Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Extreemrechts en wit nationalisme grootste terreurdreiging VS

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
48967655037_0e2bf5a678_k
Witte nationalisten en andere ultrarechtse extremisten zijn verantwoordelijk voor 67 procent van alle terreuraanslagen en -plannen op Amerikaanse bodem dit jaar. Zeker de helft daarvan was gericht op demonstranten. Dat blijkt uit onderzoek van denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) die sinds 1994 alle binnenlandse terreur monitort.
De bevindingen staan in schril contrast met de beweringen van president Donald Trump dat het gevaar komt van extreemlinks, door hem gemakshalve allemaal geschaard onder de noemer Antifa. In plaats daarvan blijkt uit het onderzoek dat er dit jaar slechts één extreemlinkse aanslag is geweest, namelijk de moord op de extreemrechtse Aaron Danielson tijdens een demonstratie in Portland, gepleegd door iemand die zichzelf omschrijft als antifascist. Volgens extremisme-experts gaat het om de eerste moord door een antifascist in de VS in een kwart eeuw.
Sinds de politiemoorden op onder meer de zwarte Amerikanen George Floyd en Breonna Taylor wordt op veel plekken in de VS gedemonstreerd tegen politiegeweld en institutioneel racisme. De regering-Trump heeft in veel gevallen de demonstraties beantwoord met politiegeweld, uitgevoerd door massaal ingevlogen speciale ordetroepen. Volgens Trump nodig omdat “Antifa” volgens hem een gevaar voor de nationale veiligheid is. Om diezelfde reden probeert hij de demonstranten op de nationale terreurlijst te laten plaatsen.
Het aantal mensen dat door binnenlandse terreur om het leven is gekomen dit jaar is vooralsnog wel beduidend lager dan in voorgaande jaren, namelijk vijf, waaronder dus Aaron Danielson. De andere slachtoffers waren twee politieagenten, gedood door een lid van de anti-overheidsgroepering Boogaloo, de zoon van een rechter in New Jersey door een zelfverklaard anti-feminist en bij een Black Lives Matter-demonstratie in Texas werd een van de betogers, Garrett Foster, doodgeschoten door de extreemrechtse Daniel Perry*.
De dubbele moord op Black Lives Matter-demonstranten in Kenosha, gepleegd door de 17-jarige Kyle Rittenhouse wordt in het onderzoek niet aangemerkt als terrorisme, omdat de analisten geen duidelijk politiek motief konden ontdekken of hard konden maken dat de moorden met voorbedachten rade werden gepleegd. Rittenhouse staat bekend als overtuigd Trump-supporter met een voorliefde voor de politie. Hij reed de bewuste avond zwaarbewapend de staatsgrens over tussen zijn huis in Illinois naar Wisconsin waar hij uiteindelijk de demonstranten onder vuur nam.
De uitkomst van het onderzoek komt overeen met de bevindingen van Trumps eigen ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Uit een deze maand uitgebrachte dreigingsanalyse bleek al dat witte supremacisten ‘de hardnekkigste en dodelijkste bedreiging vormen voor het thuisland’.
Bron: The Guardian / cc-foto: Anthony Crider
*In een eerdere versie stond abusievelijk vermeld dat Garry Foster de dader was in plaats van het slachtoffer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Libertain
Libertain26 okt. 2020 - 11:12

Op het shirt van het persoon rechst af op de foto staat: "Pinochet dit nothing wrong". Dit hebben aantal vooraanstaande economisten in de jaren erna beweerd waaronder Milton Friedman die de Nobel Price heeft gewonnen. https://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2010/mar/03/chile-earthquake Waarschijnlijk is het persoon op de foto ook een of andere economist.

Visionair NL
Visionair NL24 okt. 2020 - 10:12

Als moslimextremisme ook onder extreemrechts wordt gerekend (en daar zijn een aantal erg goede argumenten voor), hebben ze gelijk.

2 Reacties
Satya
Satya24 okt. 2020 - 11:18

Ook zonder.

Zandb
Zandb24 okt. 2020 - 11:40

Visionair Welke 'erg goede argumenten' bedoelt u dan?

