Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Extreemrechts groeit: meer geweld, meer uitingen

  •  
06-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
pegida
De AIVD concludeerde het al eerder , de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt de bevindingen in een nieuw rapport dat vandaag naar de Tweede Kamer gaat: extreemrechts is aan een opmars bezig in Nederland. Het aantal geweldsincidenten ging van 17 in 2013 naar 45 in 2016. Daarnaast krijgt de alt-right, een vergaarbak van onder andere nationalisten, antisemieten en racisten, steeds meer invloed onder vooral witte, hoogopgeleide mannen. Dit uit zich bijvoorbeeld door het ontstaan van clubs als Erkenbrand.
Hassan Bahara en Anieke Kranenberg schrijven in de Volkskrant hierover: “Een centraal thema is de ondergang van het ‘blanke ras’. De relatie tussen IQ en ras is ook een van de stokpaardjes van alt-right. Een belangrijke vertegenwoordiger van alt-right in Nederland is Erkenbrand. Via lezingen, conferenties en publicaties probeert de club het ‘rassenbewustzijn’ te vergroten. Het doel is om tot een voldoende kritische massa te komen die ook een homogene witte etnostaat wil nastreven.”
De NCTV ziet daarnaast een sterke toename van xenofobe uitingen op sociale media. Dit gaat steeds georganiseerder. Sinds PVV-leider Geert Wilders de hashtag #kominverzet lanceerde, wordt die kreet gebruikt door allerlei groeperingen die zich bezig houden met anti-islamitische of extreemrechtse acties, zoals Identitair Verzet of PEGIDA. In het rapport wordt de zorg uitgesproken dat eenlingen zouden kunnen radicaliseren onder invloed van maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld Zwarte Piet of het slavernijverleden van Nederland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (146)

punt2
punt28 nov. 2018 - 13:15

Alle extremen roepen reactie op, waar daar is extreem links daar is automatisch extreem rechts. Gematigde partijen zullen altijd links of rechts worden ingehaald door partijen die een extremere gedachtengang hebben met de daarbij behorende dwang deze te uiten. Pas wanneer het midden kleiner zal worden is er meer ruimte aan beide zijdes en daardoor minder kans op extremen. De stap van extreem links naar gewoon links of extreem rechts naar gewoon rechts is altijd kleiner dan naar het midden. De beste bestrijding van de extremen zou eigenlijk het opheffen van het “midden” moeten zijn

Fred Lepelaar
Fred Lepelaar7 nov. 2018 - 12:03

Vraagje: Deze zin; "Daarnaast krijgt de alt-right, //, steeds meer invloed onder vooral witte, hoogopgeleide mannen." Is dit een probleem , en zo ja, wat kan er aan gedaan worden om deze groep terug naar het midden te krijgen?

10 Reacties
Libertain
Libertain7 nov. 2018 - 15:01

Het antwoord ligt in het bestuderen van de geschiedenis van Europa die glashelder antwoord op die vraagstuk aandraagt. Moest eigenlijk op school gebeuren, doch kwaliteit van onderwijs en zo.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2018 - 15:30

@ Fred L Jij schrijft: Is dit een probleem Ja dat is een probleem. Dat maakt dat de samenleving als geheel neer kijkt op vrouwen en allochtonen en andere minderheidsgroepen. En jij schrijft: en zo ja, wat kan er aan gedaan worden om deze groep terug naar het midden te krijgen? Niets. In ieder geval beginnen deze keuze van deze mannen serieus te nemen en niet de illusie te hebben dat een babbeltje hen tot andere inzichten gaat brengen. Respecteer hun opvattingen en geef aan wat de consequenties zijn. Sluit ze uit, geef ze geen rol in jouw gemeenschap en laat ze hun eigen utopie realiseren. Maak dus niet de fout die deze mensen zelf maken.

Roy Batty
Roy Batty7 nov. 2018 - 17:30

"Ja dat is een probleem. Dat maakt dat de samenleving als geheel neer kijkt op vrouwen en allochtonen en andere minderheidsgroepen." Behalve dan als het gedaan wordt vanuit een religie en dan niet de Christelijke. Of het wordt gedaan door dezelfde minderheidsgroepen vanuit cultureel aspect. Dan ligt het vanzelfsprekend weer geheel anders en wordt er liever niet over gepraat. Dan is het plots ineens geen probleem.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2018 - 18:46

@ Roy Batty Jij schrijft: Behalve dan als het gedaan wordt vanuit een religie en dan niet de Christelijke. Of het wordt gedaan door dezelfde minderheidsgroepen vanuit cultureel aspect. Merkwaardig dat jij dat vindt. Dat jij vanuit jouw religie anderen minderwaardig kan vinden. Lijkt mij een ongezond standpunt.

Daniel Dennett
Daniel Dennett8 nov. 2018 - 10:02

@DaanOuwens Waarom zou ik hun opvattingen moeten respecteren? Ik kan tig opvattingen en/of gedragingen opnoemen, bijvoorbeeld racisme, waar ik geen enkel respect voor heb. Nog sterker, mensen die wel respect hebben voor bepaalde opvattingen/gedragingen legitimeren hiermee deze bepaalde opvattingen/gedragingen. Wellicht verwar jij respecteren met zelf beschaafd blijven doen. Dan ben ik het met je eens.

punt2
punt28 nov. 2018 - 13:09

Hoogopgeleid zou kunnen inhouden hogere intelligentie ... Dus wanneer een steeds groter wordende groep met (ongefundeerde aanname)een hogere intelligentie kiest voor een politieke richting.... waarom zouden dan de minder hoogopgeleiden ( ongefundeerde aanname) uit moeten maken dat de door hen gekozen politieke richting niet de juiste is? Wie zegt dat de anderen het mis hebben? Zomaar even een knuppel voor in het hoenderhok

Roy Batty
Roy Batty8 nov. 2018 - 15:55

@Daan, Je dubbele moraal is merkwaardig.

Daniel Dennett
Daniel Dennett8 nov. 2018 - 16:31

@Rob Roy Er zijn ook hoogopgeleiden die hun kind mishandelen.

punt2
punt29 nov. 2018 - 6:29

@DanielDennett, waren je argumenten op?

DaanOuwens
DaanOuwens9 nov. 2018 - 9:44

@ Roy Batty Jij schrijft: Je dubbele moraal is merkwaardig. Daar is niets merkwaardigs aan. Je kan tegen geweld zijn, maar als je tegenstander geweld gebruikt is het dom om zelf slechts met bloemen te strooien.

Grietje Genot
Grietje Genot7 nov. 2018 - 8:22

Even dacht je dat het niet erger kon worden, maar zie: het kan nog erger. Winkelcentra overhoop geschoten, oranjegasten geplet, burgervaders die hun huis niet uit kunnen, bussen die van de weg worden gereden, grafschendingen, academici bedreigt, moslima's in de zwangere buik getrapt, 700 extreemrechtse moorden bij de oosterburen etc etc. En nog kan rechts van de honger niet slapen.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot7 nov. 2018 - 8:23

..bedreigd...

Grietje Genot
Grietje Genot7 nov. 2018 - 8:50

Nu ik mijn eitje heb verorberd, zie ik nog meer typo's en kronkelformuleringen. Enfin, de goede verstaander etc.

johannn2
johannn27 nov. 2018 - 1:59

Extreemrechts groeit: meer geweld, meer uitingen. Om die groei-metafoor even door te trekken: Gevaarlijke, misvormende aandoeningen groeien vaak ook. Tot ze adequaat behandeld worden. Soms is dat te laat. .

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 23:00

Ik zie de vaste gasten van de voedselbank, u niet ?!

1 Reactie
W-74
W-747 nov. 2018 - 9:30

Wat zo jammer is is dat u hiermee klanten van de voedselbank beledigd en niet de mensen hierboven op de foto. Beetje onnodig schoppen dus.

JvanDeventer
JvanDeventer6 nov. 2018 - 19:22

Extreem rechts is aan een opmars bezig, toe maar! De schrik slaat je om het hart. Na van de schrik bekomen te zijn moet me van het hart dat de term "alt-right" nogal nietszeggend is en net zo sleets begint te worden als faksist, rassist, homofoob en antisemiet. Het klinkt wel lekker vlot, maar het betekent zoals gewoonlijk weinig tot niets. Volgens dit artikel is alt-right "een vergaarbak van o.a. nationalisten, antisemieten en racisten". Een antisemiet, Jodenhater dus, is trouwens per definitie ook een racist. Een nationalist daarentegen is gewoon iemand die van zijn eigen land houdt en daar trots op is. In dat land kunnen allerlei verschillende rassen wonen. Waarom zo iemand in een vergaarbak moet worden gestopt met racisten ontgaat mij ten enen male. Misschien dat het in die bak vergaren vooral door de auteur gebeurt. Maar dat maakt alt-right nog geen precieze omschrijving. Racist, hoe vaak misbruikt ook, is dat wel en nationalist ook. Extreem rechts is ook zoiets. Je leest het verschrikkelijk vaak. Wanneer is iets extreem? Daarover wordt zelden nagedacht. Men bezigt de uitdrukking op de achteloze manier waarop een héél goede middag goedemiddag vervangt, of topwetenschapper wetenschapper, of superleuk leuk of extreem heet heet. Laten we stoppen met modieuze labels en ons beperken tot kreten die op zijn minst iets betekenen.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2018 - 20:56

