Joop

Extinction Rebellion voert actie om aandacht voor klimaatcrisis bij verkiezingen

  •    •  
26-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion voert actie tegen klimaatcrisis

© AMSTERDAM - Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren de Overtoom. De burgerbeweging voerde actie in verschillende steden tegen de klimaat- en ecologische crises. ANP KOEN VAN WEEL

De verkiezingsstrijd gaat gek genoeg amper om de aanpak van de coronacrisis maar de andere crisis die de planeet bedreigt domineert de campagnes evenmin. Honderden leden van de internationale actiegroep Extinction Rebellion voerden daarom actie in steden. “Het kabinet 2021-2025 is het laatste kabinet dat het tij kan keren in de klimaat- en ecologische crises”, stelt de actiegroep. Zo werd in Rotterdam even het verkeer op de Erasmusbrug tegengehouden, evenals in Amsterdam waar activisten hun eisen duidelijk maakten door die op hun naakte lichamen te schrijven. In Utrecht arresteerde de politie honderd rebellen die op verschillende plaatsen in de stad overgingen tot wat ze noemen Lenterebellie.
Geen video? Klik hier
Ook in Amsterdam en Tilburg kwamen de klimaatrebellen in actie. Ook zaterdag wordt er geprotesteerd in onder meer Eindhoven, Groningen, Alkmaar, Deventer, Roermond en Delft. “Alle acties zijn coronaproof. Zo wordt er alleen in kleine groepjes actie gevoerd, dragen de rebellen mondkapjes en houden zij 1,5 meter afstand,” zo bezweert de organisatie in een verklaring.
"Terwijl de leefbaarheid voor mens en dier in gevaar is door de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises, blijft de overheid stil. Zij weigert eerlijk te zijn over het gevaar waar wij ons in bevinden, ondanks het ondertekenen van het Parijsakkoord en decennialang waarschuwen door wetenschappers. Het nieuwe kabinet moet eindelijk doen wat nodig is om de klimaatcrisis tegen te gaan. Daarom komt Extinction Rebellion in opstand met de Lenterebellie. In de eerste fase, in de aanloop naar de verkiezingen, eist XR dat politiek en media eerlijk communiceren over de klimaat- en ecologische crises waar wij in leven, en dat de overheid de noodtoestand uitroept. In de tweede fase, tijdens de formatie, eisen wij dat het nieuwe kabinet doet wat nodig is om de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises zoveel mogelijk te bezweren."
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

agnar123
agnar1231 mrt. 2021 - 15:56

Eisen: "In de eerste fase, in de aanloop naar de verkiezingen, eist XR dat politiek en media eerlijk communiceren over de klimaat- en ecologische crises waar wij in leven, en dat de overheid de noodtoestand uitroept. In de tweede fase, tijdens de formatie, eisen wij dat het nieuwe kabinet doet wat nodig is om de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises zoveel mogelijk te bezweren". . Geweldig. Hoe gaan we deze eisen inwilligen? Allereerst: Alle kamerleden, alle topambtenaren en alle bewindslieden worden wettelijk verplicht tot psycho-analyse. 10 Jaar lang vijf keer per week een uur onder begeleiding van een psychiater naar zichzelf kijken. Over 10 jaar zijn sommigen van hen dan in staat om eerlijk te zijn tegenover zichzelf. En zijn ze een beetje in staat om eerlijk te communiceren. LOL . Wat is eerlijk vertellen hoe het staat met het klimaat en hoe onze toekomst er uit ziet? Kunnen de mensen dat wel aan? En hoe weet je, dat je beeld van de toekomst wel juist is? Stel dat ik mijn 'best-case-scenario' voor de toekomst op tv zou vertellen. Dan zou de helft van de arme kijkers niet meer kunnen slapen. Mijn 'worst-case-scenario' zou men niet kunnen uitzenden. Het zou een epidemie van zelfmoorden te weeg brengen. LOL. . De eisen die XR stelt, lijken redelijk. Maar ze zijn onuitvoerbaar en te vaag. Misschien de volgende eis: "Vanaf 1 juli 2021 wordt er op iedere liter kerosine die op europese luchthavens wordt getankt een euro accijns geheven. De inkomsten worden gebruikt voor de energie transitie." . Dat is een duidelijke eis, die we ook kunnen afdwingen. We kunnen het vliegverkeer ontregelen, totdat deze eisen zijn ingewilligd. Hoe? Met harde acties. Op iedere maandag ochtend in alle treinen en metros de noodrem activeren. Naar vliegvelden gaan met een rugzak en dan verdacht gaan rondhangen. De rugzak neerzetten en dan weglopen. Het systeem tegen zichzelf gebruiken en zorgen voor vermindering van het vliegverkeer.

