Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Exit-polls: minimale meerderheid voor links in Zweden

  •  
11-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4052 keer bekeken
  •  
ANP-454529257

Exit-polls voorspellen een overwinning voor de sociaal-democratische premier Magdalena Andersson en de linkse partijen die haar steunen. De overwinning is echter zo klein dat het resultaat buiten de zekerheidsmarges van de peilingen valt en de einduitslag nog tegenovergesteld kan uitpakken. Pas als alle stemmen geteld zijn zal er duidelijkheid zijn. Volgens de laatste voorspellingen staat links op 49,8 en rechts op 49,2 procent van de stemmen.

De sociaal-democraten en hun partners halen volgens een poll van de publieke omroep 49,7 procent van de stemmen tegenover 49,4 procent voor het rechtse blok waar ook de ultrarechtse, xenofobe en nationalistische Zweden Democraten deel van uit maakt. De commerciële zender TV4 voorspelt meer winst voor het linkse blok. Een meerderheid van 50,6 procent tegen 48 procent voor rechts. Andere peilingen laten soortgelijke uitslagen met minimale verschillen zien.

De verkiezingscampagnes werden gedomineerd door twee onderwerpen: de hevige stijging van energieprijzen en het geweld van bendeoorlogen waarbij vaak dodelijke slachtoffers vallen. Dat laatste onderwerp wordt gekoppeld aan campagnes tegen migratie.

Andersson leidt een minderheidsregering die volledig uit sociaal-democraten bestaat en wordt in het 349 zetels tellende parlement gesteund door de over linkse en progressieve partijen. De Zweden Democraten zijn hun rivalen uit het rechtse blok gepasseerd en lijken de tweede partij van het land te worden met meer dat 20 procent van de stemmen.

Meer over:

zweden, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (130)

Piet Helmons
Piet Helmons14 sep. 2022 - 17:54

Links heeft te vroeg gejuicht. Rechts wint in Zweden. Dit terwijl links in Zweden ook een heel rechts programma heeft op het gebied van migranten.

Norsemen
Norsemen13 sep. 2022 - 14:06

Ook in Zweden zijn er veel mensen (gelukkig net niet teveel) die vinden dat je pas een echte Zweed bent als je een West-Europees uiterlijk hebt. Links ontkent niet dat er problemen zijn, links vindt alleen dat een asociale migrant niet minder rechten heeft dan een asociale blonde Zweed.

3 Reacties
Satya
Satya13 sep. 2022 - 20:07

Dank je. Je bent op dit platform in een minderheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2022 - 7:28

De meeste Scandinaviers zijn net zo blond als Marin.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2022 - 23:17

Waarom kwam dat je zegt dat ze vinden niet overeen met wat ze deden? Veel van die mensen zitten samengepropt in een wijk geisoleert van de gemeenschap, formuleertjes invullen en achter gordijnen pruttellen. Ze doen niet mee en daar kwam rotzooi door. Wel goedkope arbeid en sociaal conflict. Niet participatie. De huidige problemen zijn wel degenlijk de verantwoordelijkheid van de vorige regeringen. Dat is net zoiets als gas boren tot de huizen breken.

Jonathan2
Jonathan213 sep. 2022 - 13:40

"Zo lang links het immigratieprobleem blijft ontkennen". Onder welke steen hebben die lui gelegen? Het is 20 jaar het hoofdonderwerp in de politiek. De ene na de andere mensonterende maatregel is genomen, ook door links. Met als goor dieptepunt het proberen te criminaliseren van mensen die niet-blanke mensen van de verdrinkingsdood proberen te redden. Hoeveel racistischer wel je het hebben? HenryHansen probeert hier een bepaald gedachtegoed acceptabel te maken door te stellen dat je niet iedereen die een etnische zuivering wil uitvoeren, zo maar een rechtsextremist kan noemen, omdat vele alleen maar een veilige wijk willen hebben. Hoeveel duidelijker wil je het hebben dat hier om goedpraten van racisme van de ergste soort gaat, waarbij de meest weerzinwekkende misdaden tegen onschuldige worden goedgepraat omdat ze een bepaalde kleur hebben, ook al hebben ze zelf geen enkele misdaad begaan. En ja, iedereen die die een etnische zuivering voorstaat omdat hij een veilige wijk wil, is een nazi van het ergste soort. figuren die constant met allerlei voorbeelden en stats proberen aan te tonen dat niet-blanken etniciteiten of immgranten, vluchtelingen etc, of moreel verderfelijker zijn dan blanken of een vergif voor de maatschappij.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2022 - 23:24

"De ene na de andere mensonterende maatregel is genomen, ook door links" Zowel rechts als liberaal 'links' blijven gewoon doorgaan met teveel immigratie. Daar is extreem rechts een kanker van, maar niet de oorzaak. Liberalisering en uitverkoop van het land op de vrije markt is de oorzaak. Die mensonterende dingen is wat liberalisme voor inwoners betekent. Op een vrije markt zijn mensen goedkoper, en op termijn is dat irrespectief de afkomst. Het sociaal model verdwijnt gewoon.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist213 sep. 2022 - 6:23

Deze reactie is verwijderd

HenryHansen
HenryHansen13 sep. 2022 - 5:31

Zolang links blijft ontkennen dat er mbt migratie en integratie ook problemen zijn - Andersson was ook heel goed in 'de kop in het zand steken' - zal links alleen maar verder decimeren. Andersson heeft een dappere poging gedaan om toch aan te geven dat alles niet koek en ei is... maar te laat ben ik bang. En ondertussen in NL maakt Klaver dezelfde fout - sterker nog: zijn stagaires hebben hem opgezadeld met een 'bewaar Tweet': "migranten belasten de sociale zekerheid minder dan NL zonder migratieachtergrond". Dit soort feitelijke onjuistheden (zie CBS) geeft aan in welke bochten in dit geval GL zich wringt om maar niet te willen erkennen dat er problemen zijn - die je vervogens gericht kan aanpakken. En kom nu niet met "ja maar Klaver bedoelde.." het CBS is er glashelder over: - 60% van de statushouders heeft geen baan na 5jr - voormalige asielzoekers over vertegenwoordigd in de Bijstand https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/15/arbeidsparticipatie-statushouders-stagneert https://sociaalweb.nl/nieuws/cbs-zeven-van-de-tien-somaliers-in-de-bijstand

7 Reacties
Satya
Satya13 sep. 2022 - 8:06

So what? Nederland is netto ontvanger kapitaalvlucht. https://www.mo.be/opinie/het-globale-zuiden-heeft-nood-aan-rechtvaardigheid-niet-aan-hulp Om de één of andere reden heeft extreemrechts het idee daar recht op te hebben.

HenryHansen
HenryHansen13 sep. 2022 - 9:58

Satya, OK even lost van de miljarden die dit allemaal kost, per jaar: het is toch ook onacceptabel dat we als maatschappij het OK vinden dat honderdduizende mensen hun leven lang afhankelijk zijn van uitkeringen - zonder veelal een startkwalificatie - en daarmee sociaal geisoleerd zijn? Zeker nu er een groot tekort aan arbeidskrachten is?

michellekepen
michellekepen13 sep. 2022 - 10:14

Satya, 'HenryHansen' toont, beargumenteerd(!), aan dat Klaver klinkklare desinformatie verspreidt. Veelzeggend wanneer je daar op reageert met een: "So what?"

Satya
Satya13 sep. 2022 - 12:29

"Satya, OK even lost van de miljarden die dit allemaal kost, per jaar: " Klets niet, zonder die Kapitaalvlucht was de economie in Nederland al lang gestopt met groeien, die Kapitaalvlucht zorgt er wel voor dat andere landen geen economie kunnen opbouwen. Jij kost hen geld, dat is de realiteit. "'HenryHansen' toont, beargumenteerd(!), aan dat Klaver klinkklare desinformatie verspreidt." Dat doet hij dus niet! Zou er niet zoveel kapitaalvlucht en bombardementen zijn zou de 3e wereld al lang ontwikkeld zijn. Netto kost Nederland de 3e wereld geld. Lees die link maar.

