Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slechtste uitslag voor Labour sinds 1935

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
BRITAIN - VOTE - BREXIT

© 2019-12-13 04:24:40 Britain's opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn gives a speech on stage after retaining his seat to be MP for Islington North at the count centre in Islington, nort

Update, vrijdag 13 december, 7.50 uur: Jeremy Corbyn heeft aangekondigd dat hij Labour bij de volgende verkiezingen niet meer zal leiden. Corbyn wil voorlopig wel aanblijven als Labour-leider. Volgens hem is het nu tijd voor ‘reflectie’. Het is maar zeer de vraag of Labour hem die tijd zal gunnen.
De partij leed bij de verkiezingen van donderdag een historische nederlaag. Nu bijna alle stemmen zijn geteld, staat Labour op 203 zetels, een verlies van 59 zetels. 32 Procent van de kiezers bracht een stem uit op Labour.
De Conservatieven zijn de grote winnaars geworden van de verkiezingen: zij haalden 44 procent van de stemmen. Op het moment van schrijven staan zij op 361 zetels, 47 meer dan bij de vorige verkiezingen. Ook de Schotse nationalisten hebben het bijzonder goed gedaan. Zij krijgen er 13 zetels bij in het Lagerhuis en zijn nu goed voor 48 zetels.
Jo Swinson, leider van de Liberal Democrats, vertrekt onmiddellijk. Zij slaagde er niet in om haar zetel in het Lagerhuis te behouden. De Liberal Democrats waren weliswaar goed voor 12 procent van de stemmen, maar door het Britse districtenstelsel levert dat slechts 10 zetels op: een verlies van 3.
De Groenen (ruim 850.000 stemmen, oftewel 3 procent van het totaal) behouden een zetel. Er zijn 650 zetels in het Lagerhuis.
Eerder: Het wordt geen Jerry Christmas. Volgens de exitpoll van de BBC heeft Labour donderdag de slechtste uitslag behaald sinds 1935. De Conservatieven hebben het sinds het Thatcher-tijdperk niet meer zo goed gedaan: zij behalen volgens de BBC-exitpoll 368 zetels. Dat zijn 50 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen. Dat betekent dat Boris Johnson zijn Brexit-deal nu door het Lagerhuis kan loodsen.
De Liberal Democrats krijgen volgens de BBC-peiling 13 zetels, de Schotse nationalisten van SNP 55 zetels, de Groenen 1 en Plaid Cymru 3.
De overwinning van de Conservatieven is groter dan menigeen dacht, en het verlies van Labour ook. Onder leiding van Jeremy Corbyn deed Labour het nog slechter dan Michael Foot, die in 1983 niet verder kwam dan 209 zetels: de slechtste uitslag sinds de Tweede Wereldoorlog. Door het grote zetelverlies zal de druk op Corbyn toenemen om terug te treden als leider van Labour.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.