1 Reactie
Albert_Bakker
Albert_Bakker2 mrt. 2021 - 5:26

Nou ja, ik bedoel maar. In ander nieuws, er wordt ook constructief gedacht en is in eerste instantie Groningen aangewezen voor een nieuw te bouwen kerncentrale. Gunstige ontwikkeling dat weliswaar in wat minder geologisch stabiel gebied er een economische impuls wordt gegeven aan deze achtergestelde provincie nu de aardgasbaten gaan verminderen en de fonkelnieuwe Eemscentrale wordt geofferd ten gunste van de veel beter gereguleerde en langer ingewerkte Poolse kolencentrales.

Albert_Bakker
Albert_Bakker28 feb. 2021 - 13:50

We moeten ons niet verbazen over de resultaten van de deplorabele staat van de geestelijke gezondheidszorg. Toch is het beter deze patiënten te volgen in het verdere ziekteverloop, opdat ze niet zichzelf en anderen in gevaar brengen bij verdere escalatie van de psychotische episoden.

Martin007
Martin00727 feb. 2021 - 12:56

Extinction Rebellion protesteert tegen de laksheid van regeringen. Maar ze weigeren de bevolking uit te leggen welke politieke partijen verantwoordelijk zijn voor alle problemen. In Nederland zijn dat om te beginnen de 5 partijen die al 40 jaar de dienst uit maken. Die 5 partijen hebben 83 zetels in de tweede kamer en in de peilingen 85. Extinction rebellion moet niet tegen asociale, egoïstische politici protesteren, maar tegen het niet uit te leggen stemgedrag van de bevolking, dat de asociale, egoïstische politici in het zadel helpt.

Juppé🎗
Juppé🎗27 feb. 2021 - 12:46

Ach als naturist doet dat beetje bloot me uiteraard niets, maar als mensen er meer aandacht voor hun onderwerp mee kunnen krijgen zijn ze slim bezig. Ik vind hun acties redelijk netjes opgezet met oog voor de coronaproblematiek en begrip voor de overbelasting van de politie en dergelijke. Wat auto’s en een tram moesten omrijden . Soit. Heel wat anders dan veel andere actievoerders en provocateurs zoals in het Vondelpark. Ook het doel is veel hoger dan dat je je kroeg open wil. Tja ze zijn wat irreëel, maar ik sta er vrij positief tegenover.

Djennica
Djennica27 feb. 2021 - 10:40

“Het kabinet 2021-2025 is het laatste kabinet dat het tij kan keren in de klimaat- en ecologische crises”, stelt de actiegroep." Ik las twee weken geleden nog een artikel dat we het point of no return eigenlijk al voorbij zijn. Maar goed, de boodschap "het is al te laat" bekt politiek natuurlijk niet lekker, want dan hoef je al niets meer te doen.

Jozias2
Jozias227 feb. 2021 - 10:36

Voordeel van de opwarming is dan weer wel dat het steeds comfortabeler is om naakt te protesteren.