Jonathan2
Jonathan213 sep. 2022 - 13:06

Je verspreidt zelf voorlopig nepinformatie door niet te vermeldden of Klaver het absoluut of relatief bedoelde, en dus weerleg met de cijfertjes helemaal niets, zo lang je dat niet aantoont.

Norsemen
Norsemen13 sep. 2022 - 13:35

"Zolang links blijft ontkennen dat er mbt migratie en integratie ook problemen zijn" Heel vermoeiend dit soort domme teksten. Omdat ze geen verband leggen tussen huidskleur en gedrag betekent dat nog niet dat ze ontkennen dat er een probleem is mbt migratie en integratie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2022 - 23:38

Satya, dat er rijken zijn die er geld uit maken betekent niet dat het inwoners in het algemeen ten goede komt. Het hele punt van dit spel, te hoge immigratie inclusief, is economische groei voor de bovenlaag ten koste van de solidariteir en omstandigheden en lonen van het volk. Dat weet je zelf ook. Je hebt voorheen al gezegd dat de meer gelijke balans welvaartstaat overblijfsels voor jou part kaduuk moeten. Je laat die immigranten gebruiken door de bovenbazen. En geeft daarmee toe dat te veel verkeerde immigratie Nederlanders irrespectief komaf ten slechte zal zijn. Op een gegeven moment krijg je weer toestanden zoals vroeger in de fabrieken en nu in de bouw in Qatar. Slecht voor arbeiders en lagere soorten wat de afkomst dan ook. Goed voor de elite die neerkijken op idioten die het over kleur hebben zodat ze onverenigt blijven.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 sep. 2022 - 18:18

De race is gelopen; we weten nu wat ons te wachten staat in Nederland. Eigenlijk worden de middenklassen er nu beter van.

KritischKijken
KritischKijken12 sep. 2022 - 17:25

Ja, doe er maar triomfantelijk over: Het links is zo rechts qua immigratiebeleid geworden dat wanneer dit in NL zou gebeuren, hier mensen moord en brand zouden schreeuwen

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 sep. 2022 - 23:34

Vroeger was links niet tegen immiranten, maar wel tegen immigratie die de arbeids omstandigheden en woonsituatie en lonen onder druk zette. Dezer dagen zijn ze in Nederland gewoon liberaal geworden. Open markt voor arbeid. Gebruik immigratie om de verbondenheid van de werkers op te breken. Dat is niet links.

Mokker
Mokker13 sep. 2022 - 7:17

@Paul Dat klopt niet Paul, juist links was in eerste instantie kritisch op de komst van gastarbeiders, omdat die door het grootkapitaal werden gehaald om de lonen ook voor de Nederlandse arbeiders laag te houden. Een open markt voor arbeid is juist een speerpunt van neoliberalisme.

EricDonkaew
EricDonkaew13 sep. 2022 - 15:30

@Paul Spijkers: Gebruik immigratie om de verbondenheid van de werkers op te breken. --------------------------- Dat klopt helemaal en ik spreek uit ervaring. Als (vrijwel) letterlijk iedereen op de werkvloer een andere taal spreekt, dan kan er zich nooit een vorm van solidariteit ontwikkelen op diezelfde werkvloer. Vakbond? Nooit van gehoord iedereen. Ondernemingsraad? Wie interesse? Niemand, Een werkdag van 8 1/2 uur (werkdag plus lunchpauze) werd opgehoogd naar 9 1/2 uur (werkdag plus lunchpauze en drie verplichte pauzes van 20 minuten. Die waren er eerst ook, maar toen ten laste van de werkgever, inmiddels ten laste van de werknemer.) Niemand protesteert. Geen enkele onderlinge solidariteit. Zei je er wat van, dan kon je gelijk vertrekken. Leve de globalisering, leve de EU. Nou, ik dacht het niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2022 - 23:39

Mokker. Dat zeg ik toch

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2022 - 17:12

Het is too close to call. De final call komt pas woensdag. Préparez vos mouchoirs!!

Ivan61
Ivan6112 sep. 2022 - 15:34

Zelfs als links wint wordt dat pyrrusoverwinning. Er valt niks te vieren net zoals hier in Nederland. De rechte partijen winnen steeds meer terrein en dat blijft voorlopig zo jammer genoeg.

Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 13:18

"Daarom wint rechts omdat het kleinschalige problemen niet laat dooretteren" Zie boerenbeleid, klimaatbeleid, neograaibeleid, normalisering extreemrechts, zie gelukzalig Rusland en omgeving, invloed georganiseerde misdaad in onze samenleving en andere heerlijke rechtse samenlevingen zoals Hongarije - de perfecte blankenslavenstaat geleid door criminelen - Slovakije, Polen, de VS, VK en zijn prachtige Premier League etc etc.

26 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 14:04

Zoals Rotherham?

Gimli1955
Gimli195512 sep. 2022 - 14:34

@GeenProbleem Ik verwacht niet dat "links" weet wat Rotherham was en wat het heeft betekent voor de bevolking daar.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 15:16

@Gimli1955 Tja.. en als ze het wel weten ...

HenryHansen
HenryHansen12 sep. 2022 - 16:37

Rotterham is idd vakkundig door de linkse elite onder het tapijt geschoven omdat het niet paste in het diversiteitsplaatje en omdat anders vele subsidiepotjes - beheert door de linkse elite - in het geding zouden komen...

Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 16:54

Gimli. Ik denk dat rechts zo geobsedeerd was door de kleur van de daders dat men ' per ongeluk' over het hoofd heeft gezien dat onze blanke dienaren van het opperwezen nog langer hun gang hebben kunnen gaan met hun tengels aan minderjarige te zitten. Zie je, dat krijg je met 'oprechte rechtse crime-bestrijders', niet bij de misdaad ligt de interesse maar bij het kleurtje.

Folkward
Folkward12 sep. 2022 - 17:13

@Jonathan2 Rotherham is en werd bestuurd door Labour, al bijna 50 jaar lang. Voor een groot deel alléén maar door Labour. Een de facto éénpartijregering is vragen om corruptie en doofpotten. Dat is geen smoes, maar een verklaring in het kort. Na 25 jaar is er dan ook een ernstig (1!) schandaal ontstaan en in de doofpot gegaan. Dat valt niet goed te praten. We kijken naar menig rechts land en merken op dat die dat veel efficiënter doen: ze hebben geen 100% van de zetels nodig, doen het op grotere (want: land) schaal en in veel kortere tijd. Maar als jij één Engelse gemeente met één verschrikkelijk schandaal gelijkwaardig vindt aan meerdere landsregeringen met een veelvoud aan schandalen, mensenrechtovertredinen en crises... tsja, wie ben ik dan.

Folkward
Folkward12 sep. 2022 - 17:15

Was @GeenProbleem bedoeld

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 sep. 2022 - 18:39

@GP Nee, zoals Flint.

Satya
Satya12 sep. 2022 - 19:41

Hoppa, de gebruikelijke droeftoeters suggereren weer collectieve schuld. Het blijft een herhaling van zetten, ook hier zullen pogroms van komen, dit soort fascistisch gereutel zorgt altijd voor onschuldige slachtoffers maar daar hebben geen probleem en gimli geen probleem mee. Eigenlijk verschillen ze niet zoveel van de daders van Rotherham, de identiteit van hun slachtoffer verschilt. In Nederland waren de raamprostitutie vaak van niet westerse afkomst, iedereen wist dat ze gedwongen werden klanten vaak blank. Waren Eigenlijk ook verkrachtingen.

Satya
Satya12 sep. 2022 - 19:42

"Nee, zoals Flint. " Dat maakt ze niet uit, vluchtelingen moeten kapot, zwarte mensen moeten kapot.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:34

@satya 'In Nederland waren de raamprostitutie vaak van niet westerse afkomst, iedereen wist dat ze gedwongen werden klanten vaak blank. Waren Eigenlijk ook verkrachtingen. ' Wat zit je nou dom om je heen te slaan? Vluchtelingen en zwarte mensen moeten kapot??

