Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Experts kraken rapport dat gemeente Giethoorn vrijpleit bij discriminatiezaak

  •  
29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2228 keer bekeken
  •  
3615900905_e73816307d_o

© cc-foto: Yellow Mao

Zembla onthulde begin dit jaar hoe Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst en haar toen 15-jarige zoon Yusuf, zijn weggepest uit Giethoon. Ze werden slachtoffer van racistische treiterijen en intimidatie door jongeren uit de plattelandsgemeente. Yilmaz vroeg tevergeefs hulp van de autoriteiten om haar en haar kind te beschermen.

Yusuf en zijn moeder zijn radeloos en doodsbang. Iedere avond barricaderen ze hun voordeur. Ze durven de straat niet op. Yusufs moeder praat met bewoners, zoekt contact met de jongeren, gaat meerdere keren naar de politie en vraagt ook de gemeente herhaaldelijk om hulp. Maar de politie doet het af als kattenkwaad en van de gemeente heeft ze tot op de dag van vandaag nooit wat gehoord. Ondertussen gaat het treiteren en discrimineren gewoon door. 

Nadat Zembla de misstanden aan de kaak stelde en er Kamervragen volgden gaf de gemeente Steenwijkerland, waar het toeristische dorp onder valt, opdracht tot een onderzoek. Deze zomer werden de resultaten gepubliceerd en die pleiten de gemeente grotendeels vrij. 

De conclusie van het onderzoek is dat de werkwijze van de gemeente bij discriminatiesignalen “aansluit bij het beleid om een inclusieve samenleving te zijn”. Volgens de onderzoekers worden problemen van inwoners “snel opgepakt”. Maar er zijn ook verbeterpunten, schrijven ze. Zo is er binnen de gemeente geen heldere werkwijze over hoe medewerkers om moeten gaan met discriminatiesignalen en “ontbreekt het bij medewerkers aan voldoende bewustwording over discriminatie”.

Zembla vroeg experts naar het rapport te kijken. Zij zijn op z'n zachtst gezegd kritisch. Zo wordt duidelijk dat de algemene, vage conclusie een resultaat is van de manier waarop de opdracht is gegeven. "Het onderzoek kiest voor een uitermate brede en algemene insteek. Op een algemene vraag kun je niet meer dan een algemeen antwoord verwachten," zegt  Cyriel Triesscheijn, expert discriminatiebestrijding

De experts kijken er raar van op dat de kwestie Yilmaz niet eens is onderzocht. Waarom dat niet is gebeurd, is een raadsel.

Een gemiste kans dat de casus Yilmaz niet is geanalyseerd, vindt Hanneke Felten van Movisie: “Daardoor weten we niet goed of het een incident is geweest of dat het een structureel probleem is. We komen er niet goed achter hoe de processen in de organisatie zijn ingericht en hoe ze beter zouden kunnen. Het gaat nu vooral over de algemene lijnen van aanpak van de gemeente.” Bovendien constateren de experts dat de motivatie om niet op de casus Yilmaz in te gaan, in het rapport ontbreekt. 

Zembla heeft de gemeente om een reactie gevraagd maar krijgt ook na aandringen slechts een antwoord dat even vaag is als het rapport.

cc-foto: Yellow Mao 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Sven Stevin
Sven Stevin30 sep. 2022 - 11:37

Het onderzoek wat is verricht concludeert helder: (de werkwijze van de gemeente bij discriminatiesignalen “aansluit bij het beleid om een inclusieve samenleving te zijn”. Volgens de onderzoekers worden problemen van inwoners “snel opgepakt”. Maar er zijn ook verbeterpunten, schrijven ze.) Verbeterpunten zullen er altijd zijn maar hoofdconclusie is dat er correct, direct, en naar inclusieve maatstaven is gehandeld door de gemeente. Het is een programma als onderdeel van de omroep van deze zelfde site die daar een eigen beeld bij heeft gevormd en de diametraal tegenovergestelde conclusie velt op grond van eigen benoemde "experts". Zo ken ik wel meer omroepen en media met eigen onderzoeken en conclusies over van alles en nog wat.

