Joop

Exit-polls: ruime overwinning Zelenskyi bij verkiezingen Oekraïne

  •  
21-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
UKRAINE - VOTE

© 2019-04-21 19:36:07 Ukrainian comedian and presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts after the announcement of the first exit poll results in the second round of Ukraine's presidential

De waarschijnlijke winnaar van de tweede ronde van de verkiezingen in Oekraïne is volgens de exit-polls politieke nieuwkomer Volodymyr Zelenskiy. De acteur – die zeer positief is over de EU – zou volgens de exit-polls maar liefst 73.2 procent van de stemmen hebben verkregen, ten opzichte van 25,3 procent voor zittend president Petro Poroshenko. Poroshenko heeft besloten om zijn verlies toe te geven en Zelenskiy te feliciteren met zijn overwinning.
Zelenskiy speelt in de serie Dienaar van het volk een leraar die onverwacht gekozen wordt tot president en strijd voert tegen corruptie. Transparantie, anti-corruptie en hervorming zijn de thema’s waarmee Zelenskyi in het echt ook campagne voerde, maar over hoe zijn beleid er in de praktijk uit zal gaan zien heeft hij nog weinig details gegeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Libertain
Libertain23 apr. 2019 - 10:08

Met deze verkiezeingen is Oekraine, politiek gekeken, de prachtige gidsland voor Oost-Europa geworden. Ze doen ook enigzins de 5 Sterren beweging uit Italie navolgen die daar ook in de regering zit. Mooie ontwikkelingen die de hoop geven dat de kiezers op den duur de neoliberale trechonkraten er vanaf kunnen komen.

1 Reactie
Libertain
Libertain23 apr. 2019 - 10:09

...technokraten...enz..

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 apr. 2019 - 22:07

Gééf Poetin de Krim. En geef hem de Oost-Oekraïne als hij dat zo graag wil. De rest van de Oekraïne wil bij Europa horen. Nou, dat kan. Het voordeel van deze nieuwe president is dat hij niet moet voortbreien op de ramkoers die is ingezet door de vorige. Daar had die vorige niet helemaal ongelijk in natuurlijk, maar dat doet er niet zoveel meer toe. Bewoners van de Krim en Oost-Oekraïne: veel plezier met jullie nieuwe vriend uit Rusland.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman223 apr. 2019 - 8:15

Het is je blijkbaar biet opgevallen, maar de RF heeft de Krin al enige tijd geleden gewoon bezét. Elten en Tudderen zijn al lang door Nederland teruggegeven aan de BRD. De kwestie in de Donbas is zo dat milities daar dagelijks vechten tegen Kiiv. De armoede is daar gigantisch, dus er moet een financier zijn. Bestanden door Kiiv voorgesteld worden meteen geschonden. Hoe denk je dat je dit allemaal op te lossen? Met het doet er niet toe? De situatie voor deze Wolodomir Zelenski is van dien aard dat er een patstelling is ontstaan en dat de Ukraïne tussen tet oosten en het westen gelegen de klappen krijgt. Deze verkiezingen lossen het probleem van het land - strijd en armoede -niet op. Polen en Ukraïne zijn tragische landen en altijd het slachtoffer. Ze dienen met compassie en ook met meer kennis van zaken te worden benaderd. Het is zo pijnlijk te zien hoe zelfvoldaan Nederland zich in luxe baadt en de buren niet eens kent! .

henk-alexander
henk-alexander24 apr. 2019 - 13:05

Wat ruim 70% van de Oekraïense bevolking ondubbelzinnig duidelijk heeft gemaakt, is dat Poroshenko - de favoriet van VS en EU, voor de gewone Oekraïner niets gedaan heeft. Niettemin heeft deze oligarch - destijds op voorspraak van McCain, Nuland en Biden naar voren geschoven, zijn werk naar behoren gedaan en Oekraïne binnen het westerse kamp gebracht. Misschien als vervanging van Turkije dat zich steeds meer los maakt van de NAVO.

Auslander
Auslander22 apr. 2019 - 12:50

Misschien nu een echte comic de heersende komische politiek recht kan trekken!

Frits Jansen
Frits Jansen22 apr. 2019 - 10:10

Ik ben nu drie keer in Oekraïne geweest, de laatste keer helemaal met de trein via Polen, naar L'viv en Kyiv (want zo heten die steden in het Oekraïens). Absoluut een aanrader. Veel historie, lekker eten, en vooral goedkoop, en niet eens zo ver. Corrupt? Merk je als toerist niets van, en corruptie komt meestal doir armoede.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2019 - 10:00

Het is aardig geprobeerd maar uiteindelijk lost Zelenskiy niets op, denk ik. De oorlog in het oosten en de corruptie is waar de Oekraïners vanaf willen. Het handelsverdrag met de EU is een leidraad om een aantal grote zaken mee te veranderen maar het alledaagse is wat de mensen in de straat bezig houdt. Maar laten we afwachten waar hij mee komt.

