Joop

Extreemrechts bejubelt online de massamoord in Pittsburgh

  •    •  
29-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pexels-photo-411602

© cc-foto: Asman Chema

Als er online haat wordt gezaaid heeft dat ook offline consequenties
De dader van de koelbloedige massamoord op biddende joden in de synagoge in Pittsburgh wordt bejubeld op extreemrechtse sociale media zoals Gab, een netwerk dat is opgericht om extreemrechtse geluiden te ventileren nadat Facebook en Twitter daar tegen optraden. In The Daily, een podcast van de New York Times, wordt uitgelegd hoe dat werkt en ook het dilemma uitgelegd dat het zuiveren van Twitter en Facebook van extremisten ertoe leidt dat deze mensen elkaar op andere plekken gaan opzoeken en daar waarschijnlijk erger radicaliseren.
Verder constateert The Daily dat het is afgelopen met de scheiding tussen online en offline. Er werd lange tijd gedacht dat het goed was als mensen online tekeergingen omdat het een uitlaatklep zou zijn voor hun frustraties zodat ze die niet offline, in de gewone wereld, zouden uiten. Door wat er de afgelopen tijd gebeurd is, wordt duidelijk dat die barrière niet meer bestaat. Als er online haat wordt gezaaid heeft dat ook offline consequenties. De verdachte van de massamoord kalkte internet vol met antisemitische boodschappen, plaatste een lijst met doelwitten en kondigde zijn daad aan.
De synagoge die werd aangevallen was een conservatieve stroming. Aanleiding was het werk van Hebrew Immigrant Aid Society, een joodse organisatie die al sinds de 19e eeuw steun verleent aan vluchtelingen en migranten. In de buurt waar de synagoge staat zijn gelovigen van alle religies vervolgens samengekomen om elkaar te steunen. Moslims haalden binnen enkele uren tienduizenden dollars op ter ondersteuning van de joodse slachtoffers.
Beluister The Daily podcast via de site van de New York Times, of via Spotify
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Mostafa
Mostafa30 okt. 2018 - 12:40

Ik hoor vaak de laatste jaren extreemrechts figuren het volgende zeggen als het gaat over moslims en buitenlanders: '' Je mag alles kunnen zeggen, want we leven in een vrije land''. Ik vind het prima hoor, maar waarom mogen wij niets zeggen over het gedrag en de uitspraken van deze extreemrechts figuren ? Bijvoorbeeld wilders, toen hij riep schaamteloos : ''minder Marokkanen'' en '' ik lus de hoofddoek rouw''. Wij ( Nederlandse moslims) mochten wilders niet vergelijken met Hitler ?! Een ding is zeker: alle vervolging en het moorden van groepen mensen door racisten in de hele geschiedenis begint ooit met verbaal geweld.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer31 okt. 2018 - 12:49

Je hebt volkomen gelijk Mostafa.

PakePulmoed
PakePulmoed31 okt. 2018 - 16:50

Mostafa, bedoel je “mag niet” in juridische – of in morele zin? De wet geldt voor ons allen, de moraal kiezen we zelf. Wilders staat terecht voor “minder Marokkanen”. Wie staat/stond terecht voor vergelijking van Wilders met Hitler?

Daniel Dennett
Daniel Dennett1 nov. 2018 - 8:44

"Wilders staat terecht voor “minder Marokkanen”. Wie staat/stond terecht voor vergelijking van Wilders met Hitler?" Wat bedoel je hiermee? Je gaat me toch niet vertellen dat je dit te vergelijken vindt?

PakePulmoed
PakePulmoed1 nov. 2018 - 9:43

Mostafa maakte die vergelijking. Ik vroeg me af hoe ik dat moet lezen.

msj_meijerink
msj_meijerink30 okt. 2018 - 11:01

Zo'n 20% van de mensen is racistisch, leest men overal. Dus zal dat in de USofA niet veel anders zijn. Voordeel van dit soort verhuizingen naar vermeende onvindbare web-omgevingen is dat: 1. ze zitten daar op een kluitje; 2. ze juist goed te traceren en te infiltreren zijn door undercover-operaties; 3. ze zich daar altijd zelf verraden. Maar ze blijven gek en soms ook heel eng!

