Joop

Terroristische aanslagen in Brussel

  •  
22-03-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
brusselmetro
Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen op 22 maart
Op de Brusselse luchthaven Zaventem hebben twee explosies plaatsgevonden in de vertrekhal. Het gebouw wordt ontruimd.
Persbureau Reuters meldt meerdere gewonden.
Rond 8 uur hebben zich twee explosies in de vertrekhal voorgedaan. Naar verluidt in de buurt van de balie van American Airlines. Er zouden minstens een dode en meerdere gewonden zijn gevallen. Een bron van de overheid meldt aan de VRT dat het gaat om een terreuraanslag. In de vertrekhal is sprake van een enorme ravage.
(meer nieuws volgt)
Radio 1 meldt dat er meerdere doden zouden zijn gevallen. Persbureau Belga sprak getuigen die stelden dat er eerst geschoten is en er Arabische kreten klonken.
De VRT meldt dat er een derde pakket gevonden zou zijn.
De explosies zouden enorm krachtig geweest zijn. De politie maakt na de arrestatie van Salah Abdeslam nog steeds jacht op twee terroristen, waaronder de bommenmaker Najim Laachraoui. Het dreigingsniveau in België is verhoogd naar 4.
Er wordt gemeld dat er explosies zijn geweest in metrostation Maalbeek/Schuman, in het gart van de Europese wijk.
De Vlaamse omroep VRT meldt dat het bij de explosies op Zaventem ging om een zelfmoordaanslag. Er zouden 5 doden gevallen zijn.
Update 09:51
Persalarm meldt dat er geschoten wordt op het vliegveld Zaventem
De Morgen schrijft: Bij de aanslagen in de inkomhal van de luchthaven van Zaventem zouden minstens 13 doden en 35 zwaargewonden zijn gevallen. Dat meldt de VRT en werd inmiddels bevestigd door Binnenlandse Zaken.
Het openbaar vervoer in Brussel wordt volledig stilgelegd, alle stations worden ontruimd en er wordt gevraagd om niet naar de hoofdstad te komen.
Op Twitter zijn beelden te zien van passagiers die via metrotunnels proberen weg te komen
VRT meldt dat in heel België sprake is van een zogeheten ‘lockdown’, dat wil zeggen dat de overheid mensen verzoekt te blijven waar ze zijn en zich niet te verplaatsen. De communicatienetwerken kampen met ernstige overbelasting.
De VRT meldt dat er voor zo ver bekend geen doden zijn gevallen in Maalbeek.
De Morgen schrijft: An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB, bevestigt dat er vanochtend een explosie is geweest in het metrostation Maalbeek. “De explosie vond plaats in een metrostel dat stilstond in het station. Daarbij zijn met zekerheid gewonden gevallen, die op dit ogenblik geholpen worden door de hulpdiensten”, zegt ze aan Radio 1.
Volgens Belga is er sprake van 11 doden op Zaventem.
In de chaos zijn er veel tegenstrijdige berichten maar naar verluidt is er sprake van twee aanslagen, een op Zaventem en een op metrostation Maalbeek. Op dat laatste station komen meerdere metrolijnen uit.
In heel België worden extra maatregelen genomen, waaronder bij havens en kerncentrales.
Het Rode Kruis heeft de vermissingen-websiote Ik Ben Veilig geopend waar mensen die in de omgeving van de aanslagen verkeerden kunnen laten weten dat ze veilig zijn.
De VRT meldt dat er volgens de brandweer tien doden zijn gevallen in metrostation Maalbeek.
Via social media ontstaat de spontane actie #ikwilhelpen, waarbij burgers verblijfplaatsen en vervoer aanbieden.
11:25 De politie heeft zojuist op een persconferentie bevestigd dat er doden zijn gevallen bij de aanslag op metrostation Maalbeek maar om hoeveel mensen het gaat is nog niet duidelijk. Het openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en de bevolking wordt opgeroepen binnen te blijven.
11:28 Er heeft een ontploffing plaatsgevonden aan de Wetstraat waar de Belgische regeringsgebouwen zijn gevestigd. Het is onduidelijk om wat voor explosie het gaat, mogelijk is het een gecontroleerde ontploffing door de Explosieven Opruimingsdienst van een verdacht pakket.
Er is een foto verschenen die van de metro zou zijn:
De ontploffing aan de Wetstraat is verricht door de veiligheidsdiensten, het ging om twee vuilniszakken.
Volgens het openbaar vervoerbedrijf MIVB zijn er in Maalbeek 15 doden gevallen.
De Telegraaf meldt: De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zegt met zeer veel afschuw kennis te hebben genomen van de ,,verschrikkelijke en walgelijke aanslag’’ in Brussel waarbij doden en gewonden zijn gevallen. ,,Wij staan stil bij de vele slachtoffers en nabestaanden van deze verschrikkelijke daad’’, aldus de RMMN. ,,Met deze aanslagen in Brussel lijken de aanslagen en terreurdreigingen steeds dichterbij te komen. Wij hopen dat de daders zeer snel worden opgepakt en vragen iedereen nu vooral kalm te blijven en elkaar te omarmen’’, zegt woordvoerder Said Bouharrou van de RMMN.
Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft een verklaring uitgegeven:
Na de aanslagen in België heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) het reisadvies naar België aangepast: hij roept mensen op niet naar Brussel te reizen totdat meer duidelijk is over de situatie. Mensen die in Brussel zijn wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook moeten de luchthaven en de metrostations worden gemeden en is het zaak de instructies van de autoriteiten op te volgen.
De Nederlandse ambassade heeft direct na de aanslagen de Nederlanders in het gebied gewaarschuwd om binnen te blijven. Mensen zijn per sms geïnformeerd om de veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten te volgen en contact te houden met de ambassade. De ambassade zal hen de komende uren ook op de hoogte houden. Mensen met vragen kunnen terecht bij het 24/7 contactcenter: +31 247 247 247. Er is ook een Belgisch crisisnummer: +32 275 373 00.
‘Op dit moment weten we nog niet of er Nederlandse slachtoffers zijn te betreuren. De ambassade staat in nauw contact met de lokale autoriteiten om te achterhalen of er sprake is van Nederlandse slachtoffers’, reageert Koenders dinsdag vanuit Indonesië. Het ministerie heeft extra medewerkers naar de ambassade gestuurd.
‘Dit zijn zeer heftige terroristische aanslagen, die dichterbij komen dan ooit tevoren. Ik kan me voorstellen dat mensen enorm schrikken van dit soort afschuwelijke acties. Dit soort terreur went nooit, juist omdat het zo willekeurig en gewelddadig is. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden van de aanslagen in België en ik heb dan ook mijn condoleances overgebracht aan de Belgische minister en vicepremier Reynders’, aldus de minister.
(einde persverklaring)
Update 14:25 Bij de aanslag op de metro zijn minstens 20 doden gevallen en is er sprake van 106 zwaar- en lichtgewonden. Dat heeft de burgmeester bekend gemaakt op een persconferentie. Bij de aanslag op Zaventem, waarbij een bom ontplofte en een terrorist zichzelf opblies met een tweede bom, zijn 14 doden en 80 gewonden gevallen.
Update 16:30 De NOS meldt dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslagen heeft opgeëist. Op de site van de NOS staat te lezen dat IS dat aan het gelieerde persbureau AMAQ heeft laten weten.
Update 20:00 Komende zondag wordt in Brussel een ‘mars tegen de angst’ georganiseerd. De mars vertrekt om 14.00 uur vanaf het Beursplein, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus de woordvoerder op de site van de NOS.
Voortvluchtig Volgens de Belgische politie zijn twee van de drie aanslagplegers om het leven gekomen bij de aanslag. Vanmiddag bracht de politie een foto van het drietal met een opsporingsbericht naar buiten voor de derde man die nog voortvluchtig zou zijn. De drie mannen, waarvan er dus twee zijn omgekomen, zijn gefilmd door een bewakingscamera. Ze liepen alledrie achter een bagagetrolley. Opvallend op de foto is dat de twee donker geklede verdachten allebei een een handschoen aan hun linkerhand dragen. Er wordt ook wel gezegd dat hier misschien het ontstekingsmechanisme inzat. De derde man op de foto is nog voortvluchtig. De website van de Belgische politie is slecht bereikbaar wegens grote drukte.

Meer over:

belgië, terreur, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (480)

OlavM
OlavM23 mrt. 2016 - 12:18

AMERIKAANSE MASSASLACHTING UNIVERSITEIT VAN MOSUL Een duidelijk voorbeeld van waar de woede in het Midden-Oosten op de westerse landen vandaan komt. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/03/22/irakese-academica-schreeuwt-haar-woede-uit-over-bombardementen-op-de-universiteit-van-mosul

5 Reacties
arjenZH
arjenZH23 mrt. 2016 - 18:37

En waarom zouden de Amerikanen die Universiteit van Mosul expres bombarderen en daar onschuldige slachtoffers onder studenten maken?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten23 mrt. 2016 - 19:36

Gelukkig. Dat maakt de aanslagen in Brussel minder zinloos. Waar komt dat toch vandaan, dat weg met ons gevoel?

Flipje Tiel
Flipje Tiel24 mrt. 2016 - 6:26

@A.M. Heupscheuten 23 maart 2016 at 20:36: Calvinisme, latent racisme (de Nobele Onschuldige Wilde), ongevaarlijk doelwit voor "5 minutes of hate", of het gevoel om nog ergens superieur in te zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mrt. 2016 - 9:16

@ A.M Dat is geen ‘weg met ons’, dat is weg met hen: weg met regeringen en militairen die misdaden begaan.

AnthonyB
AnthonyB24 mrt. 2016 - 10:28

Checkt u wel eens bronnen van nieuws voordat u het hier schreeuwend plaatst? Kennelijk niet. De universiteit van Mosul was al geruime tijd in handen van IS,diende als hoofdkwartier. Gestudeerd werd er al een tijdje niet meer, dat het artikel waar u op doelt rept over honderden doden en gewonden onder studenten en docenten lijkt dus niet te kloppen. In het artikel staat ook een foto,volgens schrijver van artikel gemaild door bron van het verhaal, deze foto is slechts een printscreen van een filmpje wat online geplaatst is door IS. De organisatie Mosul Eye, heeft het over 12 burgerslachtoffers en 87 gewonden. https://www.facebook.com/Mosul-Eye-552514844870022/ Even scrollen naar 21 maart

BasVV
BasVV23 mrt. 2016 - 7:47

Er zijn al zoveel "marsen" tegen (zinloos) geweld geweest. Zonder enig effect. Wat zou het psychologisch effect zijn om dat nou eens niet te doen. De daders en aanhangers krijgen dan geen emplooi. Dat lijkt me pas een straf.

peterh2
peterh223 mrt. 2016 - 6:00

We moeten er gewoon aan wennen, de aanslagen volgen elkaar is steeds rapper tempo op en komen ook steeds dichtbij: . Er is geen oplossing voor, ook Wilders heeft die niet wat hij ook roep-toetert. Ondertussen moeten we ook weer niet verbaasd zijn dat de haat tegen de ideologische islam groeit, dat is toch de onderliggende rode draad bij al deze ellende. . Zolang dat onder moslims niet of nauwelijks bespreekbaar is zal dit niet stoppen. Men zal het juk van religie moeten relativeren en afwerpen zoals dat bij het christendom ook gebeurd is. Men zal de oorzaak vooral hier moeten zoeken, samen met culturele onwenselijke gebruiken die niet passen in de westerse wereld. . Religie is een sprookje, geen vrijbrief om jezelf en anderen te onderwerpen of te dwingen zich aan te passen...

Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mrt. 2016 - 23:16

Wat is ervoor nodig om het linkse wegkijkersgilde zover te krijgen dat zij een keer Basta! gaan roepen? Nu is het genoeg geweest! Bloed aan de paal (overdrachtelijk that is). Wij staan pal voor onze westerse waarden en vrijheden, en verdomme we zullen er voor vechten ook. Klaar met het eindeloos kapot nuanceren en invalshoeken verzinnen, theedrinken en passief blijven. Stoppen met de zelfhaat, de weg-met-ons-karavaan en het-westen-vraagt-erom retoriek. Het is oorlog lui, open your eyes. De muzelmannen vinden ons niet aardig meer. Face it. Knuffelen of optreden? Straks hebben we die mafketel van een Wilders aan de macht en dan? Wat een lefbekken in dit land.

4 Reacties
Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mrt. 2016 - 23:17

*lafbekken

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks23 mrt. 2016 - 8:55

Wat ga je doen?

Pasop
Pasop23 mrt. 2016 - 11:02

@frankstraathof "Wat is ervoor nodig om het linkse wegkijkersgilde zover te krijgen dat zij een keer Basta! gaan roepen?" Ga jij op de barricaden staan? Wat voor aanpak ga jij zelf uitvoeren? Ik ben al heel lang duidelijk inzake kwesties als deze: first things first...... Wie heeft Nederland betrokken bij die puinhoop die de Yanks in het midden-oosten veroorzaakt hebben? J.-P, en zijn maatje Wouter. Zolang die op vrij voeten lopen hebben wij geen poot om op te staan tenzij de hypocrisie hoogtij viert. Basta. Laat ten alle tijde zulk soort lafbekken van politici boeten voor hun wanstaltige beslissingen. Maar nogmaals; Frank wat ga jij in praktische zin aanvangen?

Zandb
Zandb23 mrt. 2016 - 17:09

Tja, Frank, wat een nuance om je te realiseren dat niet alle muzzelmannen hetzelfde zijn: Het moest verboden worden Nee, dan uw visie: U bent moslim? Mooi. Dan hebt u nu oorlog met mij want ik sta pal voor mijn westerse waarden; we gaan vechten. En dat de sterkste maar moge winnen en dus gelijk hebben! Maar, beste Frank, denk nou eens heel even echt na: Houden die westerse normen nu juist niet in, dat wij anders zijn? Hoe komt het toch dat u de mensen die hun eigen rechtsstaat serieus nemen ziet als mensen die zichzelf haten, als wegkijkers, als passieve theedrinkers, zelfs als lafbekken. Waarom ziet u maar twee opties: knuffelen OF optreden? Bent u werkelijk zo blind, dat u niet ziet dat er van alles tussen in zit? Bijvoorbeeld, dat je je realiseert, dat "niet alle muzzelmannen hetzelfde zijn", zoals ik opende. We kunnen toch optreden tegen mensen die de wet overtreden? Maar waarom zouden we, hoe kunnen we optreden tegen mensen die de wet niet overtreden? En tot slot: Denkt u echt dat uw oorlog, uw pal staan voor waarden, die u niet eens in de praktijk brengt, ons enig goed gaat brengen? Ach, ik hoef het antwoord niet eens af te wachten: Dat denkt u echt.... Uw enige westerse waarde waar u werkelijk pal voor staat: "Moge de sterkste gelijk hebben."

OlavM
OlavM22 mrt. 2016 - 23:08

WAT TE DOEN TEGEN EXTREMISTISCH GEWELD ? Het went niet, dit soort afschuwelijke aanslagen als vandaag in Brussel. Maar het komt niet echt onverwacht. Het probleem blijft: wat is een effectieve aanpak van de uiterst complexe problematiek, die tot dit soort daden leidt? Het is niet echt een religieus probleem, hoe hard de islamhaters dat ook roepen. Trouwens: ze hebben het zelf vaak liever over islamitische “ideologie”. We moeten de wortels van dit kwaad goed analyseren, om het goed te kunnen bestrijden. Die zijn, denk ik, drieërlei. 1. Het ideologisch extremisme als verschijnsel Het is eigenlijk in de eerste plaats het resultaat van de volgende twee wortels, maar leidt ook een zelfstandig leven als aparte factor. Het heeft onder bepaalde maatschappelijke omstandigheden aantrekkingskracht, zodat het invloed heeft op het geestelijke leven van groepen waar het een vruchtbare bodem vindt. Extremisme is zeker geen exclusieve aangelegenheid van moslims. We vinden het ook bij andere religies –zoals bij het Christendom met zijn Kruistochten, Inquisitie, KKK, Apartheid, IRA, enz., en het Jodendom met zijn kolonisatie van Palestijns gebied-. Religie is dan ook meer een rechtvaardigingsgrond, en niet zozeer grondoorzaak zoals de volgende twee wortels. Want elke religie kan op talloze manieren worden geïnterpreteerd en toegepast, ook in liberale en progressieve varianten. En ook bepaalde politieke ideologieën die niets met religie van doen hebben lenen zich voor extremisme. Het Stalinisme is hiervan een duidelijk voorbeeld. In de huidige tijd speelt extremisme wel duidelijk bij de Islam. Het gaat om een specifieke interpretatie van de eigen religie, waarbij het heilige boek als rechtvaardiging wordt gebruikt. De Koran heeft in deze een vergelijkbare functie als de Bijbel soms bij de christenen. Het is verder belangrijk de waarheid te zien, dat ook, en misschien wel vooral moslims slachtoffers zijn van het extremisme. (Aanslagen in Ankara, Istanboel, Mogadishu, enz.). 2. De oorlogvoering in het Midden-Oosten Al lange tijd zijn westerse bedrijven en de hen ondersteunende regeringen o.a. in het Midden-Oosten bezig geweest hun belangen te behartigen en gewapenderhand te verdedigen. Niet alleen in de tijd van het klassieke kolonialisme en imperialisme hebben legers uit het westen heel wat bewoners van deze landen over de kling gejaagd. Ook in de meer recente tijd hebben ze hun economische en geopolitieke belangen met militaire ingrijpen verdedigd. Afghanistan, Irak, en Syrië..…Meer hoef ik daarover niet te zeggen. Dat gevoegd bij de voortdurende steun aan Israël tegen de Palestijnen heeft enorm veel haat gekweekt in het Midden-Oosten en andere islamitische landen. 3. De sociaal-economische positie van moslims in westerse landen Het is een feit dat o.a. islamitische jongeren discriminatie ondervinden, zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt. Daarnaast leven ze door hun woonsituatie vaak geconcentreerd in bepaalde relatief arme woonbuurten. Dit, soms vermeerderd met andersoortige problemen (gezin, andere relaties, straatcultuur e.d.) leidt nogal eens tot enorme frustratie en meer geneigdheid zich terug te trekken uit de samenleving, zeker als je op negatieve wijze als één gehele groep wordt weggezet. Op hen heeft het extremisme aantrekkingskracht, en kan het als een soort verlossing worden gevoeld. “In het “voortraject werken”, “in de haarvaten van de samenleving zitten” e.d. is een aanpak die in Nederland al geruime tijd wordt toegepast. Dit heeft, als ik het goed zie, een bepaald preventief effect. Maar op de lange duur gaat het natuurlijk vooral om verbetering van de sociaal-economische positie van bepaalde groepen moslims en effectieve bestrijding van discriminatie. Met deze beschrijving van oorzaken –ik zeg het maar voor de slechte verstaander- wordt niet beoogd afschuwelijke, weerzinwekkende daden als de moorddadige aanslagen vandaag in Brussel te vergoelijken. Helemaal niet. Het is wel mijn bedoeling te benadrukken dat alleen door het werkelijk (willen) begrijpen van de achtergronden en het effectief daarbij middelen inzetten –zoals betere educatie, meer arbeidsplaatsen, discriminatie bestrijden, en vooral: beëindiging van de oorlogvoering in het Midden-Oosten als mede-bron van de grote stroom van vluchtelingen en versterking van haatgevoelens- iets gedaan kan worden aan de geweldsspiraal die gaande is. De terrorisme-deskundige Jelle van Buuren gaf vanmiddag en vanavond goed commentaar op de Nederlandse TV. Hij maakte een nuchtere, zakelijke analyse van de situatie en maakte ook goed duidelijk dat Wilders’ reactie nergens op slaat. Het is onzin om iedere jongere die terugkomt uit Syrië zonder enig onderscheid gevangen te zetten. Dat kan gewoon al niet op grond van rechtsstatelijke beginselen, en als er iets is wat je niet wil prijs geven is dat het wel. Dan geef je juist toe aan het extremisme. Daarnaast is het gewoon niet waar dat iedere ex-Syriëganger hier aanslagen zou willen plegen, en is het wel waar dat een aantal deelnemers aan aanslagen in het westen helemaal niet in Syrië (hoeven te) zijn geweest. Het is dus een volkomen verkeerd middel. (Wat dit betreft derailleerde journalist Arnold Karskens volgens mij nogal in het TV-programma “Pauw”).

4 Reacties
arjenZH
arjenZH23 mrt. 2016 - 8:51

"Ook in de meer recente tijd hebben ze hun economische en geopolitieke belangen met militaire ingrijpen verdedigd. Afghanistan, Irak, en Syrië..…" Het is mij echt niet bekend dat wij economische belangen hebben in Syrie of Afghanistan die verdedigd moeten worden. Wat wij tervergeefs hebben geprobeerd is om te voorkomen dat deze landen terroristische broeinesten werden die ons bedreigen. Er zijn heel veel landen waar wij wel economische belangen hebben, bijvoorbeeld in het Verre Oosten. waarom voeren we daar dan geen oorlogen? Misschien heeft de plaatselijke situatie (tribale structuren, slecht bestuur) er ook iets mee te maken en is het een beetje te makkelijk alleen de vinger naar het Westen de wijzen. Wat is jouw alternatief? Gewoon IS haar khalifaat laten vestigen en uitbouwen? Ook sociaal economische omstandigheden en frustratie spelen een rol bij de aanslagen, maar ook die vinden vaak hun achtergrond in een tribale cultuur die vrouwen achterstelt en vooruitgang in de weg staat. De culturele verschil met ons vrije Westen zijn gewoon erg groot. Heb je je wel eens afgevraagd waarom Chinese immigranten wel volop meedraaien in onze samenleving? Kortom veel te makkelijk om alleen het Westen en imperialisme de schuld te geven, hoewel ik erken dat dit ook een rol speelt in de problematiek. Met name grenzen die in het MO aan het begin van de 19e eeuw volledig willekeurig getrokken zijn hebben de hele situatie geen goed gedaan.

OlavM
OlavM23 mrt. 2016 - 14:11

@ arjenZH: [Het is mij echt niet bekend dat wij economische belangen hebben in Syrie of Afghanistan die verdedigd moeten worden.] Die oorlogvoering in het Midden-Oosten gaat in de eerste plaats om economisch belangen. Je moet natuurlijk wel even de moeite nemen om je erin te verdiepen. Wat dacht je b.v. van een gaspijplijn door Syrië? Afzet van Syrische olie in de EU? Afghanistan is al lange tijd een geopolitiek strijdtoneel. O.a. door dit land wordt ook een gaspijpleiding aangelegd. En olie in Irak, Saoedi-Arabië en de Golfstaten? Zie b.v.: http://politiek.tpo.nl/2015/11/19/wij-zijn-parijs-wie-er-baat-bij-hebben-bij-isis-en-onze-olie-en-gasbelangen/ Dit artikel stelt het e.e.a. op eenvoudige wijze aardig op een rijtje. Enkele citaten: -“Het is bekend dat rijke Qatari en Saoedi’s het soennitische ISIS hebben gefinancierd…. Inmiddels kunnen ze heel goed op eigen benen staan door de olievelden die ze in handen hebben.” -“De eeuwige strijd tussen de twee grootste stromingen binnen de islam lijkt nu gebruikt te worden om olie- en gasbelangen zeker te stellen.” -“Daar wordt nu kennelijk over vergaderd door Rusland, VS en Frankrijk. De vragen die daarbij gesteld worden zijn: “Wat doen we met Assad en hoe herverdelen we het Midden Oosten en de olie- en gasbelangen?” Daarna vernietigen ze ISIS gezamenlijk als wisselgeld.” - “De moraal van het verhaal is dat de geopolitieke belangen ons lot bezegelen. Zonder deze mislukte spelletjes zouden er geen globale terroristische groeperingen bestaan en zou er geen aantrekkingskracht van uitgaan.” En b.v.: http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/jun/16/blowback-isis-iraq-manufactured-oil-addiction De Amerikanen hebben zelf via de CIA hun monsters gebaard: Al Qaida en ISIS.je moet het wel even willen uitzoeken, natuurlijk. En die “tribale cultuur” is een totaal onverantwoorde generalisering. Wat Afghanistan betreft kan de je daarvan nog spreken, maar b.v. Irak en Syrië waren en zijn nog voor een deel ontwikkelde landen. En b.v. Marokko is ook niet zo eenvoudig neer te zetten. De werkelijkheid is inderdaad tamelijk eenvoudig: het kapitalistische, imperialistische westen vormt met zijn enorme belangen in met name energievoorziening de belangrijkste oorzaak van de oorlogvoering in het Midden-Oosten.

arjenZH
arjenZH23 mrt. 2016 - 18:34

Wil je nu echt met droge ogen beweren dat we Assad willen afzetten om een een gaspijpleiding door Syrie aan te kunnen leggen? Denk je echt niet dat Assad dat ook gewoon had toegestaan als we er genoeg voor hadden betaald? En op welke wijze zat Saddam Hussein onze oliebelangen ineens in de weg? Wij hebben absoluut verkeerde keuzes gemaakt in het Midden Oosten en verkeerde partijen gesteund, maar een groot economisch complot wordt alleen gezien door mensen zoals jij die niets van economie snappen. Het Westen heeft in veel landen economische belangen zonder dat daar oorlogen gevoerd worden, de verbanden die jij suggereert zijn er niet of in ieder geval niet in die mate waarin jij ze wilt zien.

Mark Huysman
Mark Huysman23 mrt. 2016 - 22:10

@ arjenZH: [En op welke wijze zat Saddam Hussein onze oliebelangen ineens in de weg?] Dat laat dit artikel aardig zien. http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/20/iraq-war-oil-resources-energy-peak-scarcity-economy Het citeert een rapport dat in april 2001 in opdracht van Cheney gemaakt is: "Iraq remains a destabilising influence to... the flow of oil to international markets from the Middle East. Saddam Hussein has also demonstrated a willingness to threaten to use the oil weapon and to use his own export programme to manipulate oil markets. This would display his personal power, enhance his image as a pan-Arab leader... and pressure others for a lifting of economic sanctions against his regime.” [maar een groot economisch complot wordt alleen gezien door mensen zoals jij die niets van economie snappen.] Volgens mij snap jij niet dat olie een wapen is en dat de Amerikanen zich zorgen maakten over het feit dat Saddam dat wapen gebruikte om zijn positie te versterken. [Het Westen heeft in veel landen economische belangen zonder dat daar oorlogen gevoerd worden] Ja, maar soms lukt het niet om landen met puur economische, politieke of diplomatieke middelen te domineren, zoals in het geval van Irak. De ‘sancties’ leidden tot de dood van een half miljoen kinderen (‘de prijs waard’, volgens Albright) maar niet tot volgzaamheid van Saddam. Vandaar dat de Bush-clan op zoek ging naar andere middelen om Saddam op de knieën te krijgen. Uit hetzelfde Cheney-rapport: “The United States should conduct an immediate policy review toward Iraq including military, energy, economic and political/diplomatic assessments. The United States should then develop an integrated strategy with key allies in Europe and Asia, and with key countries in the Middle East, to restate goals with respect to Iraqi policy and to restore a cohesive coalition of key allies." 5 maanden later vlogen de vliegtuigen in het WTC en konden de Witte Huis gangsters beginnen aan de voorbereidingen van hun illegale alles-vernietigende oorlog tegen Irak.

Mostafa
Mostafa22 mrt. 2016 - 23:05

De moordenaar van Els Borst had christelijke motief en dus een terroristische aanslag, maar waarom gingen de poppen en de kabouters in dit land niet meteen aan het dansen ? Ook vreselijk toch? ook religie waanzin toch ? Was dat niet de schuld van het Christendom ??!!

16 Reacties
Xander1976
Xander197622 mrt. 2016 - 23:16

Het christendom heeft veel schulden. Het enige wat jij hier kan doen is roepen 'zij deden het ook'. Verder kan jij alleen als elke andere moslim 'arme Palestijnen' roepen. Laat de omringende moslimlanden wat van hun pijn verzachten. Nee, dat doen ze niet, want dat is het enige, naast de lande met olie, dat ze hun rug rechtop kunnen houden tegenover het westen. Moslims geven geen reet om de Palestijnen, alleen als het in hun eigen straatje past. Doe eens aan zelfreflectie, maar dat komt niet in jullie woordenboek voor.

Schoop Jouten
Schoop Jouten22 mrt. 2016 - 23:28

Ach Mostafa, die "tu quoque" gaat 'm echt niet meer worden, daarvoor slaat de teller van islamitisch geweld het een beetje te ver uit, jeweetwel na al die andere islamitische aanslagen in de hele wereld. Dit soort pogingen om de islam te verschonen van elke kritiek is niet alleen kinderlijk te weerleggen het is ook nog eens giftig voor het debat. Nog een prettige avond!

Alessandro2
Alessandro222 mrt. 2016 - 23:35

Het lijkt voor u een beetje moeilijk onderscheid te kunnen maken tussen een alleen opererende gestoorde moordenaar en een netwerk van door haat gedreven kamikazes die erop uit zijn om met alle middelen samenlevingen te ondermijnen en te ontregelen. U heeft probeert toch niet het christendom als zondebok aan te wijzen hoop ik? Gezien de ernst van de gebeurtenissen lijkt mij dat het slechtste argument dat er maar te verzinnen is.

JoostHelder
JoostHelder23 mrt. 2016 - 1:14

Nonsens, dat was geen terrorisme. Een criterium van terrorisme is dat het tot doel heeft anderen te bewegen iets te doen of iets te laten. Daardoor is vereist dat een aanslag wordt opgeëist en de motieven kenbaar zijn, dat heeft de moordenaar van Els niet gedaan. Helaas Mostafa, slechte poging.

peterh2
peterh223 mrt. 2016 - 5:51

Enig realiteitsbesef is u vreemd? . De moordenaar van Els Borst handelde inderdaad uit christelijke motieven, maar er is geen enkele andere christen of autochtoon die zijn gedachten proberen te bagatelliseren, relativeren of goed te praten. Hetzelfde met Breivik trouwens. . Er zijn substantiële groepen binnen de islam die radicale ideeën hebben, salafisme is geen doordraaide eenling. Zolang de hand niet in eigen boezem gestoken wordt zou ik maar een toontje dimmen...

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome23 mrt. 2016 - 6:43

Religie is intrinsiek slecht. Een meerderheid van christenen belijdt het christelijke geloof daarom al lang niet meer. Bij de islam zijn moslims nog lang niet zo ver. Hun praktijk van straffen, geweld, onderdrukking van minderheden en andersgelovigen of nog erger, ongelovigen is ronduit middeleeuws. Bovendien zien moslims hun geloof ondanks alle verschrikkingen die het met zich meebrengt als het enige ware en goede, u incluis.

