Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Explosie in Vlaardingen blijkt geval van femicide

  •  
10-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
8900652398_30e3d31698_k

© cc-foto: Marco Monetti https://flic.kr/p/eywaS7

Een explosie die vrijdag in Vlaardingen plaatsvond en een appartement verwoestte is bewust veroorzaakt door de man die in de flat woonde, meldt RTV Rijnmond. “Voorafgaand aan de ontploffing had hij zijn vrouw om het leven gebracht. Dat concludeert de politie na onderzoek.” In Nederland wordt femicide vaak verhuld door gebruik van termen als ‘familiedrama’ of ‘liefdesdrama’.
Het is het tweede geval van femicide deze maand in de Rotterdamse regio.
Vorige maand nog besloot de Rotterdamse politie tot intensievere aanpak van het probleem na maatschappelijke onrust over de moord op de 16-jarige Humeyra door een man die een relatie met haar eiste. Ze werd na langdurige bedreigingen doodgeschoten in het fietsenhok van haar school. De moord leidde tot een straatprotest tegen het op vrouwen gerichte geweld. Het AD schreef :
"Baliemedewerkers van de politie en agenten die aangiftes opnemen, krijgen een extra training in het herkennen van gevaarlijke stalkingszaken. ,,Moet er snel en acuut gehandeld worden, of waait het wel over? Het assessment hiervoor gaan we beter inzetten.’’ Bij elk district krijgen tien tot vijftien agenten de training die specialisten in huiselijk geweld en stalking ook hebben gevolgd."
Femicide is de moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn, veelal door hun (ex-)partner. In Frankrijk is afgelopen weekend massaal actie gevoerd tegen deze vorm van misdaad. “Het zijn geen familiedrama’s of crimes passionnels,” stelt ‘ Femicides door partners en exen ‘, een Facebook-pagina gewijd aan het verschijnsel en waar wordt bijgehouden hoeveel vrouwen er om het leven worden gebracht door partners. “Dit is huiselijk geweld dat gepleegd wordt door gefrustreerde mannen die zichzelf het recht op moord toekennen. Het zijn systematische moordaanslagen die voortkomen uit een probleem in onze maatschappij en uit een patriarchaal opvoedingssysteem dat mannen het recht geeft vrouwen en kinderen te bezitten en te dumpen.”
President Macron heeft op Facebook erkend dat de overheid niet goed weet wat ze moet doen tegen de moord op vrouwen door hun partners.
Dit jaar zijn in Frankrijk al 76 gevallen van femicide geregistreerd. Naar aanleiding van de protesten door onder meer FEMEN heeft de regering maatregelen aangekondigd. In september wordt er een landelijk debat gestart, evenals een voorlichtingscampagne. De initiatieven zijn volgens activisten niet voldoende.
Voorbeeld van een succesvolle aanpak is Spanje, een land dat berucht was vanwege femicide maar waar de regering het probleem drastisch heeft teruggedrongen. Dat gebeurde nadat in de jaren ’90 een 60-jarige vrouw, die op tv vertelde over de mishandelingen door haar echtgenoot, kort daarna door hem in brand werd gestoken. De moord zorgde voor een shock in het land. Zo zijn er inmiddels 10.000 hulptelefoons geïnstalleerd. Ook worden bedreigers uitgerust met elektronische enkelbanden die de autoriteiten waarschuwen als de daders in de buurt van slachtoffers komen. Daarnaast worden er in Spanje per jaar 20.000 straatverboden uitgedeeld.
In Mexico, waar alleen al dit jaar 1100 vrouwen door geweld om het leven kwamen en er in 370 gevallen zeker sprake was van femicide, is vrouwenmoord als apart misdrijf in de wet opgenomen. De vrouwelijke burgemeester van de stad heeft gezworen het verschijnsel uit te roeien. Zo is er een leger vrouwelijke advocaten aan het werk gezet om slachtoffers die aangifte doen te ondersteunen.
cc-foto: Marco Monetti
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

BerendW
BerendW11 jul. 2019 - 12:42

Als het dezelfde achtergrond heeft als onlangs in Utrecht, waar een agent er zwaar gewond vanaf kwam, dan noemen we dat gewoon eerwraak. Dat kennen we van oudsher hier niet zo goed, omdat vrouwen in de nederlandse maatschappij altijd al een belangrijke rol hadden en de nederlandse mannen wat femininer waren. Maar goed, het heeft allemaal te maken met opgroeien. Geweldloze communicatie zou op de basisschool al onderwezen moeten worden.