@ JvanDeventer Jij schrijft: Wanneer is iets extreem? Daarover wordt zelden nagedacht. Ik vind het een beetje kinderachtig dat je dat zo opschrijft. Er is namelijk regelmatig gereageerd op jouw teksten met een uitgebreide onderbouwing waarom deze extreem rechts zijn. Niet een enkele maal maar vele malen. Met een prima toelichting waarom jou opvattingen inderdaad extreem zijn. Op zich mag je verwachten dat mensen niet iedere dag geheel blanco beginnen en het hele leerproces opnieuw moet beginnen. Er moet iets blijven hangen denk ik. Jouw opvattingen zijn zeer nationalistisch, sluiten mensen met een andere achtergrond of geloofsovertuiging uit en kennen hen minder rechten toe en je acht je eigen opvattingen en cultuur superieur aan die van anderen. De verzamelnaam voor dat gedachtegoed is extreem rechts. Of fascist. Het wordt zeker niet ondoordacht gegeven of als scheldwoord wel als het etiket dat past bij een aantal teksten van jou. Je kan in discussie gaan over je gedachtengoed maar je kan niet ontkennen dat het jouw opvattingen zijn. Want dan toon je weinig respect voor je discussiepartners. Dan ga je ervan uit dat men oliedom is. Lijkt mij niet correct.

johannn2
johannn27 nov. 2018 - 1:53

Deventer, De Amerikaanse term ' alt-right' staat kortweg voor nazi. Maar zelfs in Amerika is het steeds minder geapprecieerd om je nazi te noemen. Vandaar dit alternatief. . .

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 nov. 2018 - 6:51

'Wanneer is iets extreem? ' Blijkbaar nog in de ontkenningsfase.

Roy Batty
Roy Batty7 nov. 2018 - 15:36

Wie 'extreem rechts' is wordt bepaald door mensen die maar niet door hebben dat ze er maar al te graag hun eigen morele waarde mee willen opkrikken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 nov. 2018 - 17:21

Nog één in de ontkenningsfase.

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2018 - 8:57

@ Roy Batty Jij schrijft; .. wordt bepaald door mensen die maar niet door hebben dat ze er maar al te graag hun eigen morele waarde mee willen opkrikken. Dit soort teksten worden vaak gebruikt door extreem rechtse mensen die wel door hebben dat hun opvattingen verwerpelijk zijn, maar dat niet onder ogen willen zien.

Daniel Dennett
Daniel Dennett8 nov. 2018 - 10:11

@ Roy Batty Niet hun eigen morele waarden maar morele waarden.waar vrijwel de hele wereld van vindt dat ze voor iedereen zou moeten gelden. Racisme wordt namelijk wereldwijd als een verwerpelijk gedachtegoed gezien maar blijkbaar niet door jou.

JvanDeventer
JvanDeventer8 nov. 2018 - 14:33

Nadat het naamkaartje geplakt is heeft men een excuus om niet meer na te hoeven denken. Dat is heel geruststellend. Daarom wordt het naamkaartje al meteen aan het begin van de redenering geplakt, dan weet je zeker dat je goed zit.

Roy Batty
Roy Batty8 nov. 2018 - 22:04

@Daan Dit soort teksten zullen idd steeds vaker worden gebruikt door mensen die inmiddels wel door hebben dat het SJW gebeuren doorgeslagen is. Dat dit extreem rechtse mensen zouden zijn maak jij ervan hetgeen een bevestiging is van wat er bedoeld werd. @Daniel, "Racisme wordt namelijk wereldwijd als een verwerpelijk gedachtegoed gezien maar blijkbaar niet door jou" Als dit een beschuldiging is dan bevestig je daarmee mijn punt.

Sanaya Khan
Sanaya Khan6 nov. 2018 - 18:55

Ik kan het wel begrijpen, die angst voor het onbekende van de extreemrechtse alt-righter. Angst is niet rationeel. Mensen met vliegangst weten dat het risico miniem is en toch maakt vliegen ze erg onzeker. Zo ook met mensen die hun buurt hebben zien veranderen door overheidsbeleid, waardoor ze niet meer 's avonds over straat durven. Er gebeurd waarschijnlijk niets, maar dat neemt de angst niet weg dat er altijd iets kan gebeuren. Dan wil je toch dat iemand iets om je zorgen weg te nemen? Het enige wat nog nodig hebben is een politiek figuur die effectief deze angst voor extreemrechts instrumentaliseert, en de cirkel van de perpetuum mobile van de politiek is weer rond. Of het nu links of rechts is, angst werkt want angst leeft. Vooralsnog blijft het bij opkloppen, maar dat zal vast niet zonder consequenties weer overgaan nu de publieke opinie om dit 'fenomeen' gevormd is. Daar is het inmiddels te groot voor gemaakt. Herkenbaar toch? Het gaat om de knikkers én het spel, "de spelers en spelregels bepalen de dynamiek en aantrekkelijkheid van het spel, maar zonder knikkers wordt het spel niet gespeeld."

9 Reacties
Sanaya Khan
Sanaya Khan6 nov. 2018 - 18:59

"...dat iemand iets doet om..." "angst voor of van extreemrechts", dus niet het vóór extreemrechts instrumentaliseert, al kan dat ook weer een onbedoeld effect zijn ;)

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2018 - 21:10

@ Sanaya Khan Jij schrijft: Zo ook met mensen die hun buurt hebben zien veranderen door overheidsbeleid, waardoor ze niet meer ’s avonds over straat durven. Hier maak je een nogal forse misser. De buurt verandert niet door overheidsbeleid. De buurt verandert door veroudering van huizen, door mensen die elders gaan wonen, door andere mensen die in de buurt gaan wonen maar niet door overheidsbeleid. Nederlandse overheden kennen geen woningtoewijzing op criteria als etnische achtergrond, huidskleur of geloofsovertuiging. Op beperkte schaal zijn er regels met betrekking tot inkomen en gezinssamenstelling. De buurt verandert omdat huizen van 40 jaar oud nu eenmaal een ander soort bewoners krijgen dat toen zij nieuw gebouwd werden. Dus dit deel van je tekst volstrekt belachelijk. Waar je gelijk heb is met je constatering dat een deel van de bevolking bang is naar buiten te gaan. En er zijn politici die gebruik maken van die angst. Door andere mensen aan te wijzen als de schuldigen voor die angst. Dat is inderdaad een dilemma voor de gehele samenleving, maar het oplossen kan niemand. De overheid investeert in veiligheid, dat kan beter maar het aantal misdrijven neemt af, de pakkans zou omhoog kunnen en de veroordelingen steviger, maar ook dat neemt de angst niet weg. Argumenteren over angst is zinloos. Met vliegen is dat ook zo. Hoewel bekend is dat vliegtuigen zelden uit de lucht vallen blijven mensen bang. Dat zelfde is het geval met de angst van mensen in de buurt. Maar als deze mensen daardoor een extreem rechtse opvatting krijgen over de samenleving zijn ze daar zelf voor verantwoordelijk. Niet de overheid, niet de buren, zelfs niet hun angst maar mensen nemen die beslissing helemaal zelf. En kunnen daar gewoon op aangesproken worden. Zij maken een domme keuze maar je moet ze wel serieus nemen.

Sanaya Khan
Sanaya Khan7 nov. 2018 - 0:20

@ DaanOuwens Als je gaat raden wat ik bedoel omdat je het niet beseft, ben jij degene die de misser maakt. Je had ook een vraag kunnen stellen, in plaats van er van uit te gaan dat ik de misser maak. Dat vind ik vrij belachelijk. Immigratie is het thema, daar maken mensen zich druk over. Oplossen is inderdaad lastig, maar er kan altijd wel weer nieuw overheidsbeleid worden opgesteld. Dat neemt niet weg dat angst de realiteit is, waar garen bij wordt gesponnen van links tot rechts. Noem het een zinloos argument, je merkt zelf dat de beleving van mensen anders is, wat ook het politieke onderwerp is, en dat het verkiezingen beïnvloedt/bepaald. En mensen zijn inderdaad zelf verantwoordelijk voor hun gedrag, goed dat je het opmerkt. Af en toe krijg ik de indruk dat mensen een directe causale relatie zien tussen sprekers en gestoorde daders. De gemiddelde burger met angst kun je serieus nemen, die enkele gek die geweld gebruikt met het excuus iets gehoord of gelezen te hebben niet. Hetzelfde geldt voor alle politieke opvattingen, als je die naast elkaar legt valt er echt geen hout uit te snijden. Neem het rijtje opvattingen van onze politici over kernenergie van vandaag bijvoorbeeld. Gelukkig handelen weinigen ernaar, en blijft het bij een stem voor de een of de ander.

W-74
W-747 nov. 2018 - 6:59

Daan Ouwens Het is daarentegen wel overheidstaak om die wijken -ik denk dat we allemaal wel een beeld hebben bij het soort wijk dat Sanaya hiermee voor ogen heeft, ik althans wel- niet zo te laten verpauperen. Bijna geen politie te zien, woningoverlast, afwezigheid van maatschappelijk werk, jeugdzorg of zelfs maar handhavers. Vuilnis op straten, kapotte straatverlichting, illegale woningverhuur, drugsdealen, zwervers, junks en alcoholisten in de parken ipv in de dagopvang etc etc. In grote delen van de samenleving hebben we in Nederland een gigantisch handhavingsprobleem laten ontstaan.