Rockstar2
Rockstar230 okt. 2018 - 10:17

Terroristen geef je geen podium om hun gif te verspreiden.Zo simpel is het. Bedrijven als fb en twitter laten de nazis alleen maar op hun netwerk toe omdat er geld mee verdient wordt.Ze hebben geen geweten en zijn mede verantwoordelijk voor het ontstane klimaat op internet. Schop het nazi terroristen tuig terug het riool in waar ze vandaan komen. Ze horen niet op grote netwerken waar honderden miljoenen mensen gebruik van maken.Zo maak je het wel erg makkelijk om nieuwe zieltjes te winnen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer31 okt. 2018 - 12:50

Dat is in feite al gebeurd en het heeft geresulteerd in de oprichting van het fascistische GAB.

Daniel Dennett
Daniel Dennett30 okt. 2018 - 9:47

Ik vraag me af wat al die Wilders en Baudet stemmers denken bij al dit nieuws van de laatste tijd. Zullen zij doorhebben, hoewel ze zelf misschien helemaal niet zo extreem rechts zijn, dat ze door op deze partijen te stemmen bij de foute kant horen.

8 Reacties
Sonic2
Sonic230 okt. 2018 - 12:44

Volgens mij kunnen die niet meer terug. Dat zie je ook aan verschillende rechtse sites. Trump is een waardeloze en zeer extreme president, maar dat kunnen de stemmers op Baudet en Wilders natuurlijk nooit toegeven. Dat zou erkennen zijn dat de media, linkse partijen, linkse reageerders, Joop helemaal gelijk hebben. Dat ze zich echt misdragen hebben tegen anders denkenden. Ik merk het zelf op deze site ook. Een aantal dagen geleden. Er waren mensen die opkwamen voor Kavenaugh. Een soort SGP achtige rechter. Er waren mensen die de belastingverlaging voor rijken( want dat is het) van Trump verdedigen. Haha. Dat zijn dus dezelfde mensen die Rutte kwalijk namen dat hij de dividend belasting wilde afschaffen. En er waren mensen die net doen alsof Amerika een planeconomie is en dat het economische succes door Trump komt. De Republikeinse partij heeft de afgelopen 40 jaar niets anders gedaan als afgeven op de overheid. Die zou alleen maar schade aan de economie toe brengen.Nu is Trump opeens de redder. Wat een volk. Een deel zal het niet door hebben. Een zeer groot deel is gewoon veel te drammerig en te koppig om hun grote en historische ongelijk toe te geven. Dat betekent namelijk dat je Joop, Daan Ouwens, Daniel Dennett Jeroen Pauw, Sonic en linkse partijen gelijk moet gaan geven. Dat vertikken ze. En ze staan inderdaad volkomen aan de foute kant. Maar daar zijn ze geloof ik nog trots op ook.

michellekepen
michellekepen30 okt. 2018 - 13:48

@Daniel Dennett: "Ik vraag me af wat al die Wilders en Baudet stemmers denken bij al dit nieuws van de laatste tijd. Zullen zij doorhebben, hoewel ze zelf misschien helemaal niet zo extreem rechts zijn, dat ze door op deze partijen te stemmen bij de foute kant horen" Uw "dit nieuws van de laatste tijd" zal, gezien de inhoud van het bijhorende artikel, (mede) betrekking hebben op de massamoord in Pittsburgh. Waarbij de dader tot de foute kant behoort, zo ben ik zo vrij te veronderstellen. Wat hebben al "die Wilders en Baudet stemmers" volgens u met een aanslag op Joden te maken? Of wat hebben "deze partijen" (PVV en FvD) met de aanslag te maken? U stelt of insinueert een verband. Zonder enige argumentatie. Om uw stelling aannemelijk te maken zou u in ieder geval met enige bewijsvoering kunnen aanvangen. Al is het maar één argument.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 okt. 2018 - 19:31

@michel Ze normaliseren hetzelfde fascistisch gedachtegoed dat de dader ook had? Waarom denk jij dat vuilspuiten geen gevolgen kan hebben? Als je een wet wil invoeren waarin duidelijk wordt aangegeven wat Nederlands is en wat niet, en dat we hier in Nederland Nederlands willen zijn, dan ben je het drager van het virus. Alleen maar wachten op een periode van weinig weerstand. Geef jij nu eens een argument dat je onbeperkt racistische taal kan uitslaan zonder dat dat tot praktische gevolgen leidt? Snap je niet dat racisme niet een doorsnee mening is?