1 Reactie
ton14024
ton1402411 jul. 2019 - 15:39

Geweldloze communicatie was les 1 op mijn kleuterschool.

marcelhermus
marcelhermus11 jul. 2019 - 11:21

Lijkt mij helemaal prima om dit te specificeren en lijkt mij ook niet dat we hier spastisch over moeten doen. Maar zullen we dan ook over andere dingen niet meer spastisch doen. lijkt mij nuttig om hier ook de cultuur van herkomst bij te pakken. Nederland is over het algemeen een vrij feminiene cultuur en ik denk dat hoe meer er een macho cultuur is, hoe meer er femicide voor komt. Echter blijft dit benoemen altijd lastig, door beide uiterste kampen die dit misbruiken dan wel ontkennen.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 jul. 2019 - 13:42

@ cubert20 Jij schrijft: Maar zullen we dan ook over andere dingen niet meer spastisch doen. lijkt mij nuttig om hier ook de cultuur van herkomst bij te pakken. Natuurlijk lijkt jou dat nuttig. Want je hoopt dat dan blijkt dat moslims mannen of gekleurde mannen vaker de dader zijn dan autochtone witte mannen. Dat soort tekstjes produceer jij met tientallen. In het artikel staat echter: Voorbeeld van een succesvolle aanpak is Spanje, een land dat berucht was vanwege femicide en Dit jaar zijn in Frankrijk al 76 gevallen van femicide geregistreerd. Naar aanleiding van de protesten door onder meer FEMEN heeft de regering maatregelen aangekondigd. Kortom er lijkt niet veel onderbouwing voor jouw uitspraak. Het komt meer neer op de fraude aanpak van de belastingdienst bij de kind toeslagen: "Het is iemand met een buitenlandse naam dat is dus een fraudeur". Het gevolg daarvan is dat de staatssecretaris nu dagelijks excuses staat te maken aan een groep allochtonen. Jouw soort kortzichtigheid leidt tot nogal grote misstanden.

marcelhermus
marcelhermus12 jul. 2019 - 9:23

Dank je daan voor je waardering van mijn schrijfsel en je mooie verhulling van wat je eigenlijk wil zeggen. Verder is er weinig onderbouwing voor mijn uitspraak? En dat weerleg jij met wat? Spanje heeft toch ook veel meer een macho cultuur dus is dat toch logisch dat het daar een groter probleem is. Net als bijvoorbeeld Mexico. En als blijkt dat de daders vaker blanke mannen zijn dan kan daar toch de focus op. Waarom moet je er zo ontzettend omheen draaien als je weet dat eerwraak bijvoorbeeld vooral uit een land als Turkije komt. Voetbalhooligans zijn vaak blanke doorgesnoven tokkies, laten we alsjeblieft die groep dan proberen te veranderen. witteboordcriminelen zijn vaak blanke hoogopgeleide vvders, wederom kijk vooral naar die groep.

marcelhermus
marcelhermus12 jul. 2019 - 9:28

Stel dat uit onderzoek blijkt dat 70% of meer van de femicide gevallen door mensen uit die contreien komt. Maakt mij dat dan een racist of een realist. Jouw reactie zegt mij eigenlijk dat je bang bent dat dat ook daadwerkelijk de uitkomst zal zijn.

Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 11:07

Een aantal reacties hier doen me denken aan de reacties die de Black Lives Matter beweging kreeg. 'Zijn zwarten levens soms belangrijker' Of reacties op een hulporganisatie die verwaarloosde dieren uit een dierentuin in Irak wilden halen. 'Zijn dieren soms belangrijker dan mensen'. Deze mensen snappen blijkbaar niet dat aandacht vragen voor het een niet betekent dat het andere niet belangrijk is.