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:35

@jonathan 'Ik denk dat rechts zo geobsedeerd was door de kleur van de daders dat men ' per ongeluk' over het hoofd heeft gezien dat onze blanke dienaren van het opperwezen nog langer hun gang hebben kunnen gaan met hun tengels aan minderjarige te zitten. ' Nee hoor, ik weet heel goed wat de katholieke kerk op haar geweten heeft. Maar gesel jezelf nog een paar keer.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:35

@kickstock Net zoals Flint inderdaad, heb er een 'docu' over gezien op Netflix.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:43

@Jonathan 'Zie je, dat krijg je met 'oprechte rechtse crime-bestrijders', niet bij de misdaad ligt de interesse maar bij het kleurtje.' Weet je wat zo grappig is.. dat jij dus precies het zelfde doet als de gemeente in Rotherham maar dat je zo gefrustreerd met je vuistjes op tafel aan het slaan bent dat je het zelf niet in de gaten hebt 😬 Dingen onder het tapijt schuiven omdat het anders wel eens 'racistisch' zou kunnen zijn..

Gimli1955
Gimli195513 sep. 2022 - 7:55

@Satya Via cirkelredenaties is alles te bewijzen en je doet precies hetzelfde. Je beschuldigt mij van foute standpunten, zonder onderbouwing en haalt er dan kromme argumenten bij om je mening te onderstrepen. Alleen hebben je voorbeelden niets te maken met het onderwerp. Je verwijt andersdenkenden en afwijkende meningen, terwijl je zelf blind blijft voor het falen van "links". Zo lang "links" zo door blijft gaan, graven ze hun eigen graf nog een stukje dieper. Niet iedereen met een andere mening is fascistisch en racistisch en verantwoordelijk voor de prostitutie van Nederland. Het is niet voor niets het oudste beroep van de wereld.

Satya
Satya13 sep. 2022 - 8:13

"Dingen onder het tapijt schuiven omdat het anders wel eens 'racistisch' zou kunnen zijn.." Heb je daar ook argumenten voor? Mensen moeten tegen jou in bescherming worden genomen.

michellekepen
michellekepen13 sep. 2022 - 10:25

GeenProbleem: "Zoals Rotherham?" Gimli1955: "Ik verwacht niet dat "links" weet wat Rotherham was en wat het heeft betekent voor de bevolking daar" GeenProbleem: "Tja.. en als ze het wel weten ..." Niet weten zou nog als een soort excuus kunnen gelden ('ich habe es nicht gewusst'). Maar het is veel erger: net als in Engeland zijn er ook hier krachten die dit soort gebeurtenissen bewust, stelselmatig en over een heel lange periode verzwijgen, proberen weg te moffelen en zelfs botweg proberen te ontkennen....

Satya
Satya13 sep. 2022 - 10:54

Gimli Ik zal mij altijd tegen figuren als jou verdedigen, dat heeft geen bal met links of rechts te maken. Ik vind de bijstand veel te hoog en de voedselbank luxe. Ik vind jou een groot gevaar, zie je als een bedreiging voor mijn veiligheid. Als jij het prostitutie verhaal niet vergelijkbaar vind met wat daar met die meisjes is gebeurt ben je ideologisch. Je verschilt in niets van Afrikaanse tribalisten en wie daarmee bekend is gruwelt van jouw gewauwel en extremisme. Andersdenkenden en andere meningen als synoniem voor je haat ideologie gebruiken, pfff.

Gimli1955
Gimli195513 sep. 2022 - 11:42

@Satya De bekende jijbak methode, je strijdt tegen jezelf met vergelijkwaardige argumenten. Met cirkelredenaties heb je altijd gelijk en moet je je verdedigen tegen mijn standpunten. Het is als een soort religie om andersdenkenden weg te zetten als fascist en racist, komt steeds minder geloofwaardig over. Zeker gezien het dogma waarbij wordt uitgegaan van de 100% goedheid van alle immigranten. Bij rechts is de immigrant de schuldige en bij jou de autochtoon. Even krom en even zinloos in het vinden van een oplossing. Verder dan wijzen kom je niet, en enig inzicht in de materie ook niet. Het blijft bij de eenzijdige mantra verkondigen en het vijandbeeld bij afwijkende standpunten. Dat bewijst de verregaande tunnelvisie, waar deze overheid ook aan lijdt.

Satya
Satya13 sep. 2022 - 12:24

Gimli Je mag ook inhoudelijk reageren. Jullie, extremisten, halen altijd Ratherham aan maar vermijden de duizenden niet westerse vrouwen die gedwongen in de prostitutie hebben gezeten in Europa. Wat is daar een circelredenatie aan? Graag eens een keer met onderbouwing. Dat je dan ook weer met de extremistische bullshit aankomt alsof ik zeg dat iedere immigrant goed is en de autochtoon slecht. "Dat bewijst de verregaande tunnelvisie, waar deze overheid ook aan lijdt." Over een cirkelredenering gesproken. Ik vrees mensen als jou en heb daar iedere reden toe. Je bent tribalist en komt nooit met argumenten.

Gimli1955
Gimli195513 sep. 2022 - 14:38

@Satya Verder dan beschuldigingen van extremisme kom je niet, het is het eenzijdige narratief van iemand, die zonder inhoudelijke argumenten, blijft roepen dat ze gelijk heeft. Het zijn holle en lege beschuldigingen om de discussie dood te slaan, om het echte debat te ontwijken. Vergelijkbaar met het heilige mantra van "links", extreem rechts is de schuld van alles met hun fascisme en racisme. Extreem rechts regeert niet en "links" heeft in 2012 in Rutte 2 meegeregeerd en gezorgd voor de grootste afbraak van het sociale stelsel sinds 40 jaar. Kijk eerst in de spiegel en misschien steek je nog eens wat op over de werkelijke problemen en niet de zelf bedachte problemen, waar niemand op zit te wachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2022 - 15:27

Satya Over het punt dat prostitutie altijd een element van exploitatie in zich heeft zijn we het eens dacht ik.

EricDonkaew
EricDonkaew13 sep. 2022 - 15:46

@Satya: Ik vind de bijstand veel te hoog en de voedselbank luxe. -------------------------------- Zozo, nou begint de discussie pas interessant te worden. Heb jij nog meer extreemrechtse verrassingen voor ons in petto?

Satya
Satya13 sep. 2022 - 16:31

Gimli Kom eens een keer met iets van een argument waarom jij racisten steeds vergoeilijkt. Extreemrechts regeert wel. Duizenden doden in de middellandse zee. Concentratiekampen in Griekenland. Vluchtelingen slapen buiten in Ter Apel. Dit allemaal omdat Extreemrechts donkere mensen eng vindt, tot tribalisme is teruggekeerd. Linkse oplossingen zouden zijn stoppen met bombarderen, dat van je bondgenoten eisen, het economisch imperialisme eens beëindigen, links zou niet van twee walletjes willen eten. Links zou het over een economisch model hebben waarin mensen niet afhankelijk zijn van de staat (Proudhon) links zou eisen dat er omstandigheden zijn waarin mensen niet afhankelijk zijn, hier en eisen dat andere landen die kans krijgen. Jij bedenkt excuses voor extreemrechts. Dat versta ik niet onder links, links zou de systemen van uitbuiting aanvallen, de slachtoffers steunen ipv met extreemrechts meepraten. Links probeert extreemrechts tevreden te houden en ik vind dat een zwaktebod. Waar is links nog in Nederland? De SP? Laat me niet lachen. PvdA probeert het maar staat op het punt ook een knieval voor extreemrechts te maken net als SP. Gl is elitair dus weinig links. Jouw praatjes zijn gebakken lucht, niets meer of minder en zeer zeker niet links.

Satya
Satya13 sep. 2022 - 16:40

"Over het punt dat prostitutie altijd een element van exploitatie in zich heeft zijn we het eens dacht ik. " Voor sommigen telt enkel de kleur van de dader. Het slachtoffer is onbelangrijk, behalve als je dat tegen mensen met een bepaalde kleur kunt gebruiken zoals dat in deze discussie gedaan wordt. De mensen die over Rotherham beginnen bagatelliseren altijd de vele vrouwen die in Europa slachtoffer zijn geworden van blanke mannen die best wisten dat deze vrouwen gedwongen werden. Dan komen ze met allerlei drogredenaties om dat te bagatelliseren. Prostitutie is exploitatie zeker, vaak wordt er misbruik gemaakt van zeer kwetsbare personen, bv drugsverslaafden.