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 okt. 2018 - 8:00

@Michel Vraag je nu serieus om een argument waarom stemmen op extreem rechts fout is?

michellekepen
michellekepen31 okt. 2018 - 10:21

@Daniel Dennet: "Vraag je nu serieus om een argument waarom stemmen op extreem rechts fout is?" Nee, dat is mijn vraag niet. Ter toelichting: mijn vragen zijn te herkennen aan de vraagtekens(?). ("Wat hebben al “die Wilders en Baudet stemmers” volgens u met een aanslag op Joden te maken? Of wat hebben “deze partijen” (PVV en FvD) met de aanslag te maken?) Daarom: u stelt of insinueert een verband. Ik ben nog steeds benieuwd naar uw argumentatie.

michellekepen
michellekepen31 okt. 2018 - 10:41

@stokkickhuysen: "Geef jij nu eens een argument dat je onbeperkt racistische taal kan uitslaan zonder dat dat tot praktische gevolgen leidt? Snap je niet dat racisme niet een doorsnee mening is?" Ik vroeg om het verband tussen Wilders en Baudet (respectievelijk de PVV en FvD) en een op Joden gerichte aanslag. Want dat verband wordt in de posting gesteld, of minimaal sterk gesuggereerd. U "tot praktische gevolgen leidt" staat, gezien de context, (mede) voor deze aanslag. Nu komen Wilders en Baudet mij niet zozeer als anti-Joods voor. Wilders zou ik zelfs eerder als het tegenovergestelde typeren. En van Baudet is mij ook niet echt een anti-Joodse uitspraak of gedrag bekend. Dus ontgaat mij de logica dat nu juist zij, of hun partijen, (mede) verantwoordelijk zijn voor aanslagen op Joden. Of zelfs maar verantwoordelijk zijn voor een klimaat waarin aanslagen op Joden ontstaan.

Tom Meijer
Tom Meijer31 okt. 2018 - 12:53

Laat ik mij dat nou al jaren afvragen. Maar ik denk dat deze mensen gevoelig zijn voor hun 'gezicht'. Door te erkennen dat ze jaren de foute kant verdedigd hebben lijden ze gezichtsverlies. Dat is blijkbaar veel erger dan gewoon doorgaan met hun perverse keus.

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 okt. 2018 - 12:55

Je hebt gelijk. Je vraag is meer van wat heeft een hekel hebben aan buitenlanders te maken met een hekel hebben aan joden. Partijen als de PVV en FvD maken het acceptabel om een hekel aan anderen te hebben op basis van afkomst, huidskleur etc. Of dat nu buitenlanders, joden of homo's zijn maakt niet uit. Je kunt niet een bepaalde groep discrimineren en tegelijkertijd verbaasd zijn dat een andere groep door anderen gediscrimineerd wordt. Daar werk je dan namelijk aan mee. Wat snap je hieraan niet?

JvanDeventer
JvanDeventer30 okt. 2018 - 9:40

Omdat het woord extreemrechts hier nogal vaak valt was ik nieuwsgierig naar wat er op dat Gab te lezen of horen zou zijn. Dat is niet mogelijk want Gab.com is offline gehaald. Wat er aan eventuele smeerlapperij op heeft gestaan is dus niet na te gaan.

7 Reacties
Rockstar2
Rockstar230 okt. 2018 - 11:55

Als je terroristen willen volgen ga je maar naar breitbart of infowars.Eng mannetje

Rockstar2
Rockstar230 okt. 2018 - 11:57

Wil*

madbako
madbako30 okt. 2018 - 15:49

@JvanDeventer 30 oktober 2018 at 10:40 Dat is niet mogelijk want Gab.com is offline gehaald. Wat er aan eventuele smeerlapperij op heeft gestaan is dus niet na te gaan. Vraag mij af wat je daar nu mee bedoeld. Geloof je het niet, is het niet waar etc etc.

JvanDeventer
JvanDeventer30 okt. 2018 - 16:34

@madbako Geloof je HET niet? Maar WAT zou ik dan wel of niet kunnen geloven? Heeft u nu zelf niet in de gaten wat een absurde vragen dat zijn? Hoe kan een mens nu iets vinden van iets wat hij niet gezien heeft? Als ik naar de Efteling ga om te kijken hoe het daar is, en als de Efteling dicht is en ik vertel dat hier, gaat u dan ook vragen hoe ik de Efteling vond?