PVDB2
PVDB224 okt. 2020 - 9:17

Ploert; het is niet ongewoon dat er per jaar zo'n 300 mass shootings, give or take a few, voorkomen in de USA. Gedefinieerd als een schietpartij met meer dan 4 doden of gewonden op 1 locatie. In 2018 waren er dat 337. Dan hebben we het niet over de misdaad cijfers maar over mass shootings die plaats hebben gevonden. Dat zijn er per jaar wat. Dat zijn niet allemaal rechtsextremisten. Ook niet alle misdaden welke vuurgeweld betrof zijn rechts extremisten. Daden door recht extremisten hebben vaak een ander doel dan simpel een misdaad begaan (overval etc.). In totaal vielen er in 2018 bijna 15.000 doden door vuurwapengeweld en 28.000 gewonden. Dit zijn cijfers die door de wet handhavende instanties zelf zijn verstrekt. https://www.gunviolencearchive.org/past-tolls https://www.gunviolencearchive.org/reports/mass-shooting

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 okt. 2020 - 7:57

Extreem rechts lijkt in de VS momenteel inderdaad meer trigger happy te zijn dan extreem links. Al ben ik wel benieuwd hoe dat zich verdder gaat ontwikkelen. De executie van Aaron Danielson door een (anti)fascist was ook zeker een dieptepunt namelijk. Ook de aanhoudende straatterreur, intimidatie en geweld door afa groepen vind ik zorgelijk. Vraag me in hoeverre dit komt door het tweepartijenstelsel. In de VS wordt je snel een kamp in geduwd, je bent het een of het ander. De afgelopen jaren is er vanuit beide kampen veel haat aangewakkerd naar elkaar toe.

2 Reacties
Satya
Satya24 okt. 2020 - 11:16

Dit komt door een president die polarisatie als instrument gebruikt. Dezelfde tactiek gebruikt ver rechts in Nederland ook. Volgens mij doet ver links het niet bewust in NL alleen is polarisatie wel een effect dat identiteitspolitiek heeft.

Kuifje3
Kuifje325 okt. 2020 - 15:51

@rechtDoorZee: ik denk dat dit niets te maken heeft met dat stelsel daar. Ook in ons land worden de tegenstellingen steeds groter en extremer. Verder is het beeld wat wij hebben (of ons wordt voorgespiegeld) over de VS niet altijd even correct. Amerikanen hebben eigenlijk niet zo veel op met de landelijke politiek. Ze kijken daar meer lokaal en stemmen in Republikeinse staten even makkelijk op een Democratische bestuurder en omgekeerd als ze zo iemand de juiste persoon vinden. Landelijk stemmen ze vaak op de een of andere partij omdat ze dat nou eenmaal altijd doen. De onderlinge haat (die er absoluut is) is dus vooral tussen de landelijke politici en hun eigen persnetwerk. Wij lopen daarop een paar jaar achter overigens, maar ook hier zie je dat steeds meer. Kijk maar hoe links kijkt naar Wilders en Baudet en rechts naar Jette of Klaver. Het is jammer, maar zaken gaan nou eenmaal zoals ze gaan.

Piet Helmons
Piet Helmons23 okt. 2020 - 17:07

Aangezien ik geen plannen heb om naar de VS te reizen vindt ik het veel belangrijker hoe het gesteld is met terrorisme in Europa.

6 Reacties
rvb2
rvb223 okt. 2020 - 17:30

Ook dat komt voor het overgrote deel door extreemrechts. Ja, terreur vanuit conservatief religieus gedachtengoed is extreem rechts.

JasDon
JasDon23 okt. 2020 - 18:34

Dat was ook mijn eerste, al moet ik eerlijk zijn, overduidelijke knee-jerk gedachte.

Piet Helmons
Piet Helmons23 okt. 2020 - 20:07

RvB: extreem rechts zijn FVD en PVV. Ik zie nog niet veel conservatieve religieuze mensen op deze partijen stemmen.

Tony Soprano
Tony Soprano23 okt. 2020 - 22:17

Rvb Dus alle moslimterroristen zijn ook extreemrechts? Ja, dan hou je niet veel meer over inderdaad.

rvb2
rvb224 okt. 2020 - 9:39

@Tony Soprano: ja, moslimterroristen zijn ook extreem rechts.

