Joop

Extreemrechtse aanslag op Pride-evenement ternauwernood voorkomen

  •  
12-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2666 keer bekeken
  •  

Een extreemrechtse aanslag op een Pride-evenement in de Verenigde Staten is voorkomen doordat de politie op tijd een verhuisbusje vol bewapende extremisten van de weg wist te halen. Volgens een tipgever leek het op ‘een klein leger’.

In totaal werden 31 rechtsextremisten van het zogeheten “Patriot Front” opgepakt in Coeur d’Alene, Idaho. Volgens een politiewoordvoerder waren ze afkomstig uit het hele land. Ze konden worden aangehouden na een telefonische tip dat ‘meer dan twintig gemaskerde personen met schilden achterin een verhuisbusje waren gestapt’. 

Behalve schilden droegen de extremisten ook andere kleding die deed denken aan een ME-uitrusting, alles met het logo van Patriot Front en teksten als ‘herover Amerika’. Er werd tenminste één rookgranaat aangetroffen. Ook werden documenten aangetroffen met daarop het aanvalsplan dat moest worden uitgevoerd. Op videobeelden is te zien hoe de gearresteerden in het gras zitten, de handen op de rug geboeid. 

Na de arrestaties is de beveiliging op het Pride-evenement aangescherpt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2022 - 18:49

In Republikeins Amerika is ultrarabiaat rechtsextremisme tot hetzelfde in staat als IS, maar dan met nog minder geweten, in naam van hun Gristengod, die door hun Grondwet is gemachtigd om als Opperwezen boven de mens zich te manifesteren als ultieme Scherprechter.

2 Reacties
Volrin
Volrin13 jun. 2022 - 3:29

God komt niet voor in de Amerikaanse grondwet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 jun. 2022 - 16:22

Maar wel op de rand van de Dollar.

PVDB2
PVDB212 jun. 2022 - 17:35

White supremacists. Ook hier in Nederland heb je ze. Alleen noemen we ze hier ze hier FVD'ers. Zowel jongeren als ouderen. Leer mij ze in mijn omgeving kennen. Zelfs gereformeerden die er onder vallen. Alles wat uit Nederland komt is beter dan wat daarbuiten komt. Maar we gebruiken het wel omdat we vaak wel moeten. Je mag eigenlijk geen kritiek hebben op Donald Trump, want die is nationalistisch zoals wij, verteld de waarheid zoals extreemrechts dat in hun eigen woorden denkt te doen. Net als de PVV-stemmers in mijn omgeving vinden dat je best een aanslag door een extreemrechtse terrorist die meerdere mensen vermoord mag vergelijken met Sigrid Kaag en de staat van de Financiën. Dom en schaamteloos. Hopeloos. Een kopie van wat je in de VS kan vinden. Maar gelukkig moet je nu eerst daar nu tot je 21ste wachten voordat je een semiautomatisch wapen mag kopen. Misschien zijn het er dan wel minder dan 20.000 doden door mafkezen die (onschuldige) anderen het leven nemen, een familie achterlatend. En dan hebben we nog niet gehad over de ongelukken met vuurwapens en zelfmoorden (20.000 per jaar). Waar we voor gaan bidden natuurlijk. Only in America. Goed dat de politie nu eens iets goed doet dan anderen neerschieten. Meestal zijn dat geen rechtsextremisten. Die lieten 2 jaar geleden iemand gewoon voorbijlopen nadat hij mensen had neergeschoten...

1 Reactie
alles is relatief
alles is relatief13 jun. 2022 - 20:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Wegkijker3
Wegkijker312 jun. 2022 - 16:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

van Putten
van Putten12 jun. 2022 - 13:32

Mijn eerste gedachte: “ Maar dit is toch al paar dagen geleden?”. Maar dat ging over een soortgelijk geval. Nog geen 5 dagen geleden zijn er hier in Nederland zes mannen (drie in hoger beroep) veroordeeld wegens het beramen van een moordaanslag op een LHBQI festival. Hierover vreemd genoeg geen woord hier, terwijl dit in eigen land speelt.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 16:10