Satya
Satya13 sep. 2022 - 20:14

"Heb jij nog meer extreemrechtse verrassingen voor ons in petto?" Is klassiek links Eric D. Ik zeg niet dat de voedselbank er niet hoeft te zijn, vind het een goed initiatief. Werken moet veel meer lonen als thuis zitten en de lonen in Nederland zijn inmiddels zo hoog dat veel arbeid niet rendabel gedaan kan worden dus het economisch model moet herzien worden. De mensen werken voor de economie ipv de economie voor de mens. Wie hard werkt mag daar wel iets van merken tov mensen die niet werken, de idiote inkomensverschillen moeten kleiner, niet door de onderlaag hoger te belonen maar de hogere inkomens naar beneden.

Gnoom
Gnoom12 sep. 2022 - 11:02

Waarom wint rechts en verliest links in Zweden en in andere landen in Europa. Dit komt doordat links vast zit in haar eigen dogma's en daardoor niet in staat is om een oplossing te bieden voor vrijwel alle problemen. Meeste problemen zijn klein begonnen, maar omdat er geen behandelplan was is het door blijven etteren en nu barst de puist.

12 Reacties
AXO
AXO12 sep. 2022 - 11:33

Precies! Stem rechts, dan wordt het net zo mooi als in de VS, UK en Nederland...

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 sep. 2022 - 12:23

Goed stemadvies. Nederland is ook een heel gaaf land. Anders kon men hier een dergelijke tekst niet opschrijven.

Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 14:51

Gnoom U stelt, ik prarfraseer: "Links zit in het algemeen vast haar (eigen, toe maar!) dogma's en kan daarom geen oplossing bieden." Nou wil ik veel aannemen maar als dit betekent dat rechts in het algemeen niet vastzit in haar dogma's (al zouden het ook nog eens de eigen zijn!) en dat het daarom dus wel oplossingen kan aandragen, dan lijkt me dat het tijd wordt dat u zich de vraag stelt: "Klopt het wel wat ik beweer". Want ben ik nou gek of zijn de problemen (als het dan gaat om links versus rechts in Nederland) die de rechtse kabinetten Rutte veroorzaakten niet klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een enorme puist die op barsten staat? Ik bedoel: Links heeft inderdaad zo z'n stokpaardjes maar rechts net zo goed. Ik kijk uit naar uw argumenten, die aan tonen dat ik het helemaal mis heb.

Sonic2
Sonic212 sep. 2022 - 15:56

@ Gnoom Als er een stroming is die totaal vast zit in haar eigen dogma's dan is het de "rechtse" stroming wel. Met hun ongekend gedram en hun zeer star vast houden aan hun standpunten. Links verliest vooral omdat "rechts" beter is in liegen en framen. En ook in demagogie. En omdat mensen zoals Gnoom( en heleboel anderen hier) elke keer in die demagogie en leugens trappen. Na 40 jaar is "rechts" er eindelijk achter dat neoliberalisme niet werkt. Ik geef het tot 2040 voordat "rechts" er achter is dat nationalisme een haatzaaiende rot stroming is die niets voor elkaar krijgt. Tegen 2040 verwacht ik de eerste excuses wel. Uit die hoek. Al zullen ze daar ook wel weer te laf voor zijn

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 sep. 2022 - 16:33

Lol rechts is al 40 jaar aan de macht. Er is (bijna) geen coalitie geweest zonder de VVD. rechtse mensen zijn dom.

KritischKijken
KritischKijken12 sep. 2022 - 17:34

@Sonic Laat ik nou denken; die Sonic maakt een typfout: Rechts moet links zijn. "Gedram" ; " dogma's" , "framen"? Als er 1 groepering goed in drammen is, wat we er ook van vinden, dan is het links. Als 1 vast zit in haar eigen dogmatische visie op de wereld, dan is het links wel die een gooi doet naar de gouden medaille. Framen: Als mensen op Joop maar een beetje kritiek hebben op het linkse evangelie, dan heet het meteen fascist, bruin, etc En tenslotte: Wie hadden er ineens zoveel behoefte aan het 'eerlijke' verhaal, omdat de vorige versie niet eerlijk was? Kom op Sonic, ik heb t u beter zien doen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 sep. 2022 - 18:54

Daar hebben we de dogma's van Sonic weer. Wanneer gaat hij zijn excuses aanbieden voor zijn valse framing die de waarheid geweld aan doet. Vast eerder dan 2023.

Sonic2
Sonic212 sep. 2022 - 19:26

@ Kritisch kijken Waar ziet u mensen VVD/CDA/ JA21 of BBB in de hoek van het fascisme zetten? Wie doet dat? Wie zet de SP met haar conservatieve opvattingen over immigratie in de hoek van de fascisten? Namen en rugnummers graag. PVV en FvD krijgen dat verwijt wel eens ja. Zou dat ook niet een beetje aan hun zelf liggen? Er wordt mij slachtofferschap verweten. Ultra rechts en "rechts" zijn zo triest dat ze zelf verzinnen dat iedereen hun fascisten noemt, zodat ze op basis van hun verzonnen hersenspinsel in een slachtoffer rol kunnen duiken. @ Ik heb altijd gelijk Ik hoef aan niemand hier mijn excuus aan te bieden. Neoliberalisme heeft de afgelopen 40 jaar totaal gefaald. En is verantwoordelijk voor de chaos die nu in Nederland heerst. VNL, Leefbaar Nederland, Forum,GO, CD, Lijst Ratelband zijn allemaal mislukt. De LPF ook. De Boerenpartij en CP 86 ook trouwens. Geenpeil ook. Code Oranje ook. En ga zo maar door. Geen valse framing. Een hele lange rij aan mislukkingen. We spreken elkaar wel na 12 jaar Wilders of Baudet als premier. Zal er nooit komen, dus het tegendeel van mijn "onzin" zal door weinig constructief rechts nooit bewezen worden. Haatzaaien, afsplitsen, complotten verzinnen. Andersdenkenden demoniseren. Dat is het enige wat "rechts" kan. En u bent vooral goed in mij bashen. Wees maar trots op die 3 likes die u er van krijgt van uw "rechtse "vriendjes. Dat scoort hier namelijk. Sonic bashen. Niet de inhoud. Niet lezen wat ik zeg. Louter bashen en pesten

KritischKijken
KritischKijken12 sep. 2022 - 19:40

@Sonic Doe aub niet zo kwasi: U bent te vaak op dit medium om niet te lezen dat vooral BBB en Ja21, in 1 adem gelinkt worden aan extreem rechts, en VVD en CDA er ook niet veel beter vanaf komen. Kom op. Ieder z'n mening, vooral hier, maar ga nou niet ipv links, rechts framen verwijten.

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 22:31

kritisch kijken, het valt me op dat u altijd zeer boos wordt als het rechtsextremistische karakter van bepaalde reacties wordt benoemd. Waarom is dat?

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 22:33

haha, kritisch kijken zegt hier gewoon dat je JA21 en BBB niet aan extreem rechts mag koppelen. Zo iemand wil serieus genomen worden...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 sep. 2022 - 13:38

Deze reactie is verwijderd

Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 10:41

Vergeet ook de glorieuze redenatie niet dat ze zo ontdaan zijn door het bendegeweld dat ze nu wel op partij moeten stemmen wiens ideologie is verbonden met de grootste misdaden in menselijke geschiedenis. En precies dezelfde oplossing bepleit als de Nazi's in hun 'verkiezingsprogramma's' in de jaren '30, namelijk etnisch zuiveren. Ook de les die die figuren ons probeerden bij te brengen tijdens Corona schijnen ze nu geheel vergeten te zijn: namelijk dat dood bij het leven hoort en onze vrijheid boven alles gaat. Nu willen ze een politiestaat die gaat zuiveren op basis van etniciteit, en schijnt de dood opeens niet meer bij het leven te horen. Opmerkelijk want Corona heeft voor duizenden doden gezorgd in Zweden terwijl het bendegeweld dit jaar 34 doden op zijn geweten heeft.