Poeha
Poeha27 feb. 2021 - 8:44

De acties zijn vaak illegaal. Zo staat er op hun website dat de acties bestaan uit: “ Van blokkades en het beschilderen van straten” En “ burgerlijke ongehoorzaamheid is nodig” Iedereen mag demonstreren, maar oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid of gaan blokkeren, mag gewoon niet. https://nos.nl/artikel/2370385-politie-pakt-meer-dan-honderd-mensen-bij-blokkades-extinction-rebellion.html

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 feb. 2021 - 7:38

'De acties zijn vaak illegaal.' Het zou verboden moeten worden! Gaaaappp.

BlackUhuru
BlackUhuru27 feb. 2021 - 8:33

Het is een beetje als theater, als het scenario net niet goed is en de acteurs niet helemaal top, dan maar naakt spelen.

Bouwman2
Bouwman227 feb. 2021 - 8:24

De gevolgen van de opwarming van de planeet weer treffend in beeld gebracht.

Hotz
Hotz27 feb. 2021 - 1:54

Als overheden het échte verhaal vertellen kunnen de dames hun kleren weer aantrekken en nuttig worden voor de maatschappij als blijkt dat het gebakken lucht en geldklopperij is.

dickser
dickser26 feb. 2021 - 17:16

Er bestaat ook nog zoiets als openbare zeden. Als ik in mijn campingtenue over straat loop wordt ik gearresteerd, dus kan ik niet achter deze actie staan

9 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie26 feb. 2021 - 18:35

Oh jee, Dick sees tits... Wereld te klein! Waarschijnlijk is een van de eerste dingen die je ooit in je leven hebt gedaan op zo'n ding lopen te sabbelen, maar 2 paar in het openbaar? Dat gaat te fur.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2021 - 20:28

Doe niet zo raar , herinner je deze nog uit 1971 ? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/naaktmodel-psp-poster-overleden

JanB2
JanB226 feb. 2021 - 21:48

Ik dacht dat mensen als Dick2015 (what's in a name trouwens, als we toch zo bezig zijn) ivm met deze moderne wereld al lang niet meer voorkwamen in het wild.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 feb. 2021 - 22:03

Volgens mij mag een man topless over straat, en als dat zo is, zou een vrouw dat ook moeten mogen. De wetten aangaande openbare zeden zijn sowieso nogal soepel. Ik geloof dat qua tenue alles mag zolang niemand moeilijk doet, en als mensen wel moeilijk doen mag er nog steeds veel.

dickser
dickser26 feb. 2021 - 22:44

@winterdepressie Lees voordat je reageerde

Fredje3
Fredje327 feb. 2021 - 6:52

@Winterdepressie, maar dat is toch ook precies waarom de dames dat doen? Om aandacht te krijgen? Je zou dus kunnen stellen dat zij dezelfde denkwijze hebben en eerlijk gezegd, de aandacht hebben ze. De reden weet niemand meer over een paar jaar, maar idd tieten. Dat wordt nog wel onthouden.

dickser
dickser27 feb. 2021 - 10:12

Dick is mijn eigen naam, kan ik verder ook niets aan doen. Zo hebben mijn ouders mij genoemd omdat mijn opa dezelfde naam had. Beetje laag bij de grond om iemand daar op aan te vallen hoor Jan. En 2015 was het jaar waarin ik mij registreerde op deze site. Verder ben ik overtuigd naturist, dus tieten zijn mij niet onbekend en zeker niet aanstootgevend voor mij.

JanB2
JanB227 feb. 2021 - 13:34

Beetje laag bij de grond om iemand daar op aan te vallen hoor Jan. Zie het probleem niet. Met onzin op onzin reageren. Meer is het niet. Dat je als naturist aanstoot neemt aan een paar blote borsten is al helemaal niet te plaatsen.

HarrieV2
HarrieV228 feb. 2021 - 7:11

Als ze 'zedelijk' (wat dat ook mag betekenen) waren gekleed had het nog deze discussie nog aandacht in het nieuws opgeleverd.