Daniel Blank
Daniel Blank7 nov. 2018 - 7:29

'Angst is niet rationeel. ' Angst is wel de emotie die in de evolutie de meeste levens heeft gered... Er zit een wortel van angst in ons primaire proces en mede is daarom hardnekkig. Dus alleen maar zeggen...'u hoeft niet bang te zijn' werkt niet, komen met cijfers over de kans dat u op negatieve wijze in aanraking komt met andere mensen helpt ook niet. Geef mensen aan dat het begrijpelijk is dat er angst is en via deze weg kun je die angst bespreekbaar maken en ook dit rechterspectrum

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2018 - 13:45

@ Sanaya Khan Jij schrijft: Als je gaat raden wat ik bedoel omdat je het niet beseft, ben jij degene die de misser maakt. Je had ook een vraag kunnen stellen, in plaats van er van uit te gaan dat ik de misser maak. Eerder schreef je: Zo ook met mensen die hun buurt hebben zien veranderen door overheidsbeleid,...…. Kortom ik lever terechte kritiek op jouw stelling. Verder beweer je nu: Immigratie is het thema, daar maken mensen zich druk over. Dat klopt een deel van de autochtonen wil geen differentiatie in de groep om hen heen. Iedereen moet wit zijn, vele generaties voorouders hier hebben en een liefhebber van bloemkool. En Gerard Jolink is een groot artiest. Daar is helemaal niets mis mee maar het is wel de vraag of deze eisen aan de directe leefomgeving nog realistisch zijn. Het is namelijk niet het overheidsbeleid dat de oorzaak is van de verkleuring van de samenleving maar de voortschrijdende technologie, de mondiale economie, het internet, de burgeroorlogen in landen om Europa en de armoede en honger. De nieuwe realiteit is dat Nederlanders wonen in Nigeria en Nigerianen in Nederland. De mensen die dat niet willen kunnen daar vreselijk boos om worden, maar het tegenhouden gaat niet lukken. Ook niet door de overheid. Verder schrijf je: De gemiddelde burger met angst kun je serieus nemen, die enkele gek die geweld gebruikt met het excuus iets gehoord of gelezen te hebben niet. Er is geen harde grens tussen wel en geen geweld. De mensen die op een PVV-facebook pagina blij zijn als 400 vluchtelingen of immigranten verdrinken horen bij dezelfde groep als de mensen die bereid zijn zelf molokov cocktails te gooien naar vluchtelingen. Wilders draagt met zijn waarschuwing aan de ouders voor de verkrachtende moslims en zo hard bij aan het gepolariseerde klimaat als een radicale salafistische imam die aanslagplegers motiveert. Kortom jouw onderscheid tussen wel of niet gewelddadig doet er weinig toe. Het draagt per definitie bij aan het ontstaan van een klimaat waarin haat, discriminatie en geweld onvermijdelijk is. Zowel de potentiele moordenaars als degene die door uitspraken de moord legitimeren zijn aanspreekbaar. De vrijheid van meningsuiting is geen legitimering voor haat zaaien.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2018 - 13:52

@ Daniel Blank Jij schrijft; In grote delen van de samenleving hebben we in Nederland een gigantisch handhavingsprobleem laten ontstaan. Dat klopt deels. Met name de rechtse partijen gaan uit van een samenleving waarin welwillende verstandige mensen als vanzelf met elkaar een mooie leefomgeving creëren. In dunbevolkte gebieden is dat wellicht haalbaar in de anonimiteit van de grote steden is het onzin. Dus de burgerzin had wellicht vervangen moeten worden door overheidstoezicht. Anderzijds is die anonimiteit het gevolg van individuele vrijheid en de afbraak van onderdrukkende instituties. Kortom het is waar een deel van de bevolking ook bewust voor heeft gekozen. Voor de kapotte straatverlichting en het vuil op straat moet je gewoon de gemeente bellen. Ook in Rotterdam-Zuid het grootste getto van Nederland wordt dan na verloop van tijd het probleem opgelost.

Sanaya Khan
Sanaya Khan10 nov. 2018 - 14:00

@ Daan Migratie is geen "nieuwe realiteit", migratie is van alle tijden. In Nederland werd de werving van gastarbeiders beëindigd in 1973 tijdens het kabinet-Den Uyl (PvdA). Ik beweer niet "nu", jij ziet nu wat ik bedoelde, t.o.v. je eigen interpretatie. Je levert kritiek op je eigen stelling, en je zegt vervolgens dat wat ik bedoelde klopt. Alleen maak je er van dat iedereen die zich zorgen maakt met hun politiek stem vindt dat "Iedereen moet wit zijn". Ik denk dat er iets anders aan de hand is, aangezien jij niet alwetend bent: jij bepaalt wat anderen vinden, en je houdt je liever aan je eigen interpretatie vast. Nederland is altijd al gedifferentieerd geweest, zowel in kwaliteiten van de mens, als in afkomst. Dat is onze kracht, en iets anders willen is inderdaad niet realistisch. Dat neemt niet weg dat mensen met de invloed die ze wel hebben nu kiezen voor een andere politieke partij. Of Gerard Joling een groot artiest is moet je zelf bepalen, ik ben geen fan, maar hij heeft wel succes en is bekend. Natuurlijk is er een grens tussen wel en geen geweld, die heet verbaal/fysiek. En extreemrechts hoort bij extreemrechts inderdaad, wat probeer je te zeggen? Dat waarschuwen letterlijk hetzelfde is als aanslagen motiveren, blij zijn om de dood van anderen of bereid geweld te gebruiken? Dan is ook iedereen die voor Wilders waarschuwt volgens jou gewelddadig. Misschien is dat ook zo, ik kan niet in mensen hun hoofd kijken, dus als je geen onderscheid maakt is het einde zoek en iedereen schuldig. Gelukkig hebben we de wet, die onderscheid maakt tussen verbaal en fysiek, en binnen verbaal tussen politiek het klimaat polariseren en aanslagen motiveren. Zo ook de grenzen van de vrijheid van meningsuiting m.b.t. haat zaaien. Een weldenkend mens pleegt geen aanslagen, aanslagen zijn zeldzaam, dus ik concludeer dat bijna iedereen redelijk weldenkend is. De overigen kunnen geen onderscheid maken tussen wat spel is en wat echt.

Sanaya Khan
Sanaya Khan10 nov. 2018 - 14:45

@ Daniel Blank Ik gebruik liever de metafoor van vliegangst, aangezien die neutraal is. Anders wordt ik in een politieke discussie getrokken, waardoor de kans bestaat dat wat ik zeg een politieke kleur heeft. Ook al heb ik verder geen invloed hoe mensen kiezen te interpreteren, ik vermijdt dat liever en probeer precies te zijn. Vliegangst bespreekbaar maken neemt vliegangst niet weg. Ik zeg niet dat mensen niet bang hoeven te zijn, ook heb ik niet de illusie dat ik angst weg kan nemen. Ik concludeer dat een wisselwerking tussen emotie en ratio bepaald hoe men kijkt, en dat het politieke spel daar gebruik van maakt. Zou het goed zijn wanneer de politiek angsten bespreekbaar maakt? Misschien, maar dat neemt tegelijkertijd hun kracht weg om met succes kiezers naar zich te trekken. Of dat nu van de PvdA naar de PVV is, van de PVV naar D66, of van D66 terug naar de PvdA. Zou het goed zijn wanneer media angsten bespreek maakt? Misschien, maar dat neemt tegelijkertijd hun kracht weg om met succes consumenten naar zich te trekken. Etc. Zou het goed zijn wanneer mensen niet meegingen in de polarisering waar politiek en media baat bij hebben? Misschien, maar zolang men het spel kan onderscheiden van wat echt is, of belangrijk voor hen is, hoeft dat geen probleem te zijn. Bespreekbaar maken lijkt mij te beginnen bij constateren hoe het werkt, zodat je het niet meer bekijkt vanuit het frame van de polarisatie.

Hank Rearden2
Hank Rearden26 nov. 2018 - 17:53

Een puissant rijk koningshuis, bijna 2 miljoen mensen in uitkeringssituaties (WWB, WIA, bijstand), gestagneerde lonen, 400 kinderen die in armoede opgroeien, en een overheid die sociale zekerheid weglacht alsof het een slechte grap is. En dan raar opkijken als extreem links, extreem rechts, of anders de kop opsteekt? Qua sociale en economische ongelijkheid was de situatie niet heel anders dan voor de Franse revolutie, WOI en WOII.

7 Reacties
Hank Rearden2
Hank Rearden26 nov. 2018 - 17:54

Erratum: 400=400.000

M7
M76 nov. 2018 - 18:40

Hank, overdrijf je nu niet een beetje/ heel erg ? Nederland staat op allerlei lijstjes wereldwijd in de Top 10 , zo niet de Top 5 : welvaart, geluksgevoel/happiness, kwaliteit gezondheidszorg, kwaliteit en toegang onderwijs,innovatiekracht, eerlijkste inkomensverdeling, meest concurrerende landen,... En ik sla er vast nog een paar over. Oh ja, we staan ook bovenaan de lijst van landen waarvan haar inwoners het meest klagen.