Robert Follon
Robert Follon23 mrt. 2016 - 6:45

Draai het eens om: wellicht moet je jezelf dan eens afvragen waarom het 'andersom' zo is... Daarnaast was Bart van U gewoon geestesziek (hij had even daarvoor ook zijn eigen zus vermoord), wil je nu beweren dat iedereen betrokken bij de aanslagen in o.a. Verviers, Brussel (Joods Museum, Zaventem, Metro), Parijs (Hebdo, Bataclan), Madrid, Londen alleen maar 'gek' is? Als dat zo is, dan trekt de Islam dus het hoogste percentage geesteszieken aan...

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mrt. 2016 - 6:52

'dus een terroristische aanslag' Misschien moet je even de definitie van terrorisme opzoeken.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 mrt. 2016 - 6:54

Ik vind dit eerlijk gezegd een nogal gezochte vergelijking. De moord op Els Borst was een solistische niet geplande daad gepleegd door een man met een psychiatrische stoornis. Terwijl de aanslagen in Brussel grondig zijn voorbereid en zijn uitgevoerd door meerdere daders die willens en wetens en waarschijnlijk bij volle verstand zo veel mogelijk slachtoffers wilden maken.

tinekea2
tinekea223 mrt. 2016 - 7:11

omdat er niet in de hele wereld continu gemoord wordt vanwege het christendom, wel vanwege de islam?

Jacob2
Jacob223 mrt. 2016 - 7:13

Ik begrijp dat u de motieven van de daders kent? Maar heeft het nu wel of niet met religie te maken? Overigens is u voorbeeld echt appels met peren vergelijken, dat weet u hopelijk ook wel.

ratio2
ratio223 mrt. 2016 - 7:54

Volgens mij was het geen terroristische aanslag, want het doel was niet om angst in te boezemen bij anderen. Wat het wel is, is een gerichte, religieus-geïnspireerde moord. Zeker omdat de moord niet werd opgeëist en mevrouw Borst ook niet algemeen doelwit was van conservatieve christenen zie ik dit niet als terroristische aanslag. Het duurde maanden voordat duidelijk was wie het had gedaan en waarom, als terrorist doe je het dan niet goed... En verder, als een gekke pastoor of imam een overspelige vrouw zou vermoorden, noemen we dat toch ook geen terroristische aanslag? Ook denk ik dat je de term terroristische aanslag niet te breed moet gaan trekken, anders roept straks Wilders nog dat elke moslim die door rood rijdt daarmee een terroristische aanslag probeert te plegen. Als je graag zoekt naar christelijk terrorisme zou ik eerder verwijzen naar die aanslagen op abortus-klinieken in de VS. Dat zijn aanslagen die gepleegd worden in een bredere context en onderdeel zijn van c.q. geïnspireerd zijn door een haat-campagne tegen abortus en degenen die die abortussen uitvoeren.

Overdeweg
Overdeweg23 mrt. 2016 - 10:20

@Mostafa Het Christendom zal indirect incidenteel echt wel eens een 'Judas' voortbrengen. Het alarmerende is echter dat het voortbrengen van 'Judassen' binnen de Islamitische wereld op veel grotere schaal gebeurt en bijna een structurele aard heeft. En dat is iets dat iedereen zeer ernstig aan het nadenken zou moeten zetten in plaats van het in stand houden van een misplaatste illusie.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos23 mrt. 2016 - 12:15

Omdat het een uitzondering betreft. Hoeveel christelijke massamoorden hebben we in Nederland. Hoeveel aanslagen met tientallen doden? Precies. Dan zouden we echt wel een discussie hebben over het christendom en terecht natuurlijk. Als het om de islam gaat zijn we opeens erg voorzichtig.

Silvio Dante
Silvio Dante23 mrt. 2016 - 13:58

@Moustafa, “waarom gingen de poppen en de kabouters in dit land niet meteen aan het dansen ?” Door het gebruik van de woorden “poppen en kabouters in dit land (..) aan het dansen”, stel je eigenlijk helemaal geen vraag. Je geeft een oordeel over de emoties als gevolg van Brussel.

Mostafa
Mostafa23 mrt. 2016 - 17:06

Silvio, Nee, ik geef een voorbeeld van niet moslims terroristen op basis van hun geloof, zoals U en Breivink en Bush die de opdracht van God had om Irak aan te vallen, dat zei hij zelf: '' ik heb met God gesproken...ect...Weet u het nog?

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 21:43

Ga vooraan staan, democraat vul het plein, het park, de straat ga in eendracht, zij aan zij laat je tranen, schrei en toon je trots gelaat. Ga vooraan staan, democraat je voelt woede, je bent kwaad maar laat in al je smart je democratisch hart niet overslaan naar haat. Eranos

1 Reactie
Casparus2
Casparus223 mrt. 2016 - 6:37

+1

Doppert2
Doppert222 mrt. 2016 - 21:28

Ondertussen in Nederland op z'n smalst: http://www.bndestem.nl/regio/breda/excuses-burgemeester-depla-na-politieactie-na-tweet-over-applaudisserende-moslimkinderen-1.5851109 Het lijkt rechtstreeks afkomstig te zijn uit de film 'Das Leben der Anderen", maar dat is dus de realiteit in Nederland.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 mrt. 2016 - 21:19

Een aantal zinnige reacties hier tussen de inmiddels 400+, maar man, wat een hoop baarlijke nonsens wordt er weer te berde gebracht. Te moe om op veel onzin in te gaan. Schenk nog maar een glas rode ''vin bio'' in en ga daarna naar bed. Je suis Charlie! Je suis un Belge!

panterarosso65
panterarosso6522 mrt. 2016 - 20:23

klinkt lullig maar wilders zijn punt klopt wel, dat syriegangers hier vrij kunnen rondlopen is stompzinnig

4 Reacties
H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 21:51

panterarosso65 Deze stelling/opvatting van Wilders is misleidende goedkope retoriek.Alleen de niet-nadenken laten zich hierdoor misleiden. Als ze Nederland binnen willen, komen ze toch wel, de kwaadwillenden. Een binnenkomende vluchteling heeft echt de spullen niet bij zich om een bomgordel of bom te maken. Die rommel moet so wie so het land op een andere manier binnengesmokkeld worden. En als kwaadwillende in Nederland wonen en hier aan de spullen kunnen komen, hebben ze die vluchteling niet nodig. Laat je toch niet zo voor de gek houden.

slopsma
slopsma23 mrt. 2016 - 11:46

Eranos 22 maart 2016 at 22:51 Het is geen goedkope retoriek, hij heeft gewoon gelijk! Van het begin af aan, de nationaliteit afpakken, en op de internationale opsporingslijst zetten. Dan wordt het reizen door al die landen al een heel stuk ingewikkelder, en de pakkans veel groter. Grensbewaking helpt natuurlijk ook. Die terug gekeerde syriegangers zijn tikkende tijdbommen, dat snapt toch een kind! En zo krijgt Wilders elke keer weer gelijk!

Zandb
Zandb23 mrt. 2016 - 17:12

Tja, ik vind het ook stompzinnig dat u hier vrij kunt rondlopen. Het is maar goed dat ik waarschijnlijk de enige ben, anders had u een probleem.

H.Witte
H.Witte23 mrt. 2016 - 23:41

Slopsma. >Hij heeft gewoon gelijk> Deze zin kan niet en slaat bovendien elke discussie dood. Je kan hooguit zeggen 'Ik vind dat hij gelijk heeft'. Als je zo zeker van je zaak bent heb je vast al wel eens de lotto gewonnen.

nomen nescio
nomen nescio22 mrt. 2016 - 20:16

@arjenZH Heb ik het gehad over het oppakken van hele groepen mensen? Nee dus.

Ulltrafox
Ulltrafox22 mrt. 2016 - 19:35

Ik blijf erbij dat dit niet de schuld is van de islam. Maar wel van het neo liberale globalisme en de verdergaande uitbuiting van arbeiders. Die zonder dralen bij met bosjes maar aan de kant worden getrapt. Geen toekomst is de voedingsbodem van terreur, niet de islam of welke religie dan ook.

8 Reacties
Cees Groninger
Cees Groninger22 mrt. 2016 - 21:19

Achterhaalde nonsens; terroristen zijn de intellectuelen, goed geschoolden. De koran is voor hen hun instructieboek. En geen toekomst? Waarom zien we als enige terreurdaad van de white trash het leggen van varkenskoppen?

Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 21:32

Dan is het wachten op al die nederlanders in noord oost groningen die al decennia weinig perspectief hebben en die dus aanslagen gaan plegen..... Wat een jaren 70 kletsverhaal...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 mrt. 2016 - 22:11

De Islam kan nergens de schuld aan hebben, zoiets bestaat niet. De Islam is een verzameling geloofsopvattingen en geloofspraktijken. Maar het zijn wel allemaal moslims en ze beroepen zich op de Koran. Zo eenvoudig is het. Het is een soort mode geworden om moslims de hand boven het hoofd te houden, meestal om Wilders niet te voeden. Goedbedoeld natuurlijk maar dit doen we niet als het gaat om stalinisme, kapitalisme of andere overtuigingen waar uitwassen plaatshebben, uitbuiting en geweld uit voortkomen. Het feit is dat we de hoeveelheid aanslagen wereldwijd door moslims niet meer kunnen bijhouden, zoveel zijn het er (en de sympathisanten lopen in de miljoenen, van Mali tot Afghanistan). Net als het aantal mensen dat beweerd dat het niets met de Islam heeft te maken. Ook niet meer bij te houden. De crisis van 2008 lag overigens niet besloten in het kapitalisme maar werd veroorzaakt door een stel 'extremistische gekken'. Toch?

Cees Groninger
Cees Groninger22 mrt. 2016 - 22:26

@ultrafox: misschien om je geest eens te verruimen, een andere blik op te krijgen: http://www.hpdetijd.nl/2016-03-22/brussel-belgie-is-het-nou-eindelijk-klaar-met-dat-islamgeknuffel/

JanB2
JanB223 mrt. 2016 - 0:39

Je hebt hier zonder meer een wezenlijk punt. De neoliberale samenleving staat inderdaad (mede) aan de basis van dit terrorisme. Iedereen wordt genaaid waar hij of zij bijstaat in deze samenleving. Er is continu onrust en onzekerheid. Mensen, autochtoon en allochtoon verliezen hun baan, hun inkomen, hun zekerheid en als het echt tegenzit zelfs vollédig de boot. Onder autochtonen leidt dat niet tot haat. Wie of wat zouden ze immers moeten haten? De westerse samenleving of cultuur? De Europeanen? Nee, want dat zijn ze zelf. Bij allochtonen echter, die een apparte, redelijk gesloten groep binnen de samenleving vormen, ligt dat anders. Daar vertaalt het uitblijven van succes of het verlies van een baan en inkomen zich wel degelijk snel naar negatieve gevoelens jegens "de anderen". Ze zijn immers (vrijwel) nooit door een Turk, een Marokkaan of een Somaliër ontslagen. En vrijwel altijd waren het autochtone verneuksmoelen die het slechte nieuws brachten dat je niet meer nodig was alsof het de normaalste zaak van de wereld was, of dat je niet in aanmerking kwam voor een baan. Of dat je geen recht op enige compensatie had want dat werd te duur. En altijd was het omdat andere Europeanen zich nog meer wilde verrijken, zoals het ook altijd een politicus van autochtone komaf was die (als slaaf van het grootkapitaal) zich 3 keer in de rondte lulde en verkondigde dat er geen uitkering meer voor je inzit, om je vervolgens ook nog snel even een gebrek aan zelfredzaamheid te verwijten (alsof het allemaal JOUW schuld is). Dat gaat wringen op den duur. Zozeer zelfs dat haat en afkeer het gevolg zijn. De menselijke natuur werkt nu eenmaal zo. In een meer sociale samenleving heeft radicalisering daarentegen inderdaad veel minder kans om wortel te schieten. Kortom: niet alleen Rutte is moreel medeverantwoordelijk voor het huidige klimaat van aanslagen maar het hele zootje neoliberale zeloten die van Europa een apenrots hebben gemaakt waar alleen het recht van de sterkste geldt.

tinekea2
tinekea223 mrt. 2016 - 7:13

ik ben het met je eens, bush jr....een levende duivel

ratio2
ratio223 mrt. 2016 - 7:57

De meeste terroristen van 9/11 waren Saoudi's. Niet bepaald slachtoffers van het neo liberale globalisme volgens mij. Als de meeste terroristen nu uit Somalië of Soedan zouden komen zou je theorie wellicht iets meer hout kunnen snijden.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 mrt. 2016 - 20:12

Jan het is al vaak gezegd maar moet blijkbaar herhaald worden : Het zijn niet alleen allochtonen/moslims die getroffen worden door de hardvochtige effecten van de neoliberaliseringsTijdgeest. Waarom slaan die anderen niet allemaal aan het moorden?

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst22 mrt. 2016 - 18:48

http://www.joop.nl/nieuws/groeiende-kans-op-extreemrechtse-terreuraanslag Verwachten we aanslagen uit extreemrechtse hoek,gebeurt er dit. En sinds bovenstaand artikel verscheen hebben we de aanslagen in Parijs ook al gehad.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 mrt. 2016 - 18:12

Ik heb lang gewacht met iets op te merken over de tragedies in Brussel. De nieuwsvoorziening gaat, conform de tijdgeest, gepaard met heel veel bijgewerkte berichtjes, het buitelt allemaal over elkaar een, mensen reageren dan weer heel snel en geëmotioneerd, en je krijgt misverstanden, onenigheid, en ophef. Zoals te verwachten was zijn er grofweg 2 kampen inzendingen te zien: diegenen die 'Brussel' als een op zichzelf staand fenomeen beschouwen, en dan de neiging vertonen om direct op de Islam in te gaan hakken. In de opwinding kan dat gebeuren. Maar ik zie hier vereenvoudigingen in die ik niet aanvaardbaar vind. De anderen proberen het beeld breder en dieper te maken. Volgens hen staat 'Brussel' niet op zichzelf, en dat geldt dan ook voor 'Parijs'. En andere terreuraanslagen. Ze halen er met name de Irak-invasie bij. Maar ook ander Westers ingrijpen in het Midden-Oosten. Nu verwijt het eerste kamp de tweede groep al gauw een 'weg met ons'-mentaliteit, en sterker nog: sommigen menen dat die groep de gebeurtenissen in Brussel bagatelliseert. Beide verwijten kloppen niet, zo heb ik gezien. Groep twee vindt de aanslagen van vanochtend net zo erg als groep één. Ik vind dat vanzelfsprekend, geen zinnig mens zal zeggen: het wás toch niet zo erg? (Ik zeg erbij dat ik vergelijkingen met verkeersdoden of natuurrampen niet passend vind.) Genoemde verwijten maken onderdeel uit van een patroon. Ik heb ze ook gezien in het geval van 'Keulen'. Wie voorzichtig en afwachtend was, kreeg van rechts te horen dat hij dan wel zou menen dat het lot van al die verkrachte vrouwen de schuld van die vrouwen zelf geweest was. Ik heb dat zelf helaas meegemaakt. Ze is gemakkelijk, gemeen, en ontoelaatbaar, die beschuldiging van bagatelliseren. De Irak-invasie. Die staat als model voor veel ander Westers ingrijpen in het Midden-Oosten, maar is ook een singuliere onderneming. Bijvoorbeeld omdat ze op geen enkele manier legitiem was; en ook omdat ze gebaseerd was op redenen die al vóór die oorlog zelf goed en wel op gang was gekomen, als evidente leugens ontmaskerd waren. De laagste (en twijfelachtige) schatting is: honderdduizend doden, onder wie heel veel gewone burgers, mannen, vrouwen en kinderen. Om het leven gebracht met kogels, bommen, napalm (levend verbrand, dus, de methodes van IS lijken daarmee vergeleken ineens minder erg, zou een cynicus zeggen). George W. Bush zei desgevraagd (hij zat buiten op een trap van een overheidsgebouw): dertigduizend doden. Maar dat gelooft behalve Bush jr. zelf niemand in de hele wereld. Zelf was ik aanvankelijk niet verder gekomen dan een schatting van: honderdduizenden burgerslachtoffers. Maar het is naar alle waarschijnlijkheid veel erger geweest: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/03/19/stop-de-leugen-over-120000-slachtoffers-in-irak Stel je het voor: je woont in Irak, bent een hardwerkende burger, en dan komen die dollemannen uit het Westen weer eens op bezoek. Je weet dat ze vooral op je olie uit zijn. Op territoriale controle. Dat ze beslist niet uit humanitaire overwegingen komen, dat is zeker. Bij die slagers uit het Westen (dat zichzelf altijd zo roemt om zijn tolerantie en verdraagzaamheid, en zijn liefde voor de vrijheid) zitten ook nog eens duizenden huurmoordenaars van bedrijven als Blackwater en verwante firma's. Die zijn bijzonder bedreven in folteren, ook nog. En ze zijn geen verantwoording schuldig aan een krijgsraad. Over Blackwater en de slachting door de Westerse coalitie in de stad Fallujah: https://en.wikipedia.org/wiki/Fallujah,_The_Hidden_Massacre https://peterstormschrijft.wordpress.com/2009/11/14/in-fallujah-gaat-het-lijden-door/ Je bent dus die hardwerkende Irakese burger. Nou, in 2011 zie je de aftocht van de Westerse troepen een aanvang nemen - als je nog in leven bent. De kans is bijzonder groot dat je familieleden verloren hebt. Misschien ben je baan en huis kwijt. Het land ligt in puin. Er is terreur. Christenen zijn, in tegenstelling tot wat het geval was onder Saddam, hun leven niet zeker. Het Irakese leger is onmachtig. Maar het heeft, omdat de Amerikanen er rare ideeën op na houden (of hun gezicht moeten redden van het eigen Ministerie Van Defensie, onder Donald Rumsfeld), van de Amerikanen mooi en modern materiëel in handen gesteld gekregen. Er is kennelijk ook geld. En er zijn naar het zich laat aanzien nogal wat deserteurs. Mensen die de steven van hun leven wenden. Je ziet, als Irakees overlevende, na al die rampspoed IS geboren worden, en groot worden. In de nasleep van een oorlog die én peperduur voor iedereen was, onwaarschijnlijk veel verdriet en lijden veroorzaakt heeft, niets, maar dan ook helemaal niets van de Amerikaanse beloften heeft helpen realiseren, en een labiele regio nóg veel verder gedestabiliseerd heeft. En je eigen leven ligt aan diggelen. Hoe zou zo een Irakees zich voelen ten aanzien van het Westen? --------- Het voorgaande verhaal kent vele varianten. En ik persoonlijk denk dat het niet helpt om 'Brussel' los te zien van al die verhalen van Westers geweld in reëel bestaande landen in het Midden-Oosten, landen waar reëel bestaande mannen, vrouwen, en kinderen proberen iets van hun leven te maken, maar daar van dat Westen bijzonder weinig gelegenheid toe krijgen. Iemand schreef hieronder: ik vind 'Brussel' heel erg, maar ik persoonlijk hoor niet bij die 'we', die al die ellende in het Midden-Oosten veroorzaakt hebben; integendeel, ik was tegen al dat Westers geweld in het M.-O. Dat is een gerechtvaardigd bezwaar. Maar er is een misverstand: ik gebruik ook 'we' als steno voor: 'het Westen', en dan toch hoor ik ook tot de tegenstanders van die Irak-invasie, bijvoorbeeld. Dat kan samengaan. 'We' zijn niet door een noodlottige keten van gebeurtenissen zelf de oorzaak van de drama's in Brussen, Parijs, enzovoort. Maar evengoed is het Westen een participant in een situatie die gemaakt heeft dat veel mensen in het M.-O. ons haten. En daar moeten we stil bij staan, vind ik. We zijn niet brandschoon, we zijn geen lichtend voorbeeld voor alle vredelievende en vrijheidsgezinde mensen in de hele wereld. Alleen 'Irak' al bewijst dat dat niet zo is. Je zou een essay kunnen schrijven waarin je probeert aannemelijk te maken dat zonder 'Irak' de aanslagen in Parijs en Brussel niet gepleegd zouden zijn.

14 Reacties
Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 19:08

Sterker nog Frank. Zonder de romeinen, perzen en hunnen was het misschien ook wel niet gebeurd..... Aan de andere kant: op het moment dat moslims worden onderdrukt door een dictator zoals hoessein, assad, mubarak etc verwijten moslims het westen weer dat ze niet ingrijpen en " hun broeders" laten vermoorden......Mee eens?

watsgebeurt
watsgebeurt22 mrt. 2016 - 19:52

Mooi levendig verhaal. Maar de vraag is of deze hardwerkende Irakees een soenniet of sjiet was. Dat was namelijk ten tijde van het regime van Saddam een vrij groot verschil. Hebben de bommen van de VS voor een soenniet voor of tegenspoed gebracht en waarom? Hebben de bommen van de VS voor de Iraakse sjiieten voor of tegenspoed gebracht? Weet u echt het antwoord?

Geert4
Geert422 mrt. 2016 - 20:27

Frank, je spreekt weliswaar over de "tragedie" die vandaag heeft plaatsgevonden, maar wat probeer je nu uiteindelijk duidelijk te maken? Het zou zo kunnen overkomen dat je enig begrip hebt voor de aanslagen in Brussel en elders?!

Poezenmens
Poezenmens22 mrt. 2016 - 21:24

Een verhelderend betoog, Frank. Ik voeg er nog iets aan toe: de bemoeienis van het Westen met het Midden-Oosten in 1916 na het uiteenvallen van het Ottotmaanse rijk, met het Sykes-Picot-verdrag waarmee alle ellende eigenlijk is begonnen: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sykes-Picotverdrag

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович22 mrt. 2016 - 21:56

Je had nog langer moeten wachten met je reactie, dan had je het misschien wel bij het juiste eind gehad. Ik hoop dat je de waarheid gaat zien, weg kijken is niet langer mogelijk

Van der Wal
Van der Wal22 mrt. 2016 - 23:00

Zeldzaam slecht geinformeerd gelul. In Irak maakten de diverse facties elkaar af in een machtsstrijd, die mogelijk was geworden omdat Hoessein weg was. En omdat ze zo'n hekel aan Westerlingen hebben maken de Syriers elkaar nu af (inplaats van Westerlingen). Je verklaring snijdt alleen hout als ISIS et al alleen maar Westerlingen doodmaakt. ISIS maakt juist voornamelijk andere moslims dood. Strijd om de macht is dan de redelijke verklaring. Dat het de schuld van het Westen is is wensdenken.

Siso
Siso23 mrt. 2016 - 0:07

@Frank Lenssen Bar slecht verhaal, bovendien totaal verkeerd perspectief en geheel verschoond van enig historisch besef. Pseudo-wetenschappelijk gewauwel. Je lijkt te suggereren dat de haat in het M-O mede ontstaan is vanwege met "Westers geweld" of "de inval in Irak" (dat is tenminste het thema dat steeds terugkerend is in je betoog) en dat er zonder "Irak" mogelijk geen of minder aanslagen zouden zijn geweest. Begin eens te denken aan een essay dat NIET begint bij Irak, maar bijvoorbeeld: gijzelingen, kapingen en de oorlogen in het midden-oosten, allen in de vorige eeuw, al dan niet in "reactie" op de stichting van Israël of de kruistochten of islamitische veroveringen van centraal Azië, delen van Europa etc etc etc of elk willekeurig ander punt in de geschiedenis, de afgelopen honderden, zo niet duizenden, jaren waarin en gevochten en gemoord wordt "in reactie op de actie van een ander". Waarin er haat was, zogenaamd ontstaan door de ander in de voorafgaande periode. Mijn tip voor het onderwerp van je essay: Mensen zijn beesten die geweld plegen tegen andere mensen en vervolgens hard roepen dat dat geweld noodzakelijk was vanwege de ander. Mijn tip voor de conclusie van je essay: Degene die bloed aan zijn handen heeft, heeft gewoon bloed aan zijn handen. Ongeacht het voorwendsel. Punt uit.

jellevwal
jellevwal23 mrt. 2016 - 7:15

@ lenssen Westerse terreur tegen Moslims is al veel langer aan de gang, onze roemruchte VOC verbood al in de 16ee eeuw Moslims in de Gordel van Smaragd handel te drijven. Die dreven b.v. handel op Afrika, al duizenden jaren. Moslims zijn de grootse groep mensen in deze wereld, een anderhalf miljard. Het enige land waar ze wat te vertellen hebben is Iran. Als je dan ook nog de schuld krijgt van je eigen ellende, wordt je volgens mij heel boos.

Gringo2
Gringo223 mrt. 2016 - 7:49

Frank, je schrijft: "Hoe zou zo een Irakees zich voelen ten aanzien van het Westen?" Ik denk dat de "gemiddelde" Irakees er alles voor over zou hebben om in dat westen een nieuw leven op te bouwen. Die haat jegens het westen valt reuze mee. Ik word in die mening bevestigd door de miljoenen vluchtelingen die uit die regio richting het westen trekken. Er is een relatief kleine groep die zich aansluit bij IS. Misleid door charlatans die hen wijsmaken dat de schuld bij het westen ligt en niet bij hun eigen corrupte dictators en religieuze leiders waar deze charlatans zelf ook deel van uitmaken. Helaas zorgt die relatief kleine groep voor onnoemelijk leed voor de "gemiddelde Irakees" én voor ons in het westen. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Wat dan de Nederlandse IS strijders drijft is weer een ander verhaal. Al dat leed dat jij beschrijft is hen sowieso niet overkomen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 mrt. 2016 - 10:04

Dank voor de reacties - zoals ik verwacht had zijn er twee soorten commentaren: zeldzaam slecht verhaal, eenzijdig, gelul; en er zijn complimenten. Men nam moeite, hoe dan ook. Natuurlijk sta ik achter datgene dat ik schreef. Onverkort. Wegkijken doe ik natuurlijk niet; dat woord is inmiddels zo een draak van een cliché geworden, dat het geen enkele kracht meer heeft. Hoewel: ik vind het wel een prestatie dat er mensen zijn die de vernietingen in Irak kunnen negeren, en nog meer: de ellendige nasleep daarvan. Het is wat: tussen de 500.000 en 1.000.000 mensen werden gemarteld, verkracht, levend verbrand, weggevaagd, als rechtstreeks gevolg van de westerse invasie, en men gelooft op zijn best dat dat kwam door interne stammenstrijd. Dat komt op mij over als een groot gebrek aan het vermogen tot zelfreflectie. Het staat erg angstig, het is laf. Net of al die doden zonder toedoen van het Westen ook in die relatief korte tijd gevallen zouden zijn. Ik noem dat goedpraterij van westerse misdaden; oh ja: wegkijken. Heus. Op mijn beurt vraag ik me af hoe Bush jr., Blair, Balkenende, en hun kompanen eigenlijk nog kunnen slapen. Goed, dat gezegd zijnde: Timwitten oppert dat ik de Irak-oorlog niet verwerkt zou hebben. Ach. Hoe kan ik een oorlog niet verwerken waar ik part noch deel aan had, en zelf geen nadelige gevolgen van ondervond (behalve erg veel plaatsvervangende schaamte)? Heeft Tim die oorlog dan wél verwerkt (dat suggereert hij impliciet)? Ik houd staande dat er een rechtstreeks verband is tussen die invasie in 2003, en de ellende die we nu meemaken; al was het alleen al omdat IS groot kon worden in de ruïnes in Irak, met Amerikaans legermateriëel. Anderen zeggen: als je 'Irak' erbij haalt, waarom praat je dan niet ook over misstanden van veel langer geleden? Nou, het houdt ergens op. De kruistochten, of nóg eerdere geweldsexplosies? Dat is nutteloos. Maar 'Irak' erbij halen is dat niet, omdat het nog vers in het geheugen ligt van iedereen die in 2003 een jaar of 20 was, of ouder. Jongeren kan je hun jeugdigheid niet kwalijk nemen, natuurlijk. Dus zou ik het vreemd vinden dat mensen die nu, zeg, 35 jaar en ouder zijn, de Irakoorlog even wegpoetsen, of vergoelijken. Ze hebben er levendige herinneringen aan, de feiten zijn bekend. Het verdoezelen ervan zal het vinden van vreedzame oplossingen niet dichterbij brengen; en blinde wraakzucht, en draconische maatregelen tegen buitenlanders, asielzoekers, vluchtelingen, die zal averechts uitwerken. Ik zou het argument: ja maar vergeet die Irakoorlog nou eens Lenssen je bent er eentje van Weg Met Ons en zo en de schuld ligt toch bij IS? - dat argument zou ik heel cynisch terug kunnen spiegelen, als ik ongevoelig was: ja maar vergeet Parijs en Brussel nou eens we beginnen met een schone lei en we doen de heel recente geschiedenis (van gisteren bijvoorbeeld) meteen in de vuilnisbak en daarom nemen we dus ook geen maatregelen om het geweld te stoppen... ...ik betoog dus: als je Irak niet meerekent, wegrelativeert (in 2011, nog niet lang geleden hoor, was er de aftocht van de westerse troepen); dan kan je toch ook al bijvoorbeeld Madrid (2004) Londen (2005) wat meer ontspannen bezien? Mijn kernargument: de recente geschiedenis is van het allergrootste belang om het allemaal te begrijpen en naar oplossingen te streven. (Misschien heeft de stormvloed aan nieuwsberichten op internet invloed op de manier waarop wij de recente geschiedenis waarnemen; misschien ook op neurobiologische manier waarop ons geheugen, onze herinneringen gestalte wordt gegeven - interessante vragen, vind ik.) Tenslotte: @ Timwitten: ik transpireer niet omdat Geert voor een aantal Nederlanders een interessante man is. Ik zou ook niet zweten als hij onverhoopt minister-president zou worden; hoewel elk zinnig mens weet dat de man totaal ongeschikt is voor die functie. Maak je dus niet ongerust om mij. @ Geert: zou je beter willen lezen? Je twijfelt over mijn instelling ten aanzien van 'Brussel', en dat begrijp ik niet.

Pasop
Pasop23 mrt. 2016 - 11:06

@siso U heeft de hoop reeds laten varen. Lekker kort door de bocht. Vrij van nuance. Lekker oplossingsgericht.

