Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion trotseert Femke Halsema en zet A10-blokkade door

  •  
27-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15532 keer bekeken
  •  
a10xr

Extinction Rebellion (XR) is van plan om de A10 zaterdag toch te blokkeren. Dat maakt de actiegroep bekend in een verklaring. Het A10-protest is gericht tegen ING. De demonstranten willen dat de bank stopt met het helpen van de fossiele industrie.

Eind vorige week had Femke Halsema de klimaatactivisten nog opgedragen om het protest te verplaatsen naar de Amstelveenseweg. De Amsterdamse burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef van de eenheid Amsterdam maken zich zorgen over de veiligheid van demonstranten en weggebruikers. Een blokkade van de A10 zou het verkeer te zeer ontregelen en een obstakel vormen voor de bereikbaarheid van het VUmc voor ambulances.

XR heeft de afgelopen maanden overlegd met de gemeente en met ING. De bank maakte vorige week bekend in 2040 te stoppen met het financieren van olie- en gaswinning. Volgens de klimaatactivisten is dat veel te laat. “De aangekondigde plannen van ING zijn bij lange na niet genoeg om een kans te maken onder 1,5 graad opwarming te blijven”, stelt XR-woordvoerder Let de Jong.

De actiegroep heeft de gemeente laten weten dat nood- en hulpdiensten altijd langs de blokkade kunnen. De Jong: “Dit is een noodtoestand, het gaat niet om een spelletje of dat we ergens ‘aandacht’ voor willen. Wij eisen dat ING per direct stopt met alle fossiele financiering. Iedere dag gaan er wereldwijd mensen dood door de klimaat- en ecologische crisis, dat moet stoppen. Vandaar dat wij op deze plek gaan staan totdat ING doet wat nodig is.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (46)

android1984
android198429 dec. 2023 - 16:44

Bij het IJ hebben amsterdamse beleidsmakers voorlopig met succes windmolens voor hun huis tegengehouden. En door hun gesteggel meren cruiseschepen aan met draaiende aggregaten omdat er geen walstroom aangelegd wordt. De zeegaande schepen en verontreinigende festivals hebben ze bij de buurgemeentes binnen gegooit. Kortom, ik zou bij centraal station en het java eiland de wegen blokkeren. Daar zitten ook de werkelijke landelijke beleidsmakers / beslissers. Met hun grote leasebakken klaar voor een bandenprikactie. Die mensen die ruim 20% van de aandelen schiphol beheren.

Panthera
Panthera29 dec. 2023 - 9:34

Elke dag die smerige snelweg blokkeren, net zolang tot bedrijven ook gaan begrijpen dat je met verantwoord Maatschappelijk Ondernemen bedoeld te zeggen, dat je in eerste aanleg in de buurt van jouw vestigingen het personeel gaat lopen werven, personeel die met de fiets naar hun werk kunnen gaan komen!

Gio Servas
Gio Servas28 dec. 2023 - 9:01

Wat heeft het voor zin om de ING bank op zaterdag fysiek te blokkeren? Sowieso wat heeft het voor zin de fysieke toegang tot een financiele instantie te verbieden? Als wat zij doen is digitaal. De ING bank zal er dan ook geen last van hebben. Dit in tegenstelling tot het ziekenhuis, de bezoekers, medewerkers en patienten.

JanBusser
JanBusser28 dec. 2023 - 5:46

Laat XR zich vooral richten op de sojaimport voor veevoer om eiwitrijke melk te produceren en de grote afnemers als campinamelkunie en Albert Heijn/Jumbo die eiwitrijke melk eisen van de melkveehouders waardoor NL verantwoordelijk is voor 35% van de kap vd Amazonen en bedreigen/vermoorden van de inheemse bevolking

2 Reacties
JongMHF
JongMHF28 dec. 2023 - 11:37

Niemand houdt u tegen daar actie tegen te ondernemen. U kunt ook lid worden van XR en dan proberen dit op de agenda te zetten. Het vanaf de zijlijn een eigen agenda dicteren is zo onnozel.

