Joop

Experiment: agent valt vrouw in boerkini lastig, zo reageren Britten

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
burkini
We hebben de afgelopen weken kunnen zien wat er gebeurt wanneer onschuldige vrouwen – die deel willen nemen aan de maatschappij en toch respect willen hebben voor hun religie – vernederd worden door de overheid. De filmpjes en foto’s van boerkinidragers die een boete krijgen of gedwongen worden zich uit te kleden gingen viral. Daarin was te zien dat niemand, maar dan ook niemand, voor hen opkwam. In Groot-Brittannië wordt er iets anders gereageerd.
Drie Britse acteurs nemen de proef op de som op door een confrontatie in scène te zetten. De acteur die zich voordoet als agent stapt op de ‘nietsvermoedende’ vrouw af en vraagt haar om haar boerkini uit te trekken. Zij gaan in discussie met elkaar en wanneer hij haar vastpakt, komen twee vrouwen op hem afgestormd.
Steeds meer mensen komen erbij om de agent terecht te wijzen en om voor de vrouw in boerkini op te komen. Een schril contrast met de reacties van omstanders in Frankrijk. Volgens Britse media valt het ook op dat vooral zwarte en Aziatische vrouwen opkomen voor de moslimvrouw, terwijl de witte Britten toekijken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

JolieVanVeen
JolieVanVeen9 mrt. 2021 - 18:11

Waarom zou je uberhaupt een dame irriteren voor het dragen wat zíj wilt? Het is háár keuze en daar ga je je niet mee bemoeien!

the don
the don30 aug. 2016 - 20:35

Maar wie gaat er dan ook tegen de politie (mensen die je kunnen arresteren) in?

1 Reactie
the don
the don30 aug. 2016 - 20:36

En los daarvan begin ik het een beetje moe te worden, die sociale experimenten. 50 opnames tot je precies die reactie hebt die je wilde en dat gebruiken als fundament voor je statement.

de Haas
de Haas29 aug. 2016 - 21:51

Als er geen verbod is en er bij provocerende demonstraties nauwelijks iemand deelneemt en er nog minder gereageerd wordt dan rest alleen nog een geforceerde weg om die aandacht toch te trekken? Triest.

jahoor2
jahoor229 aug. 2016 - 21:11

Achja de boerkini typisch weer zoiets waar simpele, bang gemaakte, bevooroordeelde PVV tokkies zich druk om maken. Laten we ook gelijk de hele PVV verbieden inclusief de typische werklozen joggingbroek.

1 Reactie
CJJelle
CJJelle30 aug. 2016 - 8:26

De PVV is waar simpele, zogenaamd "slimme" mensen die denken dat ze daardoor hoger in de pikorde staan, zich druk om maken. Ondanks dat elke halve blinde kan zien dat het geen stand tijdens verkiezingen zal houden. maar blijf. voor Geert Wilders, je er zeker druk om maken. Hou je angst en daarmee de PVV in leven. Nog even de nadruk op "slimme" leggen bij deze...

Mostafa
Mostafa29 aug. 2016 - 19:51

Tijdens de vervolging van de joden in einde jaren 3o en begin jaren 40 werden veel joden aangegeven aan de boosdoeners door hun buren en kennissen , in Nederland, Frankrijk . England....ect...anders Nederlanders, Fransen , Duitsers... Ect...die hebben wel een schuilkelders aan de angstige joden aangeboden. Media ook het zelfde , Telegraaf bijvoorbeeld overhandigde zijn redactie en koffiezetapparaten aan de Nazi , maar Trouw en het Parool juist niet die gingen de kelders in... Het is nog steeds zo, was altijd en blijft zo. Niet alle Nederlanders zijn menselijk...en ook niet alle Arabieren of joden zijn menselijk.......Elk gemeenschap op aard kent naast haar leuke mensen ook haar menselijke enge duivels.

3 Reacties
Lode2
Lode230 aug. 2016 - 0:10

@Mostafa Het Parool en Trouw bestonden nog niet voor de oorlog, ze begonnen als kleine illegale verzetsbladen tijdens de bezetting.