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2020 - 6:41

@ Piet Helmons Jij schrijft: Ik zie nog niet veel conservatieve religieuze mensen op deze partijen stemmen. https://www.verkiezingensite.nl/uitslag/urk/PS2019 Dan loop je met forse oogkleppen op. Heel veel mensen in die gesloten christelijke gemeenschappen stemmen extreem rechts. De oudere generaties stemmen vaak nog SGP je jongeren PVV of FvD. In de serieuze kranten is daar ook aandacht voor geweest. Dus als jij het niet ziet, zegt dat weinig.

PVDB2
PVDB223 okt. 2020 - 16:14

Op zich niet zeer verassend. Niet alleen in de VS maar ook in Duitsland is de dreiging van extreem rechts en neonazi bewegingen veel groter en met veel meer slachtoffers dan links extremisten. Opvallend zitten er dan politie ambtenaren of beroepsmilitairen bij. Sommige extreem rechtse stemmers komen met excuus van de G20 top in Hamburg 2017. Maar over Breivik, Tarrant of Cruisius heeft men het niet. Selectieve geheugens. Hamburg had geen doden, wel gewonden en materiele schade. Toch iets van een andere orde als hierboven genoemde personen. Dat lag van deze drie alleen als op een totaal van de rond de 150 slachtoffers. Niet te vergeten de open en bloot dubbele moord op demonstranten van de BLM movement door een blanke jonge kerel in Kenosha.

2 Reacties
Fredje3
Fredje324 okt. 2020 - 12:18

Dus als je met ontwrichting van steden komt zoals bij G20 dan ben je extreem rechts? U weet dat dat een absoluut is en dat dat dan weer typerend is voor extremisten? Die redeneren altijd in absoluten. Nog een leuk voorbeeld mbt extreem links.... China en alle landen waar "echt" links aan de macht is.... Daar is het altijd goed vertoeven.

PVDB2
PVDB224 okt. 2020 - 16:06

En ja hoor we halen het communisme er bij... een poltieke maatschappij vorm. China is een dictatuur waar mensen überhaupt geen kans krijgen links of rechts te zijn of uitingen in de richting te doen. Zoals dat ook in het westen voorkwam, in het Midden Oosten voorkomt en in Oost Azië. Het zijn landen. Militaire of Theocratische dictaturen zijn bij uitstek rechts. Geen personen, "geloofsgenoten" of bevolkingsgroepen. Bovendien is het communisme ver te zoeken in het huidige Europa en de rest van het westen. Democratieën, geen dictatuur. Dit item gaat echter over links en rechtsextremisten in dat democratische westen. Van de G20 zei ik helemaal niet dat deze mensen extreem rechts waren. Ze werden toebedeelt aan politiek linkse mensen die tegen het grote kapitaal "vechten" Maar het is niet ongewoon dat "linkse" demonstraties gekaapt worden / werden door relschoppers en voetbalhooligans. Want daar zijn ook wel wat recente voorbeelden van. Eerst goed lezen Fredje. Voordat je dingen van stal gaat halen die ver weg zijn van het item.

harmmeijer
harmmeijer23 okt. 2020 - 15:08

Het is allemaal logisch. Trump is de legitieme naar fascisme riekende engerd om extreem rechts uit hun holen te laten kruipen waarin ze al een tijdje hebben gebivakkeerd.

5 Reacties
Satya
Satya23 okt. 2020 - 20:24

Anne Appelbaum was hier ook erg duidelijk. Een conservatieve vrouw die autoritair links en rechts jarenlang heeft bestudeerd heeft een grote angst voor Trump. In deze podcast legt ze uit waarom. I love The Argument | When Conservatives Fall for Demagogues, let's play it! https://www.podbean.com/ea/dir-dgw93-9c508e0

Sailor2
Sailor223 okt. 2020 - 22:35

Hear hear

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 okt. 2020 - 8:02

Ahja. Vier jaar geleden werd er gezegd dat het licht uit zou gaan, er zou oorlog komen de treinen zouden rijden. Allemaal opgeklopt angst en haat en ook dit is onderdeel van het probleem. Je hebt afa gekken die dus echt denken dat ze een legitieme strijd voeren tegen nazis en je hebt rechtsgekken die denken dat ze een legitieme strijd voeren tegen wat zij zien als marxisten die het land willen overnemen.

