Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechts betrokken bij omstreden gezichtsherkenningsbedrijf

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
gezichtsherkenning

© cc-afbeelding: Gerd Altmann

De directeur van Clearview AI, een zeer omstreden bedrijf dat is gespecialiseerd in gezichtsherkenning, heeft banden met extreemrechts. Ook medewerkers van het New Yorkse bedrijf zijn gerekruteerd uit extreemrechtse kringen, meldt The Huffington Post na onderzoek.
Clearview trok begin dit jaar veel media-aandacht nadat The New York Times onthulde hoe het bedrijf een database heeft aangelegd met 3 miljard foto’s van personen. Clearview schraapte de foto’s zonder toestemming bij elkaar op sociale media. In een handomdraai kan het techbedrijf daardoor gezichten aan namen koppelen.
De CEO van Clearview, de 31-jarige Australiër Cam-Hoan Ton-That, heeft een extreemrechts verleden. Hij onderhield banden met Andrew Auernheimer , webmaster van de neo-naziwebsite The Daily Stormer, en de ‘antifeminist’ Mike Cernovich , die een belangrijke rol speelde in de verspreiding van de Pizzagate-complottheorie tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.
Aanhangers van ‘Pizzagate’ geloven ten onrechte dat de campagnechef van Hillary Clinton en andere vooraanstaande Democraten een kinderpornonetwerk onderhielden vanuit de kelder van een pizzarestaurant in Washington. Eind 2016 liep een man met een geweer de betreffende pizzeria binnen en begon te schieten. Vermoedelijk ontdekte hij op dat moment pas dat het restaurant geen kelder heeft.
Een extremist die aan de slag ging bij Clearview, is de voormalige Breitbart-medewerker Charles Johnson. Hij is ervan overtuigd dat het dankzij de gezichtsherkenning van Clearview mogelijk wordt om “elke illegale buitenlander in dit land” op te sporen. Clearview heeft inmiddels een contract met de Amerikaanse immigratiedienst ICE.
cc-afbeelding: Gerd Altmann
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Frits Jansen
Frits Jansen9 apr. 2020 - 5:24

Met zulke software kunnen ze illegalen ("buitenlanders zonder geldige verblijfstitel") opsporen die anders onder de radar blijven, omdat ze op geen enkele manier overlast bezorgen. Integendeel, de slimme illegaal zorgt er wel voor dat hij zich voorbeeldig gedraagt, want een kapot achterlicht kan hem al in aanraking brengen met de politie, en dan riskeert hij het land uit te worden gezet. Boze tongen beweren dat de politie vervolgens gaat controleren wie wél een werkend achterlicht heeft, want voorbeeldig brave burgers hebben vast iets te verbergen. Ik denk speciaal aan Californië, dat vol zit met illegale "Hispanics". Als ze die allemaal het land uitzetten komt de economie van die staat krakend tot stilstand, dat is ook al vastgesteld. Het zou een reden zijn voor een Calif-exit, d.w.z. dat Californië het lidmaatschap van de Verenigde Staten opzegt. De Constitution staat dat niet toe, maar waar een wil is is een weg. In de 19de eeuw (in de tijd van de Burgeroorlog) is "Secession" ook al overwogen, en slechts op het nippertje niet doorgegaan.

Frits Jansen
Frits Jansen9 apr. 2020 - 5:13

Het toppunt van horror zijn camera's in de openbare ruimte waar ook een microfoon in zit. Als je op straat een liedje zingt of fluit dat auteursrechtelijk beschermd is wordt dat door (andere) software herkend (er zijn al apps om liedjes te herkennen), en dan krijg je een rekening van BUMA/STEMRA, want dat is "een nieuwe openbaarmaking buiten de huiselijke of daarmee vergelijkbare kring", zoals het in de wet heet.

1 Reactie
Ryan2
Ryan229 apr. 2020 - 18:20

Praat geen nonsens!

