Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Extreemrechts mede-aanklager in proces tegen Catalaanse politici

  •  
10-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2012_Catalan_independence_protest_(75)
Deze week begint in Spanje een van de grootste rechtszaken ooit. Twaalf Catalaanse politici moeten voorkomen omdat ze worden gezien als de initiatiefnemers van het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid in 2017. Opmerkelijk is dat de extreemrechtse, nationalistische politieke partij Vox optreedt als zogenaamde acusación popular. Deze rol moet worden gezien als een soort mede-aanklagers namens het volk, tot groot ongenoegen van de Catalaanse separatisten.
De gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont, alsmede enkele van zijn ministers, staan niet voor de rechter. In de herfst van 2017 vond een door het Spaanse Constitutioneel Hof verboden referendum plaats, waaraan door ruim twee miljoen Catalanen gehoor werd gegeven. Hoewel de uitslag duidelijk was (bij een opkomst van 42 procent stemde 90 procent vóór), verhinderde de Spaanse overheid dat er gevolg werd gegeven aan de uitslag door tijdelijk het bestuur van de deelstaat over te nemen. Als gevolg van deze stap zitten de in staat van beschuldiging gestelde Catalaanse politici al langer dan een jaar in voorarrest.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2019 - 9:43

Die extreemrechtse partij en andere rechtse partijen zijn opgeroepen door de PP die heel graag nieuwe verkiezingen wil. Zelfde laken een pak ook al heeft niemand dat hier blijkbaar in de smiezen. Dezelfde partij die ook abortus wil afschaffen om de Spaanse bevolking weer ' op peil' te brengen en dan dweept met de katholieken en de katholieke leer, waar ze ook in de tijd van Franco mee verbonden was.

itsme3
itsme311 feb. 2019 - 20:28

Interessant. Extreem rechts vind dat degenen die een staatsgreep pleegden het gevang in moeten. Meestal is het omgekeerd.

Rick Hofland
Rick Hofland11 feb. 2019 - 12:08

Misschien wel een leuk detail, bij de afgelopen Catalaanse parlementsverkiezingen ging de “popular vote” naar Catalaanse partijen die niet voor afscheiding zijn, maar door het districten stelsel kregen de partijen die voor afscheiding zijn toch een kleine meerderheid in het Catalaanse parlement. Daarbij kwamen de stemmen voor de separatisten voornamelijk uit landelijk gebied en voor de blijvers uit stedelijk gebied. Zo zie je maar…. In de VS zit een president die juist op die manier in het Wittehuis is gekomen en daar vinden we toch van dat de popular vote leidend had moeten zijn en dat die “domme” hillbillies niets van politiek en de moderne maatschappij snappen. Ik wil er geen kleur aan geven wie wel of geen gelijk heeft, puur even de vergelijking waarbij het opvalt dat in de ene situatie veel mensen door hun persoonlijke voorkeur wel/geen moeite hebben met een overwinning van een verkiezingsuitslag terwijl stedelijk gebied met een popular vote eigenlijk de meerderheid had.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 feb. 2019 - 20:36

Inderdaad, zaken vergelijken zonder het daarbij over de inhoud te hebben kan tot diepgaande inzichten leiden.

Norsemen
Norsemen11 feb. 2019 - 9:34

Volledig terecht natuurlijk dat het referendum als niet grondwettelijk werd beoordeeld. Zou wat zijn als een groep met een bepaalde mening over iets wat iedereen aan gaat een referendum gaat houden waaraan alleen zij zelf aan mee mogen doen.

ton14024
ton1402411 feb. 2019 - 8:24

Dus wij hebben straks op ons geweten dat vrijheidsstrijders van een erkende culturele regio in het gevang gezet zijn door extremisten die door de staat bevoorrecht waren in de rechtspraak.