Pasop
Pasop23 mrt. 2016 - 11:30

@franklensen Je hebt in deze mensen die bereid zijn om ook hand in eigen boezem te steken (=altijd sterk), het plaatje zo totaal mogelijk willen beschouwen en zich ver houden van het polariserende wij/zij. En dan zijn er de van het dak af schreeuwers die het over ‘onze waarden’ hebben terwijl ik heel erg veel twijfel heb over hoeveel Jopers voor het afdwingen van die waarden op de barricaden gestaan hebben in de periode voor 1918/1922 (toen wij democratie overhandigd kregen) en die dus net als iedere andere Nederlander in dit reeds voor ons gespreide bedje geboren zijn maar zich op manieren uiten alsof zijzelf dat alles voor elkaar gebokst hebben. Deze personen verwijten anderen van wegkijken terwijl bij hen zelf zelfreflectie overduidelijk ontbreekt. Deze personen willen heel duidelijk dat hun ergernissen vrijwel exclusief door anderen opgelost worden. Mensen die niks nieuws onder de zon brengen maar zich op de borst slaan voor door anderen verworven verworvenheden.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer23 mrt. 2016 - 11:36

Frank begin nu eens geloof en ideologie los te koppelen en parkeer het geloof even aan de zijlijn, daar waar het overigens thuis hoort, in het privé domein. De ideologie is duidelijk, het streven naar een wereldwijd kalifaat. Het probleem dat is dat in de hedendaagse wereld het christelijke middel eeuwse trucje om samen met de adel de mens -a- arm en -b- dom te houden niet meer werkt. Arm houden lukt de heersende politieke en religieuze orde nog steeds uitstekend, dom wordt lastiger met www en sociale media. Het grootste gevaar voor iedere onderdrukkende ideologie is kennis vergaring van diegenen die je ziet als doelgroep. Kritisch denken en een vergelijking mogelijk maken tussen jouw oerconservatieve onderdrukkende ideologie en het vrije westen is dodelijk voor je gewenste resultaat. Ziedaar de logische angst van de gevestigde geestelijke orde voor de bedreiging vanuit het vrije westen; de gelijkwaardigheid, de rechten, de kennisvergaring, de democratische staatsvorm. Een mensenleven telt niet in de Arabische wereld Frank en vele mensenlevens evenmin. De reden dat in de 70tiger jaren de Jordaanse cavalerie enkele tienduizenden PLO strijders over nacht over de kling joeg en het restant, inclusief Arafat, naar Beiroet verjoeg. De reden dat Hamas menselijke schilden gebruikt in Gaza. De reden dat soennieten en sjiieten vanwege een mohammed opvolgings-discussie elkaar al massaal eeuwen de kop in slaan. Combineer die beide facetten en het zal duidelijk zijn dat de aversie, door religieuze leiders opgestookt tot haat, richting het westen weinig te doen heeft met militaire inzet in het MO. Palestijnen in Gaza, 100duizenden slachtoffers in Irak, colleteral damage in Yemen worden slechts gebruikt om additioneel haat te kweken richting westen. The common enemy. Geen militair ingrijpen maakt hierin weinig verschil. De argumentatie blijft dan hangen bij ongelovige honden, minder dan varkens, zionisten vriendjes etc.. De ideologie, het ultieme doel van een wereldwijd kalifaat, zal natuurlijk volledig falen. De huidige golf van islam terreur is een laatste stuiptrekking van een ophanden zijnde totale implosie van de ideologie. Blijft natuurlijk overeind staan dat bepaalde cultuur & religie combinaties moeilijk met onze democratische rechtsbeginselen in overeenstemming kunnen worden gebracht. Daar rust een schone maatschappelijke taak, en liever een ander oplossing traject dan die welke de afgelopen veertig jaar volledig gefaald heeft.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mrt. 2016 - 14:40

@Frank 'de recente geschiedenis is van het allergrootste belang om het allemaal te begrijpen en naar oplossingen te streven.' Klopt. maar dan moet je niet in 2003 beginnen maar daarvoor. Hoe verklaar je bijvoorbeeld dat de 9/11 aanslagen door sommige Moslims (ook in NL) met gejuich werden ontvangen? Die haat is niet zuiver een reactie op Westers oorlogsgedrag het gaat veel dieper dan dat. Hij wordt gevoed door een diepzittende haat gericht tegen de vrije manier waarop de doorsnee westerling in het leven staat.

arno consu
arno consu22 mrt. 2016 - 18:06

Hoe lang was Parijs ook al weer geleden? Of Charlie Hebdo? Ook deze aanslag zal geen incident blijken. De zoveelste in Europa. Nu in de hoofdstad van de EU. Ze volgen elkaar steeds sneller op en komen steeds dichterbij met steeds grovere middelen.. Meest ironische is nog dat ze hier zijn toegelaten en nog steeds mogen binnen komen. En ook al was er gewaarschuwd. Het werd weggewuifd. Ondertussen klinkt bij het nieuws van de aanslagen het gejuich van 'de andere kant'. Niet meer stiekum maar gewoon openlijk door mensen die hier ook wonen. Duidelijker kan de minachtende haatverklaring niet zijn. En er zal vast wel iemand zijn die dit graag wil bagataliseren maar ik weet wel beter. ................................................. Geweldig toch? Al die culturen en geloven door elkaar.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 20:14

NvdBild: De mensen die aanslagen plegen doen precies wat u van hen verwacht. Het vervelende alleen is dat u niet weet wie die mensen zijn, die bereid zijn om aanslagen te plegen of dat ook werkelijk doen. U weet alleen dat "ze" zijn toegelaten - al is het ook aannemelijk dat terroristen hier geboren zijn - en dat "ze" nog steeds binnen mogen komen. Nogmaals: U hebt geen flauw idee wie dat dan zijn. Dan zijn er mensen "van de andere kant" die juichen. U ziet dat als een minachtende haatverklaring. Een tijdje terug heette het dat er Nederlandse jihadstrijders omgekomen waren. Ik heb mij geërgerd aan de "minachtende haatbetuigingen" die ik hier op Joop las. Wat kan ik daar verder mee? Dit is een vrij land. Iedereen mag blij zijn met de dood van in hun ogen foute mensen. Wat kunt u met haatbetuigingen van "de andere kant"? Ik heb hier op Joop nog van niets gelezen wat er op zou kunnen duiden, dat deze aanslagen "gebagatelliseerd" worden. Ik heb wel het tegenovergestelde gezien: Deze aanslagen zijn veroorzaakt door slap optreden. Niet de terroristen maar de mensen die moslims in ons land toelaten, dat zijn de ware schuldigen. En dan wordt iemand aangehaald die al Iemand die al tien jaar de grootst mogelijke onzin roept en tot nu toe nog nergens gelijk in gekregen heeft. En men roept nota bene dat deze man gelijk heeft gekregen. Kortom: Ik vind dat u zich op glad ijs begeeft als u veel meer mensen dan de ware schuldigen aan deze terreurdaden, beschuldigt. Zonder dat u dat hard kan maken. Als u weet wie zich schuldig maakt aan terrorisme of terrorisme steunt, aarzel dan niet om de namen bij de politie bekend te maken. Beschuldig niemand van wie u niet zeker weet of die schuldig is. En maak zeker niet de fout om de islam - dus de moslims - integraal verantwoordelijk te stellen voor deze terreur; want u hebt geen idee of dat werkelijk zo is.

arno consu
arno consu22 mrt. 2016 - 22:02

Hr. Zandb, Als ik me al op ijs begeef dan is het meestal glad. Maar ik heb het niet gehad over mensen die de aanslag bagataliseren maar die de reactie van 'de andere kant' bagataliseren. En het is niet dat ik het als een minachtende haat verklaring zie, het IS een minachtende haatverklaring. Maakt verder niet uit. Het is duidelijk dat wij met zijn allen een vervelende tijd tegemoet gaan.

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 17:37

Wat moet er gebeuren met mensen die de islam bekritiseren/beledigen?. Op niet mis te verstane wijze richt deze moslim in Engeland de consequenties daarvan aan Wilders. Minder, minder, minder valt erbij in het niet. De woede, de agressie spreekt boekdelen. Vandaag hebben we die woede wederom kunnen zien, het komt niet zomaar uit het niets, het komt m.i vanuit de overtuiging dat de islam het perfecte en enige ware geloof is, wie het daar niet mee eens is zal de gevolgen daarvan moeten ondergaan. Het bovenstaande verhaal tik ik hier neer vanwege de vele Wilders haters op deze site. https://www.youtube.com/watch?v=det7TUsLy8U&feature=player_embedded

9 Reacties
Mostafa
Mostafa22 mrt. 2016 - 19:10

Islam is niet de veroorzaker van de Eerste en Tweede Wereld oorlog. Islam is niet de veroorzaker van slavernij in Afrika. Islam is niet de veroorzaker van jaren lang bezetting van moslims landen in de 19 en de 20 meeuw( Marokko, Algerije, Indoenesie, Nigeria....ect...) Islam is niet de veroorzaker van het afslachten van miljoenen echte bewoners van Amerika en Australië Islam is niet de veroorzaker van het gooien van de Atoombommen op Japan. Islam is niet de veroorzaker van het bezetten van Palestina. Islam is niet de veroorzaker van de Italiaanse Maffia, gelovige Sekten, vrouwenhandelaars en seks met dieren. Ect.....ect....

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 20:24

Een misdaad wegstrepen tegen een ergere. En de mensen die het niet met u eens zijn, noemt "Wildershaters" noemen; daar komt uw reactie in feite op neer. Inhoudelijk heeft u niets te melden. Nou ja, behalve dan dat u meent dat moslims een geloof aanhangen dat "perfect en het enige ware geloof is" - alsof er al geen andere geloven zijn die hetzelfde claimen - en "dat iedereen die het daar niet mee eens is de gevolgen zal ondervinden". Maar moet ik dat op uw gezag serieus nemen? Tot nu toe hebben moslims onderling elkaar aardig bestreden; daar zijn nogal wat slachtoffers bij gevallen. (Vergelijk dat eens met het aantal in Nederland!) Hoe krijgt het enige ware, perfecte geloof dat voor elkaar? Kortom: Loos alarm.

Geert4
Geert422 mrt. 2016 - 21:20

Mostafa: correct, maar als ik alle zaken ga opnoemen waaraan Christenen, Boedhisten, Eskimo's etc allemaal NIET schuldig zijn dan ben ik ook nog wel even bezig. Het gaat om het hier en nu, en (helaas) speelt in het hier en nu de islam WEL een heel negatieve viool.

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 21:22

''Inhoudelijk heeft u niets te melden'' Gelukkig hebben we voor de inhoudelijke reacties altijd jouw doorvlochten hersenspinsels.

Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 21:39

@ mostafa: Helaas is islam wel de oorzaak van het feit dat islamitisxhe landen weinig vooruitgang kennen op socaal, economisch en wetenschappelijk gebied en dat ze veel teveel kinderen produceren voor de beschikbare middelen. En moslims zijn wel degelijk de kampioenen van de slavenhandel , sterker nog, yezidi meisjes worden op dit moment nog als slavin verhandeld. Dat het westen welvarender en dus ook economisch sterker is komt omdat westerse landen het geloof scheiden van de staatsinrichting.

Mostafa
Mostafa22 mrt. 2016 - 22:16

Geert, Palestijnen zijn al jaren onderdrukt en berooft van hun eigen dommen en grond, nog steeds. Ook worden af en toe met fosforbommen platgebombardeerd. Denk aan Gaza en de kinderen.

MarinusCalamari
MarinusCalamari22 mrt. 2016 - 23:34

@Mostafa. Het Ottomaanse rijk speelde wel degelijk een rol in de eerste wereldoorlog Moslims hebben het mogelijk nog bonter gemaakt dan Westerlingen wat betreft het tot slaaf maken van Afrikanen Moslims hebben genoeg gebieden bezet, inclusief delen van Europa overigens, en het uitroeien van de oorspronkelijke bewoners van die gebieden was ook niet echt uitzonderlijk. Vrouwelijke seksslaven zij altijd een specialiteit geweest van de Arabische slavenhandel De islam heeft meer dan genoeg genoeg "gelovige sekten geproduseert" Meer feiten en minder wensdenken graag!

Zandb
Zandb23 mrt. 2016 - 17:19

Kees; ik leg tenminste netjes uit waarom ik vind dat u inhoudelijk niets te melden hebt. En daar kunt u blijkbaar inhoudelijk niet op reageren. Jammer.

Moeder Pietje
Moeder Pietje23 mrt. 2016 - 20:34

Mostafa Je somt een lijstje aan belachelijke gedachten op. Alleen al het feit dat Islam vanaf day one slavernij overal bracht en heel veel zwarte Afrikanen tot slaaf maakte. De rest ga ik niet eens op in want heeft toch geen nut.

Mostafa
Mostafa22 mrt. 2016 - 17:25

De strijd tussen protestanten, die onder Brits gezag willen blijven, en katholieken, die naar aansluiting bij Ierland streven, kostte ongeveer drieduizend levens. Dat is ook een feit. Mijn vraag is : hoe hebben zij deze terroristen namens hun religie met succes tot nu toe de kop ingedrukt, want die hadden geen wilders voor nodig om deze niet moslimse moordenaars te bestrijden. Dezelfde maatregelen moeten zij gaan aanpassen bij deze gore moslims terroristen. Moslims en niet moslims moeten hand in hand de strijd ingaan tegen deze moslims terroristen, is de enige oplossing. Miljoenen mensen op aard beschouwd hun religie als de kern van hun bestaan en dat geld ook voor de moslims, dat is ook een feit.

3 Reacties
Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 18:54

Tja...De strijd in Ierland had niet zoveel met geloof te maken maar met nationalisme. Dit valt dus beter te vergelijken met de strijd van sikhs en punjab. In noord ierland was het dan ook makkelijker om een wapenstilstand te krijgen omdat niemand daar een katholiek of protestant kalifaat wilde stichten. Slechte vergelijking dus. En daarnaast zien we moslimterreur in nigeria, indonesie, india, pakistan, turkije, frankrijk, china, rusland, syrie, egypte, jemen, algerije, mali, ivoorkust, tunesie, marokko, spanje, engeland, nederland, afghanistan, libanon, niger, etc etc etc.....Toch even iets anders dan de ira denk ik....

Mostafa
Mostafa22 mrt. 2016 - 19:14

Hans, als dat niets met geloof te maken hebben, waarom mag een Protestante meisje daar niet verliefd worden op een katholieke knul ?? vroeg was het ook in Nederland zo, weet u het nog ?! Anders vraag het aan je oma.

Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 21:46

@ Mostafa: Niet met die onzin aankomen. Om te beginnen was dat 80 jaar geleden en ten tweede waren er inderdaad een boel mensen die het daar moeilijk mee hadden maar werden meisjes niet gestenigd, met zoutzuur overgoten of op andere manieren vermoord , dit gebeurt in moslimlanden nog elke dag. De strijd in Ierland had werkelijk geen reet met het geloof te maken. Een katholiek die pro engels was werd net zo hard bestreden als een protestant die pro engels was.

koloth
koloth22 mrt. 2016 - 17:14

Het is gewoon weer een false flag aanslag om onze moslimbroeders in een kwaad daglicht te zetten. De N.W.O. moet er komen en ze kijken niet op een paar slachtoffers meer of minder. Dit is jaren geleden allemaal al voorspeld: er wordt nu chaos gecreëerd om straks de N.W.O. er door te drukken zodat we allemaal slaaf worden.

2 Reacties
Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 19:41

''Het is gewoon weer een false flag aanslag om onze moslimbroeders in een kwaad daglicht te zetten'' Jouw moslimbroeders zetten zichzelf in een kwaad daglicht, daar is geen false flag voor nodig.

Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 21:49

Dat denk ik ook. Het is vast de mossad of bewoners van de planeet kyron....

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2016 - 16:47

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
joop69amsterdam
joop69amsterdam22 mrt. 2016 - 17:41

Als je kijkt naar het verleden dan werden dit soort aanslagen gepleegd met politieke motieven. Of het ging om nieuwe politieke stromingen die in de chaos die ze creëerden de macht te grijpen of het was de bestaande politieke macht die de touwtjes strakker in handen wilde hebben. Tegenwoordig moet je voorzichtiger te werk gaan om niet ontmaskert te worden.

jellevwal
jellevwal22 mrt. 2016 - 17:45

Wat je zegt is dat wij dit aan onze politici te danken hebben. Daar ben ik het volledig mee eens, met die kanttekening dat toch niet alle westerse politici het imperialisme van het westen steunen. Toen Rumsfeld in Duitsland steun zocht voor de VS aanval op Irak, verklaarde de Duitse minister van buitenlandse zaken toen, weet z'n naam niet meer, dat hij niet overtuigd was van de noodzaak van de aanval. Het was een emotionele uitbarsting in het openbaar. Verder, al die mensen die niet de moeite nemen verder te kijken dan hun neus lang is, die zijn toch wel wat schuldig. Over de schuld van de plegers van de aanslag vandaag kun je en lange discussie voeren. Mandela was ooit ook een terrorist.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mrt. 2016 - 20:47

'Over de schuld van de plegers van de aanslag vandaag kun je en lange discussie voeren.' Het vermoorden van onschuldige burgers is op geen enkele wijze goed te praten. 'Mandela was ooit ook een terrorist.' In de tijd dat Mandela de militaire tak van het ANC leidde richtte die zich op het saboteren van overheidseigendommen. Totaal andere koek dan het vermoorden van onschuldige burgers.

Viki01
Viki0122 mrt. 2016 - 16:38

Sanne Hulscher, de dochter van Mariska Hulscher, zit in een schoolklas waarin wordt gelachen om de aanslagen vanochtend in Brussel. Ze wil zo snel mogelijk een andere school. Dat vertelt ze op Twitter. Hulscher ziet het niet zitten om haar verhaal te doen in Pauw, waar haar moeder redactielid is. “Mensen moeten wel beseffen dat ik ook maar een meisje van 15 ben en dus niet zomaar met mijn gezicht op de Nederlandse televisie wil. Ook mijn ouders willen dit niet en ik ben het met hen eens.“ Walgelijk.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen22 mrt. 2016 - 17:10

Wat vind je walgelijk: de reactie van de klasgenoten of de gretigheid waarmee Pauw er op springt? Wat mij betreft allebei.

slopsma
slopsma22 mrt. 2016 - 17:26

Verbaasd me niets. Ik heb tijdens 9-11 marokaanse schoonmakers zien dansen van vreugde. Trek je conclusies zou ik zeggen.

Dale S
Dale S22 mrt. 2016 - 15:56

De reacties zijn voorspelbaar. Volgens Rechts is het de schuld van Islam en de EU, volgens Links is het de schuld van Het Westen, Wilders en het gebrek aan stageplekken. Ik heb het op meerdere sites en nieuwszenders zitten volgen en het mag duidelijk zijn dat wij een groot probleem hebben in Europa. Op de MSM wordt er gesproken over het onderschatten van grote van de 'cellen' en het gevaar van de ontbrekende dialoog. Ik heb voor de volledigheid ook even op Marokko.nl gelezen en de reacties aldaar zijn op zijn zachts gezegd ontluisterend. Ook een twitterbericht van een meisje op een Amsterdamse middelbare school waar onder de allochtone studenten een ware jubelstemming ontstond prikkelde mijn irritatie. Ik heb de meningen hier aandachtig doorgelezen en merk dat er een behoefte is aan duidelijke oplossingen en plan van aanpak. Hier mijn 2ct. Wij moeten ons terugtrekken uit de gebieden in het M.O en stoppen met bombarderen. Wij hebben daar niets te zoeken. Vervolgens de grenzen op slot, iig voorlopig, en stoppen met de ongebreidelde immigratiestroom. Bij de al gearriveerde immigranten moet snel het kaf van het koren gescheiden worden en iedere jonge man direct teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Die hebben namelijk een oorlog te voeren in eigen land. Onmiddellijk starten met een onderzoek naar salafistische Moskeeën, het opschorten van het faciliteren van islamitisch onderwijs en het opsporen en vastzetten van teruggekeerde Syriegangers. Verder moet er voorbeelden worden gesteld aan mensen die in woord of daad sympathiseren met de daders of diens activiteiten. Wijken waar er een grote concentratie moslims wonen moeten zeer scherp in de gaten worden gehouden en bij de geringste link met een terroristencel onmiddellijk in grijpen, indien nodig de gehele wijk ontmantelen.. Ik begrijp dat deze maatregelen draconisch zijn en het bij veel Linkse mensen allerlei associaties zal oproepen maar desperate times take desperate measures. De goeden moeten zich realiseren dat zwijgen fout is en de fouten moeten weten dat we ze op het spoor zijn. Molenbeek is een voorbeeld over hoe gesloten de gemeenschap is en dat zij die voor ons terroristen zijn door hen als vrijheidsstrijders worden gezien. Het is nu de tijd om te stoppen met wegkijken en goedpraten, maar ook met doelloos vingerwijzen. Actie dus, voordat het te laat is.

10 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 16:49

''Molenbeek is een voorbeeld over hoe gesloten de gemeenschap is en dat zij die voor ons terroristen zijn door hen als vrijheidsstrijders worden gezien.'' En vergis u niet een Nederlandse wijk als de Haagse Schilderswijk is hard op weg zo'n wijk te worden, voor zover het dat al niet is.

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 16:49

Bravo, dat begint ergens op te lijken.

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 17:00

Wij moeten ons terugtrekken uit de gebieden in het M.O en stoppen met bombarderen. Wij hebben daar niets te zoeken. Vrij naar Geert Wilders neem ik aan. Welnu: Wilders is gewoon een softie. En zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Die man is er alleen nog op uit om stemmen te winnen en zijn eigen vege lijf te redden (letterlijk): troepen terug, grenzen dicht, gauw onder een deken met de kop in het zand en dan sal alles reg kom. Niet dus. We zijn allang partij in het conflict in het Midden-Oosten. Tegen wil en dank, maar we hebben daar inmiddels vanalles te zoeken. Veiligheid op de langere termijn bijvoorbeeld. IS moet worden uitgeschakeld en Saudi-Arabië als bakermat van fundamentalistische onzin moet eveneens worden aangepakt cq in toom worden gehouden. De tijden van holle frasen zijn allang voorbij.

arjenZH
arjenZH22 mrt. 2016 - 17:21

"Wijken waar er een grote concentratie moslims wonen moeten zeer scherp in de gaten worden gehouden en bij de geringste link met een terroristencel onmiddellijk in grijpen, indien nodig de gehele wijk ontmantelen" Jij wilt fascisme met fascisme bestrijden en onze Rechtstaat meteen maar overboord gooien. Je geeft precies de reactie waar de terroristen op hoopten. Ontzettend dom.

Rick2
Rick222 mrt. 2016 - 17:33

Goed verhaal.

jellevwal
jellevwal22 mrt. 2016 - 17:50

Wij zoeken daar olie. In 1916 werd het eerste Britse oliegestookte turbine oorlogsschip in gebruik gesteld, het was ook het jaar waarin de Brit Sykes en de Fransman Picott het Midden Oosten tussen de beide landen verdeelden. Eind dertiger jaren werd Roosevelt voorgerekend dat de VS olie binnen dertig jaar op zou zijn, eind 1944 sloot z'n minister Harold L Ickes een deal met een Saud van Saduie arabië. Begin 1945 ontving Roosevelt die Xaud op de kriuiser Quincy op de Bittermeren buij het Suez kanaal. Saudie arabié is nog stedsd een trowue VS bondgebnoot. De grens met Syrié is bevieligd met een hek en detectorten qwaar geen muis doorheen komt.

Dale S
Dale S22 mrt. 2016 - 18:27

JanB. Dat ik naar Wilders zou refereren is uw aanname, verder probeer ik dus geen holle frasen te bezigen maar iets van een werkbare oplossing te opperen. Er is namelijk geen 1 oplossing en dat weet u best maar we moeten ergens beginnen. Als ik zeg dat wij weg moeten uit het M.O dan bedoel ik dus ook echt weg. Monetaire hulp is uiteraard een noodzaak maar van militaire inmenging moet geen sprake meer zijn. Het is een oorlog binnen islam die zal uitgevochten moeten worden door eigen gelederen. Wil deze religie een vreedzame toekomst hebben dan zal er een vorm van verlichting moeten gegeneerd worden, daardoor zal het eerst een interne strijd moeten leveren. Willen wij als Westen af van de schuldvraag en het boetekleed dat wordt opgedrongen door het Links denkende deel van onze maatschappij dan rest ons niets dan totale terugtrekking. Willen wij een eind maken aan de onvrede binnen onze eigen maatschappij mbt de moslimgemeenschap dan zullen wij streng moeten zijn voor hen die ons niet welgevallig zijn. Hoe cru het ook mag klinken; als je niet voor bent, dan ben je tegen, en ben je tegen dan is er geen plek voor je in onze maatschappij. Daarnaast moeten wij hen die wel willen participeren extra belonen en ondersteunen. Ik wil af van de eeuwige racismekaart, want het heeft niets met ras te maken, het is een religieuze/ideologische oorlog en die dient gestopt te worden. Zo snel mogelijk.

Dale S
Dale S22 mrt. 2016 - 20:14

arjenZH Ik zal de aansluitende zin nog eenmaal herhalen: 'Ik begrijp dat deze maatregelen draconisch zijn en het bij veel Linkse mensen allerlei associaties zal oproepen maar desperate times take desperate measures' Het heeft niets met fascisme te maken en niets doen is geen optie. En praten? Dat hebben we genoeg gedaan. De tijd van praten is echt voorbij.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 20:50

Ik had het op prijs gesteld als u daar geen karikatuur van had gemaakt: "De reacties zijn voorspelbaar. Volgens Rechts is het de schuld van Islam en de EU, volgens Links is het de schuld van Het Westen, Wilders en het gebrek aan stageplekken." Heel veel mensen - vooral ter linker zijde, lijkt mij - begrijpen dat de zaak veel genuanceerder ligt. Ik heb bijna alles gelezen. En ik heb bijvoorbeeld nergens iemand ontdekt die niet begreep dat de daders de aanslagen pleegden. Ik heb wel gelezen dat diverse mensen de daders van motieven voorzien. Tja....

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 20:56

Het is al lang geen oorlog binnen de Islam meer. Dit is begonnen met de amerikaanse inval in Irak. De amerikanen hadden inderdaad niets te zoeken in Irak. Maar ze vielen binnen, richtten een puinhoop aan en vertrokken weer. Toen ze vertrokken kreeg IS definitief alle ruimte. De ambitie van IS beperkt zich echter niet tot de Levant en Irak. IS wil niet alleen heel de Levant, maar daarnaast ook Noord-Afrika en als het even kan Spanje. IS zoekt de confrontatie met het Westen. En als wij niet naar IS gaan dan komt IS wel naar ons. Geen militaire inmenging is al lang geen optie meer. Die kans heeft het Westen definitief laten schieten door in het Syrische conflict openlijk de kant van de oppositie (grotendeels een verzameling tuig en warlords) te kiezen. Die keuze wreekt zich nu.

jellevwal
jellevwal22 mrt. 2016 - 15:33

De My Lai foto van Seymour Hersh, een meisje van een jaar of zeven, zonder kleren, met napalm brandwonden, maakte een eind aan de VS agressie in Vietnam. De VS leerde daarvan, toen de VS de Irak oorlog begon waren er alleen nog embedded journalisten en fotografen, dat wil zeggen, geen foto's meer van de gevolgen van VS bommen etc. Dat is nu nog zo. Het enige wat wij zien zijn video spel achtige foto's van ontploffende VS precisie bommen en raketten. Menselijk leed bij Moslims door VS oorlogen zien we niet. Als dan een paar Moslims bij ons wat bloed vergieten is de wereld te klein. Dat is terrorisme. De EU buitenland mevrouw stond te huilen in Jordanië. Ik vraag me af in wat voor wereld deze mevrouw leeft.

6 Reacties
Hakbar
Hakbar22 mrt. 2016 - 16:33

Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Aanslagen in Europa zijn niet erg, omdat er ergens anders ook leed is?

Meta Foor
Meta Foor22 mrt. 2016 - 16:55

je kunt j eeveneens afvrgen waarom deze EU mevrouw (buitenlndse betrekkingen) te doen had in Jordanie terwijl het hel eparlement (zogenaamd) 24/7 aan het werk was om het convenant tussen EU en Turkye uit t e werken

Jorrt88
Jorrt8822 mrt. 2016 - 16:59

Burgerslachtoffers bij een bombardement acceptabele 'collateral damage' vinden is zeker MISDADIG en bedroevend. Echter het gelijkstellen van dit misdadige gegeven van verder strategische bombardementen tegen IS aan op burgers gerichte aanslagen vind ik diskwalificerend dom. Dan snap je waarschijnlijk het verschil tussen dood door schuld en moord ook niet. Ook de timing zit bij dit soort moralistische miskleunen altijd zeer wrang in de weg. Wanneer klagen we over de inhoud van het blaadje Hebdo? Als de hele redactie net is uitgemoord. Wanneer veroordelen we de bombardementen op IS? Als er net een IS-strijder gericht burgers heeft lopen afslachten in Europa. Totaal gebrek aan inlevend vermogen ten behoeve van het het moralistische betwetertje willen zijn. Gewoon NEE.

jellevwal
jellevwal22 mrt. 2016 - 17:38

Ik dacht dat het duidelijk was wat ik wilde zeggen. 'Wie wind zaait, zal storm oogsten'. Aangezien het westen storm zaait, al sinds 1500 ongeveer, moet het toch niet verbazen dat er wind wordt geoogst. De VS aanval op Irak had als gevolg een miljoen doden, de verwoesting van een land, en het onbewoonbaar maken van grote delen van dat land door een 2000 ton uranium. Kankers en geboorteafwijkingen zullen daar nog miljarden jaren doorgaan. Net als de VS in Ukraine rotzooi trapte, deed het dat in Syrië. Wie meent dat dat geen repercussies oplevert, is in hoge mate naïef.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mrt. 2016 - 17:49

@ niels 'dit maakt het heel moeilijk om dit allemaal te veranderen.' Droom lekker verder. Geweld is van alle tijden. Vroeger sloegen mensen elkaar de hersens in met knotsen, tegenwoordige gebruiken ze drones of bijv. bommen gemaakt van huis tuin en keuken chemicaliën.. M.a.w. het probleem zit hem niet in de technologie, het zit in de mens -het alfa mannetje- zelf. 'dus ook geen beroepsmilitairen meer.' Ik heb ooit een situatie meegemaakt waar beroepsmilitairen levensreddend bleken. Dan verander je acuut van mening en ben je dankbaar dat ze bestaan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mrt. 2016 - 7:14

@niels 'dat kan ook zonder militaire middelen.' Dat kan niet zonder militaire middelen omdat een gek die kwaad wil zelfs met heel weinig middelen al zo gevaarlijk kan worden dat hij alleen nog te stoppen is met militaire middelen. De situatie die ik van dichtbij heb meegemaakt had niets met het MO. conflict te maken maar was de uiterst gewelddadige Molukse kaping in het provinciehuis in de jaren 70. Die kaping was niet met praten te stoppen. Al zou het M.O. conflict morgen over zijn dan geef ik je op een briefje dat er op een dag ergens anders wel weer een nieuw gewapend conflict ontstaat. Iedere gek kan de ingrediënten voor een bom gewoon bij de drogist kopen.

