De verkeersintensiteit is toegenomen, dagelijks staat er mee dan 1000 km file. De kans op ongelukken neemt exponentieel toe. De overheid helpt mee door voor de zoveelste keer investeringen in het wegennet uit te stellen of terug te draaien. Dan kun je een stijging van het aantal dodelijke slachtoffers verwachten. Ondanks dat behoort Nederland tot een van de veiligste landen in de EU wat het wegverkeer betreft.
'De verkeersintensiteit is toegenomen, ' Die neemt al jaren toe en het is pas sinds kort dat het aantal slachtoffers stijgt. Ergo dat zal niet de enige oorzaak zijn. Appen en bellen speelt bijv ook mee. 'dagelijks staat er mee dan 1000 km file.' Gelukkig is dat getal uitzonderlijk. Deze week is het iedere dag onder de 450km gebleven. (bron: http://www.filelengte.nl) 'door voor de zoveelste keer investeringen in het wegennet uit te stellen of terug te draaien.' Daar worden al miljarden aan uitgegeven. En meer asfalt helpt op termijn niet tegen files. Gevaarlijke wegen en punten verbeteren is wel een goed idee.
In de file zijn de snelheden laag. Als mensen het fatsoen hebben om afstand te houden en elkaar de ruimte te geven zouden aanrijdingen in files zeldzaam zijn. Maar daar gaat het niet om. In files vallen nauwelijks doden. Op snelwegen vallen maar weinig doden. De meeste doden vallen op tachtig kilometerwegen met bomen er langs en op wegen met gemengd verkeer. Meer gescheiden fietspaden, keihard snelheid handhaven op wegen met gemengd verkeer, smartphonegebruik door fietsers (ook) beboeten, na (ernstige) aanrijdingen van alle partijen het smartphonegebruik uitzoeken en waar nodig bestraffen. Gewone bewustwording en eigen verantwoordelijkheid blijken niet te helpen, er heerst nog veel te veel een gevoel van 'dat gebeurt mij niet'.
Hier in Overijssel is het gelukkig beter geworden. Maar wat ik vreemd vind is dat bij de dodelijke ongelukken de oorzaak onbekend is . Dan zul je toch moeten weten als je er wat aan wilt doen , en de politie onderzoekt die ongelukken ook altijd. Daarom is het vreemd dat in de meeste gevallen oorzaak onbekend is.
Hmm als ik de cijfers bekijk vanaf 2000, zie ik een continue daling en een stijging vanaf 2015. We zitten nog steeds onder het nivo van 2012. Dan lijkt het mij ook niet veel meer met de stijging van 120 naar 130 km te maken te hebben, dat zijn immers cijfers uit 2011 v.s. 2012. De stijging zet wel sterk aan gelijk met de economie. Dat is dan wel weer logisch, want dan zijn er meer verkeersdeelnemers. Wat natuurlijk wel levensgevaarlijk is, is dat we 120 en 130 mogen rijden waar vrachtwagens mogen inhalen. Bij een snelheidsverschil van 40 a 50 km is de afstand natuurlijk niet zo goed in te schatten.
Snake, Volgende keer de link delen. Maar even googlen en ik heb de data ook. https://www.clo.nl/indicatoren/nl214803-verkeersveiligheid 1 vraag: als de aantrekkende economie als logisch gevolg heeft dat de verkeerdoden stijgt, wat is er dan tussen 2001 en 2010 gebeurd met die logica? Zeker ook klimarist en overtuigd FvDer? Die houden ook van dit soort potjes maken.
In 1972 was het aantal doden in het verkeer ruim 3200, met ongeveer de helft minder gemotoriseerd verkeer. Zo'n getal moet je er wel bij betrekken, vind ik. Niet alles gaat alleen maar fout, gelukkig.
Het grootste probleem lijkt mij de standaard voor een rijbewijs. Een vriendin van me had een ingewep tijdens het examen maar kreeg haar papiertje wel. Kijk eens naar de slechtste chaufeur van nl. Velen vinsen dit lachen. Ik vind het doodeng, dat die mensen een rijbewijs hebben gekregen, onbegrijpelijk. Wil niet alles bij het cbr leggen ( doen hun werk ook maar) maar de eiaen mogen zeker hoger liggen.
Je krijgt van mij vier ingrepen voor het taalgebruik. Laat je toetsenbord dus maar even aan de kant.
Het toetsenbord van mijn telefoon is te klein. Vandaar. Maar u heeft gelijk. Vallen over wat taalfouten en niet op de inhoud ingaan....
Vergeet de stijlfouten niet. Die hebben niets te maken met het toetsenbord van je telefoon.
@r d h --------------------------------- Na vier spijkerharde ingrepen ga ik met mijn kandidaat niet meer op de inhoud in.
@r d h: toetsenbord en spellingscorrectie zijn slechte excuses. Je hebt op de 'reactie plaatsen' knop geduwd zonder je eigen schrijfwerk nog even na te lezen en dat moet je beter niet meer doen. In het verkeer is snel reageren vaak van belang, op Joop mag je best je tijd nemen. De slechtste chauffeur is een nepprogramma. Zó slecht kunnen die mensen in de echte wereld niet rijden, ze zouden geen week doorkomen zonder een of meer aanrijdingen.
Iedere dode is er 1 teveel. Maar is de stijging significant? Hoe verhoudt het aantal tot het aantal verkeersdeelnemers en de afgelegde afstanden? Als je corrigeert voor aantallen en kilometers zijn motoren en de scootmobiel waarschijnlijk het aller gevaarlijkst. Zelf denk ik dat smartphone gebruik een belangrijke oorzaak is van toename van ongelukken. Zelf ben ik niet roomser dan de paus en neem soms ook wel eens de telefoon ter hand. Veilig is het niet.
de toename van aantal ongelukken zou best door smartphones kunnen komen. Maar de ernst van ongelukken wordt vrijwel volledig bepaald door snelheid. Door de max. snelheid te verlagen neemt niet alleen het aantal ongelukken af, maar ook de ernst. Bovendien is een lagere max. snelheid ook goed voor klimaat en milieu.
"Zelf ben ik niet roomser dan de paus en neem soms ook wel eens de telefoon ter hand. Veilig is het niet." Misschien was jij dan wel die automobilist die eergisteren niet voor mij stopte bij het zebrapad. Ik vind het misdadig gedrag dat niets te maken heeft met roomser dan de paus zijn.
Lagere snelheden vergen ook nog eens geen enkel geldverslindende investering in het asfaltgebeuren. Win-win.
De smartphone ter handen nemen is een zeer slechte gewoonte. Maar ook de touchscreens die in de meeste auto's ingebouwd zitten leiden veel te veel af. Alle behalve de meest noodzakelijke functies zouden verplicht uitgeschakeld moeten zijn als de auto rijdt.