9 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 14:04

'want Corona heeft voor duizenden doden gezorgd in Zweden terwijl het bendegeweld dit jaar 34 doden op zijn geweten heeft.' Ah! Het welbekende keukentrapjes verhaal!

Sonic2
Sonic212 sep. 2022 - 16:02

@ GeenProbleem Als het islam terrorisme een virus was geweest dan was het door rechts radicalen zoals u weg gelachen. Als het islam terrorisme een klimaat ramp zou zijn geweest, had u het gerelativeerd. Een aanslag van IS is nu eenmaal de welkome propaganda voor types zoals Wilders en Baudet. Zodat Wilders van 15 naar 17 zetels in de peilingen gaat en hij kan roepen dat hij op "winst" staat. Jonathan heeft natuurlijk gelijk. Wat u allemaal goed praat zijn in feite verkapte nazi's. Vooral blijven doorgaan met uw cynische grapjes. Het bashen en schofferen van andersdenkenden. Jonathan heeft volkomen gelijk.

Hallahan2
Hallahan212 sep. 2022 - 16:58

@GeenProbleem Jaarlijks sterven er ruim 100.000 mensen in Zweden aan ouderdom, dus moord moeten ze maar accepteren? Zijn er heel veel minder toch?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 sep. 2022 - 19:03

Daar hebben we weer de sprookjesverteller Sonicje met zijn langspeelplaat. Kunnen we hem weer lachen.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:40

@sonic 'Als het islam terrorisme een virus was geweest dan was het door rechts radicalen zoals u weg gelachen. Als het islam terrorisme een klimaat ramp zou zijn geweest, had u het gerelativeerd. ' En als Arjen Robben in Zuid-Afrika die bal in het net had geschoten waren we wereldkampioen. Alleen is dat niet de werkelijkheid en zit jij dingen te verzinnen, ik relativeer COVID-19 niet. Ik weet hoeveel schade het kan aanrichten bij kwetsbare groepen. 'Een aanslag van IS is nu eenmaal de welkome propaganda voor types zoals Wilders en Baudet. Zodat Wilders van 15 naar 17 zetels in de peilingen gaat en hij kan roepen dat hij op "winst" staat. ' Ah, dus je zat met dubbele tong te praten over 'hoe erg' het wel niet was toen Rushdie in zijn oog kwijt raakte? Want het was natuurlijk wel erg dat Rushdie in zijn nek werd gestoken en zijn oog kwijt raakte, maar hij zij ook 'wel heel erg vervelende dingen' ... Echt vent, welke nazi's praat ik goed? Quote me maar. Die quote gaat niet komen want die quote is er niet.

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 22:34

ik zit er altijd naast: zoals gewoonlijk geen inhoudelijke reactie.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 sep. 2022 - 9:00

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier13 sep. 2022 - 10:50

Deze reactie is verwijderd

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 sep. 2022 - 13:29

oproerkraaier bevestigt mijn gelijk.

develhunt
develhunt12 sep. 2022 - 10:12

Het is de uitkomst van jarenlang wegkijken door de huidige politiek elite die in een bubbel zijn terecht gekomen en alle realistische kijk op de samenleving zijn verloren, zaken en/of feiten niet mogen benoemen, dan kom je gelijk in de verkeerde hoek terecht, niet luisteren naar het overgrote deel van de bevolking, met een mix dat de EU binnen Europa alle macht naar zich toe heeft getrokken zonder daar een mandaat voor te hebben, wie zijn die mensen eigenlijk in Brussel die alle beleid uitstippelen?, geen Europese referendum, niets, de burger heeft te slikken maar moet wel voor alle kosten op draaien, wanbeleid heeft er voor gezorgd dat er een rechtse lente in heel Europa de kop op gaat steken, dat komt niet omdat alle burgers ineens fascistisch zijn geworden, maar omdat de huidige machthebbers hen hun democratische stem jarenlang totaal heeft genegeerd.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 10:54

Tuurlijk joh, gewoon de werkelijkheid ontkennen , waarin al de ene na de andere mensonterende maatregel is genomen is genomen m.b.t. tot immigratie, en dan nog fake news verzinnen als zou de EU gaan over het immigratiebeleid van Zweden. Tuurlijk zijn niet alle burgers fascistisch geworden, in Zweden zo'n 20%, als is fascistisch een te milde beschrijving voor een partij welke etnisch zuiveren voorstaat. Nazistisch zou een betere benaming zijn. De rechtse lente is allang begonnen, kijk maar naar de Oekraine. Wat een feest.

Gimli1955
Gimli195512 sep. 2022 - 14:40

@Jonathan2 Alsof ageren tegen "fascisme" heeft geholpen in de laatste 40 jaar, het is en was de methode om de terechte frustraties en onrecht te bagatelliseren en dat werkt nog steeds. Lost het iets op? Neen, behalve dat "rechts" profiteert van de lethargische onwil van "links" om iets te aanvaarden. Het begint met het accepteren van de oorzaak, wat er nu gebeurt en wat mensen stemmen is een gevolg en als er niets opgelost wordt, zal de "rechtse" oppositie radicaler worden. En links blijft hangen in de dogma's en woke. Daardoor blijft het neoliberalisme aan de macht en is er een totale stilstand in Nederland met het oplossen van fundamentele problemen. Dat is de werkelijkheid, die niet gezien wordt.

Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 9:41

Leuk dat de extremisten en de usual suspects op deze site proberen te spinnen dat stemmen op een neonazi partij niets met fascisme te maken heeft, in een poging om het fascisme als redelijk alternatief voor migratieproblemen weer te geven. Altijd dat gluiperig gelul van die lui. Communisten noemen zich toch ook gewoon communisten. Maar nee, onze rechtse gluiperds verstoppen zich weer achter perverse redenaties dat je mensen op basis kleur en etniciteit collectief verantwoordelijk mag maken voor de daden van de ander en dat ze zelf geen verantwoordelijk hebben voor hun stem op een partij met nazi roots. Net alsof het bendegeweld een groter probleem betreft dan rechtsextremistische overnames van de staat. Kijk even naar hun vriendje Putin waar het echte gevaar schuilt. Dit neemt niet weg dat op het oerdomme beleid van de Zweden op het gebied immigratie best terechte kritiek mogelijk is, maar komen met een oplossing die 100 maal erger is, kan nooit een rechtvaardiging zijn.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 10:41

amen!

Gnoom
Gnoom12 sep. 2022 - 10:56

Jonathan2 12 sep. 2022 - 11:41 Net alsof het bendegeweld een groter probleem betreft dan rechtsextremistische overnames van de staat. Ik heb werkelijk geen idee wie of wat je hiermee bedoelt. Welke rechts extremisten hebben nu de straat overgenomen ?

HenryHansen
HenryHansen12 sep. 2022 - 12:03

Tja de werkelijkheid is vaak weerbarstiger dan het linkse ideaalbeeld. In Zweden is het bendegeweld idd een groter probleem dan "rechtsextremistische overnames op straat". En ja er waren recent rechts extremisten betrokken bij straat geweld tegen de politie. Zelfs de sociaal democratische PM geeft dit toe - te laat om na decennia van de linkse politiek van pappen en nathouden - het tij te keren. En ja dat is een 'goede' voedingsbodem voor allerlei rechtsextremisten.... maar het is te makkelijk om iedereen die een veilige wijk wil te plaatsen onder rechtsextremist. De Zweedse verzorgingsstaat staat op omvallen en er zijn diverse 'no-go' gebieden in de steden.... maar goed, volgens de heersende partijen (die niet in deze gebieden wonen), allemaal de schuld van rechtsextremisten....

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 13:19

Gnoom: Ik stel voor dat jij en degene die je heeft geplust een leescursus gaan volgen. Jonathan schrijft helemaal niet wat jij beweert.

