Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Exit Bevrijdingsdag, exit vluchtelingen

  •  
07-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_1001004011817657.jpg
Kunst valt niet onder vrijheid van meningsuiting, vindt burgemeester Roep van Vlissingen
Mensen werden opgepakt in de oorlog, omdat ze geen ‘wij’ waren maar ‘zij’. Een quote uit de prachtige speech die oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm op Bevrijdingsdag uitsprak. Gek genoeg moest ik daar gisteravond weer aan denken, toen een typisch ‘wij-zij’-gevalletje opdook in Vlissingen.
Wat was daar aan de hand? Kunstenares Tinkebell bouwde hier in opdracht van stichting De Cultuurwerf een opvallend kunstwerk: een gezellig Hollands huisje waarin vluchtelingen Ezzedin en Shirak vier weken konden wonen. Ze noemde het Home Sweet Home. De achterliggende gedachte was om met het kunstwerk het vluchtelingenprobleem in Nederland onder de aandacht te brengen. Maar nadat stichting De Cultuurwerf mondeling en via e-mail al een toezegging had gekregen voor een vergunning, besloot burgemeester Roep gisteren ineens dat Home Sweet Home toch afgebroken moest worden.
Ironisch genoeg werden de dag na Bevrijdingsdag twee vluchtelingen weer op straat gezet. De ene is in hoger beroep omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg. De ander heeft geen verblijfsvergunning gekregen omdat hij een vals paspoort nodig had om het land waarin hij gemarteld werd te ontvluchten. Hij is uitgeprocedeerd, maar terugkeren betekent voor hem marteling, of erger, de dood. Dus beland je op straat. En precies dit onmenselijk dilemma beoogde kunstenares Tinkebell publiekelijk aan te kaarten.   Het was natuurlijk niet de vergunning voor het kunstwerk die de oorzaak was van het afbreken van Home Sweet Home. Directeur Bakker van stichting De Cultuurwerf: “Er worden na toezegging wel vaker kunstwerken al gebouwd nog voordat de vergunning binnen is.”
De echte reden wordt dan ook snel duidelijk als burgemeester Roep van Vlissingen bij omroep Zeeland zijn relaas doet: 
Wij waren niet gelukkig met het feit dat er uitgeprocedeerde asielzoekers in werden gezet. Ik vind dit een bedenkelijke manier van kunst bedrijven. Vrijheid van meningsuiting is wat anders, maar hier heb ik geen goed woord voor over.
Het is duidelijk. Burgemeester Roep kon niet anders. Uitgeprocedeerde vluchtelingen horen op straat en je mag niet met kunst je mening verkondigen. Overigens is er een nog helemaal niet uitgeprocedeerd. In Vlissingen bood in ieder geval noch de gemeente, noch een particulier opvang voor de vluchtelingen. Maar in Amsterdam kunnen zij een week onderdak krijgen. Als er hierna geen andere opvang komt, staan ze na een week weer op straat.   Terug naar de toespraak van Peter van Uhm, die hoopt dat we niet alleen op 4 mei maar ook de 364 dagen erna terugdenken aan hoe nagedachtenis en saamhorigheid ons helpt om in tijden van ‘ik’ het ‘wij’ terug te vinden. Omdat niet vanuit het ‘ik’ of het ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’ goede dingen ontstaan. Dus hoe lossen wij het probleem van Ezzedin en Shirak op en voorkomen we dat twee getraumatiseerde mensen weer op straat komen te staan?   Dat is de vraag die maar weinig mensen bezighoudt en daarom is het goed dat stichting De Cultuurwerf en Tinkebell onze aandacht trekken. Kunst valt wel degelijk onder de vrijheid van meningsuiting en zet ons aan het denken in tijden dat woorden dat niet meer kunnen doen.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Alexandra Smith. Volg haar ook op Twitter
Het meest recente boek van Alexandra Smith is Schemervlucht
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

JoopSchouten
JoopSchouten7 mei 2013 - 13:30

De CDA-burrie van Vlissingen is immorele angsthaas. Hij haalt dus liever een bruine arm bij fascistoïde Kamerleden dan de wrede realiteit voor deze vluchtelingen onder ogen te zien.. FF wat anders. Van Uhm zei gisteravond bij P&W Afghanen 'een ander volk' zijn (...). Wat zal hij precies met 'wij' bedoelen denk je? Zijn woorden klonken inderdaad prachtig maar zijn in tegenspraak met de effecten die zijn 'hulp' aan Afghanistan hebben opgeleverd (...).

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 mei 2013 - 13:30

"Uitgeprocedeerde vluchtelingen horen op straat en je mag niet met kunst je mening verkondigen." De burgemeester vindt noch het een noch het ander. Hij vindt dat hier geen sprake is van kunst. Het is natuurlijk ook geen kunst maar gewoon actievoeren tegen het uitzetten van afgewezen asylzoekers. En daar is hij niet tegen als dat volgens de wet gebeurt. Een wel erg goedkope column van mevrouw Smith.

1 Reactie
alexsmith
alexsmith7 mei 2013 - 13:30

Wat een burgemeester van kunst vindt, is niet relevant. Noch wat anderen van kunst vinden. Als theaterwetenschapper word ik geacht te weten wat kunst is en zelfs ik kan dit niet precies definiëren. Het hoeft in ieder geval niet altijd mooi of smaakvol te zijn en zeker niet altijd aanvaardbaar. Kunst lieve mensen, is een vorm van vrijheid van meningsuiting. Net zoals mijn stukje dat is en net zoals jullie mening over mijn stukje dat is. Iemand die mening ontzeggen omdat je eigen mening over die kunstvorm niet positief is, zoals de burgemeester doet, vind ik geen goede zaak.

BasVV
BasVV7 mei 2013 - 13:30

Dit is werkelijk onzin. Zou de schrijfster het zelf aangedurfd hebben om in een zogenaamde kunstwerk woning daar een maand hartje centrum te vertoeven. Zonder gas, water en licht. Zonder toillet en douche. En dan nog in het weekend als iedereen lekker uit gaat. Ook als U dat geprobeerd zou hebben, niet asielzoeker, zou de burgemeester hier tegen zijn geweest. Dit tart alle veiligheidsaspecten. En wie is daar voor verantwoordelijk. Precies. De burgemeester. Blijkbaar weet U helemaal niets van dat soort zaken. En beroept U maar weer eens op gevoel.

1 Reactie
alexsmith
alexsmith7 mei 2013 - 13:30

Als het alternatief was geweest dat ik op straat moest zwerven zou ik inderdaad met liefde in dat huisje gaan zitten. Jij ook volgens mij. En nee, de burgemeester was dan niet tegen geweest. Heeft iedereen überhaupt de berichtgeving gevolgd? De vergunning was al toegezegd mensen en de burgemeester wist ervan. Hij was niet tegen het huisje. Je denkt toch niet dat een kunstinstelling zo veel moeite doet om het op te bouwen als er geen toezegging was geweest?