Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion protesteert bij Wereldhavendagen: ‘Grootste vervuiler van Nederland’

  •  
04-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2836 keer bekeken
  •  
sloopjedagen

© Foto: Extinction Rebellion

Extinction Rebellion protesteert zondag bij de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dertig tot veertig activisten zijn aanwezig op de Wilhelminakade, waar demonstraties zijn van de marine, de politie, de Port of Rotterdam en andere bedrijven.

Zij hebben spandoeken bij zich met teksten als: “Welkom bij de Wereld Planeetje-sloop Dagen” en “20% van Nederlands CO2 uitstoot: Iets om trots op te zijn? Nee!!”. In een verklaring schrijft Extinction Rebellion: “Een deel van de activisten zal zich met lijm aan de grond vastplakken, waarna zij overgoten zullen worden met nepbloed en nepolie. Dit symboliseert het dodelijke en fossiele karakter van de haven. De groep zal zo veel mogelijk herrie maken om ervoor te zorgen dat de festiviteiten in dit gebied onmogelijk door kunnen gaan.

De klimaatactivisten noemen de haven de grootste vervuiler van Nederland. Een feest is volgens hen daarom ongepast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 9:30

Men moet eens na zoeken hoeveel er blijft liggen na een dergelijke 'acties'. Zelf bijdragen tegen milieuvervuiling bijdragen zit niet in hun gedrag, zo is gebleken.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 sep. 2022 - 13:21

Dat is gewoon iets wat je in je kwaadaardigheid verzint. Je projecteert.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 15:35

Oproerkraaier, genoeg bewijzen gezien na afloop van dergelijke acties. Niets verzonnen aan.

oproerkraaier
oproerkraaier5 sep. 2022 - 19:32

u blijft hangen in u leugens begrijp ik.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk6 sep. 2022 - 9:50

De waarheid is niet zo mooi, ook al gelooft Oproerkraaier in sprookjes.

oproerkraaier
oproerkraaier6 sep. 2022 - 11:12

Deze reactie is verwijderd

Jozias2
Jozias25 sep. 2022 - 6:40

Wat is het doel nu precies? Geen haven meer gebruiken? Ik zie op de foto mensen met katoenen lakens als spandoek, elektronica, kunstof producten etc etc. Naar welke tijd wil men terug?

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 9:31

Waarschijnlijk leven als holbewoners. Vreemd dat ze dan moderne middelen gebruiken voor hun actie.

Backtobasics
Backtobasics5 sep. 2022 - 6:28

Natuurlijk ook belachelijk dat wij de als minilandje de grootste haven ter wereld hebben. Daardoor zijn wij net als met Schiphol en de agrisector een van de belangrijkste vervuilers.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 sep. 2022 - 8:03

@back, qua containers staat Rotterdam inmiddels op plek 10 of zo achter 9 havens in het verre oosten. En verder is het wel logisch. 18 miljoen inwoners en heel veel Duitsers in het stroomgebied van de Rijn. Kun je me een haven in Europa noemen met een groter 'achterland'?

Gaitj
Gaitj5 sep. 2022 - 11:01

Je kunt het ook anders bekijken. Veel zeeschepen zouden anders moeten doorvaren naar Hamburg of Bremen om hun afnemers te bereiken. Nu gaan veel goederen met de Betuwelijn naar Duitsland.

oproerkraaier
oproerkraaier5 sep. 2022 - 0:49

Het is nu in elk geval bekend dat er op joop.nl een paar mensen rondhangen die kinderen die zich inzetten voor de toekomst van de mensheid het licht in de ogen niet gunnen.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 7:58

Hiermee worden uiteraard kindsoldaten bedoeld die uitgebuit worden. Natuurlijk moet men die het licht in de ogen niet gunnen.

oproerkraaier
oproerkraaier5 sep. 2022 - 8:48

Ikhebaltijdgelijk, dus u gunt ook kindsoldaten het licht in de ogen niet?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 11:27