Jonathan2
Jonathan212 sep. 2022 - 13:31

Gnoom. Jij denkt dat dat democratisch etnisch zuiveren wel mogelijk is? Dus Zweden is voorbeeld nummer 1.Opmerkelijk want volgens mij kan dat niet. Overigens zijn Rusland en Hongarije, en de VS is gelukkig net mis gegaan, twee recente voorbeelden. Voormalig Joegoslavië was een ander voorbeeld. En er staat staat geen straat. Janssen. Ik heb over de staat. Alles je een veilige wijk wil, hoef je niet op een partij te stemmen die etnisch wil zuiveren. Iedereen die stemt om etnisch te gaan zuiveren is veel gevaarlijker is dan welke bende dan ook, en kan zich niet beroepen op welk zieligheidssyndroom omdat hij of zij veel omvangrijke misdaden tegen volkomen onschuldige wil begaan dan welke bende dan ook in Zweden. Dit is slechts vergelijkbaar met lidmaatschap van IS.

Gio Servas
Gio Servas12 sep. 2022 - 9:28

Links heeft geen oplossingen meer die voor de burger van belang zijn. Men heeft een inflatie probleem, een energie kosten probleem en een probleem met criminele immigranten. De inflatie en energiekosten problemen worden met links alleen maar hoger omdat de kosten hoger moeten worden zodat mensen minder energie gebruiken en links durft niets aan de criminele migranten te doen, want dat is racistisch. Beetje dezelfde problemen als in Nederland.

1 Reactie
Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 15:23

Gio U wilt dus de energiekosten omlaag brengen. Ik ben benieuwd hoe u dat zou willen doen, zonder heel rechts over u heen te krijgen. En als u nu kunt bewijzen wie geen echte vluchteling is, dan ben ik bereid om die hoogstpersoonlijk het land uit te zetten. U heeft het over "criminele immigranten" en blijkbaar weet u niet, dat we aan criminele immigranten even veel of weinig kunnen doen dan we aan andere criminelen kunnen. De aard van het delict bepaalt namelijk hoe er gehandeld moet worden, niet of iemand immigrant is of niet. Of zou u een rechtspraak willen die onderscheid maakt tussen bv de afkomst of seksuele voorkeur van mensen als ze de wet overtreden?

Joop  den Uil
Joop den Uil12 sep. 2022 - 8:24

Nu Zweden, morgen Nederland; politieke en sociale situaties tonen overeenkomsten. Het kabinet zal zich wel een hoedje schrikken als ze op de 3e dinsdag weer aan het werk gaan.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 sep. 2022 - 9:36

Zweden loopt net achter. Ze hebben nog streng gesegregeerde wijken waar jongeren geen pad tot participatie hebben. Dit is een soort Fortuyn moment.

Mokker
Mokker13 sep. 2022 - 7:20

@Paul De segregatie is deels ook een keuze, bepaalde godsdiensten adviseren hun gelovigen geen banden met ongelovigen op te bouwen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2022 - 23:51

Mokker. Daar zou indirect iets in kunnen zitten, hoewel je voor zulk gedrag daar niet religieus voor hoeft te zijn, alleen anders, of nog sterker, gewoon mens, maar de sturing is de verantwoordelijkheid van de regering. Niet de individuele emigranten. Zei hebben de wetten diensten woningen en aantallen per jaar in handen. Zei zorgen voor de omstandigheden en dus de waarschijnlijkheden. Als je wijken hebt van vanalles, en lagere aantallen, en limieten aan wat er verstrekt word plus paden voor school, trainen en stage, gebeurt het niet. Als je een fatsoenlijke sociale democratie hebt dus.

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2022 - 8:22

In elk geval is het zo dat Zweden naar conservatief / rechts gaat, want al zou de huidige regering door gaan, ze gaat Denemarken achterna. Het gastvrije Zweden, toekomstige partner in NATO, wordt het strenge Zweden. Onder druk wordt alles fluïde. Je ziet dat ook in Nederland, het wordt allemaal rechtser. Voorlopig is de rol van links beperkt tot de niches in de kiezersmarkt. Leer van het Noorden: if you can't beat them, join them.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 sep. 2022 - 12:28

En rechtser worden is natuurlijk ook een vooruitgang in voorspoed voor de gehele mensheid.

Telemachos2
Telemachos212 sep. 2022 - 7:55

Het lijkt erop dat rechts gaat winnen. De vraag is wat betekent dit nu eigenlijk? Zijn Zweden ineens massaal fascisten geworden? Nee natuurlijk niet, dat wil links je graag laten geloven. Feit is dat er veel mis is met het migratiebeleid in Zweden (en ook in vele andere Europese landen). Zweden heeft veel te veel migranten in korte tijd opgenomen en zoals te verwachten was, dragen die amper bij aan de gemeenschap. Gevolg een parallelle samenleving, criminaliteit, verkrachtingen, delen van grote steden zijn veranderd in no go areas etc. etc. Maar wat willen de Zweden nu? Fascistisch beleid of aan links laten zien dat het anders moet, dat het immigratie beleid hard moet zijn en onder stringente voorwaarden? Dat criminaliteit door asielzoekers keihard moet worden aangepakt? Dat steden weer leefbaar worden? Dat het weer veilig moet zijn om als vrouw over straat te gaan? Wellicht is het eens goed als men de aflevering van de neven van Eus terugkijkt van afgelopen maandag. Over hoe de Turken omgaan met de massa Syriërs in hun steden. De reacties van de Turken zijn precies gelijk als die van de Zweden of Nederlanders. Geen integratie, geen deelname aan de maatschappij, zwaar gesluierd, overlast in de wijken etc. etc. Precies gelijk aan hier. Zijn Turken ineens fascistisch geworden? Nee natuurlijk niet, massa immigratie werkt niet dat is de keiharde conclusie. Een conclusie die links niet wilt horen en Eus trouwens ook niet.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman212 sep. 2022 - 9:37

Emigratie is van alle tijden, Telemachos. En wat is te veel? Wat is te druk, te vol? Als iedereen even inschikt, is er nog plaats. Maar inschikken is lastig, vooral als je zelf aan de corpulente kant bent en afgeleid woord door je telefonino. Maar doe het toch maar, want er is geen alternatief. Nederland verandert demografisch, en verjongt. En dat is prima, want één groot bejaardenhuis is ook al zo wat.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 14:05

@Bouwman 'En wat is te veel? Wat is te druk, te vol? Als iedereen even inschikt, is er nog plaats. ' Doe maar een open deurtje!

Telemachos2
Telemachos212 sep. 2022 - 14:55

@Bouwman, ik lees heel veel bekende opmerkingen in je tekst? Maar wat is je oplossing voor het Zweedse immigratie probleem? Want feit dat is Zweden een probleem heeft. Links heeft schijnbaar niet de oplossing geboden juist omdat ze komen met de overbekende inhoudsloze reacties. Moeten mensen dan maar doorgaan met links en nog meer ellende tegemoet zien? Het begint met het benoemen en onderkennen en laat links dat nou net niet kunnen. Want oei als je wat van immigranten vindt dan ben je een fascist. Als links nou eens van de troon komt met betrekking tot het immigratie beleid dan heeft ze een wereld te winnen.

Karel Drenth
Karel Drenth12 sep. 2022 - 7:38

Brengt in herinnering de voorpagina van de Chicago Tribune: "Dewey defeats Truman": https://ibb.co/r0ny41X

EUpiet
EUpiet12 sep. 2022 - 7:30

Het is rechts wat gaat winnen en extreem rechts komt in de regering. Hetzelfde gaat in Italië gebeuren. In Nederland zit de PVV (peilingen) weer in de lift en de rechtse BBB komt op. Overal in Europa wordt extreem rechts sterker en links wint weinig of verliest terwijl het economisch zwaar is voor mensen. Het gaat tijd worden voor een analyse waarom links niet meer kan winnen in Europa.

6 Reacties
Jopie666
Jopie66612 sep. 2022 - 9:43

Oja joh, hopelijk vertrekt Italië dan vlug uit de EU hoor. Kijken hoe lang het duurt voordat ze omvallen. Rechts en extreem rechts maken alleen maar meer schulden. Dat leren ze nooit namelijk. Ik vind het prima. Poetin hoopt er ook op en als er in Zweden er een rechtse meerderheid komt met een meerderheid van 1 dan zal het er niet lang zitten. Bye, bye.