1 Reactie
Henk Joh
Henk Joh12 feb. 2019 - 9:47

Het erge is Ton, dat ze eigenlijk geen strijd (althans met geweld) hebben gevoerd. Toch vrij beschaafde middelen: protest en referendum. En dan vervolgd en mishandeld worden (ik gebruik de term omdat het optreden door politie/justitie totaal niet proportieel is met het handelen) worden om het recht tot zelfbeschikking proberen uit te voeren. PvDA heeft een manifest opgesteld. Hoop dat ze in Europese fractie PES de Spaanse collega's van PSOE aanspreken.

Libertain
Libertain11 feb. 2019 - 7:31

Een referendum is vrijblijvend, is er geen totalitaire verplichting tot 100% deelname zoals men vaak achteraf wil gaarne aangeven, zodra de uitslag blijkt helemaal niet meer te bevallen. Helaas. De meerderheid van de stemers hebben hun keuze glashelder aangegeven en derhalve is het Referendum volgens alle gangbare regels in Spanje geldig geweest. Het is een overwinning voor de democratie, mede omdat sommige ultrarechtse landen hebben het referendum inmiddels afgeschaft. Misschien een idee om 's een keertje nader te gaan bestuderen wat democratie echter betekent.

5 Reacties
M7
M711 feb. 2019 - 12:22

Bij een opkomst van slechts 42 % wil je er deze definitieve conclusies aan verbinden ? Lijkt me nogal een dingetje. Dan wil je dus zeggen dat de minderheid die gaat stemmen , kan bepalen wat er gaat gebeuren. Ic 37,8% van de bevolking is voor afscheiding en dan moet de overige 62,2% van de bevolking daar maar akkoord mee gaan ? Een cursusje democratie bestuderen kan zeker geen kwaad: voor jou , wel te verstaan

LaBou
LaBou 11 feb. 2019 - 18:02

"Bij een opkomst van slechts 42 % wil je er deze definitieve conclusies aan verbinden " Er zijn meer verkiezingen met een dergelijke opkomst. Toch worden die verkiezingen, vooropgesteld dat de uitslag conform de wens is, als legitiem beschouwd en wordt er gesteld dat degenen die niet opkomt om te stemmen geen recht van spreken heeft. Er is een reageerder die het constant heeft over slechte verliezers, maar een beetje gelijk heeft hij daar wel mee.

M7
M711 feb. 2019 - 19:03

@ Labou : laat ik er dan nog aan toevoegen dat het referendum illegaal was en geboycot werd door een grote groep bewoners van de gebieden in catalonie

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 feb. 2019 - 20:45

M - Gewoon de kiezers oproepen om thuis te blijven en dan achteraf het resultaat in twijfel trekken. dat hadden de verkiezingen in Nederland met die in Catalonie en Venezuela gemeenschappelijk , dus dat moet kunnen binnen een democratie.

LaBou
LaBou 12 feb. 2019 - 16:22

@vd Meulen: zo gezien is Venezuela dus gewoon een democratie, net als de onze. En Maduro is dus de terechte president, net zoals de bij ons gekozen "vertegenwoordigers". Prima vertaling dus van de reactie van M.

geronimo3
geronimo311 feb. 2019 - 7:04

@DaanOuwens, De Spaanssprekende meerderheid heeft een hele lange geschiedenis van het onderdrukken van de anderstalige minderheden en dan met name de Basken en de Catalanen,waarom denkt U dat Spanje een volkslied heeft zonder tekst? De Basken en de Catalanen voelen zich niet verbonden met die overgrote meerderheid van Spaans sprekenden en dus kwam er geen tekst,het land is alleen hierom al zo verdeeld,ik zie de Catalaanse kwestie net als de Brexit,de helft ongeveer van de bevolking wil uit Europa,bij de Catalanen wil misschien de helft uit Spanje en de andere helft wil in Spanje blijven,net als bij de Engelsen en hoe moet je dit oplossen dan,ik zou het echt niet weten,ben trouwens voor een gedeeld Spanje gewoon omdat alle Spanjaarden daar beter van worden,maar het is een interne aangelegenheid en dus moeten ze het zelf uitzoeken,de Nationale overheid heeft trouwens wel veel geweld gebruikt tegen die separatisten en de EU keek toen massaal weg,beetje raar vind ik dat hoor, in Schotland ging dat toch allemaal wat netter bij dat referendum,nogmaals ik zie geen oplossing,net als met de Brexit!