Pagadder
Pagadder28 dec. 2023 - 22:32

Maar dan schieten ze zich in de eigen voet! Dezelfde soja wordt nl gebruikt voor hun geliefde sojadrink en t afval wordt gebruikt als veevoer. Melkkoeien eten weinig sojaschroot, t meeste eiwit datze eten komt uit gras. En al jaren is de gevoerde sojaschroot afkomstig van verantwoorde soja, dus waar geen bomen voor gekapt zijn.

Pagadder
Pagadder27 dec. 2023 - 22:09

Mss n tip voor XR en andere zeer bezorgde mensen, Google Allan Savory. Deze wetenschapper is er na 40 jaar experimenteren achter gekomen dat hij alsmaar in de verkeerde richting heeft gewerkt. De oplossing voor het klimaat probleem is compleet anders dan je zou denken. Een echte aanrader.

1 Reactie
JongMHF
JongMHF28 dec. 2023 - 11:38

Wat een geluk dat u dat ontdekt heeft. En werkt het?

Vriend van Elf
Vriend van Elf27 dec. 2023 - 13:30

Het VUMC ziekenhuis blokkeren voor het klimaat, kan iemand mij uitleggen wat de logica daar van is?

7 Reacties
Backtobasics
Backtobasics27 dec. 2023 - 16:32

Wie een beetje bekend is weet dat ze bij de A10 ter hoogte van de zuid as staan, ................................het hart van de financieele wereld in Nederland.

hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:19

Lezen. ze laten ambulances en overig ziekenhuis verkeer er gewoon door.

Vriend van Elf
Vriend van Elf27 dec. 2023 - 21:48

Ja ik ben bekend en onderaan de afslag staat toch echt,................................ het ziekenhuis. Het financiële centrum begint een stuk verder bij de Parnassusweg. Erg logisch is het allemaal niet en als je je dan ook bedenkt dat de ING in de Bijlmer zit wordt het een slecht verhaal. Overigens het doorlaten van ambulances en dan is het goed? Die kunnen op volle snelheid doorrijden soms, iedereen springt snel even opzij? en wat dacht je van bezoekers of mensen met een doodziek kind in de auto, ook even een zwaailicht op de auto zetten soms? Dit moet je gewoon niet willen!

Cruise
Cruise27 dec. 2023 - 23:08

2HRgroen2: het gaat erom dat door een blokkade van de A10 Zuid op die plek het hele onderliggende wegennet en dan vooral de Boelelaan en Amstelveenseweg komt vast te staan waardoor de ambulances niet eens het VU ziekenhuis kunnen verlaten tenzij halsbrekende toeren worden gemakt over fiets en voetpaden. Daarnaast werken op de VU dagelijks honderden vooral verpleegkundigen die van buiten de stad komen in hun privé auto en dan door de chaos van de blokkade hun werkplek niet kunnen bereiken of verlaten. Dit geldt ook voor bezoekers van (ernstig) zieken van buiten de stad voor wie zaterdag meestal een belangrijke bezoekdag is. En begin niet zoals ER dat in 2025 de A10 Zuid door de gemeente/Rijk wordt afgesloten voor een feest want dit gaat dan om een rijrichting terwijl in de andere rijrichting ( vier rijstroken ) gewoon open blijven voor nood en hulpdiensten dit terwijl XR de gehele A10Zuid ( 2 x vier rijstroken) wil blokkeren.

PGS
PGS28 dec. 2023 - 7:53

Er zit vast logisch om een gigantische file te veroorzaken en hopen dat de ambulances over de vluchtstrook snel bij het VUMC kan komen.

PGS
PGS28 dec. 2023 - 7:54

@ hgroen2 En hoe willen zij dat doen ? Hebben die gasten van xr nu ook verkeersregelaars die daar voor gaan zorgen ?

