Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion wil vrijdag lockdown voor Schiphol

  •  
16-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Greenpeace protesteert op Schiphol voor klimaatplan

© MARTEN VAN DIJL

Actievoerders van Extinction Rebellion gaan vrijdag de toegang tot de terminals op Schiphol blokkeren. De klimaatactiegroep protesteert zo tegen de voorkeursbehandeling die de luchthaven tijdens de lockdown krijgt.
Extinction Rebellion wijst erop dat de overheid voortdurend een uitzondering maakt voor Schiphol. “Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven.”
Ondertussen houden luchtvaartbedrijven wel hun hand op bij de overheid tijdens de coronacrisis. Europese overheden hebben dit jaar ten minste 37,3 miljard euro aan steun aan de vliegtuigmaatschappijen beloofd. De Nederlandse overheid kwam met een steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM.
“Schiphol is één van de grootste vervuilers van Nederland, en alle kosten hiervan worden afgewenteld op de samenleving”, stelt Armando van Vlastuin van Extinction Rebellion. De actiegroep is van plan ‘volledig coronaproof’ te demonstreren. Deelnemers aan de actie moeten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

Poeha
Poeha18 dec. 2020 - 19:26

Hey, de activisten zitten vast. Het mocht toch allemaal? https://www.nhnieuws.nl/nieuws/277963/14-actievoerders-van-extinction-rebellion-aangehouden-voor-blokkade-schiphol

OlavM
OlavM18 dec. 2020 - 2:18

@ Fidelio Ekiz: [Is er geen verbod op dergelijke demonstratieve samenscholingen?] Zou je wel willen, natuurlijk. Demonstreren is een grondrecht, en daarvoor is niet eens een vergunning nodig. In principe wél tijdige aanmelding. Extinction Rebellion doet het zelfs volledig "coronaproof". Jammer, hè?

Aart van de aap
Aart van de aap17 dec. 2020 - 19:39

Een heel goede actie Kijk, dit soort acties, daar hebben we wat aan op de lange termijn. Dit bedoel ik nou.

vdbemt
vdbemt17 dec. 2020 - 15:46

"" Zeker waar een menselijke blokkade, wat al een gewelddadige vrijheidsberoving is gezien de fysieke aard in de fundamentele vrijheid van beweging van anderen, niet zonder inachtneming van anderhalve-meter-regels mogelijk zal zijn." Als we jouw theorie volgden, waren we bespaard gebleven van de nogal fysieke demonstraties van onze zo vriendelijke boeren. Maar zo werkt het niet, toch?

Greendutch
Greendutch17 dec. 2020 - 14:40

minister Cora van NIeuwenhuizen valt veel kwalijk te nemen: dat er überhaupt iemand op schiphol terecht kan is direct haar te verwijten. alle ministers dienen hun bijdrage te leveren, er worden door div. ministeries opdrachten gegeven om bedrijven te sluiten waarom heeft zij niet direct de telefoon gepakt en Schiphol en KLM etc persoonlijk á la minute te stoppen met elke beweging van passagiers??? kwalijk! kwalijk!

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2020 - 14:47

De NS rijdt toch ook? Alle stations ook maar sluiten dan?

vv2
vv217 dec. 2020 - 15:16

grondrechten, essentieel voor behoud van wereldwijde continuïteit van bedrijvigheid banen en zorg, vrij vervoer van personen volgens wet enz enz enz

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 8:41

Mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum schijnen een enorme hekel te hebben aan mensen die aan de goede kant staan.

8 Reacties
Albert_Bakker
Albert_Bakker17 dec. 2020 - 11:37

Een meer algemene walging van mensen die menen dat hun kant in alles per definitie goed is en dat daarom alle anderen slechteriken zijn lijkt me meer op zijn plaats.

poeslief
poeslief17 dec. 2020 - 11:57

Uw zelfbevlekking is grenzeloos, en een uiterst rechtse reflex. Appel deelt de mensheid in in Uber- en untermenschen; zo ontzettend progressief.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2020 - 12:55

Al het slechts komt van rechts.

MaxMax2
MaxMax217 dec. 2020 - 20:07

@poeslief Maar Appeltje en Paul vinden zelf dat ze aan de goede kant staan, tenminste; dat denken ze.

