Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Experts: kernenergie geen oplossing voor klimaatcrisis

  •  
28-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1380 keer bekeken
  •  
FRANCE  - ENERGY - NUCLEAR - EDF

© A photograph shows smoke rising from chimneys of the Bugey nuclear power plant on January 25, 2022, in Saint-Vulbas, central eastern France. Operating since 1972, the Bugey power plant, locat

Wie iets aan de klimaatcrisis wil doen, moet zijn hoop niet vestigen op kernenergie. Dat schrijven vier voormalige toezichthouders op de nucleaire sector uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten in een verklaring.
De vier stellen dat er tot wel tienduizend nieuwe kernreactoren nodig zouden zijn “om een relevante bijdrage aan de wereldwijde stroomopwekking” te leveren. Een onbegonnen zaak. Het duurt volgens de experts veel te lang om nieuwe centrales te bouwen.
Daarnaast is kernenergie “extreem duur”, schrijven ze. Atoomstroom is nu al aanmerkelijk duurder dan het opwekken van hernieuwbare energie. De kosten voor het produceren van zonne- en windenergie zullen de komende jaren bovendien alleen maar verder dalen.
Kernenergie is alleen mogelijk met subsidies, schrijven de vier. Financiële instellingen durven hun vingers niet te branden aan de bouw van nieuwe centrales. Daarnaast willen verzekeraars kerncentrales niet verzekeren – met als gevolg dat de belastingbetaler ook hier weer voor de kosten opdraait.
Rutte-IV trekt tot 2030 maar liefst 5 miljard euro uit om de bouw van twee nieuwe kerncentrales voor te bereiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.