Satya
Satya24 okt. 2020 - 11:12

Zee Er zijn kinderen van hun ouders gescheiden in concentratiekampen, dat Trump de polarisatie bewust aanwakkert zorgt voor gemeenschappen die tegenover elkaar staan en binnen die gemeenschappen ook weer kampen ontstaan. Dat soort zaken riekt wel degelijk naar fascisme.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 okt. 2020 - 17:35

@Satya, Polarisatie komt echt niet alleen van Trump. Die kooien die jij concentratiekampen genoemd zijn gebouwd onder de Obama administratie. Het scheiden van kinderen vond ook toen al plaats.

[verwijderd]
[verwijderd]23 okt. 2020 - 13:45

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 okt. 2020 - 15:09

Raap, ik vind meer dan 300 doden door extreem rechts geweld niet echt mee vallen. https://www.businessinsider.nl/right-wing-extremists-kill-329-since-1994-antifa-killed-none-2020-7?international=true&r=US

LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 16:42

Die kees. Beviel ploert niet wegens teveel tegenspraak en probeer je je trumpmanie weer eens onder een andere naam te spuien.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 12:56

Pinochet did nothing wrong, op zijn shirt Typerend weer....

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans24 okt. 2020 - 12:11

Dan ben je redelijk ziek in je hoofd, dat geldt ook voor de maker van dat shirt

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 12:12

Hipster went Trump Duistere tijden

tempest
tempest23 okt. 2020 - 12:09

De verhouding volgens het Guardian artikel: "Violent rightwing actors were responsible for 41 politically motivated attacks and plots this year, while “far-left” actors were responsible for 12" Met als resultaat 1 moord door iemand die zich links noemt en 5 moorden in totaal (van alle terreur: links, rechts en alle andere groepen). Maar is dat echt een correct beeld van de binnenlandse terreur? Het artikel noemt zelf ook al een voorbeeld dat niet tot terreur gerekend wordt, hoeveel meer voorbeelden zijn er te geven? Als je het nieuws een beetje volgt, best wel veel, (van rechtse, maar ook van linkse idioten). Is de definitie van terreur die gebruikt is misschien niet een beetje te smal?

11 Reacties
SG87
SG8723 okt. 2020 - 14:11

Ik weet het niet, staat erbij welke definitie werd gebruikt? Niet al het geweld van extreemrechts/links is terrorisme. Ook kun je je afvragen hoe recent die cijfers zijn en wat er dus allemaal al wel of niet in zit, aangezien de laatste tijd veel extreemrechtse terreurcomplotten in het nieuws komen die verijdeld zijn. Vorige week werd nog een groep rechtsextremisten opgepakt die de gouverneur van Michigan dreigden te ontvoeren en vermoorden. Afgelopen woensdag is in Maryland een 42-jarige man opgepakt die in een brief gedreigd had Joe Biden en Kamala Harris te vermoorden. En vandaag is ook bekend geworden (omdat hij nu voor de rechter moest verschijnen) dat eind mei een 19-jarige man in North-Carolina werd opgepakt in een busje vol met wapens en explosieven met als doel Joe Biden te vermoorden.

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 14:33

@ tempest Jij schrijft: Is de definitie van terreur die gebruikt is misschien niet een beetje te smal? Gezien de uitkomst van het lijstje voor jou vermoedelijk wel. Gezien het feit dat de conclusie is dat de dreiging van extreem rechts de grootste is, begrijp ik dat mensen zoals jij daar moeite mee hebben. De uitkomst moet immers zijn dat het gevaar van links komt. Dus moeten de definities zodanig opgerekt worden dat de gewenste uitkomst wordt bereikt.

Ar Mansie
Ar Mansie23 okt. 2020 - 15:07

@DaanOuwens Dat zien extreme types altijd. Dus moet u de definitie extreem rechts zodanig oprekken om nog enigszins een gewenste uitkomst te creeeren. Onderstaand een voorbeeldje waar u de definitie extreem rechts behoorlijk verkracht in een eerdere reactie: “Dat hangt af van je definitie. Jouw definitie is dat een racist iemand is die dit soort brieven schrijft, aanhanger is van extreem rechts en een puntmuts draagt. Mijn definitie van een racist is iemand die witte autochtone buren wil en geen zwarten. En dan voldoet een groot deel van ’s Gravendeel aan mijn definitie en wellicht 20% aan die van jou. https://www.s-gravendeel.net/nieuws/2017-03-16-3317-voorlopige-uitslag-tweede-kamerverkiezingen-binnenmaas.html” Volgens u ben je extreem rechts wanneer je CDA of VVD stemt..

