Joop

Explosie Iraanse uraniumfabriek was 'geen ongeluk'

  •    •  
30-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
explosie_isfahan.jpg
Spanning tussen Iran en Westen stijgt
Op een uraniumbewerkingsfaciliteit bij de Iraanse stad Isfahan heeft maandag een explosie plaatsgevonden. De Iraanse autoriteiten probeerden dit dinsdag nog te ontkennen, maar het incident is woensdag bevestigd. Het is de tweede explosie in zeer korte tijd bij een belangrijk Iraanse militair doel. Israëlische inlichtingendiensten zeggen dat de de explosie ‘geen ongeluk’ was, maar willen de betrokkenheid van Israël ontkennen noch bevestigen. Dat meldt de Australische nieuwssite The Australian.
Volgens The Australian is op satellietbeelden duidelijk te zien dat de fabriek bij Isfahan, de derde stad van Iran, beschadigd is geraakt door de explosie.
Een ander explosie, slechts twee weken eerder op een militaire basis bij de hoofdstad Teheran, kostte aan dertig militairen het leven. Een ongeluk, zeiden de Iraanse autoriteiten, dat plaatsvond bij het testen van nieuwe wapens die bedoeld waren op tegen Israël in te zetten.
Israëlische inlichtingendiensten vertellen een heel ander verhaal. Na het incident bij Teheran werd gesproken van een doelgerichte actie om het Iraanse kernwapenprogramma te raken. Ook de explosie bij Isfahan was volgens de geheime diensten ‘geen ongeluk’. Een woordvoerder wil de betrokkenheid van Israël niet bevestigen: “Er zijn veel verschillenden partijen die Iran via sabotage of dwang willen doen stoppen met hun kernwapenprogramma.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Hermanbakker
Hermanbakker30 nov. 2011 - 12:10

CIA en Mossad zijn tot alles in staat. Lees het boek van Ostrovsky over hoe Mossad Reagan zo gek kreeg dat hij probeerde door bombardementen Ghadaffi om te brengen. Of lees het boek van VS senator Moynihan, hoe hij als lid van het senaats toezicht comité door de CIA directeur werd voorgelogen.

Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

http://nieuwsuur.nl/video/183150-volledige-interview-met-mahmoud-ahmadinejad.html

tm2000
tm200030 nov. 2011 - 12:10

Mooi zo, hopelijk bombarederen ze de rest van de kernwapen fabrieken in Iran ook, en dan ook meteen die in de Westerse landen, Rusland, China en India erbij, zijn we in 1 klap van die ongein af.

JanJansen9
JanJansen930 nov. 2011 - 12:10

De Israeliers hebben recht van spreken als ze eerst hun eigen illegale kernwapens laten ontmantelen. Tot die tijd is het voor het machtsevenwicht goed dat een schurkenstaat als Iran ook kernwapens heeft. Het westen is blijkbaar niet in staat om bij te dragen aan een vreedzame oplossing voor de rechten van Palestijnen.

Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

@roelf welkom in absurdistan oftewel ; de propaganda machine draait op volle toeren Alleen idioten geloven dit : http://www.depers.nl/buitenland/614115/Iran-plande-aanslagen-in-Duitsland.html

Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

Wanneer gaat Israël eens stoppen met hun Kernwapens?

2 Reacties
Anonimus2
Anonimus230 nov. 2011 - 12:10

Ze beginnen net joh.. ;)

TheoJ2
TheoJ230 nov. 2011 - 12:10

Nou, liever niet; dan zouden ze snel van de kaart geveegd worden.

lynx234
lynx23430 nov. 2011 - 12:10

@Rogier: En wanneer bestormen Iraanse 'studenten' eens een van hun nucleaire installaties?

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

Waar zouden ze die moeten vinden dan?

Bernie2
Bernie230 nov. 2011 - 12:10

Ik mag het niet hardop zeggen of opschrijven, daarom denk ik het maar... ...dat ik stilletjes hoop dat, als inderdaad Israëlische danwel VS-betrokkenheid wordt aangetoond, Iran met minstens gelijke munt terugslaat op de vaderlandse bodems van de respectievelijke agressors. Om de geallieerde macht van de arrogantie er fijntjes op te wijzen dat er grenzen zijn.