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 15:25

Tijd voor een snoeiharde aanpak. Van IS, van haatimams, van Saudie-Arabië, van Syriëgangers, van geradicaliseerde dwaallichten en van lieden die olie op het vuur gooien waar dat niet nodig is.

1 Reactie
Alessandro2
Alessandro222 mrt. 2016 - 15:55

Me dunkt dat het vuurtje zonder olie al verdomd goed brandt.

hugo bergveen
hugo bergveen22 mrt. 2016 - 15:23

Als ik d reacties hieronder lees hebben we geen salafisten nodig om de rechtsstaat te vernietigen: dat doen we zelf al.

Meta Foor
Meta Foor22 mrt. 2016 - 15:12

het dieptepunt is bereikt in de menselijkheid: de daders -nu bekend dat zij kreten slaakten in arabisch- maakten gebruik van spijkerbommen. Eindelijk kan ik de scheldwoorden gebruiken die ik op dit forum zo vaak zag: walgelijk , afschuwelijk

5 Reacties
JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 15:26

Dat dieptepunt is al eeuwen geleden bereikt. De spijkerbom is gewoon een variant op de granaat met scherfwerking.

Bernie2
Bernie222 mrt. 2016 - 16:16

Buiten twijfel dat dit een afschuwelijke en vooral laffe daad is. Maar dat dieptepunt is natuurlijk al lang geleden bereikt. In het Midden Oosten. Waar drones en onder meer Nederlandse bommenwerpers soortgelijke apocalypses -maar dan veel erger- aanrichten onder vrouwen, kinderen en verzetsstrijders. Pure terreur, laat daarover geen twijfel bestaan. Het gaat niet om goed of fout, het gebeurt. Dit lijkt payback time. En verdomd, ik hoop dat het hierbij blijft.

Meta Foor
Meta Foor22 mrt. 2016 - 16:16

dus het is inderdaad zo dat de principiele drijfredenen van dergelijke figuren een middeleeuws niveau hebben

7anpau1
7anpau122 mrt. 2016 - 17:01

@ Bernie 22 maart 2016 at 17:16 Payback time? Dat was het al 10.000 jaar in het Midden-Oosten, lang voordat de eerste Romeinse legionair er voet aan wal zetten en nog veel langer voor de eerste kruistochtridder of soldaat van een Engels of Frans expeditieleger die kant op ging en ook lang voor de eerste en tweede Golfoorlog. De tweede Golfoorlog was een geweldige blunder en een schending van internationaal recht. Laat daar geen misverstand over bestaan, maar het causaal verband met deze aanslag is vergezocht. De geschiedenis van het Midden-Oosten is sinds Genesis één lange aaneenschakeling van 'payback time'. Maar natuurlijk is het de schuld van het Westen als ze mekaar daar weer eens en masse naar het leven staan. Als we niet ingrijpen is het de schuld van het Westen en als we wel ingrijpen ook. Wat een kolder. Deze gasten die vanochtend meer dan 40 onschuldige mensen hebben vermoord, hebben waarschijnlijk nog nooit een voet in het Midden-Oosten gezet. Als ze al kort het leed aan het Midden-Oosten hebben meegemaakt dan is dat ze dat zelf hebben opgezocht, om 'avonturen' te beleven, te plunderen, te brandschatten, te moorden en te verkrachten nadat ze zijn gewoon lekker groot geworden op Belgische uitkeringen en subsidies.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 18:14

''Dit lijkt payback time. En verdomd, ik hoop dat het hierbij blijft.'' Het wordt inderdaad tijd voor payback. Het wordt tijd dat sommigen van ons dat misplaatste schuldgevoel dat men de rest van ons wil aanpraten afwerpt en dat we keihard gaan interveniëren. Binnen de grenzen van onze eigen vrije westerse samenlevingen en ja, ook in het MO. Het schijnt bij sommigen maar niet te willen doordringen dat niet onze bommen op Irak en Syrië de haat en deze aanslagen veroorzaken, maar dat het voor de islamitisch gehandicapten al voldoende is dat we niet geloven en zeker niet in Allah, dat we een vrije samenleving hebben en dat we het door de bank genomen op alle fronten beter doen dan de uitverkorenen van Allah. Men kan het niet hebben dat de uitverkorenen van Allah opgesloten zitten in een inferieure cultuur. Praten en dialoog helpen niet, dus het wordt de hoogste tijd dat we ze dat hardschiks gaan duidelijk maken. Genoeg is genoeg.

crumb2
crumb222 mrt. 2016 - 15:08

We moeten rustig blijven en kalm en redelijk. Ons niet laten provoceren door een paar verdwaalden, het zijn slechts uitzonderingen. Niet generaliseren en alles over 1 kam scheren. Kansen bieden, acceptatie, de dialoog aangaan, verdraagzaamheid, begrip tonen, de wijken in, meer straat coaches. Meer geld en hulp bij integratie en ons afvragen, “wat is eigenlijk integratie” ? Gun de vreemdeling tijd. Ophouden met hoofdoekmeisjes pesten en ze stage laten lopen. Respect en eerbied voor de “andere” ipv onreine dieren bij zijn gebedshuizen te deponeren. Laten we hoop putten uit de wijze woorden van onze geliefde en standvastige premier : “we moeten waakzaam en scherp zijn maar de angst zal ons niet gaan regeren” ! Goedheid en tolerantie zal immers altijd overwinnen ?

3 Reacties
erwinnijhof
erwinnijhof22 mrt. 2016 - 16:32

"Ons niet laten provoceren door een paar verdwaalden, het zijn slechts uitzonderingen." Dat geloof ik wel, maar een zeer groot gedeelte van de moslims wijst deze strijd niet af zo blijkt ondermeer het onderzoek van Asscher over moslims en hun steun voor IS. Daar zit dus wel een zeer groot probleem. Dat je de problemen met goedheid en tolerantie kunt oplossen heb ik grote bedenkingen bij. Mocht dat mogelijk zijn dan zou het toch zeker ergens in een europees land wel moeten zijn gelukt. Helaas zijn, ondanks verschillend beleid in deze landen, de problemen vergelijkbaar. Dat de oplossing bij autochtonen ligt waag ik dan ook zeer te betwijfelen.

Hans Beek
Hans Beek22 mrt. 2016 - 17:14

@erwinnijhof: Rustig....Ironie....

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 18:34

U wilt dat we ons nog meer wegcijferen. Nog meer kansen bieden, nog meer thee drinken, nog meer pappen en nathouden. Neem me niet kwalijk, maar als op Nederlandse scholen de hoop wordt uitgesproken op zo veel mogelijk slachtoffers dan past maar 1 antwoord en dat is de lange lat. Stoppen met pamperen en uitzetten naar het paradijs, het kalifaat. Mensen kun je niet dwingen en wat we kunnen opmaken uit de laatste 30 jaar is dat men afscheiding wenst en gewoon niet wil participeren. De tweede en derde generatie demonstreren dat waar ze maar kunnen. Op scholen, op marokko.nl, door uitreizen naar yrie en Irak en in het uiterste geval d.m.v. aanslagen zoals vandaag in Brussel. Het feit dat Abdelsalam zich zo lang verborgen heeft kunnen houden in Molenbeek bewijst aan dat hij meer dan bovengemiddelde gesteund werd door de bewoners. Anders was dit niet mogelijk geweest. Wat wij moeten doen is accepteren dat we niet op diplomatieke wijze uit deze impasse kunnen komen. Men zal het westen, onze cultuur en onze vrijheid nooit omarmen . Dit betekent dat keiharde repressie de enige overgebleven optie is. We accepteren immers ook geen nazi's. En die plegen geen aanslagen. Die komen niet verder dan varkenskoppen bij moskeeën leggen.

nomen nescio
nomen nescio22 mrt. 2016 - 14:39

Bij het doorlopen van de bijdragen in deze discussie neem ik waar dat er een soort communis opino is die inhoudt dat je de islamitische gemeenschap niet kunt aanpakken vanwege de misdragingen van een aantal islamitische eenlingen. Dit heet ook wel: de goeden niet laten lijden onder de kwaden. Dat lijkt een mooi principe, maar de harde werkelijkheid is dat toch wel wat regelgeving ken waarbij de overheid de goeden wel degelijk laat lijden onder de kwaden. Mensen worden als oplichters en opgezadeld met een monstrueus controle- en strafsysteem. Vide het PGB en andere uitkeringen. Een paar bejaarden gaan samenwonen zonder dit de SVB te melden en alle alleenwonende bejaarden moeten het zich aan laten leunen dat het aantal tandenborstels in de badkamer wordt geteld. In dit licht. Als terroristische aanslagen strijk en zet worden gepleegd door jonge mannelijke islamieten dan kan ik heel veel begrip opbrengen voor het preventief oppakken en zorgvuldig screenen van de hele groep en hun directe omgeving. Dat daar veel goeden onder zullen lijden vind ik toch veel minder erg dan tientallen doden omdat we ons te netjes gedragen.

12 Reacties
Spelchecker2
Spelchecker222 mrt. 2016 - 15:39

Dan gooien het kind (de democratische rechtsstaat) dat we proberen te redden, met het badwater weg!

Dunya2
Dunya222 mrt. 2016 - 15:46

De afbeelding die iemand draagt in zijn profiel, zegt veel over hoe die persoon in het leven staat. De reacties die die persoon hier geeft, versterken alleen maar dat beeld.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 15:50

Dat klopt. De goeden lijden onder de kwaden. Maar ook andersom kunnen de kwaden hun slag slaan omdat er goeden zijn; op papier wordt iedereen gecontroleerd, in de praktijk niet. Verder mogen goeden onder kwaden lijden als dat maar geen discriminatie oplevert: Tweeverdieners controleren of ze zich aan de regels voor tweeverdieners houden is heel wat anders dan moslims controleren omdat er (relatief) veel moslims aanslagen plegen. Verder zit je ook met het probleem dat kwaden zich bewust als goeden voor doen en andersom maar dan onbewust. Ik heb niet zo'n moeite met "gericht controleren" maar laten de mensen die dat doen er dan heel, heel goed van doordrongen zijn dàt ze gericht controleren wat in de kern van de zaak verkeerd is.

Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mrt. 2016 - 16:24

@zandb Je raakt verstrikt in je eigen nuances. Nomen Nescio geeft een verfrissende argument tegen de policor stelling dat je niet een hele groep mag beoordelen op het gedrag van enkelen. Een groep die het etnisch monopolie lijkt te hebben [quote DS] op deze nare hobby van het bewust afslachten van onschuldige westerlingen. Nu Breivik - de reddende engel van de wegkijkende goedmensch - er nog bij halen en we zijn weer terug bij af.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 16:35

Was het maar zo dat er kwaadaardige mensen waren die ergens op verraderlijke wijze misdaden pleegden, dan hoefden we ze alleen te scheiden van de rest en te doden. Maar de scheidslijn tussen goed en kwaad loopt dwars door het hart van ieder mens. Alexander Solzjenitsyn

Common Sense
Common Sense22 mrt. 2016 - 16:39

@zanb: en wat heb je nu eigenlijk gezegd? Niets.

RationeleBurger
RationeleBurger22 mrt. 2016 - 17:07

Het goeden vs slechten argument kan ik vanuit moreel principe begrijpen. Maar waarom staat er uit die groep "goeden" dan niet iemand op die breed gesteund de "slechten" aanpakt? Als er dan eens iemand uit de moslimgemeenschap opstaat en kritiek durft te uiten op de eigen Islam, wordt diegene notabene massaler bejegend dan de fanatieke orthodoxen en hun gedachtengoed zelf. Stond pas ook nog een artikel op Joop over dit fenomeen. Is die grote groep "goeden" er dan wel? Of is er vooral massale stilzwijgende goedkeuring of onverschilligheid? Het gebrek aan iemand die daadkrachtig en massaal gesteund, vanuit de eigen gemeenschap, deze rotte peren wil aanpakken, doet mij vrezen. Je zou namelijk denken dat het juist voor die eigen gemeenschap goed zou zijn....

arjenZH
arjenZH22 mrt. 2016 - 17:31

"In dit licht. Als terroristische aanslagen strijk en zet worden gepleegd door jonge mannelijke islamieten dan kan ik heel veel begrip opbrengen voor het preventief oppakken en zorgvuldig screenen van de hele groep en hun directe omgeving." We hebben IS niet nodig om onze rechtsstaat te vernietigen. Dat doen mensen zoals jij zelf wel met je absurde voorstellen. Hele grote groepen mensen oppakken? Dat gebeurde in ons land voor het laatst in 1940-1945.

nomen nescio
nomen nescio22 mrt. 2016 - 19:10

@Spelchecker Het is u kennelijk nog niet opgevallen dat de democratische rechtsstaat al lang een farce is? Sinds mensenheugenis was het 'onschuldig totdat het tegendeel is bewezen'. Nu is het 'verdacht totdat je het tegendeel hebt bewezen'. En ik heb er nog wel wat meer voor u. @Dunya Oh ja. Vertel is, nieuwe wereld.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 20:34

Ik vind dat u mij slecht interpreteert. Ik nuanceer. Dat klopt. Maar ik neem duidelijk stelling: De goeden mogen onder de kwaden lijden als er maar geen sprake is van discriminatie. En ik geef nota bene een voorbeeld. En wat dat, wat mij betreft met "policor" te maken heeft...... Aan het eind geef ik te kennen dat ik "gericht controleren" - onder een licht voorbehoud - een prima zaak vindt. En wat mij het meest steekt: Dat u met Breivik aankomt alsof ik dat zou willen; ik heb daar nog geen moment aan gedacht.

Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mrt. 2016 - 21:41

@gerrit Ik zeg ook niet dat je het niet eens bent met nomen (goed lezen), maar het nuance op nuance aanbrengen wekt de suggestie dat je liever niet toegeeft. Zeg gewoon... Goed punt Nomen, mee eens. Over Breivik, tja enige deformatie aan mijn kant. Na jaaaaren Joop lezen is het voor mij een soort godwin-wetmatigheid geworden dat als er maar lang genoeg over Islamitisch terrorisme geschreven wordt, vanzelf Wilders, Breivik, en co erbij gehaald worden. Was niet op jouw persoonlijk van toepassing.

Zandb
Zandb23 mrt. 2016 - 17:25

Nee, Frank, want ik ben bang dat hij discrimineert en ik leg uit waarom. Dit stelt hij voor: "het preventief oppakken en zorgvuldig screenen van de hele groep en hun directe omgeving." Ik vind dat echt veel te ver gaan. Wat Breivik betreft; zand erover... (figuurlijk dan!)

voxpopuli2
voxpopuli222 mrt. 2016 - 14:37

Nederland is 1 van de landen die zijn gemeenschappelijke basis administratie op orde heeft, laten wij eens beginnen met risicoprofilering op de amerikaanse manier van nofly of notravel lijsten. In de verenigde staten is dat redelijk effectief gebleken. Het is nooit 100% waterdicht maar de periferie van dat soort figuren breng je zo wel in kaart. Op dit moment worden al alle steun naar is gangers strafbaar gesteld en voor de rechter gebracht. Nu belgie nog en frankrijk

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 14:36

Een vraag aan alle fans van Wilders; er leven bijna 1 miljoen moslims in Nederland. Er zijn circa 63.000 politieagenten en een kleine 60.000 militairen. Als jullie willen dat er minder of zelfs helemaal geen van deze o zo gevaarlijke gelovigen meer in Nederland mogen/kunnen leven hoe gaan jullie dat dan bewerkstelligen? Alle moslims weg uit Nederland........ Kom met een realistisch plan vrij van haken en ogen. Suc6, je zal het nodig hebben!

6 Reacties
joan2
joan222 mrt. 2016 - 16:36

- Immigratie stop uit alle moslim landen - Salafisme verbieden. ( haatimans het land weigeren, of nationaliteit afpakken) - Bij zware delicten, nationaliteit afpakken. ( niet alleen voor moslims) - Het belangrijkste is het belachelijk maken en ridiculiseren van de Islam en de Profeet, en geloof me er is genoeg te vinden. Dat we als het westen hiermee gestopt zijn of dat minimaal doen vind ik het ergste, er is een reden waarom terroristen niet tegen humor kunnen. Door humor gaan mensen nadenken, zelfreflectie toepassen en relativeren. We zijn een beschaving van ideeën en vrije informatie, slechte ideeën komen niet ver omdat we het belachelijk maken. Eigenlijk een soort anti-islam propaganda een inhaalslag, net zoals het vroeger met het christendom is gedaan, en ik voorspel u dat we binnen een generatie van veel problemen af zijn. Gewoon vrijuit zeggen dat je achterlijk bent als je vrouwen geen hand geeft of in een boerka rond loopt. einde discussie Geen halal, vlees in overheidsgebouwen enz. enz. De ideologie is uiteindelijk niet met wapens te bestrijden maar met ideeën en woorden. Als we kwalijke ideologie niet kunnen bestrijden met onze intellect, houden we de voedingsbodem voor de ideologie in stand. Hoe kan je verwachten van moslims dat ze volledig integreren, als we ze niet wijzen op hetgeen we achterlijk en idioot vinden.

Inez2
Inez222 mrt. 2016 - 16:40

Kusje :-)

Common Sense
Common Sense22 mrt. 2016 - 16:41

@pasop: klassieke stropop redenering. Het plan is er trouwens al, alleen echte vluchtelingen en criminelen met een dubbel paspoort het land uit.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 17:07

maar ook ewout komt niet met een oplossing, ook ewout doet enkel aan opsomming..... @ewout77 "Doen alsof er niets aan de hand is betekent dat we islamiseren; ons voegen naar islamitische mores" Leg svp/aub het door jou geschreven bovenstaand zinnetje eens uit ewout77..... ...doen alsof er niets aan de hand is = negeren = juist niet voegen naar......

slopsma
slopsma22 mrt. 2016 - 17:22

joan 22 maart 2016 at 17:36 100% met u eens. Het (de islam) moet bestreden worden, maar met woorden , wetenschap , scholing enz, enz.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 18:55

@joan “– Immigratie stop uit alle moslim landen – Salafisme verbieden. ( haatimans het land weigeren, of nationaliteit afpakken) – Bij zware delicten, nationaliteit afpakken. ( niet alleen voor moslims) – Het belangrijkste is het belachelijk maken en ridiculiseren van de Islam en de Profeet, en geloof me er is genoeg te vinden” - Immigratiestop uit alle moslimlanden: zijn dat dan de landen met een moslimmeerderheid of bijvoorbeeld tevens India en China? https://nl.wikipedia.org /wiki/Lijst_van_landen_naar_aantal_moslims - Salafisme verbieden zodat deze stroming ondergronds kan/zal gaan en daarmee nog verder uit het zicht van de veiligheidsdiensten verdwijnt? - Haatimams (met 2 x een m) nationaliteit afpakken? En bij wie dumpen wij deze haatzaaiers dan Joan? Nederland maakt een persoon stateloos > het directe gevolg is dat deze persoon niet meer uit Nederland weg komt omdat geen ander land zomaar een door ons land stateloos persoon zonder paspoort op gaat nemen….. - Dus Nederlandse criminelen wil jij ook stateloos maken? En die kunnen daarna naar…….? België… - En ik steun jou op heel grote afstand als jij vanaf heden publiekelijk, zonder jezelf te verschuilen achter een scherm en schermnaampje, dit consequent uit gaat voeren. Consequent zou zijn indien mensen zoals jij Joan geen enkel product uit de zo duidelijk door jou verachte moslimwereld meer consumeren. Checken of de olie waaruit benzine gedestilleerd wordt niet komt uit S.A., Koeweit, Nigeria etc…… Jij verbruikt al jaren enkel green energy Joan? Lichtend voorbeeld! Of ben je in het bezit van een vliegend tapijt?

Mandara
Mandara22 mrt. 2016 - 14:30

Wanhoop is de voedingsbodem voor dergelijk terrorisme.

4 Reacties
Nailles
Nailles22 mrt. 2016 - 15:37

Wat zullen de moordenaars bij Bataclan, die gericht tegen Joodse schoolkinderen in Frankrijk, tegen winkelende en uitgaande burgers, net als die uitzondering waar het eens niet een islamitische terrorist betrof, zoals Breivik dan toch vreselijk wanhopig geweest zijn. Ik heb diep medelijden met hen en ben heel kwaad op die boze hen omringende wereld die hen daartoe gedreven heeft.

Petje3
Petje322 mrt. 2016 - 15:54

Avatar?

joan2
joan222 mrt. 2016 - 17:00

Als jouw definitie van wanhoop een letterlijke interpretatie van de Koran en de Hadith is dan heb je gelijk.

truusbeek2
truusbeek222 mrt. 2016 - 17:15

Dat wil men u laten geloven. Volgens mij zijn ze alles behalve wanhopig,

Nailles
Nailles22 mrt. 2016 - 14:20

Russische bron meldt dat het bij de terroristen om aan IS gelieerde teruggekeerde Syrië-gangers betreft van Wit-Russische origine en de Belgische autoriteiten voor hun plannen om in Brussel aanslagen te plegen gewaarschuwd te hebben. http://belsat.eu/en/news/belarusian-born-daesh-militants-behind-attacks-in-brussels-pro-kremlin-media/

Gert-jan2
Gert-jan222 mrt. 2016 - 14:17

Test

1 Reactie
Bartje822
Bartje82222 mrt. 2016 - 16:47

Ja Gert Jan, Hij doet het.

Rick2
Rick222 mrt. 2016 - 13:52

De hoge heren doen hun inmiddels bekende riedeltje en spreken hun afschuw uit en bepleiten solidariteit. Tot de volgende aanslag en dan kan diezelfde speech weer opgelezen worden. Of zouden we eindelijk een keer daadkracht kunnen verwachten? Maatregelen? Het zal wel niet, maar het wordt hoog tijd. Tijd voor een nieuwe wet, die het mogelijk maakt jihad psychopaten preventief op te pakken. In Syrie geweest? Opsluiten. Lid van zo'n extremistisch haatbaarden groepje? Opsluiten. Een soort Europese Guantanamo Bay inderdaad - daar is de tijd rijp voor. Of we kiezen er voor om periodiek met elkaar afshuw uit te spreken en solidariteit te prediken, na weer een aanslag uit naam van de religie van de vrede. Het is toch van de gekke dat de hoofdverdachte van de aanslag van deze week 'een bekende bommenmaker' is? Hij had (in Europa) kennelijk nog niemand vermoord, dus kon kennelijk zijn lieve gangetje gaan. Beschermd door een Molenbeek achtige 5e kolonne? Het probleem is nog veel groter als we denken. Er sijpelen via de Social Media al berichten door over juichende moslim jongeren op Amsterdamse scholen. Dat is de realiteit, waar hun symphatie ligt is wel duidelijk. Maar we kijken liever weg, we willen dat niet weten. We staan voor de keuze: of we accepteren simpelweg - zoals we nu doen - dat er regelmatig groepen onschuldige mensen hier in Europa aan stukken geblazen worden, of we gaan hard tegen hard: het jihad gespuis uitroeien, met ook een harde hand voor de 5e kolonne (die veel groter is als iedereen wil denken). Ondertussen buitelen types als Wilders EN policor links over elkaar heen om politiek te scoren, terwijl de lijken nog niet eens geteld zijn. Wat een wereld...

14 Reacties
Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:17

Aan welke maatregelen denkt u? Ik bedoel, als het dan zo simpel is, dan regelen we dat toch even..... Of snapt u ook wel, dat "regelen dat er minder Marokkanen moeten komen" in de praktijk een stuk lastiger blijkt te zijn, dan dat je, inmiddels al meer dan een jaar geleden, zo gemakkelijk beloofde!

Hell You
Hell You22 mrt. 2016 - 14:35

en voor jouw angsten mag ik dan mijn vrijheid opgeven? Ik dacht het niet!

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 14:41

''Of snapt u ook wel, dat “regelen dat er minder Marokkanen moeten komen” in de praktijk een stuk lastiger blijkt te zijn, dan dat je, inmiddels al meer dan een jaar geleden, zo gemakkelijk beloofde!'' Volgens mij ben je een beetje in de war Zandbergen, je reageert op Rick, niet op Wilders.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 mrt. 2016 - 14:58

++Tijd voor een nieuwe wet, die het mogelijk maakt jihad psychopaten preventief op te pakken. In Syrie geweest? Opsluiten. Lid van zo’n extremistisch haatbaarden groepje? Opsluiten.++ PP: Syriëgangers en leden van salafistische groeperingen worden uitermate goed in de gaten gehouden, in Nederland. In België ben ik daar veel minder zeker van. Wat er gebeurt in een wijk als Molenbeek zie ik in Nederland niet (meer) gebeuren. Wat dat betreft loopt België jarenlang achter op Nederland. ++Een soort Europese Guantanamo Bay inderdaad – daar is de tijd rijp voor. Of we kiezen er voor om periodiek met elkaar afshuw uit te spreken en solidariteit te prediken, na weer een aanslag uit naam van de religie van de vrede.++ PP: Is een kortzichtige oplossing! De Amerikanen willen van Guantanamo Bay af, omdat het een legitimatie is voor terroristen om aanslagen tegen de VS te plegen. Immers, Amerika is geen rechtsstaat meer — je kunt daar jarenlang opgesloten worden zonder dat bewezen is dat je iets fout hebt gedaan. Zelfs zonder überhaupt een proces te hebben gehad. Hetgeen ook de legitimatie van ons militaire optreden tegen ISIS verkwanselt. ++Het probleem is nog veel groter als we denken. Er sijpelen via de Social Media al berichten door over juichende moslim jongeren op Amsterdamse scholen. Dat is de realiteit, waar hun symphatie ligt is wel duidelijk. Maar we kijken liever weg, we willen dat niet weten.++ PP: Hou toch op man!!! Ik word woedend over dat gel.l dat links zou wegkijken! Hoor je de laatste tijd nog over problemen met Marokkanen in Gouda, de Amsterdamse Diamantbuurt of de Amsterdamse Slotervaart? Nee, en dat komt omdat de linkse gemeentebesturen daar i.s.m. justitie, politie en criminologen op zoek zijn gegaan naar effectieve maatregelen. En die hebben gevonden, zonder te vervallen in het achterlijke, 100% zeker CONTRAPRODUCTIEVE "minder, minder, minder Marokkanen"!! ++Ondertussen buitelen types als Wilders EN policor links over elkaar heen om politiek te scoren, terwijl de lijken nog niet eens geteld zijn. Wat een wereld…++ PP: Ik heb Wilders wel, op een walgelijke manier, de situatie zien gebruiken voor zijn eigen politieke gewin, maar linkse politici niet. Voorbeelden van dat laatste?

Rick2
Rick222 mrt. 2016 - 15:07

@Zandb Maatregelen? Laten we eens beginnen met het preventief opsluiten van ALLE teruggekeerde Syrie gangers (en mogelijke extremistische types uit hun omgeving). Dan zorgen dat we ZEKER weten wie er met al die vluchtelingen Europa binnen komen. Onduidelijkheid omtrent idenditeit / afkomst / verleden? NIET toelaten. 'Vluchtelingen' die in de illegaliteit verdwijnen? Actief opspeuren, opsluiten en uitzetten.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 15:55

Prima Rick; dan stel ik u ook maar meteen voor dat u preventief opgesloten wordt; want waarom zouden we dat niet doen?

KnorretjeBig
KnorretjeBig22 mrt. 2016 - 16:05

"Aan welke maatregelen denkt u?" Nou, mijnheer Zandbergen komt u eens een keer met voorstellen. U heeft vast wel ideeën!

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 16:40

@rick "met ook een harde hand voor de 5e kolonne (die veel groter is als iedereen wil denken)" Ja we zullen jou met harde hand aanpakken...(met hoeveel zijn jullie?)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 18:48

@Zandbergen ''Prima Rick; dan stel ik u ook maar meteen voor dat u preventief opgesloten wordt; want waarom zouden we dat niet doen? '' Waarom zouden we Syriëgangers niet opsluiten. Het zijn fundamentalistische terroristen. Sterker nog, waarom nemen we ze hun Nederlands paspoort niet af en sturen we ze niet terug naar de woestijn. De wettelijke mogelijkheden hiertoe bestaan. Dus waarom niet?

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 20:55

En toch, Van heupscheuten, zal u dat moeten aantonen; dat een Syriëganger een fundamentalistische terrorist is. Anders kunnen we Rick ook wel opsluiten; waarom zouden we dat niet ook doen?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten23 mrt. 2016 - 6:50

Knul, geen enkele open deur blijft bij u gesloten hè,

Haastig
Haastig23 mrt. 2016 - 8:10

Zandb 22 maart 2016 at 21:55 "dat een Syriëganger een fundamentalistische terrorist is. Anders kunnen we Rick ook wel opsluiten; waarom zouden we dat niet ook doen?" Is dat zo? Volgens mij ligt dat toch wat anders. De staat neemt ook de paspoorten/vrijheid in van mensen van wie men denkt/weet dat ze naar Syrië willen afreizen of van mensen die anderen stimuleren naar Syrië af te reizen (of te wel "ronselaars"). We nemen toch ook jouw paspoort niet in en we sluiten toch ook Cor en Don niet op? Ik zou als ik jou was maar eens flink protesteren tegen de 6 jaar gevangenisstraf van Azzedine Choukoud/Abou Moussa, dat was immers alleen voor het overhalen mensen voor "vakantie" af te reizen naar Syrië.

Zandb
Zandb23 mrt. 2016 - 17:30

Haastig: Iemand die naar Syrië afreist, daarvan zal zeker aangetoond moeten worden dat hij afreist als fundamentalistisch terrorist o.i.d. anders lukt dat de staat zeker niet om het paspoort in te nemen. Anders kunnen ze inderdaad wel het paspoort van onverschillig wie innemen.