SG87
SG8723 okt. 2020 - 17:13

@Ar Mansie: Lees de zin nog eens, die quote die je hier neerzet van DaanOuwens (ik ga er voor het gemak even van uit dat die klopt, anders zal Daan vast wel het melden straks) gaat niet over de definitie van extreemrechts, maar over de definitie van racisme (hij zegt dat je niet per se extreemrechts hoeft te zijn om racistisch gedachtegoed te hebben)

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 17:26

@ Ar Mansie Jij schrijft: Volgens u ben je extreem rechts wanneer je CDA of VVD stemt.. Dat klopt. Een aanzienlijk deel van de VVD en CDA aanhang beweegt zich ook tussen VVD en CDA en PVV en FvD. Deze partijen doen hun best hun kiezers groep zelf te behouden. Dijkhoff heeft tijdens de verkiezingen ook frequent extreem rechtse thema's geagendeerd. Buma had tijdens de verkiezingen waar hij lijsttrekker was een extreem rechtse CDA agenda. Onderwijs met het saluut naar de vlag en kinderen het Wilhelmus laten zingen. Het meest rechtse deel van VVD en CDA treft je aan in dorpen als s' Gravendeel. Kleine gesloten gemeenschappen die met afkeer naar de rest van de samenleving kijken. Goed dat je dat nog even memoreert. Links hoeft geen definities op te rekken om extreem rechts te benoemen. Zonder het oprekken is het probleem al groot genoeg.

Ar Mansie
Ar Mansie23 okt. 2020 - 19:01

SG87 Nee, hij zet een heel dorp weg als extreem rechts en dan linkt hij nog naar de verkiezingsuitslag. Volgens zijn definitie is dus CDA en VVD extreem rechts. Bent u het daarmee eens of vindt u dan dat de definitie wat wordt opgerekt?

Tony Soprano
Tony Soprano23 okt. 2020 - 22:16

Ansie Het is heel simpel hoor. Alles wat niet bij SG87 en Daan in het pulletje valt, is extreem rechts. Heerlijk toch? Zo’n simplistisch wereldbeeld?

Ar Mansie
Ar Mansie24 okt. 2020 - 8:32

@DaanOuwens Dank voor uw reactie en het verder onderbouwen van mijn mening. Het begrip wordt door u opgerekt, zoveel maakt u wel duidelijk wanneer u VVD en CDA onder extreem rechts schaart. Dat u dat als extreem links niet inziet was te verwachten. Gelukkig is er maar een heel klein deel in Nederland zo extreem als u. Zowel aan de linker als rechterzijde. Daar moet je er niet te veel van hebben in een samenleving. Anders kan je dat samen wel laten vervallen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 okt. 2020 - 9:58

@ Ar Mansie Jij schrijft: Het begrip wordt door u opgerekt, zoveel maakt u wel duidelijk wanneer u VVD en CDA onder extreem rechts schaart. Ik rek niets op. Ik geef precies aan om welke thema's het gaat. Jij laat zien dat je extreem rechtse programma punten van het CDA en VVD niet extreem rechts wil noemen. Je steekt liever je kop in het zand. Je wil ook niet inzien dat een grote kiezersgroep zich beweegt avn CDA/VVD naar PVV/FvD. Toch allemaal feiten die ik niet hoef op te rekken. En je schrijft: Gelukkig is er maar een heel klein deel in Nederland zo extreem als u. Een klein deel van nederland is inderdaad bereid de werkelijkheid onder ogen te zien. En je schrijft: Daar moet je er niet te veel van hebben in een samenleving. Anders kan je dat samen wel laten vervallen. Het samen is er al lang niet meer. 25% tot 30% van de Nederlanders vindt mensen met een allochtone achtergrond geen volwaardige medeburgers. Dus blijkbaar leef je met oogkleppen op. Verder is je verwijt aan mij correct. Met mensen zoals jij heb ik weinig. Tussen jou en mij is er inderdaad geen samen.

Ar Mansie
Ar Mansie24 okt. 2020 - 12:54

@DaanOuwens Tussen ons is er inderdaad geen samen. Met extreme typetjes heb ik niks. Daar moet je ver vandaan blijven. Verder kan je extreem linkse typetjes niet van gedachten veranderen. Dus dat ga ik ook niet proberen. Elk normaal denkend mens ziet VVD en CDA niet als extreem rechts. Gelukkig heb ik wel met feiten uw hypocrisie kunnen aantonen. Dat u dat niet ziet dat komt door uw oogkleppen. Gewoon kop in het zand steken en net of doen dat u de alwetende bent. Weer zo'n typisch extremistisch trekje.