2 Reacties
doron
doron11 jul. 2019 - 14:15

Norsemen, BS. Jij vindt alle christenen minder belangrijk dan jezelf. Lees je eigen geschiedenis maar eens terug.

Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 18:38

Bedankt voor je bijdrage Doron.

tempest
tempest11 jul. 2019 - 10:49

Ik had nog nooit van de term “femicide” gehoord. Ben benieuwd of het echt Nederlands is (of overgenomen zal worden), maar komt dus uit het Engels. Het dekt de lading wel beter dan termen als “crime passionnel“, dat we zo leuk uit het Frans hebben overgenomen. Misschien is de term vrouwenmoord nog wel het meest duidelijk.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2019 - 9:41

‘feminicide’ is ingeburgerd in de internationale onderzoeksliteratuur. Ook de VN gebruikt deze term.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2019 - 10:03

femicide wordt ook veel gebruikt; voor het eerst in de jaren 70 van de vorige eeuw..

tempest
tempest12 jul. 2019 - 12:12

@DanielleDefoe Was een beetje aan het googlen en kwam het inderdaad tegen in de context van de VN. Maar volgens mij is het dus inderdaad geen Nederlands. In Engels-Nederlandse woordenboeken wordt het als vrouwenmoord vertaald. Ik kwam overigens ook tegen dat de term veel jonger zou zijn (1992) en uit Latijns-Amerika afkomstig zou zijn. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat het hier ooit eerder een veel gebruikte term zou zijn geweest. Er zijn echt heel weinig hits op Nederlandse websites.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2019 - 16:19

Het is een term die ook de (sociaal wetenschappelijke) onderzoekers gebruiken en de voertaal in publicaties is daar Engels. Voor zover vrouwenmoord alleen refereert naar de sekse van het slachtoffer, dekt het de lading niet.

AltJohan
AltJohan11 jul. 2019 - 8:38

Wat interessant kan zijn is: wat zijn de karaktertrekken van dit soort daders? Zijn die er überhaupt? Het mooiste zou zijn dat vrouwen dat weten voordat de relatie er is zodat ze er niet aan beginnen. Wat het complicerend maakt is dat mannen qua gedrag ineens als een blad aan de boom kunnen omslaan.

Gerry Damen
Gerry Damen11 jul. 2019 - 7:13

Aan alle heren die hier moeite mee hebben? Waarom is een aparte categorie in de statistieken erger dan statistieken die het probleem onzichtbaar maken? Uit onzichtbaar volgt dat de politie en beleidsmakers niet gaan kijken waarom dit zo massaal gebeurt, en wat er nodig is om dit te voorkomen. Waarom is dat een goed idee? Vinden jullie het ook een goed idee als we gaan stoppen met het uitsplitsen van verkeersdoden? Dode fietser of dode automobillist is ook allebei dood, toch? Hoeven we dan ook niet te gaan kijken als er ineens in een van die verschillende categoriëen een piek is?

5 Reacties
Autofiets
Autofiets11 jul. 2019 - 8:41

Waarom denk je dat dames hier geen moeite mee kunnen hebben? Zoals al eerder gezegd (hier beneden) heb ik geen grote problemen met slachtofferstatistieken, echter denk ik dat ze waardeloos zijn zonder ze te koppelen aan daderstatistieken (waar veel mensen moeite mee hebben). Slachtofferstatistieken zonder daderstatistieken dienen enkel het belang van erkenning van leed. Je vergelijking mbt verkeersdoden toont duidelijk aan dat slachtofferstatistiek weinig zegt. Een dode fietser en een dode automobilist is allebei dood inderdaad, echter of er sprake is van "fietsicide" of "automobilisticide" is alleen interessant als er sprake is van een dader en zijn gedrag is geanalyseerd, waaruit een significant onderscheid afgeleid kan worden. Dat Femicide problematisch is snap ik ook nog wel, net als vrijwel alles dat eindigt op 'cide'. Maar wie doet het en waarom en hoe kunnen we dit tegengaan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 9:24

In het kader van de preventie is het van groot belang wel te weten in welke categorien de slachtoffers vallen.