Haastig
Haastig24 mrt. 2016 - 7:49

Zandb 23 maart 2016 at 18:30 "Iemand die naar Syrië afreist, daarvan zal zeker aangetoond moeten worden dat hij afreist als fundamentalistisch terrorist o.i.d. anders lukt dat de staat zeker niet om het paspoort in te nemen." Yep, maar daar moet je dan natuurlijk óók wat moeite in (willen) steken. Overigens geldt wat mij betreft voor Syrië-gangers fout-tenzij, ipv goed-mits; laat maar zien dat je er geen criminele dingen hebt gedaan. Booswichten die je moet laten lopen: flink in de gaten houden, voor je het weet blazen ze een vliegveld op.....

voxpopuli2
voxpopuli222 mrt. 2016 - 13:52

De vraag werpt zich op of dit een aanslag is op de westerse wereld in de vorm van een zacht doel , dwz onbeschermd , vanuit de strijd tegen ongelovigen of als wraak op onze strijd tegen IS. Afgezien van de idiote reactie van een Pvda eurocraat van Hulten die bang is voor europese schade komt er vanuit alle hoeken medeleven en een roep om repressie tegen de groep daders, IS leden en ander onfris spul. Niet voor niets is brussel uitgekozen als doelwit, gewoon omdat daar het centrum van de macht ligt in belgie en natuurlijk de Nato gehuisvest is, een volgende actie zal ongetwijfeld richting nederland gaan als actief lid van de Nato en deelnemend aan de strijd tegen IS, plus wat verontrustender is ,is dat de opgepakte terrorist zich ook in nederland heeft vertoond, waarschijnlijk gezien zijn "werk" een aantal cellen heeft opgetuigd of bevoorraad om aanslagen te plegen.

Marc2406
Marc240622 mrt. 2016 - 13:37

Ik kwam dit tegen op facebook en dit lijkt mij een manier van uitleggen die iedereen zou moeten kunnen begrijpen maar kennelijk niet doen: Bomb science: Apparently the only thing that's harder to understand than rocket science. You get angry You bomb people People get angry People bomb you You get angry You bomb people People get angry People bomb you. etc.etc.etc.etc.etc. http://www.peaceandjustice.org/bomb-science-101/

3 Reacties
Hell You
Hell You22 mrt. 2016 - 14:35

ja. dat dus...

Machielse93
Machielse9322 mrt. 2016 - 14:37

Alleen is het zo dat veel van de aanslagplegers hier geboren zijn en dus nog nooit gebombardeerd of iets aangedaan zijn.

Jan de Kort
Jan de Kort22 mrt. 2016 - 15:43

"Alleen is het zo dat veel van de aanslagplegers hier geboren zijn en dus nog nooit gebombardeerd of iets aangedaan zijn." En dat is precies de reden waarom IS de Islam als ideologie heeft gekaapt om lieden in het Westen te inspireren om terreurdaden te plagen... Kijk maar eens naar de videos in mijn andere post hier over wat er werkelijk gaande is...

Hugh Jizzler
Hugh Jizzler22 mrt. 2016 - 13:25

De islam zaait dood en verderf, maar in Nederland zijn we druk met het berechten van een politicus die minder minder heeft geroepen. BAH!

9 Reacties
RoBru
RoBru22 mrt. 2016 - 13:59

Je kunt radicale, orthodoxe, terroristische moslims zoals IS wellicht het best vergelijken met de SA in de jaren dertig. Zoals de SA in de jaren dertig maar een zeer kleine minderheid van 'de Duitsers' vormde is dat nu het geval bij moslimterroristen. Zij maken slechts een klein deel van de moslims uit. Probleem is echter dat in beide gevallen die beschaafde meerderheid volstrekt irrelevant is; die bepaalt niet de loop van de gebeurtenissen. En het wrange is daarnaast dat veel mensen juist in - mensen met varkensmutsen - mensen die varkenskoppen neerleggen, of - een politicus die "minder. minder, minder Marokkanen" laat roepen de nieuwe fascistische voorhoede zien.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:04

Het is nog veel erfer; ondertussen worden ook mensen opgepakt voor winkeldiefstal of voor het rijden door rood licht. Er zijn zelfs mensen die er zo weer een hekel aan hebben om op de fiets naar huis te moeten..... Bah!

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 mrt. 2016 - 14:09

Hmm, goed punt, we zouden 'm zonder vorm van proces in het cachot moet smijten. Die slappe hap ook. Laten we doen zoals de islamisten!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 mrt. 2016 - 14:18

Dé islam bestaat niet. Stop met dat achterlijke generaliseren!

7anpau1
7anpau122 mrt. 2016 - 14:58

@ RoBru 22 maart 2016 at 14:59 Het probleem met dit soort historische analogieën is dat het door een gebrek aan historische kennis zo gauw misgaat. Het wordt door onvoldoende context lastig om de overeenkomsten en verschillen goed tegen elkaar af te zetten en dan gaat een vergelijking al gauw mank en worden de verkeerde lessen getrokken. Neemt niet weg dat het als gedachtenexperiment best aardig kan zijn. Het interbellum in Duitsland is een fascinerende tijd waarvan veel te leren valt en het altijd maar "Godwin" roepen is ook dus ook al zo'n onverstandige dooddoeners. Daarom geef ik u een andere analogie gebaseerd op de jaren '20 en '30. De radicale islam vergelijken we met de radicale communisten die na WW1 probeerden de Russische revolutie naar het Morgenland te exporteren. Zoals deze radicale Duitse communisten het geweld niet schuwden en steun kregen vanuit Moskou, schuwen ook de islamisten geweld niet er krijgen ze steun uit het MO. Bepaald onfrisse types allebei. Als keerzijde noemen we mensen met varkensmutsen – mensen die varkenskoppen neerleggen, of – een politicus die “minder. minder, minder Marokkanen” laat roepen op hun beurt gewoon weer de nieuwe fascistische voorhoede. Ten slotte koketteren ze er openlijk mee, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En mensen zoals u vergelijken we met de grote groep nette Duitse burgers uit de middenklasse die uit angst voor de ene groep, de ogen sluit voor de excessen van de andere groep. Wat vindt u van dit gedachtenexperiment?

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 15:22

Ik pleit voor een keiharde aanpak. Ook van diegenen die olie op het vuur gooien. Wilders mag voor mijn part een cel delen met een haatimam.

Doppert2
Doppert222 mrt. 2016 - 16:13

@RoBru: de SA mag dan wel een minderheid zijn geweest van de Duitsers, een hoop Duitsers liepen er toch maar wat graag achteraan. En datzelfde geldt nu ook voor de moslims: het is inderdaad maar een relatief kleine groep die daadwerkelijk de aanslagen pleegt, maar een groter aantal moslims (ook gezien de reacties), lijkt er stiekem toch wel van gecharmeerd te zijn.

Inez2
Inez222 mrt. 2016 - 16:47

Het is maar goed dat christenen wel uitverkoren zijn door god en de joden niet allen door god maar zelfs door Wilders. Daarom hebben christenen dan ook de kans gezien om vele miljoenen mensen af te maken. Hitler was een christen. Wilders ook eentje. 80% van de Amerikanen zij christenen. 200 miljoen mensen zijn de vorige eeuw door christenen afgemaakt. Het is zo jammer dat ik atheïst ben maar ik weet zeker dat als jood of christen zou zijn dat iedereen me op handen zou dragen als ik mee zou helpen om miljoenen moslims af te maken. Ook al omdat ik dan weet net als iedereen dat god achter me staat.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 19:36

''Dé islam bestaat niet. Stop met dat achterlijke generaliseren! '' Dat is Erdogan niet met je eens. En 2/3 van de Nederturken dus ook niet. En nu?

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2016 - 13:19

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Hell You
Hell You22 mrt. 2016 - 14:01

hou nou eens op met die l.lkoek van dat zogenaamde wegkijken man! Weet je echt niks beters?

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 mrt. 2016 - 14:12

Geert is God. En men duldt geen blasfemie meer! Het kalifaat is d'r niks bij.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:14

Wilders roept al tien jaar lang van alles en hij heeft nog nooit meer gelijk gehad dan dat er in naam van de islam aanslagen gepleegd worden. Nou, Timwitten; ik weet niet hoe het uw geestesgesteldheid is maar daar heb ik Wilders niet voor nodig. En de politiek ook niet. Ten eerste is hier nog nooit een aanslag geweest en ten tweede is die echt niet zo makkelijk te voorkomen; zelfs niet als je Wilders heet. Er is hier wel terreur in naam van Wilders gepleegd maar dat zal u wel niet rekenen.

karel6
karel622 mrt. 2016 - 15:08

@Zandb Hoezo, nog nooit een aanslag geweest, ik kan me toch herinneren dat er iemand was die grapjes maakte over de islam en het niet heeft kunnen navertellen. Maar de moord op Theo van Gogh was voor jou natuurlijk slechts een incidentje, geen aanslag.

Pietersen2
Pietersen222 mrt. 2016 - 15:30

Wilders benoemt maar heeft geen oplossingen. Erger nog, de politiek misbruikt Wilders als reden voor hun eigen onkunde. Een clown als Wilders functioneert prima als afleiding. Gewoon problemen benoemen en aanpakken, zo moeilijk is het niet. - Geldstromen blokkeren voor de financiering van dubieuze groeperingen vanuit bijv. KSA - Geen bouw van moskeeën waarvan de financiering dubieus is - Verbieden buitenlandse predikers met een zeer conservatieve inslag of haat predikers - Geen soft beleid, zoals een Van Aartsen uitvoert in Den Haag - Registratie streng religieuzen en anticiperen hierop met maatschappelijk werkers Begin hier maar mee, dit voorkomt al een hoop ellende in te toekomst Onze politici willen het alleen niet om diverse redenen, dat is wat anders. Dat is beleid.

Dunya2
Dunya222 mrt. 2016 - 15:56

"Ik pleit voor een keiharde aanpak. Ook van diegenen die olie op het vuur gooien. Wilders mag voor mijn part een cel delen met een haatimam". Mee eens! En goedwillende moslims niet de rug keren: Integendeel juist laten zien dat je die accepteert als je gelijke. Daar maak je ISIS en PVV gek mee. Beiden genieten ervan dat mensen tegen elkaar uitgespeeld worden. Niet mee doen.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 16:07

Inderdaad karel trump: Ik beken schuld: De moord op Van Gogh was voor mij geen aanslag maar een moord. Maar eerlijk gezegd zie ik het belang daar ook niet zo van in: Er zijn zo veel mensen die waarschuwen voor terroristische aanslagen. Wilders is er maar een van. Maar wel een bijzondere: Wilders beweert namelijk dat de aanslagen die zullen komen het gevolg zijn van de weigering om zijn gezwets serieus te nemen. Hij meent blijkbaar serieus dat er geen aanslagen en moorden e.d. gepleegd worden, als we naar hem luisteren. En daarom alleen al is het zo sneu voor hem, dat hij in al die jaren nog nooit gelijk gehad heeft. Zelfs is er geen zelfmoordterrorist in geslaagd om Wilders zelf pijn te doen. Dat zou je toch op zijn minst verwachten, als je ziet wat Wilderianen Grunberg allemaal aan ellende voorschotelen!

KnorretjeBig
KnorretjeBig22 mrt. 2016 - 16:08

"Er is hier wel terreur in naam van Wilders gepleegd maar dat zal u wel niet rekenen." Gaat u dan ook moslims aanspreken op de aanslagen die in de naam van de islam zijn gepleegd?

Spelchecker2
Spelchecker222 mrt. 2016 - 13:17

"het vrije westen er doelbewust niet voor kiest om BURGERS tot doelwit te maken. Iets wat deze IS gekkies zeer nadrukkelijk wel doen." Waar komen dan al die burgerdoden bij bombardementen door westerse luchtmachten vandaan? Je kunt wel zeggen/beweren dat je burgers ontziet, maar de praktijk is toch dat er (ook) veel burgerslachtoffers vallen. Het is overigens tamelijk naïef om te denken dat onze deelname aan oorlogshandelingen op duizend kilometer afstand onze eigen bevolking op eigen grondgebied niet in gevaar zullen brengen. IS zal natuurlijk alle landen die deelnemen aan het bombarderen van IS in Syrië en Irak als legitieme doelen beschouwen.

3 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort22 mrt. 2016 - 14:24

“het vrije westen er doelbewust niet voor kiest om BURGERS tot doelwit te maken. Iets wat deze IS gekkies zeer nadrukkelijk wel doen.” Precies, we vergeten voor het gemak maar even dat het 'vrije' westen in haar drang zogenaamd vrede en democratie te stichten complete samenlevingen in het Midden-Oosten heeft ontwricht en gesloopt met honderdduizenden doden en miljoenen ontheemden als gevolg. Maar oh wat zijn we verontwaardigd als er een paar westerse doden vallen. Let wel, ik keur alle geweld af en betreur alle slachtoffers, maar de hypocrisie druipt weer van alle beeldschermen af. Wanneer begint het kwartje bij ons mensen eens te vallen dat alle geweld het gevolg is van westerse politiek van voortdurende oorlogsvoering, economische uitbuiting en imperialisme. Er is sinds Vietnam he-le-maal niets veranderd en dat zal ook niet gebeuren als wij als burgers geen einde maken aan het feit dat er heel grof geld wordt verdiend door de oorlogsindustrie. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/wijze-lessen-uit-het-midden-oosten.html https://www.youtube.com/watch?v=m-dsiufhMu0

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 15:55

Waar komen dan al die burgerdoden bij bombardementen door westerse luchtmachten vandaan? Collateral damage. Zoek maar op wat het betekent. Maar het betekent NIET dat die burgerdoden het doel waren westerse luchtmachten. De slachtoffers is Brussel en Parijs waren daarentegen wel het doel van aanvallen. Die prietpraat over burgerslachtoffers begint me de keel uit te hangen. Waar gehakt wordt vallen spaanders. En er moet hier gehakt worden en wel met de botte bijl.

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 16:45

@ Jan de Kort In grote lijnen heb je gelijk. IS is een direct product van de amerikaanse inval in Irak. De "vrijheid" en de democratie die de VS wel eens even zouden brengen hebben een hele regio ontwricht en een machtsvacuüm veroozaakt waarin clubs als IS nagenoeg ongehinderd konden opkomen en groeien. En alsof dat nog niet genoeg was werd Assad ook nog eens berketterd voor zijn pogingen om dit soort organisatie's de kop in te drukken en werden zijn tegenstanders openlijk gesteund in hun pogingen om Syrië om te vormen tot een theocratie. De gevolgen zijn ernaar.

RoBru
RoBru22 mrt. 2016 - 12:29

Is elk lid van Satudarah een crimineel? Waarschijnlijk niet Is elke VVD'er een fraudeur? Waarschijnlijk niet Kan elke neger goed dansen? Waarschijnlijk niet Is elke voetbalfan een hooligan? Waarschijnlijk niet Is elke PVV'er een racist? Waarschijnlijk niet Kan elke zigeuner goed gitaar spelen? Waarschijnlijk niet Is elke D66 stemmer een softie als het om straftoemeting gaat? Waarschijnlijk niet Is elke orthodoxe moslim een terrorist? Waarschijnlijk niet

26 Reacties
Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 12:51

Quote: Is elke orthodoxe moslim een terrorist? Waarschijnlijk niet Dat is ook niet de vraag die je moet stellen, de juiste vraag luid: 'Heeft het iets met de Islam te maken?'. Antwoord: Waarschijnlijk !?

JoostHelder
JoostHelder22 mrt. 2016 - 13:12

De enige terechte vergelijking is met Satudarah. Er is een verband tussen de Islam en terrorisme. Er zijn vast meer interpretaties mogelijk, maar in de koran zijn duidelijk aansporingen tot terrorisme te lezen. Dat element ontbreekt in alle andere gevallen, zo wordt er in de statuten van de supportersclub van Ajax niet tot rellen opgeroepen.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks22 mrt. 2016 - 13:27

"‘Heeft het iets met de Islam te maken?’. Antwoord: Waarschijnlijk !?" Waarschijnlijk niet. Het heeft waarschijnlijk wel veel te maken met radicaal conservatisme en zeer beïnvloedbare individuen, met veel aangeprate machteloze frustraties en agressie in zich. En zo gefrustreerd dat ze niet meer met hun verstand reageren en het miserabele wat ze voelen op choquerende wijze kenbaar willen maken aan de boze buitenwereld, koste wat het kost. Ik ken mensen die moslim zijn en die totaal niet opvallen onder de Nederlandse bevolking.

kindval
kindval22 mrt. 2016 - 13:48

Anja "‘Heeft het iets met de Islam te maken?’. Antwoord: Waarschijnlijk !?” Waarschijnlijk niet - " Natuurlijk is het waar dat er meer factoren meespelen dan alleen de islam. Maar om nou te beweren dat de islam er helemaal niets mee te maken heeft is te stompzinnig voor woorden..

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 14:10

@Anja Daar kun je pas definitief over oordelen wanneer je de beginselen kent. Daarnaast: Is het aannemelijk dat bij al die aanslagen de plegers zich niet bewust zouden zijn van die beginselen!? Het beeld wat wij hier in het westen van de Islam hebben door de hier aanwezige Moslims klopt niet, omdat er bij een minderheid altijd een zekere wijsheid is om intenties te camoufleren. Het wachten is alleen op momenten waarop er een demografische kritieke massa wordt bereikt, zie Parijs, zie Londen (Tower Hamlets), zie Brussel (Molenbeek). Daarnaast moeten wij ons afvragen hoe groot ons historische besef over de Islam is. Waar had de Islam zijn snelle verspreiding in het begin aan te danken? (Wat deed Mohammed!?) Wat heeft de Islam in Europa tegen gehouden? (Wenen 1683 en Poitiers 732). Hoe gaat het met de mensenrechten in landen waar Moslims wel de meerderheid vormen. Wat dreigt er in Turkije (Erdogan) te gebeuren en in Syrië (ISIS) en wat gebeurde er bijna in Egypte (Morsi)? Je kunt een ideologie niet beoordelen door oppervlakkige waarnemingen van aardige Moslims bij jou in de straat en helemaal niet door westerse opvattingen over vrijheid en democratie op elke willekeurige 'cultuur' te projecteren. Kortom het beantwoorden van die vraag, vraagt veel meer dan kortzichtige sympathie.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:21

RoBru; ik weet wel zeker van niet. Behalve misschien het lid van de Satudarah; als dat aangemerkt is als een criminele organisatie, dan is elk lid een crimineel.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:31

Overdeweg: Heeft terrorisme iets met de islam te maken? Nee. Heeft gitaarspelen iets met zigeuners te maken? Nee. Heeft D66 iets met softe rechters te maken? Nee. Heeft voetbal iets met een hooligan te maken? Nee. Enzovoort. En zelfs al zal het antwoord: "Waarschijnlijk" zijn, wat wilt u daar dan mee doen? Wat kunt u dan met zo'n antwoord? Joost Helder: U bent volkomen abuis. De terrorist bepaalt of de islam met terrorisme te maken heeft. En niemand anders. Of er in de statuten van de supportersvereniging een mogelijkheid besloten ligt om die aan te grijpen om te gaan rellen, dat hangt er van afr hoe supporters die statuten lezen. Er hoeft maar te staan dat een supporter de club steunt en de rapen zijn al gaar. Kindval: Zie hierboven.

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 14:52

@Zandb Quote: Heeft terrorisme iets met de islam te maken? Nee. - Klopt, Jihad heeft ook niets met Islam te maken.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks22 mrt. 2016 - 15:03

"Kortom het beantwoorden van die vraag, vraagt veel meer dan kortzichtige sympathie." Waarom sympathie? Ik voel geen enkele binding met georganiseerde geloven en het blind volgen van voorgeschreven teksten.

Dantes040
Dantes04022 mrt. 2016 - 15:07

En wat moet je met de vaststelling dat het iets met islam te maken hebt ? Dat je dan legitiem moslims (die er niks mee te maken hebben) kan afzeiken over hun overtuigingen ? En zo ja: dat kan nu toch ook al ? Ben benieuwd naar het antwoord.

kindval
kindval22 mrt. 2016 - 15:08

zandb:" De terrorist bepaalt of de islam met terrorisme te maken heeft. En niemand anders". - Slaapt u maar lekker verder...

Haastig
Haastig22 mrt. 2016 - 15:34

Anja Lodewijks 22 maart 2016 at 14:27 "Ik ken mensen die moslim zijn en die totaal niet opvallen onder de Nederlandse bevolking." Natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat radicaal conservatistische moslims niets met islam te maken hebben.....Natuurlijk heeft het wel met de islam te maken als ze het doen uit hoofde van de islam. Dat is net zoiets als zeggen dat stenengooiende kolonisten niets met het joodse geloof te maken hebben, of dat Oegandese homo-moordende christenen niets met het christendom te maken hebben. Er komt een moment dat het lapje te bloederig is om nog iets weg te kunnen poetsen.

JoostHelder
JoostHelder22 mrt. 2016 - 15:35

@ Zandb Ik ben niet abuis, ik doelde niet op vage teksten die iemand eventueel zouden kunnen inspireren tot terrorisme, het staat er gewoon klip en klaar. Quran (3:151): We shall cast terror into the hearts of those who disbelieve, because they joined others in worship with Allah, for which He had sent no authority; their abode will be the Fire and how evil is the abode of the Zalimun.

Frans Akkermans
Frans Akkermans22 mrt. 2016 - 16:00

@JoostHelder Ik citeer uit de Bijbel Lucas 19 vers 27: 27 de volgende woorden van Christus: "En die vijanden van mij die niet wilden dat ik koning over hen werd, breng hen hier en dood ze voor mijn ogen.” Een volkomen uit zijn verband gerukt citaat. Er is zelfs een website die al die gruwelijke geweldadige teksten uit de Bijbel heeft verzameld. Maar er is geen jood of christen die serieus het navolgen van die oproepen bepleit en hun voorgangers leggen uit hoe je die teksten moet interpreteren. Waarom zou dat voor de Islam en de Koran anders zijn? Vanwaar die vooringenomenheid?

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 16:04

''Ik ken mensen die moslim zijn en die totaal niet opvallen onder de Nederlandse bevolking'' Anja, en ik ken Nederlandse moslims die totaal niet opvallen onder de Afghaanse bevolking, oftewel, die kunnen beter in Afghanistan gaan wonen. De moslims waar u het over heeft zijn van harte welkom.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 16:21

Overdeweg; de jihad is in de koran een oproep tot een heilige oorlog die zich in diverse hoedanigheden aandient. Het is maar in welke context de lezer er welke betekenis aangeeft. (Of de betekenis die een islamitische dictatuur wil afdwingen!) In zijn meest voorkomende verschijningsvorm, is die jihad wat mij betreft te vergelijken met de (innerlijke) strijd die christenen voeren die èn weten dat ze niet mogen zondigen èn weten dat ze dat niet kunnen. De jihad kan ook als een zeer vernietigende strijd tegen andersgelovigen opgevat worden. Blijkbaar geeft de oorspronkelijke tekst aanleiding tot behoorlijke verschillen in interpretatie van dit begrip, zelfs bij moslims.

JanB2
JanB222 mrt. 2016 - 16:50

De bewering dat dit alles met de Islam te maken heeft is net zo idioot als wanneer men naar aanleiding van een aanslag op een abortuskliniek in de VS door een christenfundi een volle kerk waar op kerstavond een nachtmis aan de gang is classificeert als een broeinest van christelijk fundamentalistisch terrorisme.

JoostHelder
JoostHelder22 mrt. 2016 - 16:51

@ Frans Wat een rare jij-bak. Ik ben evenmin fan van het Christendom, maar dat houd mij een stuk minder bezig omdat christenen niet massaal met een verwijzing naar de bijbel aanslagen plegen. Los daarvan is de koran wel een paar tandjes erger. Vergelijk Mohammed en Jesus maar eens, de ene was een gewelddadige krijgsheer met vele moorden op zijn geweten en de andere deed geen vlieg kwaad. Zouden ze nu leven, dan zou Jesus hoogstens een boete krijgen voor het overtreden van een paar APV's, terwijl Mohammed vervolgd zou worden voor misdaden tegen de menselijkheid.

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 17:00

@Akkermans Je moet in beide gevallen inderdaad de context bestuderen, daarover vindt hier een goed artikel (engels): http://tinyurl.com/qxudh6 Je mag van mij aannemen dat juist fundamentalisten (!?) uitstekend van de context op de hoogte zijn. Terwijl juist gematigden hun idealistische voorstelling van hun geloof 'over de koran heen projecteren'.

Dunya2
Dunya222 mrt. 2016 - 17:31

@AnjaLodewijks "Het heeft waarschijnlijk wel veel te maken met radicaal conservatisme en zeer beïnvloedbare individuen, met veel aangeprate machteloze frustraties en agressie in zich. En zo gefrustreerd dat ze niet meer met hun verstand reageren en het miserabele wat ze voelen op choquerende wijze kenbaar willen maken aan de boze buitenwereld, koste wat het koste". Juist!

Dunya2
Dunya222 mrt. 2016 - 17:57

Ergens is de frustratie van deze kansarme jongeren wel te begrijpen en hebben zij en hun familie veel ellende en discriminatie mee gemaakt in België. Het gevoel dat je geen gelijke kansen geboden wordt vanwege je afkomst frustreert. Keer op keer bevestigd zien in Europa en het Midden-Oosten en op basis van het koloniale verleden in die landen dat jij en je moslim broeders als minderwaardig wordt gezien en behandeld, geeft een gevoel van machteloosheid dat je naar een manier zoekt om gehoord te worden. Zoeken naar houvast, sterke groepsgevoel in religie die je accepteert zoals je bent en waarmee je overeenkomsten hebt in cultuur en religie, je sterker doet voelen, laat dit soort dingen gebeuren bij beïnvloedbare jongeren met een agressie component. Kwetsbare jongeren/mensen de rug keren, werkt averechts. Degenen die de wet overtreden moeten hard aangepakt worden, maar met rest moet je in gesprek blijven en kijken hoe de leefomstandigheden van deze groep verbeterd kan worden. Of tenminste, laten zien dat je hem of haar als je gelijke ziet en absoluut niet generaliseren, want dan heb je kwaadwillige intenties.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 19:44

''Waarom zou dat voor de Islam en de Koran anders zijn? '' Omdat de Koran niet vatbaar is voor interpretatie, het is het letterlijke woord van god. En moslims nemen de Koran heel serieus. Dat dit zo is hebben we vandaag weer kunnen beleven met de aanslagen in Brussel. En morgen is er ongetwijfeld weer een andere gelegenheid.

Haastig
Haastig23 mrt. 2016 - 7:51

JanB 22 maart 2016 at 17:50 "De bewering dat dit alles met de Islam te maken heeft is net zo idioot als wanneer men naar aanleiding van een aanslag op een abortuskliniek in de VS door een christenfundi een volle kerk waar op kerstavond een nachtmis aan de gang is classificeert als een broeinest van christelijk fundamentalistisch terrorisme." Sowieso hangt de aanslag op een abortuskliniek door een christenfundi, gepleegd vanuit zijn christenfundi-overtuiging, samen met het christendom. En afhankelijk van de bezoekers&leiders van de nachtmis in de bewuste kerk kan de betreffende kerk/congregatie eventueel een broeinest van christelijke fundamentalistisme zijn. Als de priester/dominee bv van het kansel roept dat god alle abortus-artsen zal doden en anders zijn volgelingen vraagt het voor hem te doen..... Gelukkig komt dat laatste wat minder voor, althans, in de hedendaagse kerken.

OlavM
OlavM23 mrt. 2016 - 14:49

@ A.M. Heupschoten: [Omdat de Koran niet vatbaar is voor interpretatie, het is het letterlijke woord van god.] Dan besef je kennelijk niet, dat teksten die worden gelezen ALTIJD (moeten) worden geïnterpreteerd. Dat is een onvermijdelijke fase om teksten überhaupt (in hun context) te kunnen begrijpen en duiden. Dat geldt al voor een handleiding van een huishoudelijk apparaat, dus helemaal voor religieuze teksten, die vaak veel symboliek bevatten.

Overdeweg
Overdeweg23 mrt. 2016 - 17:55

@Zandb (zonder link plus correctie (weglaten) laatste regel): Ergens probeer je in je reactie Jihad te legitimeren, op basis van eerdere reacties is je kennis verdacht. Je gaat van ontkennen naar het geven van een dubbele uitleg. En op een gegeven moment heb je het over 'wat mij betreft', waarop ik met de vraag zou willen reageren: 'Wie probeer je nu eigenlijk om de tuin te leiden, mij, of jezelf?'. Het vreemde is dat er verderop wel bevestigd wordt dat 'Jihad' een gewelddadige uitleg kent, iets dat je weer lijkt te koppelen aan de de uitdrukking 'heilige oorlog'. Belangrijk wordt nu hoe je 'heilige oorlog' moet definiëren. Iets kan alleen maar heilig zijn als het een rechtvaardige basis heeft. Met andere woorden is er een legitieme basis voor dat begrip. Bestudeer de voorwaarden, de ethiek en moraal in de woorden en de daden van de grondlegger van de religie en het zal duidelijk worden dat de bron van inspiratie een duistere kant heeft. Als je iets voor waar houd, terwijl je feitelijk geestelijk misleid wordt, zal dat, zeker bij religie, altijd uiterst kwalijke gevolgen hebben. Van het uiteindelijke resultaat zijn wij anno 2016 getuigen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten23 mrt. 2016 - 19:11

@ Olav: Er valt weinig te interpreteren als er letterlijk staat dat ongelovigen moeten worden vermoord.

Cinema2
Cinema222 mrt. 2016 - 12:21

Wonderlijk die weg met ons (het westen) reacties, nu ben ik de laatste die het westen op een voetstuk plaats, genoeg waar wij ons over mogen schamen. Neemt niet weg dat het vrije westen er doelbewust niet voor kiest om BURGERS tot doelwit te maken. Iets wat deze IS gekkies zeer nadrukkelijk wel doen. Helaas kunnen deze idioten nog op steun rekenen ook, van een aantal (linkse) idioten. Leg het maar uit aan de nabestaande....Manlief doet niet aan geopolitiek, maar is wellicht wel zijn geliefde verloren in de "strijd". Gewoon omdat ze hier leefde, en westers was... O, succes Alfred. Ik kan dit niet uitleggen, ik rouw om de onschuldige slachtoffers, ik probeer mijn woede onder controle te houden. IS zoekt westerse burgers doelbewust op, maken deze jongens en meisjes tot doelwit. Iets wat het vrije westen zeer nadrukkelijk niet doet.