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 20:30

poeslief - Nee hoor, tenslotte zijn het de mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum die de term "Gutmensch" hebben bedacht. Je moet de zaken niet omdraaien.

poeslief
poeslief18 dec. 2020 - 8:30

@MaxMax Ik zal je een geheimpje verklappen: Ik zit qua idealen veel meer met Paul en Appel op 1 lijn dan met de rechterzijde vh politieke spectrum. Ik heb mijn hoop nog altijd op links gevestigd. Alleen zien zij - en wel meer roeptoeters hier - zichzelf niet; zij meten wie zij zijn af aan hun idealen niet aan hun gedragingen. Totalitair zijn ze tot en met;maar dat wil er bij hun niet in; zelfkritiek is voor een heel stel reaguurders alhier hetzelfde als wentelen in zelfbevlekking. Zij zien mij als mega extreem rechts; ik zie hen als wankelmoedige (op een brede linie) medestanders, en in strijd is dat fataal. Het niveau schoolplein van de kleuterschool daar zakken sommige van hen doorheen, De reactie van Appel is zo zielig en van het niveau 'ik hoor je lekker toch niet, nananana' (met de handen op de oren). Kritiek leveren kan men voor de volle 100%, kritiek ontvangen nada. Fascisten heb je in links- en rechtsdraaiende versies; best veel FvD tegenpolen in ontkenning hier op joop.nl. Heel erg zonde vind ik dit, dat links bevuild wordt met zulk soort "blinde haat blind voor zichzelf" fanaten.

The Apple
The Apple18 dec. 2020 - 8:54

MaxMax - Wij hebben geen hekel aan mensen die aan de goede kant staan. Heb je daarom een hekel aan ons?

poeslief
poeslief18 dec. 2020 - 11:44

@Appel Je probeert vliegen af te vangen in je reactie naar MaxMax. Appeltje, ik ben niet de vijand, vrijwel niemand die op joop.nl reaguurt stemt rechtser dan VVD, of heeft ooit (Sonic) rechtster dan VVD gestemd. Jij en nog wel wat meer mensen hier op joop.nl hebben polariseren, groepsdenken incl. groepskenmerken en identiteitspolitiek tot de norm verheven. Daarnaast menen jullie de waarheid voor allen in pacht te hebben en valt er mede daarom geen gedachtenboompje met jullie op te zetten. Extra invalshoeken (die de ratio bedienen; immer en altijd) worden hier niet toegejuicht maar de kop ingedrukt met steeds dezelfde mantraajtjes (= uiterst emotionele reflex (angst): uiterst christelijk ook). Bij o.a. jou spelen heilig/onheilig, engelen/duivels, heilige graal op heilige graal, erfzonde, zondeval, verschoning = absolutie, heilig verklaarde profeten zoals dat arme kind Gretha, symbolen & iconen, excommunicatie, boetedoening en het vast in het juiste geloof staan & de juiste "God" aanbidden een hoofdrol in de persoon die jij bent. En ik zie wel meer overeenkomsten met het christendom bv. zoals zij t.o.v. joden/jodendom, jullie t.ov. christendom/domme christenen ;). En ik kan nog wel even zo doorgaan tegen jou beste Appel maar ik moet er vandoor; mijn hulp is geboden. Maar nog ff dit: Jouw "new-age" reactie van wat dagen terug :) heerlijk. Fijne dag schat (ik heb geen hekel aan jou).

johannn2
johannn216 dec. 2020 - 20:51

Kortom, Schiphol staat boven de wet. Net als de banken overigens, die het monetaire systeem weer net zo hard in gevaar brengen als voor 2008, en giganten als Schell, die vrijgesteld worden van ieders plicht tot belastingbetalen. Ze zijn te groot voor de wet; te groot om aan maatschappelijke verplichtingen gehouden te worden. .

MaxMax2
MaxMax216 dec. 2020 - 20:46

Hoe denken ze dat ze die vaccins gaan verspreiden over de wereld? Juist, via luchtvracht.

6 Reacties
The Apple
The Apple16 dec. 2020 - 23:58

Alleen de passagiers worden tegen gehouden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 dec. 2020 - 0:00

Als je bereid bent om de grijze massa onder je schedeldak te gebruiken is daar vast wel iets op te verzinnen. Of nee. Weet je wat? We breken al die start en landingsbanen gewoon af en laten er één over om vaccins te transporteren. Eentje moet voldoende zijn. En als de pandemie voorbij is laten we dat hele Schiphol voor eeuwig terug zinken naar de bodem van het Haarlemmermeer. We hebben nou genoeg van al die flauwe smoesjes.

Fredje3
Fredje317 dec. 2020 - 3:41

Heb je daar dan ook die duizenden passagiers voor nodig?