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2019 - 13:12

@ geronimo Jij schrijft: De Basken en de Catalanen voelen zich niet verbonden met die overgrote meerderheid van Spaans sprekenden. Mooi toch. Waarom zouden ze? Ik voel mij ook niet verbonden met Blokkeerfriezen, Carnaval vierende Limburgers en Brabanders. Met PVV-aanhangers en die van het FvD. Niet met fundamentalistische moslims, joden of christenen. Ik denk dat Nederland veel beter af is zonder een groot deel van zijn inwoners. Er bestaan geen homogene samenlevingen meer waar zeg 90 % van de burgers zich mee verbonden voelt. 60% is al erg hoog. De groep die wel eens kijkt van boer zoekt vrouw. Ergo, niet het slimste deel van Nederland. Kortom of het nu nationaal en lokaal nationalisme is, het is onzin. Die lui die voor afscheiding zijn in Catalonië hebben gewoon ongelijk. Zij willen hun totalitaire dictatoriele wil opleggen aan de democraten in Catalonië die bij Spanje willen blijven. En inderdaad die extreem rechtse Spaanse nationalisten hebben ook ongelijk. Het enige besluit dat daarbij past is opdelen. Spanje opdelen en Catalonië opdelen. Laat de extreem rechtse nationalisten hun eigen weg gaan. Je ergens mee verbonden voelen is achterlijk gedachtengoed als dat verbonden zijn een stuk land en een volk is. Dat was namelijk een opvatting die 100 jaar geleden misschien houdbaar was, maar anno 2019 is het volstrekte onzin. Je kan je met je volle verstand niet verbonden voelen met Nederland, het is namelijk een bonte verzameling van allerlei extremiteiten. Dat is dus je zelf verbonden voelen met kinderporno, harddrugs verkopen en vrouwen handel? En dat soort nationalistische reservaten sterft in 2 generaties uit. En dan blijft er een soort Amish over. Mensen die ook wel van zichzelf weten dat ze belachelijk zijn. Passen niet meer in de huidige samenleving. Maar je moet ze wel hun bestaansrecht gunnen. Wat mij betreft het liefst met een hek er omheen.

DaanOuwens
DaanOuwens10 feb. 2019 - 19:53

Ik deze tekst is volgens mij deze zin cruciaal: Hoewel de uitslag duidelijk was (bij een opkomst van 42 procent stemde 90 procent vóór), verhinderde de Spaanse overheid dat er gevolg werd gegeven aan de uitslag door tijdelijk het bestuur van de deelstaat over te nemen. De uitslag was dus helemaal niet duidelijk. 58% ging niet eens stemmen. Dat komt omdat duidelijk was dat een grote minderheid. Meer dan 40%, de zelfstandigheid helemaal niet wilde. Die mensen zijn niet gehoord door de separatisten. En die hadden zij wel een optie moeten bieden. Net zoals Spanje de separatisten een optie moet bieden. In de omgeving van Barcelona is een ruime meerderheid tegen afscheiding. Geef de rest van de regio dus de onafhankelijkheid en laat het gebied rond Barcelona bij Spanje blijven. Maar Valencia de hoofdstad van Catalonië. Maak een heldere boedelscheiding en geen mensen de mogelijkheid te wonen in het gebied waar zij zich thuis voelen. Geef de regio's de mogelijkheid zich bij de EU aan te sluiten of niet. Vorm een Europese organisatie die op militair, economisch en financieel gebied de regio's bescherming kan bieden. En het probleem is opgelost.