Tom7
Tom711 jul. 2019 - 9:37

@GerryDamen Waarom gebeurt dit volgens jou massaal, en als dat zo is wat zou er moeten gebeuren, om het te verminderen? @DanielleDefoe Preventie? Wat zou binnen dat preventie kader moeten vallen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 11:15

Onderzoekers weten heus wel dat er ook naar de daders moet worden gekeken. Criminoloog Vibeke Ottesen kreeg helaas niet al te veel medewerking op dit terrein toen zij onderzoek wilde doen op het terrein van partnermoord. Vaak iets met " privacy" .Zorgvuldig verzameld statistisch materiaal is onontbeerlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 11:45

Vele landen houden inmiddels al statistieken bij die onderzoek naar risicofactoren mogelijk maken. Oa. de USA.

Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 7:06

"De ene moord is dus erger dan de andere moord" Ja natuurlijk. Of vind jij de moord op Nicky Verstappen even erg als de moord op Klaas Bruinsma?

4 Reacties
Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 7:06

Reactie op Jan G 11 juli 2019 at 07:04

D4
D411 jul. 2019 - 9:09

@ Norsemen Wat je persoonlijk vind heeft heeft niets te maken met wat algemeen geaccepteerd / wettelijk is. Misschien zit er wat in, want kinderen zijn het zwakst, en vrouwen het 'zwakke geslacht', zodat we het daarom erger vinden. Gelijkwaardigheid betekent dezelfde rechten, en sommigen denken dankzij de mensenrechten nu dat van en voor iedereen kwaliteiten, eigenschappen, prestaties e.d. evenveel waard; van gelijke waarde; evenwaardig zijn. Dat beeld klopt natuurlijk niet als het ene erger wordt gevonden dan het andere. Het kan je ook tegenwerken: je gaat er van uit dat anderen je als 'gelijkwaardig' benaderen, terwijl niemand daadwerkelijk zo kijkt. Natuurlijk waardeert iedereen elkaar verschillend. Van de grootste ideële onzin dus, artikel 1 van de Mensenrechten. Sommigen zijn gewoon net iets gelijkwaardiger dan de ander in de praktijk. Neem Serena Williams en haar spijtbetuiging vandaag naar Naomi Osaka: "I would never, ever want the light to shine away from another female, specifically another black athlete." Onder het mom van gelijkwaardigheid zou het niet uitmaken in deze uitspraken de geslachten en huidskleuren te werken, in de praktijk ben je dan een racist en anti-vrouw. Verder schaar ik mij achter de duiding van @Autofiets.

Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 10:59

@D Ook wettelijk is de ene moord niet even erg als de andere moord. Er zijn immers verzwarende en verzachtende omstandigheden. Ethisch gezien lijkt het mij ook moeilijk volhouden dat er geen verschil is tussen de ene en de andere moord. Mijn opmerking was dus niet zozeer persoonlijk maar meer algemeen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2019 - 8:47

"Er zijn immers verzwarende en verzachtende omstandigheden." Inderdaad, maar gelukkig is de crime-passion(n)el wel geschrapt in het franse wetboek.

Jan G
Jan G11 jul. 2019 - 5:04

Probleem wat ik heb met apart benoemen en aparte regels is dat het er voor mij altijd op lijkt dat dit een excuus is om de "gewone" zaken minder had aan te pakken. De ene moord is dus erger dan de andere moord . Als de regering nu eens gewoon haar best doet en ervoor zorgt dat de politie haar werk naar behoren kan doen, dan wordt iedere vermoorde gelijkwaardig behandeld.

JanB2
JanB211 jul. 2019 - 0:12

Femicide? Doe even normaal!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 8:13

is homicide beter?

Eric Minnens
Eric Minnens10 jul. 2019 - 21:13

Moord op een vrouw, puur omdat ze een vrouw is? Nee. Al wordt deze definitie van femicide door sommige auteurs gebruikt. Maar femicide gebeurt niet 'ad random' op straat of bij Albert Heijn. Er moet (zoals uit bovenstaand artikel ook blijkt) een materiële of emotionele band bestaan tussen dader en slachtoffer.