Kindsoldaten zouden überhaupt niet ingezet moeten worden omwille van wat dan ook. Maar het feit dat ze als soldaten worden ingezet maakt het nog niet minder erg.

oproerkraaier
oproerkraaier5 sep. 2022 - 15:40

U gunt dus kindsoldaten en extention-rebel mensen het licht in de ogen niet begrijp ik. Ik mag hopen dat u geen kinderen hebt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk6 sep. 2022 - 9:52

Mijn kinderen breng ik normen en waarden bij dat dit soort organisaties uit zijn op vernietiging ten koste van anderen. Dat kinderen daarvoor misbruikt worden maakt het alleen maar erger.

Nicotientje
Nicotientje4 sep. 2022 - 15:44

Tjeetje. Er mag ook niets meer in dit land. Het wemelt tegenwoordig van de actievoerders. Je mag steeds minder om eens te ontspannen. Hopelijk plakt de lijm goed. Zijn ze even zoet.

Wie o Wie
Wie o Wie4 sep. 2022 - 15:34

Gaan we nu ook alle schade op de demonstranten verhalen net als bij de boeren? Ik begreep dag de bezoekers last hadden van de verstorende demonstranten en de demonstranten gelukkig zijn weggegaan. https://www.rijnmond.nl/amp/nieuws/1546310/met-nepbloed-overgoten-actievoerders-verstoren-show-wereldhavendagen-deel-wilhelminakade-afgesloten

1 Reactie
r v b
r v b4 sep. 2022 - 17:42

de trekkerterreur kon jammer genoeg niet op de protesterende boeren berhaald worden. Er is nogal een verschil tussen terreur om de eigen portemonnee te beschermen en demonstreren tegen de vernietiging van alles.

Ranonkel2
Ranonkel24 sep. 2022 - 14:53

"De groep zal zo veel mogelijk herrie maken om ervoor te zorgen dat de festiviteiten in dit gebied onmogelijk door kunnen gaan.” Leuk joh! Een dagje uit voor vele gezinnen proberen te vergallen. Ze hebben hun best weer gedaan om een positief beeld neer te zetten van klimaat activisten!! Snap eigenlijk niet wat ze hier nou mee willen bereiken. Maar Binnen hun bubbel zal het wel stoer zijn ofzo.

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics5 sep. 2022 - 8:15

"Dagje uit voor vele gezinnen vergallen" Dit soort commentaar laat nu precies de kern van het mentaliteits probleem zien. Sommigen zijn zo kleingeestig en bekrompen geworden dat we "een dagje uit" belangerijker vinden dan de teloorgang van het leefmilieu.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 sep. 2022 - 9:33

De wereld vergaat niet. Wie heeft dat complot bedacht?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert4 sep. 2022 - 13:14

Over de platvloerse, schamperende reacties tot nog toe - zouden de inzenders nu geloven dat er niets met het globale klimaat aan de hand is? Óf zouden ze denken dat we met wat kleine maatregelen in de verre toekomst de zaak weer kunnen bijsturen? Derde mogelijkheid: zijn er mensen die het als hun levenstaak zien om activisten voor een goede zaak altijd en overal belachelijk te maken, 'want die zijn links'? Hoe het ook mag zijn, deze reageerders staan buiten de realiteit. Hier op Joop maken ze alleen zichzelf belachelijk, maar als ze in het echte leven ook lak hebben aan alles wat met natuur en milieu te maken heeft, dan gaat het hier mild gezegd om bedenkelijke figuren. Wie ons voorrekent dat de Formule-1 op 'het totaal aan vervuiling' niets uitmaakt, die zal zeker vinden dat zijn eigen daden voor het klimaat helemáál niet belangrijk zijn. Zo iemand laat altijd weg dat hij impliciet profiteert van de oplettendheid van die vele anderen, die wél geven om de leefomgeving. Bij die lui lijkt waarlijk altijd alles te kloppen. Het tegendeel is waar.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 14:35

'Hier op Joop maken ze alleen zichzelf belachelijk, maar als ze in het echte leven ook lak hebben aan alles wat met natuur en milieu te maken heeft, dan gaat het hier mild gezegd om bedenkelijke figuren.' Ik gok dat de overgrote meerderheid van de reageerders hier in de 60+ is en met pensioen is, lekker hun hele leven kunnen consumeren, reizen etc. en nu het geweten spelen..

oproerkraaier
oproerkraaier4 sep. 2022 - 18:31

geenprobleem vermoed dingen....