12 Reacties
Peterrr2
Peterrr210 feb. 2019 - 22:16

Het is jammer dat er niet gewoon een referendum is geweest waaraan iedereen mee had kunnen doen. Had je meteen geweten hoe de mensen er echt over denken. Nu blijft het gissen. Al vind ik in deze tijd afscheiding onzin. Je hebt al zoveel vrijheid in Europa. Laat het lekker zo als het nu is. Overigens... Valencia hoofdstad van Catalonië maken? Valencia ligt niet eens in Catalonië, denk niet dat dat een heel goed idee is.

Willem D2
Willem D210 feb. 2019 - 22:51

De leus van de Catalanen was: Een nieuw land in Europa. Ze zijn veel meer pro EU dan de meeste landen, al is dat tegenwoordig wel wat veranderd, omdat ze zich behoorlijk verraden of in de steek gelaten voelen door Brussel. Vergeleken met Spanje is Hongarije een hele nette rechtstaat, maar Spanje is te groot voor de EU om aan te pakken. Het is gewoon een slecht huwelijk tussen Spanje en Catalonie. De Spanjaarden haten Catalanen inmiddels, boycotten bijvoorbeeld de Catalaanse Cava, alleen willen ze de scheidingspapieren niet tekenen. Het geld uit Catalanie is namelijk wel gewenst.

hasanj
hasanj10 feb. 2019 - 22:58

@Peterrr Als we historisch kijken dan behoort Communidad Valencia, wat bestaat uit Alicante, Valencia en Castellon, ook tot Catalonie. Je ziet bij extreem rechts nationalisten dan ook in Catalonie dat ze die gebied ook er graag bij zouden hebben. Alsmede de Islas Baleares. Het probleem met een referendum is dat je dan een stuk van Spanje over de toekomst van het hele land laat stemmen. Zie het zo stel je voor dat de Randstad zegt we willen graag een eigen land, de Lage landen van Randstad bijvoorbeeld. Vervolgens besluiten ze om een referendum te houden en de rest van Nederland kijkt ernaar en mag niets beslissen. Hoe zou jij dat vinden? Denk dat ieder mens met enig verstand zou zeggen ja laat mij ook maar beslissen want je verwoest hiermee het hele land.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 feb. 2019 - 0:51

"Valencia ligt niet eens in Catalonië," Kniesoor die daar op let, als het probleem maar is opgelost, weet je wel. Vorm een Europese organisatie die op militair, economisch en financieel gebied de regio’s bescherming kan bieden. Zo eenvoudig is dat.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 feb. 2019 - 0:55

Eehh, bijna vergeten: bescherming waartegen of tegen wie, of wat eigenliik?

DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2019 - 9:45

@ Peterrr Jij schrijft: Overigens… Valencia hoofdstad van Catalonië maken? Valencia ligt niet eens in Catalonië, denk niet dat dat een heel goed idee is. Je hebt gelijk. Dom van mij. Jij schrijft: Het is jammer dat er niet gewoon een referendum is geweest waaraan iedereen mee had kunnen doen. Dat was er. Dat laat ook exact zien waarom referenda een slecht instrument zijn. Uiteindelijk werd het een referendum waarin mensen konden kiezen VOOR afscheiding. Georganiseerd door de VOORstanders van afscheiding. De tegenstanders bleven dus weg. Als mensen al kunnen kiezen in een referendum zal je een reeks moeten organiseren. Waarin mensen iedere keer opnieuw een vraag krijgen als de consequenties van de keuzes duidelijker worden. Dat hebben we inmiddels ook wel geleerd van de Brexit. Maar Tarragona als hoofdstad dan. En de regio opsplitsen. En dan kan Barcelona gewoon in de Spaanse competitie blijven spelen.

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 10:42

@ Daan Ouwens [Geef de rest van de regio dus de onafhankelijkheid en laat het gebied rond Barcelona bij Spanje blijven".] Dat is natuurlijk onzinnig. Het al oeroude Barcelona is het hart en de motor van Catalonië. (Anders dan Madrid, dat pas in de 16e eeuw uitgroeide en hoofdstad werd).

DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2019 - 12:52

@ OlavM Jij schrijft: Dat is natuurlijk onzinnig. Het al oeroude Barcelona is het hart en de motor van Catalonië. Wat is nou de relevantie van jouw opmerking. Ik begrijp dat een ruime meerderheid van de burgers van Barcelona helemaal niet uit Spanje wil. Licht nu eens toe waarom de mening van die mensen niet telt? Dan kom je met een onzinnig historisch argument. Dat was honderden jaren terug misschien relevant, maar niet nu. Friesland hoort al honderden jaren bij Nederland, Limburg ook. Weg ermee, als de bevolking in ruime meerderheid voor vertrek is. Wat mij betreft liever vandaag dan morgen. Slechts als er een kleine meerderheid is moet er een alternatief komen. Dan doe je recht aan de huidige inwoners. Als een groot deel van Friesland geen Fries wil zijn moeten de belangen van die mensen ook gewaarborgd zijn. Ik vind dat zo'n belachelijke argumentatie. Met als motief democratisch handelen de democratische rechten van een groot deel van de bevolking van Catalonië bij het oud vuil zetten.

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 19:45

@ DaanOuwens: De relevantie van mijn opmerking is, dat het onmogelijk is Barcelona van de rest van Catalonië te scheiden, om sociale, politieke en culturele redenen. Lijkt me toch echt niet zo ingewikkeld. Catalonië zonder Barcelona is niet levensvatbaar. Ongeveer de helft van de inwoners woont in de metropool Barcelona. Is dat nou zo ingewikkeld? [In de omgeving van Barcelona is een ruime meerderheid tegen afscheiding.] Hoezo, omgeving? Of gaat het om de stad zelf? Waar haal je dat trouwens vandaan? Getalsmatig kan het praktisch niet waar zijn omdat ongeveer de helft van de Catalanen in de metropool Barcelona woont. De Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras heeft begin oktober 2017 verklaard dat “van de deelnemers aan de volksraadpleging ruim 2 miljoen (90 procent) voor onafhankelijkheid stemde. Ongeveer 176.500 mensen (7,8 procent) stemde tegen. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent) een blanco stem uit en werden ruim 20.000 stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard. De opkomst was ongeveer 42 procent.” (https://www.telegraaf.nl/nieuws/424710/90-procent-catalanen-stemt-voor-)onafhankelijkheid?utm_source=google&utm_medium=organic)

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 20:13

Herstel: Link moet zijn https://www.telegraaf.nl/nieuws/424710/90-procent-catalanen-stemt-voor-onafhankelijkheid

DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2019 - 21:43

@ OlavM Jij schrijft; De relevantie van mijn opmerking is, dat het onmogelijk is Barcelona van de rest van Catalonië te scheiden, om sociale, politieke en culturele redenen. Waarom is het onmogelijk? Omdat de mensen die kiezen voor afscheiding daarmee problemen hebben? En die mensen in Barcelona die niets zien in die afscheiding moeten mee? Belachelijk. Wat is dat voor bizarre een dictatuur die jij nastreeft? Bovendien gebruik je ook nog eens exact dezelfde argumentatie die de rechtsextremisten gebruiken om verzelfstandiging van Catalonië tegen te houden. Om sociale, politieke en culturele redenen. Als mensen kiezen voor zelfstandigheid moeten ze dat niet doen door anderen die dat niet willen tegen hun zin maatschappij op te leggen. Dit soort opvattingen zijn het fundament voor een burgeroorlog. Echt bizar dat je dit opschrijft. Overigens als je zelf een beetje kan rekenen dan weet je ook wel dat 90% van 40 % een minderheid is. 36% dus. Dat de rest simpelweg niet kwam maakt duidelijk dat men niets zag in het hele referendum en vermoedelijk ook niets zag in de afscheiding. Je rekensommetje is dus nogal irrelevant. Doe mij een plezier en hou je linkjes voor jezelf. Je argumenten worden echt niet beter met een linkje naar de Telegraaf. Hoewel het natuurlijk niet voor niets het huisblad van extreem rechts is. En dat is ook de essentie van de visie die jij uitdraagt.