Hiltermann
Hiltermann6 nov. 2018 - 20:04

Heel veel mensen zijn heel erg gelukkig in Nederland. Daar staat tegenover dat er ook veel mensen zijn die nauwelijks of niet kunnen rondkomen. Daar staat tegenover dat 400.000 kinderen in armoede opgroeien. Dat tekent ze voor het leven. Dat zou niet moeten kunnen in een land dat 2 miljard cadeau doet aan het bedrijfsleven.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 nov. 2018 - 0:00

M, 6 november 2018 at 19:40, "Hank, overdrijf je nu niet een beetje/ heel erg ?" Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is een extreme (economisch rechtse) overdrijving door hoogopgeleide elites en financiers. Minimaal een extremisme dus. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Hank Rearden2
Hank Rearden27 nov. 2018 - 6:00

M 6 november 2018 at 19:40 Nederland scoort ook hoog op het gebruik van antidepressiva, alcohol, en minder legale geestverruimende middelen. Daarnaast is Nederlandse consumptie van TV, internet en (online) gaming hoog door hoge netwerkpenetratie. Zonder al deze sublimerende middelen was een serieuze opstand al lang uitgebroken. Nu uit de onvrede zich tegen Zwarte Piet of immigranten, de ultieme cognitieve dissonantie, maar zeer welkom voor onze vrienden in het Haagse en elders.

M7
M77 nov. 2018 - 12:07

@ hank Rearden: " Oh ja, we staan ook bovenaan de lijst van landen waarvan haar inwoners het meest klagen."

Hank Rearden2
Hank Rearden27 nov. 2018 - 18:41

M 7 november 2018 at 13:07 Je kan het blijven gooien op positieve of negatieve eigenschappen van Nederlanders, de sociale en economische feiten zijn niet rooskleurig. Hoe zich dit gaat uiten in toekomstig beleid is speculatie.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout6 nov. 2018 - 17:01

En nu maar hopen dat de AIVD net zo fanatiek infiltreert en per adequate undercoveragenten materiaal verzamelt over naziclubs als vooral `Erkenbrand', als dat het (en voorheen als BVD) deed bij: de vredesbeweging, antikernenergie-activisten en en milieu actiegroepen als bv. `Het ziedende bintje'. Misschien dat mijn vertrouwen in onze Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dan herstelt.

1 Reactie
Graads2
Graads27 nov. 2018 - 8:24

Het is uiterst waarschijnlijk dat de clubs die een naam hebben goed in de kijker staan. Iedere grotere organisatie is kwetsbaar voor infiltratie, afluistering en tracking van telefoons, favoriete middelen in Nederland. Je bent vrijwel verzekerd van een dossiertje ergens, als je je bij zo'n club aansluit. Of het nou links, rechts, onder of boven is. Maar dit rapport stelt ook dat er wat meer kleine groepjes actief zijn. Die kunnen, als ze onafhankelijk blijven, goed buiten beeld blijven. De inlichtingendienst is niet groot genoeg om iedereen te volgen. Dus deze conclusie is te lezen als: het valt wel mee met de georganiseerde bewegingen maar we hebben geen idee wat er zich in de schaduw afspeelt.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren6 nov. 2018 - 16:35

Mussolini in Italie begon in 1919 ook met kleine groepjes oud-strijders(Fascii di Combattimento), Adolf uit Duitsland begon na de 1ste Wereldoorlog met een piep-kleine en vrijwel onbekende Deutsche Arbeiter Partei.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo7 nov. 2018 - 0:09

@Frans_Cobben_Halsteren, 6 november 2018 at 17:35, En het neoliberalisme is ook een (economisch) fascisme (de stok) 1). "Goed" voorbeeld doet "goed" volgen blijkbaar, een herhaling van de geschiedenis. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) En een feodalisme, een Restauratie.

Daniel Blank
Daniel Blank7 nov. 2018 - 7:32

Vanuit het oogpunt na de verschrikkingen van de eerste wereldoorlog (die in Nederland zo slecht wordt onderwezen) met getraumatiseerde mensen zijn dergelijke samenkomsten zeer goed mogelijk. Misschien moeten we de oorzaak achterhalen wat het mogelijk trauma is van extreem rechts.

M7
M76 nov. 2018 - 16:08

Conclusie van het rapport van het NCTV lijkt eerder te zijn , dat er een paar dwazen rondlopen met extreem rechtse ideeen,dat daar veel aandacht voor is bij de dienst , we ons daar maar niet teveel over hoeven op te winden. Geruststellende gedachte !

2 Reacties
W-74
W-746 nov. 2018 - 17:34

Is ongeveer hetzelfde dus als bij moslimterrorisme. Daar maak ik me persoonlijk ook niet druk over (als in bang zijn). Je komt anders de deur niet meer uit en erger nog, je gaat iedere vreemde met argwaan bekijken. Angst en achterdocht is de rot in een samenleving.

M7
M76 nov. 2018 - 18:46

@ W - 74 : nou, met die aantekening dat we nog geen dodelijke aanslag van rechts hebben gehad zoals eertijds op van Gogh. En ook nog geen aanslagen met messen uit extreem rechtse kringen, noch invallen van de anti terreur eenheden in Arnhem en andere plaatsen etc etc. Maw: je hebt helaas ongelijk. Maar ik ben het met je eens , dat we niet in angst hoeven te leven in Nederland vanwege onveiligheidsgevoelens.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 nov. 2018 - 14:19

Twee dingen vallen me op aan het rapport. Ten eerste dat de vraag onbeantwoord blijft of rechts populisten en alt right die dezelfde meningen verkondigen als extreem rechts wel of niet tot deze groep gerekend moeten worden. De meningen daarover zijn verdeeld. Sommigen zien deze partijen als een democratische uiting van het ongenoegen, anderen zien het als een legitimatie van rechts extremistische uitspraken. Het is allebei denk ik. Het een sluit het ander niet uit, ze versterken elkaar. Hitler kwam op dezelfde manier aan de macht. Trump, Baudet en Wilders maken dat rechts extremisten zich sterker voelen. Ze creëren een gelegitimeerde voedingsbodem voor rechts extremisten. Om de democratie van binnen uit op te blazen. Ten tweede, het noemen van oorzaken voor rechts extremisme. Vluchtelingen, de islam, zelfs zwarte piet wordt genoemd. Maar waarom zou je dan je toevlucht moeten nemen tot rechts extremisme? Is er geen andere manier om je ongenoegen te uiten? Is dat (minderheids)standpunt dan de enige uitweg? Als dat zo is, waren de Joden dan ook de oorzaak van de komst van het nazisme? Zou er geen tweede wereldoorlog geweest zijn als er geen Joden waren geweest? Met andere woorden: de joden zijn daar de oorzaak van? Lijkt me een nogal vergezocht standpunt. Toen en nu. Mensen die dit vinden zoeken en vinden een reden of een excuus om zich te verschonen voor hun opvattingen. Wat dat betreft is de wereld nu weinig anders dan toen.

5 Reacties
frankie48
frankie486 nov. 2018 - 16:01

De heersende politieke elite in de 19e eeuw, die vonden al dat niet alle grondrechten ook voor Joden mochten gelden!

Starter2
Starter26 nov. 2018 - 16:15

"Is er geen andere manier om je ongenoegen te uiten? Is dat (minderheids)standpunt dan de enige uitweg?" Blijkbaar is dat het geval. Zie het slopen van de binnenstad in Hamburg door links extremisten. Men vindt zich niet gehoord en gaat steeds een stapje verder in het uiten daarvan. Gelukkig is het in Nederland nog zeer beperkt maar zorgelijk is het wel.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 nov. 2018 - 16:22

Uiteindelijk is degene die kiest voor de haat verantwoordelijk voor zijn haat, zoals de dief verantwoordelijk is voor diefstal. Maar er zijn wel redenen die het aanlokkelijker maken, en die kun je wegnemen.

Sam V
Sam V6 nov. 2018 - 18:33

Ik denk dat het probleem niet de vluchtelingen, de Islam of de Zwarte Piet discussie an sich is, maar meer het niet gehoord worden van de standpunten en zorgen van deze mensen en wellicht nog erger het niet benoemen van zaken in de gevestigde media en politiek. Frappant voorbeeld is de wijze waarop de NOS de criminaliteit verslaat. Op het moment dat de dader blank is, wordt vaak direct erbij vermeld dat hij wit is (zie bericht over schutter tegen Joden in Amerika). Op het moment dat een groep jongeren een zwembad terroriseren worden ze jongeren genoemd en wordt de achtergrond van deze jongeren niet benoemd. Natuurlijk zijn er wel online media en politici die dit benoemen, maar die worden al snel weggezet als populistisch of opportunistisch. Als we dat maar lang genoeg volhouden, krijgen we vanzelf steeds meer teleurgestelde en gefrustreerde mensen die zich willen afzetten tegen de mainstream media en politici.

ruma ankka
ruma ankka6 nov. 2018 - 21:29

“Frappant voorbeeld is de wijze waarop de NOS de criminaliteit verslaat. Op het moment dat de dader blank is, wordt vaak direct erbij vermeld dat hij wit is (zie bericht over schutter tegen Joden in Amerika). Op het moment dat een groep jongeren een zwembad terroriseren worden ze jongeren genoemd en wordt de achtergrond van deze jongeren niet benoemd.” Dat is doorgeschoten politieke correctheid. Maar strikt genomen is het ook niet nodig om meer te vermelden dan dat het om jonge jongens ging.

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 14:05

Wat verwacht je van een maatschappij waar de rechters gewraakt worden en voor de ''knettergekken'' worden gemaakt door een verdacht van haat zaaien ?!

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov6 nov. 2018 - 13:55

Tja, zover is het nu al gekomen. Het is misschien niet vreemd dat zo'n rare club als het NCTV 't heeft over extreemrechts zonder Greet, Thierry, Buum en Rut te noemen. Want zelfs de burgermoeder van Mokum is tot het dat gilde toegetreden. Nee, de middeleeuwen waren een verlichte tijd, vergeleken met het heden. Iedereen is in de war. Wel lachen, natuurlijk, en gieren en brullen: het is allemaal voor niets geweest. Enfin, het heelal gedijt rustig verder uit.