Marinus Calamari
Marinus Calamari17 dec. 2020 - 6:57

De relevantie daarvan is precies nul voor dit protest.

vdbemt
vdbemt17 dec. 2020 - 10:50

Je zegt het al zelf: personenvluchten (zeker de pleziervluchten) zijn niet nodig. En voor die vaccins hoeft toch ook niet de hele bestaande luchtvracht overeind te blijven?

MaxMax2
MaxMax217 dec. 2020 - 20:13

@Molly Je hebt gelijk, alleen worden die vliegtuigen ook gevlogen door mensen hé

Sailor2
Sailor216 dec. 2020 - 19:47

Ben helemaal voor deze rebellen. Schiphol is een draak in de grootste stukken van Noord- en Zuid-Holland. Dus als je daar niet vandaan komt mondje dicht. Gewoon in de zee leggen die draak. Werkgelegenheid kweken is geen overbodige luxe na de pandemie. Visie is niet altijd vies Marc.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander16 dec. 2020 - 20:22

moaw 45 miljard om u een plezier te doen, en dan alle volgende actiegroepen op m'n nek. Een iets bredere visie is niet altijd vies sailor.

Sailor2
Sailor216 dec. 2020 - 23:43

Norm Zo'n baan hoeft niet zó breed te zijn.

vdbemt
vdbemt17 dec. 2020 - 10:53

" Visie is niet altijd vies" Maar vieze visie wél. In zee een luchthaven bouwen voor de luchtvaart die niet zou mogen groeien, wil je aan je klimaatdoelstellingen voldoen?? Stop dat geld in groene investeringen: meer rails, internationaal. Waarmee ook het goede alternatief voor de kortere vluchten wordt geboden. EN waarmee OOK banen gecreëerd worden.

J.janssen2
J.janssen216 dec. 2020 - 18:46

Goeie actie, idiote voorkeursbehandeling krijgt deze supervervuilende sector ten koste van de leefbaarheid van ons land.

11 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander16 dec. 2020 - 19:15

En dus lossen we dat eigenmachtig op. Democratie tot aan het station, dan stappen we uit....

Sailor2
Sailor216 dec. 2020 - 19:50

Norm "En dus lossen we dat eigenmachtig op." Er bekruipt me het gevoel dat in de democratie van "Norm" het demonstratie-recht als eerste wordt uitgebannen.

Buitenstaander
Buitenstaander16 dec. 2020 - 20:24

@Sailor Volgens mij is in uw democratie (waarschijnlijk alleen bij bepaalde groepen van uw voorkeur) blokkeren hetzelfde als demonstreren. Gek altijd die afwijking bij sommigen...

Poeha
Poeha16 dec. 2020 - 21:04

Sailer, je mag prima demonstreren. Of een besluit laten toetsen bij een rechter. Je mag alleen geen gebouwen of toegangswegen blokkeren.

Sailor2
Sailor216 dec. 2020 - 23:48

Norm Blokkeren is demonstreren. Poeha Je mag, je mag, doe jij alleen wat mag? Van wie dan? is allemaal relatief. Je mag in Wit-Rusland ook niet demonstreren, ze doen het toch. Waarom? Omdat wat mag soms veranderd dient te worden dmv ongehoorzaamheid ipv een meninkje schrijven zoals wij hier doen.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2020 - 0:31

poeha (en Norm) Je mag alleen geen gebouwen of toegangswegen blokkeren. Behalve als Extincion Rebellion met de tractor gaat dan is het geen probleem.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 dec. 2020 - 7:41

@ Poeha Ja, het effect van een demonstratie is dat er last wordt ondervonden. dat mag, behalve als het verboden wordt. Leest u wel een uitspraken van rechtbanken hierover? Zou u eens moeten doen. Dan zegt u geen dingen die niet kloppen.

Poeha
Poeha17 dec. 2020 - 9:35

Alfred; je mag gewoon geen publieke toegankelijk gebouwen blokkeren voor mensen. Lees u eens in, voordat u met uw vingertje wijst.

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 16:35

Poeha: Dat moet je tegen je zelf zeggen. Blokkeren mag gewoon, tenzij er een dringende reden is om 't te verbieden - en dat mag echt niet zomaar. Zoals Alfred zegt; genoeg rechterlijke uitspraken over dit onderwerp

Poeha
Poeha17 dec. 2020 - 19:12

Natuurlijk mag je niet blokkeren. Dat snapt toch iedereen. Als morgen demonstreren uitloopt op blokkeren, is het snel afgelopen. Net als bij de boeren op Eindhoven destijds.