Mostafa
Mostafa30 aug. 2016 - 13:32

Niet belangrijk, want zij zijn toch dappere journalisten die de kelders in gingen om Nazi belachelijk te maken. De inhoud van mij stukje ging niet over wel of niet van het bestaan van het Parool en Trouw tijdens de oorlog. Want die journalisten gingen niet cursus journalistiek in kelders volgen, die waren wel tijdens de oorlog journalisten, maar kiezen voor het journalistiek en niet de kant van de monster zoals telegraaf deed. dat is wat ik bedoelde!

Tom Meijer
Tom Meijer30 aug. 2016 - 14:50

Er zijn een aantal kranten die fel anti-nazi waren maar door de nazi's werden overgenomen. Die konden daarna dus niks meer. Er zijn meer ondergrondse kranten uit de oorlog tevoorschijn gekomen dan Trouw en Parool. Bv Vrij Nederland. En verder is er natuurlijk de verraderskrant De Telegraaf. Na de oorlog terecht verboden, de belangrijke mensen een verbod om met hun werk bij de krant door te gaan (veel te licht gestraft) en na korte tijd werden deze terechte maatregelen door de zogenaamd goede politieke vriendjes, vooral uit de KVP weer opgeheven. De krant had gewoon een permanent verschijningsverbod moeten krijgen en de verantwoordelijken een gevangenisstraf en een permanent beroepsverbod. Onmiddellijk na het weer verschijnen is de permanente oorlog van leugens en halve waarheden tegen alles wat links was weer begonnen. Je hebt volkomen gelijk, Nederland heeft ook zijn duivels.

BasVV
BasVV29 aug. 2016 - 19:51

Toch interessant. Engelse autochtonen interesseert het ze niet dat ze daar. Noch dat er meerdere vrouwen met hoofddoeken op het strand zijn.

1 Reactie
BasVV
BasVV29 aug. 2016 - 19:54

Zelfs op een paar meter afstand heeft er een volledige segregatie plaatsgevonden.

truusbeek2
truusbeek229 aug. 2016 - 18:57

Door iedereen leuk geacteerd.mis de bleekscheet engelsman of vrouw. Trouwens in Engeland is er geen verbod dus dit is totale onzin.

Jantje68
Jantje6829 aug. 2016 - 18:33

Het wordt tijd dat deze acteurs/journalisten en oproerkraaiers eens aangepakt gaan worden door justitie. Alleen maar uit op rotzooi uit lokken.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович29 aug. 2016 - 18:07

Welke Britten? Ik zie alleen een reactie van geloofsfanaten die niet luisteren naar de politie.

1 Reactie
JolieVanVeen
JolieVanVeen9 mrt. 2021 - 18:12

pardon? geloofsfanaten? wat is jouw probleem met dat een vrouw zelf kiest voor wat ze draagt? Ik vind het heel knap hoor dat die dames dat doen. Laat eens wat respect zien naar die mensen!

timblanks
timblanks29 aug. 2016 - 17:56

Witte Britten doen precies hetzelfde als de Fransen: niets.

1 Reactie
van der laak
van der laak30 aug. 2016 - 3:24

Waarom zou je je ook bemoeien met religieuze onzin! Zoek het uit!

Lode2
Lode229 aug. 2016 - 17:43

In Frankrijk was het door die burgemeesters verboden, en de agenten handelden in opdracht van die burgemeesters. In ons land is dat ook zo. Tenzij de rechtbank beslist dat de burgemeester het recht om iets te verbieden niet heeft. Maar voor zover ik weet is het in Engeland door niemand de boerkini verboden. Onlangs in ons land zei niemand er wat tegen op het strand dat een vrouw een boerkini droeg, ook als experiment. Dus het valt nogal mee met de "islamo-" en "xenofobie", zeker op die stranden in ons land en in Engeland.