4Vier!
4Vier!8 apr. 2020 - 19:34

Creepy, ik zou denken dat ze wel te suen zijn voor het ongevraagd gebruiken van foto’s van derden..,

[verwijderd]
[verwijderd]8 apr. 2020 - 15:50

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 18:16

Dat is wel opmerkelijk in zo'n miljoenenstad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2020 - 19:51

Dat zal in mijn geboorteplaats niet anders zijn.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander8 apr. 2020 - 15:41

Ik verbaas me nergens meer over. We liggen hier gewoon te pitten. Big brother is groter en rechtser dan ooit en kan gewoon zijn werk blijven doen. Niet alleen overzee maar ook gewoon hier. En dan zij er hier op Joop nog van die ..... (ja hoe zal ik ze noemen) die denken dat linkse mensen de Chinese regering wel oké vinden. en dat leutert dan ook nog wat over rechts bashen. Zucht. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/25/neonazi-club-geleid-vanuit-nederland-a3994935

8 Reacties
Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 18:15

"We"? Alleen degenen die Edward Snowden niet serieus genomen hebben: de mensen die dat wel deden weten al lang hoe laat het is. En als er Rusland journalisten verdwijnen, dan zat Poetin daar in hoogst eigen persoon achter. Als Arjen Kamphuis verdwijnt, dan is hij gewoon verdwaald.

Gandalf2
Gandalf28 apr. 2020 - 20:16

Het maakt niet uit of rechts of links of midden dit soort macht heeft. Niemand hoort dit te hebben. Je weet namelijk niet wie de macht erna krijgt en wat die ermee gaat doen.

Jorah
Jorah9 apr. 2020 - 5:36

Dit soort systemen zijn al jaren in gebruik in China en daar is niets rechts aan. En daar wordt overigens al jaren voor gewaarschuwd. Wie er de afgelopen jaren nog lag te pitten heeft dat vooral aan zichzelf te danken.

LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 9:36

Ik ben bang dat China rechtser is dan Jorah denkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 apr. 2020 - 11:03

Arjen Kamphuis is verdronken toen hij zijn opvouwbare kano ging proberen op een plaats waar het volstrekt onverantwoordelijk was. Maar het staat een ieder vrij daar anders over te denken.

Polletje2
Polletje29 apr. 2020 - 16:35

Wat een opluchting: ik was er niet bij en ik wist niet dat hij zo slecht kon zwemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 apr. 2020 - 21:47

Boven de Poolcirkel is het water een stuk kouder dan in uw zwembad.

Polletje2
Polletje210 apr. 2020 - 14:35

Alweer wat geleerd.

joop12342
joop123428 apr. 2020 - 14:13

Maar een reageerder die China noemt. Dat zegt genoeg. Als je in China een wind laat , word je meteen door de lokale partij bons op het matje geroepen. Maar goed we zitten op een extreem linkse site, en die vind rects bashen helemaal top. Vergelijk Clearvieuw met de Chinese variant.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 apr. 2020 - 14:51

'Als je in China een wind laat , word je meteen door de lokale partij bons op het matje geroepen.' En dan moeten we dat hiet ook maa gaan doen want alles wat uit China komt is goed? Kun je nou echt niet zeggen dat we hier niet op zitten te wachten? Of zit je er wel op te wachten, want als we dan voortaan een wind laten kunnen we door het lokale fvd kader op het matje worden geroepen?

madbako
madbako8 apr. 2020 - 15:59

Vergelijk Clearvieuw met de Chinese variant. Zoek de 7 verschillen

LaBou
LaBou 8 apr. 2020 - 16:41

Als je Joop al extreem links vindt geeft dat aan waar ze zelf staat. En dát roept dan weer de vraag op wat je hier eigenlijk doet als extreem-rechts figuur (trollen?).

joop12342
joop123428 apr. 2020 - 17:37

Bou, als je gewoon rechts bent, ben je hier meteen extreem rechts. Als ik sommige reacties lees vind ik dat extreem. Vooral als het gaat over niet welgevallige politici en of partijen. Dat wil je toch niet ontkennen neem ik aan. En om mij dan meteen een trol te noemen. Bewijs geleverd.

Polletje2
Polletje28 apr. 2020 - 18:05

joop1234 - Je wordt helemaal niet meteen een trol genoemd: dat heeft nog veel te lang geduurd. Dat is mij al weken geleden duidelijk geworden. Dat trollen en hasbara-kuikens dat niet zelf toegeven is geen bewijs.

joop12342
joop123429 apr. 2020 - 9:46

Polletje jij weet alles al van mij. Cameraatje?? Vermakelijk om een hardcore communist dat te horen zeggen, eh van te lezen. Jij voelt wel wat voor dat Chinese systeem. Begrijpelijk in jouw geval. Jij bewijst net als Bou dat als je rechts bent ben je van alles. Fascist, racist, islamofoob, enz. Terwijl mijn uitgebreide kennissenkring, van allerlei pluimage, dat niet vinden. Ik heb ze wat posts van jou laten lezen. Lachen . Ze gaan me voortaan Polletje noemen. En dat alles omdat ik stelde , dat , wat er in Amerika gebeurt, in China en andere verlichte landen, al lang gemeengoed is. Dat mocht ik blijkbaar niet zeggen hier.

joop12342
joop123429 apr. 2020 - 13:25

ikzelf, niets hoor iedereen moet binnen blijven, dus er is niets aan de hand.Polletje is een open boek, als je zijn reacties leest. Wel zo makkelijk.

joop12342
joop123429 apr. 2020 - 21:40

Ikzelf, er zijn geen kwartjes meer. Weer eindigen met een hatelijk opmerking. Die cent zal inderdaad niet vallen vrees ik.