Vuurrood
Vuurrood28 dec. 2023 - 15:05

Cruise: Ik heb jouw hele betoog gemist bij de tractor blokkades door de terrorboeren!

VeganHarrie
VeganHarrie27 dec. 2023 - 11:51

ING als relatief kleine bank proberen verantwoordelijk te stellen voor een wereldwijd probleem, tot zo ver de logica van XR.

4 Reacties
LaBou
LaBou 27 dec. 2023 - 14:59

ING relatief klein? https://nl.wikipedia.org/wiki/ING_Groep#:~:text=Met%20circa%20125.000%20medewerkers%20en,grootste%20financiële%20instellingen%20ter%20wereld. Het is maar wat je als klein definieert.

GroenLand2
GroenLand227 dec. 2023 - 16:20

@LaBou Dat was op het hoogtepunt, vóór de creditcrisis. Sindsdien minder dan de helft. U had beter kunnen verwijzen naar een ander wikipedialemma: List of largest banks Daar staat ING op nummer 36, op basis van het balanstotaal.

VeganHarrie
VeganHarrie27 dec. 2023 - 16:46

Qua balans nog niet in de top 10 van Europese banken, en wereldwijd nog niet in de top 100. https://www.swfinstitute.org/fund-rankings/bank Ik zou op de Zuidas wel wat logischere en relevantere doelen kunnen aanwijzen.

hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:21

XR beperkt zich niet tot 1 bank of instelling maar velen. Alleen nu is ING het doelwit omdat ING met veel bombarie liet weten in 2040 te stoppen met fossiel. Een gotspe natuurlijk, en daardoor krijgen ze gepaste aandacht. had dus niets met de grootte van de bank te maken.

Backtobasics
Backtobasics27 dec. 2023 - 11:48

De klimaatverandering gaat gewoon door, met alle ellende van dien, overstromingen, storm en straks in de zomer weer hitte en bosbranden. Goed dat ze er eindelijk weer eens aandacht aan geven, wat natuurlijk wel weer vervelend is voor de ontkenners en andere financieele belanghebbers. En vlak bij de zuid as is helemaal goed want daar zit een groot gedeelte van de bron van veel van de huidige klimaat en sociale ellende.

Farmer3.0
Farmer3.027 dec. 2023 - 10:44

Ze hebben eerst een leuke locatie bedacht, en aansluitend een bedrijf er bij bedacht op deze locatie. Volgend jaar kunnen ze weer stemmen. Misschien dat ze via Europa meer kunnen bereiken. Het demonstreren van XR in eerste instantie tegen de fossiele industrie en later tegen Israël heeft de PVV vermoedelijk veel stemmen opgeleverd.

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 dec. 2023 - 15:00

"Het demonstreren van XR in eerste instantie tegen de fossiele industrie en later tegen Israël heeft de PVV vermoedelijk veel stemmen opgeleverd. " Wat zeur je dan? Dat is toch precies in je straatje.

hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:22

blijkbaar het NKO niet gelezen. mensen stemde vooral pvv vanwege migratie. Racistische motieven liggen ten grondslag aan pvv stem.

Ewout Pool
Ewout Pool27 dec. 2023 - 10:14

Hoe is het blokkeren van de A10 “within sight and sound” van ING, als het hoofdkantoor niet eens in de buurt zit?

1 Reactie
hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:23

DAt is wel een puntje. hoofdkantoor zit aan de bijlmerdreef.

Robbin_T
Robbin_T27 dec. 2023 - 9:41

“Dit is een noodtoestand, het gaat niet om een spelletje of dat we ergens ‘aandacht’ voor willen.‘ Onzinverhaal natuurlijk. Dit is puur een spelletje van een groep eindtijdsevangelisten die graag ergens aandacht voor willen. Op de grote schaal der dingen heeft het namelijk geen enkele invloed. Het is religie.

10 Reacties
Vuurrood
Vuurrood27 dec. 2023 - 10:21

Jij kunt ongetwijfeld je haat tegen XR onderbouwen met feiten in plaats van vrijblijvend geneuzel?