DaanOuwens
DaanOuwens24 okt. 2020 - 17:30

@ Ar Mansie Jij schrijft: Tussen ons is er inderdaad geen samen. Met extreme typetjes heb ik niks. Daar moet je ver vandaan blijven. Behalve een beetje schelden heb je nog steeds niet aangetoond dat ik een extreem type ben. En je schrijft: Elk normaal denkend mens ziet VVD en CDA niet als extreem rechts. Ik heb een keurige onderbouwing gegeven van extreem rechtse ideeën binnen VVD en CDA. Een normaal denkend mens reageert op die onderbouwing. En je schrijft: Gelukkig heb ik wel met feiten uw hypocrisie kunnen aantonen. Dat heb je niet. Je beweert nu dat ik hypocriet ben terwijl je daarvoor niet eens de reden hebt genoemd. Dat is nogal infantiel. En je hebt zeker helemaal niets aangetoond. Je bent zelfs niet eens ingegaan op mijn argumenten. Je roept wat voor de vuist weg dat VVD/CDA niet extreem rechts zijn. Terwijl die partijen toch frequent op de lijn van de PVV/FvD zitten. Zoals bijvoorbeeld in Den Haag. https://www.ad.nl/den-haag/kansarme-allochtonen-veroorzaken-woningtekort-vindt-ook-vvd-dit-is-racisme-menen-tegenstanders~a9e584f9/ Dat zijn dus feiten. Jij roept maar wat zonder enige onderbouwing.

2e kans
2e kans23 okt. 2020 - 11:47

Wat ik niet goed uit dit stuk kan halen is om hoeveel aanslagen het gaat. Wordt er alleen gekeken naar moorden waarbij het onomstotelijk vast staat van welke groep de dader is? Bij deze 5 doden kwam er 3 door rechtsextremisten, 1 door een antifascist en 1 door een anti-feminist. Dat is helder. Maar de overige aanslagen en moorden? En de pogingen tot moord?

6 Reacties
Norsemen
Norsemen23 okt. 2020 - 13:37

"Bij deze 5 doden kwam er 3 door rechtsextremisten, 1 door een antifascist en 1 door een anti-feminist" Zeg dan gewoon 4 rechtsextremisten en 1 antifacist.

SG87
SG8723 okt. 2020 - 13:40

Anti-feminisme is ook onderdeel van extreemrechts ;-) Extreemrechts is namelijk een verzamelnaam en kent verschillende stromingen, waarvan 'white supremacy' en (neo-)nazisme de bekendste zijn. Maar ook de incel/anti-feministische beweging hoort daarbij. (technisch gezien hoort religieus extremisme eigenlijk ook bij extreemrechts, maar als het niet-christenen betreft worden ze in het westen vaak als aparte groep aangewezen). Maar ik vind het wel opmerkelijk dat Rittenhaus niet meegeteld wordt omdat het motief niet meegeteld wordt omdat er geen duidelijk extremistisch motief zou zijn (hij claimt zelfverdediging), maar dat de moord in Portland wel, terwijl daar de dader ook zei dat hij het uit zelfverdediging deed (hij beweerde bedreigt te zijn met een mes). Dit klinkt mij een beetje vaag.