OlavM
OlavM13 feb. 2019 - 1:38

@ DaanOuwens: Ik houd het kort. Jouw verhaal is weer zo'n gebazel. Dat jij niet begrijpt dat scheiding van Catalunya en Barcelona absoluut ondenkbaar is, is jouw probleem. Ik ga daar geen tijd meer aan verspillen. [Dat de rest simpelweg niet kwam maakt duidelijk dat men niets zag in het hele referendum en vermoedelijk ook niets zag in de afscheiding.] Dat is alleen maar interpretatie van jou.Je kan niet-stemmers niet automatisch rekenen tot tegenstemmers. [Doe mij een plezier en hou je linkjes voor jezelf. Je argumenten worden echt niet beter met een linkje naar de Telegraaf. Hoewel het natuurlijk niet voor niets het huisblad van extreem rechts is. En dat is ook de essentie van de visie die jij uitdraagt.] Haha! Dit was gewoon toeval. Het is een heel feitelijk stukje in de Telegraaf, dat door andere kranten ongeveer identiek was gebracht, en geen commentaar van die krant. Deze opmerking van jou is dus kinderachtige bullshit.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld10 feb. 2019 - 19:29

Een mede-aanklager namens het volk is helemaal niet vreemd het is volstrekt logisch. De Spaanse grondwet bepaalt immers dat bij referenda over de inrichting van de staat iedere burger mee mag stemmen. Dat is volstrekt democratisch, het heeft immers impact op iedere burger. Het is jammer dat alleen Extreem rechts dat door heeft maar dat een partij zich opwerkt voor bescherming van het volgen van de democratische spelregels is goed.

DePisang
DePisang10 feb. 2019 - 16:41

Catalaanse elite profiteurs hebben geprobeerd de onderlinge solidariteit van rijke en arme regio's in Spanje te ondermijnen. Mooi dat profiteurs zijn gestopt en verantwoording moeten afleggen. Inderdaad wel opmerkelijk dat rechtse partijen nu menen te moeten opkomen voor de belangen van mensen die het minder getroffen hebben dan de rijke Catalaanse profiteurs. Waar zijn de linkse partijen? Of minstens middenpartijen? Bestaan die helemaal niet meer in Spanje of vinden de partij elite het allemaal wel best zo.

10 Reacties
Zapata
Zapata10 feb. 2019 - 18:18

Sinds wanneer bestaat er in Spanje solidariteit? Zowel PP als de PSOE hebben sinds de jaren 80 corruptie niet uitgevonden maar het wel tot wetenschap verheven en als partijdiscipline geintroduceert De rechtspraak is niet onafhankelijk en is doorweven met oud Francoisten en falangisten Bekende misdadigers uit de Franco tijd zijn nooit vervolgd. De grondwet rammelt aan alle kanten. Het geld van de rijkere regio's is nooit terecht gekomen bij de armere Spanjaarden maar verdwenen in zakken van corrupte politici. Iets meer pragmatisch: De EU deed het Catalaanse referendum af als een binnenlandse gelegenheid. Het Schotse referendum voor onafhankelijkheid steunde de EU wel, ook de onafhankelijkheid van Kosovo. Iedere aanhanger van de EU verwerpt nationalisme maar ziet liever regio's met zelfbestuur onder een federatieve Europese staat. Maar als regio's dan zelfbestuur willen steunt de EU weer extreem nationalistische staten zoals Spanje met ook nog eens een bedenkelijke rechtse signatuur. Dit is schizofreen. Landen die zich niet aan een financiele norm onderwerpen kunnen zware sancties tegemoet zien maar de opkomst van extreem rechts in heel Europa doet de EU helemaal niets aan. Er klopt helemaal niets meer van. Persoonlijk zou ik terug willen gaan naar het zelfbeschikkingsrecht zoals Wilson het formuleerde. Dus voor mij staan de Catalaanse seperatisten helemaal in hun recht. En onder een federatieve EU staat maakt dat recht op zelfbeschikking helemaal niets uit. Het besvestigt slechts de regionale identiteit van de Catalanen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté10 feb. 2019 - 21:11

Met zo'n grotesk taalgebruik zijn vooral werkelijkheid en goede smaak de pusang...