Aart van de aap
Aart van de aap17 dec. 2020 - 22:55

Alfred Wat niet mag, kan wel

rvb2
rvb216 dec. 2020 - 18:43

Prima zaak. Hopelijk weten de helden Schiphol een paar dagen stil te leggen. Goed voor onze gezondheid om meerdere redenen!

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander16 dec. 2020 - 19:14

@rvb U bent wel van de democratische middelen, he. Als het om rechtse groeperingen en hun acties gaat, bedoel ik. Maar aan de andere kant van het politieke spectrum heiligt ineens het doel de middelen. Gek dat anderen dan ook weinig boodschap aan u hebben, toch?

MaxMax2
MaxMax216 dec. 2020 - 20:45

@Norm Maar RVB is van de 'goede kant', dan mag het.

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 0:09

MaxMax - Zo is het. Dat jij je, als vertegenwoordiger van de ‘slechte kant’, daardoor benadeeld voelt nemen we gewoon op de koop toe. Het goede moet tenslotte overwinnen.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2020 - 0:18

Norm Mensen die boerenbedrijven invallen om hun concentratiekamp van dieren kenbaar te willen maken zijn terroristen. Mensen die kraken zijn inbrekers. Mensen die schipholterminals willen blokkeren zijn ook terroristen. Boeren veroorzaken een milieu ramp. Een gruwelijke stankoverlast. Worden bedolven onder subsidie. En alleen maar omdat zij rijk worden met exporteren. Instanties die voor woningnood zorgen zijn niet het probleem maar daklozen die leegstaande panden, kantoren trachten te bewonen zijn de misdadigers. Norm ziet liever dat deze mensen op straat slapen. De vrienden van Norm. Eigendom, eigendom, eigendom. Alles wat goed is voor de kwetsbaren, alles wat goed is voor het milieu, alles wat neigt naar fatsoen, solidariteit, gelijkheid, vrijheid is een misdaad in de ogen van Norm. Norm is een FVD, VVD, PVV adept. Norm heeft schijt aan iedereen

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 16:27

Ik een beetje meer gelijk dan jij, da's toch ook 't motto van rechts? Omarm je dat, is 't weer niet goed

Rutger Groot
Rutger Groot16 dec. 2020 - 18:09

Op zich goed om aandacht te vragen mbt de onevenredige impact van Schiphol op het milieu maar geef dan ook even de onderbouwing van de vermeende feiten. Dat kan op meer sympathie en steun rekenen dan een kansloze blokkade.

1 Reactie
Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 16:24

Jezus leef je onder een steen? Elke kleuter weet dit

Poeha
Poeha16 dec. 2020 - 17:57

Als je het ergens niet mee eens bent, kan je bijvoorbeeld naar de rechter. Zo doen we dat. Dat geblokkeer gaat nergens over.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 dec. 2020 - 7:43

@ Poeha Als je ergens niet mee eens bent mag je demonstreren..... Wist u dat al? Of is u dat democratisch recht nog niet verteld?

Winterdepressie
Winterdepressie16 dec. 2020 - 17:49

Lijkt met niet een nuttige zet. Zowel vanuit een milieu technische hoek als een pandemie maatregel zijn hierbij kanttekeningen te zetten. Daarbij is een corona-proof protest per definitie geen protest. Het is volstrekt onrealistisch om aan te nemen dat een volledige stop op luchtvaart voor een korte tijd ook significante effecten gaan bewerkstelligen. Ten eerste zijn mensen die vliegen geen significante factor in besmettingen op het moment. Deze gaan voor en/of na vlucht in quarantaine en zijn makkelijk traceerbaar. Ten tweede zal na de pandemie luchtvaart gewoon weer opstarten en die paar maanden minder verkeer zal echt geen meetbaar effect opleveren. De vraag in voornamelijk in welke staat de luchtvaart zich zal bevinden mocht dit plan doorgang vinden. Ik denk dat het redelijk is om te stellen dat de "bail out bill" bij een totale lockdown van deze branche vele malen hoger zal zijn dan wanneer het risico ge-managed kan worden. Zo kan een deel van dat geld gebruikt worden voor het ondersteunen van bijvoorbeeld het MKB en ZZP'ers. Ik ben geen piloot, heb geen aandelen in deze maatschappijen en ik heb zelfs nog nooit gevlogen. Het enige dat is constateer is dat de cijfers nu geen aanwijzing geven dat een luchtvaart lockdown een positief effect zal geven.