Daniel Dennett
Daniel Dennett31 okt. 2018 - 8:06

"Hoe kan een mens nu iets vinden van iets wat hij niet gezien heeft?" Meen je dit nou Deventer? Dus als je niet hebt gezien hoe een kind verkracht wordt kun je vinden dat het verkrachten van een kind erg is?

Tom Meijer
Tom Meijer31 okt. 2018 - 13:01

Toen ik nog niet in de gaten had (een week of twee geleden) waar GAB voor stond heb ik geprobeerd een account aan te maken. Dat ging niet zomaar. Ik moest een aantal onwaarschijnlijke zaken opgeven en dan werd ik op de wachtlijst gezet (of zo). Ik ben niet verder gegaan want ik had geen zin om die info te geven. Ik vermoed dat die 'wachtlijst' bedoeld was om je internetgeschiedenis na te kijken, of je wel paste in hun ideaalprofiel.

madbako
madbako5 nov. 2018 - 9:33

@JvanDeventer 30 oktober 2018 at 17:34 @madbako Geloof je HET niet? Maar WAT zou ik dan wel of niet kunnen geloven? Dit bij voorbeeld: De dader van de koelbloedige massamoord op biddende joden in de synagoge in Pittsburgh wordt bejubeld op extreemrechtse sociale media zoals Gab, Iets niet gezien of gelezen te hebben, betekent nog niet dat het niet waar is. Je kent de drie aapjes waarschijnlijk wel. Horen, zien, zwijgen

Mostafa
Mostafa30 okt. 2018 - 8:24

''Moslims haalden binnen enkele uren tienduizenden dollars op ter ondersteuning van de joodse slachtoffers.'' Prachtig nieuws, ik ben heel tros dat ik moslim ben. Ik hoor bij deze menselijke moslims.

W-74
W-7430 okt. 2018 - 7:10

"Als er online haat wordt gezaaid heeft dat ook offline consequenties." De andere kant op werkt dat net zo, zoniet sterker. In de praktijk zul je altijd een wisselwerking zien, haat zoekt altijd een weg om zich te uiten. En haat kan groeien in geïsoleerde omgevingen waar het enkel goedkeuring en bevestiging krijgt. Hermetische fora zonder enige meningendiversiteit verworden al snel tot petrischaaltjes om haat te kweken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de massamoordenaar het internet volbraakte, net als ook de MAGA bomber zich online in allerlei ranzige fora te buiten ging aan het opzuigen/verspreiden van haat.

Luneau
Luneau30 okt. 2018 - 5:14

Volgens mij hadden wij in november 2017 al door dat online woorden tot daden kunnen leiden door een online oproep tot het blokkeren van andermans grondwettelijke recht op betoging.

Erik1976
Erik197630 okt. 2018 - 0:07

Bizar. Los van het gruwelijke en sadistische, dit is boeiend studiemateriaal voor neuropsychologen. Hoe kan een brein zo'n netwerk generen dat dit eruit rolt. En medestanders vindt.

MG1968
MG196829 okt. 2018 - 22:28

"Had a very good conversation with the newly elected President of Brazil, Jair Bolsonaro, who won his race by a substantial margin. We agreed that Brazil and the United States will work closely together on Trade, Military and everything else! Excellent call, wished him congrats!" Tuurlijk wil je zo iemand niet op een herdenking. Daar zou je al geen zaken mee moeten doen.

1 Reactie
MG1968
MG196829 okt. 2018 - 22:30

Oeps sorry, verkeerde onderwerp. Alhoewel...

Perezoso
Perezoso29 okt. 2018 - 19:11

¨nadat Facebook en Twitter daar tegen optraden.¨ Nou, dat optreden laat wel wat te wensen over. De twee fb-pagina´s van de MAGA-bomber, killgeorge soros en killall socialists werden pas na zijn arrestatie verwijderd. En natuurlijk hebben uitlatingen online en in de reguliere media consequenties in de reëele wereld. Dat ´niet letten op zijn woorden, maar zijn daden´ is dan ook gezwam.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann30 okt. 2018 - 1:22

Hoe kunnen mensen die weten dat FB en TW zulke abjecte meningen faciliteren nog aan die platforms deelnemen? Na de eerste signalen dat FB massaal gebruikersdata misbruikte heb ik mijn account gewist. Deze media voegen niets toe. Je kunt heel goed zonder die rommel.