7 Reacties
Poezenmens
Poezenmens22 mrt. 2016 - 13:24

"Iets wat het vrije westen zeer nadrukkelijk niet doet." ----------- O, denkt u dat? https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/investeringen-verzekeraars-dragen-bij-aan-burgerslachtoffers-in-jemen

Donostia2
Donostia222 mrt. 2016 - 13:27

Begrijpelijk dat velen denken dat Islamitisch terrorisme gericht is tegen het westen. Etnocentrische gedachte dat men het speciaal op het westen gemunt heeft. Niets is minder waar, Islamitisch geweld vindt overal plaats. De laatste 30 dagen 123 aanslagen, 1018 doden, 2008 gewonden, waaronder 22 zelfmoord aanslagen in 22 landen. Thailand, Uruguay, Somalië, China, Rusland, Fillipijnen, Nigeria. Om maar niet te spreken van Islamitisch geweld tegen moslims. Waar het Westen zich in onderscheidt is de oud christelijke gewoonte de andere wang toe te keren. Ik vermoed dat er in bovenstaande landen deze weg met ons reactie's niet bekend zijn, en zeker niet getolereerd worden.

Kuukske
Kuukske22 mrt. 2016 - 14:03

"Neemt niet weg dat het vrije westen er doelbewust niet voor kiest om BURGERS tot doelwit te maken." 1 u bent niet vrij want als u dit schrijft ontbreekt het u toch aan enige informatie; 2 burgers zijn met opzet doelwit om druk van binnen uit te oefenen. Dat brengt me bij 3: ook hier waren burgers het doelwit om uiteraard druk uit te oefenen. Probleem, reactie oplossing wordt u binnenkort aangeboden. Natuurlijk zult u dit niet van mij geloven, maar ga nog even terug in de tijd en kijk eens hoeveel oefeningen plotseling live problemen werden. 9/11, 7/7, Parijs. 1 keer? maar drie keer? Boston marathon, ga zo maar door...

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 14:42

Cinema: Wij strijden voor een goede zaak, menen wij. En onschuldige slachtoffers zijn niet de bedoeling. Maar die accepteren we wel als noodlottig bijverschijnsel. IS strijdt voor een goede zaak, vinden zij. Onschuldige slachtoffers zijn niet de bedoeling. Maar die accepteren ze wel als noodlottig bijverschijnsel. De "fout" die u maakt is dat het begrip "onschuldig" voor ons iets heel ander betekent dan dat dat voor IS betekent. Inzicht in bepaalde zaken tonen betekent niet automatisch dat je het er ook mee eens bent of verdedigt. Anders waren bv ook alle bezorgde burgers terroristen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 19:49

''IS strijdt voor een goede zaak, vinden zij. Onschuldige slachtoffers zijn niet de bedoeling. Maar die accepteren ze wel als noodlottig bijverschijnsel.'' U bent niet goed wijs meneer Zandbergen. In uw zucht naar nuance verliest u ieder contact met de realiteit. Uiteraard vindt IS dat het strijdt voor de goede zaak, maar in de ogen van IS is geen enkele niet-moslim onschuldig. Die verdienen het dus te sterven. Laat dat even tot u doordringen!

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 21:09

Dat deed ik al voor ik dat schreef, Van Heupscheuten, dus als u verder niets inhoudelijks te melden heeft.......

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten23 mrt. 2016 - 12:57

''Dat deed ik al voor ik dat schreef, Van Heupscheuten, dus als u verder niets inhoudelijks te melden heeft……. '' Dan lijkt het mij beter dat u eens op uw eigen inhoud let, want als u er ''voordat dat schreef'' al van doordrongen was snijdt uw reactie geen hout en is uw nuancering misplaatst.

HenkieJa
HenkieJa22 mrt. 2016 - 12:21

En gaan we morgen hier weer lezen dat het niet aan een bepaald geloof ligt maar dat er heel andere oorzaken voor zijn? Nou, ik ben benieuwd naar de oplossing.

6 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 12:58

Niet morgen hoor, vandaag al. Onze linkse orakels hebben de verklaring al klaar, het ligt aan het westen.

watsgebeurt
watsgebeurt22 mrt. 2016 - 13:29

Jazeker, het ligt volgens vele kenners hierzo aan ons, het boze en verschrikkelijke westen! U en ik zijn de oorzaak hiervan! Wij moeten deze mensen omarmen. Banen geven (die er niet staan), wij moeten een andere taal leren (want zij leren geen of zeer gebrekkig Nederlands), standaard elke toets waarderen met een 8, voortrekken op alle inschrijvingen, kansen etc., hogere uitkeringen etc. etc. Het is nooit andersom. Het ligt nooit aan mensen zelf. De kansen te pakken die er zeker liggen. Je moet natuurlijk ook willen. Het is zo makkelijk om af te geven op anderen. Dat je niet serieus genomen wordt, dat je niet gehoord wordt. Het begint bij de basis, de opvoeding, de overtuiging waarmee je opgroeit en ga zo maar door. Dit is alleen nog maar het begin. Je oogst wat je zaait. De politiek denkt zomaar alles in een handomdraai te kunnen veranderen, maar dat gaat niet lukken want dit plantje is al 30 jaar geleden gepland. De vraag is wanneer heeft het Europese volk genoeg van alles en gaat er echt iets gebeuren? Van de politiek hoeven we niks te verwachten. Die dringt ons alleen maar een groter Europa op met open grenzen en denkt nog steeds dat de dialoog de oplossing is.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 15:11

Henkie; wat wilt u horen? Dat de islam hierachter zit? En dan? Wat gaan we dan doen? trotsopnederland; er zijn een paar mensen die terecht uitleggen, dat het westen ook een factor is in deze kwestie. Als u met alle geweld daarin wil lezen dat het westen de schuld is van deze aanslag dan kan ik u niet tegenhouden. Het is wel ongelooflijk kleinzielig en vooral dom. watsgebuert; u loopt helemaal leeg, begrijp ik. Ik hoop dat u er van opknapt. Maar even serieus; proberen om tot een juist inzicht in zaken te komen, dat vereist een open houding. Als een kind blijft zitten op school, denkt u dan echt dat er ook maar een ouder is, die niet bij zichzelf te rade gaat: Welke rol heb ik als opvoeder gespeeld? En die eenzijdig en volledig de schuld bij het kind legt? En dan ook nog meent, dat daar dan ook nog iets goeds uit voortkomt? Juist omdat u niet wilt, dat u als het boze westen eenzijdig de schuld op u geschoven krijgt - daar baalt u immers verschrikkelijk van - kunt u de schuld toch ook niet meteen en en volledig van u af te schuiven? Als u al niet bereid bent uw eigen aandeel te onderzoeken, wie zal dat dan wel doen? U denkt dat men denkt dat een dialoog de oplossing is. Nou nee. Ik denk dat we resoluut onze rechtsstaat moet doen laten gelden; voor de moslim, voor de bezorgde burger en zeker voor Wilders en zijn partij.

watsgebeurt
watsgebeurt22 mrt. 2016 - 16:10

@Zandb, dank voor uw waardevolle en serieuze reactie. Ik ben me ervan bewust dat dit niet te stoppen is. Eenmansacties (of mogelijk 3 man in dit geval) zijn niet zomaar te stoppen. Als een gek iets wilt, dan is dat in onze samenleving mogelijkerwijs uit te voeren. Wij als inwoners van Nederland en Europa met haar open grenzen zullen daar vanaf een aantal jaar terug reeds rekening mee moeten houden. Je daardoor laten leiden is niet goed en zal ook voorbij gaan. Uiteindelijk gaat morgen het leven weer door en moet er brood op de plank komen. Mijn gedachten gaan dan ook zeker uit naar de slachtoffers en nabestaanden daarvan. Om uw eerste vraag te beantwoorden. Ja helaas zijn er genoeg ouders die echt niet bij zichzelf te rade gaan als een kind niet mee komt op bijvoorbeeld school. Waarom zie je anders nog steeds zwangere vrouwen die roken en drinken? Ik adviseer u eens sterk naar een programma genaamd "4 handen op 1 buik te kijken". Ik wist niet dat het kon, maar het gebeurd. Wat u daar zal zien, deed mij in ieder geval versteld staan. Ik heb met open mond zitten kijken en zitten bedenken hoe dit in Nederland kan. Mensen die een kind krijgen die vanaf het begin voor galg en rad zullen opgroeien (uitzonderingen daar gelaten). Samengevat zijn dit mensen die incapabel zijn en altijd maar denken dat de maatschappij ze zal helpen (en helaas kosten deze gezinnen vaak meer dan ze opleveren/bijdragen aan de maatschappij, zo hard is het helaas echt). Dus ja er zijn genoeg mensen die zelf geen verantwoordelijkheid nemen en alleen maar verwachten dat de maatschappij dat voor hen doet. Het gevolg van decennia lang voeren van "het pappen en nat houden politiek" en nooit eens durft om met een harde oplossing te komen. Helaas gaat het te ver om het volk mee te laten beslissen of Irak wel of niet gebombardeerd moet worden. Of we moeten helpen in Syrië. Of we Israël moeten steunen. Daar hebben we gekozen volksvertegenwoordigers voor die helaas vaker niet dan wel de waarheid vertellen. Van links tot rechts, laat dat vooral duidelijk zijn. Ik vraag me inmiddels af of dit niet de grootste criminelen zijn binnen onze samenleving. Maar daar gaat het nu niet om. De gevolgen die voortkomen uit een keuze om de VS wel of niet te steunen, om wel of niet Israël te steunen, zijn niet rechtstreeks toerekenbaar aan het volk. Ik zou liever zien dat Nederland zich helemaal nergens mee bemoeid maar zo makkelijk werkt het helaas ook niet in samenwerkingsverbanden/bondgenootschappen tussen landen. Ik voel me echter ook niet verantwoordelijk voor maar 1 bom die wel óf niet valt in Irak of Syrië, want in the end kan je het nooit goed doen. Er zijn altijd personen die er voordeel bij hebben, maar ook genoeg mensen die er nadeel bij hebben. Ik weiger dan ook zeker alleen maar het westen aan te wijzen als de schuldige in dit verband, zoals nogal veel gedaan wordt op dit forum. Uiteindelijk ben je als individu verantwoordelijk voor de daden die je zelf onderneemt. De islam hiervoor verantwoordelijk te stellen gaat dan ook veel te ver (ik ken genoeg mensen die het islam geloof aanhangen en zeer geslaagd zijn in het maatschappelijk leven). Echter dit neemt niet weg dat er (naar mijn mening) onoverbrugbare meningsverschillen, levensopvattingen en dergelijke bestaan tussen westerse mensen en grote groepen islamitische mensen. Door uitkeringen omhoog te doen, banen toe te delen aan allochtonen (positieve discriminatie), te accepteren dat groepen helemaal de taal niet begrijpen en daarmee ook geen besef hebben van de normen van een land weiger ik als oplossing te zien. Het zorgt er alleen maar meer voor dat ze verder van de realiteit komen te staan, van een maatschappij waarin wel wordt verwacht dat je iets doet om te kunnen slagen in plaats van dat er genoeg "gratis" geld in welke vorm dan ook op te halen is. Deze oplossing komt niet met nog meer geld er tegenaan gooien, want dat komt toch niet goed terecht, maar met een cultuuromslag bij de islamitische medemensen zelf. Dat begint in de opvoeding, in de moskee, bij de ouders, bij de imam. De geslaagde moslims die ik ken, hebben namelijk wel dat stapje opzij gezet en oogsten daarmee veel lof en krediet.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 21:27

watsgebeurt; Ik verwacht niet dat het geloof van de moslim een stimulerende factor zal zijn in het emanciperen van de moslim binnen onze democratie. Ik denk dat we het daar wel over eens kunnen zijn. Plat gezegd moeten heel veel moslims inderdaad heel wat stappen opzij doen. (Al geldt dat ook voor veel Nederlanders!) Ik ben somber gestemd over de moeite die we ons daarvoor moeten getroosten en het vertrouwen dat we in onze rechtsstaat moeten blijven houden. En eerlijk gezegd twijfel ik heel vaak of het sowieso wel te doen is. Maar als ik me dan het alternatief voor ogen stel, de confrontatie, dan weet ik zeker dat wij het onderspit delven en dus ook dat we reddeloos verloren zijn. Daarom hoop ik, dat we de krachten kunnen bundelen en het Nederlandse recht kunnen blijven toepassen: In Nederland mag iedereen vrijelijk moslim zijn maar ook niet!

JanB2
JanB223 mrt. 2016 - 8:01

@ TON Klopt. Zonder die idiote invasie in Irak had IS nooit voet aan de grond gekregen. Kwestie van oorzaak en gevolg.

tinekea2
tinekea222 mrt. 2016 - 12:19

uiteindelijk kunnen we hier Bush jr en die Engelsman wiens naam ik niet eens wilt typen dankbaar voor zijn

4 Reacties
taylor
taylor22 mrt. 2016 - 12:51

Makkelijk!!!!!

Hell You
Hell You22 mrt. 2016 - 14:03

nee, niet makkelijk maar wel feitelijk waar. Je oogst wat je zaait geldt voor iedereen en alles

Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 16:13

@Hell you Dus dan geeft u ook toe dat de Palestijnen en het hele midden oosten de acties van Israël en westerse landen "oogsten" nadat ze het zelf gezaaid hebben? Mooi dan zijn we het eens!

JanB2
JanB223 mrt. 2016 - 8:02

@ Timmer. Inderdaad, zo simpel kunnen de zaken zijn.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 mrt. 2016 - 12:19

Schandalig dit en schaamtevol dat dit heeft kunnen gebeuren bij zo een zwaar door politie en militaire afgesloten stad als Brussel. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke daad. En mijn woede gaat uit naar de Belgische veiligheid diensten die al het focus zetten om een man te vinden en ondertussen dit niet konden achterhalen in zo een belegerd stad. Ik hoop niet dat ze dachten nu kunnen we relaxen als we Abdeslam te pakken hebben? niet verwacht dat de mensen die hem al die tijd beschermde iets van plan waren? Hoop echt dat er geen zware fouten zijn gemaakt wat zo een hoop slachtoffers heeft veroorzaakt.

8 Reacties
Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 13:14

''En mijn woede gaat uit naar de Belgische veiligheid diensten'' Jij kan die woede beter op je moslimbroeders richten i.p.v de Belgische veiligheidsdiensten, maar dat zal wel teveel zijn gevraagd.

Haastig
Haastig22 mrt. 2016 - 13:16

En de daders? Die geen verantwoordelijkheid? Elke gek met een bom kan doen wat ie wil, daar doe je relatief weinig tegen.

JoostHelder
JoostHelder22 mrt. 2016 - 13:21

Het zou beter zijn als jouw woede uit zou gaan naar de verantwoordelijke moslimterroristen, die hebben de slachtoffers veroorzaakt.

CJJelle
CJJelle22 mrt. 2016 - 13:38

Oh ja, deze reactie spreekt weer boekdelen. Veiligheids diensten krijgen de woede. Mensen die hun eigen leven inzetten om andere te beschermen en daar niet altijd in kunnen volharden, omdat ze te maken hebben met de vrijheid die we hier hebben en met mensen die hun uiterste best doen om onder de radar te blijven. Woede op veiligheidsdiensten en niet op daders. Ik weet ook eigenlijk niet wat ik bij je verwacht had.

kindval
kindval22 mrt. 2016 - 13:53

"En mijn woede gaat uit naar de Belgische veiligheid diensten " Het staat er echt...niet te geloven..

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 mrt. 2016 - 15:38

Ik kan boos worden op een geestelijke gestoorde persoon maar dat levert me nix op dan boos zijn op iemand die blijft herhalen wat hij fout doet. Mijn woede op hun heeft een hoogtepunt bereikt dat ik ze totaal van afschrijf als gelovige. Vraag je zelf is af. Hoe komt het dat een geboren Arabische moslim geen aanslag pleegt waarbij zijn leven der bij ontneemt, maar de meeste van hun zijn opgegroeid in Europa? Ik bleef me altijd maar afvragen waarom de meeste zelfmoord terroristen uit Europa komen. Het antwoord is dat in moslim landen word je geleerd dat al ben je in het hitte van de strijd en je ontneemt je leven, kom je regelrecht in de hell al heb je bij het doen ervan het leven van tiental andre mee gered. Denk dat ze dat stukje weghalen bij het indoctrinatie van deze zwakbegaafde en zwak geleerde van hoe de islam en de Jihad werkelijk in zijn praktijk steekt. Want zelf Bin Laden stierf door de kogel van een ander en niet zichzelf op te blazen. die leiders die de opdracht daar toe geven weten al dat ze dat geen ticket naar de hemel oplevert, maar een regelrechte voorafgaand zonder vragen naar de diepste van de hel uit de koran zelfe: And spend in the way of Allah and do not throw [yourselves] with your [own] hands into destruction. And do good; indeed, Allah loves the doers of good(Al-Baqara, 2: 195).

CJJelle
CJJelle22 mrt. 2016 - 16:47

Appi, zelfmoordterroristen zien we hier hoogstens 1 keer per maand. Vertel in Ankara dat zelfmoordterroristen Europees zijn of in Syrie of Israel etc etc Dat gezegde komt maar weinig voor denk ik in die kringen waar ze zichzelf opblazen want het is daar bijna dagelijkse kost.

Haastig
Haastig23 mrt. 2016 - 8:28

Appi Mohamud 22 maart 2016 at 16:38 "Ik kan boos worden op een geestelijke gestoorde persoon maar dat levert me nix op dan boos zijn op iemand die blijft herhalen wat hij fout doet." Gemiddeld genomen zal een zelfmoord-ontploffer niet herhalen wat hij fout doet, maar, hij is natuurlijk wel ergens geworven en meestal in een omgeving waar men dergelijke moordpartijen goedpraat, spreekt over "martelaars" en gods wil..... "Hoe komt het dat een geboren Arabische moslim geen aanslag pleegt waarbij zijn leven der bij ontneemt, maar de meeste van hun zijn opgegroeid in Europa" Absolute onzin. Dat gaat misschien op voor de paar aanslagen die we nu in Europa hebben gehad, maar bijna dagelijks blazen luitjes zich op -in de hoop anderen mee te nemen- in Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen, Mali etc en nee, het zijn inderdaad niet alleen Arabieren, ook Afrikanen, Berbers en wie er dan ook in de fundi-terroristische versie van islam gelooft. Behalve wellicht Al Shabaab die daar doodsbange onwillige 10 jarige (voormalig? Christelijke) meisjes voor gebruikt....

AnitaD2
AnitaD222 mrt. 2016 - 12:17

Tja, en daar gaan we weer. Weer een aanslag in naam van de islam! En weer zullen we dit niet mogen zeggen! En morgen gaan we weer tot de orde van de dag over, en zal het weer gaan over de uitspraak "minder minder minder" van Wilders. Want daarvan gaat natuurlijk het echte gevaar uit. Wat vandaag gebeurt is een incidentje, en heeft niets met een bepaald geloof te maken. Gewoon blijven negeren mensen, en vooral de andere kant uitkijken......

2 Reacties
Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 15:22

U zegt het toch? Ik lees het toch?Hoe komt u er dan toch bij "...dat we vast weer niet mogen zeggen....". Verder gaat er inderdaad van de uitspraak van Wilders gevaar uit. Meer of minder dan bij een aanslag is niet aan de orde. Je mag niet discrimineren, je mag ook geen aanslagen plegen. Het feit dat de één een aanslag pleegt en de ander discrimineert heeft gewoon helemaal niets met elkaar te maken. We negeren dus helemaal niets; alleen zijn die aanslagen niet hier gepleegd dus hebben we er op zich niet zo veel mee te maken en moet Wilders wel voor de rechter verschijnen.

AnitaD2
AnitaD222 mrt. 2016 - 15:45

Tja, een uitspraak is voor sommige wegkijkers inderdaad veel erger als geweld! Dat blijkt maar weer.....

Opinius
Opinius22 mrt. 2016 - 12:15

Daar zitten "we"dan met al die verscherpte veiligheidsregels. Daar zitten "we"dan in de recente ahum "nobele "verdragen naar Turkeie voor vluchtelingen waar in hun land dit explosies dagelijkse schering en inslag is/was. Het zinloos bloedvergieten Het tijdperk van : De oefening naar vrede en handhaving van humaniteit. heeft duidelijk zijn vastberaden koers gezet,naar "einde oefening vrede " . Voor wie de verbindingen nu onderhand wel ziet is elk verder toelichtend betoog hierin overbodig. De enigste weg hieruit is de volledige bekenning naar de gemaakte trieste ervaringen. Heren dames politieke leiders . (en burgers.)

paul2
paul222 mrt. 2016 - 12:08

Contact met het reële leven is de PvdA ook bij deze aanslag weer vreemd .Terwijl de doden nog op straat liggen maakt een bobo zich al weer druk om de beeldvorming van de eurocraten.De commentaren zijn dan ook niet mals. https://twitter.com/mvanhulten/status/712197069868503040

Bagus
Bagus22 mrt. 2016 - 12:08

Ik leef mee met het leed van de familieleden van de overledenen en (zwaar)gewonden. Ik hoop van harte dat de zwaargewonden zullen genezen. Moge de doden in vrede rusten!

BertjeBroai
BertjeBroai22 mrt. 2016 - 12:07

Een explosie doet maar 1 seconde pijn. Rascisme doet een heel leven pijn!

3 Reacties
Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 13:01

Zulke domme reacties lezen is pas echt ondraaglijk

BertjeBroai
BertjeBroai22 mrt. 2016 - 15:39

Nee hoor, ben maar niet bang, dit is niet mijn mening. Deze reactie was alleen maar om het 'linkse' denken te laten zien! Ik zag onlangs een 'links' plakaat dat een verkrachting maar eventjes duurt, en rascisme een leven lang! Deze site is ook een meester in dit soort redenaties! Dus bij deze..... ;-)

Alessandro2
Alessandro222 mrt. 2016 - 15:59

Uw inlevingsvermogen staat op hoog niveau vandaag. Verder nog klachten?

Meta Foor
Meta Foor22 mrt. 2016 - 12:02

wat zijn al die veiligheidsdiensten tegenwoordig aan het doen ? de meestgezochte terrorist kon zich 4 mnd verstoppen tussen zijn geestverwanten, enorme aantallen geboefte lift mee met echte vluchtelingen, gigantische hoeveelheden subsidies en EU gelden worden verdonkeremaand, en nu deze aanslag. Het kan er bij mij niet in dat de omgeving en gemeenschap van de daders helemaal niets gemerkt hebben ... ,

1 Reactie
adriek
adriek22 mrt. 2016 - 13:29

Zouden deze aanslagen gepleegd zijn door Syrische nep-asielzoekers zoals je hier impliceert of toch, net als vorige keren door fanatieke idioten die zich al vele jaren in Europa ophouden? Ik heb toch het idee dat die asielzoekers nu juist (al dan niet westerse) bommen ontvluchten, al kan ik natuurlijk niet bewijzen dat er niet een is die wraakgevoelens koestert.

kindval
kindval22 mrt. 2016 - 11:57

Alle salafisten europa uit...

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 11:53

Een tragedie voor alle slachtoffers en hun familie en vrienden. Helaas vrees en voorzie ik dat er meer en meer van dit soort wraakuitoefeningen plaats gaan blijven vinden, ook in ons land. Wraak voor onze kritiekloze (Nederlandse) deelname aan een op valse voorspiegelingen aangegane oorlog tegen en in Irak. Ik roep al sinds onze deelname aan de invasie van Afghanistan dat J.-P. Balkenende en W. Bos oorlogsmisdadigers zijn. Want dat zijn ze! Zij hebben het parlement enkel voorstanders van die invasie voorgeschoteld. En de leugens die geleid hebben tot de oorlog in Irak kent iedereen. Zolang nagelaten wordt deze 2 ‘voorbeelden’ voor de samenleving voorgoed achter de tralies op te sluiten is ieders deelname aan wat voor strijd dan ook volledig valide. “Wat U niet wil dat U geschied doe dat vooral een ander niet aan!” Balkenende en Bos en een ieder die hun oorlogszuchtige bijdragen prima vindt maar de reacties die door die oorlogen in ons gezicht ontploffen wel veroordeeld is de rechtstaat niet waard!

5 Reacties
Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 12:59

Haha grapjas. Alsof er geen islamitische terreuraanslagen waren voor onze missies in Afghanistan en Irak.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 13:58

@gringo https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_terroristische_aanslagen O zeker wel.....maar oorlog voeren met een regulier leger maakt die strijd niet meer legitiem. Leg mij alleen eens uit hoezo jij vindt dat onze oorlogszuchtige bijdragen door jou gebagatelliseerd mogen worden c.q. hoezo jij dat schijnbaar goedkeurt?

Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 14:39

@pasop Ik zal u antwoorden nadat u heeft aangetoond dat de aanslagen in Brussel en Parijs etc een vergelding zijn voor de Nederlandse missies die u noemt. Succes!

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 15:38

@gringo "Ik zal u antwoorden nadat u heeft aangetoond dat de aanslagen in Brussel en Parijs etc een vergelding zijn voor de Nederlandse missies die u noemt" Dat stel ik helemaal nergens cabron gringo. Waar tover jij ineens zo'n onzin stelling vandaan? Ik stel wel dat als wij getroffen worden door een aanslag de kans heel groot is dat wij deze over onszelf afgeroepen hebben. Dat staat er wel gringo. What goes around comes around. Please niet mijn woorden verdraaien. En wat er ook staat is dat onze hypocrisie weleens heel duur betaald kan gaan worden. Maar jij vindt blijkbaar hypocrisie geen enkel probleem. Siert je wel dat je dit zo publiekelijk toegeeft :)

Pasop
Pasop23 mrt. 2016 - 11:47

@niels Tja dat is jouw mening Niels.

Bernie2
Bernie222 mrt. 2016 - 11:44

De belangrijkste grenzen aan de poorten van West Europa staan schaamteloos open. Wagenwijd open zelfs. Die grenzen dragen namen als Wilders, Le Pen, DeWinter. Intussen claimt IS de aanslag.

8 Reacties
Tony Soprano
Tony Soprano22 mrt. 2016 - 11:57

Iets meer duiding graag.

trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 12:10

Dit snap ik niet, wat bedoeld u nu precies?

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 13:39

Wat Bernie bedoeld weet hij waarschijnlijk zelf ook niet, als hij die drie namen maar weer kan oprakelen, dan is zijn dag weer goed.

trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 14:44

Haha dat moet het inderdaad wel zijn. Denk als zijn vrouw vraagt wat hij op brood wil, het antwoord ook iets met Wilders, Le Pen en Nazi's is.

Bernie2
Bernie222 mrt. 2016 - 14:53

Ik schrijf geen woord onbedoeld TON, nooit :-) Wat ik bedoel is dat dit drietal, met in hun kielzog meer fascistoïde moslimhaters, openlijk moslims (en dat zijn 7,3 miljard) dagelijks criminaliseren en schofferen. En hen bovendien hun religie afneemt door het een ideologie te noemen. En oproepen tot haat. Dat zet kwaad bloed. Dit zijn levensgevaarlijke idioten die kwaadwillende aanslagplegers uit binnen- en buitenland ziekend uitnodigen. Wilders cs. zijn zelf de open grenzen.

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 16:29

''Ik schrijf geen woord onbedoeld TON, nooit'' Ik geloof je Bernie, maar het raakt kant noch wal, nooit.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 16:52

@bernie 15.53 "Wat ik bedoel is dat dit drietal, met in hun kielzog meer fascistoïde moslimhaters, openlijk moslims (en dat zijn 7,3 miljard) dagelijks criminaliseren en schofferen. En hen bovendien hun religie afneemt door het een ideologie te noemen." Er zijn circa 1,6 miljard moslims....niet 7,3 miljard want er zijn circa 7 miljard mensen op aarde...http://www.nu.nl/buitenland/2651516/wereld-telt-7-miljard-inwoners.html Maar wellicht dat U zich bekeerd heeft tot de islam en de wens de vader van uw gedachte is...:) Bernie, de islam is niet alleen een religie het is tevens een levensbeschouwing voor (vrijwel) alle facetten van het dagelijks leven. Daar kan geen discussie over zijn Bernie.

trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 17:10

7,3 miljard moslims, zo! Dat zijn er nogal niet wat!

Hakbar
Hakbar22 mrt. 2016 - 11:42

Dag Linkse mede mens Lukt het nog met weg kijken? Het moet toch een beetje pijn gaan doen aan uw ogen, ook het misselijke gevoel in uw onderbuik probeerd u wat te vertellen. Zoals vele reacties hieronder leest u naar het westen en zegt dat de echte schuld daar ligt, want dat is uw mening en die gaat u niet herzien. Open je ogen en zie wat uw en mijn vrijheid bedreigd. Stop met wijzen naar het westen en rascist te roepen. Zodat we dit probleem kunnen aan pakken

19 Reacties
Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 11:53

@Hakbar Quote: Lukt het nog met weg kijken? Dat zal de komende weken moeten blijken, als we het weer over Pegida, de PVV en de AfD gaan hebben.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 12:07

U bent werkelijk compleet de weg kwijt: Het is in Nederland verboden om de vrijheid te bedreigen. En vanzelfsprekend al helemaal niet om daadwerkelijke terreur te gebruiken. Dat mogen moslims niet, neo-nazi's niet, links-extremisten niet en zelfs Wilders mag dat niet; dat mag niemand. Nu hebben we het zo afgesproken: Als we kunnen aantonen dat iemand (of een groep, organisatie enz.) de vrijheid bedreigd, dan kunnen we die aanpakken. Kunnen we dat niet aantonen, dan kunnen we weinig. M.a.w.: Als u nou even aantoont wie exact verantwoordelijk zijn voor bedreigingen, dan zal het OM die mensen vervolgen. Ik vind zo kwalijk, dat u de linkse medemens - die dan blijkbaar wel begrijpt hoe het in elkaar steekt - op deze lasterlijke wijze aanspreekt. U kijkt gewoon weg. Weg van de rechtsstaat.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 mrt. 2016 - 12:13

Kom, kom, Hakbar, bedaar een beetje. Ik kijk je rustig en onbekommerd aan en zie een colporteur in angst die de misdaden van 'collega-racisten' misbruikt om zijn eigen 'racistische agenda' erdoor te drukken. Heb ik gelijk of heb ik gelijk?

