Joop

Extreemrechts Vox probeert uitgever satirisch tijdschrift te intimideren

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
voxfascisten
De Spaanse extreemrechtse partij Vox ligt onder vuur na een verkapte bedreiging aan het adres van de hoofdredacteur/uitgever van het satirische tijdschrift El Jueves.
Het blad adviseert om standaard twee meter afstand te houden van nazi’s en beeldt de leiders van Vox bij voorkeur af met onderbroeken met hakenkruizen. Voor Vox (een zusterpartij van het Nederlandse JA21) reden om in de bekende extreemrechtse slachtofferrol te kruipen en de uitgever op Twitter te verwijten “op dagelijkse basis haat te verspreiden tegen miljoenen Spanjaarden”. Het bericht ging vergezeld van een foto van de uitgever, en bevatte de naam van de straat waar de redactie is gevestigd. “Mogelijk kunnen mensen hem aanspreken op zijn verantwoordelijkheid als ze hem het kantoor zien verlaten.”
Reporters without Borders (RSF), een organisatie die opkomt voor journalisten en persvrijheid, vindt dat Vox daarmee alle grenzen heeft overschreden. Ook vanuit de politiek wordt de intimidatiepoging van Vox veroordeeld. “Ze haten humor. Ze haten intelligentie”, schrijft de socialistische parlementariër José Zaragoza in een reactie.
Het publiceren van adresgegevens en andere persoonlijke informatie (doxing) is populair in extreemrechtse kringen waar men vaak moeite heeft om een discussie op argumenten te winnen.
Enkele dagen geleden verspreidde de advocaat van de Belgische afdeling van Viruswaanzin nog het adres van viroloog Marc van Ranst, die het op Twitter om de haverklap aan de stok heeft met corona-ontkenners en extreemrechtse politici.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Sam V
Sam V7 jul. 2021 - 10:39

Blijkt wel weer dat de vrijheid van meningsuiting lastig blijft voor veel mensen. Wat Vox hier deed is verwerpelijk. Daaruit blijkt wel dat zij in ieder geval moeite met deze vrijheid hebben. Het is daarnaast aan de politiek om er voor te zorgen dat het op deze manier verspreiden van adresgegevens zwaar bestraft kan worden. Dat is zinvoller dan schande spreken en dan weer door naar de volgende ophef.

rvb2
rvb27 jul. 2021 - 10:37

Wat is dat toch altijd met extreem rechts en satire? Eerst Charlie Hebdo, en nu doen ze het nog eens dunnetjes over met El Jueves

4 Reacties
EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 12:23

De redactie van Charlie Hebdo werd omgelegd door moslimextremisten. Dat wordt als een aparte, zeer gevaarlijke categorie beschouwd. Dat geldt ook voor Nederland, zie daarvoor het jaarverslag van de AIVD. Moslimsextremisten hebben over het algemeen niets met nationale grenzen maar hebben als doel het herstel van het Kalifaat waarin de islam wordt gepraktiseerd zoals zij denken dat in de zevende eeuw.

EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 12:28

correctie: Moslimsextremisten hebben over het algemeen niets met nationale grenzen maar hebben als hoofddoel het herstel van het Kalifaat waar de zuivere islam wordt gepraktiseerd. Onderdeel daarvan is de strijd tegen de ongelovigen EN tegen moslims die niet de zuivere islam praktiseren.

EenMening
EenMening7 jul. 2021 - 12:31

Dat wordt --> moslimextremisme wordt

rvb2
rvb27 jul. 2021 - 15:07

@eenmening: zijn moslimextremisten dan niet extreem rechts?

harmmeijer
harmmeijer7 jul. 2021 - 9:55

Onverdraagzaamheid, nationalisme, racisme in Europa: 75 jaar vrede in Europa heeft voor extreem rechts lang genoeg geduurd.