Le Chat Botté
Le Chat Botté10 feb. 2019 - 21:11

*Pisang*

Bouwman2
Bouwman210 feb. 2019 - 21:55

Het recht op zelfbeschikking is een stelling. Je moet dat recht ook kunnen uitoefenen. Als er geen sprake daarvan kan zijn is er geen zelfbeschikking, maar enkel het (vermeende) recht. Dan kun je zeggen: het recht verkeert in onrecht. Maar ook: de geschiedenis gaat zoals ie gaat. Er is progressie in het denken. Hoe kan een gebied zelfstandig zijn, dus zonder andere bestaan? Kan een stad of een regio alleen staan, kan er een muur of een hek omheen worden gebouwd zonder poorten of ramen? Zelfs een staat als Israel met een muur en een hek is aangewezen op de buitenwereld wil het bestaan. Velen zeggen dat het kan, apart van anderen. Maar hoe dan? In Spanje dat een lang proces van eenwordeing achter de rug heeft leven verschillende meningen, verschillende groepen, verschillende talen. Maar ze zijn verenigd tot één land, er kan geen breuk ontstaan zonder enorme schade. De Basken gaven hun strijd op, hun onafhankelijkheidsstreven bleek miet levensvatbaar. De Britten dachten ook dat apart best kan, de Brexit zal aantonen dat dat een onmogelijkheid is. Dat de Catalanen geen Castilianen zijn, verschillende talen spreken en van elkaar afwijkende tradities hebben is evident, maar dat alles kan niet uitvlakken dat ze samen Spanjaarden zijn. Het geheel is altijd sterker dan de aparte delen. Tussen Portugezen en Spanjaarden bestaan ook verschillen en is er zelfs sprake van animositeit. Portugal is zelfs een periode deel van Spanje geweest en weer gescheiden, maar Lissabon en Madrid zijn uiteindelijk samen lid geworden van een groter en moderner geheel, de EU. En dat was enkel winst, zowel materieel als psychologisch en voor de meesten zo niet voor iedereen. Zapata zegt dat de grondwet rammelt. Hij geeft geen toelichting, hij bewijst niet. Hij zegt wat in hem opkomt. Nee, de Spaanse grondwet rammelt geenszins , die is enkel niet volgens ieders particuliere wensen. Maar een rond wet is er niet voor individuele belangen of wensen, die zijn er voor iedereen in gelijke mate. Wie de wetten niet acht, het anders ziet dan de wet, plaatst zich boven anderen, en dat is hovaardij, elitair gedacht. Een constitutie is gestolde consensus. Ook de Nederlandse. Je mag er niet aan toetsen, we hebben geen constitutioneel hof. Maar hij is wel leidend, waard om haar te handhaven.Lex dura, sed lex. .

OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 23:26

@ DePisang: Wat een warrig, ongeïnformeerd commentaar. De Catalanen als gehele bevolkingsgroep zijn natuurlijk helemaal geen "profiteurs". In tegendeel, juist de rest van Spanje heeft steeds geprofiteerd van de Catalaanse economische kracht. Belachelijk dat de extreem-rechtse partij Vox als een soort "mee-aaklager namens het volk" kan optreden. In het verleden heeft extreem-rechts de fascistische opstand en staatsgreep van Franco c.s. (1936) gesteund -en velen aan die kant van het politieke spectrum dromen heden ten dage nog steeds van die "goede, oude" Franco-tijd-. Catalonië verdedigde in de Spaanse Burgeroorlog de democratische republiek en heeft als laatste gebied stand gehouden tegen de door Hitler gesteunde fascisten (tot 1939). Denk hierbij ook aan het luchtbombardement op Guernica, het eerste op burgerbevolking ooit en een Duitse oefening voor de Tweede Wereldoorlog!. (Picasso's beroemde schilderij hierover is na de Franco-tijd ondergebracht in het Koningin Sofiamuseum voor moderne en hedendaagse kunst in Madrid). De extreem-rechte Vox wil natuurlijk graag meedoen met het berechten van Catalaanse nationalisten, om de betrokkenen zo zwaar mogelijk te doen bestraffen en zelf verder te profiteren van de progressieve regio Catalonië. Hoe je ook verder kan mening verschillen over eventuele afscheiding van Catalonië, jouw verhaal raakt kant noch wal.