2 Reacties
Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov6 nov. 2018 - 15:03

..de dijt, en dijt en dijt

W-74
W-747 nov. 2018 - 11:52

Bespeur ik hier wat gelarmoyeer? Alweer? U hield toch zo van wat enerverende toestanden in dit suffe en indolente land? Dat was toch een medicijn?

Kopinhetzand
Kopinhetzand6 nov. 2018 - 12:48

Ik vraag me toch af wat men nou precies onder extreem rechts verstaat. Ik sta kritisch tov gelukzoekende immigranten, vind de islam een wreed, middeleeuws geloof en ben pro zwarte piet. Ben ik dan ook extreem rechts?

23 Reacties
Paul250371
Paul2503716 nov. 2018 - 13:48

Wil je extreem rechts worden genoemd?

punt2
punt26 nov. 2018 - 14:05

ja

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 14:09

Volgens het artikel 1 van de grondwet ben je een XXL extreemrechts. Lees het artikel rustig en probeer het te begrijpen, want een kind van 5 jaar oud kan het artikel goed begrijpen! Miljoenen mensen op aard beschouwen hun geloof als de kern van hun bestaan en dat geldt ook voor de moslims.

Rechtse Bal
Rechtse Bal6 nov. 2018 - 14:09

@Kop, je vergeet nog de frustratie over ongecontroleerde UWV bijstand, maar dan leun je inderdaad tegen het extreme aan

Appi Mohamud
Appi Mohamud6 nov. 2018 - 14:10

U bent zeker rechts mits u uw uitingen niet extreem gaat uitdragen zoals racistische, islamofobische, uitspraken alla Wilders pegida of pegida pro pieten club.

Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2018 - 14:17

Een van je drie punten is al genoeg,om aan extreem rechts te voldoen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett6 nov. 2018 - 14:26

Ik weet niet of je exttreem rechts bent maar het lijkt er wel op dat je er geen probleem mee hebt.

Roy Batty
Roy Batty6 nov. 2018 - 14:46

Alles dat in een discussie, waarin jij normale kritiek uit op allerlei onzin, misbruikt kan worden om jou op een negatieve manier te kunnen neerzetten om zodoende die discussie te winnen.

W-74
W-746 nov. 2018 - 14:57

Het is bij die thema's nu juist de combinatie die meer blijkt te zijn dan de som der delen. Eén enkel thema van deze drie onderschrijven zal niet echt als extreem-rechts worden bezien, alledrie gecombineerd wel. Je benaming 'gelukszoekende' immigranten is doet het beeld ook al geen goed. Welke waarde je aan de kwalificatie 'extreem-rechts'moet hechten is daarentegen aan jou. Vroeger volgde er wel eens schaamte op zo'n kwalificatie, tegenwoordig lijkt het voor sommigen een geuzennaam te zijn en zijn we de schaamte voorbij. Verder is de vraag van belang: wat ga je doen met je standpunten, welke consequenties verbind je daaraan? Ga je de straat op met je vrinden om eens lekker los te gaan op een moslima of op de wijkmoskee? Meelopen met Pegidademo's? Je mening verspreiden op fora?

watsgebeurt
watsgebeurt6 nov. 2018 - 15:09

Ik ken behoorlijk wat donkere mensen die eveneens tegen gelukzoekers zijn en ook bedenkingen hebben bij de islam. Extreem rechts zit dus niet alleen bij witte mensen? Het roept toch een hoop vragen op. Echter ik ben het eens met Appi Mohamud, u bent rechts maar zolang dit uw mening blijft (of is dat alleen voor links weggelegd?) dan is er niks mis mee. Wellicht gaat u over sommige standpunten op termijn een andere mening krijgen en misschien ook niet.

quatsch
quatsch6 nov. 2018 - 15:42

Nee.

M7
M76 nov. 2018 - 15:47

" Ik sta kritisch tov gelukzoekende immigranten " : wanneer dat je zou kwalificeren als uiterst rechts, ben je in goed gezelschap . Ik schat zo maar in obv eerdere opiniepeilingen , dat het overgrote deel van de NL bevolking die kritische houding van je deelt.

madbako
madbako6 nov. 2018 - 15:54

Ben ik dan ook extreem rechts? Denk dat het ervan afhangt welke oplossingen je gaat aandragen voor de door jouw genoemde irritaties. Blijft dat binnen de kaders van wat wettelijk is toegestaan, dan zou ik je eerder een "bezorgd burger" willen noemen.

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist6 nov. 2018 - 16:41

Nee Kopinhetzand, maar van sommige mensen (en gelukkig is dat maar een hele kleine minderheid echter wel met een hele grote mond), mag je dit geeneens denken laat staan bespreken.

ruma ankka
ruma ankka6 nov. 2018 - 17:05

Als je daarbij ook nog een witte man bent dan kan het niet anders.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 nov. 2018 - 17:10

De mensen die op je vraag reageren definiëren het leeuwendeel van NL als extreem rechts. Dan is het beter dat je hun extreem links noemt en jezelf conservatief. Het argument van bijvoorbeeld Macron dat je door figuren als Wilders en Baudet zo een extreem rechts in het zadel helpt, wordt in werkelijkheid veroorzaakt door conservatief gelijk te stellen aan extreem rechts, waar moeten die anders op stemmen als ze hun bedenkingen hebben met een Islam dat dubieuze kanten kent, of een kinderfeestje wel leuk vinden zoals het is? Door dit framen hebben we straks idd extreem rechts. Verder het advies aan de reageerders om het onderzoek zelf te lezen ipv het stukje hierboven. Het ligt wat genuanceerder.

Kurtev
Kurtev6 nov. 2018 - 17:43

@Kopinhetzand Wat er tegenwoordig wordt verstaan onder 'extreem rechts' heeft geen enkele waarde meer. Volgens sommigen zal onderhand 80% van Nederland 'extreem rechts' zijn. Wat maakt het uit als iemand je dat label probeert op te plakken? Precies, helemaal 0. Heb liever medelijden met de hokjesdenkers die in de waan zijn dat zij een superieur gedachtegoed aanhangen.

M7
M76 nov. 2018 - 18:53

@ Mostafa: " Miljoenen mensen op aard beschouwen hun geloof als de kern van hun bestaan en dat geldt ook voor de moslims." Maar nergens is er zoveel intolerantie tav een ander geloof als in de moslimwereld. Kijk maar eens rond in Indonesie, Pakistan, Golf staten , SA ea. En zelfs wanneer je iets wat wetenschappelijk vaststaat , nl dat Mohammed toen hij zelf al 59 jaar oud was een 9 jarig kind tot vrouw nam , de beste man een pedofiel noemt ,ben je je leven niet meer zeker.

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 19:42

M Honderden priesters zijn betrapt met seksueel misbruik van kinderen, nota bene in de 21 eeuw ?!! Heb jij hierover ook een mening ?

M7
M76 nov. 2018 - 21:07

@ Mostafa : we gaan toch niet jij bakken , hoop ik ? Dat is natuurlijk schandalig en is / moet worden aangepakt. Tegelijkertijd zijn er in Engeland hele groepen Pakistaanse moslims in Rutherford en andere plaatsen opgepakt wegens gang bangs met jonge meisjes: wanneer de profeet het mag , mogen wij het ook. En wat vind je van het fenomeen van kindhuwelijken, zoals dat in bepaalde moslimgemeenschappen gemeengoed is geworden.? Allemaal kleine Aisha's

RealistischLinks
RealistischLinks6 nov. 2018 - 21:19

@Kopinhetzand Als het daarbij blijft: nee.

Case65
Case656 nov. 2018 - 21:46

@Mostafa: Heb jij hierover ook een mening ? En jij Mostafa, wat is jouw mening over beide?

Wappie Kappie
Wappie Kappie6 nov. 2018 - 22:02

@ Mostafa Het mooie aan dit voorbeeld is dat er tientallen miljoenen RK-leden hier kritiek op hadden, naast alle mensen buiten de RK. Er is geen geweld gepleegd als antwoord op de kritiek. Het is redelijk volwassen in de media besproken en de RK heeft er redelijk zelfkritisch, maar zeker vreedzaam op gereageerd (al kun je op de reactie kritiek hebben) Als je het hebt over een voorbeeld voor de Islam, dan is het wel deze situatie binnen de RK.

Zwerfstein
Zwerfstein6 nov. 2018 - 12:40

Gebiologeerd door deze foto. Daar sta je dan op een winderig plein met je varkensmuts.

4 Reacties
W-74
W-746 nov. 2018 - 15:01

Ik stond ook al zo te kijken naar die foto. Een bonte verzameling van types. Als het geen cabaret is, zou het 't moeten zijn. Beyond Jiskefet, Arjan Ederveen of Koot&Bie.

madbako
madbako6 nov. 2018 - 15:55

En vergeet die koude middelvinger niet. Wat een wijf zeg..Ordinaire

W-74
W-747 nov. 2018 - 6:44

Ik persoonlijk vind die gast met die pet, gemakkelijke joggingbroek en zijn rapefugees bordje zo intrigerend. Echt het type dat altijd op de barricades gaat voor vrouwenrechten.

