Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SPD wint Duitse verkiezingen, nieuw record voor Groenen

  •  
26-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
GERMANY - POLITICS - VOTE - ELECTION

© German Finance Minister, Vice-Chancellor and the Social Democratic SPD Party's candidate for chancellor Olaf Scholz speaks to reporters after voting at a polling station in Potsdam, eastern G

Update:
Volgens de laatste voorlopige uitslag haalt de SPD met Olaf Scholz 25,7 procent van de stemmen, goed voor een winst van 5,2 procent en 53 zetels in de Bondsdag. De SPD is daarmee de grootste partij. De Grünen zijn derde geworden met 14,8 procent, een stijging van 5,8 procent, 51 zetels en het beste resultaat van de partij ooit. De CDU/CSU daarentegen boekt na het vertrek van Angela Merkel een historische nederlaag met slechts 24,1 procent, een verlies van 8,9 procent en 50 zetels. Nooit eerder was de score voor de christendemocraten zo laag. De liberale FDP pakte 11,5 procent van de stemmen, een kleine winst van 0,7 procent. De extreemrechtse AfD verloor 2,3 procent en 11 zetels en blijft steken op 10,3. De SP-zusterpartij Die Linke verloor ook, haalde 4,9 procent en raakt daarmee 30 zetels kwijt.
Eerder:
De SPD lijkt af te stevenen op winst van de Duitse parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste exitpolls van zender ZDF. De hebben vermoedelijk 26 procent van de stemmen in de wacht weten te slepen, wat betekent dat Olaf Scholz het bondskanseliersstokje overneemt van Angela Merkel. Haar CDU, geleid door Armin Laschet, heeft volgens ZDF een nipte achterstand met 24 procent, de Groenen volgen met 14,5 procent.
Dat Merkel afscheid neemt stond al lange tijd vast, na zestien jaar was zij niet meer verkiesbaar. Als de exitpolls kloppen, is het nu aan Scholz om met andere partijen te gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie.
Alle publieke omroepen in Europa houden de exitpolls van ZDF aan, die op hun beurt leunen op het onderzoek van Forschungsgruppe Wahlen. Medewerkers daarvan hebben de gehele dag bij 400 stembureaus in heel Duitsland kiezers bevraagd. Omroep ARD heeft een eigen exitpoll, daar heeft CDU alsnog de leiding genomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.