Sikken Berend
Sikken Berend27 dec. 2023 - 11:57

Deze reactie is verwijderd

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 dec. 2023 - 12:03

@Vuurrood, ik denk niet dat de meeste mensen XR haten, het probleem is dat mensen ze simpelweg niet meer serieus nemen, en dat doet de minder fatalistische klimaatbeweging meer kwaad dan goed.

Robbin_T
Robbin_T27 dec. 2023 - 12:53

@vuurrood Maak je geen zorgen, ik heb geen haat. Ik heb als ingenieur zijnde wel enigszins moeite met clubs als XR want ze verdraaien de waarheid en stellen problemen war wij met zijn allen mee om moeten gaan iets te makkelijk voor. Wie ben jij eigenlijk?

Vuurrood
Vuurrood27 dec. 2023 - 14:41

Berend: het enige wat jij doet is het boerenevangelie verkondigen>

Vuurrood
Vuurrood27 dec. 2023 - 14:44

Robbin: En? Vertel eens? Wat is jouw waarheid? Wat is de waarde van jouw mededeling dat jij blijkbaar ingenieur bent? Jij vraagt wie ik ben? Vraag jij dat ook aan anderen? Ik ben vuurrood en als zodanig in hart en ziel links. En jij?

Vuurrood
Vuurrood27 dec. 2023 - 14:45

Robbin: Maar euh.... waar blijft je onderbouwing? Loze kreten vullen geen gaatjes. Jij bent Jantje Brink niet!

hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:24

Geloven doe je in de kerk. Klimaatverandering is wetenschap.

Pater
Pater28 dec. 2023 - 5:18

Ontkenners van de urgentie van de klimaatverandering zijn oliedom. Feit is, dat het extreme weer van de laatste decennia steeds erger wordt en dat de klimaatsverandering volop bezig is en dat er een serieuze mogelijkheid is dat de zeespiegelstijging eind deze eeuw meer dan een meter bedraagt. Zowel het extreme weer als het hogere water brengen rampen met zich ee voor miljarden mensen. Het is dus uiterst noodzakelijk de uitstoot van CO2 (e.d.) zo snel mogelijk zo veel mogelijk te verminderen. Dat zijn geen eindetijdsprofetieën, dat maak jij ervan, het is wel enorm urgent. En het is zeer zorgwekkend dat de waarschijnlijke komende regering zich daar amper druk over maakt.

PGS
PGS28 dec. 2023 - 7:58

Als je God weg haalt, dan heeft de mens alsnog iets nodig om in te geloven. En zij geloven in hun sprookje.

Oud links
Oud links27 dec. 2023 - 9:30

De ironie is dat men bij XR oprecht denkt dat er een hele grote mentale steun is voor hun blokkades, dat ze middels deze acties steeds meer mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering achter zich zullen krijgen. En als je in een bepaalde bubbel leeft kan je dit ook echt geloven want omdat het zo lekker deugt om dit te steunen zijn er procentueel heel veel bekende Nederlanders die dit steunen, graag hun gezicht laten zien bij deze protesten en daarmee ook het merendeel van de media. Logisch want we leven in een tijd dat bijna iedere BN’r en ook de media bij alles wat hij of zij doet zich afvraagt of dat iets is wat vooral goed staat, of het is wat ze werkelijk vinden of laat staan er naar willen leven doet er niet meer toe, alles draait om de populariteit en het deugen voor de persoonlijke PR. Als je dan in de bubbel leeft waar XR in zit dan krijg je dus heel veel feed back dat je het idee geeft dat het hele land jou steunt. Helaas zijn de wegblokkades voor 80% van de bevolking die niet in die bubbel leven en zich ook niet druk hoeven te maken over hun social media deugdzaamheid, helemaal niet populair en roept het eerder afkerende gevoelens op bij mensen die zich wel wat zorgen maakt over het klimaat maar niet houdt van de ontwrichtende acties. De zo nodige publieke steun voor nieuwe extreem kostbare klimaatmaatregelen neemt juist af door deze acties, waar XR gesteund door hen kleine bubbel incl BN’rs en media oprecht gelooft dat het toeneemt.