Luneau
Luneau7 nov. 2018 - 11:26

W-74, nauwelijks. Het is het type dat "daar moet een piemel in" schreeuwt naar vrouwen met een andere mening. Die vindt dat hij vrouwen mag dwingen wat ze niet mogen dragen, omdat andere mannen haar (volgens hem) zouden dwingen tot wat ze wel mag dragen. Die Blasey Ford niet geloofd, omdat de vermoedelijke dader in z'n politieke straatje past en blank is. Die vindt dat MeToo een feministische heksenjacht is, omdat hij nu niet meer ongevraagd aan vrouwen mag zitten. Et cetera.

ton14024
ton140246 nov. 2018 - 12:35

´´In het rapport wordt de zorg uitgesproken dat eenlingen zouden kunnen radicaliseren onder invloed van maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld Zwarte Piet of het slavernijverleden van Nederland.´´ Dat is dan ook een en dezelfde discussie. Ze maken er meer van dan dat het is. Stelletje achterlijken.

omaoeverloos
omaoeverloos6 nov. 2018 - 12:12

Rapport staat ook online: https://www.nctv.nl/binaries/Rapport%20Toename%20van%20rechts-extremistisch%20geweld%20in%20West-Europa_tcm31-361851.pdf

5 Reacties
Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 14:16

Behandel de extreemrechts figuren als terroristen light die gestraft moeten worden. Klaar, geen filosofie of begrip hier is van toepasing.

Roy Batty
Roy Batty6 nov. 2018 - 15:18

En wie gaan dan uitmaken wie en wat 'extreem rechts' is Mostafa?

W-74
W-746 nov. 2018 - 17:30

Mostafa Zolang mensen de wet niet overtreden wordt er niet gestraft. Zolang mensen niet overgaan tot handelen is er enkel sprake van meningen en het uiten daarvan. Uw suggestie getuigt van een juridische willekeur en hoort niet thuis in een rechtstaat.

M7
M76 nov. 2018 - 18:41

@ Mostafa: je bedoelt een lichte vorm van sharia ?

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 19:45

M, Sharia zit tussen je oren. Vervang die sharia die tussen je oren vast zit met de christelijke Sekten voor 5 minuten dan gelooft u je oren niet meer. hhh

Klaas Vaak4
Klaas Vaak46 nov. 2018 - 11:39

Goed dat het rapport dieper ingaat op de oorzaken van de groei van een kleine groep rechtsen. Te weten Zwarte Piet. De oplossing is dus simpel. Doe wat aan de oorzaak en het dreigend ongemak verdwijnt vanzelf als sneeuw voor de zon.

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud6 nov. 2018 - 14:12

Stelt u nou voor om Wilders zijn VVM te ontnemen? Dat is namelijk een van de oorzaken van de splitsing van de maatschepij.

Starter2
Starter26 nov. 2018 - 15:41

Appi, maar dat staat er niet. Althans niet in de opsomming in het rapport. Wat er wel staat (onder andere), "Een ander aspect dat rechts-extremistisch geweld zou bevorderen is de aanwezigheid van radicale extreemlinkse actiegroepen die op radicale of gewelddadige wijze actie voeren tegen extreemrechtse actiegroepen." Links geweld lokt rechts geweld uit, staat er.

Appi Mohamud
Appi Mohamud6 nov. 2018 - 19:12

Starter. Klopt, Wilders staat er niet tussen en terecht vanwege de VVM. Wat er wel staat is dat de opkomst te danken aan van alles behalve de woorden en ophitsing van extreem rechts zelf. Zoals sommige hier al schreven dat het weinig zin heeft om de slachtoffers de schuld te geven voor de opkomst van van de daders, ik geef liver de daders de schuld.

Bert de Vries
Bert de Vries6 nov. 2018 - 11:15

De NCTV of diens voorganger had ik graag gehoord toen Nederland achter de inval inIrak ging staan, toen de VS de Taliban liet vallen als een baksteen nadat die de Russen uit Afghanistan had verdreven, toen Nederland besloot mee te doen met de bombardementen in Syrië. Of toen de verliezers van de globalisering werden ontdekt en toen bleek dat die al jaren in de steek werden gelaten. De NCTV lijkt soms een symptoomfetisjist. Of gewoon een gezonde Nederlander.

Poezenmens
Poezenmens6 nov. 2018 - 10:50

Ik zie op de foto een vrouw die haar middelvinger opsteekt. De ultieme uiting van domheid en agressie. Misschien een moeder van kinderen? Onbegrijpelijk.

4 Reacties
Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 14:14

Beschaving heet dat !! Stel voor, allochtonen moeten integreren zoals Nederlanders ?! Nou, als ik ook moet leren hoe ik een middelvinger naar mijn buren opsteek dan is een teken dat de wereld inderdaad volledig rechtop op de kop staat.

Case65
Case656 nov. 2018 - 18:15

Mostafa, jij wenst dus niet te integreren, omdat je van de veronderstelling uitgaat, dat alle Nederlanders hun vinger naar hun buren opsteken?! Toch zie ik jou hier ook regelmatig je middelvinger, figuurlijk dan wel, opsteken. Eigenlijk doe je het hierboven ook al.

Mostafa
Mostafa6 nov. 2018 - 19:51

Mevrouw 65, Ik werk zoals alle Nederlanders en ik respecteer de Wet en de Grondwet. Meer wil ik niets weten. Jij met je integreren !

Case65
Case656 nov. 2018 - 21:42

@Mostafa: Jij met je integreren ! Mevrouw Mostafa, jij begint over integreren en de reden waarom je dit niet wilt; ik niet!

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp6 nov. 2018 - 10:22

Na decennia zo al een eenzijdig fenomeen te hebben gehad hierin komt er dus nu ook ter rechter zijde meer serieus een al even ongewenst in haar acties dreigende en handelende extremistische flank in het politieke spectrum bij.

Auslander
Auslander6 nov. 2018 - 10:01

“In het rapport wordt de zorg uitgesproken dat eenlingen zouden kunnen radicaliseren onder invloed van maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld Zwarte Piet of het slavernijverleden van Nederland.” Rare link tussen de vrijheden van anders denken, meningsuiting en protest met de opkomst van extreemrechts. Met het uiten van zo’n zorg de logische (overheids)reactie in tegengaan van extreemrechts het beperken van deze vrijheden zouden zijn, minsten voor anders gekleurden dan de wit! Dat betekent juist de opkomst van extreemrechts (en politiek racisme) op overheidsniveau. Ongeacht wat de (actuele) aanleiding van extremisme is, het raciaal en xenofobisch karakter daarvan ligt juist in institutioneel verankerd racisme in Nederland. Zo’n afreageren betekent dat het racisme meer, sterker en fundamenteler dan democratie verankerd is ons maatschappij. Dat verklaart ook waarom er niet democratisch maar racistisch gereageerd wordt op divers (wordende) samenstelling van de bevolking en de ontwikkelingen n.a.v. opengrenzen als gevolg van internationalisering en globalisering in de laatste half eeuw. Hoewel in huidige tijdperk allebei democratisch en racistisch protectionisme ongewenst zijn, toch de eerste richt zich tegen buitenland (nationalistisch) terwijl de tweede (de samenstelling van) eigen bevolking aanvalt. De juiste conclusie van zo’n rapport dient te zijn dat eenlingen onder extreemrechts zouden kunnen radicaliseren als de maatschappelijke vrijheden voor iedereen niet consequent bewaakt en verdedigd worden.

Erik20
Erik206 nov. 2018 - 10:00

Ik zag al op de wat rechtsere sites dat velen dit als goed nieuws beschouwen, of een "logische" reactie op links. Antifa en groepen die opkomen voor minderheden zien ze als het echte probleem. Simplistisch redeneringen als bv "ik heb nooit last van zogenaamde racisten, maar wel van Marokkanen.." Extreem rechtse figuren zijn bijna helden voor ze die Nederland "verdedigen," en de beweging lijkt niet eens meer als "extreem" te worden opgevat... dat is slechts demonisering door links in hun ogen

BobaFett
BobaFett6 nov. 2018 - 9:42

Nou goed. Het rapportje even doorgelezen...Die kop slaat nergens op. De inhoud van het stuk is duidelijk: Er is geen dreiging vanuit extreem rechtse hoek. Het is ongeorganiseerd, en bestaat veelal uit eenlingen. Maw een stelletje sneuneuzen met een IQ van een pinda die speldenprikjes uitdelen. Want wanneer er gesproken wordt over dreiging dan moet er mondiaal gesprokkeld worden en dit weer geplaatst worden in de historische context. Ik ben bang dat wij grotere dreigingen hebben die onze aandacht echt verdienen.

2 Reacties
madbako
madbako6 nov. 2018 - 15:57

Ik ben bang dat wij grotere dreigingen hebben die onze aandacht echt verdienen. Zoals?

BobaFett
BobaFett6 nov. 2018 - 20:40

Het uiteenvallen van Europa, door de expansiedrift van de EU. De immigrant crisis die nog maar net is begonnen. De herhaling van zetten in het bankwezen. De huizenbubbel die langzaam maar zeker weer opdoemt. De kwetsbare euro. Italië dat op instorten staat. Het falende intergratie beleid. Salafisme. Failliet verklaarde ziekenhuizen.. Enz enz enz.. Ons land is rijk, maar de put is niet bodemloos. Onze politici denken alleen maar aan hun baantjes na hun politieke carrière en met het om zeep brengen van onze​ verzorgingsstaat en het leeglopen van onze pensioenen lijkt de toekomst erg onzeker. Daar zouden we ons druk om moeten maken. Niet om een handjevol dwazen zonder verstand.

msj_meijerink
msj_meijerink6 nov. 2018 - 9:27

Toch een vreemde tegenspraak: White suppremacy beleden/opgeëist door de Tokkies (=White trash)! Ergens moet iets fout zijn gegaan in hun ontwikkeling, wie weet waar?

