Joop

Extra ingrepen op dezelfde patiënt zijn taboe

  •    •  
17-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als geen enkele bezuiniging voortaan meer taboe is, dan weten we er nog een paar. Het koningshuis? Bankenbelasting? Een paar schoten voor de boeg en suggesties zijn welkom!
Na de ministerraad wilde premier Rutte niets zeggen over de extra ingrepen die nodig zouden zijn, omdat volgens het CPB de economie aan decemberblues lijdt. In februari 2012 bekijken we wel of er meer moet worden bezuinigd.
Eerder deze week was het voor schatkistminister De Jager geen vraag of er meer bezuinigd gaat worden. Alleen de omvang en de reikwijdte van nieuwe bezuinigingen zal in februari worden besproken. Lichtpuntje: bij die besprekingen is niets taboe volgens De Jager. Kijk, daar kunnen we wat mee.
Om het zwaargeplaagde kabinet een handje te helpen, kunnen we wel wat extra ingrepen bedenken. Vooral om te voorkomen dat het kabinet denkt dat extra ingrepen betekent nog meer bezuinigen op de onderwerpen waar al fiks op wordt gesnoeid. Je kan tenslotte maar één keer dezelfde patiënt van alle ledematen ontdoen. Het extra zal dus op andere terreinen moeten liggen.
Een paar schoten voor de boeg. De Raad van State, de nieuwe werkplek van Donner, vindt de bankenbelasting een visieloos gedrocht. Het kabinet wil de wet toch doorvoeren, onder andere om “een bijdrage te leveren aan het bestrijden van perverse prikkels in het beloningsbeleid”. Het idee is om banken die hun bestuurders toch bonussen kado doen van meer dan 1x een jaarsalaris, een soort boete te geven: 5 procent belasting op de winst. Extra ingreep? Zoiets moet je niet beperken tot de banken. Elk bedrijf, elke organisatie die zulke extraatjes uitdeelt, krijgt te maken met een “perversie belasting”. Maar dan vluchten al die bestuurders naar het buitenland! Extra ingreep? Geef ze een gratis uitreisvisum. Ze maken dan plaats voor universiteit en HBO-geschoolde economie en bedrijfskundestudenten.
Het koningshuis kost 38 miljoen euro. Extra ingreep? Denk nu niet meteen aan afschaffen. Gek veel anders dan een koningshuis zijn kunnen de Oranjes niet. Dat moet je ze niet te zwaar aanrekenen. Het is immers erfelijk. Maar is er niet ergens een rijkje dat zonder monarchie zit of problemen heeft met de erfelijke opvolging? Zo ja, biedt het koningshuis te koop aan. Voor ongeveer de helft van wat het kost. Dat levert dan in totaal 57 miljoen euro op.
Het CPB voorspelde 90.000 werklozen voor volgend jaar. Het prikkelende blog Krapuul rekende voor dat het 1,9 miljard euro aan uitkeringen gaat kosten. Volgens Krapuul net zoveel als de bezuinigingen op sociale zaken en werkgelegenheid. Extra ingreep? Verminder een aantal bezuinigingsmaatregelen, die direct invloed hebben op de daling van de koopkracht.
Op Prinsjesdag liet het kabinet zelf zien dat iedereen er in koopkracht op achteruit zal gaan, op twee groepen na. De groep mensen “modaal + ½ x modaal met kinderen” blijven op 0 procent staan. Behalve huishoudens die gebruik maken van kinderopvang. Hun koopkracht ligt in 2012 gemiddeld 1 procentpunt lager. De groep “modaal + modaal zonder kinderen” komen ook op 0 procent koopkrachtgroei uit. De extra ingreep zorgt ervoor dat koopkracht behouden blijft en mensen dus niet de vinger op de knip zullen houden. Je voorkomt er in ieder geval wat ontslagen in het bedrijfsleven mee. Zoals gezegd: minister De Jager verklaarde geen enkel onderwerp taboe, als er over extra ingrepen moet worden gesproken. Extra ingreep? Een taboe, nee, een verbod op extra ingrepen op dezelfde patiënt. Of zoals bij ons op de muur hangt: van een halfkale kip kun je niet alles plukken.
En weet u nog wat taboes te doorbreken met extra ingrepen?
Wil je weten waar er op bezuinigd kan worden: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

emmaa2
emmaa217 dec. 2011 - 19:58

miljarden naar verre dictators bv

trujac
trujac17 dec. 2011 - 19:58

Het belastingstelsel aanpassen. Integenstellimg wat nu de trent is, namelijk het invoeren van een vlaktaks, zou ik willen pleiten voor een progressief tarief. Wat er nu feitelijk gebeurt, is dat het inkomen van de rijkeren niet meer geinvesteerd wordt in de economie van een land maar verdwijnt naar belastingparadijzen en naar peperdure speeltjes die niets aan de economische groei van een land bijdragen. Terwijl het geld zich ophoopt aan de bovenkant van de maatschappij waar ze niet meer weten wat ze er mee aan moeten, verarmd de massa. Deze massa zou meer moeten kunnen uitgeven zodat de industrie en de banen er door kunnen groeien. Zo'n verdeling van inkomen kan door een progresief belastingstelsel in te voeren. Dus hoe lager het bruto inkomen hoe lager het percentage belasting dat betaald moet worden en hoe hoger het inkomen hoe hoger het percentage moet zijn. Uiteindelijk zou boven een bepaald bruto inkomen het tarief uit moeten komen op 100% zodat de perverse prikkel om steeds meer te vergaren weg gaat. Kortom de massa zou meer kunnen consumeren hetgeen een prikkel voor de economie is en de top zou verlost kunnen zijn van een massa geld waar ze geen raad mee weten en dus in het luchtledige blijft hangen. Dit zou de perverse prik

Antje3
Antje317 dec. 2011 - 19:58

Wachtgeldregeling afschaffen en onderbrengen in de WW, met dezelfde rechten en plichten.