Leontrotsky
Leontrotsky8 apr. 2020 - 13:39

Als je deze maatregelen aan extreemrechts over laat. Dus tracking systemen om je gedrag via bijvoorbeeld smartphones te monitoren en te volgen en gezichtsherkenning (biometrics) dan krijg je een fascistische nazistaat en dat moeten we met zijn allen niet willen. Deze maatregelen kunnen alleen worden ingevoerd in een socialistisch en sociale democratie die gebaseerd is op socialistische waarden van vrijheid en gelijkheid van iedereen, en waarin iedereen als gelijk wordt erkend (een vluchteling is gelijk aan een rijke ondernemer) en waarin een vluchteling gelijke rechten en een gelijk recht op geluk en welvaart heeft als een rijke ondernemer. Als we dit format kunnen realiseren binnen Nederland dan kun je de overheid vertrouwen dat ze deze verregaande beschermingsmaatregelen op afgewogen en democratische wijze gebruikt en nimmer zal misbruiken voor eigen macht en eigen gewin.

Izzy2
Izzy28 apr. 2020 - 11:40

Clearview heeft een contract met de immigratiedienst ICE? Weet Clearview dat de hele Amerikaanse samenleving uit buitenlanders bestaat, inclusief wat je noemt de president?

2 Reacties
denk eens na
denk eens na8 apr. 2020 - 12:40

hangt van je definitie af wat "buitenlanders" zijn

madbako
madbako8 apr. 2020 - 16:00

@denk eens na 8 april 2020 at 14:40 hangt van je definitie af wat “buitenlanders” zijn Breek wilders de bek niet open

Tom7
Tom78 apr. 2020 - 10:43

`Hij is ervan overtuigd dat het dankzij de gezichtsherkenning van Clearview mogelijk wordt om “elke illegale buitenlander in dit land” op te sporen. ´ Precies daarom ben ik zo tegen die smokkelaars van vluchtelingen en hun naïeve hulp door de NGO,s, en dat er niet aan genoeg actie is, n.a.v. het verdwijnen van kwetsbare vluchtelingen uit asielzoeker centra. Het creëert namelijk draagvlak voor bovenstaande en andere groeperingen, om deze maatregelen, of bijvoorbeeld vanaf de geboorte "track en trace" aan een persoon te koppelen en te legitimeren.

1 Reactie
rvb2
rvb28 apr. 2020 - 14:16

menselijkheid lokt onmenselijkheid uit? Dan moeten we de onmenselijkheid aanpakken, niet de menselijkheid.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal48 apr. 2020 - 10:36

een formidabele techniek die nog maar in kinderschoenen staat. Het betekent het einde aan fraude en oplichting met ID kaarten, handtekeningen , paspoorten, formulieren, gestolen mobieltjes etc etc … In tegenstelling tot wat er (graag) gedacht wordt, is de gezichtsherkenning juist het summum van privacy. Wmb invoeren en wel zo snel mogelijk , met eveneens grote voordeel einde aan persoonsfraudes

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf28 apr. 2020 - 20:21

De misdaad vindt er wel iets op hoor, dat lukt ze tot nu toe nog altijd.

DaanOuwens
DaanOuwens8 apr. 2020 - 10:01

@ Audio Jij schrijft: Big Brother is watching you. Het gaat hier in dit artikel niet over onze grote broer, maar over jouw grote vrienden.

2 Reacties
Audio
Audio8 apr. 2020 - 19:03

@Daan Maar ik begrijp dat je het moeilijk hebt. Vrijwel alles wat ik geschreven is uitgekomen, terwijl niemand meer geïnteresseerd is in jouw beschouwingen. Die zijn inmiddels wel heel kort geworden... Nog een keer speciaal voor jou: Het grote belang van de agrarische sector, de vitale beroepen (medisch personeel en veel uitvoerende mensen), de doorgeschoten globalisering, de zwakte van de EU, de zwakte van de euro en de onhoudbare schulden van Italië en Spanje, de belangrijke rol van de staat bij de bestrijding van de pandemie, het nut van grenzen en grenscontroles, het verstandige financiële beleid van Rutte en het grote risico van een transferunie.