1 Reactie
Satya
Satya30 sep. 2022 - 18:12

"“ontbreekt het bij medewerkers aan voldoende bewustwording over discriminatie”." Laat je dit nu bewust buiten beschouwing Lego? Daarnaast gaat dit artikel over kritiek, van experts, op het rapport waarvan jij een aantal nuttige quote aanhaalt die jouw steunen in het bagatelliseren van racisme en discriminatie.

Bert Analbers
Bert Analbers30 sep. 2022 - 6:55

Ik ken het 2 tal. Een zorgzame moeder met een geweldige zoon. De buren en de gemeente Steenwijkerland ken ik ook, ik woon 100 meter van de 2 af. De buurt is een racistisch bouwwerk, waar vooral zeer ouderwets wordt gedacht en gehandeld. En de gemeente heeft niets , maar dan ook niets ondernomen om het probleem op te lossen of te bespreken. Giethoorn is een dorp, waar veel vreemdelingen komen en die worden alleen gezien als een goed inkomen. Verder is de gemeenschap in zichzelf gekeerd en zeer ouderwets in de gedachtengang. Het 2 tal is verhuist, (en heb helaas het contact verloren), gewoon doordat zij in de steek zijn gelaten door Gemeente en vooral door oude Gieterse racistische gedachten.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 sep. 2022 - 9:01

Helaas moeten racisten ook ergens wonen. Of we dat nu leuk vinden of niet. Gezellige buren zullen het zeker niet zijn.

Sven Stevin
Sven Stevin30 sep. 2022 - 17:54

@Bert Ook ik ben inwoner van een dorp binnen de gemeente Steenwijkerwold waaronder ook Giethoorn valt en ben goed bekend met de omgeving en de bevolking net als dat ik als docent op een school voor voortgezet onderwijs in het nabijgelegen Meppel bekend ben met de jongeren daarvandaan. Ik ken verschillende gevallen van jongeren die bij een onderling conflict wanneer er b.v. een verschil in afkomst of achtergrond op allerlei manieren was dat dat als gevolg van het conflict tegen hen gebruikt werd en dit verschil dus niet de oorzaak was. Zo zijn jongeren vaak en overal. Net als dat het dan net zo goed een groep jongeren van een niet westerse achtergrond kan zijn die een andere jongere met een andere achtergrond, en b.v. dus ook een autochtone, bij een conflict dan daarop behandelen. Je ziet dat b.v. vaak in zgn multiculurele wijken nog vaker. Het is in ieder geval dat dat gebeurt, dus in zo'n stadswijk of een dorp als Giethoorn, zeer kwalijk om dan een hele gemeenschap met dezelfde achtergrond als die groep jongeren als rotte vis weg te zetten zoals jij doet. Sterker nog, het is racistisch.

Satya
Satya30 sep. 2022 - 18:19

"Ik ken verschillende gevallen van jongeren die bij een onderling conflict wanneer er b.v. een verschil in afkomst of achtergrond op allerlei manieren was dat dat als gevolg van het conflict tegen hen gebruikt werd en dit verschil dus niet de oorzaak was." Oh, juist dan is racisme ineens wel goed natuurlijk. Volgens mij hebben wij hetzelfde taalprobleem, respect dat je dan toch docent bent geworden. Geen spot.

Sven Stevin
Sven Stevin30 sep. 2022 - 20:20

@Satya Mijn zin was niet coherent verwoord maar mijn punt is dat wel. Ik ken verschillende gevallen van jongeren wanneer er bij een onderling conflict dan een verschil in afkomst of achtergrond was dat op allerlei manieren in het conflict tegen hen gebruikt werd maar dit verschil dus niet de oorzaak was. Dit zie je bij conflicten onder jongeren vaak. Als dan b.v. in een grootstedelijke wijk een groep jongeren met een bepaalde niet westerse achtergrond in een conflict met een jongere met een autochtone of andere niet westerse achtergrond heeft zal dit niet zelden tegen deze gebruikt worden terwijl het niets met de oorzaak van het conflict zelf te maken heeft. Het gaat dan al helemaal niet aan om de hele groep mensen in die wijk met dezelfde achtergrond in een kwaad daglicht te zetten. Zo ook niet de bevolking van Giethoorn die overigens door de jaren heen allang heel divers is samengesteld doordat velen met veel geld zowel vanuit de rest van Nederland er zijn neergestreken inclusief ook van elders.

