Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Explosie in Franse kerncentrale

  •  
04-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
tricastin300.jpg
Franse autoriteiten vonden onlangs nog 32 veiligheidsproblemen in de centrale
In een Franse kerncentrale heeft zaterdag een explosie plaatsgevonden, waarna een hevig vuur oplaaide. De explosie vond slechts twee dagen nadat de Franse autoriteiten 32 veiligheidsproblemen vonden, plaats. Vorig jaar concludeerde de Autorité de sûreté nucléaire (ASN) dat de kerncentrale nog ten minste tien jaar mee kan.
De explosie vond plaats in de Tricastin kerncentrale in Drôme in de Rhônevallei. Als gevolg van de explosie en het vuur dat daarna oplaaide hing er een grote zwarte wolk over het gebied.
Volgens EDF, het bedrijf dat de centrale runt, heeft het incident plaatsgevonden in het transformator gebouw, een niet-nucleair gedeelte van de kerncentrale. Hierdoor is er ook geen straling vrijgekomen en is er geen ander besmettingsgevaar.
In een verklaring van EDF wordt er echter alleen gesproken van een vuur. Zowel de explosie als de eventuele oorzaak hiervan worden niet genoemd.
Slechts twee dagen voordat de explosie plaatsvond concludeerde ASN na onderzoek dat de kerncentrale 32 veiligheidsproblemen heeft. Zo zou de centrale niet bestand zijn tegen een eventuele aardbeving of overstroming. Ook moet de centrale een nieuwe methode bedenken voor het koelen van de splijtstofstaven om het risico van explosie van waterstof in het hart van de reactor te verminderen.
Bekijk hier meer foto’s van de explosie
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

JanvdH2
JanvdH24 jul. 2011 - 11:06

Voor een kerncentrale moet altijd reserve capaciteit meespinnen anders gaat bij dit soort dingen het licht uit en heb je kans op black outs. (het lijkt wel een windmolen) Het gebeurt trouwens wel vaker dat een trafo uitfikt in Duitsland heeft pas ook nog een centrale een jaar lang stil gestaan omdat er eentje uitgebrand was en niet vervangen kon worden. Wanneeer was het voor het laatsts dat het een jaar lang niet waaide en ook de zon niet scheen?

BenJoosten
BenJoosten4 jul. 2011 - 11:06

"In een verklaring van EDF wordt er echter alleen gesproken van een vuur. Zowel de explosie als de eventuele oorzaak hiervan worden niet genoemd." Dit vergroot de geloofwaardigheid van het bedrijf niet echt... De atoomlobby zal toch eens moeten concluderen dat na Fukushima de enige optie volledige transparantie is. Halve waarheden wekken geen vertrouwen.

JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Gelukkig buiten het reactorgebouw. Weinig aan de hand dit keer. Zorgwekkend is echter de lijst met tekortkomingen. Die toont aan dat men in toenemende mate een loopje met de veiligheid aan het nemen is.

JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Striktgenomen is hier weinig misgegaan. Uitfikkende transformatoren komen wel vaker voor. Mits geisoleerd van het reactorgebouw is er nog geen reden tot paniek. Maar EDF moet wel oppassen. De lijst met incidenten groeit en op mazzel kun je niet blind blijven varen.

ElChe
ElChe4 jul. 2011 - 11:06

Een nieuwe kerncentrale komt er niet in Nederland. De groep die hem eigenhandig wil/ zal afbreken wordt alsmaar groter en groter.

rene612
rene6124 jul. 2011 - 11:06

Zo rookt het bij mij thuis ook ten teken dat de ovenfrites bijna klaar is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jul. 2011 - 11:06

Zijn wij hier veilig? De heer Rutte! heeft u genoeg mondkappen voor het volk, want je weet het niet! Of heeft u alleen 3 mondkappen, één voor U zelf, ééntje voor Wilders en ééntje voor Verhagen?? En wij? U bent toch ook de premier van de helft van Nederland??!!