5 Reacties
Karingin
Karingin10 jul. 2019 - 22:30

Ja, maar er zit natuurlijk wel een cultureel/sociaal aspect in, namelijk dat mannen zich vaak nog altijd de dominante partij voelen en het oneervol achten als een vrouw tegen ze in gaat. Niet dat vrouwen zich nooit schuldig maken aan bezitterigheid, maar dat loopt toch beduidend minder vaak uit op geweld. Overigens is het uitroeien van dit fenomeen natuurlijk onmogelijk. Maar we kunnen in de opvoeding van onze kinderen wel proberen te zorgen voor een meer gelijkwaardig beeld van mannen en vrouwen.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2019 - 1:05

@Karingin "proberen te zorgen voor een meer gelijkwaardig beeld van mannen en vrouwen" Op de foto staat het logo van een Amerikaanse organisatie die daarbij helpt, JDI, zie link. https://www.janedoe.org/learn_more/what_is_vaw

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 8:21

Noren houden de statistieken bij: 25 moorden in 2017, waarvan 9 partner/ ex-partner van de dader (8 vrouw 1 man) 4 vrouwen werden gedood door een ander dan de partner, 1 was een kind. Het patroon is relatief stabiel het aantal moorden neemt al jaren af.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 9:22

Eric Minnens 11 juli 2019 at 03:05 de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man is nog niet lang genoeg geleden geschrapt om het ook uit de cultuur te krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2019 - 11:25

PS het aantal moorden is in Noorwegen uitzonderlijk laag en dalende. Ook zeer typerend is dat het verschil in aantal mannelijke en vrouwelijke slachtoffers zo klein is. In de meeste landen vallen er (ook relatief) veel meer mannelijke slachtoffers. Waarom dat zo is is het onderzoeken ook waard. https://blogg.forskning.no/vibeke-ottesens-blogg/partnerdrap-i-et-likestillingsland-er-ikke-et-paradoks/1112902

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2019 - 19:20

Wel ja, splits alles uit: geriacide, pedocide, lesbocide ( sub van feminicide), etcicide!

8 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2019 - 20:46

´´Wel ja, splits alles uit´´ Laf verwijt. Durf je niet naar binnen te kijken?

msj_meijerink
msj_meijerink11 jul. 2019 - 6:45

Beste Ton, zo dreigt het een statistisch issue te worden, waarop kan worden geschoten door technocraten. U weet wel, van die empathisch zwakbegaafde nerds. Die gaan dan 'hokjesdenken'. Levensgevaarlijk!

Autofiets
Autofiets11 jul. 2019 - 6:53

@Ton14024: Ik snap absoluut niet waarom jij de heer Meijerink laf noemt. Ik denk dat hij een zeer terecht punt aanhaalt, al weet ik niet of hij het zo uitgebreid bedoelt als ik. We lijken tegenwoordig te zijn beland in een soort slachtoffercultus waarbij de (groeps)identiteit en het benoemen daarvan belangrijker gemaakt lijkt te worden dan die van de dader. Zodra er aan de daderkant ook maar sprake is van enigerlei generalisatie staan we op onze achterste benen, maar slachtofferindelingen op basis van huidskleur, geslacht, religie, afkomst, stam, politieke voorkeur etc word je mee doodgegooid. Wellicht leidt dit identiteitsdenken op enigerlei wijze tot een gevoel van erkenning en saamhorigheid bij de slachtoffers, maar dat zou dan ook het enige zijn dat ik kan bedenken. Zolang echter de motieven niet doorgetrokken worden naar de daders en leiden tot generalisaties die helpen om 'dadergroepen' aan te pakken, leidt dit niet tot daadwerkelijke verandering met minder doden als gevolg. Tot die tijd is het beter dat de overheid elke moord gewoon als moord behandelt en als moord benoemt en hier zeer hoog voor straft.

