Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terroristische aanslagen in Brussel

  •  
22-03-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
470 keer bekeken
  •  
brusselmetro
Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen op 22 maart
Op de Brusselse luchthaven Zaventem hebben twee explosies plaatsgevonden in de vertrekhal. Het gebouw wordt ontruimd.
Persbureau Reuters meldt meerdere gewonden.
Rond 8 uur hebben zich twee explosies in de vertrekhal voorgedaan. Naar verluidt in de buurt van de balie van American Airlines. Er zouden minstens een dode en meerdere gewonden zijn gevallen. Een bron van de overheid meldt aan de VRT dat het gaat om een terreuraanslag. In de vertrekhal is sprake van een enorme ravage.
(meer nieuws volgt)
Radio 1 meldt dat er meerdere doden zouden zijn gevallen. Persbureau Belga sprak getuigen die stelden dat er eerst geschoten is en er Arabische kreten klonken.
De VRT meldt dat er een derde pakket gevonden zou zijn.
De explosies zouden enorm krachtig geweest zijn. De politie maakt na de arrestatie van Salah Abdeslam nog steeds jacht op twee terroristen, waaronder de bommenmaker Najim Laachraoui. Het dreigingsniveau in België is verhoogd naar 4.
Er wordt gemeld dat er explosies zijn geweest in metrostation Maalbeek/Schuman, in het gart van de Europese wijk.
De Vlaamse omroep VRT meldt dat het bij de explosies op Zaventem ging om een zelfmoordaanslag. Er zouden 5 doden gevallen zijn.
Update 09:51
Persalarm meldt dat er geschoten wordt op het vliegveld Zaventem
De Morgen schrijft: Bij de aanslagen in de inkomhal van de luchthaven van Zaventem zouden minstens 13 doden en 35 zwaargewonden zijn gevallen. Dat meldt de VRT en werd inmiddels bevestigd door Binnenlandse Zaken.
Het openbaar vervoer in Brussel wordt volledig stilgelegd, alle stations worden ontruimd en er wordt gevraagd om niet naar de hoofdstad te komen.
Op Twitter zijn beelden te zien van passagiers die via metrotunnels proberen weg te komen
VRT meldt dat in heel België sprake is van een zogeheten ‘lockdown’, dat wil zeggen dat de overheid mensen verzoekt te blijven waar ze zijn en zich niet te verplaatsen. De communicatienetwerken kampen met ernstige overbelasting.
De VRT meldt dat er voor zo ver bekend geen doden zijn gevallen in Maalbeek.
De Morgen schrijft: An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB, bevestigt dat er vanochtend een explosie is geweest in het metrostation Maalbeek. “De explosie vond plaats in een metrostel dat stilstond in het station. Daarbij zijn met zekerheid gewonden gevallen, die op dit ogenblik geholpen worden door de hulpdiensten”, zegt ze aan Radio 1.
Volgens Belga is er sprake van 11 doden op Zaventem.
In de chaos zijn er veel tegenstrijdige berichten maar naar verluidt is er sprake van twee aanslagen, een op Zaventem en een op metrostation Maalbeek. Op dat laatste station komen meerdere metrolijnen uit.
In heel België worden extra maatregelen genomen, waaronder bij havens en kerncentrales.
Het Rode Kruis heeft de vermissingen-websiote Ik Ben Veilig geopend waar mensen die in de omgeving van de aanslagen verkeerden kunnen laten weten dat ze veilig zijn.
De VRT meldt dat er volgens de brandweer tien doden zijn gevallen in metrostation Maalbeek.
Via social media ontstaat de spontane actie #ikwilhelpen, waarbij burgers verblijfplaatsen en vervoer aanbieden.
11:25 De politie heeft zojuist op een persconferentie bevestigd dat er doden zijn gevallen bij de aanslag op metrostation Maalbeek maar om hoeveel mensen het gaat is nog niet duidelijk. Het openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en de bevolking wordt opgeroepen binnen te blijven.
11:28 Er heeft een ontploffing plaatsgevonden aan de Wetstraat waar de Belgische regeringsgebouwen zijn gevestigd. Het is onduidelijk om wat voor explosie het gaat, mogelijk is het een gecontroleerde ontploffing door de Explosieven Opruimingsdienst van een verdacht pakket.
Er is een foto verschenen die van de metro zou zijn:
De ontploffing aan de Wetstraat is verricht door de veiligheidsdiensten, het ging om twee vuilniszakken.