7 Reacties
Daniel4
Daniel427 dec. 2023 - 10:11

Als banken zich per direct terugtrekken, wat XR eist, betekent dat ook dat de benzinepompen per direct gesloten zullen moeten worden. Dat gaat best een chaos veroorzaken.

Robbin_T
Robbin_T27 dec. 2023 - 11:38

@Daniel4 Als gebeurt wat XR eist dondert morgen de halve samenleving in elkaar. Dat gaat dus ook gewoon niet gebeuren en ook voor arme mensen blijft er komend jaar gewoon energiesubsidie beschikbaar. Het antikapitalistische ideaal doet het erg goed onder witte meisjes uit de hogere middenklasse, de grote groep waar zij menen voor op te komen stemt ondertussen gewoon PVV. Wie legt het ze uit?

Backtobasics
Backtobasics27 dec. 2023 - 12:18

@Oud links Wat zou volgens u dan "wel effectief" zijn om de steeds verdere opwarming een halt toe te roepen? Wat is er dan nodig om mensen wakkert te schudden? ........

Willem D2
Willem D227 dec. 2023 - 16:42

@B2B XR zou eens kunnen komen met reeele oplossingen ipv verboden. Maar ben bang dat theoretisch opgeleide alpha meisjes beetje blijven hangen in Barbie roze dromen. Mocht ik mij vergissen, hoor het graag.Wil namelijk investeren om fossielvrij off-grid te gaan, maar lukt niet helemaal.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick27 dec. 2023 - 20:35

@Backtobasics: goed nieuws. Er staat eindelijk een kabinet klaar dat zeer waarschijnlijk echt werk maakt van een niet fossiel alternatief dat ook in donker en/of windstil werkt. Het is een bewezen werkende technologie: kernenergie.

Mla68
Mla6827 dec. 2023 - 21:20

Nou, ik moet zeggen dat ik tot enkele maanden geleden niet erg bezig was met het milieu. Echter, de boeren met hun trakteren en daarna de tegenhanger XR heeft me meer doen verdiepen in de opwarming, uitstoot en stikstofproblematiek. En ja, ik ben wel huiverig voor de toekomst van mijn kinderen hoewel ik het fijne er niet van weet. Dit vanwege veel tegenstrijdige berichten vanuit experts. Echter, dat wij als mensen er echt iets aan moeten doen je mij wel duidelijk. Het hoe is een lastige, ik vind dat er zeker ook producten uit landen die grootvervuilers zijn zoals China en India veel hoger moeten belasten zodat die goederen een stuk duurder worden en daardoor de afzetmarkt een stuk kleiner en hopelijk de productie in die landen afneemt. Fossiel kan je niet zomaar stoppen, vanwege de enorme belangen, maar stevig afbouwen kan wel. En ja, ING is geen onschuldige bank, maar dat zijn de meeste niet. XR heeft iig mijn zienswijze gewijzigd, sta niet altijd achter hun acties, maar kijk maar naar Wilders, negatieve reclame is ook reclame!

hgroen2
hgroen227 dec. 2023 - 21:26

tjsa zo redenerend kan je dus nooit actie voeren: toen vrouwen actievoerde voor hun rechten in begin vorige eeuw, werd dezelfde redenatie toegepast toen gedemonstreer werd om kinderarbeid af te schaffen, werd dezelfde redenatie toegepast. begin je het al te snappen?

de passie preker
de passie preker27 dec. 2023 - 8:47

XR wil juist wel “ergens aandacht voor”. Anders gingen ze wel demonstreren bij het echte ING kantoor, niet de plek waar ING al 10 jaar erg is. En bij het zoeken naar aandacht is die ophef over bereikbaarheid VU ziekenhuis “mooi meegenomen”.