ErnsTT2
ErnsTT24 jul. 2011 - 11:06

En kennelijk spelen japan en Frankrijk Estafette want nu ook brand in Tokai: Also Wednesday, a fire broke out briefly at a waste disposal facility of the Tokai No 2 Power Station in Ibaraki prefecture, 120 kilometres north-east of Tokyo. No radiation was been released, the government said. At the plant, run by the Japan Atomic Power Co, waste materials caught fire when workers tried to drop them into a melting furnace. They extinguished the blaze with water and reported the incident to a local fire department, Kyodo News reported citing local officials En Fukushima: More Fukushima: Cooling of reactor 2 stops after fire breaks out (via RT). Jul. 7, 2011, 6:37 Nitrogen injection could be delayed at Fukushima The operator of the troubled Fukushima Daiichi power plant is having trouble injecting nitrogen gas into one of the reactors to prevent a hydrogen explosion. Tokyo Electric Power Company on Wednesday examined the No.3 reactor to see if it can connect injection pipes to the containment vessel. A camera-mounted robot was used for the operation because high radioactive levels are preventing workers from remaining in the reactor building for long periods. But TEPCO failed to confirm the situation because the robot couldn't reach the necessary part of the reactor. Radiation levels as high as about 50 millisieverts per hour were registered in the area. The reading means a worker would be exposed to radiation on par with the government-set 250-millisievert safety limit in 5 hours. TEPCO is now considering sending personnel or a robot into the reactor building to conduct another survey. The new survey would happen on Friday at the earliest. There is a growing likelihood that the planned nitrogen injection will be delayed. Thursday, July 07, 2011 12:58 +0900 (JST) En ofschoon de sopen nooit zo heet gegeten word, kun je wel een stralend kopje Thee drinken ondertussen, Radioactive cesium detected from Tochigi tea Radioactive cesium exceeding the government limit was detected in processed tea made in Tochigi City, about 160 kilometers from the troubled Fukushima Daiichi nuclear plant. The Tochigi Prefectural Government says 1,810 becquerels per kilogram of radioactive cesium was detected in tea processed from leaves harvested in the city in early July. The level is more than 3 times the provisional government limit. On Thursday, the prefecture requested that tea farmers in the city voluntarily stop shipments of their products. Radioactive cesium has also been detected in other areas in the prefecture. After the accident at the Fukushima nuclear power plant, tea leaves and processed teas contaminated by radioactive substances have been found over wide areas near Tokyo. These include the prefectures of Chiba, Kanagawa and the country's largest tea production center, Shizuoka. Friday, July 08, 2011 08:43 +0900 (JST) Vandaag dus een waarde op 160km van Fukushima die drie maal zo hoog is als de al opgerekte waarden die nu toegstaan worden...

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Maar het kan écht hélemaal nóóit mis gaan, hoor. We kunnen dus rustig nieuwe kerncentrales bouwen... Vertrouw ons nou maar. Wij zijn jullie(?) regering en wij weten wat goed voor jullie(?) is.

1 Reactie
Newbombturk
Newbombturk4 jul. 2011 - 11:06

helemaal mee eens. Onze ( ja ook de jouwe, zo werkt dat nou eenmaal in een democratie) regering zal een goed besluit nemen. Ik hoop persoonlijk op 12 kerncentrales, in elke provincie 1.

kraai21
kraai214 jul. 2011 - 11:06

" Volgens EDF, het bedrijf dat de centrale runt, heeft het incident plaatsgevonden in het transformator gebouw, een niet-nucleair gedeelte van de kerncentrale. " Laten we even in herinnering halen dat problemen met kerncentrales altijd buiten de kern zijn begonnen. Dat was zo in Tsjernobyl en ook in Fukushima. De installaties die het functioneren van de kern regelen bevinden zich nu eenmaal niet in de kern. Niet dat ik hiermee iets wil zeggen over deze explosie, want ik heb daar geen kennis over. Ik wil alleen maar aangeven dat de geruststelling dat een explosie buiten de kern plaatsvindt een erg gammele geruststelling is.