Satya
Satya23 okt. 2020 - 13:50

Analyse van 893 terroristische aanslagen in de VS tussen 1994 - 2020: Rechts-extremisme: 57% Links-extremisme: 25% Jihadisme: 15% https://www.csis.org/analysis/escalating-terrorism-problem-united-states Het is geen compleet antwoord, dat weet ik maar tekenend. Ook op dit blog zie je extreemrechts bij een geweldsexplosie tegen moslima weer ontkennen dat er fascistische motieven waren. Eén van de slachtoffers heeft aangegeven dat er zaken als vieze arabier en ga terug naar je eigen land gezegd zijn. De enige die extreemrechtse reageerders aanhalen zijn 'een bron bij het onderzoek' welke bron blijft volstrekt onduidelijk, waarschijnlijk de advocaat van de verdachten die als functie heeft zijn cliënten er zo goed mogelijk uit de situatie te krijgen, aanhalen. Er wordt zelfs beweerd dat het aan de moslims zelf ligt, waarbij even later natuurlijk wel geschreven wordt dat geweld niet mag. Mag ik een emmer om in te kotsen? Dit is het probleem met een redelijk midden dat is meegegaan in het normaliseren van de extreemrechtse politicus Fortuyn. Natuurlijk heeft hij vvmu, als je dat inperkt ook voor hatespeech kom je in een totalitair regime maar ieder 'normaal' mens hoort dat soort politici uit te kotsen. Inmiddels zijn we verworden tot een maatschappij waarin tribslisme de normaalste zaak van de wereld is. Ik vind dat Simons zo af en toe best zinnigs zegt, mijn stem zal ze nooit krijgen. Zij is een tribale extremist. Ik ben als kind met tribalisme geconfronteerd. Mixed tribes is not accepted.

michellekepen
michellekepen23 okt. 2020 - 16:57

2e kans: "Wat ik niet goed uit dit stuk kan halen is om hoeveel aanslagen het gaat. Wordt er alleen gekeken naar moorden waarbij het onomstotelijk vast staat van welke groep de dader is?" Om je vraag (grotendeels) te beantwoorden: - "data set of 893 terrorist plots and attacks in the United States", periode 1994-2020 - "the deliberate use—or threat—of violence by non-state actors in order to achieve political goals and create a broad psychological impact. Violence—and the threat of violence—are important components of terrorism" In NL houdt de NCVT iets vergelijkbaars aan: "het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappij-ontwrichtende schade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden"

michellekepen
michellekepen23 okt. 2020 - 17:45

correctie: NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid)

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 okt. 2020 - 13:04

Satya, In het andere topic waar u naar refereert haal ik een quote aan uit de krant The Independent. Ik ontken helemaal niet dat er geen racistisch motief kan zijn, er is alleen nog geen bewijs voor gevonden. Een bron rondom het politieonderzoek staat in de krant. Ik weet niet of de bron de advocaat van die dronken tokkies is. Ik doe niet aan aannames. Op mij komt deze aanslag (met mes steken) over als een zwaar uit de hand gelopen ruzie. Ik laat het oordeel of het een racistisch gedreven aanslag is zoals u beweerd graag over aan de Franse justitie. Bij deze aanslag is het in mijn ogen nog niet duidelijk. Mocht straks uit onderzoek blijken dat het wel door racisme gedreven is, dan veroordeel ik dat ook. Ja, ik veroordeel al het geweld. Van rechts en links Als ik daarmee extreem rechts ben zoals u zegt, dan ben ik dat maar.

LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 10:53

Hè, wat vervelend nou voor al die vooral niet-extreemrechtse reaguurders hier. Heb je altijd geroepen dat links net zo erg, zoniet erger was, blijkt dat helemaal niet waar te zijn.

harmmeijer
harmmeijer23 okt. 2020 - 10:16

Human Rightwatch, Oxfam Novib en Amnesty International

4 Reacties
harmmeijer
harmmeijer23 okt. 2020 - 10:18

zijn door Pompeo en Trump beschuldigd van antisemitisme en dreigen op de zwarte lijst van de VS te komen. Heel zorgwekkend.

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 20:27

@ Merel Jij schrijft: zijn door Pompeo en Trump beschuldigd van antisemitisme en dreigen op de zwarte lijst van de VS te komen. Heel zorgwekkend. Dat is toch niet zorgwekkend. Ik kan er niet wakker van liggen. De VS met Trump als president vormen een land waar mensenrechten niets betekenen en de ideologie van de overheid extreem nationalistisch is. Dat in combinatie met primitief christendom maakt dit heel begrijpelijk beleid. Ik maak mij meer zorgen over het feit dat het zo lang heeft geduurd dat de rest van de wereld dat ook vaststelde. Er was deze week een aardige docu, van de VPRO dacht ik, waarin diplomaten aan het woord kwamen die spraken over Trump en zijn beleid. Na een aantal jaar zijn die mensen tot de conclusie gekomen dat Trump stuitergek is en dat er geen enkele kans is normaal met hem samen te werken. Rijkelijk laat, ze hebben het jarenlang geprobeerd. Maar hoewel ik de inwoners van de VS een betere president gun, en dat is werkelijk iedereen, zou een tweede periode Trump en een mondiale samenleving die besluit dat niemand iets te zoeken heeft in de VS voor het grootste deel van de wereld een enorme verbetering zijn.

