Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oprichter Pegida blijkt oud-Stasi spion

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
16969597208_33026673bf_z
Van de extreem-rechtse protestbeweging Pegida – Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Europa) – werd altijd gezegd dat die was opgericht door ex-inbreker en voormalig drugshandelaar Lutz Bachmann, maar nu blijkt dat het nog een graadje erger is: een van de breinen achter de haatzaaiende club is de oud Stasi-agent Frank Hannig.
Dat onthult de onafhankelijke Duitse onderzoekssite correctiv.org in samenwerking met de Sächsische Zeitung.
Hannig is een jurist uit Dresden. Hij leidde in 2015 de tweede oprichtingsvergadering van Pegida toen de club na een jaar uit elkaar dreigde te vallen. In zijn jeugd blijkt nu, is Hannig een actief Stasi-spion geweest. Volgens een uitgebreide reconstructie van Correctiv heeft hij een dossier van zeker 120 pagina’s en heeft hij meerdere mensen verraden.
Na de oprichtingsvergadering die door Hannig werd geleid, werd de jurist meteen unaniem verkozen tot voorzitter en secretaris van Pegida. Pegida wilde hem ook als leider van de beweging, maar dat zag de raadsman niet zitten omdat dat niet goed zou zijn voor zijn imago als succesvol advocaat. Hannig ontkent nog betrokken te zijn bij de Pegida-beweging en doet zijn Stasi-verleden af als ‘een lot dat zoveel Oost-Duitsers is overkomen.’
Pegida is regelmatig in het nieuws wegens haatzaaiende protestacties tegen buitenlanders en moslims, maar ook de leider Lutz Bachmann maakte er een potje van. Zo trok hij zich vorig jaar nog terug uit het bestuur nadat hij een foto van zichzelf met Hitler-snor op Facebook had geplaatst.
De uitgebreide reconstructie van de oprichting en de geschiedenis van Pegida, inclusief de originele Stasi-documenten van Hannig, staat op correctiv.org.

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.