2 Reacties
BillDuin
BillDuin30 nov. 2011 - 12:10

Zijn daar aanwijzingen voor dan?

juliusvold
juliusvold30 nov. 2011 - 12:10

Oh, je mag dit wel denken en schrijven. Net zoals ik het totaal oneens met je mag zijn. Iran is een land geleid door een dictator, gedekt door een geestelijke waarbij de basis van het rechtssysteem gebaseerd is op een boek waarbij rechten van andersdenken, vrouwen, homo's etc flagrant worden geschonden. Iran dreigt stelselmatig Israel te willen vernietigen en het is terecht dat Israel dit land als rechtsreekse bedreiging ziet voor haar bestaan. Maar goed: anno 2011 praat links alle waanzin van terroristische landen als Iran goed en mag Israel in haar bestaan bedreigd worden zijn Israel en het westen de grote 'agressor' en 'bron van alle ellende'. Ik keur de huidige politiek van Israel niet goed, maar haar optreden en omgang met mensenrechten is toch echt van een andere orde dan Iran en alle andere omliggende bananenrepublieken.

Petertje2
Petertje230 nov. 2011 - 12:10

In de jaren 1920 hadden Frankrijk en het VK legers, waarom mocht Duitsland dat niet? We weten inmiddels waarom. De dag dat Iraanse godsdienstwaanzinnigen atoomwapens bezitten is het gedaan met welke vrijheid dan ook. Ze dreigen nu al om Israël van de kaart te vegen en daarna zijn wij christenhonden aan de beurt. Wat een boel Chamberlains zitten er toch op deze site.

2 Reacties
.2
.230 nov. 2011 - 12:10

Ik zelf ben banger voor Israël dan voor Iran. Zolang buitenlandse Westerse politiek nog steeds betekend, grondstoffen en landje pik met alle geweld die we kennen zal er weinig veranderen. Iran moet je niet buitensluiten. De burgers hebben er last van en door de censuur en propaganda van het regiem krijg je alleen maar meer haat.

Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

waar heb je dat precies vandaan dat iran israel van de kaart wil vegen? bron graag

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2011 - 12:10

'Een ongeluk, zeiden de Iraanse autoriteiten, dat plaatsvond bij het testen van nieuwe wapens die bedoeld waren op tegen Israël in te zetten.' Welke autoriteiten hebben dat gezegd? Ik vind het maar niet. Of bedoelen jullie de autoriteiten die op dit moment klaargestoomd worden in Amerika soms?

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

Inderdaad dat klinkt als een groot lulverhaal

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 nov. 2011 - 12:10

Geef mij liever Israel dan Iran, ja zeker. Israel heeft veel dodelijk kernwapens, klopt, maar de joden hebben 1 land, de christenen hebben meer dan 30 landen, de moslims 24 landen, maar Israel ééntje maar??! hoe kan dat nou? En die Ahmadinajade wilde die 1 landje wegkrassen met zij grote bek? De christenen en de moslims moeten zich schamen voor hun klote geschiedenis alle die eeuwen tegen over de joden en vooral de christenen, want als Marokkaan en moslim opgevoed ken ik duizenden mooie verhalen tussen de joden en de moslims. Meneer!!! 1 land betekend dat de joden hebben veel gelijden in alle die eeuwen door discriminatie en vervolging tot met het moorden. De joden waren zwak en hadden niets, de anderen, iedereen had wat!!Nu Israel zware klote kernwapens heeft, moet zij niet preventief haar wijanden latehn schrikken?? even schrikken man! wat is het probleem? Even schrikken en geen 1 Iraneese burger wil ik dood,niet het volk bombarderen. Het regime, de machtige ''bebaarde definities'' Ahmadinajade en hun naasten die moeten juist bestrijden door hun eigen volk,het het beste. Maar af en toe een knal in de Kernwapen kelders van Ahmadinajade laten horen is niet gek, juist een antwoord op die grote bek van Ahmadinajade, want hij praat en dreigd. Israel betekend niet fouten en fouten, maar een zo'n actie verdiend applaus. ''Klapjes in je handje blij blij blij...! Ik ben absoluut niet voor Israel politiek en gedrag en voorla tegen de Palestijnen, maar de Joden is hele ander verhaal. Zij hebben ook het recht op hun eigen landen waar zij ook veilig en lekker kunnen zijn en voelen.