2 Reacties
adriek
adriek6 nov. 2018 - 11:13

Hun ontwikkeling heeft hen geleerd dat wit per definitie beter is dan zwart. Dat is white supremacy. Heeft niets te maken met intelligentie, ontwikkeling, beschaving of wat dan ook. Wit vs Zwart (of eigenlijk Wij vs Zij). Toch niet moeilijk?

ton14024
ton140246 nov. 2018 - 12:39

Tussen de oren?

Rechtse Bal
Rechtse Bal6 nov. 2018 - 9:05

zelfs in Chin aen Rusland zie je een draai langzaam naar rechts; reden ? divers maar au fond de verdeling economie en cultuur. Proof of the pudding de midelections in US of de trent globaal aan het doorzetten is. Zelfs ik zie de versnelde verrechtsing met lede ogen aan , want rechts kan niet bestaan zonder links.

5 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett6 nov. 2018 - 10:21

Het verschil tussen rechts en links is de verdeling van de welvaart en laten we met z'n alle hopen dat het hier bij blijft. Het verschil tussen extreem rechts en de rest (rechts, links, midden, boven onder of hoe je het ook wil noemen) is racisme en daar gaat het hier over dus wat jij verder met je opmerking bedoelt is me een raadsel.

Sonic2
Sonic26 nov. 2018 - 12:20

De wind die er staat is tegen de gevestigde macht gericht en dat zal je vanavond/vannacht ook wel merken. En dat zal Trump ook merken, maar dan zullen al die rechts radicale leugenaars wel weer allerlei smoesjes hebben. Je schetst een erg eenzijdig beeld. In Frankrijk won een sociaal liberaal de president verkiezingen. Le Pen werd net als haar vader weg gevaagd. Bij elke normale verkiezing had dit een landslide geheten, maar dat mag je kennelijk niet zeggen. Want dan ben je een linkse landverrader. In Engeland wint Corbyn. In Nederland stemde 87% niet op Wilders. In Duitsland zijn de Groenen groter als de AFD. Je moet wat minder op Twitter en FB zitten. Bovendien zijn al die rechtse cijfers wat geflatteerd. Behaald in de oppositie. Baudet en Wilders halen die mooie cijfers in de peilingen omdat ze allerlei leugenachtige sprookjes in de oppositie kunnen op lepelen. In 2012 zagen we hoe het ging na 1,5 jaar het ramp kabinet Rutte 1. En toen ging er bijna 40% vanaf. Dan had hij ook kunnen opstappen. Geld ook voor Buma en Asscher trouwens. Extreemrechts in Nederland groeit wel, maar het blijft vissen in een bepaalde vijver van mensen. Het afvoerputje van Nederland stemt op extreem/radicaal rechts. We moeten het ook niet overdrijven.

Sanaya Khan
Sanaya Khan6 nov. 2018 - 17:18

@Sonic Jij snapt het tenminste wanneer je zegt dat we niet moeten overdrijven. Uiteindelijk is het allemaal verkiezingsretoriek, en de meeste mensen snappen dat het rechts-extremisme voornamelijk onzin verkoopt, in nog grotere mate dan de gemiddelde politicus dat doet. Het zou goed kunnen overigens dat de midterms zeer close gaan worden. De V.S. kent maar twee partijen, dus er moet wel iets heel extreems gebeuren willen Republikeinen niet op Republikeinen gaan stemmen. Die hebben weinig boodschap aan wat er in de media over Trump gezegd wordt, zolang Trump maar de Republikeinse lijn volgt. Grappig dat je de 87% noemt, om vervolgens Baudet, Rutte, Buma en Asscher er aan toe te voegen. Dan blijft er nog maar 1/3e over van de Kamer over waar je je misschien wel senang bij voelt. Dan hebben de Amerikanen het makkelijker; je behoort al snel tot de meerderheid, en anders wacht je 4-8 jaar. Hier behoort niemand tot een politieke meerderheid, het knappe van onze politiek is dat ze er toch altijd wat van weten te maken, ook al is er niemand die er absoluut wint. Zodat de partijen hier hun relatieve winst vieren, maar de kiezers nooit kunnen geven wat ze in verkiezingstijd beloofden. Dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn, misschien is het ook juist wel goed indien de midterms close worden; dan zullen ze toch vanuit de gemaakte tegenstellingen weer bijelkaar moeten komen, want uiteindelijk is het land besturen belangrijker dan je tegenstander zwart maken. Dat horen wij dan ook bij elke verkiezingen weer. Misschien is het verlies van de kiezer wel de winst van het land en iedereen die er woont in het algemeen.

Sonic2
Sonic26 nov. 2018 - 18:06

@ Sanaya Khan Als het close wordt is het vooral omdat de Republikeinen alles hebben gedaan om de opkomst van Democratische kiezers te dwarsbomen. Als Amerika normale kieswetten had gehad, was het een landslide geworden. En had de GOP+ Trump zelfs Texas niet kunnen houden. Niet alleen gerrymandering maar ook voter suprression. Zonder dat had Trump in 2016 niet kunnen winnen. Geenstijl is wel de meest komische overigens. Die ging 2 jaar geleden terecht tekeer tegen de regering die weigerde genoeg stemhokjes neer te zetten. En nu volop Trump en zijn democratie haat steunen. En kiezers onderdrukken. En dat zegt voor democratie te vechten. Ik verwees naar Wilders, Buma en Asscher. Ik vind dat Wilders eigenlijk in 2012 had moeten opstappen en Buma ook. Wilders was verantwoordelijk voor het vallen van een kabinet en heeft de PVV bijna gehalveerd. Buma verloor 8 zetels in 2012 en was verantwoordelijk voor de foute keuze om met de PVV in zee te gaan. En ook voor het scheuren van zijn partij. Asscher was vooral slachtoffer van het falen van Samsom. Maar ook hij is medeverantwoordelijk en hij had de sociaal democratie een dienst bewezen om weg te gaan. Dat bedoel ik meer. Ik moet nageven. Door Trump zijn deze midterms van enorm belang. Dus een kandidaat zoals Trump is zowel goed als slecht voor de democratie. De opkomst schijnt daar in Amerika door het dak te gaan. Dat is iets heel goeds. Trump heeft ook mijn moeder indirect naar de stembus gekregen. Die is in 2017 gaan stemmen, omdat ze geen Trump achtige politici in Nederland aan de macht wilde. Dus helemaal niet slecht. In Amerika bedienen de Republikeinen en de Democraten vooral maar delen van het electoraat. De grootste partij in Amerika zijn immers de niet kiezers. Daar zijn er 100 miljoen van. Waarvan een deel wel wil stemmen, maar elke keer gedwarsboomd wordt. Wat dat betreft is het Nederlandse model veel beter. In Nederland zou ons model geweldig moeten werken als politici eens leveren. En geen stomme keuzes maken. Zoals niet de dividend belasting afschaffen. Of geen grote hervormingen doorvoeren als kleine partner in de coalitie. En voor de rest stemt Nederland verdeeld. Verdeeld ze haar stem over een tiental partijen. Stemmen ze op middelvinger partijen als PVV en FvD. Waarvan je weinig constructiefs hoeft te verwachten. Of stemt Nederland strategisch. Dat heb ik ook gedaan. Het maakt allemaal niets uit. Je zult mij dus weinig over dit kabinet horen klagen. Omdat ik strategisch VVD heb gestemd en dus mede verantwoordelijk ben aan dit weinig fraaie beleid. Uit dat standpunt begrijp ik niet dat als mensen PVV stemmen ze verbaast zijn dat ze overal buiten vallen. Dat is het nadeel van op een oppositie partij stemmen. In Nederland komt het dus neer op persoonlijke( vaak domme) acties van politici of kiezers. In Amerika is het systeem vuiler. Wordt de politiek beslist door fout geld en door onvervalst racisme. Een soort vooruitblik als wij rechtse of rechts radicale idioten gaan en blijven. verkiezen. Dan wordt Amerika ons voorland. Ons stelsel is dus beter. Het systeem in Amerika werkt niet. Trump is daar een voorbeeld en ook een gevolg van.

Sanaya Khan
Sanaya Khan11 nov. 2018 - 11:43

Als je wilt dat een stelsel representatief is, begin bij jezelf en stem voor het beleid dat je wel wilt. In plaats daarvan rechtvaardig je een niet-representatieve stem vanwege Wilders, terwijl je vind dat we niet moeten overdrijven omdat 87% toch niet op Wilders stemt. Ons stelsel is dus beter concludeer, zonder iets goeds te noemen, en na eerst te zeggen dat ons stelsel niet levert, en dat bijna alle grote politieke kopstukken al hadden moeten vertrekken. Ons stelsel vindt je beter omdat Trump hier niet aan de macht is, zeg dat gewoon, want verder snijden je 11 alinea's aan argumenten geen hout.