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 12:25

@zandb Quote: Het is in Nederland verboden om de vrijheid te bedreigen. In Nederland (Europa) wordt onze vrijheid juist expliciet bedreigd omdat er een politieke correct taboe ligt op het benoemen van de ideologische wortels van dit structurele geweld. Op deze manier zijn wij onze eigen ondergang aan het faciliteren.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 mrt. 2016 - 12:36

L.l toch niet zondom, man. Ik ben op een flink aantal vlakken links, maar ik kijk helemaal niet weg, op geen enkel onderwerp. Gebruik je verstand eens een keer en stop met dat achterlijke generaliseren.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer22 mrt. 2016 - 12:37

@Zandbergen de tolerante democratische rechtstaat biedt onvoldoende bescherming en een politiestaat willen we niet. Uw suggesties voor oplossingen zijn derhalve?

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 12:41

@hakbar "Open je ogen en zie wat uw en mijn vrijheid bedreigd. Stop met wijzen naar het westen en rascist te roepen. Zodat we dit probleem kunnen aan pakken" Er is bij U duidelijk geen enkel besef van oorzaak & gevolg. Uw voormalig premier heeft ons Nederland deel laten nemen aan een oorlog die aangegaan is op een volledig valse voorspiegeling van de werkelijkheid. Leugens! Dat is voor U duidelijk geen enkel probleem. De mede door ons veroorzaakte puinhopen in Irak en de ruim 650.000 burgerdoden aldaar. Wat U vertegenwoordigd is hypocrisie. U bent het die wegkijkt, onze agressieve oorlogszuchtige bijdragen onder het spreekwoordelijke tapijt veegt en enkel & alleen de logische reacties op onze agressie veroordeeld. U vindt dat al wat wij doen goedgekeurd dient te worden omdat wij zo'n beschaafde democratische rechtstaat zijn ongeacht al onze onbeschaafde bijdragen aan o.a. de oorlog in Irak. "Onze waarden en samenleving worden aangevallen"; dat klopt. Maar wat ga je verwachten als je verkondigd dat je elders democratie komt brengen maar uiteindelijk enkel puinhopen achterlaat....

Piet de Geus
Piet de Geus22 mrt. 2016 - 12:42

"Open je ogen en zie wat uw en mijn vrijheid bedreigd." Dat is niet dezelfde vrijheid, want jij bedreigt de onze.

Neurotherapie
Neurotherapie22 mrt. 2016 - 12:46

Je moet toch wel heel weinig zelfrespect hebben om deze tragedie uit te melken ten einde je eigen stupide levensvisie te kunnen propageren. En daarbij dan nota bene oproepen tot het door de vingers zien van racisme! Zelden (exclusief wilders en zijn paljassen) zo'n misselijk makend voorbeeld van een polarisatieparasiet gezien.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 13:06

@neurotherapie "polarisatieparasiet" gaat dit toegevoegd worden aan de Dikke van Dale..... deze samenstelling zelf verzonnen Neuro? Top!

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mrt. 2016 - 13:20

'Open je ogen en zie wat uw en mijn vrijheid bedreigd. Stop met wijzen naar het westen en rascist te roepen. Zodat we dit probleem kunnen aan pakken' Je lijkt Wilders wel. Die is er ook als de kippen bij om die aanslagen te misbruiken voor zijn eigen politiek gewin. Wat dat betreft heeft de PVV meer gemeen met IS dan ze zouden willen.

Hakbar
Hakbar22 mrt. 2016 - 13:59

@Brave Hendrik Meteen wijzen en rascis roepen. Erg jammer Mijn motieven zijn niet racistisch. Ik wil in een veilig en vrij nederland wonen waar mijn kinderen van de zelfde vrijheden kunnen genieten als ik dat 20 jaar geleden deed. Maar dat kan niet meer omdat de linkse partijen niet durfde / wilde optreden.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 mrt. 2016 - 14:46

Nee, Hakbar, je zoekt handlangers voor een 'oplossing' die jezelf ternauwernood durft te benoemen. Maar ik ga je geen alibi geven. No way. Bovendien: je zwicht voor terreur, je gooit je principes in de goot bij 't eerste zuchtje tegenwind: je bent een dhimmi in het Kalifaat van IS.

Pasop
Pasop22 mrt. 2016 - 15:31

@hakbar 14.59 uur “Ik wil in een veilig en vrij nederland wonen waar mijn kinderen van de zelfde vrijheden kunnen genieten als ik dat 20 jaar geleden deed. Maar dat kan niet meer omdat de linkse partijen niet durfde / wilde optreden.” LOL jij beweert hier impliciet dat de rechtse politieke partijen degenen waren die voor onze vrijheden gezorgd hebben…… jij bent het spoor echt verschrikkelijk bijster hakbar! Jij kon destijds van die vrijheden genieten omdat die vieze luie langharige opstandige linkse politici voor o.a. jouw vrijheden gestreden hebben tegen de rechtse politici die de macht niet met het volk wilden delen. Voor zover er in Nederland strijd geleverd is.... Een rechts georiënteerde politicus die het woord vrijheid in de mond neemt bedoelt alleen zijn (economische) vrijheden en de verplichting van de rest om zich daar maar bij aan te passen. Rechts mengt vrijheid immer met verplichting en/of veiligheid. Staat haaks op elkaar. Vrijheid en veiligheid zijn botsende belangen. Het verlangen gevrijwaard te blijven van gevaar van buitenaf is de belangrijkste leidraad voor het landsbeleid. Zelfs de meest fervente voorvechter van de vrijheid zal er vroeg of laat voor zwichten. De vernietiging van mensenlevens en eigendommen die eigen is aan een oorlog, de voortdurende inspanningen en onrust die het gevolg zijn van een aanhoudende dreiging, dwingen juist die landen die het meest aan vrijheid hechten om, ter behoud van hun binnenlandse rust en kalmte, instituties in het leven te roepen die de neiging hebben inbreuk te maken op hun burgerlijke en politieke vrijheden. Omwille van hun veiligheid zijn ze bereid het risico te lopen dat ze wat van hun vrijheid zullen moeten inleveren. Alexander Hamilton, 1787

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 15:38

Jan Willem; dat VINDT u, dat de democratische rechtsstaat onvoldoende bescherming biedt. En dan vraagt u mij of ik uw probleem op wil lossen? Jan Willem: Het is gewoon heel simpel: Wat voor staat dan ook we hebben, altijd zal die onvoldoende beschermen. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een democratische rechtsstaat. De vraag is hoe we de schade zoveel mogelijk beperken. Ik zie op dit moment geen reden om ingrijpende veranderingen voor te stellen. U blijkbaar wel. Laat horen!

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 16:12

Hakbar Waar haal je dat links toch vandaan als het om optreden gaat. Om te beginnen treed links wel degelijk ook op tegen extreme krachten, alleen links is in haar benadering van Moslims in het algemeen wat genuanceerder, in de wetenschap dat verreweg de meeste Moslims mensen zijn zoals u en ik. Ten tweede kan links niks tegenhouden, want links heeft geen meerderheid. U loopt achter Wilders aan die het tot zijn missie heeft gemaakt om flink tegen links en dan vooral de PvdA aan te trappen. Ik kan u zeggen dat in een evenwichtige samenleving zowel links als rechts een belangrijke plek innemen. U schoffeert alle mensen die links denken en niets anders willen dan een prettige samenleving vanuit hun idealen. Die idealen zijn zuiver, zoals ook de idealen van andere, gematigde mensen zuiver zijn. We moeten echt eens ophouden met die polarisatie en in het belang van het land de extremen uitschakelen en elkaar in het midden zoeken, met respect voor elkaars verschillen en opvattingen. Ik word hier echt een beetje moe van.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович22 mrt. 2016 - 21:22

@Pasop Hakbar heeft gelijk. Mensen die dagelijks de rommel van de maatschapij moeten opruimen zijn vaak recht politiek georiënteerd. Denk aan het leger, politie, brandweer. Rommel die door links is creëert door weg te kijken.

OlavM
OlavM23 mrt. 2016 - 0:45

@ Иосиф Виссарионович 22 maart 2016 at 22:22 Nogal merkwaardige stellingname voor iemand die als nickname de voornaam en het patronymicum van Stalin kiest! :)

Pasop
Pasop23 mrt. 2016 - 12:12

@Иосиф Виссарионович "Mensen die dagelijks de rommel van de maatschap(p)ij moeten opruimen zijn vaak recht politiek georiënteerd. Denk aan het leger, politie, brandweer. Rommel die door links is creëert door weg te kijken" Ik woon in een buurt waar helaas een x-aantal x per maand de gevolgen van bezuinigingen in de GGZ merkbaar zijn. Dan komen idd politie, brandweer, ambulance de troep opruimen die door politici veroorzaakt is. Het hele links/rechts gezeur daar doe ik niet aan mee. Ik ben sinds 11-09-2001 erg boos op politici vanwege nalaten de dienstplicht weer actief in te voeren met daarnaast het liefst onze eigen wapenfabrieken (en dat schijnt best rechts te zijn) maar ik ben ook een groot fan van rechtstaat en democratie (en ik vind dat wij beiden niet zijn!) en de verhoudingen die er dan zouden moeten zijn tussen ingehuurde krachten (ambtenaren en politici) en wij de soevereine burgerij (en dat is hier nog immer slecht geregeld > is dit een linkse mening?). En jij spreekt over de rommel in de maatschappij en ik denk 'hey hij bedoelt de politie'......want dat korps is koploper 'onder het tapijt vegen'..... dankzij de politie (en hun vriendjes bij het o.m.) ben ik dermate geradicaliseerd dat daadwerkelijk de strijd aangaan een serieuze optie is. Wat ik wil Josip is dat wij hier intern alles eerst eens tot in de puntjes regelen gaan en zodra die processen succesvol zijn kijken we wel weer eens over de grens heen om te zien hoe de rest het doet. En is het hier beter geregeld dan in de meeste andere landen op aarde? Ja. maar beter is niet goed!!

geen-mening
geen-mening22 mrt. 2016 - 11:36

Vreselijk natuurlijk, zeker voor de direct betrokkenen, slachtoffer en hun families maar wat een massahysterie om niks weer zeg, overdreven allemaal. Nieuwssites en sites als deze (en bijv. Geenstijl) werken dit met hun berichtgeving ook ontzettend in de hand door elke 5 min. iets te willen of moeten melden terwijl er helemaal niks te melden is. Dit is allemaal precies wat terroristen willen. En nogmaals het is vreselijk en elke dode is er 1 te veel maar zo'n grote ramp is het allemaal nou ook weer niet en het is ook niet dat het zomaar als een verrassing komt dus verbaasd hoeven we ook niet te zijn. Heeft gelukkig wel veel geholpen al die soldaten op straat en extra maatregelen! Ik zie de komende tijd de nieuwe vrijheid en privacy beperkende regels met plezier tegemoet, man, man, man....

9 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 mrt. 2016 - 11:45

''maar wat een massahysterie om niks weer zeg, overdreven allemaal.'' Zucht........

Moeder Pietje
Moeder Pietje22 mrt. 2016 - 11:52

"maar zo’n grote ramp is het allemaal nou ook weer niet"

Tony Soprano
Tony Soprano22 mrt. 2016 - 11:56

Iets zegt me dat je anders had gereageerd wanneer er familie van je tussen de slachtoffers had gezeten.

Joop2
Joop222 mrt. 2016 - 11:58

...u doet uw nick eer aan. Beter zou zijn geen-reactie als naam en u daar aan houden!

Robles
Robles22 mrt. 2016 - 12:06

[En nogmaals het is vreselijk en elke dode is er 1 te veel maar zo’n grote ramp is het allemaal nou ook weer niet] Beetje last van cognitieve dissonantie?

Buzzer
Buzzer22 mrt. 2016 - 12:08

Wat u beschrijft is inderdaad de essentie van terreur, met weinig middelen een maatschappij proberen te ontwrichten, dat lukt altijd. Voor even. Daarna is het weer business as usual.

BertjeBroai
BertjeBroai22 mrt. 2016 - 12:10

Och gut, wat zielig voor U! Vrijheid en privacy beperkende regels? U heeft het echt zwaar!

Silvio Dante
Silvio Dante22 mrt. 2016 - 12:34

@geen-mening Misschien dat je je gebruikersnaam eer aan moet doen.

Mick64
Mick6422 mrt. 2016 - 12:39

Om niks ? Ik hoop dat nabestaanden meelezen om het gif uit uw mond weg te halen, u gaat door met censuur die onze tedere zieltjes niet mogen bereiken. Welkom in 2016, kijk dus maar fijn weg, en geniet van uw geraniums. U bent Joop waardig..

Donostia2
Donostia222 mrt. 2016 - 11:14

CNN meldt dat de mededeling door de advocaat van Abdesalam dat hij meewerkt met de politie de aanleiding is geweest om reeds geplande aanslagen uit te voeren. De hele wijk Molenbeek wist dat hij daar verbleef, niemand heeft dit gemeld bij de autoriteiten. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Ik vind het echt een heel slecht moment en van heel slechte smaak getuigen om te stellen dat slachtoffers zelf schuldig zijn omdat het "westen" bombardementen uitvoert op IS. Schaamteloos.

8 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 mrt. 2016 - 11:29

''De hele wijk Molenbeek wist dat hij daar verbleef, niemand heeft dit gemeld bij de autoriteiten'' Indien dat werkelijk zo is, hebben we inderdaad te maken met een ''vijfde kolonne'' en is Europa in de eindfase van zijn beschaving en welvaart beland.

Hell You
Hell You22 mrt. 2016 - 11:30

Molenbeek zat vol met infiltranten en under cover mensen en en wist en zag alles. ..dus waar heb je het nu over??

Piet de Geus
Piet de Geus22 mrt. 2016 - 11:31

"Schaamteloos" Net zo schaamteloos als beweren dat heel Molenbeek wist waar Abdesalam verbleef.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 11:39

Ik vind het volgende ook. "Ik vind het echt een heel slecht moment en van heel slechte smaak getuigen om te stellen dat slachtoffers zelf schuldig zijn omdat het “westen” bombardementen uitvoert." Maar i.t.t. u heb ik dit nog niemand horen of zien verkondigen dat de slachtoffers zelf schuldig zijn. Ik twijfel daarom erg aan uw intentie en aan uw smaak, als u mensen dat in de schoenen schuift! ps: Ik zie dat mensen ons aandeel in deze kwestie onderkennen en aan de orde stellen. Ik zie niet in wat daar verkeerd aan is. Sommige mensen stellen bijvoorbeeld, behalve Wilders c.s., iedereen hier (in Nederland en vooral Europa!) verantwoordelijk voor de slappe aanpak die deze terreur mogelijk maakt. Dat zou dus, in uw visie althans, betekenen dat die mensen beweren dat de slachtoffers zelf schuld zijn, als ze geen PVV stemmen. U neemt dáár dan weer geen stelling tegen.

voxpopuli2
voxpopuli222 mrt. 2016 - 11:51

Ik vermoed eerder dat deze aanslagen versneld zijn uitgevoerd om te voorkomen dat er gelekt werd door die terrorist, hij is duidelijk uit op tijdrekken om zijn uitlevering te voorkomen. In frankrijk zijn de verhoormethoden effectiever dan in belgie. Gewoon omdat in frankrijk nog steeds de noodtoestand geldt en de gendarmerie plus de securite iets anders omgaan met rechten van een verdachte.. Dus even snel naar frankrijk met die gast

Doppert2
Doppert222 mrt. 2016 - 12:05

Heel Molenbeek wist het. Bekijk ook nog eens het interview/de discussie met Arthur van Amerongen: http://www.canvas.be/video/de-afspraak/voorjaar-2016/woensdag-16-maart-2016/molenbeek-een-multiculturele-droom-het-is-een-rotwijk

taylor
taylor22 mrt. 2016 - 12:54

Niks schaamteloos, het is de realiteit piet maar dat wil je niet zien.

Piet de Geus
Piet de Geus22 mrt. 2016 - 14:07

"het is de realiteit" Als er nou iets is waar jij geen zicht op hebt, dan is het wel de realiteit. Molenbeek telt meer dan 80.000 inwoners. Als die allemaal wisten waar Abdesalam verbleef, dan kan dat alleen als hij wekenlang met een groot demonstratiebord heeft rondgelopen om iedereen op de hoogte te brengen van zijn verblijfplaats.

Kees Apollo
Kees Apollo22 mrt. 2016 - 11:11

Premier Rutte roept vanuit zijn oorlogsbunker in Den Haag op tot saamhorigheid. "We" zijn met meer? Terwijl dit juist het moment is om aan bepaalde vormen van saamhorigheid paal en perk te stellen, met name reli saamhorigheid. - Niet 1 reli sekte uitgezonderd. Met onmiddellijke ingang een verbod op religieuze samenscholing. Alle bijzondere scholen in 1 klap openbaar, het kwaad moet bij de wortel aangepakt en uitgeroeid. - Als medicijn voor een betere samenleving gaan PvdA elite en VVD er voor zorgen dat er voor iedereen werk (=toekomst) is. Allereerst wordt het beschikbare werk verdeeld over gezinnen. Stop met de tweeverdiener subsidie als er veel gezinnen zijn zonder 1 baan. Stop met 5 miljard PvdA/VVD cadeau alleen aan mensen die al werk hebben waar gezinnen met 2 banen dubbel profiteren.

2 Reacties
arjenZH
arjenZH22 mrt. 2016 - 11:35

"Allereerst wordt het beschikbare werk verdeeld over gezinnen. Stop met de tweeverdiener subsidie als er veel gezinnen zijn zonder 1 baan" Los vanfeit dat het volledig off topic is, is het klinklare onzin. Jij gaat er namelijk vanuit dat iedereen elke baan kan uitvoeren en dat banen gewoon democratisch verdeeld kunnen worden, ongeacht vaardigheden. Helaas is dat niet het geval.

Kees Apollo
Kees Apollo22 mrt. 2016 - 14:36

Hoe kom er bij dat werkgelegenheid hier off topic is Arjen. Als er al oorzaken zijn aan te wijzen voor dit soort zinloze terreur dan is dat toch in de 1e plaats het ontbreken van toekomstperspectief, vooral bij autochtone jongeren. En dat komt praktisch gezien neer op het ontbreken van uitzicht op een baan waar je de huur mee kan betalen en een gezin onderhouden. Dus zorg dat er werk is PvdA Asscher c.s. Roepen dat discriminatie op de arbeidsmarkt niet mag helpt niet, de banen zijn er gewoon niet. http://www.nu.nl/politiek/4022339/asscher-hoge-werkloosheid-migrantenjongeren-zonde-van-talent.html - Opmerken dat niet iedereen elke baan kan uitvoeren is een open deur die al aangeeft dat de wil om te werk delen ontbreekt bij de graaier. Als overheid kun je wel voorwaarden scheppen waaronder gezinnen eerder bereid zijn het beschikbare werk te delen. Dus bijvoorbeeld door het schrappen van extra subsidie voor tweeverdiener gezinnen. Tweeverdieners die nu tweeverdienersubsidie opstrijken en bovendien dubbel profiteren van het PvdA/VVD cadeau van 5 miljard alleen voor mensen met werk.

Devv1
Devv122 mrt. 2016 - 11:05

Ik hoop oprecht dat we langzaamaan wat realistischer worden wat betreft moslim extremisten en ik hoop dat ik de dag mag meemaken dat iedereen in Nederland met salafistische sympathieën opgesloten of uitgezet worden. Ik raad verstokte Joop lezers ook aan om op websites als marokko.nl de reacties van de "gematigde" medelanders te peilen, verandert misschien een klein beetje het naïeve wereldbeeld dat deze acties enkel steun genieten in beperkte kringen.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 mrt. 2016 - 11:55

Zoveel cognitieve dissonantie kunnen ze helemaal niet aan.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 12:21

Nòg realistischer? We gaan daar toch al heel realisitsch mee om? We gebruiken alle mogelijke middelen die de rechtsstaat ons toestaat. En dat is helaas niet voldoende (nog afgezien van het feit dat niets natuurlijk ooit "voldoende" is), maar wel de moeite waard om. Het verdedigen met de middelen die de rechtsstaat biedt, zal slachtoffers kennen. Maar ik ben er van overtuigd dat er anders nog veel meer slachtoffers zullen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2016 - 11:01

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
nietlinksnietrechts2
nietlinksnietrechts222 mrt. 2016 - 11:10

Is Brussel Democratisch gekozen? Ik ben nooit gevraagd voor een stem voor de voorzitter of voor een eurocomissaris. Bv meneer Juncker en Schulz zijn daardoor per definitie autocraten, ze hebben geen enkele democratische verantwoording behalve indirect via wat vriendjes in regeringen. Terwijl 75% van onze nieuwe wetten sinds 2004 van dit uitvoerende orgaan kwam.

arjenZH
arjenZH22 mrt. 2016 - 11:44

@Hokjesdenkert De belangrijke beslissingen worden in Europa genomen door de Europese Raad, dat is de vergadering van alle Europese regeringsleiders, inclusief Mark Rutte. De Europese Commissie voert slechts besluiten uit die door de Europese Raad zijn genomen.

Ryder
Ryder22 mrt. 2016 - 14:24

"Is Brussel Democratisch gekozen? Ik ben nooit gevraagd voor een stem voor de voorzitter of voor een eurocomissaris. " Ja, natuurlijk de EU is democratisch. Je kunt stemmen bij de EP-verkiezingen. Het EP gaat over de wetgeving. De uitvoerende macht wordt net als in de afzonderlijke staten niet rechtstreeks gekozen maar aangewezen door de parlementen. Je stemt niet op een regering, maar de ministers hebben wel een democratische legitimiteit. Het parlement kan de regering immers wegsturen. Dat jij niet hebt kunnen stemmen op de voorzitter van het parlement dat kun je erg vinden, maar dat zo'n voorzitter dan een autocraat wordt, dat mag je dan eens haarfijn uitleggen.

Mark Gh
Mark Gh22 mrt. 2016 - 18:06

Hokjesdenkert, nee, en dat is het punt dat Erwin wil aanpakken en de EU omvormen tot een democratische moloch in tegenstelling tot de kleptomane antidemocratische die het nu is. Arjen, de Commissie is al enige tijd een politiek orgaan met een eigen agenda. Was het maar zo'n feest dat ze slechts een ambtelijke, uitvoerende club waren die luisteren naar de Raad.

Poezenmens
Poezenmens22 mrt. 2016 - 10:56

Rutte eindigde met "wij zijn met meer". Ik moest hieraan denken: https://www.youtube.com/watch?v=Opn6kCWwo_k Recht in de ogen Natuurlijk zijn er hufters Klootzakken en slijmjurken Er zijn crooks en bandieten En drabbers te veel Natuurlijk er zijn lafaards Er zijn schoften en schurken Schandalig, misdadig, Corrupt, crimineel Kijk maar om je heen Natuurlijk heb je klerelijers Heb je boeven en teringlijers Er is tuig en geteisem En gajes volop Natuurlijk er zijn racisten Er zijn fascisten en klojo's Mafkezen en mafketels en nono's Met een bord voor hun kop Maar kijk om je heen Wij zijn er ook nog Wij zijn met de meesten Met mensen die snappen hoe je als vriend Door de verschillen heen over de grenzen Elkaar recht in de ogen kunt zien Natuurlijk zijn er oorlogen Misdaden en aanslagen Is er moord en doodslag Om handel en geld Er is honger en woede Ellende en armoe Er is strijd en terreur Wraak en geweld Kijk om je heen Wij zijn er ook nog Wij zijn met de meesten Met mensen die snappen hoe je als vriend Door de verschillen heen over de grenzen Elkaar recht in de ogen kunt zien Natuurlijk zijn er pummels Zakkenwassers en etters Ophitsers en zwetsers Vernachelen het feest Natuurlijk er zijn eikels Er zijn drabbers en zeikers Tirannen, foute mannen Ze zijn er altijd geweest

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 10:48

Islamitisch 'fundamentalisme': De bom onder de multiculturele samenleving.

1 Reactie
Schoop Jouten
Schoop Jouten22 mrt. 2016 - 10:58

islam & multiculturalisme is een contradictio in terminis. Landen met een islamitische meerderheid worden steeds monocultureler.

Geert4
Geert422 mrt. 2016 - 10:35

Mijn gedachten gaan uit naar alle onschuldige slachtoffers en nabestaanden.

trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 10:29

Europa is langzaam verworden tot een soort Gazastrook waar je niet meer veilig over straat kunt. Het paard van Troje in de vorm van een religie van de vrede is binnengehaald en ondertussen zitten onze politieke leiders met hun kop in het zand en hun blinddoeken op rechtszaken aan te spannen tegen iemand die het gevaar wel al decennia aan zag komen.... Wat een land, wat een mensen. Heel veel sterkte allemaal.

11 Reacties
Rootman2
Rootman222 mrt. 2016 - 10:32

In Gaza kun je niet veilig overstraat vanwege het risico op een Israelische luchtaanval. Een erg slechte vergelijking dus.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 mrt. 2016 - 10:42

Goh, veel commotie op internet. Grote woorden in forums. En de bus rijdt gewoon keurig op tijd voorbij. De postbode kwam zojuist op de normale tijd met post. Er komt water uit de kraan........ Opmerkelijk! Vandaag komen er in Europa weer 75 mensen om het leven in het verkeer, ook morgen en overmorgen en de dag erna gaat dat gebeuren. Oja, dat is natuurlijk wegkijken van de werkelijkheid, toch? Het is vreselijk wat er gebeurt, zeker voor al die nabestaanden, maar het elkaar gek maken is zinloos. In de spiegel kijken en zien wat onze eigen rol is, is veel verstandiger. Misschien kunnen we dan iets doen aan deze cirkel van geweldplegingen. Nog meer onderdrukking, discriminatie en geklets over dichte grenzen helpt niet.

Casparus2
Casparus222 mrt. 2016 - 10:54

Doe niet zo raar.De EU vergelijken met het concentratiekamp Gaza....U bent van het padje,trots

Hakbar
Hakbar22 mrt. 2016 - 10:59

- Alfred Blokhuizen Weg kijken gaat je goed af. Schaam uw Eigen !

Overdeweg
Overdeweg22 mrt. 2016 - 11:01

@Casparas Quote : Doe niet zo raar.De EU vergelijken met het concentratiekamp Gaza….U bent van het padje,trots Gaza een concentratiekamp noemen ! Wie is er nu van het padje af !?

GeachteLezer
GeachteLezer22 mrt. 2016 - 11:03

Laten we het wel een beetje in perspectief houden. In Syrie vallen zomaar dagelijks 50 doden onder burgers. Hier nu een tiental. En inderdaad: In Europa sterven dagelijks 75 mensen in het verkeer en dat leggen we er ook niet om stil. -- Laten we ons niet leiden door angst. Het is erg, absoluut. Maar zeker geen Gazastrook of oorlog. Verre van dat. Een aanslag van idioten, dat is alles. Weliswaar gebeurt het vaker dan gezond voor ons is maar laten we de echt grote woorden bewaren voor situaties die werkelijk een catastofale omvang hebben.

Nailles
Nailles22 mrt. 2016 - 11:08

Idd Casparus Nederland, België, en Frankrijk zijn nóg niet genoodzaakt ter beveiliging van zichzelf bepaalde bevolkingsdelen die steeds al bewust in afwijzing van de hen omringende westerse samenleving met de rug naar hen toe gekeerd in eigen parallel levende gemeenschappen leefden richting een geïsoleerde en ommuurde strook te dwingen of gewoon het land uit te drijven.

Nico de Mus
Nico de Mus22 mrt. 2016 - 11:09

!!Alfred Blokhuizen 22 maart 2016 at 11:42!! @@Vandaag komen er in Europa weer 75 mensen om het leven in het verkeer, ook morgen en overmorgen en de dag erna gaat dat gebeuren.@@ Wat een wegkijken weer, en appels met peren vergelijken. die 75 komen door ongelukken die om het leven. Een AANSLAG is geen ongeluk.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 11:16

trotsopnederland; u bent boos, dat begrijp ik. U zoekt schuldigen, dat begrijp ik. Maar net als uw grote held, de heer Wilders niet verantwoordelijk is voor rotzooi van de mensen die hij aanspreekt, net zo min zijn de moslims verantwoordelijk voor deze aanslagen. Ook ik zie/zag deze aanslagen aankomen. Ik wens alleen niet, zoals Wilders wel doet, om onschuldige mensen (moslim of niet) daarvan de dupe te laten worden: Diegenen die dit doen, die hebben dat gedaan. En de aanpak die Wilders voorstelt zal alleen maar leiden tot nog meer escalatie; dit soort mensen is totaal ongevoelig voor de aanpak die Wilders propageert. Integendeel, dat is koren op hun molen! En daarnaast maken we de kloof met de goedwillende moslims alleen maar groter.

trotsopnederland
trotsopnederland22 mrt. 2016 - 12:21

@ Zandb; Nee, niet elke moslim is verantwoordelijk voor deze aanslagen. Maar ik kan u verzekeren dat in vele islamitische huiskamers er weer genoegzaam gelachen wordt. Om vervolgens natuurlijk weer met een strak gezicht de straat op te gaan en verontwaardigd te reageren als iemand vraagt om afstand van de aanslagen te nemen, want dat is dan discriminatie.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 16:26

Ik twijfel er niet aan, dat u mij kunt verzekeren "dat in vele islamitische huiskamers er weer genoegzaam gelachen wordt." Helaas koopt niemand daar iets voor. Ik kan u namelijk ook verzekeren dat dat niet zo is.

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 10:28

Laten we vooral niet vergeten dat de imperialistische inmenging in het Midden-Oosten de katalysator voor deze ellende is geweest. We geven (terecht) IS de schuld , maar hebben daarbij een behoorlijke hoeveelheid boter op ons hoofd.

17 Reacties
Peterman
Peterman22 mrt. 2016 - 10:45

Maar hoe vertel je dat aan de kinderen/ouders/vrienden van de slachtoffers ? Het is al zo erg om hen te missen en dan ook nog te horen krijgen dat het deels hun eigen schuld is...

CJJelle
CJJelle22 mrt. 2016 - 10:46

Imperialisme wil ik het niet noemen. Het was in dezelfde lijn als vluchtelingen opnemen. Helpen en terrorisme bestrijden. Overigens heb ik geen boter op mijn hoofd. Jij wel? Ik ben nergens om gevraagd er is besloten mee te doen daar. Dus "we" er even buiten svp

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 mrt. 2016 - 10:47

Nee, laten we dat toch vooral niet vergeten. België heeft ooit een kolonie in Afrika gehad (Congo), maar welke ''imperialistische inmenging'' van de Belgen heeft nu deze aanslagen over hen afgeroepen, Eranos?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 mrt. 2016 - 10:49

Wat een fraai stukje weg met ons denken weer. En als het nou nog eens berustte op een kern van waarheid......