1 Reactie
eeweew
eeweew4 jul. 2011 - 11:06

Er is nog en verschil tussen buiten de kern en toevallig in een ander gebouw op het terrein van de kerncentrale. Ik weet verder ook niets van deze situatie, maar deze transformatoren zullen waarschijnlijk worden gebruikt om naar hoogspanning te transformeren en aan het hoogspanningsnet te leveren. Als dat het geval is heeft het eigenlijk helemaal niets met de kerncentrale te maken, en is het iets dat bij iedere energiecentrale mis kan gaan. Maar nogmaals dit concludeer ik op basis van de hier gegeven informatie.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Weer een bewijs dat kernenergie hardstikke veilig is. Behalve wanneer er natuurlijk een natuurramp is, een menselijke fout gemaakt wordt of er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

2 Reacties
JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Nietszeggend commentaar.

JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Althans, de 1e zin is tamelijk nietszeggend. Maar het was kennelijk ook je bedoeling om dat duidelijk te maken. En hij gaat hier vast weer opduiken hoor, maar dan van de kant van mensen die het nog menen ook.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jul. 2011 - 11:06

Hm, stroomuitval. Dat was ook waar het in Fukushima mee begon. Laten we hopen dat we in Europa iets meer geluk hebben.

1 Reactie
JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Is er dan sprake van een stroomuitval geweest in Tricastin?

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Zoekt u nog een stralende vakantieland waar u lekker uw energie kunt opladen?

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann4 jul. 2011 - 11:06

Fransen hebben vaak veel weg van Nederlanders, altijd het wijzende vingertje naar andere landen en problemen van wat voor aard dan ook in eigen land bagatelliseren

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Een beheersbaar probleem Nederland moet zich niet van de wijs laten brengen en gewoon inzetten op een 2de kerncentrale voor Nederland. Frankrijk maakt hele goede kerncentrales en het zou mooi zijn als de opdracht voor de 2de centrale voor Nederland aan de Fransen gegund werd.

1 Reactie
JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Volstrekte onzin. Als Tsjernobyl en Fukushima iets hebben aangetoond dan is het wel dat de risico's niet volledig beheersbaar zijn.

flipse2
flipse24 jul. 2011 - 11:06

Een explosie in een transformatorgebouw, niets nieuws. Oh wacht het is bij een kerncentrale, dan is het dus een "kernongeluk". Pffffff

2 Reacties
JanvdH2
JanvdH24 jul. 2011 - 11:06

In Duitsland en Amerika gaat bij dit soort "incidenten" per direct de hele centrale van het net af. Dat gaat over bijna 4000 MW! Als extra bonus ligt er daar oon nog een opwerkings fabriek (ook zonder stroom?) Iedereen rustig slapen en gelieve niet te snurken dan wordt rechts wakker http://en.wikipedia.org/wiki/Tricastin_Nuclear_Power_Center

Joeri2
Joeri24 jul. 2011 - 11:06

Och ja, waarom zou je terroristen weren als je de boel zelf ook kan opblazen?

sjaakie2
sjaakie24 jul. 2011 - 11:06

daar maar investeren in duurzame energie zou ik zeggen, later over tien tot twintig jaar kan dat ons proftijt opleveren. Het is nu dan wel een stuk duurder maar ook een stuk veiliger.

3 Reacties
flipse2
flipse24 jul. 2011 - 11:06

En bij duurzame energie is geen transformator nodig?

JanvdH2
JanvdH24 jul. 2011 - 11:06

Het duurder val erg mee (wind op land is nu al goedkoper dan een kerncentrale ) verder wordt kernenergie alleen maar duurder.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra4 jul. 2011 - 11:06

== daar maar investeren in duurzame energie zou ik zeggen, later over tien tot twintig jaar kan dat ons proftijt opleveren. Het is nu dan wel een stuk duurder maar ook een stuk veiliger. == Hoe kom je er bij dat duurzame energie duurder zou zijn dan kernenergie?

