Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Experts kraken rapport dat gemeente Giethoorn vrijpleit bij discriminatiezaak

  •  
29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2270 keer bekeken
  •  
3615900905_e73816307d_o

© cc-foto: Yellow Mao

Zembla onthulde begin dit jaar hoe Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst en haar toen 15-jarige zoon Yusuf, zijn weggepest uit Giethoon. Ze werden slachtoffer van racistische treiterijen en intimidatie door jongeren uit de plattelandsgemeente. Yilmaz vroeg tevergeefs hulp van de autoriteiten om haar en haar kind te beschermen.

Yusuf en zijn moeder zijn radeloos en doodsbang. Iedere avond barricaderen ze hun voordeur. Ze durven de straat niet op. Yusufs moeder praat met bewoners, zoekt contact met de jongeren, gaat meerdere keren naar de politie en vraagt ook de gemeente herhaaldelijk om hulp. Maar de politie doet het af als kattenkwaad en van de gemeente heeft ze tot op de dag van vandaag nooit wat gehoord. Ondertussen gaat het treiteren en discrimineren gewoon door. 

Nadat Zembla de misstanden aan de kaak stelde en er Kamervragen volgden gaf de gemeente Steenwijkerland, waar het toeristische dorp onder valt, opdracht tot een onderzoek. Deze zomer werden de resultaten gepubliceerd en die pleiten de gemeente grotendeels vrij. 

De conclusie van het onderzoek is dat de werkwijze van de gemeente bij discriminatiesignalen “aansluit bij het beleid om een inclusieve samenleving te zijn”. Volgens de onderzoekers worden problemen van inwoners “snel opgepakt”. Maar er zijn ook verbeterpunten, schrijven ze. Zo is er binnen de gemeente geen heldere werkwijze over hoe medewerkers om moeten gaan met discriminatiesignalen en “ontbreekt het bij medewerkers aan voldoende bewustwording over discriminatie”.

Zembla vroeg experts naar het rapport te kijken. Zij zijn op z'n zachtst gezegd kritisch. Zo wordt duidelijk dat de algemene, vage conclusie een resultaat is van de manier waarop de opdracht is gegeven. "Het onderzoek kiest voor een uitermate brede en algemene insteek. Op een algemene vraag kun je niet meer dan een algemeen antwoord verwachten," zegt  Cyriel Triesscheijn, expert discriminatiebestrijding

De experts kijken er raar van op dat de kwestie Yilmaz niet eens is onderzocht. Waarom dat niet is gebeurd, is een raadsel.

Een gemiste kans dat de casus Yilmaz niet is geanalyseerd, vindt Hanneke Felten van Movisie: “Daardoor weten we niet goed of het een incident is geweest of dat het een structureel probleem is. We komen er niet goed achter hoe de processen in de organisatie zijn ingericht en hoe ze beter zouden kunnen. Het gaat nu vooral over de algemene lijnen van aanpak van de gemeente.” Bovendien constateren de experts dat de motivatie om niet op de casus Yilmaz in te gaan, in het rapport ontbreekt. 

Zembla heeft de gemeente om een reactie gevraagd maar krijgt ook na aandringen slechts een antwoord dat even vaag is als het rapport.

cc-foto: Yellow Mao 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.