Voice
Voice17 dec. 2011 - 19:58

Peter de Jonge, "Als geen enkele bezuiniging voortaan meer taboe is, dan weten we er nog een paar." Inderdaad; kinderbijslag in het buitenland totaal afschaffen. AOW naar het buitenland afschaffen, het geld moet hier gespendeerd worden niet in Spanje of Turkey. Verder, alle gevangenen sobere omstandigheden, halvering van het geheel falende hulpverlenersbeleid, dus halvering, sociologen, psychologen, pedagogen enz. Verder geen uitkeringen of enige financiële ondersteuning van gevangenen tijdens hun uitzitting. 25% af van de salarissen van politici, zowel 1ste , 2de en Europarlement, je moet daar mensen hebben zitten, die er zitten om werkelijk wat van dit land te maken, geen mensen die er zitten voor prestige, geld of macht. Verder afschaf van partijsubsidies, dat ze zelf maar hun achterban mobiliseren en hun inkomsten genereren. Inkomsten moeten gecontroleerd worden waar ze vandaan komen. Bedrijven of instellingen mogen niet mee doen. In werking laten treden van boekingstax boven x bedrag. Instelling van vlaktax in NL, zo bespaar je een 10.000 tot 20.000 belasting ambtenaren uit. Ik heb nog een heeelllll lang verlanglijstje wat weg of veranderd zou kunnen, mogen of moeten worden. Zo zal 1 ieder wel zijn lijstjes klaar hebben liggen.

geejeehaa
geejeehaa17 dec. 2011 - 19:58

- salarissen rijks- / provincie- / gemeenteambtenaren 5% verlagen voor iedereen die 3.000 of meer per maand verdient - waterschappen asfschaffen, taken onderbrengen bij provincies & reorganiseren

adriek
adriek17 dec. 2011 - 19:58

"Ze maken dan plaats voor universiteit en HBO-geschoolde economie en bedrijfskundestudenten." Alsjeblieft niet: aan die kwasten met hun financiele cryptogrammen hebben we de euronarigheid nou net te danken. 'Kies Techniek' was toch jarenlang het mottor? Misschien toch maar weer meer ingenieurs aan de macht, dan worden er misschien weer oplossingen bedacht in plaats van rookgordijnen.

adriek
adriek17 dec. 2011 - 19:58

- accijns op kerosine - geen belastingvoordelen en/of subsidies meer naar kerkelijke instellingen. - aow, kinderbijslag en andere zaken naar het buitenland aanpassen aan de het welvaartsnivau ter plaatse. - de balkenendenorm afdwingen bij alle bedrijven en instellingen die subsidie ontvangen in welke vorm dan ook. - alle financiele instellingen wettelijk verplichten volledige openheid van zaken te geven in hun financiele handel en wandel (je zult je verbazen)

lancelot2
lancelot217 dec. 2011 - 19:58

BEZUINIGEN, bezuinigen,.......................... Let wel op STAATSUITGAVEN. Ontwikkelingshulp € 5.400.000.000,- EU bijdrage € 6.2.00.000.000,- Kunst/cultuur € 7.2.00.000.000,- Kinderopvang € 2.7.00.000.000,- Ambtenarenkorps met 65% minderen. Immigratie € 7.2.00.000.000,-

JoopSchouten
JoopSchouten17 dec. 2011 - 19:58

'Het is tekenend dat zorgverzekeraar Achmea de vergelijkingssite Independer opkoopt, terwijl haar verzekerden niet meer terecht kunnen in het ziekenhuis in Tilburg.' Renske Leijten.

Plexus
Plexus17 dec. 2011 - 19:58

Verander het erfrecht! Alle waarde boven 1 mln. komt toe aan de gemeenschap.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 19:58

Opheffen van Deel gemeentes Het onder curatele stellen van Amsterdam wegens het structureel weigeren uitvoering te geven aan diverse wetten, waaronder de anti-kraakwet. Het weggeven van nutteloze subsidies. Zakkenvullende parkeer tarieven

1 Reactie
eeweew
eeweew17 dec. 2011 - 19:58

En dat levert geld op?

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 19:58

Naast iedere Linkse omroep een Rechtse zetten, zodat de verhouding een op een is. Zodra dat niet meer lukt de rest opheffen.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 dec. 2011 - 19:58

== Naast iedere Linkse omroep een Rechtse zetten, zodat de verhouding een op een is. == Dan moeten er nog wat linkse omroepen bij!

Reprehensionem
Reprehensionem17 dec. 2011 - 19:58

Wat dacht u allen van het korten op subsidies op het bedrijfsleven? Niet alle subsidies gaan nl. naar 'linkse hobby's'. Laat het bedrijfsleven maar een soort mecenaat ontwikkelen. Als je vraagt eenieder de eigen broekriem hoog te houden, mag dat toch zeker ook van de rijken gevraagd worden? Hoezo 2 miljoen hra per jaar? Laat de snobisten het zelf maar betalen. Nog een wetsvoorstel: iedereen die op Wilders stemt moet in de vorm van een extra taks zijn beveiliging betalen. Mensen zoals ik die niet achter zijn paranoïde nonsens staan, hoeven toch niet voor zijn beveiliging te betalen, hetgeen 2 miljoen per jaar kost?

1 Reactie
lancelot2
lancelot217 dec. 2011 - 19:58

Mensen die niet op Wilders stemmen moeten véél meer belasting betalen. En dan voor al de linkse mensen, want ZIJ zijn VERANTWOORDELIJK voor de beveiliging van Wilders. :-)