6 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 18:55

Wist je dat de meeste joden hier in WO-2 uit hun huis zijn gehaalt door nederlandse politieagenten? Niet door duitsers maar door nederlandse politieagenten dus. Toen was het verboden om jood te zijn. Ze voerden gewoon de wet uit.

Lode2
Lode229 aug. 2016 - 23:33

@Ben Joop Ja, ik ben 1 jaar na de oorlog geboren, en heb het dus zelf niet meegemaakt, maar mijn moeder sprak er later wel schande van toen ze me vertelde dat de politie had meegewerkt met de "moffen" zoals die tijdens de Duitse bezetting werden genoemd in ons land door iedereen die een hekel aan de Nazi's hadden. Ze vertelde me veel over de oorlog. Dat er op onze bovenste -3e- verdieping een Joodse oom van mij had ondergedoken gewoond, de man van een tante van mij. Het was levensgevaarlijk, want in het pand naast ons waren de gymnastiek lokalen van het Barleus Gymnasium. (We woonden in Amsterdam aan de Lijnbaansgracht, 258 als ik me goed herinner. Ik bleef daar wonen tot m'n 5e.) ) En daar kwamen de Duitse soldaten gymnastieken. Het ging een hele tijd goed, totdat op een dag vrienden van mijn ouders op bezoek kwamen, en verbaast vroegen "Hebben jullie een Jodeman hierboven wonen? We zagen toen we aanbelden het hoofd van een orthodoxe Jood uit het raam kijken?" (Hij had pijpenkrullen aan de slapen en een lange baard plus keppeltje.) Mijn ouders drukten die vrienden op het hart het strikt geheim te houden, hetgeen ze beloofden en ook deden. En mijn ouders smeekte die oom alsjeblieft dat niet meer te doen... Het ging weer een tijd goed. Maar toen gebeurde het een 2e keer met andere bekenden van mijn ouders. Mijn oom was uiteraard heel bang opgepakt te worden, dus hij was altijd heel nieuwsgiering om te zien we er had aangebeld. Daarom stak hij z'n hoofd uit het raam om naar beneden te kijken, En als er toevallig iemand naar boven keek werd hij gezien. Nu waren er al meerdere mensen die hier van wisten, en mijn ouders besloten hem stiekem ergens anders onder te brengen. Voor zijn en hun veiligheid, want zij zouden ook opgepakt worden samen met hem, en het niet overleven. Ze vonden ergens een lege woning -die waren er voor en tijdens de oorlog nog. Je mocht in die tijd 3 maanden gratis in een woning wonen om hem "uit te proberen." (Kom daar vandaag eens om met de woningnood!) Mijn tante Nora ging elke dag een pannetje eten naar hem brengen,en ik weet niet of het uit de beruchte tulpenbollen maaltijd bestond, maar haar fiets had wel houten "banden.") Maar op een keer was hij er niet meer.... dus iemand moet haar gedrag verdacht hebben gevonden, zo elke dag dat lege huis in gaand, en er even later weer uitkomend, duidelijk om iets te brengen. Of hij had zichzelf laten zien, mijn ouders en tante wisten het niet, maar iemand had hem verraden. Mijn moeder distribueerde ook vervalste Duitse identiteitsbewijzen aan een groep ondergedoken Joden en gezochte verzetsmensen, die woonden onder de grond ergens achter een boerderij in een bos. De boer werkte mee, en gaf de groep eten. Ik heb nog veel meer verhalen van haar gehoord, ook over hoe ze het leven van m'n vader redde. Hij had op moeten komen voor gedwongen werk in Duitsland, maar was niet gegaan. Toen belde de soldaten aan, en m'n moeder ging snel met m'n vader naar boven en hij bedekte zich met een deken, zodat je niet kon zien dat hij gewoon gekleed was, en toen deed m'n moeder gouw wat talkpoeder op z'n gezicht, en zetten een glas water op een stoel naast het bed. Intussen waren de soldaten beneden al met hun geweerkolven tegen de deur aan het bonken. Snel rende m'n moeder de trappen af, roepend dat ze er aan kwam. Toen ze de deur opende zag ze niemand. Enkel een stel bajonetten links en rechts van de deuropening in haar richting wijzend. Toen verschenen de soldaten zelf, het waren er 4, en ze rende de trap op toen de 5e -een officier- hun bevel gaf tot helemaal op het dak te gaan kijken. Mijn moeder bood haar excuses aan voor het niet meteen naar beneden komen, "Maar mijn man is ziek, en ik was hem aan het verzorgen. Daarom kon hij ook niet voor werk in Duitsland opkomen." Intussen gingen ze ook de trap op, en de soldaten riepen naar beneden dat ze m'n vader gevonden hadden, ziek in bed. De officier wilde hem ook zien, en vroeg wat hij had. "Tuberculose" jokte m'n moeder... toen deinsden ze allemaal achteruit, en gingen snel de slaapkamer uit. Op de verdieping daaronder -de 2e- had mijn vader een atelier. Hij was kunstschilder. En had o.a. een serie anti-Nazi tekeningen gemaakt. Die stonden in een van de vele mappen tegen de muur, omringt door schilderijen. De officier zei tegen m'n moeder dat hij van kunst hield -hij had al met bewondering geconstateerd dan mijn vader een "maler" was- en begon de schilderijen te bekijken. Toen hij richting de map liep waar die anti-Nazi tekeningen in zaten leidde m'n moeder hem snel naar een andere map. en deed die voor hem open. Ik zou nog veel meer kunnen vertellen, maar dit is al een lange post geworden, en ik moet nog maar zien of hij geplaatst wordt...