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2022 - 9:43

Die analyse van u bestaat al lang, hoor. Die is klassiek. . Homo homini lupus est. Het was een slecht idee om de waardevolle christelijke mores bij de oude kranten te dumpen. Je moet ze beter recyclen.

korheiden
korheiden12 sep. 2022 - 10:19

EUPiet : 'Het gaat tijd worden voor een analyse waarom links niet meer kan winnen in Europa. ' Mag ik een poging wagen? Een niet aflatende aandacht voor genderproblematiek en andere woke-onderwerpen. Dure klimaatmaatregelen die de rijken met hun Tesla's en warmtepompen bevoordelen. Een te lankmoedig immigratie-beleid. Niet kritisch genoeg op Europa. Zo ongeveer de agenda van Forum voor Democratie, dat in 2019 de grootste partij werd en daarna zag hoe Baudet de weg kwijtraakte. Ik vind het aan de andere kant oprecht onbegrijpelijk dat een partij als de SP daalt in de peilingen. Blijkbaar is er een flinke groep rijke yuppen die achter het beleid van D66 en GL staat.

Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 15:37

EUPiet Als de buurman besluit om iemand te vermoorden dan kan je stellen dat het de schuld van de buurt is. En ga je dan analyseren hoe dat kan, dan draai je de zaak om. Dan redeneer je naar het gewenste resultaat: De buurt is schuldig. (Gegarandeerd dat het nog lijkt dat er wat te analyseren valt ook!) Natuurlijk kun je de vraag stellen: "Wat doet links verkeerd dat kiezers andere keuzes maken" Maar zo kan iemand kan zich ook de vraag stellen: "Wat doe ik verkeerd waardoor mijn kinderen andere keuzes maken" Ik vind dat domme vragen, nogmaals omdat zo'n vraag uitgaat van een vooroordeel. En zoals zo vaak, leiden domme vragen naar domme antwoorden.

Folkward
Folkward12 sep. 2022 - 17:35

In de wereld waait een wind met een giftig mengsel. De inflatie loopt op, een recessie dreigt, en de welvaart is niet meer eerlijk verdeeld de afgelopen decennia door neoliberaal beleid. Men is de (vaak: rechtse, bedrijfsvriendelijke) status quo zat. Socialistische zaadjes zijn gezaaid. Maar wordt het nationalistisch? Gelooft men dat het komt omdat het te links was, dat het door migranten, minderheden en progressieve intelligentsia zover heeft kunnen komen? En zoja, volgt er op zo'n nationalistisch-socialistische revolte weer een orgie van geweld, of komen er vreedzame etnostaten? Of wordt het niet bruin, maar groen-rood, waarin een sociaal-democratische Renaissance de egalitaire samenleving van na de Tweede Wereldoorlog mag proberen te herscheppen?

EUpiet
EUpiet12 sep. 2022 - 20:32

Inderdaad Zandb een heel dom antwoord.

Cruise
Cruise12 sep. 2022 - 6:56

Met deze uitslag weet je een ding zeker: het wordt nog meer hommeles binnen het Nederlandse kabinet want de VVD ziet nu wat er gebeurd als je de sentimenten onder groot deel de bevolking ( in dit geval de altijd zo progressieve Zweden) omtrent (massa) immigratie van grote kansloze groepen op de loop laat en zal het immigratiebeleid ( en dan vooral asielbeleid) nog verder willen aanscherpen. Dit om de aanhang van Eerdmans en Wilders niet verder te laten groeien en een vernietigende verkiezingsuitslag bij de eerst komende voor de VVD te voorkomen. D66 en Christenunie daarentegen zullen de uitslag in Zweden voor kennisgeving aannemen en geen verband zien of willen zien met het Nederlandse beleid laat staan dit restrictiever te maken. Laat de boel dus maar klappen !

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.212 sep. 2022 - 8:48

"D66 en Christenunie daarentegen zullen de uitslag in Zweden voor kennisgeving aannemen en geen verband zien of willen zien met het Nederlandse beleid laat staan dit restrictiever te maken." Wat de CU betreft, die staan ergens voor. Vandaar ook de C. Dat in tegenstelling tot d66.

jopi bos
jopi bos12 sep. 2022 - 8:52

Bullshit We gaan gewoon met zijn allen naar de filistijnen omdat we niet meer weten hoe we moeten ophouden met Dikke Ik spelen.

Karel Drenth
Karel Drenth12 sep. 2022 - 6:39

Exit-polls: minimale meerderheid voor ̶l̶i̶n̶k̶s̶ ̶ rechts in Zweden.

Willem D2
Willem D212 sep. 2022 - 6:06

Rechts zou nog wel eens kunnen winnen, het blijkt dat bij exit-polls mensen toch iets anders zeggen gestemd te hebben. Overigens zou het niet vreemd zijn aangezien Zweden na Mexico en Chili als het meest onveilige land wordt beschouwd volgens dit ipsos onderzoek https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-07/Global%20Report%20-%20What%20Worries%20the%20World%20July%2022_0.pdf

2 Reacties
Jozias2
Jozias212 sep. 2022 - 6:50

@willem Volgens mij is rechts ongeacht de uitslag al de winnaar aangezien links in Zweden ‘relatief links’ is. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-sociaal-democratisch-zweden-is-zelfs-links-nu-rechts-op-integratie-dit-soort-uitspraken-hoorde-je-voorheen-nooit~bdcfc366/

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 sep. 2022 - 9:32

Tegen criminaliteit zijn voortkomend uit segregatie, en tegen slecht immigratie en integratie beleid zijn dat daarvan de oorzaak is, is niet links of rechts. Het probleem is dat linkse partijen liberaal zijn geworden. Dan laat je de linkse agenda liggen voor radikaal rechtse partijen om mee te zwaaien alsof het van hun was.

JStokx
JStokx12 sep. 2022 - 6:03

Na 95% van de stemmen zijn geteld staat het rechtse blok op winst.

oproerkraaier
oproerkraaier11 sep. 2022 - 21:03

Dat is goed nieuws, alleen jammer dat de fascisten zoveel stemmen hebben gekregen. Zweden heeft duidelijk een fascistenprobleem.

11 Reacties
Gimli1955
Gimli195512 sep. 2022 - 6:14

Zweden heeft een bende probleem, waar "links" al tientallen jaren de ogen voor sluit, eigenlijk vergelijkbaar met "links" hier. Met iedere verkiezing wordt rechts en ook extreem rechts groter, net als hier en radicaler. Dan helpt de beschuldiging en namen noemen nog steeds niet, net als hier. Gevalletje oorzaak en gevolg en tunnelvisie, net als hier.

Marcus A.2
Marcus A.212 sep. 2022 - 6:56

"Zweden heeft duidelijk een fascistenprobleem. " Dat is wel een rare opmerking. Zweden heeft vrijwel altijd een linkse meerderheid gehad en had het meest ruimhartige immigratiebeleid van Europa.

tinekea2
tinekea212 sep. 2022 - 7:11

iedereen die een andere mening dan jij een fascist noemen, dat is pas constructief

spelregeltoerist2
spelregeltoerist212 sep. 2022 - 7:38

Houd nou eens op met trollen!

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 9:14

Bizar dat je fascisten geen eens meer fascisten mag noemen (van fascisten).

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 14:06

@oproerkraaier 'Bizar dat je fascisten geen eens meer fascisten mag noemen (van fascisten).' Grappig, want als ik Islamitische Staat 'islamitisch' noem ben jij boos..

oproerkraaier
oproerkraaier12 sep. 2022 - 14:51

Geen probleem, dat heb ik je al eens uitgelegd, maar ik wil het nog wel eens doen hoor: De meeste moslims op aarde noemen wat jij Islamitische Staat noemt, Daesh, wat zoveel betekent als "stront" en nemen meer afstand van die beweging dan jij dat doet. Jij bevestigt hun in hun eigen verwrongen denken. Jij zou ze "mijn geliefden" noemen als ze zichzelf zo zouden noemen? Ik heb het je nu twee keer uitgelegd, ik hoop dat je het nu snapt.

