals altijd zitten de betas op extreem rechts, niks dan gevoelens en emoties, nul feiten

Joop  den Uil
Joop den Uil7 aug. 2023 - 9:41

Mooe vangst. Toevalstreffer of samenwerking met internet, Polen en FBI ?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 aug. 2023 - 9:34

Is die wapenhandelaar ook opgepakt?

Mathijsco
Mathijsco7 aug. 2023 - 9:09

Mooi wark! Een nazi-halfie en potentiëel tramschutter van de straat.

1 Reactie
PVDB2
PVDB27 aug. 2023 - 16:07

Denk niet dat Van der W type tramschutter is. Meer een moskee of synagoge bezoekje zal wil plegen. Wat meer in de ideologie hoek van extreem rechts en neonazi's. Heeft je geliefde PVV bolwerk en grote leider al gereageerd?

PVDB2
PVDB27 aug. 2023 - 9:01

Nee... Het is een bezorgde burger. 1 waar we naar moeten luisteren. De ideeën die men heeft. De tijd van luisteren is wel voorbij. Een tiener uit Woensdrecht die aanslag op een moskee of synagoge wilde plegen. NVU wappie die een aanslag op milieu activisten wilden plegen. Corona wappies op een minister. Peter C. op een moskee en een missverkiezing. Wannabe nazi's, incells, eenlingen. Eencelligen genoeg op de rechterkant. Goed dat er inlichtingen diensten zijn die gevaren vanuit de maatschappij tegen andere bevolkingsgroepen onderscheppen. Tot dat er 1 door breekt in Europa en 77 mensen ombrengt bij een terroristische aanslag. Laten we hopen dat dit niet meer gebeurt. Van uit welke kant dan ook. We wachten op antwoord van een bepaalde (extreem)rechte politicus die zijn naam en benoeming in het manifest van eerder bovengenoemde aanslagpeger wilde goed praten.

Volrin
Volrin7 aug. 2023 - 8:23

Ik meen dit een tijd geleden al eens gelezen te hebben.

3 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 aug. 2023 - 9:35

Is ook een oud bericht van 21 juni 2021.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 aug. 2023 - 10:48

"Ik meen dit een tijd geleden al eens gelezen te hebben." Komkommertijd?

Ch0k3r
Ch0k3r7 aug. 2023 - 11:45

Kan kloppen. Artikel op pap.pl (1e link) is van 21 juni