MountEverest
MountEverest8 apr. 2020 - 21:28

@Daan Je hebt het regelmatig over de mainport Eindhoven maar wat ik uit je schrijfsels op kan maken leef je hoofdzakelijk in een Nederlandse bubbel. Ik ben oprecht benieuwd hoeveel contactmomenten jij per jaar (!) hebt met mensen in andere landen en culturen, buiten je vakantie om. Het zullen er waarschijnlijk minder zijn dan veel mensen in het bedrijfsleven er per dag hebben.

Bert VanDuren
Bert VanDuren8 apr. 2020 - 9:58

Volgens mij is er al iets dergelijks in Engeland waar de politie posten heeft met cameras.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 apr. 2020 - 9:42

Ach.... wie niets te verbergen heeft, heeft toch niets te vrezen? Ze weten toch al alles van je. Het is allemaal voor onze veiligheid. Ze bedoelen het toch goed? Met dank aan de kortzichtigen is dit mogelijk geworden.

2 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren8 apr. 2020 - 9:50

En als er weer een 'Bataclan' is staan we allemaal te roepen dat de overheid haar werk beter moet doen.

Rutger Groot
Rutger Groot8 apr. 2020 - 9:53

Ja zolang je een FB account hebt en/of je locatiegegevens aan hebt staan dan komt Big Brother vanzelf naar je toe!

RealistischLinks
RealistischLinks8 apr. 2020 - 9:25

Maar dit is toch al lang praktijk?.. Het is nu in het nieuws omdat het een dubieuze club is, maar China bijvoorbeeld doet dit al op grote schaal. En straks de EC, die een drone op je af kan sturen, bestuurt door Timmermans ;-)

Norsemen
Norsemen8 apr. 2020 - 9:22

Je bent sowieso niet al te snugger als je extreemrechtse denkbeelden hebt. Maar als je geen hetero blanke man bent en je hebt deze dankbeelden, dan heb je echt een IQ van 0.

5 Reacties
Jorah
Jorah8 apr. 2020 - 11:30

Alsof extreem rechtse denkbeelden enkel voor hetero blanke mannen voordelen hebben. Ga eens naar Turkije en praat eens met wat Grijze Wolven. Dat zijn geen blanke mannen maar wel extreem rechts. In India heb je ook vele extreem rechtse groeperingen. Eigenlijk heb je overal wel extreem rechts, net zoals extreem links. Extreem rechts heb je in vele smaken.

Erik20
Erik208 apr. 2020 - 11:43

Hij heeft nog niet door dat hij zelf uiteindelijk ook aan de beurt is...

Norsemen
Norsemen8 apr. 2020 - 12:54

@Jorah Dat klopt, maar ik denk dat je prima weet wat ik bedoel.

Jorah
Jorah8 apr. 2020 - 14:22

Laten we het platslaan tot: extreem rechtse mensen zijn niet al te snugger. Daar kan ik mij prima in vinden.

MountEverest
MountEverest8 apr. 2020 - 21:37

@Jorah Norsemen bedoelt dat een extreemrechtse niet-blanke man uiteindelijk ook te grazen genomen wordt door zijn "vrienden". In dit artikel wordt de aandacht enigszins afgeleid van het echte gevaar. Deze technieken worden pas echt levensgevaarlijk als ze worden toegepast door staten. Inzet van deze technologie maakt de staat nog machtiger en het individu nog zwakker. Het maakt dan weinig uit of het om China, de VS, Rusland, Turkije, Zuid-Afrika of Duitsland gaat. Waarschijnlijk loop je nu in Venezuela nog het minste risico, want daar functioneert helemaal niets meer.

Audio
Audio8 apr. 2020 - 8:45

Big Brother is watching you. Vermijd de sociale media en zet geen fotomateriaal op internet.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas8 apr. 2020 - 10:42

Beetje laat denkt u niet? Zolang u een mobietje draagt (met camera) en er overal cameras hangen buiten hebben ze al alles dat zij willen weten van u. Wat denkt u straks dat er gaat gebeuren als 5G tech volledig in gebruik gaat worden genomen? Dit is de tijd van drones en met drones komen ook drone attacks. Ze sturen straks geen agent meer naar u toe als u een wapen draagt en een gevaar vormt voor de gemeenschap. Daar isoverigen sniks mis mee maar deze tech gaat t.z.t. ook misbruikt worden.