MountEverest
MountEverest11 jul. 2019 - 7:52

@Heer: Je krijgt dan een soort hiërarchie van zeer zwak naar zeer sterk: Infanticide is dan erger dan femicide en femicide is weer erger dan androcide etc.

MountEverest
MountEverest11 jul. 2019 - 8:38

@Autofiets Zowel het LHBTQIAJKLIPX???N denken als het intersectioneel feminisme hebben, waarschijnlijk onbedoeld, het groepsdenken en het wij-zij denken zeer versterkt. Er is inmiddels een uitgebreide slachtofferhiërarchie ontstaan met bovenaan de blanke cis-man die als enige geen slachtoffer is. Soms leidt dit systeem tot bizarre toestanden. Op bepaalde uni's in de VS mogen nu transgender "vrouwen" meedoen met de damesatletiek wedstrijden. Uiteraard winnen deze heren alle wedstrijden en hebben de vrouwen het nakijken. Er zijn 1200 mannen die sneller zijn op de 100 meter dan de snelste vrouw...

Autofiets
Autofiets11 jul. 2019 - 11:42

@MountEverest, ik denk dat je daar deels gelijk in hebt, al vind ik altijd dat we een beetje voorzichtig moeten zijn in hoe stellig we zijn over de exacte oorzaken (zoals jouw verwijzing naar het intersectionele denken). Ik begrijp gewoon niet zo goed dat dezelfde mensen die allemaal zeggen zo anti-racistisch, anti-discriminatoir en anti-hokjesdenken te zijn, dat deze mensen ook zo druk bezig blijven met het creeren van nieuwe hokjes, nieuwe groepen, of algemener in het maken van zo'n overduidelijk onderscheid (waarbij discriminatie vrijwel letterlijk de betekenis heeft van onderscheid maken) tussen gelijkwaardige mensen. Dit komt zoals gezegd met name naar voren bij slachtoffers, maar lijkt veel minder te zijn bij daders. Alsof we bij slachtoffers willen zeggen, jouw dader heeft niks tegen jou individueel, maar alleen iets tegen je groep en je groep begrijpt je. Alsof we op die manier het slachtoffer een beetje in willen kapselen en willen beschermen. Daarentegen als de dader overduidelijk onderdeel uitmaakt van een eerder gedefinieerde slachtoffergroep, hebben we zeer veel moeite om hem als groepslid te zien bij een misdaad. Lang verhaal om nogmaals te zeggen dat ik het gewoon niet zo goed begrijp :-)

ton14024
ton1402411 jul. 2019 - 15:30

Autofiets ´´Ik snap absoluut niet waarom jij de heer Meijerink laf noemt.´´ Dus als een man een vrouw vermoord speelt het waarom geen rol?

4Vier!
4Vier!12 jul. 2019 - 9:14

Autofiets 11 juli 2019 at 13:42 “Hokjes” hebben een functie. En als je een hokje gebruikt voor diens (nuttige) functie is het prima, bv om gericht oplossingen te zoeken. Mbt moord is motief een prima “hokje” om onderscheid te maken. De moord met seksuele component op een 15-jarig meisje is nu eenmaal van compleet andere aard dan de moord door een crimineel op een concurrent. Als je bv het aantal moorden wilt verminderen is het handig te kijken welke het type meest plaatsvindt en daarna hoe je dat betreffende type moord kan voorkomen. Dat geldt bv ook voor ziekten. We zoeken uit wat mensen hebben, in welk “hokje” ze passen opdat we meest effectief de betreffende ziekte kunnen bestrijden. We lossen kanker niet op met hoestdrank en een gebroken been niet met een aspirientje. Toch zie je bv al dat als we het over medicijnen hebben dat die veelal niet getest worden op een representatieve groep, maar op mannen. Het gevolg is dat medicijnen voor een gemixte groep (mannen, vrouwen, kinderen, blank, zwart) niet gericht zijn op die groep omdat slechts voor een deel van die groep gemaakt: dus het in hokjes plaatsen is of niet voldoende gebeurd of teveel (geen repre-groep). Niet elke moord op een vrouw zal “femicide” zijn, maar als je een vrouw dood omdat ze vrouw is, wel.