Bouwman2
Bouwman222 apr. 2019 - 8:03

Er zijn nog geen uitgebreide bespiegelingen verschenen over wat er allemaal nu weer gebeurd is in de Ukraïne. Daarom een eerste reactie geprobeerd. Wat de kiezers overal willen is vrede en welvaart. Dus wie dat allemaal belooft kan goede zaken doen. Dat beide zaken niet bereikt worden door eventjes alleen maar zó te doen, zoals Annie MG opschreef,en door Connie liet zingen, zal duidelijk zijn, maar dat liedje wil men niet horen, althans driekwart van de kiezers stopt de oren dicht. Doof en blind heeft men zich in dit grote & tragische bufferland naar de rand van de afgrond begeven. Een staaltje populisme waar we hier nog een puntje aan kunnen zuigen. Deze Volodimir Zelenski is een entertainer en entertainment is wat de mensen willen. Is dat populisme of is het dat niet? Het gaat niet om kennis, om competentie en al helemaal niet om ervaring, het gaat om het aangename gevoel zoals kindertjes nog hebben als er een dagje strand wordt voorzien. . Je ziet het in de USA, waar ook al iemand uit de vermaaksindustrie een heel land heeft verdeeld.. In Italië ziet we het met Grillo en in Nederland kennen we nu dr Baudet. Mensen als dr Merkel of hier Mark Rutte, degelijke en betrouwbare lieden zijn niet populair. En Emanuel Macron al helemaal niet, die stellen teleur omdat ze niet meegaan in de grote stroom van dromers en laten zien dat besturen ook pijnlijke keuzes maken inhoudt. Democratie is namelijk niet voor bange mensen. .

4 Reacties
Quibus2
Quibus222 apr. 2019 - 8:36

Tussen Rutte en Merkel zie ik echt heel weinig overeenkomsten. We hebben het slecht getroffen met die zeer 'integere' HR-medewerker van ons... (Al is het verschil met de echte scherstfiguren in VS, Brazilië en Oekraïne (gold voor de Poroshenko ook al...) gelukkig nog altijd iets groter).

Rode druppel
Rode druppel22 apr. 2019 - 9:46

Als Rutte degelijk en betrouwbaar door u wordt geacht, dan zet dit uw hele verhaal in een uiterst dubieus daglicht.

ton14024
ton1402422 apr. 2019 - 14:01

Mensen die lamgeslagen zijn willen entertainment, alleen maar entertainment.

poeslief
poeslief22 apr. 2019 - 18:09

@Bouwman Voor bange mensen is dictatuur de juiste oplossing? Wat is er zo degelijk aan Merkel, Macron en Rutte? Aan welke landsbestuurdersschool hebben bovengenoemde 3 "geweldenaars" hun opleiding gevolgd? Mensen willen geen entertainer als leider maar integere politici. Bij een langdurig gebrek aan betrouwbare vertegenwoordigers vanuit de traditionele partijen - en alle arrogantie die zij ten toon spreiden - zijn de alternatieve keuzes spekkoper.

geronimo3
geronimo322 apr. 2019 - 6:35

Ik zie in dat land van Kiev niet veel veel veranderen,ach in ieder geval kunnen de burgers wat lachen nu om de nieuwe gekozen Premier!!!

Quibus2
Quibus221 apr. 2019 - 19:34

Absurd. Tekenend voor het knoeiwerk van Poroshenko en Timoshenko, wellicht. Ach, als een chocoladeboer kan doen alsof hij president is, waarom zou een acteur dat dan niet minstens zo goed kunnen. In de VS hadden ze er ook zo één in de jaren 80...

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen22 apr. 2019 - 5:18

Porosjenko was een zakenman. Goede managers doen het vaak niet goed in de politiek, want ze zijn niet gewend compromissen te sluiten. Ik hoop dat het met Ukraïna de goede kant op gaat want het is voor toeristen zoals ik een fijn land.

Zlazoj Slivek4
Zlazoj Slivek421 apr. 2019 - 19:01

Eindelijk een echte comedian als president.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen22 apr. 2019 - 10:22

Waarom hebben Baudet en Klaver allebei succes, en had Pechtold dat wel maar heeft Jetten dat niet? Omdat een hedendaags politicus "van het scherm moet spatten". Het moeten allemaal acteurs zijn. Daarom is de hyperintelligente Asscher tot mislukken gedoemd. Geen goed hoofd.

ton14024
ton1402422 apr. 2019 - 13:53

Frits, Baudet en Klaver vergelijken met deze overwinning? Wat wel zinnig is; terugdenken aan het referendum.