Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion mobiliseert verzet tegen klimaatramp

  •  
20-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
DSCF9417 persfoto 20 april Rotterdam 2019
In Rotterdam zijn enkele tientallen leden van de nieuwe klimaatactiegroep Extinction Rebellion in een rouwstoet door de stad getrokken om de slachtoffers van de ecologische wereldcrisis te gedenken en de toekomst van de planeet symbolisch ten grave te dragen.
“Extinction Rebellion Rotterdam heeft vier eisen voor het stadsbestuur van Rotterdam”, zegt woordvoerder Alexander de Jong in een persverklaring. “Extinction Rebellion Rotterdam wil dat het stadsbestuur de waarheid vertelt over de situatie waarin we ons bevinden en een Klimaat Noodtoestand verkondigt, dat de stad naar een netto uitstoot van nul CO2 in 2025 gaat (inclusief de Rotterdamse Haven), dat er een Deltaplan Klimaat voor Rotterdam wordt gemaakt en dat er een Burger Kamer wordt opgericht om hier invloed en toezicht op uit te oefenen”. De actiegroep stelt dat de maatregelen rechtvaardig moeten zijn en de grootste veroorzakers van de vervuiling de kosten moeten dragen.
Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse internationale actiegroep die deze week in 33 landen en 80 steden van zich liet horen. Aan de overzijde van de Noordzee was het protest veel heviger. De hele week werden er blokkade acties gehouden. Zo werd maandag in de ochtendspits een roze boot met de naam Berta Cáceres, de vermoorde Hondurese milieu-activiste, door het centrum van Londen gesleept. Verschillende verkeersknooppunten werden geblokkeerd. Actrice Emma Thompson was een van de in het oog springende prominenten die aan de acties deelnam. De journalist George Monbiot hoort ook tot de supporters en stelt dat alleen rebellie de planeet nog kan redden.
Vier activisten werden in Londen gearresteerd omdat ze zichzelf aan treinen hadden vastgelijmd. Terwijl de politie in totaal meer dan zevenhonderd leden van Extinction Rebellion oppakte, groeit de actiegroep volgens eigen zeggen als kool. Dagelijks meldden zich duizenden nieuwe leden aan.
Eerder deze week werd de Verklaring van de Rebellie gedeclameerd op het Plein in Den Haag, het ICC kortdurend bezet om de eis kracht bij te zetten ecocide strafbaar te maken. Op Goede Vrijdag lijmden enkele activisten zich vast aan het hoofdkantoor van Shell om de klimaatverwoesting van Shell opnieuw onder de aandacht te brengen. Er werden in Nederland deze week vijftig activisten gearresteerd.
De actiegroep doet denken aan Occupy, de massale protestbeweging die ontstond na het uitbreken van de financiële crisis in 2009. Verschil is dat Extinction Rebellion, die zich keert tegen het uitsterven van enorme aantallen diersoorten als gevolg van milieuvervuiling en klimaatverandering, veel gerichtere acties wil voeren. Zo werd overwogen luchthaven Heathrow plat te leggen. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, vonden blokkadeacties plaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 apr. 2019 - 13:43

@Keilstra 'Stabiel klimaat met stabiele biologische soorten is sowieso een illusie.' Dus dan maar gaan zitten wachten tot het echt duur wordt. Ga je eens wat in de problematiek verdiepen ipv de weg van de minste weerstand kiezen door het klimaatprobleem te bagetelliseren en net te doen alsof je er verstand van hebt.

geronimo3
geronimo321 apr. 2019 - 13:19

Het doet me wel denken aan de protesten van de allerjongsten onder ons,begrijp de noodzaak,had het gisterenavond er nog over met vrienden toen we genoten van de avond met eten en drinken en vooral het samen zijn,ik ben heel somber over het voortbestaan van het leven op onze aardkloot,we verzieken als mensensoort die planeet,geloof niet dat we op tijd echt gaan inzien wat er allemaal echt aan de hand is,dat de mens zou uitsterven is geen enkele ramp maar wel al het andere wat gaat uitsterven door ons handelen.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 apr. 2019 - 0:19

"dat de mens zou uitsterven is geen enkele ramp" Ik heb het al vaker beweerd, maar als de mensheid uitsterft, sterft ook het bewustzijn uit. Lijkt mij een onherstelbare ramp. Want als 'niemand' meer besef heeft van het bestaan van heelal, aarde, andere dieren en planten, en ook niet geniet van de schoonheid ervan, en alleen maar leeft om te eten of gegeten te worden, en ook geen besef heeft van eigen bestaan, dan is dat het einde van alles. Alles om ons heen bestaat immers slechts omdat wij er woorden aan hebben gegeven. In den beginne was het woord. Niet echt Bijbels hoor. Want het woord was niet van God, maar van de mens. Het woord betekent bewustzijn. Als het woord wegvalt is er niks meer. Als de mens ze niet had ontdekt, hadden er ook nooit dinosauriërs bestaan. Zelfs de oerknal niet. ????