Lode2
Lode230 aug. 2016 - 0:05

PS: Voor de oorlog waren er genoeg woningen te huur. Vandaar dat je 3 maande de woning gratis uit mocht proberen, en er waren mensen die daar misbruik van maakten, en elke 3 maanden verhuisden. En tijdens de oorlog stonden er ook veel woningen leeg waar Joden in gewoond hadden. Alhoewel de Duitse officieren de betere woningen betrokken waarvan de oorspronkelijke bewoners naar de kampen waren gestuurd. Onder politie begeleiding naar het treinstation. : (

C1953
C195330 aug. 2016 - 6:03

@Ben Joop, zo walgelijk, misselijk makend om deze vergelijking te maken! Stop daarmee, wil je?! Een diepe belediging voor al de weggevoerde Joden en hun nabestaanden!

Ben Joop
Ben Joop30 aug. 2016 - 9:12

C1953: nee dat is geen belediging van door de nazis afgevoerde joden. Het is een waarchuwing tegen proto-fascistische uitingen als "die agenten doen hun werk". Nogmaals er zijn meer joden door nederlanderse politieagenten uit hun huizen gesleept dan door nazis.

C1953
C195330 aug. 2016 - 12:54

@ben Joop, je laatste zin toont voor mij in ieder geval aan, dat je weinig empathie hebt. Het verschil van ernst tussen een waarschuwing/bon en deporteren van mensen zie je blijkbaar niet. Wie bepaalt overigens, wanneer een agent zijn werk wel of niet moet doen? Jij als het jou uitkomt en iemand anders, wanneer het die persoon beter uitkomt? Ik vind bv, dat de politie mij niet hoeft te bekeuren, als ik een paar km te hard rij op een autosnelweg.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder29 aug. 2016 - 17:10

Weer een acteur in boerkini. Hoe vaak nog. Gelukkig zijn we een beetje dom.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 18:55

Je snapt duidelijk niet waar het om gaat.

JolieVanVeen
JolieVanVeen9 mrt. 2021 - 18:13

weet ji wel waar het om gaat? nevermind

ton14024
ton1402429 aug. 2016 - 17:08

Die Engelsen zijn dan ook erg beschaafd. Bobby gaat over de schreef als hij haar hoofddoek pakt. Met onze cowboys zou dat veel ruwer verlopen met weinig steun uit het publiek voor de vrouw.