Inderdaad een zaak die terecht ernstig is genomen door justitie, meer relatief weinig aandacht in de publiciteit heeft gekregen. Drie van de zes verdachten hebben hun hoger beroep ingetrokken, en zijn dus al eerder door de rechtbank definitief veroordeeld. Drie anderen zijn op 7 juni in hoger beroep door het Hof veroordeeld tot forse gevangenisstraffen, nl. 16,5 jaar, 12,5 jaar en 5 jaar en 10 maanden. (De laatste was slechts medeplichtig). De anderen zijn eerder door de rechtbank veroordeeld tot 17, 13 en 10 jaar gevangenisstraf.

onyxcumulus
onyxcumulus13 jun. 2022 - 8:28

Daar is te tijde van het voorval genoeg aandacht aan besteed. Ook na de uitspraak in het hoger beroep hebben de meeste media dat gemeld. Vind het verder een flauwe poging om de aandacht af te leiden van hetgeen er NU gebeurd is in de VS.

Mokker
Mokker13 jun. 2022 - 9:56

Terechte opmerking, zou het komen omdat sommige redacties bang zijn dat berichten over islam-extremisme rechts in de kaart te spelen? Terwijl de meerderheid van mensen in Nederland heus wel begrijpen dat niet alle moslims extremisten zijn, en dit soort onderwerpen juist een kans zijn om het genuanceerde verhaal te brengen.

Karingin
Karingin12 jun. 2022 - 11:06

Holy fuck! Ik wil me het bloedbad dat voorkomen is niet eens voorstellen. Maar die gasten zijn voor het leven getekend, ze staan er gekleurd op en in eigen kring zijn ze ook het lachertje natuurlijk

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 14:07

@ Karingin: [Maar die gasten zijn voor het leven getekend,.....] Misschien wel, maar een rechts-extremist wordt gauw weer in de vertrouwde bruine armen gesloten, als hij op z'n pad doorgaat. Hitler begon ook met een mislukte Putsch.

michellekepen
michellekepen15 jun. 2022 - 23:10

Karingin, Je schrijft: "Holy fuck! Ik wil me het bloedbad dat voorkomen is niet eens voorstellen". Als je goed leest, dan zie je dat er één rookbom gevonden is. Ben je soms drama-queen? Of gewoon aan het hetzen? Om Pride en terrorisme gaat het je in ieder geval niet. Want anders had je je namelijk druk gemaakt om wél serieuze aanslagplannen. Op o.a. Pride. In Nederland. Een paar dagen geleden afgedaan met jarenlange gevangenisstraffen. Of kwam dat te dichtbij? Kan ook zijn dat je het gemist hebt? Nieuws/info-bubbel? Daarom voor de zekerheid, de uitspraak er voor je bijgezocht: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Veroordelingen-voor-verdachten-van-voorbereiden-terroristische-aanslag.aspx (onderaan, de drie individuele vonnissen)

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 10:12

Walgelijk. De rechts-extremisten zijn het werkelijke gevaar. Niet alleen in de VS, maar ook steeds meer in Europa, waaronder Nederland, waar FvD en de PVV die tendens versterken.

5 Reacties
Y-Line
Y-Line12 jun. 2022 - 11:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Karingin
Karingin12 jun. 2022 - 13:54

Y wil natuurlijk horen dat Olav zegt dat juist de moslims geen gevaar zijn. I’ll take it. Mensen zijn een gevaar, het maakt niet uit welke kapstok iemand kiest ; als de woede groot genoeg is komt er geweld

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 14:04

@ Y-line: Je weet natuurlijk heel goed dat met name FvD en de PVV voortdurend "dé Islam" als zodanig en als één geheel voor te stellen als het grote gevaar. Wat onzin is, en ertoe dient hun eigen gevaarlijke streven te verhullen.

Olav Meijer
Olav Meijer12 jun. 2022 - 16:15

Correctie derde regel: "voor te stellen" moet zijn: voorstelt.

Mokker
Mokker13 jun. 2022 - 9:57

Het is wel bekend uit welke hoek de laatste jaren in Europa de meeste aanslagen komen, prima om extreem rechts in de gaten te houden maar geen reden om weg te kijken van andere problemen.

Y-Line
Y-Line12 jun. 2022 - 10:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."