7 Reacties
Andreas4
Andreas416 dec. 2020 - 19:04

"Het enige dat is constateer is dat de cijfers nu geen aanwijzing geven dat een luchtvaart lockdown een positief effect zal geven." Echt wel: schonere lucht, minder geluidsoverlast, een duidelijk signaal dat niet alles zomaar wordt gepikt. Elke dag is hier meegenomen.

J.janssen2
J.janssen216 dec. 2020 - 19:23

Nee, ha,ha het vakantieseizoen begint ook net dus logisch dat er nog geen cijfers zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie16 dec. 2020 - 19:55

@Andreas, Het is vooral een signaal dat zowel op links als rechts er veel motivatie bestaat om vanuit puur cynisme een echte crisis te misbruiken om een ongerelateerde agendapunten te pushen. Dat is een groter probleem dat nauwelijks waarneembare luchtkwaliteitverbetering of geluidshinder. Kies zelf voor "niet vliegen" en blijf gewoon thuis! @J.janssen, Corona data rond het vliegverkeer, daar is toevallig wel een hoop van verzameld en deze vertegenwoordig momenteel gewoon niet een significant aandeel in de verspreiding.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2020 - 0:27

"Het enige dat is constateer is dat de cijfers nu geen aanwijzing geven dat een luchtvaart lockdown een positief effect zal geven." Het grootschalig vervoeren van passagiers naar en van andere landen, die daarna opvangen in ons- en andere landen heeft geen invloed gehad en op dit moment, op de verspreiding denk jij? Het is volstrekt onrealistisch om aan te nemen dat een volledige stop op luchtvaart voor een korte tijd ook significante effecten gaan bewerkstelligen. Het virus kwam lopend uit China? Toen er weinig werd gevlogen was de lucht veel gezonder.

Winterdepressie
Winterdepressie17 dec. 2020 - 11:08

@Paul250371, Toen er weinig gevlogen werd, werd er ook weinig auto gereden. Dat laatste zal eerder tot schonen lucht hebben bijgedragen dan die 6% tot 8% van de luchtvaart. En ja, zelfs als we meetellen dat de eerste globale besmettingsvector via luchtwegen is gegaan, dan nog is het vliegverkeer, helemaal nu, een niet significante factor in de besmettingsgraad.

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 16:22

Je mist 't punt gast. Het gaat niet per se over de pandemie, als wel over de volstrekt oneerlijke voorkeursbehandeling die de vliegbranche op met name milieugebied krijgt, terwijl het een grote boosdoener is

Winterdepressie
Winterdepressie17 dec. 2020 - 16:32

@Karingin, Ik erken dat punt. Dat is een probleem dat ook buiten pandemie problematiek ernstig is en daar moet wat aan gedaan worden, alleen niet nu. Jij snapt ook wel dat het integraal lamleggen van de luchtvaart nu als rekening zal worden gepresenteerd wanneer het voorbij is en het lijkt me aannemelijk dat deze gehonoreerd zal worden, ook al vechten we dat aan met alle middelen die beschikbaar zijn. Dat gevecht zal bovenop die rekening nog veel meer kosten dan nu even dat stukje infrastructuur met rust te laten. Grondige aanpassingen voor eerlijke en duurzame luchtvaart is een langertermijn doel waarbij opportunistische korte termijn horten en stoten gegarandeerd averechts zullen werken.

Armando3
Armando316 dec. 2020 - 17:31

Meedoen of meer informatie? Blijf op de hoogte via https://t.me/LockdownSchiphol

4 Reacties
poeslief
poeslief16 dec. 2020 - 17:38

Ik ga er van uit dat alle extinction rebels met de fiets, de benenwagen of meest maximaal met het openbaar vervoer naar Schiphol reizen. Is niet op de site te vinden trouwens.

Thuiszitter
Thuiszitter16 dec. 2020 - 17:58

Nee Armando ik behoor thuis te blijven , jij ook !!

Andreas4
Andreas416 dec. 2020 - 18:53

Succes! Ben wel benieuwd hoe jullie dat gaan doen. Ga je actief reizigers tegenhouden? Echt blokkeren lukt toch niet als je 1,5m afstand moet houden?

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 16:24

Tuurlijk wel, je kunt allerlei obstakels opwerpen...wie weet zijn er wel een paar verveelde boeren te porren