Floris van Gulder
Floris van Gulder29 aug. 2016 - 16:59

Wat is hier zo bijzonder aan, ik zie voornamelijk de langs raciale en religieuze scheidingslijnen opgedeelde parallelle samenlevingen in beeld. De multiculturele mythe in vol ornaat.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 17:10

Jij impliceert hier dat blanke mensen racisten zijn en andere normen en waarden hebben?

johannn2
johannn229 aug. 2016 - 17:56

Floris, Ieder zijn eigen bril. Jij de jouwe. .

Stroompie
Stroompie29 aug. 2016 - 16:31

Het is wel sympathiek. Maar eigenlijk moeten mensen gewoon agenten hun werk moeten laten doen. Vooral als je niet echt weet wat er speelt. En niet voor zijn voeten staan en eigen rechter spelen. Vanaf een veilige afstand kan je ook prima je mening geven en filmen.

6 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 18:56

En als ze je joodse buurman uit zijn huis slepen?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder29 aug. 2016 - 20:19

@Ben Joop Stop eens met die vergelijkingen met jodenvervolging. Iemand bekeuren of aanspreken op gedrag is iets heel anders dan deporteren. Blijkbaar heb je niets van WO2 begrepen.

van der laak
van der laak30 aug. 2016 - 3:26

Ben Joop 29 augustus 2016 at 20:56 En als ze je joodse buurman uit zijn huis slepen? Domlinkse Godwin!

Freeman2
Freeman230 aug. 2016 - 7:24

Wie is Godwin? Een of andere ultrarechtse luitje?

Ben Joop
Ben Joop30 aug. 2016 - 9:14

geen domlinkse godwin. Ik toon aan dat de uitdrukking "laat die agenten hun werk doen" niet opgaat. In de 2e wereldoorlog was het verboden om jood te zijn en het zijn voornamelijk nederlandse agenten geweest die ze uit hun huizen hebben gehaald.

JolieVanVeen
JolieVanVeen9 mrt. 2021 - 18:14

Ja maar wat als dit in het echt gebeurde?! Die vrouwen worden daar gewoon geirriteerd! dat kan niet, dus die vrouwen grepen in. Helden zijn dat

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 aug. 2016 - 16:17

Niet dat de fransen zo geweldig zijn maar er is toch wel wat verschil. In Frankrijk wisten ze dat er een verbod was ingesteld dus ga je niet snel tegen de politie in en was het voor het eerst dat het gebeurde. De britten waren inmiddels voorbereid door de wereldwijde aandacht wat er Nice was gebeurd en hoe daar over wordt gedacht. En blijken niet eens de Britten te zijn maar de reden om voor de Brexit te stemmen. Kans is aanwezig dat nu in Nice als daar ook het verbod wordt verboden hetzelfde wordt gereageerd.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose29 aug. 2016 - 19:11

In Frankrijk stond het publiek te juichen en te joelen toen de moslima werd vernederd door vier agenten.

opdebank
opdebank29 aug. 2016 - 16:11

Het is ook belachelijk om een vrouw te dwingen haar boerkini uit te trekken. Laat ze toch. Straks mogen ze helemaal niet meer naar buiten.

3 Reacties
Freelux
Freelux29 aug. 2016 - 17:41

"Straks mogen ze helemaal niet meer naar buiten." Zegt wel veel over de religie van deze mensen dan...

opdebank
opdebank29 aug. 2016 - 19:06

tsja, dat is natuurlijk wel haar keus. Moet je respecteren. b.t.w. Nonnen dragen ook een raar pakje dus dan weet je het wel. Is de wil van god/allah enzo. En mannen moeten zorgen dat de vrouwen zich er aan houden. Niks aan het handje. Gewoon doorlopen mensen.

Dopperagain
Dopperagain29 aug. 2016 - 20:26

@ opdebank: Is het haar keuze, of is het een keuze die haar is opgedrongen? Weet jij het? Gezien je opmerking 'Straks mogen ze helemaal niet meer naar buiten', lijkt er van een eigen keuze geen sprake te zijn. Overigens stoppen met die vergelijkingen met nonnen, slaat nergens en dat is nu al vaak genoeg uitgelegd.