19682
196824 sep. 2022 - 20:00

Een activist voor een goede zaak is voor mij in deze iemand die met werken zijn geld verdient ,en dan een snipperdag neemt of zijn vrije weekend gebruikt om voor de goede zaak te gaan demonstreren . Tegen hen zeg ik ,brávo. Tegen alle "gezonde demonstranten"die demonstreren zonder verder een bijdrage aan de maatschappij te leveren zou ik ook iets willen zeggen ,maar dat doe ik maar niet anders wordt mijn reactie niet geplaatst

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 sep. 2022 - 5:23

@ Oproerkraaier - GeenProbleem zegt zelf dat hij gokt. Ik kan hem meedelen dat hij verkeerd gokte, en hoe. Hij kijkt wel vreemd tegen het leven aan. Alsof ons bestaan iets is waar iedereen het maximale uit moet zien te slepen. Alsof wij van geboorte af allerlei rechten op dit en dat zouden hebben. En nu vindt hij zelf dat hij tekort komt. De arme ziel.

JStokx
JStokx4 sep. 2022 - 12:44

Nou, veel plezier dan maar.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 sep. 2022 - 12:07

Wat is de 'Rotterdamse haven'. Vallen de kolencentrales op de Maasvlakte daar ook onder, en de raffinaderijen? Probeer een idee te krijgen waar de 20% vandaag komt, kan het artikel op ftm niet lezen.

3 Reacties
Cruise
Cruise4 sep. 2022 - 13:12

Alle uitstoot op Rotterdams grondgebied , dus van bewoners, verkeer , fabrieken , water ( inclusief scheepvaart op de Nieuwe Waterweg en Havens). Vooral de aanwezigheid van 2 grote kolencentrales, diverse raffinaderijen, grote chemische industrie en alle scheepvaart. En transport over weg naar en van de havens en bijv ook de luchthaven Rotterdam Airport maakt “`Rotterdam” als gemeente de grootste vervuiler/ Co2 uitstoter van Nederland en dus niet de Rotterdammers zelf want veel van wat op Rotterdams grondgebied wordt getransporteerd, opgewekt en gefabriceerd en Co2 uitstoot geeft is bestemd voor de Nederlandse, Europees en zelf Wereldmarkt

oproerkraaier
oproerkraaier4 sep. 2022 - 14:03

ook hier weer extreem kwaadaardige reacties. Sommige mensen lijkten slechtheid als hoogste waarde te hebben.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 sep. 2022 - 19:33

@oproerkraaier, wat heb ik nou weer gedaan?

Phantom3
Phantom34 sep. 2022 - 11:50

Vastgelijmd. Leuk. Handig ook.

KritischKijken
KritischKijken4 sep. 2022 - 11:34

30 tot 40 ... vastgelijmd. Mooie actie. Laat maar plakken......

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 sep. 2022 - 11:14

Ben benieuwd naar de mate van discrepantie in behandeling extremistisch geboerte door de politie en hoe ze straks deze dappere activisten wegjagen.

3 Reacties
Phantom3
Phantom34 sep. 2022 - 11:51

Dat zal vergelijkbaar zijn. Vrij weinig dus.

itsme3
itsme34 sep. 2022 - 12:17

Persoonlijk vind ik gewoon laten zitten. Wel oplosmiddel voor de lijm afpakken.

oproerkraaier
oproerkraaier4 sep. 2022 - 14:01

itsme: de pure kwaadaardigheid spat er weer af. Zo triest.