Volgens het openbaar vervoerbedrijf MIVB zijn er in Maalbeek 15 doden gevallen.
De Telegraaf meldt: De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zegt met zeer veel afschuw kennis te hebben genomen van de ,,verschrikkelijke en walgelijke aanslag’’ in Brussel waarbij doden en gewonden zijn gevallen. ,,Wij staan stil bij de vele slachtoffers en nabestaanden van deze verschrikkelijke daad’’, aldus de RMMN. ,,Met deze aanslagen in Brussel lijken de aanslagen en terreurdreigingen steeds dichterbij te komen. Wij hopen dat de daders zeer snel worden opgepakt en vragen iedereen nu vooral kalm te blijven en elkaar te omarmen’’, zegt woordvoerder Said Bouharrou van de RMMN.
Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft een verklaring uitgegeven:
Na de aanslagen in België heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) het reisadvies naar België aangepast: hij roept mensen op niet naar Brussel te reizen totdat meer duidelijk is over de situatie. Mensen die in Brussel zijn wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook moeten de luchthaven en de metrostations worden gemeden en is het zaak de instructies van de autoriteiten op te volgen.
De Nederlandse ambassade heeft direct na de aanslagen de Nederlanders in het gebied gewaarschuwd om binnen te blijven. Mensen zijn per sms geïnformeerd om de veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten te volgen en contact te houden met de ambassade. De ambassade zal hen de komende uren ook op de hoogte houden. Mensen met vragen kunnen terecht bij het 24/7 contactcenter: +31 247 247 247. Er is ook een Belgisch crisisnummer: +32 275 373 00.
‘Op dit moment weten we nog niet of er Nederlandse slachtoffers zijn te betreuren. De ambassade staat in nauw contact met de lokale autoriteiten om te achterhalen of er sprake is van Nederlandse slachtoffers’, reageert Koenders dinsdag vanuit Indonesië. Het ministerie heeft extra medewerkers naar de ambassade gestuurd.
‘Dit zijn zeer heftige terroristische aanslagen, die dichterbij komen dan ooit tevoren. Ik kan me voorstellen dat mensen enorm schrikken van dit soort afschuwelijke acties. Dit soort terreur went nooit, juist omdat het zo willekeurig en gewelddadig is. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden van de aanslagen in België en ik heb dan ook mijn condoleances overgebracht aan de Belgische minister en vicepremier Reynders’, aldus de minister.
(einde persverklaring)
Update 14:25 Bij de aanslag op de metro zijn minstens 20 doden gevallen en is er sprake van 106 zwaar- en lichtgewonden. Dat heeft de burgmeester bekend gemaakt op een persconferentie. Bij de aanslag op Zaventem, waarbij een bom ontplofte en een terrorist zichzelf opblies met een tweede bom, zijn 14 doden en 80 gewonden gevallen.
Update 16:30 De NOS meldt dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslagen heeft opgeëist. Op de site van de NOS staat te lezen dat IS dat aan het gelieerde persbureau AMAQ heeft laten weten.
Update 20:00 Komende zondag wordt in Brussel een ‘mars tegen de angst’ georganiseerd. De mars vertrekt om 14.00 uur vanaf het Beursplein, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus de woordvoerder op de site van de NOS.
Voortvluchtig Volgens de Belgische politie zijn twee van de drie aanslagplegers om het leven gekomen bij de aanslag. Vanmiddag bracht de politie een foto van het drietal met een opsporingsbericht naar buiten voor de derde man die nog voortvluchtig zou zijn. De drie mannen, waarvan er dus twee zijn omgekomen, zijn gefilmd door een bewakingscamera. Ze liepen alledrie achter een bagagetrolley. Opvallend op de foto is dat de twee donker geklede verdachten allebei een een handschoen aan hun linkerhand dragen. Er wordt ook wel gezegd dat hier misschien het ontstekingsmechanisme inzat. De derde man op de foto is nog voortvluchtig. De website van de Belgische politie is slecht bereikbaar wegens grote drukte.

Meer over:

belgië, terreur, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.