Libertain
Libertain6 nov. 2018 - 9:01

Het is volstrekt bizar dat ongeveer 15 jaren na het lanceren van het extreem-rechtse PVV en haar leider die schijnt Breivik te hebben bedwelmt, moeten we nu de NCTV hebben om ons te vertellen dat Nederland aan het extreem-rechts radicaliseren is. Het blokkeren van de Friese autosnelweg is voor de ogen van iedereen gebeurt. Dit heeft zeker met IQ te maken, vooral in de miljoenen die Wilders steunen zonder enige vooruitzicht op een gedegen politieke programma. Het is ook zeker geen toeval dat deze extreem-rechtse groei in ons land ongehinderd onder 3 opeenvolgende regeringen van de ultrarechtse VVD gebeurt is, de oude partijgenoten van Wilders. Vooral is er nooit echte oppositie tegen rechts en ultrarechts in ons land aanwezig geweest, geen echte links-progressieve beweging geweest wat deze extreem-rechtse groei in wezen heeft gefaciliteerd.

4 Reacties
datdanweerwel
datdanweerwel6 nov. 2018 - 12:45

1. In uw bovenste stukje haalt u door het woord "schijnt" te gebruiken uw eigen betoog onderuit. 2. Door de miljoenen die Wilders steunen een laag IQ toe te dichten doet u aan haatzaaien iets wat u ironisch genoeg Wilders verwijt. 3. Ik vraag mij af wat in uw ogen het verschil is tussen extreem rechts en ultra rechts. (U geilt schijnbaar zo op die woorden dat u zelfs de blokeerfriezen daarvan beticht). 4. Met uw laatste stukje ben ik echter helemaal eens, de toename van rechtse geluiden in de Nederlandse maatschappij is volledig te wijten aan de linkse politici en media. Ik wens u verder nog een prettige dag toe.

Daniel Dennett
Daniel Dennett6 nov. 2018 - 14:41

Datdanweerwel 2. Alleen racisten vinden racisme niet dom. 4. Anderen de schuld geven van je eigen problemen is al typisch iets voor extreem rechts. Maar nu ook nog eens anderen de schuld geven van dat je onzin gaat uitkramen dat slaat toch wel alles.

madbako
madbako6 nov. 2018 - 16:00

@datdanweerwel 6 november 2018 at 13:45 2. Door de miljoenen die Wilders steunen een laag IQ toe te dichten doet u aan haatzaaien iets wat u ironisch genoeg Wilders verwijt. Sinds wanneer is een feitelijke constatering haat zaaien. Moslims weg ermee en roepen dat gaan we regelen is haat zaaien

Luneau
Luneau7 nov. 2018 - 11:36

datdanweerwel, uit onderzoek blijkt dat PVV kiezers het laagste opleidingsniveau hebben. Dus dat is gewoon een feit. En het illegaal blokkeren van andermans grondwettelijke recht op betoging is extremisme. In het geval van de blokkeerfriezen rechts-extremisme. Geen enkele linkse partij of organisatie steunt dit.

frankie48
frankie486 nov. 2018 - 8:57

In de zeventiger- en tachtiger jaren werden wij ook met deze waarschuwingen bestookt, Hans Janmaat die in onze Tweede Kamer werd gekozen was daar het levende bewijs voor. Nu wil ik hiermee niet het aantal incidenten gaan lopen bagatelliseren, want elk incident is er één teveel, maar feit is wel dat vele rapporten ons laten zien dat de samenleving waarin wij nu leven tot op het bot gedepolariseerd is geworden door politieke besluiten die je niet aan extreemrechts kunt linken. https://www.ru.nl/cpg/@936014/negeren-debatteren/

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2018 - 8:38

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus6 nov. 2018 - 11:39

"De alom verguisde econoom Marx had gelijk" Marx was geen econoom maar een ideoloog. "Als je de buit niet eerlijk verdeelt dan kun je er vergif op innemen dat iemand een deel de buit opeist." We hebben het hier over bevoorrechten die op hun achterste poten staan als er een paar arme sloebers aan de poort opduiken. "De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst." En kinderen die vragen worden zeker overgeslagen.

Joep van den Bosch
Joep van den Bosch6 nov. 2018 - 11:56

Ik lees in het stuk toch duidelijk dat de invloed van extreem rechts vooral plaats vindt onder invloed van "witte, hoog opgeleide mannen". En hoog opgeleide mannen zijn toch niet de mannen van de "arbeid", maar van het "kapitaal" lijkt mij. Dus dat in dit geval het de reden is van de opkomst van die extreem rechtse clubjes, betwijfel ik.

M7
M76 nov. 2018 - 16:06

" de alom verguisde econoom Marx had gelijk " Nu begrijp ik waarom het gedachtenexperiment van Karl Marx zo jammerlijk mislukte : Karl Marx had een mening/ visie over economie, maar omdat hij geen econoom was( maar een gesjeesde rechtenstudent was en nadien filosofie studeerde ) klopten zijn ideeen over economie natuurlijk voor geen meter. En flopte zijn gedachtenexperiment , zoals verwoord in Das Kapital , zo jammerlijk.

madbako
madbako6 nov. 2018 - 16:07

@Piet de Geus 6 november 2018 at 12:39 Marx was geen econoom maar een ideoloog. Los van het feit dat economie is wat je gaat studeren als je het echt niet meer weet, doe je Marx ernstig te kort. Hij was naast econoom, filosoof en historicus. Alhoewel ik geschiedenis ook niet echt een vak vind. En filosofie ook niet. Maar ja, we hebben die titels dus gebruiken we ze maar

Piet de Geus
Piet de Geus6 nov. 2018 - 17:52

"Los van het feit dat economie is wat je gaat studeren als je het echt niet meer weet" Daar hadden we rechten toch voor? "doe je Marx ernstig te kort" Marx studeerde niet maar plukte kersen: hij zocht onderbouwing voor zijn gelijk in plaats van te proberen dat te falsificeren. Een fundamenteel verschil.

madbako
madbako6 nov. 2018 - 20:17

@Piet de Geus 6 november 2018 at 18:52 Daar hadden we rechten toch voor? Inderdaad Piet. Hadden

OlavM
OlavM8 nov. 2018 - 1:43

Wat een onzin beweren sommigen hier over Karl Marx. ( "Geen econoom maar ideoloog", "gesjeesde rechtenstudent" e.d.). Kennelijk zonder iets van Karl Marx te hebben gelezen (of in elk geval begrepen). Hij was aanvankelijk vooral filosoof (na ooit slechts een jaar officieel rechten te hebben gestudeerd), en heeft zich later ontwikkeld als intellectueel op ook de gebieden van economie, sociologie en politiek, en geschiedkunde. Door het combineren van de dialectische methode (in navolging van Hegel) met de materialistische filosofie (in navolging van o.a. Feuerbach) wist hij met het dialectisch materialisme, op de samenleving en geschiedenis toegepast: historisch materialisme, geheel (ver)nieuw(end)e inzichten te ontwikkelen. Met zijn jarenlange, nauwkeurige studies en publicaties heeft hij grote invloed gehad op die verschillende genoemde disciplines. Daarnaast was hij ook nog actief politicus. Ik geef hier maar een summiere schets, natuurlijk, maar die hooghartige genoemde oordelen duiden op gebrek aan kennis over, laat staan begrip van de betekenis en invloed van Marx gedurende zijn leven en lange tijd daarna..

OlavM
OlavM8 nov. 2018 - 1:57

Ik pleeg hier geen literatuurverwijzingen e.d. te plaatsen, maar voor ieder die een eerste degelijke kennismaking met Marx, zijn leven en werken wil maken, kan ik zeer aanbevelen: * Franz Mehring : Karl Marx, geschiedenis van zijn leven (Nederlandse vertaling van Jan Romein (1923). Herdrukken van o.a. Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN), 1975). Voortreffelijk geschreven, met voortdurende koppeling tussen de historische ontwikkelingen en Marx' werken en persoonlijke leven. * Ger Harmsen: Marx contra de marxistische ideologen (1968) * W. Banning: Karl Marx: leven, leer en betekenis (1960)

Daniel Dennett
Daniel Dennett6 nov. 2018 - 8:34

"De relatie tussen IQ en ras is ook een van de stokpaardjes van alt-right" Ik denk dat er een relatie is tussen IQ en het denken dat er een relatie is tussen IQ en ras. Ik blijf me verbazen dat al die PVV'ers en FvD er geen enkele moeite mee hebben dat ze onnozel zijn.

5 Reacties
adriek
adriek6 nov. 2018 - 11:18

"Onnozel: wie niet goed kan denken en weinig snapt" [encyclo.nl]

Me4
Me46 nov. 2018 - 12:17

Iq and the wealth of nations van Vanhanen en Lynn is allang gedebunked en de resultaten konden wetenschappelijk niet herhaald worden. https://brainstats.com/average-iq-by-country.html

Henriette3
Henriette36 nov. 2018 - 18:52

@Daniel Om stemmers van op de PVV of FvD constant te framen door ze dom of onnozel te noemen is ook niet bijster slim.

Daniel Dennett
Daniel Dennett7 nov. 2018 - 11:05

Waarom niet Henriette? Je kunt toch van bepaalde dingen zeggen dat het dom is om te doen. Laat ik als voorbeeld nemen jezelf met een hamer op je hoofd slaan. Op de PVV of FvD stemmen valt daar ook onder. Of ze zijn racist en dan ben je automatisch dom of ze zijn geen racist maar stemmen of een racistische partij, ben je ook dom.

Luneau
Luneau7 nov. 2018 - 11:39

Henriette, we hoeven PVV-ers en FvD-ers niet als dom of onnozel te framen. Dat doen ze zelf al door in hoaxes over vluchtelingen, de EU, links, Zwarte Piet, Kerstmis, Pasen, etc te trappen.