Rode druppel
Rode druppel21 apr. 2019 - 9:13

toshiba Reacties zoals die van u, laten mij steeds meer twijfelen. Dat ligt niet aan u , maar aan mij. Ben steeds sceptischer aan het worden in het klimaat vraagstuk. Ik zie geen duidelijke lijn bij de voorstanders maar ook niet bij de tegenstanders. Dan vraag ik mij af , zijn we op de goede weg, of gaan we gigantische bedragen weggooien. Bezint eer ge begint wordt steeds meer mijn lijfspreuk in dit vraagstuk. Overtuig mij AUB.

OlavM
OlavM21 apr. 2019 - 8:57

Herstel eerste zin: Het particulier winst maken gaat binnen ons noodlottige kapitalistische systeem, zeker met die vermaledijde VVD-kabinetten, boven alles. De “omslag” van het kabinet -die sowieso tekort schiet- vertrouw ik voorlopig dan ook voor geen cent.

OlavM
OlavM21 apr. 2019 - 8:49

@ toshiba: Het particulier winst maken gaat binnen ons noodlottige kapitalistische systeem, zeker met die vermadelijde VVD-kaibinetten. boven alles. De "omslag" van jet kabinet -die sowieso tekort schiet- vertrouw ik voorlopig dan voor geen cent. George Monbiot zegt terecht in zijn hierboven gelinkte artikel in The Guardian (15 april jl.): "No one is coming to save us. Mass civil disobedience is essential to force a political response."

Extra belegen
Extra belegen21 apr. 2019 - 8:19

In 2025, das dus over 5 -6 jaar co2 neutraal... en zo'n onzinnige eis moet serieus genomen worden? Alsof dit technisch mogelijk is.

3 Reacties
tempest
tempest21 apr. 2019 - 12:39

Is het ook niet, is niets meer dan PR om een onderwerp aan te kaarten: altijd overdrijven. Alles moet direct, precies zoals jij dat wil en anders is het het einde van alles wat belangrijk, want X is het allergrootste gevaar ooit in geschiedenis van alles etc. Of het nu het klimaat debat is, de bankencrises, terrorismegevaar of de integratieproblematiek, Wilders, Klaver, Baudet of Dijselbloem, allemaal precies dezelfde tactiek om het publieke debat te sturen. Er komt een moment dat het publiek hier zo genoeg van heeft dat niemand meer luistert. In de VS zijn ze al een stapje verder hierin, Europa volgt.

Keilstra
Keilstra21 apr. 2019 - 13:54

Vraag : mogen deze demonstranten zomaar kruispunten blokkeren ? Is er geen gevaar dan ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2019 - 23:14

Keilstra - Netjes stoplichten gebruiken.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes221 apr. 2019 - 8:02

@Toshiba Je hebt volkomen gelijk. Alles wat er tot nu toe gedaan is niets.....of voor de Buhne. Een paar belangrijke maatregelen kun je nog toevoegen. Maximum snelheid 80 km per uur en sluiten kolencentrales. Ook hier in Nederland is de tijd gekomen dat er acties moeten komen. Laten we beginnen met Lelystad airport. De mantra 'slecht voor de ecomomie' kennen we nu wel. Schijt aan de economie, de planeet moet gered worden.

Keilstra
Keilstra21 apr. 2019 - 7:22

@fries De aarde heeft in haar miljarden jaren geschiedenis al veel hogere temperaturen beleefd zonder dat het leven is verdwenen. Stabiel klimaat met stabiele biologische soorten is sowieso een illusie. Links soortenconservatisme is niet in overeenstemming met de dynamiek van het leven op aarde.