harmmeijer
harmmeijer24 okt. 2020 - 10:04

@ Daan Dit is de reden dat o.a. Amnesty International door Pompeo en Trump beschuldigd wordt van antisemitisme puur en alleen om hun orothodoxe kiezers te pleasen. Ik vind dat behoorlijk zorgelijk met het vooruitzicht nog 4 jaar Trump https://www.amnesty.nl/actueel/onwettige-annexatieplannen-israel-zorgen-voor-een-wet-van-de-jungle

DaanOuwens
DaanOuwens24 okt. 2020 - 12:27

@ Merel Ik weet het. Het Palestijnse volk wordt door een groot deel van de christenen in de VS het bestaansrecht ontzegt. Ik zie eigenlijk niets anders als een soort langzame genocide. Niet door mensen te vermoorden maar ik denk dat er over een paar decennia geen Palestijns grondgebied meer is en dus ook geen Palestijns volk. Organisaties die bezwaar maken tegen die ontwikkeling krijgen ook hier van vele christenen en rechts extremisten de kwalificatie antisemitisme. Maar het verbieden van die organisaties is slechts een symbolische daad. Human Rightwatch, Oxfam Novib en Amnesty International zullen niet veel kunnen betekenen voor de Palestijnen. Dat zal toch moeten gebeuren door het beïnvloeden van de Nederlandse en internationale politiek. Ik denk dat een figuur als Dries van Agt meer bereikt dan de NGO-s. Ik vond hem vroeger een waardeloos politicus, maar nu een integer mens. Daar heb je wat aan.

Miss Piggy
Miss Piggy23 okt. 2020 - 9:44

Ik zal zeker niet beweren dat er geen rechts extremistische 'gun nuts' in de VS zijn die verantwoordelijk zijn voor dit soort aanslagen. Maar de rokende puinhopen van vele platgebrande ondernemingen en stadscentra's zijn toch echt het werk van linkse activisten. En het is daar waar de kiezers zich zorgen over maken.

7 Reacties
LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 10:54

Schrijf ik een reactie, blijkt ene miss piggy het al bebevestigd te hebben wat ik schrijf.

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 11:06

Flauwekul dus als opkomt voor anderen en voor jezelf ben je links.

Norsemen
Norsemen23 okt. 2020 - 11:45

Goed zo Miss Piggy. Die rechts extremistische mensen die het allemaal goed bedoelen zijn wel vervelend, maar lang niet zo als dat langharig links tuig.

Haz
Haz23 okt. 2020 - 11:45

Ik denk niet dat die zijn meegenomen als terreurdaad in dit onderzoek.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 okt. 2020 - 12:11

MIss Piggy, de rellen tijdens protesten vallen niet onder terrorisme. En hoe raar dat ook klinkt, rellen tijdens demonstratie zijn vrij normaal tijdens politieke bijeenkomsten. Dat er nu aandacht aan besteed wordt komt omdat rechtse politici en media de rellen in de schoenen van de democraten probeert te duwen. En daarmee wegkijkt van het echte terrorisme. https://www.businessinsider.nl/right-wing-extremists-kill-329-since-1994-antifa-killed-none-2020-7?international=true&r=US

tempest
tempest23 okt. 2020 - 12:13

Volgen het Guardian artikel zijn er 12 aanvallen of plannen vanuit linkse figuren geweest. Er zijn veel meer incidenten geweest rond de BLM demonstraties, dus ik denk dat die anders worden gecategoriseerd.

rvb2
rvb223 okt. 2020 - 12:27

De schuld aan anderen geven (links, asielzoekers, buitenlanders, de EU) en de ogen sluiten voor de gevaren van conservatief rechts, dat is waar rechts goed in is. decennia aan rechtse kabinetten hebben veel schade aangericht. Woningtekort (schuld van asielzoekers), stikstofoverschot (schuld van natuurorganisaties), discriminatie (schuld van de slachtoffers), armoede (eigen schuld van de armen).. als links dan met oplossingen komt dan worden die afgewezen.. en rechts blijft er niets tegen doen. Ze hebben het te druk met de schuld geven aan de getroffenen.