Zapata
Zapata10 feb. 2019 - 23:37

Bouwman, het probleem Catalonie komt door de grondwet en de discussie over het aanpassen van die grondwet speelt al enige jaren. Maar rechts houd het tegen. Lees jezelf eens in. https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-constitution/spanish-minister-says-urgent-constitutional-change-needed-idUSKCN1J50KO Het volgende probleem van die grondwet is dat de scheiding der machten niet goed geregeld is en dat benoemingen van rechters heel vaak een politieke achtergrond hebben. Of het ontslag van rechters. Verder, wie ben jij om te bepalen of Catalonie wel of niet dat zelfbeschikkingsrecht kan uitoefenen. Economisch gezien hebben ze heel wat meer kansen als Schotland of Kosovo. Ja en die schade ... bangmakerij voor de zoveelste keer. Naties zijn geen eeuwige entiteit. Ze komen en ze gaan.

OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 23:47

@ Bouwman: [Portugal is zelfs een periode deel van Spanje geweest en weer gescheiden,…..] Nou, dat is maar héél beperkt waar. De oorsprong van Portugal ligt al in de Oudheid, en de Portugese taal heeft zich al vroeg anders ontwikkeld dan het Castilliaans. In de 12e eeuw werd het na bestrijding van de islamitische Moren een onafhankelijk koninkrijk. Alleen tussen 1580 en 1640 heeft het daarna deel uitgemaakt van het Spaanse Rijk. [….dat alles kan niet uitvlakken dat ze samen Spanjaarden zijn. Het geheel is altijd sterker dan de aparte delen.] Dat is ook maar een stelling. Het hangt er maar van af hoe je “Spanjaarden” definieert. Op analoge wijze zou je ook over Europa kunnen zeggen: “het geheel is altijd sterker dan de aparte delen”. Maar dat wil totaal niet zeggen dat een federale Europese staat zou moeten worden nagestreefd! Overigens is het Baskenland (dat voor een deel in Frankrijk ligt) een totaal ander verhaal dan Catalonië.

OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 23:54

@ DePisang: Herstel. De laatste zin moet luiden: "Hoe je ook verder van mening kan verschillen....."

DePisang
DePisang11 feb. 2019 - 9:31

Ik herhaal mijn vraag nog maar eens. Waar zijn de linkse en middenpartijen in Spanje als arbeiders ze nodig hebben. Vinden die het wel best dat de solidariteit tussen arme en rijke regio's in Spanje wordt ondermijnd door naar volledige onafhankelijkheid strevende Catalaanse nationalisten??????

Henk Joh
Henk Joh12 feb. 2019 - 10:01

Beste Pisang, U krijg behoorlijk wat informatie op uw vraag. Ik zie een goed onderbouwd verhaal van oa Zapato. Wat wilt u nog meer? Ik weet niet of u geïnformeerd wilt worden of overtuigd. Partijstandpunten zijn wel redelijk inzichtelijk. Ik weet alleen niet of dat het punt wordt waarmee u tevreden kunt zijn. U geeft aan "Catalaanse elite profiteurs" "solidariteit ondermijnen". Daar gaat het niet om. Maar nogmaals ik weet niet of u openstaat voor andersluidende informatie.