Joop

Experts: er is in het diepste geheim een ongeluk gebeurd met een atoombom op vliegbasis Volkel

  •    •  
03-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4644 keer bekeken
  •  
52725689120_83de2bbb89_k

© cc-foto: Denmen

Op de Brabantse vliegbasis Volkel, waar sinds de jaren '60 Amerikaanse kernwapens zijn gestationeerd, is een ongeluk gebeurd met een kernbom. Dat concluderen wetenschappers op basis van toevallig gepubliceerde beelden. Defensie zwijgt in alle talen.

Het ongeluk kwam aan het licht tijdens een presentatie voor studenten in 2022 in het Los Alamos Laboratorium in de VS. In die presentatie wordt een foto getoond van drie militairen rond een kernwapen van het type B61. Er staat nog een vierde man bij die toekijkt. Op de foto is iets raars te zien aan de staart van de bom. Normaal zitten er vier vinnen, hier maar drie. Er lijkt tape achterop de bom te zitten. Volgens kenners hoort dat niet en is de bom dus beschadigd. Maar wat er precies is fout gegaan is niet bekend. Ook niet of het gevaarte misschien is gevallen en hoe gevaarlijk dat was.

Het vreemde en verontrustende voorval werd ontdekt en naar buiten gebracht door de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers (FAS). Vervolgens berichtte onder meer The Guardian erover. De Amerikaanse defensie heeft als beleid dat er nooit wordt gesproken over ongelukken met atoombommen. De wetenschappers wijzen er zoals gebruikelijk op dat niet alles duidelijk is en niet onomstotelijk vaststaat dat het op de foto om een echte bom gaat. Het zou ook een model kunnen zijn voor trainingsdoeleinden. Ook staat niet vast dat de beschadiging het resultaat is van een ongeluk. Het zou in theorie ook om het resultaat van een training kunnen gaan.

Omroep Brabant meldt dat op de basis naar verluidt 22 kernbommen liggen van het type B61 versie 12. Dergelijke bommen kunnen onder een F-16 of F-35 gehangen worden. Een dergelijke bom zou instelbaar en kan 0,3 kiloton laten ontploffen maar ook ruim 300 kiloton. De atoombom op Hiroshima had een kracht van 15 kiloton. Er zijn verspreid over vijf landen in Europa zes bases waar Amerikaanse kernwapens liggen. In Europa hebben verder Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk eigen kernwapens.

cc-foto: Denmen 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

r v b
r v b4 apr. 2023 - 11:14

Het blijft allemaal onduidelijk, er moet dus openheid komen zodat we kunnen controleren wat er op deze militaire bases allemaal gebeurt. Zo lang de VS de "the hague invasion act" niet afschaft en zich aansluit bij het ICC is het geen vriendelijke mogendheid.

1 Reactie
KritischKijken
KritischKijken4 apr. 2023 - 11:26

En wie is 'we'; het is gewoon een NLse basis met Amerikaanse bommen en NLs personeel. U wilt zelf gaan kijken, want u heeft er verstand van?

Ewout Pool
Ewout Pool4 apr. 2023 - 7:45

Met alle respect, maar een beschadiging van de aerodynamische vlakken zorgt enkel ervoor dat de bom niet inzetbaar is, niet dat er ook maar een klein risico was op detonatie. Van wat in de volksmond een "broken arrow¨-situatie heet is al helemaal geen sprake. Verder sluit ik me aan bij de heer van der Neut.

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.4 apr. 2023 - 10:55

Een kleine kans op een gigantische catastrofe is niet echt iets om te bagatelliseren. Een 300 kt bom is genoeg om een stad als Amsterdam van de kaart te vegen met honderdduizenden doden als gevolg.

Bert van der Neut
Bert van der Neut4 apr. 2023 - 12:35

Marinus C. Er bestaat geen kans op detonatie. Atoombommen detoneren niet spontaan. Daar moet je een splitsingsreactie voor opgang brengen. Het is bangmakerij op basis van onwetendheid.

Grijs gebied
Grijs gebied4 apr. 2023 - 7:11

Nou nou, er lijkt op een vage foto een 'vin' te missen. Alsof deze bommen 'geladen' zijn... Kom nou toch.

Jeromba2
Jeromba24 apr. 2023 - 6:59

Er is dus in het diepste geheim helemaal niets gebeurd.

FelixFlex
FelixFlex4 apr. 2023 - 6:49

Hahaha wat een onzin allemaal. Wel lekker in een tijd dat het alleen maar over klimaat/water/huizen/voedsel/energie etc. crisis gaat - zo'n komkommer berichtje kan er wel bij. Wat je ook van defensie vindt, denk je nu werkelijk dat iemand doodleuk foto's kan gaan maken van een beschadigde kernbom? Next!

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 apr. 2023 - 20:08

Bangmakerij allemaal. Er kan helemaal niets gebeuren met die bommen, al gooi je ze van een flatgebouw. Gemiddeld zal het twee tot drie maanden duren om ze überhaupt operationeel te maken. Of je ze hier moet opslaan dat is een ander verhaal. Ik denk van niet. Het voegt niets toe aan de slagkracht die de NAVO heeft en het kost alleen maar geld.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen3 apr. 2023 - 19:55

De ene speculatie na de andere. Niet zeker of het een bom is, etc etc. Niet zo'n zinvolle bijdrage van Omroep Brabant maar zij willen ook het nationale nieuws halen.