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Transformatorhuisje kapot. Weinig aan de hand dus.

3 Reacties
kraai21
kraai214 jul. 2011 - 11:06

Wel veel rook voor een transformatorhuisje.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jul. 2011 - 11:06

Stroomuitval na de tsunami zorgde voor oververhitting van de koelinstallaties in fukushima, daar begon het mee.

ElChe
ElChe4 jul. 2011 - 11:06

Tja schoffel het bijvoorbaat onder het tapijt. Marginaliseer het. Kleinneer het. Sluit bijvoorbaat je ogen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2011 - 11:06

Het is echt te hopen dat de eerste LENR (Low Energy Nuclear Reaction) centrale inderdaad wordt geopend in november in Griekenland zoals aangekondigd door Defkalion. Het zou de eerste koude fusie centrale zijn gebaseerd op het werk van Andrea Rossi, de E-Cat. (Energy Catalizer) http://peswiki.com/index.php/Directory:Andrea_A._Rossi_Cold_Fusion_Generator http://freeenergytruth.blogspot.com/ http://www.journal-of-nuclear-physics.com/ http://www.defkalion-energy.com/news_details_pconference

1 Reactie
JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

Er is nog geen sprake van een centrale, alleen van een experimentele opstelling. Verder geloof ik er op het 1e gezicht geen bal van dat het genoemde apparaat ook echt werkt. Het fundamentele proces zou te maken hebben met het invangen van een electron door de kern dat vervolgens "versmelt" met een proton tot een neutron. Niets is uit te sluiten maar de atomaire electrongolffuncties laten simpelweg geen electron ter plaatse van de kern toe, laat staan dat een electron van buiten de kern komend kan worden ingevangen.

petrossa
petrossa4 jul. 2011 - 11:06

Dus wat er dus echt gebeurde: Een transformator in het eindstation kreeg kortsluiting en knalde daardoor uit elkaar Dus niet IN een kerncentrale, maar daarnaast. Transformatoren branden wel vaker door, en aangezien het totale aandeel van kernenergie in de totale electricteits productie (ergens in de 16 terawatt per jaar) gering is, er veel meer transformatoren ontploffen als gevolg van conventionele energie opwekking. Maar ja, daar maak je geen mooie kop mee. Dit staat veel enger. Die kernenergie toch he.

2 Reacties
kraai21
kraai214 jul. 2011 - 11:06

" Dit staat veel enger. Die kernenergie toch he. " Het is toch de waarheid, de transformator stond naast een kerncentrale. Moet het dan verzwegen worden volgens jou? Of het eng is hangt er maar vanaf waarvoor de transformator diende. Als hij diende om de perifere systemen van de centrale van elektriciteit te voorzien, dan is het inderdaad eng.

ruurd2
ruurd24 jul. 2011 - 11:06

Tsja... WARE het niet dat een kerncentrale afhankelijk is van electriciteitsenergie die door derden geleverd word om door te kunnen gaan met koelen als ze haar energie niet meer kwijt kan aan het opwekken van electriciteit. Dat hebben we maar weer gezien in Japan.