Me, Myself and I
Me, Myself and I21 apr. 2019 - 6:39

Maar wie zijn dan de grootste vervuilers? De bedrijven? Of de consumenten die de diensten van de bedrijven aannemen? Wat is Shell nu zonder dat er getankt wordt? Hoeveel zou Shell dan nog vervuilen? Blokkades... is dat wel zo milieu vriendelijk? Door blokkades krijg je files en files zijn niet milieu vriendelijk. De grootste vervuilers moeten betalen. Een holle frase, want dat zijn wij allemaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2019 - 2:02

Ostara Hase is zo'n woordkunstenaar die vreedzame protesten als "gewelddadige acties" probeert om te benoemen, omdat je alleen maar thuis in bed mag gaan liggen en daar in de leunstoel mag gaan zitten en daarbij de overheid oproept om "dergelijk volk" hard aan te pakken. Als je wilt weten wat daar mee bedoeld wordt, dan hoef je alleen maar te kijken hoe de Franse overheid de "gele hesjes" aanpakt: met grof geweld. Is er een term voor laffe burgers die vanuit hun leunstoel de overheid oproepen om grof geweld te gebruiken tegen vreedzame demonstranten?

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander21 apr. 2019 - 17:23

@HM Mee eens, en zolang t vreedzaam gaat is dat een democratisch recht. Maar wat nou als ze, zoals t plan is, Heathrow wilden bezetten of wegen? gaan we dat voor het hogere doel goedkeuren, of veroordelen we het consequent als blokkeer-rebellions? of gelden dan ineens andere normen? Vraagje…

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2019 - 23:13

Die vraag kun je niet zomaar beantwoorden. De middelen moeten in een redelijke verhouding staan tot het doel en wanneer je besluit tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dan laat je je netjes afvoeren, opsluiten en veroordelen en accepteert dan ook geen taakstraf, in de hoop/verwachting dat het juridisch systeem overbelast raakt en de gevangenissen de hoeveelheid overtreders niet meer kunnen huisvesten. De volgende vraag is wat je doet als de overheid haar geweldsmonopolie misbruikt, want Nederland kent weliswaar niet het "second amendment", maar de vraag is en blijft toch wel of je dat als vrije burger over je kant kunt laten gaan. Geweldloosheid is een tactiek, geen moreel imperatief.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2019 - 7:42

Bloedzuigers!

Buitenstaander
Buitenstaander22 apr. 2019 - 8:34

@HM Ik denk dat je gelijk hebt. Ik hoop dat het voor alle demonstranten geldt.

tempest
tempest20 apr. 2019 - 22:51

Stoppen met fossiel in 5 jaar tijd? Daar zijn inderdaad hele radicale acties voor nodig. Denk aan in een storten van de wereldeconomie en een nieuwe wereld oorlog om te voorkomen dat fossiel uit de grond wordt gehaald. Dat is geen oplossing, dat is veel erger dan de kwaal.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen22 apr. 2019 - 17:08

Alles moet precies zoals jij dat wil en anders is dat het einde van alles wat belangrijk is, denk aan het ineen storten van de wereldeconomie of een nieuwe wereld oorlog.

H.Witte
H.Witte20 apr. 2019 - 22:44

Ostara Zonder strijd en acties geen vooruitgang. We profiteren met zijn allen dagelijks van in het verleden gevoerde strijd en acties.

toshiba
toshiba20 apr. 2019 - 20:07

welke maatregelen? dit kabinet doet geen ene reet. 1) geen opening van lelystad airport 2) drastisch verminderen van vluchten op andere luchthavens. 3) versneld invoeren van co2 heffing 4) verhoging van winstbelasting voor multinationals 5) belasten van hoge vermogens door de 4%bruto 2,5% netto om te zetten in 4% netto 6) aanleggen van meer natuurgebieden en bossen 7) versneld inzetten op waterstof economie 8) invoeren van plastic tax 9) invoeren van verplicht statiegeld op allerlei blikjes, plastic flessen etc 10) verbieden van pesticiden waarvan allang aangetoond zijn dat ze onze planeet vermoorden [monsanto - bayer] dat zouden maatregelen zijn> maatregelen waarvan we al jaren weten dat we ze moeten! invoeren. Maar rechts blokkeert elk effectief milieubeleid. activisme moet nog veel grotere en sterkere vormen aannemen. desnoods hele land plat tot Rechts het eindelijk eens gaat snappen. Genoeg met het gewauwel. De planeet moet gered worden. NU!

fries2
fries220 apr. 2019 - 19:51

kortom, niets doen. gewoon accepteren dat de meeste soorten zullen uitsterven.