Savanne Rotsmoel
Savanne Rotsmoel22 mrt. 2016 - 10:49

Hoe gefrustreerd en vervuld met haat je ook bent, niets, maar dan ook niets, vergoelijkt het doelbewust vermoorden van zoveel mogelijk onschuldige burgers. Ook de selectieve verontwaardiging over de situatie in het Midden-Oosten niet.

Schoop Jouten
Schoop Jouten22 mrt. 2016 - 10:56

Eranos, gaat u dat vertellen aan de nabestaanden van de slachtoffers op hun begrafenis? "u hebt behoorlijk veel boter op uw hoofd, weet u wel niet wat uw overheid allemaal doet in het M-O, uw dochter/zoon/vader/moeder die gestorven is, is eigenlijk gewoon de dader".

Hakbar
Hakbar22 mrt. 2016 - 10:57

Natuurlijk is het de schuld van het westen. jouw woorden zijn discriminerend voor verschillende groepen. Met je eeuwige schuld vingertje verwijzen is discriminatie. Daarnaast suggereer je dat het midden oosten er nks aan kan doen door onze in menging. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome22 mrt. 2016 - 10:57

Alsof de religieuze export van de islam niet een vorm van religieus imperialisme is. Ik ben tegen het aantrekken van enig boetekleed. Als je ontkent wat de huidige rol is van een Saudi Arabië is in de soennietische moslimwereld of Iran v.w.b. de Sji'ieten of als je beweert dat ik als Nederlander een directe historische verantwoordelijkheid draag voor een kolonisatie van pakweg 100 jaar geleden of mij verantwoordelijk moet voelen voor de absurde recente inmenging door de VS in diverse moslimlanden dan ben je toch echt van het padje.

Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 11:03

@casparus Wanneer je Gaza met een concentratiekamp vergelijkt ben je toch echt in overtreffende trap van het padje af

joan2
joan222 mrt. 2016 - 11:40

Wat een onzin, IS is niet gegroeid door de bommen van de Amerikanen. IS is gegroeid omdat ze de letterlijke een puurste vorm van een Kalifaat handhaven, volgens de Islam. Dit heeft een aantrekkingskracht op Salafisten en radicale moslims omdat zij dan volgens hun religie verplicht zijn het ware kalifaat te steunen. Is is een afsplitsing van Al-Qaida, ze vonden Al-Qaida niet puur genoeg. Met de aanval op Mossul heeft IS veel aanhang gegenereerd, omdat ze met 800 mensen het laffe Iraakse leger konden verslaan. Dit is een teken dat allah aan hun kant stond, of zo wordt het opgevat. Als Obama nog wat soldaten in Irak achter had gelaten dan hadden zij de aanval van IS op Mosul kunnen tegengaan en daarmee de ware katalysator kunnen voorkomen. Als je de Islam bekijkt vanuit uit een historisch perspectief dan zijn ze eigenlijk op dit moment zwak en het minst gevaarlijkst. Het is niet zo dat ze met legers aan de poorten van Europa staan, wat vroeger namelijk wel het geval is. Dit komt omdat er nog geen centrale macht is binnen de Islam, namelijk een officieel erkend kalifaat. We moeten gewoon accepteren dat de religie van Vrede nogal vijandig is richting het westen, dat waren ze vroeger al en nu ook, ongeacht hoe het westen zicht gedraagt. De vijandigheid van de Jihadisten stopt alleen als Europa zich onderwerpt aan de Islam en er is geen tussenweg mogelijk. Het daarom ongecontroleerd binnenlaten van duizenden moslims en de Islamisering toestaan binnen Europa. Is uit een historische perspectief het domste wat we kunnen doen, omdat de Islam zich in een keerpunt bevind. Wat doen we dan met de vluchtelingen ? Opvang in de regio, VN vluchtelingen kampen uitbreiden en militair beschermen. Een onafhankelijke Koerdische staat zou ook mee kunnen dragen aan stabiliteit van de regio. Het is geen ideaal beleid, maar wel realistisch met oog op de veiligheid van Europa en de generaties die zullen volgen. Over een aantal weken komt er waarschijnlijk een aanslag van Al-Qaida als reactie op deze aanslag. Al-Qaida probeert ook nog relevant te blijven en ze willen niet dat IS hun volledig van de troon stoot. Wat leven we toch in een krankzinnige wereld.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 11:48

Van Heupscheuten; ook u neem ik kwalijk, dat u die "weg met ons mentaliteit" plakt op een poging om ons eigen aandeel aan de orde te stellen. Want ja, we hebben een eigen aandeel. Lees de reacties maar van de mensen die er voor een groot deel dezelfde standpunten als u op na houden: Iedereen, behalve Wilders c.s., is verantwoordelijk voor de "slappe aanpak" die deze terreur mogelijk maakt. Kijk dat is nog eens een effectieve vorm van "weg met ons"! Dat het feit dat we ons mengen in de islamitische wereld gevolgen heeft, zult u toch niet kunnen ontkennen; hoe kan u dan beweren dat Eranos' mening van onjuiste feiten afgeleid is? Of is er maar een manier - de uwe - om feiten te duiden?

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 12:10

CJJelle/Events, dear boy, events/A.M. Heupscheuten/e.a. de vuile oorlog in Irak was niet om terrorisme te bestrijden maar om allerhande belangen van het Westen veilig te stellen en dat allemaal met het verzonnen argument dat Irak over kernwapens zou gaan beschikken. Jarenlang daarvoor is Sadam een welkome partner van het westen geweest in haar houding jegens Iran. Belgi'e wordt eenvoudig gezien als 'die van het westen'. Overigens was Congo, hoewel het hier volkomen los van staat, ook een misplaatste 'bezetting'. De Amerikaanse waakhond Judicial Watch heeft een deels vrijgegeven bericht van de Amerikaanse militaire geheime dienst Defense Intelligence Agency (DIA) gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de DIA al in het jaar 2012 aanwijzingen voor het ontstaan van een “Islamitische Staat” in het Nabije Oosten had. Volgens het document zouden Syrische oppositiegroeperingen zich hebben ingespannen om zo´n staat als meest effectieve wapen tegen de Syrische president Baschar al-Assad op te bouwen. Maar de Amerikaanse geheime diensten zouden dit plan niet verhinderd hebben, integendeel: ze zagen in het plan een kans om hun eigen belangen in het Nabije oosten door te drukken. Het hoogste doel was in het jaar 2012 de val van Assad. De strategie was volgens Middle East Eye gebaseerd op de overwegingen van de RAND Corporation, die jaren geleden al had aanbevolen om de verschillende geloofsrichtingen van de moslims tegen elkaar uit te spelen. Als de sjiieten en soennieten elkaar bestrijden, zou dit de Amerikaanse regering de mogelijkheid bieden om haar invloed in de regio uit te breiden. Deze strategie is goed bekend als “divide et impera” (“verdeel en heers”) en maakt altijd al deel een vast deel uit van alle politieke activiteiten. “De opkomst van de IS heeft ertoe geleid dat er nieuwe maatregelen bestaan in de strijd tegen het terrorisme – zoals de massale controle en de Orwelliaanse plicht van de burgers om elkaar te bespioneren. Plannen, die de regeringen aan deze en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in staat stellen media te censureren, zijn buitenproportioneel gericht tegen activisten, journalisten en etnische minderheden, vooral moslims. Maar het nieuwe bericht van het Pentagon onthult dat, anders dan wordt beweerd door de regeringen van het Westen, de oorzaak voor de bedreiging afkomstig is van hun eigen, compleet mislukte politiek, omdat deze stiekem de radicaalislamitische terreur heeft ondersteund om dubieuze geopolitieke doelen te volgen.”

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2016 - 12:21

@ Peterman [Het is al zo erg om hen te missen en dan ook nog te horen krijgen dat het deels hun eigen schuld is… ] Het is natuurlijk niet de schuld van de slachtoffers. Maar het is wel legitiem om te kijken wat het westen bijgedragen heeft en nog steeds bijdraagt aan de ellende in het MO. Dan kun je namelijk ook concreet wat aan de gevolgen -zoals terrorisme en radicalisme- doen. @ joan [IS is niet gegroeid door de bommen van de Amerikanen. IS is gegroeid omdat ze de letterlijke een puurste vorm van een Kalifaat handhaven] Dat vinden ze zelf. In werkelijkheid zouden ze nooit een kans hebben gehad als de Amerikanen in 2003 niet besloten hadden Irak in puin te schieten. Ook de bezetting en onderdrukking van soennitische steden, de vernietiging van de infrastructuur en het staatsapparaat, de steun aan sjiitische terreurgroepen, de martelgevangenissen en de marginalisering van de soennieten hebben geholpen om IS een machtsbasis te geven.

Silvio Dante
Silvio Dante22 mrt. 2016 - 12:23

"Laten we vooral niet vergeten dat de imperialistische inmenging in het Midden-Oosten de katalysator voor deze ellende is geweest" Ik vind een dergelijke uitspraak, slechts een paar uur, na een aanslag stuitend. Dat mannen, vrouwen en kinderen voor hun leven liggen te vechten, mensen trauma's oplopen van wat hun is overkomen en gezien hebben. Dat jij die situatie dan even gaat nuanceren tot: "Laten we vooral niet vergeten". En dan het gebruik van het woord "vooral" in die zin......maakt het buitengewoon stuitend.

Haastig
Haastig22 mrt. 2016 - 13:42

Eranos 22 maart 2016 at 11:28 "Laten we vooral niet vergeten dat de imperialistische inmenging in het Midden-Oosten de katalysator voor deze (..) We geven (terecht) IS de schuld , maar hebben daarbij een behoorlijke hoeveelheid boter op ons hoofd." Inderdaad het imperialisme van 10.000 "westerse" mannen die opeens toch aangaven meer te voelen voor een islamitische moordsstaat, afgereisd tijdens "springbreak" voor een alternatieve, avontuurlijke "vakantie", wat zeg ik, de opbouw van een "ideale" samenleving. Maar je verwoord het aardig, de alternatieven zijn met boter op onze hoofden ons tuig elders plat te bombarderen -met helaas veel andere slachtoffers- of met boter op onze hoofd te kijken hoe onze "westerse" jongemannen elders inwoners van hun hoofd ontdoen -met veel slachtoffers. Hoe dan ook is er boter op ons hoofd. Maar gelukkig zit het er -voorlopig- nog aan. Als die IS-imperialisten weer terug komen en hun oorlogs-inzet w/meer van plaats veranderen, neemt de kans toe dat je beboterde hoofd van je romp af glibbbert, met de groeten van ... Het is interessant te zien dat sommigen in de wil deze terroristische acties te bagatelliseren de truc van Wilders overnemen en opeens alle moslimgemeenschappen gelijk scharen. Wat natuurlijk een stukje ranziger is, is dat ze daarbij de gevluchte Syriërs, die niet op ons moordlustig exporttuig zaten te wachten (om het zacht uit te drukken), deze moordenaars opeens ver-excuseerd zien als "helden", "optreders" tegen, of "slachtoffers van" het "westers imperialisme". Wanneer veroordeel je nu eens ronduit een terroristische daad? Wanneer vind je moord nu eens net zo erg als een baksteen door de ruit?

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 14:25

Silvio Dante, U vindt het stuitend. Dat kan. Wat er gebeurd is in Brussel is vreselijk. In mijn commentaar ga ik in op de achtergrond van de gebeurtenis. Vele commentaren op radio en televisie gaan daar nu over. Wie zijn de daders? Wat is hun achtergrond? Uit welk land komen ze? Is het IS? Heeft de pas gearresteerde Salaam er iets mee te maken? Lopen er nog meer rond? Van wie was de bomgordel die is gevonden? Is het dan allemaal vanwege de slachtoffers stuitend om met die vragen bezig te zijn in de eerste uren na de gebeurtenis. Onzin, je kan meeleven, maar tegelijk zakelijk naar de gebeurtenissen kijken. Journalisten doen dat en dat moeten ze doen. Het is hun beroep en hun plicht om een zo'n breed mogelijk licht op de zaak te werpen. Ik doe dat ook, in al mijn compassie.

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 22:02

Niels, wil je nou werkelijk de oorlogen in Irak (2x) en Afghanistan en het door de VS gesteunde Israelisch (bezettings) beleid ten opzichte van de Palestijnen als een minimale inmenging bestempelen?

nietlinksnietrechts2
nietlinksnietrechts222 mrt. 2016 - 10:23

Verschrikkelijk. Maar niemand is verbaasd dat dit gebeurt, sterker nog dit was verwacht en zal niet de laatste heilge aanslag zijn. Dit is een trend die ongeveer 900 AD is begonnen en in cycles terugkeert net als beschreven in de heilige boeken. De trend zal meer en meer aanslagen zijn en we weten niet wat we moeten doen, of beter gezegd we willen niet onder ogen zijn wat we moeten doen. Om bloedvergieten te voorkomen is het mischien tijd om Vlaanderen bij Nederland halen, alles wat niet in de multiculturele samenleving geloofd aan wallonie te geven en onze vrije samenleving opnieuw op te bouwen zonder inmenging van geloof. Als we nu in 1938 zouden leven dan zijn de ongelovigen de joden en de salafisten de Nazis, en gek genoeg de goedkeurende meerderheid zijn we en we graven ons Eigen Graf. De bijbel beschrijft dit als de eindtijd.

WendyB2
WendyB222 mrt. 2016 - 10:14

Er is geen hoop meer voor Europa. De tijd van vrede en welvaart is voorgoed voorbij.

3 Reacties
Gringo2
Gringo222 mrt. 2016 - 10:28

Er is zeker nog hoop. Maar dan moeten we nu wel de juiste maatregelen gaan nemen. Geen dialoog en geen begrip meer tonen. Gewoon keiharde actie.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 11:21

Gringo; en wie moeten we dan keihard aanpakken? Met wie moeten we dan geen "dialoog" aangaan? Voor wie moeten we dan geen begrip hebben? Om hoeveel daders zal het hier gaan, denkt u? Denkt u nu echt, dat deze daders in de watten gelegd zullen worden? U wilt toch niet echt onvoorwaardelijke oorlog met alle moslims? Denkt u echt dat zoiets ook maar in iemands belang is?

Albert Einstein
Albert Einstein22 mrt. 2016 - 12:05

Zandb, Een keiharde aanpak is zeer zeker in ieders belang. Van ons, dat is duidelijk. Voor de Moslims, omdat hun draagvlak door dit soort aanslagen wordt ondermijnd, en de anti-islam-beweging vleugels zal krijgen, met verschrikkelijke gevolgen, ook voor u en de andere wegkijkers.

Amstelbier2
Amstelbier222 mrt. 2016 - 10:13

Het is oorlog, zei Rutte. Ik zie alleen nog geen acties van de NL-overheid om ons te beschermen tegen deze moslim idioten. Ik zou graag willen dat er harde acties volgden en alle sympathisanten van deze acties, die je op eenvoudige wijze kunt vinden, preventief oppakt. Ik lees al op twitter dt er hoopjes sympathisanten zijn en hopen dat er "veel doden" zullen vallen. Ik kan me niet voorstellen dat deze lui dan verder gewoon vrij mogen rondlopen, als je op Schiphol Allah Akbar roept, of voor de gein zegt dat je een bom bij je hebt, wordtje gelijk opgepakt. Jongens die roepen dat ze hopen dat er veel doden vallen en lachen om dit soort gebeurtenissen, horen hier niet thuis. Oppakken en interneren. Je kan denk ik heel Molenbeek en de halve Schilderswijk oppakken en in Ede en Utrecht weet ik ook nog wel wijken waar we veel potentiële terroristen en hun sympathisanten kunnen vinden. Waarom doet NL daar niks tegen? Op facebook en twitter wemelt het van dit soort figuren die hun diepe haat voor ons en het Westen niet onder stoelen of banken steken. Je mag natuurlijk van alles en nog wat zeggen, Wilders doet dat immers ook, maar waar ligt de grens? Bij dit soort gebeurtenissen wordt haarfijn blootgelegd waar de rotte appels zitten. Pak die dan op, die lui. Maar nee, kopje thee drinken, vergoeilijken, wegkijken, mooipraten, "duiden" etc. Daarom zijn onze bestuurders eigenlijk de grootste vijand van het volk, want ze laten ons het gewone volk in de steek. Ze zouden ons moeten beschermen, maar ze doen het niet.

3 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 mrt. 2016 - 10:42

Daar gaat de winst van de VVD. Wilders hoeft zich helemaal niet in te spannen voor zijn zetels.

H.Witte
H.Witte22 mrt. 2016 - 11:49

AmstelBier Op zichzelf kan ik je redenering wel volgen. De vrijdenkers, de democraten hebben er recht op beschermd te worden tegen alle elementen die onze vrijheid in het geding stellen. Het is de aloude worsteling van de democratie. Mag die democratie toestaan dat lieden in vrijheid diezelfde vrijheid bedreigen, willen aantasten. Die grens mag ook van mij wat scherper gelegd worden en ik denk dan ook dat de democratie daar serieus over na moet denken. Mensen die sympathie tonen voor extremisme, of dat nou van links of van rechts is, mogen daarop op zijn minst door de overheid op aangesproken worden en als blijkt dat die sympathie vormen heeft die tot meer dan sympathie zouden kunnen leiden, dan mogen deze mensen ook wat mij betreft in een soort van heropvoedingsprogramma komen en als ze dat niet willen en het zijn mensen met een buitenlands paspoort, dan mogen ze van mij onze democratie worden uitgezet. We moeten er anderszins voor waken dat we met allerlei maatregelen niet zelf die democratie aantasten en niet afglijden naar een politiestaat. Ziehier het dilemma.

Zandb
Zandb22 mrt. 2016 - 11:54

"We kunnen heel veel mensen oppakken" beweert u met droge ogen. Goed, dan stel ik voor dat we u oppakken, als dat dan zo eenvoudig is in een vrij land dat we ook nog een democratische rechtsstaat noemen en geen dictatoriaal land. We noemen dergelijke opvattingen als u hier demonstreert natuurlijk niet voor niets "populistisch".

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 mrt. 2016 - 10:09

@Casparus 22 maart 2016 at 10:57 Terrorisme is alijd fout of het nu Islam terroristen of andere zijn.. “Als mensen stoppen met praten,vallen er doden inplaats van woorden” Helemaal waar! En dus roepen mensen hier "stoppen met praten". Logisch toch?

4 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 mrt. 2016 - 10:43

De tijd van theedrinken lijkt mij nu wel voorbij.

Nick Ros
Nick Ros22 mrt. 2016 - 11:08

En de tijd van plaatjesdraaien ook.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten22 mrt. 2016 - 11:57

Goed idee, ik zet het water op.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer22 mrt. 2016 - 12:34

Alfred niemand wil naar een soort The Siege scenario (staat van beleg), maar na een tijdje ben je eigenlijk wel uitgekletst. Ik ben veel en vaak in Arabische landen geweest en ken de mentaliteit daar. Corruptie, tribale belangen, verschillende geloofsuitingen etc.. Die regio is niet gewend aan democratische waarden. Respect en gelijkwaardigheid bestaat niet, slechts ontzag voor hij die sterker is. In veiligheid samenleven in die regio is slechts mogelijk onder harde hand, waarbij dus de rechten van anderen worden geschonden. Arabische leiders als Asad, Kadaffi, Al Sisi weten/wisten dat de "rust" slechts plaats vindt als opstand heel vroeg en keihard, onafhankelijk van het aantal slachtoffers, wordt neergeslagen. Kijk naar Syrië, Libië en Egypte. In Egypte heeft het leger de macht genomen en is de relatieve rust weergekeerd, in Syrië zijn Asad de nachtmiddelen ontnomen met als resultaat burgeroorlog, in Libië is de leider verwijderd met als resultaat totale anarchie. Dit is de overheid en het bestuur en de repressie waar moslims generatie na generatie mee zijn opgegroeid. De sterkste dicteert en bepaald mijn rechten en als ik mazzel heb biedt de sterkste mij veiligheid. Vervolgens vindt er in Europa een toestroom van bijna, in hun thuisland, rechteloze ongeschoolde, ongeletterde arbeids-migranten plaats, gevolgd door gezinshereniging, gevolgd door decennia lange invoer van importbruiden uit dezelfde regio. Deze mensen worden gewezen op de rechten welke ze hier hebben, niet op de plichten. Dit wordt vervolgens door hen niet vertaald als maatschappelijke sterkte, maar als zwakte. Begrijpelijk, want als je wat wordt aangeboden houdt dat in dat je positie sterk is. Vervolgens wordt de integratie een drama, clusteren deze migranten samen in randstedelijke volksbuurten en ontstaat er een soort parallelle samenleving. Overleg, thee drinken niet keihard optreden tegen overtreders of criminelen wordt allemaal gezien als zwakte. Het krijgen van privileges uiteraard ook. Het bevestigt het religieuze waanidee dat moslims superieur zijn aan ongelovigen, hetgeen er door vele imams regelmatig wordt ingewreven. De realiteit is dat dit superioriteitsgevoel op geen enkele manier maatschappelijk wordt bevestigd en dit verward. Verward zijn leidt tot aversie. Aversie leidt tot haat. Generaliserend in een nutshell wat er is gebeurt. Kijk nog eens naar dat hysterisch krijsende en woedende moslimvrouwtje na de arrestatie van de terrorist. Bijna gooit ze met een stoel, maar wordt door een vriendin tegengehouden. Vanwege de-escalatie wordt ze niet op gepakt en gooit waarschijnlijk de volgende keer wel. Niet ingrijpen getuigt van zwakte en zwakte wordt misbruikt. In welk Arabisch land ook zou een dergelijk gedrag tegen de overheid keihard worden bestraft. Opgepakt, geslagen, gemarteld en/of verkracht, en al of niet veroordeeld. De taal waar ze decennia lang generatie na generatie mee zijn opgegroeid. Met als resultaat dat de dame in kwestie de volgende keer liever een blokje omloopt i.p.v. krijsend vooraan te staan. En natuurlijk geldt een dergelijk debiele redenatie en/of gedrag niet voor de meerderheid van de hier wonende moslims. Anderzijds was ik niet echt verbaasd over de resultaten van het onderzoek van prof. Ruud Koopmans https://www.wzb.eu/sites/default/files/u6/koopmans_englisch_ed.pdf Ook niet van zijn duiding dat de inner circle van totaal geradicaliseerden vrij gering is, een paar honderd. Echter de grootte van de tweede schil, niet actief, maar wel vanuit fundamentalistisch oogpunt min of meer instemmend is moeilijk te definiëren. Wel stelde Koopmans dat een 40% een toch wel erg fundamentalistisch wereldbeeld heeft. Theoretisch zou je dus mogen stellen dat de tweede schil 0-40% zou kunnen zijn. De oplossing is moeilijk zonder het privé domein en rechten verder aan te tasten. Enerzijds zou ik willen pleiten voor een zero tolerance beleid en effectievere straffen bij overtredingen. Anderzijds moet de welwillende meerderheid van hier wonende moslims zelf ingrijpen en zich gaan ontdoen van alle radicaliserende elementen door preventief informatie hierover door te spelen aan de overheid. De solidariteit dient te liggen bij de maatschappij en niet bij radicale moslim broeders of zusters.

Truce
Truce22 mrt. 2016 - 10:09

Zoals hieronder al door AdrieK gezegd, er is geen mogelijkheid de burgers zo goed te beschermen dat terreuraanslagen altijd voorkomen kunnen worden. En zolang de media de terroristen de aandacht blijft geven waar ze om vragen, zullen de aanslagen alleen maar toenemen. Immers, succes leidt tot navolging. Ik snap best dat het niet mogelijk is om terroristische aanslagen dood te zwijgen. Jammer genoeg zou dat wel de (mijns inziens, enige) oplossing zijn om het terrorisme te bestrijden. Als er geen nieuws over is, dan zal er duidelijk minder animo zijn om te gaan schieten of bommen te plaatsen. Het risico weegt dan zwaarder dan de dood van onschuldige mensen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 mrt. 2016 - 10:04

Ik leef mee met de slachtoffers van al dat geweld. Vreselijk. Maar we vergeten wel snel even hoe het zover heeft kunnen komen. Misschien moeten wij eens in de spiegel kijken. Wat hebben we (westerlingen) de mensen aangedaan in Irak, Libië en Syrië. Wat doen we de Palestijnen aan. Waarom haten ze ons zo? Waarom haten we hen? Er komt altijd een reactie bij langdurig geweld en onderdrukking. Daar wordt al zo verschrikkelijk lang voor gewaarschuwd! Wat Brussel overkomt maken de Syriërs, Irakezen en Libiërs dag in en dag uit mee. Maar dan mede door ons; de NAVO, ook gevestigd in Brussel! U weet wel, waar wij Nederlanders op ons knieën liggen om alsjeblieft te mogen meedoen met oorlogshandelingen. Daarbij kwamen door onze schuld, het was immers een illegale oorlog, meer dan 1 miljoen mensen kwamen om het leven. Er is daar geen familie die geen oorlogsdode te betreuren heeft door onze bommen. Deze bommen zijn vreselijk. Wellicht begrijpen mensen ook eens waarom mensen vluchten. Want als Brussel erg is, dan is Aleppo het 100-voud ervan. Het is wel koren op de molen voor lieden die de democratie en vrijheid willen inperken. Nog meer controle, nog minder vrijheid van meningsuiting en nog meer discriminatie. Nog meer nep-veiligheids-maatregelen. We weten nu dat al die zwaar bewapende jongens op luchthaven er voor de sier bijlopen. Ze hebben het niet kunnen voorkomen en zullen het ook nooit kunnen voorkomen. Ze liepen er voor uw gevoel, niet voor de objectieve veiligheid. Maar ja....leg dat maar eens uit aan mensen die niet verder vooruit denken. Die eisen straks allemaal maffe maatregelen als grenzen potdicht enzo. En opmerkelijk: de aanslagen zijn achter de rug en nu lopen er opeens zwaar bewapende dienders rond. Ik heb zoiets van mosterd en maaltijd. Maar ook zo zinloos.

28 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 mrt. 2016 - 10:07

Blijf jij je daar maar aan vastklampen, Alfred. We spreken mekaar nog wel.

Okke2
Okke222 mrt. 2016 - 10:14

"Wat hebben we (westerlingen) de mensen aangedaan in Irak, Libië en Syrië. Wat doen we de Palestijnen aan. Waarom haten ze ons zo?" Mischien ten overvloede, maar je weet hopenlijk wel dat deze aanslagen gepleegd worden door locals? Het zijn die leuke 3de generatie Vlaming-Marokkanen, Op zich kan je best voor hen invullen dat ze verschrikkelijk empatisch zijn met het leed van Syriers, Libiers Irakezen en Palestijnen, Denk dat het vooral haat in het algemeen is, en demografie, wat wij of jij die mensen allemaal aandoet heeft weinig invloed op iemands goddelijke haat, Want rationeel is het allemaal niet, sowieso is een zelfmoord terrorist niet rationeel, want hoeveel winst kun je nou echt binnenhalen als jer het met je eigen leven bekoopt ?

Andreas Cappen
Andreas Cappen22 mrt. 2016 - 10:15

Maar we vergeten wel snel even hoe het zover heeft kunnen komen. Misschien moeten wij eens in de spiegel kijken. >. We weten nog niets eens precies wat er gebeurd is. Dus waarom moeten we nu al onszelf haten?

arno consu
arno consu22 mrt. 2016 - 10:16

Maar natuurlijk hr. Blokhuizen. Het is de Belgen hun eigen schuld nietwaar?. Die hebben zwaar ingezet in de oorlog in Syrie, in Libie, in Irak, In Afghanistan. Toch? ......................................... Belgie is zwaar ziek. Het heeft een gezwel dat diep uitgesneden dient te worden willen ze die samenleving nog leefbaar houden. En dat gezwel bevind zich diep in het hart van de EU. In Brussel. ..................................... RIP voor de slachtoffers en veel sterkte voor de nabestaanden.

Truce
Truce22 mrt. 2016 - 10:18

Dat klopt wel ongeveer. Het is een illusie dat je mensen kunt tegenhouden wanneer die bereid zijn hun eigen leven te geven voor hun geloof. Ik denk wel dat al die angst die zij en de media hierdoor kweken hun 'loon' is. Dit is waarvoor zij het doen. Niet de dood van de burgers, dat is -de waanzin ten top - slechts een middel om de massa te bereiken. Het is een onmogelijke spagaat. Je kunt de aanslagen niet géén media-aandacht geven. Het is verschrikkelijk en dus moet het breed uitgemeten worden. Hoe meer informatie, hoe beter. Tegelijkertijd lijkt het mij belangrijk je te realiseren dat er veel minder animo zal zijn om op vluchthavens te gaan schieten wanneer er geen andere 'beloning' volgt dan de dood, en/of een arrestatie en een proces. Ik denk dat dat beloofde plekje in de hemel een stuk minder aantrekkelijk wordt wanneer de terrorist er niet met 'glorie' (in zijn beleving) belandt.

Nostra
Nostra22 mrt. 2016 - 10:19

Misschien dat u het bent vergeten maar de meeste Nederlanders hebben in 2006 tegen Brussel gestemd. Iedereen die tegen heeft gestemd valt dit niet aan te rekenen.

Klaas3
Klaas322 mrt. 2016 - 10:19

Natuurlijk Alfred, het leg allemaal aan ons zelf en de islam treft geen enkele blaam. Hier, een bingo kaart voor jou. https://pbs.twimg.com/media/CeJFpwnUkAElZ_y.jpg

arjenZH
arjenZH22 mrt. 2016 - 10:24

"Wat hebben we (westerlingen) de mensen aangedaan in Irak, Libië en Syrië" Irak begrijp ik, maar het is mij een raadsel wat wij volgens u verkeerd hebben gedaan in Libie en Syrie. Hadden we de opstand tegen Khadaffi niet moeten steunen en de bevolking daar gewoon door de dictator af moeten laten slachten? Moeten we IS gewoon hun gang laten gaan met het stichten van een Khalifaat dat de hele Westerse wereld bedreigt? En als het allemaal waar is wat je beweert, vind je dat dan een rechtvaardiging om aanslagen in Brussel en Parijs te plegen op onschuldige burgers? En wat dacht je van de Eigen verantwoordelijkheid van de regimes in het Midden Oosten die al tientallen jaren lang hun burgers onderdrukken. En dan maar niet te spreken over de tribale structuren waardoor vrouwen vreselijk worden onderdrukt. Allemaal onze schuld meneer Blokhuizen? Waarom ontwikkelt een land als Japan dat ook door de VS is bezet zich dan wel uitstekend. Misschien toch ook een link met cultuur en ligt het niet allemaal ons onszelf zoals u beweert?