Ongewoon noodweer heeft in Europa minstens vijf doden gekost. In Duitsland verdronken drie mensen in een huis dat onder water kwam te staan. In de buurt verdronk ook nog een ander persoon als gevolg van overstromingen. Volgens de politie kunnen er nog meer slachtoffers zijn. In Frankrijk verdronk waarschijnlijk een vrouw van 86 in haar overstroomde huis. In Beieren moest een groep leerlingen die een boottocht maakten op de rivier Regen gered worden, toen de rivier door de regen in een kolkende stroom veranderde.
Hevige regenval en overstromingen zorgen in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland voor gevaarlijke situaties en ernstige hinder. In Noord-Brabant en Limburg zijn wegen, waaronder de A74, afgesloten vanwege modder en stenen op de weg. De afgelopen nacht trok een noodweer over het land. Ook vandaag is er kans op zware buien in het oosten van het land.
De extreme weersomstandigheden zijn geen toeval of speling, meldt de NOS:
"“Welkom in het nieuwe klimaat”, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. “Dit zijn voorbeelden van weersituaties die we waarschijnlijk in de toekomst vaker mee zullen maken.” Volgens Hiemstra wordt dit voorspeld in de klimaatscenario’s die het KNMI een aantal jaren geleden heeft ontwikkeld. De laatste scenario’s zijn in 2014 gemaakt. Daarin staat dat we in Nederland rekening moeten houden met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers. Het gaat vaker en harder regenen in de winter en in de zomer neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Ook hagel en onweer worden heviger, verwacht het KNMI."
De hoge waterstanden treft de uiterwaarden van de Maas en Rijn die in de zomer slechts zeer zelden overstromen en worden gebruikt als campings en festivalterreinen.
In de Franse departementen Le Louiret en Seine-et-Marne geldt code rood. Scholen zijn gesloten en bewoners worden geëvacueerd uit bedreigde gebieden. De situatie wordt ernstiger genoemd dan bij de overstromingen van 1910.