OlavM
OlavM20 apr. 2019 - 18:27

Prima ontwikkeling. De situatie is zo ernstig dat die allerlei vormen van "burgerlijke ongehoorzaamheid" rechtvaardigt.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander20 apr. 2019 - 19:18

@Olav ...dat die allerlei vormen van burgelijke ongehoorzaamheid rechtvaardigt…... Volgens mij typeert u heel veel van die situaties, Soms lijken Links en Rechts dan niet zoveel van elkaar te verschillen: Wie zei ook al weer: Democratie is als een trein: We stappen uit waneer we aankomen op het station dat we wensen" of 'niet wensen' wellicht…. Overtuigen lijkt mij nog altijd de normale beste weg. Als dat niet lukt is de rest gewoon armoede, waarmee je precies doet wat je bij anderen veracht...

OlavM
OlavM21 apr. 2019 - 8:35

@ Norm: Jaja, "overtuigen" en verder niets! Al vele jaren worden feiten en argumenten aangedragen, en dat zal zeker wel doorgaan. Speciaal met het oog op de jongere generaties. Toshiba zegt het hieronder heel helder: "Moeten we de planeet maar naar de klote laten gaan omdat pvv/ fvd/ vvd te achterlijk zijn om te snappen dat het al 10 over 12 is?" Nee, daar passen verantwoordelijkheid nemende mensen voor. Die handelen als het noodzakelijk is. Als het moet inderdaad soms tegen de "regeltjes" in..... Maar dat we het niet moeten hebben van mensen als jij is wel duidelijk.

tempest
tempest21 apr. 2019 - 16:06

@OlavM Nadeel is dat dezelfde redenatie ook op andere vlakken door anderen kan worden gebruikt. Dat iets zo verschrikkelijk is dat je “inderdaad soms tegen de regeltjes in…..”. Kan gaan om het beschermen van milieu, klimaat, cultuur of macht etc. Het is een gevaarlijk hellend vlak als je zo gaat denken (niet perse verkeerd, maar wel gevaarlijk) Als je er over nadenkt krijg je ook des te meer respect voor de mensen die wel binnen de regels veranderingen in de maatschappij hebben weten te realiseren. Volgens mij probeert het kabinet oprecht milieu-maatregelingen te vinden met draagvlak. Gaat nog harder drammen door oppositie en actiegroepen dit proces helpen of enkel voor meer stagnatie zorgen? De opkomst van het forum is in mijn optiek een symptoom van de polarisatie. Hoe dan ook: We gaan het zien, want het debat lijkt niet genuanceerder te worden.

Buitenstaander
Buitenstaander22 apr. 2019 - 8:43

@Olav Waarom spreekt daar altijd een soort van morele superioriteit uit: ' verantwoordelijkheid nemende mensen'? Alsof je dan wel duidelijk buiten de lijntjes mag kleuren. Dat mag dus niet in uw ogen als je Fries bij Dokkum bent, om het even scherp te stellen, terwijl die mensen misschien ook geloven dat ze 'een verantwoordelijkheid' nemen…. Kortom, waar ligt de lat? Ik ben bang dat als je bij de ene groep het toestaat, de 'andere kant (rechts NL)' dan een rechtvaardiging ziet om hetzelfde te doen, toch?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 apr. 2019 - 16:11

Gelukkig, er zijn mensen die begrijpen hoe ernstig de situatie is. Zouden de politici gaan luisteren en de juiste besluiten nemen? Een ding is zeker: ze kunnen niet zeggen Ich habe es nicht gewusst.

Sam V
Sam V20 apr. 2019 - 15:58

Eisen stellen onder dreiging van onwettelijke acties lijkt mij niet de oplossing. Overtuig je naasten, buren en anderen, maar niet ten koste van anderen.

5 Reacties
ton14024
ton1402420 apr. 2019 - 18:59

´´..en anderen, maar niet ten koste van anderen.´´ Dat is bijkans onmogelijk, en onverantwoord. De waarheid is te belangrijk. Parijs en Katowice zijn zoethoudertjes.

toshiba
toshiba20 apr. 2019 - 20:09

en als die nu doof, dom en blind blijven voor de wetenschappelijke feiten? Moeten we de planeet maar naar de klote laten gaan omdat pvv/ fvd/ vvd te achterlijk zijn om te snappen dat het al 10 over 12 is? nee meer actie, meer, meer, meer

Keilstra
Keilstra21 apr. 2019 - 7:23

@toshiba We zijn geen technocratie maar een democratie. Feiten horen geen uitgangspunt te zijn ! Overtuigingen wel. Overtuig dus, en dwing niet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 apr. 2019 - 8:26

'maar niet ten koste van anderen.' Het negeren van het klimaatprobleem gaat uiteindelijk niet ten koste van anderen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 apr. 2019 - 13:44

corr: de punt op het eind moet een vraagteken zijn.