Satya
Satya1 okt. 2022 - 8:58

Sven De aanleiding is niet van belang. Zag net een filmpje uit Congo waar een Tutsi gestenigd werd, de aanleiding was vermeende diefstal maar tijdens het stenigen hoorde je enkel zijn afkomst als reden voor het stenigen. Daar is nooit een excuus voor te bedenken. Ben het met je eens dat ook de inwoners van Giethoorn geen collectieve schuld kan worden verweten zoals ik bij Urk onderwerpen vaker heb aangegeven. Neemt niet weg dat het een regio is waar je er meer mee te maken krijgt, denk dat de oorzaak toch het gesloten karakter van een groter deel van de dorpscultuur is als in bv Rolde.

Sven Stevin
Sven Stevin1 okt. 2022 - 17:59

@Satya Als je het met me eens bent, zoals je aangeeft, dat je een significante vertegenwoordiging van een bevolkingsdeel met eenzelfde etnische of culturele in een dorp of stadswijk met een groep zich misdragende jongeren, niet mag aanwijzen als typisch iets voor hen omdat dat volgens mij in ieder geval dat dat gebeurt racistisch is, moet je vervolgens niet tóch beweren dat het in Giethoorn of elders voor de autochtone bewoners daar wel geldt. Want als je denkt "dat de oorzaak toch het gesloten karakter van een groter deel van de dorpscultuur" kent dan spreek je jezelf tegen net als dat een ander denkt dat de oorzaak toch het karakter van de cultuur weerspiegelt van een bepaald bevolkingsdeel in een stadswijl met een niet westerse achtergrond. Onderscheid in deze maak je niet. You can't have your cake and eat it.

Zandb
Zandb30 sep. 2022 - 6:34

Kortom, het rapport pleit de gemeente niet vrij; het is simpelweg niet onderzocht hoe de gemeente in deze kwestie precies gehandeld heeft. Zoals ik het begrijp lijkt het er op dat een chirurg, die normaal gesproken goed werk levert, dus daarom niet schuldig is aan de fout die hij maakte.

Sven Stevin
Sven Stevin29 sep. 2022 - 17:38

Deze reactie is verwijderd

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout29 sep. 2022 - 17:01

In die streken wortelen Tukkers. Net als inteelt Achterhoekers, Diepfriezen en Urkers moeten die niks hebben van `fremd volk'. Zie Albergen en Bant. Gemeenteambtenarij staat er met lege handen tegenover, want gemeentebeleid wordt ruraal in gristelijke regio's ook bepaald door een prioriteitsagenda voor blanke burgerzaken.

6 Reacties
Tuck'R
Tuck'R29 sep. 2022 - 20:36

Jouw bent blijkbaar beter in scheldwoorden dan in topografie.

oproerkraaier
oproerkraaier30 sep. 2022 - 0:19

Volgens mij zijn het allemaal Christenen daar.

Gio Servas
Gio Servas30 sep. 2022 - 5:24

Dat is een mooi discriminerend antwoord en ik kan je zeggen, dat je de plank compleet misslaat uit eigen ervaring. Ik woon in zo'n regio en ben ontvangen als een zeer gewenste gast en kreeg hulp van alle kanten. Verder wordt er enorm veel vrijwilligershulp gedaan voor asielzoekers en zit het probleem niet daarin, maar als er ontwrichtende hoeveelheden zoals 10% naar kleine gemeenschappen worden gestuurd door stedelingen die daar dan zelf geen last van hebben, dan zijn er problemen. Maar goed, ik kan natuurlijk ook niet verwachten van stedelingen dat zij dat begrijpen. Het is al vaker gebleken dat zij een redelijk beperkte denkwijze hebben omdat ze toch alles over de schutting gooien.

Bert Analbers
Bert Analbers30 sep. 2022 - 6:57

Deze reactie is verwijderd

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 sep. 2022 - 9:04

Achterhout, deze typering van een deel van de bevolking is niet het toonbeeld om tegen racisme te zijn.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 sep. 2022 - 15:23

@Gelijk: `deze typering van een deel van de bevolking...' Ik noem het gedrag bij naam. Het zijn dezelfden als witte boosboeren met vlag op kop, en lieden die zwarte piet terug willen, maar geen gevluchte zwarten in hun gemeenten dulden.