1 Reactie
wowiemina
wowiemina30 nov. 2011 - 12:10

Nou nou nou, wat een taal zeg. Je kan zeggen wat je wil, maar Ahmdinejad blijft een president. Beetje onrespectvol om iemand 'grote bek' aan te duiden. In Iran mogen Joden hun religie vrijelijk uiten, zij hebben naast de Islamieten hun eigen synagogen. Dat weet je toch wel? En schamen? Doe normaal zeg, please. Wat worden de Palestijnen aangedaan? Kinderen van 5 die een geweer tegen hun hoofd krijgen. Oudere vrouwen die tegen de grond aan geschopt worden door Israëlische soldaten die overigens meer jochie dan man zijn. Meeste soldaten in Israël willen niet eens in het leger, maar ja het is verplicht. Na hun dienstplicht verkassen ze naar afgelegen gebergtes om de rest van hun leven te verteren op marihuana. Joden hebben de grootste macht in de wereld. Kijk maar naar de Joodse lobby in de VS. Of wist je daar niet van af? Gelukkig zijn er ook mensen als Finkelstein :-) He's my hero!

wowiemina
wowiemina30 nov. 2011 - 12:10

Rusland, VS, China, Frankrijk, GB, India en zelfs Pakistan hebben kernmacht. Waarom Iran niet? Wie is hier nou degene die andere landen binnenstormt, regeringen overhoop gooit, leiders in de zee smijten, olie plunderen, toekomst van hele bevolkingen miserabel maken? De Verenigde Staten. Jawel, de VS en NIET Iran. Wanneer is Iran een dreiging geweest voor een buurland? Wanneer hebben zij een land binnengevallen? Sinds zij verslagen zijn door Alexander de Grote hebben zij de Vrije Republiek Mahabad (overigens alleen erkend door de Sovjet Unie) binnengevallen en dat was in eigen land. Ze hebben nooit Turkije, Armenïe, Azerbeidjan, Pakistan, Turkmenistan, Afghanistan of Pakistan binnengevallen. Laat staan Israël. Dus deze hele commotie tussen Iran-Israël slaat werkelijk waar nergens op. Vriendjespolitiek, machtstrijd, daar gaat het om. Rechtvaardigheid is nergens te bekennen. Perzië was eens een prachtig Rijk, nu worden ze behandeld als stuk vuil. Zeer jammer... En wie denkt er aan de Iraanse bevolking in dit soort zaken? Kennelijk niemand. Iran word over 1 kam geschoren. Men vergeet dat er naast Perzen ook Azerbeidzjanen, Gilaki en Mazanderani, Koerden, Arabieren, Beloetsji, Lurs, Turkmenen, Qashqai, Armeniërs, Joden, Assyriërs en anderen samen in 1 land wonen. Overigens is de hele Iran-kweste m.b.t. nuclaire kernenergie een groot stoer gepraat. Je moet dom zijn om Iran aan te vallen.

1 Reactie
Winston2
Winston230 nov. 2011 - 12:10

Heel mooi... :-)

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2011 - 12:10

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
juliusvold
juliusvold30 nov. 2011 - 12:10

Compliment voor uw vasthoudendheid om alle onzinnige reacties feitelijk te weerleggen.

Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

[. Iran houdt zich niet aan dit verdrag en wordt daarom gezien als onbetrouwbaar.] bron graag van deze bewering

Hermanbakker
Hermanbakker30 nov. 2011 - 12:10

In 1912 draaiden Russen, met Britse steun, de Perzische democratie de nek om. Het Perzische prille parlement had de euvele moed gehad een Amerikaan in te huren om de Perzische financiën te saneren. In 1953 draaide de VS, wederom met Britse steun, de Iraanse democratie de nek om, de democratisch aan de macht gekomen eerste minister Mossadeq had de euvele moed de Iraanse olie te nationaliseren. In 1979 bevrijdde de Islam Iran van het VS juk. In 1980 bracht de VS Saddam aan de macht om Iran weer te onderwerpen. Dat lukt niet, en Saddam viel in ongenade, miljoenen doden. Ik heb er alle begrip voor dat Iran alles doet om onafhankelijk te blijven.

Hermanbakker
Hermanbakker30 nov. 2011 - 12:10

Israel ondertekende het non proliferatie verdrag niet.

juliusvold
juliusvold30 nov. 2011 - 12:10

Als ik de reacties lees, word ik niet erg vrolijk. Laat ik eens wat feitelijke onjuistheden opnoemen: 1. Iran is absoluut geen democratie. Alle kernelementen van een democratie zijn niet aanwezig. Varierend van afwezigheid van de persvrijheid tot afwezigheid actief kiesrecht en onafhankelijke rechtsspraak. Ook elementaire mensenrechten worden stelselmatig geschonden. 2. Iran heeft meerdere malen gedreigd om Israel te vernietigen. Logisch dat Israel zich aangevallen voelt en maatregelen wil nemen om dit te voorkomen. Israel heeft nog nooit Iran gedreigd met de vernietiging. 3. Iran steunt terroristische organisaties als Hamas en Hezbollah. Dat deze democratisch gekozen zouden zijn, is weinig relevant Het is een mythe dat de postzegel Israel een grote bedreiging is voor de Arabische wereld De Wikileaks documenten hebben duidelijk gemaakt dat de Arabische landen maar voor één land echt vrees hebben en dat is Iran. Ik ben niet voor een aaval op Iran, maar begrijp wél de bezorgdheid van met name Israel. Zij worden simpelweg in hun bestaansrecht bedreigd.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer30 nov. 2011 - 12:10

[2. Iran heeft meerdere malen gedreigd om Israel te vernietigen. Logisch dat Israel zich aangevallen voelt en maatregelen wil nemen om dit te voorkomen. ] zo zo bron graag van deze bewering

Hermanbakker
Hermanbakker30 nov. 2011 - 12:10

" 2. Iran heeft meerdere malen gedreigd om Israel te vernietigen. Logisch dat Israel zich aangevallen voelt en maatregelen wil nemen om dit te voorkomen. Israel heeft nog nooit Iran gedreigd met de vernietiging. 3. Iran steunt terroristische organisaties als Hamas en Hezbollah. Dat deze democratisch gekozen zouden zijn, is weinig relevant Het is een mythe dat de postzegel Israel een grote bedreiging is voor de Arabische wereld De Wikileaks documenten hebben duidelijk gemaakt dat de Arabische landen maar voor één land echt vrees hebben en dat is Iran. " Wat weer een onzin. Iran heeft nooit gedreigd Israel te vernietigen, wel is gezegd dat Iran er geen traan om zal laten als Israel verdwijnt. Ik ook al niet, sinds 1948 hebben Israelische joden voldoende laten zien dat zij niet in staat zijn in vrede met hun buren te leven. Bij een EU enquete stond Israel bovenaan de lijst van landen die gezien werden als gevaar voor de wereldvrede. Terroristische organisties, ik zie dat gewoon als verzetsorganisaties, die bestonden na elke kolonisatiepoging overal, en ook noemden alle bezetters verzet terrorisme. Israel is de vierde militaire macht ter wereld. Het heeft 200 atoombommen, vijf onderzeeërs die kruisraketten met atoomkoppen kunnen afschieten, F-16's, en kan intercontinentale ballistische raketten bouwen, de Israelische spionage satelliet werd met een eigen raket gelanceerd. Zoals iemand van het Pentagon dus opmerkte 'Isarel kan alles wat wij kunnen'. Martin van Crefeld, Israelisch hoogleraar van Nederlandse afkomst drukte het als volgt uit 'Israel kan elke westerse hoofdstad raken'.