ErnsTT2
ErnsTT24 jul. 2011 - 11:06

Brand in transformator reservekoeling generator van kern centrale tricastin france http://youtu.be/JPr1Xa_0hNs http://youtu.be/5RuiBMXm0N Helaas is het onmogelijk een directe link naar Tricastin te plaatsen, dus zelf even inzoomen en doorklikken rechts ondering recht boven Orange/Avignon ligt het emplacment dat qua beeld erg veel op ene andere bekende ploffer lijkt ... http://maps.google.com/maps?q=tricastin&hl=en&ll=44.329129,4.724894&spn=0.014797,0.025342&sll=44.334961,4.726911&sspn=0.014795,0.025342&client=opera&oe=utf-8&channel=suggest&t=h&radius=0.75&z=16 http://www.mesure-radioactivite.fr/public/s-carte.html# [quote] L'américium 241 est produit artificiellement dans les réacteurs nucléaires. Les rejets dans l'environnement ont principalement lieu lors du retraitement des combustibles irradiés. [/quote] En het "brandje" heeft bijna 10 uur gebrand, dus er is wel meer aan de hand dan de brand van 1 transformatortje En de ASN (franse Kema) had juist een tamelijk vernietigend rapport over de staat van de veiligheid binnen het complex openbaar gemaakt op *donderdag* en Ploef deed ie op Zaterdag [quote] An explosion sparked a fire at a French nuclear power station on Saturday, just two days after the authorities found 32 safety concerns at the plant. The blaze at the Tricastin plant in Drôme in the Rhône valley sent a thick cloud of black smoke into the sky. A mistral wind sent it south over a nearby motorway on one of the busiest travel days of the year as the French left for their summer holidays. A statement issued by the energy giant raised further concerns as it omitted to mention the explosion – only a fire – and did not give the cause of the blaze. The safety measures revealed last week include greater protection against fire, flooding and earthquakes, including improvements to the methods of cooling of the nuclear fuel rods in order to lessen the risk of an explosion of hydrogen at the heart of the reactor. The ASN said the faults in the reactor were "known and under surveillance" and ordered that the new safety measures should be completed before December 2014. A week ago the French president, Nicolas Sarkozy, bucked the anti-nuclear trend sweeping Europe since the Fukushima disaster by pledging €1bn of investment in atomic power as well as "substantial resources" to strengthen research into nuclear safety. France has 58 nuclear reactors, 34 of which are reactors of the type at Tricastin and have an average age of 28 years. About 74% of the country's electricity comes from nuclear sources and it is the world's largest net exporter of nuclear energy. [/quote] Update: [quote] July 3rd, 2011 Update: In 2009, the number 2 reactor building was closed after a fire. In December 2010, the Nuclear Safety Authority (ASN) announced it had approved an extension of “ten more years” of the operation of reactor No. 1 the plant. Tricastin involved in uranium enrichment At Tricastin, in southern France, a more modern diffusion plant with a capacity of 10.8 million kg SWU per year has been operating since 1979 (see photo above). This Georges Besse I plant can produce enough 3.7% enriched uranium a year to fuel some ninety 1000 MWe nuclear reactors. It will be shut down at the end of 2010 or 2012, depending on the outcome of negotiations between Areva and EdF. [/quote] Terwijl ze net de veroordeling binnen hebben van het ongeval op 7 Juli 2008... [quote] In July 2008, 18,000 litres (4,755 Gallons) of Uranium solution containing natural uranium were accidentally released. Due to cleaning and repair work the containment system for a uranium solution holding tank was not functional when the tank filled. In July 2008, approximately 100 employees were exposed to radioactive particles that escaped from a pipe in a reactor that had been shut down. Additionally, a nuclear waste leak that apparently had remained undiscovered since 2005 spilled into a concrete protective shell in Romans-sur-Isere. [/quote] Je word er toch niet vrolijk van zeg... EN dit was 9 maanden geleden zogenaamd een "oefening" maar na zaterdag vraag ik me toch af of dat wel een oefening was... http://youtu.be/pH-4TI9Ofks En vorige week ging het ook alweer eens spectaculair mis in Los Alamos http://www.2424actu.fr/actualite-internationale/le-plus-grand-labo-nucleaire-americain-menace-par-un-incendie-2732943/#read-2732943

1 Reactie
JanB2
JanB24 jul. 2011 - 11:06

En vorige week ging het ook alweer eens spectaculair mis in Los Alamos http://www.2424actu.fr/actualite-internationale/le-plus-grand-labo-nucleaire-americain-menace-par-un-incendie-2732943/#read-2732943 Een wat overdreven conclusie. Er is niets gebeurd. Had er iets kunnen gebeuren? Wie weet. Maar bedenk wel dat het Lab in Los Alamos vrij uitgestrekt is. Dus het is maar de vraag of een bosbrand aan de rand van het terrein ook meteen de nucleaire installaties bedreigt.