3 Reacties
RoepToeter
RoepToeter4 apr. 2023 - 8:40

''Niet zo'n zinvolle bijdrage van Omroep Brabant maar zij willen ook het nationale nieuws halen.'' Omroep Brabant loopt in een onbewaakt ogenblik inderdaad behoorlijk uit de pas met de MainStreamMedia. Dit soort berichten wil je helemaal niet horen als supporter van de agressieve op expansie van eigen territorium gerichte NAVO kernwapenmacht.

KritischKijken
KritischKijken4 apr. 2023 - 11:29

@Roep Dit soorten berichten wil je maar al te graag horen en een beetje op z'n ONs onderzoek doen en dan is t wel goed, los even van die onzinnige NAVO tekst.

a.doorgeest
a.doorgeest4 apr. 2023 - 12:13

@ RoepToeter - Je weet de nuance vandaag weer feilloos te vinden. Laat er zich het afgelopen jaar nu nòg een agressieve kernwapenmacht te hebben aangediend die van nucleaire intimidatie haar handelsmerk heeft gemaakt en op volstrekt illegale expansie van het eigen territorium is gericht, waarbij geen middel - hoe weerzinwekkend dan ook - wordt geschuwd. De NAVO is slechts een militair bondgenootschap dat zijn leden verdedigt, indien nodig, atoomwapens heeft ter afschrikking en dusdanig succesvol, prettig en betrouwbaar is dat nogal wat landen zich daar door de volstrekt dubieuze Russische Beer gedwongen, graag bij hebben willen aansluiten. Uw leervermogen wat betreft het conflict in Oekraïne en de houding en aanpak van de Russische Federatie is niet groter dan 0.

∆
3 apr. 2023 - 19:41

[“The US maintains the highest level of standards for personnel and equipment supporting the strategic arsenal, which includes routine training, maintenance, and security activities, to safeguard America’s critical capabilities.”] Met als resultaat deze "kromme pijl". Zorgwekkend.

Olav Meijer
Olav Meijer3 apr. 2023 - 19:36

Die Amerikaanse kernwapens moeten het land uit. Schandalig dat ze hier nog liggen met alle risico's van dien.

5 Reacties
∆
3 apr. 2023 - 19:51

[Voorstanders van wapenbeheersing hebben lang betoogd dat de B61 militair verouderd was en uit Europa moest worden teruggetrokken als een eenvoudige stap in de richting van ontwapening. De regering-Obama overwoog de terugtrekking, maar stuitte op verzet van sommige Europese bondgenoten, die het zagen als symbool voor de Amerikaanse nucleaire paraplu die hen beschermt. Dat idee werd in 2014 helemáál geschrapt na de Russische inname van de Krim.] https://www.theguardian.com/world/2023/apr/03/us-nuclear-bomb-may-have-been-damaged-in-accident-at-dutch-base-report-says

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 apr. 2023 - 20:15

U wenst Nederlandse kernwapens als afschrikking ?

KritischKijken
KritischKijken4 apr. 2023 - 4:54

@Olav U leeft nog een beetje in de vorige eeuw, is t niet? Even de klok vooruit zetten, en een raam open doen, Olav :-)

KritischKijken
KritischKijken4 apr. 2023 - 6:10

@driehoek Ontwapening.... onder welke steen leven die 'voorstanders'...

∆
4 apr. 2023 - 10:40

@KK Zoekt en gij zult vinden.

Noordermeer2
Noordermeer23 apr. 2023 - 19:07

Geruststellend allemaal.

Fromspace
Fromspace3 apr. 2023 - 19:05

Wetenschappers concludereren? Volgens mij heeft niemand bewijs. In the guardian staat: “ It must be emphasized up front that there is no official confirmation that the image was taken at Volkel AB, that the bent B61 shape is a real weapon (versus a trainer), or that the damage was the result of an accident (versus a training simulation),”

itsme3
itsme33 apr. 2023 - 18:45

In de bronartikelen staat nergens dat er een ongeluk gebeurd is met een kernbom. Er staat dat het mogelijk wellicht het geval zou kunnen zijn dat er eventueel de kans bestaat dat er misschien een ongeluk met een kernbom gebeurd zou kunnen zijn en dat dat dan mogelijk misschien wellicht in volkel plaatsgevonden zou kunnen hebben.

Casper Hausmacher
Casper Hausmacher3 apr. 2023 - 18:40

"Experts: er is in het diepste geheim een ongeluk gebeurd met een atoombom op vliegbasis Volkel" Er is geen enkele expert die zoiets stelt. Wat ze wel zeggen wordt dan ook omschreven: "dat niet alles duidelijk is en niet onomstotelijk vaststaat dat het op de foto om een echte bom gaat. Het zou ook een model kunnen zijn voor trainingsdoeleinden. Ook staat niet vast dat de beschadiging het resultaat is van een ongeluk. Het zou in theorie ook om het resultaat van een training kunnen gaan." Er is dus weinig tot niets vastgesteld maar wel wordt er door allemaal mensen gespeculeerd zoals bij wel meer zaken. Denk dan aan corona, stikstof, klimaat. etc.

1 Reactie
r v b
r v b4 apr. 2023 - 9:14

Dan rest voor de bases in Nederland maar 1 ding: volledige openheid.

KritischKijken
KritischKijken3 apr. 2023 - 18:36

Storm in een glas water dus, terwijl het bericht zowat suggereert die bijna was afgegaan. Maar het komt wel goed uit natuurlijk...