GeenProbleem
GeenProbleem12 sep. 2022 - 20:46

@kraaier ' Jij bevestigt hun in hun eigen verwrongen denken. ' Wat ze doen verschilt niks van wat de profeet Mohammed destijds heeft gedaan. 'Jij zou ze "mijn geliefden" noemen als ze zichzelf zo zouden noemen?' Ja.

oproerkraaier
oproerkraaier13 sep. 2022 - 9:33

Geen Probleem, de meeste slachtoffers van Daesh zijn moslims. U stelt dat ze hetzelfde doen als hun profeet destijds. Dus hun profeet vermoorde moslims? U ziet gewoon niet in hoe dom u kletst?

GeenProbleem
GeenProbleem13 sep. 2022 - 15:18

@kraaier 'Geen Probleem, de meeste slachtoffers van Daesh zijn moslims. ' Nee, de meeste slachtoffers van IS zijn moslim minderheden. 'Dus hun profeet vermoorde moslims?' De profeet vermoorde iedereen die tegenstribbelde.

oproerkraaier
oproerkraaier13 sep. 2022 - 21:18

Geen probleem, dus u stelt nu hier dat de profeet moslims vermoorde die het niet met hem eens waren? U kunt beter zwijgen, dat staat slimmer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 sep. 2022 - 20:59

Een collega van me uit gidsland zweden zei 10 jr geleden al dat het uit de hand liep. Toch 'knap' hoe je 10jr lang het probleem van de bendes met een migratie achtergrond weet te bagatelliseren. Dat rechtse anti migratie blok krijgt vanzelf een keer de meerderheid doordat zaken niet aangepakt worden. Dan kan je jezelf ook afvragen wie er uiteindelijk schuldig is als het sentiment omslaat. Wegkijkpolitiek is niet nobel. Dat is het wel als je beleid maakt, dat gericht is op integratie (en niet op willen deugen)

4 Reacties
Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 6:20

Raymondjoop Wat een Interessante en vooral genuanceerde bijdrage waarin het iedereen meteen duidelijk wordt wat de oplossing moet zijn: Als "dat rechtse anti migratie blok" het maar voor het zeggen krijgt, dan gaat alles als vanzelf. Die laatste zin, waarin u duidelijk maakt, dat je nooit moet wegkijken van migratie en niet willen deugen, alsof tussen die twee zaken een verband zou bestaan, zou een aanbeveling zijn, zou u ooit toegelaten willen worden tot een organisatie als de Klu Klux Klan, bijvoorbeeld.

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2022 - 9:54

Ik vraag me af of de sociaal democraten in Zweden allemaal de andere kant op keken. Net als in Nederland is het aantrekkelijk om als je weinig of niets omhanden hebt je met criminaliteit te occuperen. Als er tegen de handel in drugs weinig is te ondernemen, moet je drugs legaliseren. Dat is met sterke drank ook het geval. En met het roken van sigaretten idem. .

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 sep. 2022 - 14:57

@zandb Doe nu niet alsof er geen verband bestaat. Cijfers worden gebaggitaliseerd of simpelweg niet meer vermeld omdat ze niet welgevallig zijn. Dat is een cultuur die ontstaan is in de afgelopen decennia en dat komt door mensen die denken als u. Waarom mag je niet meer benoemen dat je met 4e generatie Marokkanen een probleem hebt tav criminaliteit en bendes? Je zal maar wel je boeltje op orde hebben en in een leuk huisje wonen in een vinexwijk. Wordt je met de nek aangekeken omdat je buurman al die verhalen hoort. Godvergeten sneu na 4 decennia beleid.

michellekepen
michellekepen13 sep. 2022 - 10:53

RaymondenJoop "Een collega van me uit gidsland zweden zei 10 jr geleden al dat het uit de hand liep" Rond diezelfde tijd, 2011, was ik met een GroenLinkse reisgenoot in Zweden (o.a. Göteborg, Stockholm en tussenliggende plekken). Mij vielen de aan migratie verbonden problemen direct op. Reisgenoot, grachtengordel, zag ze niet. En wilde ze niet zien. Sindsdien heel vaak terug in Zweden geweest. En de problemen letterlijk elk jaar zien groeien. Hoop dat alle toenmalige Zweedse ontkenners (waar ik discussies mee aan ben gegaan), zich nu acht hun oren krabben. Mijn reisgenoot blijft tot de dag van vandaag, de eerder gesignaleerde ellende ontkennen. Zelfs wanneer ik de statistieken van criminaliteit, moorden, schietpartijen, verkrachtingen, bendegeweld, islamterreur etc., erbij haal.....

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 sep. 2022 - 20:39

De Zweden mogen geféliciteerd zijn met hun zege tegen de bruine vloed.

7 Reacties
spelregeltoerist2
spelregeltoerist212 sep. 2022 - 5:56

Heeft u wel gelezen waarom deze “bruine vloed” zoveel stemmen heeft gekregen? Als in uw wijk de kogels over straat vliegen gaat u wellicht ietsje genuanceerder commenten…

Gimli1955
Gimli195512 sep. 2022 - 6:22

@Hannes Net als hier heeft "links" geen oplossingen voor de terechte kritiek en zal de eerstvolgende "rechtse" partij nog radicaler zijn dan de huidige. Als er niet geluisterd wordt, moeten ze maar voelen. Dat was een oude opmerking uit een andere tijd in de opvoeding. Zo lang links wegkijkt, bagatelliseert, beschuldigingen uit en namen noemt, zal er niets opgelost worden. Ook al zijn ze fascistisch en racistisch, dan nog wordt er niets gedaan aan de neoliberale puinhoop en meelopend links. Door alleen maar te wijzen en geen oplossingen zijn ze ook schuldig aan het huidige resultaat. Het enige wat links doet is wijzen, waardoor de puinhoop niet verdwijnt. Dat geldt in Zweden en ook in Nederland met de kansloze "immigranten" uit Noord Afrika, waar de regering al 40 jaar niets tegen onderneemt. Je hoort elke keer hetzelfde mantra, dat ze in overleg zijn. Dat is na 40 jaar niet genoeg en daar wijst rechts op, maar ja. Dat zijn voorspelbaar fascisten en racisten.

Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 6:26

spelregeltoerist En in de VS zijn vanzelfsprekend zwarte mensen verantwoordelijk voor al die rondvliegende kogels? Zoiets moet dan in godsnaam maar leiden tot discriminatie voor eigen bestwil?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2022 - 6:34

Dank, mede namens mijn Zweedse familie.

Gio Servas
Gio Servas12 sep. 2022 - 6:50

@Zandb, idd, aangezien verreweg het merendeel (Cijfers tot aan 93%) gezien) van de Afro-Amerikaanse slachtoffers worden neergeschoten door Afro-Amerikaanse daders. Cijfers zijn heel makkelijk te googlen.

Karel Drenth
Karel Drenth12 sep. 2022 - 6:57

Inderdaad Hannes: "Zweden mogen geféliciteerd zijn met hun zege tegen de bruine vloed."

Zandb
Zandb12 sep. 2022 - 15:02

Gio Zwarte mensen schieten zwarte mensen neer. Nou en? Dat zou dan een reden moeten zijn om dat rechts te stemmen dat geen zwarte mensen tolereert? Ik ben groot geworden met het idee, dat mensen die 'verkeerde dingen' - daar is sowieso al genoeg discussie over mogelijk wamt is een brood stelen voor je kinderen die honger hebben per definitie verkeerd? - DOEN, aangepakt moeten worden. En dat is iets heel anders dan dat mensen verkeerd ZIJN: daar helpt niets tegen. Vandaar dan ook dat nazi-Duitsland op het idee kwam om de joden, die volgens hen slecht zijn, uit te roeien. Ik hoop dat niet alleen 'het' kwartje maar ook dat daardoor de jackpot valt.

Juppé🎗
Juppé🎗11 sep. 2022 - 20:14

Nou hopelijk redt ze het en kan 4 of 5 jaar verder met wat geschipper,. Net als onze Elisabeth Borne. Het zijn moeilijke tijden voor rationele vooruitziende politici. Met het uitleggen van de realiteit maak je je niet populair. Niet bij nieuwrechts maar ook niet bij oudlinks.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2022 - 6:37

De Sverigedemokraterna zijn volgesn mijn (Noorse) zegslieden ook naar het midden aan het schuiven. Misschien valt het mee.