Joop

Extinction Rebellion slaat toe op de Zuidas, wereldwijde klimaatactie duurt voort

  •    •  
08-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zuidas

Kantoren op de Zuidas in Amsterdam

Update 19:30
De politie heeft de actie op de Zuidas beëindigd en circa veertig arrestaties verricht. Ook wordt er actie gevoerd bij energiebedrijf Vattenfall in de Bijlmer. In het Vondelpark heeft Extinction Rebellion een tentenkamp ingericht. Burgemeester Halsema eist dat de actievoerders dat kamp opbreken anders wordt het door de politie ontruimd.
Eerder:
Klimaatrebellen van Extinction Rebellen slaan op de tweede dag van de internationale actieweken toe op de Amsterdamse Zuidas. Zeven actievoerders hebben zichzelf vastgelijmd aan de ingang van ABN Amro in de zakenwijk. Bankmedewerkers maken gebruik van een andere toegang.
Het Parool meldt dat tientallen ME-bussen zijn afgekomen op de groep van circa 70 rebellen:
"De ME heeft het gebied van de actie ondertussen met bussen afgezet. Niemand mag er meer in of uit, ook de pers die ondertussen op de actie af is gekomen niet. “We hebben alle ruimte nodig. Onze inzet lijkt misschien heftig, maar voor nu is zoveel bemanning nodig,” aldus een agent."
In Londen hebben klimaatrebellen zich vastgelijmd aan de ministeries van Transport en Binnenlandse Zaken. Elders in de stad duren blokkades van verkeersaders door honderden actievoerders voort.
In de Australische stad Brisbane was energiebedrijf Santos doelwit van Extinction Rebellion. Het bedrijf doet volgens de activisten te weinig om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Santos ontkent dat.
Ook in Parijs gaan de blokkades door:
In Berlijn werd de blokkade van de Potzdammer Platz hervat:
In Rome werd maandag een flashmob gehouden
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Buitenstaander
Buitenstaander10 okt. 2019 - 10:25

ER.... hebben veel op met klimaat en milieu. En dan zien hoeveel troep er achtergelaten wordt als ze weg gaan/-zijn….. Woorden, maar daden? Bla bla en zelf doen ho maar.

Extra belegen
Extra belegen9 okt. 2019 - 3:17

Die protesten lijken nogal op die occupy beweging.. zij zouden ook even de wereld gaan veranderen met een totaal onrealistische visie. Wat die extinction wil, co2 neutraal in 5 jaar, kan maar op 1 manier in mijn ogen; massale sterfte van de mens. Het is zo'n aperte onzin om te eisen dat je in 5 jaar alles volledig op zijn kop wil zetten. Het zijn kinderlijke fantasieën van mensen die blijkbaar niet hoeven te werken.

5 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen9 okt. 2019 - 5:19

Ohja Occupy, die hadden we ook nog.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 okt. 2019 - 8:04

En toch hebben ze gelijk.

Pensionada2
Pensionada29 okt. 2019 - 9:37

Inderdaad totaal niet realistisch. Men heeft zelf geen idee hoe men in 5 jaar naar CO2 neutraal wil gaan. Daar moeten eerst burgerraden voor ingesteld worden. Alleen het instellen van een dergelijke burgerraad met vertegenwoordigers en kennis uit alle lagen der bevolking kost al veel tijd. Hoe denkt men bv heel Nederland binnen 5 jaar van het gas af te krijgen? Zelfs als het geld ervoor beschikbaar is dan komen we nog vakmensen te kort om dit voor elkaar te krijgen. Er moeten dan miljoenen huizen gerenoveerd en geïsoleerd worden. Ook de electriciteit moet kunnen worden opgewekt voor al het extra gebruik. Dat gaat niet lukken met wind en zon energie alleen. In het klimaatakkoord werden er plannen gemaakt om in 2050 grotendeels CO2 neutraal te zijn. Wanneer we die doelstelling halen dan is dit al een hele prestatie en hebben we de medewerking van de hele bevolking nodig. Demonstraties als deze helpen niet om deze medewerking te krijgen. Dus ga naar huis en ga meedenken en helpen hoe we de 2050 doelstellingen halen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 okt. 2019 - 9:44

@Spijker Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

dirkdirk
dirkdirk9 okt. 2019 - 12:37

Extra belegen 9 oktober 2019 at 05:17 U heeft volkomen gelijk. De groei van de wereld populatie doet alle maatregelen hier in het niets verdwijnen. Wat extinction doet is luchtkastelen bouwen.

dirkdirk
dirkdirk8 okt. 2019 - 20:49

Rebellen? Een rebel ben je, als je een boodschap uitdraagt die ingaat tegen de wensen van de heersende macht. Om die reden zijn dit dus geen rebellen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 okt. 2019 - 8:41

nee? de heersende macht wil gewoon op oude voet doorgaan - fuck de toekomst zeggen ze

dirkdirk
dirkdirk9 okt. 2019 - 12:35

Griezel in post-gezellig Nederland 9 oktober 2019 at 10:41 nee? de heersende macht wil gewoon op oude voet doorgaan – fuck de toekomst zeggen ze Dat ik duidelijk anders. Het miljarden verslindende, (en in mijn ogen volkomen nutteloze) klimaatakkoord komt toch echt van de heersende macht, en een groot deel van de oppositie. Daar tegen vechten is pas rebelleren, lijkt me. In die zin zou je partijen die tegen zijn rebellen kunnen noemen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans8 okt. 2019 - 17:59

Een wereldwijde aktie en dan China, Rusland de VS en Brazilië overslaan?

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2019 - 17:41

Amsterdam heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dan is dit het resultaat.

JanKlaasen
JanKlaasen8 okt. 2019 - 15:13

"Zeven actievoerders hebben zichzelf vastgelijmd aan de ingang van ABN Amro in de zakenwijk." Deze situatie zou ik op zich wel willen zien ontwikkelen.

1 Reactie
korheiden2
korheiden29 okt. 2019 - 12:01

@JanKlaasen : Inderdaad had ik wel eens willen zien hoe land die actievoerders zouden blijven zitten, vastgelijmd en wel. De ABN-medewerkers kunnen vast wel een andere ingang gebruiken. Los daarvan, de reactie van @Pjotter2 is heel juist. De eisen van Extinction Rebellion zijn volledig onuitvoerbaar. Dat er wel meer druk op de ketel mag zijn, dat kun je vinden. Maar de praktijk is weerbarstig.

Woh
Woh8 okt. 2019 - 15:02

Ze geven het ook zelf toe. Rebel for life staat er prominent op het spandoek. Niet de zaak, maar het rebel zijn is leidend. Dat is zo onzinnige tijdsverspilling. Deze mensen zijn een last voor onze maatschappij en zorgen ervoor dat de hele klimaat protesten worden uitgelachen en dat men ze gaat benoemen als beroepswerklozen die geen richting aan hun leven geven, en daarom rebel zijn.

Imperialist
Imperialist8 okt. 2019 - 13:53

‘Klimaatrebellen’, zucht. Waarom ketenen ze zich niet vast aan de startbaan op Schiphol of de toegangspoort van de Hoogovens? Maar nee, het moet in Amsterdam, op een plek waar het geen zoden aan de dijk zet. Amsterdam, trouwens de meest vervuilde stad van het land, met de meeste praatjes.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2019 - 16:38

omdat daar de eikels zitten die er voor zorgen dat die schipholen en hoge ovens de boel zo vervuilen natuurlijk

Mr Ed
Mr Ed8 okt. 2019 - 16:54

Als je een punt wilt maken doe je dat natuurlijk in het middelpunt van ons universum

Paul250371
Paul2503718 okt. 2019 - 17:52

Maar nee, het moet in Amsterdam, op een plek waar het geen zoden aan de dijk zet. Amsterdam, trouwens de meest vervuilde stad van het land #domrechts