Joop

Excuses van Blok aan Suriname, BuZa wil niet zeggen aan wie nog meer

  •    •  
21-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_StefBlok_RoelWijnants_300.jpg
Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft formeel zijn excuses aangeboden aan Suriname, dat hij onder meer een ‘ failed state ‘ noemde, tijdens een besloten bijeenkomst georganiseerd door zijn ministerie. In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle biedt de minister zijn ‘oprechte excuses’ aan dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’ en dat hij zich ‘in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten’.
De minister heeft inmiddels ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd. De uitspraken van Blok werden naast Suriname ook door Curaçao sterk veroordeeld. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath merkte terecht op dat Blok in het buitenland niet alleen Nederland vertegenwoordigt, maar met Curaçao, Aruba en Sint-Maarten ook ‘drie multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk’.
Ook in Australië werd met ontzetting gereageerd op de uitspraken van Blok, met name door de First Nations Peoples, die volgens Blok ‘compleet uitgeroeid’ zouden zijn. Het National Congress of Australia’s First Peoples (NCAFP) heeft de Australische minister Julie Bishop gevraagd om in gesprek te gaan met Blok. Rod Little van het NCAFP:
"Het is een schande en volkomen onaanvaardbaar. Ik zou willen zeggen: zorg dat je de feiten op een rijtje krijgt. Hier ben ik, het levende bewijs dat de oorspronkelijke bewoners nog altijd bestaan in Australië en dat we niet zijn uitgeroeid."
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover NRC niet zeggen elke landen er allemaal nog meer excuses hebben gekregen van Blok. “De landen die daar behoefte aan hadden zijn benaderd door Blok”, aldus een woordvoerder.
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Sonic2
Sonic222 jul. 2018 - 19:42

Blok was er natuurlijk allang al uit gevlogen als Zijlstra hiervoor niet zo had gefaald en als het in de nasleep niet zo lang had geduurd voordat er een minister van Buitenlandse zaken beschikbaar was. Dat duurde ook even namelijk. Blok staat overigens rechts in de VVD. Ik snap de verbazing er niet zo over dat mensen soms ooit dachten dat Blok een halve D66'er is.

OlavM
OlavM22 jul. 2018 - 14:58

Het is natuurlijk het meest efficiënt als minister Blok zijn excuses aan alle landen aanbiedt in het forum van de Verenigde Naties. :)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*22 jul. 2018 - 11:42

Als verschillende VVD'ers zoals Blok (en blijkbaar ook Dijkhoff niet heel erg lang geleden en zelfs onze MP met zijn *Pleur op* en invechten opmerkingen) zo nog doorgaan met hun omstreden uitspraken, de komende tijd, richting de hele multi-etnische en multiculturele Nederlandse samenleving, sowieso al een bevestigd feit nota bene, anno 2018, kunnen Geert Wilders en Thierry Baudet in de nabije toekomst beide hun extreemrechtse *toko's* gaan sluiten, neem ik aan!. :) Met andere woorden, is de VVD blijkbaar deze twee oer-verspreiders van haat en verdeeldheid, in de hele Nederlandse samenleving, wat betreft de PVV, blijkbaar al ongeveer 14 jaren lang zelfs, blijkbaar nogal heftig aan het inhalen. Een heel fijne dag verder.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 12:48

@ Gabriël - PVV en FvD zijn niet meer dan bijkantoren van de VVD, die het voorwerk deden. Wilders is antisociaal, hij stemde altijd met de VVD mee als het om sociale onderwerpen ging. Ybeltje Berckmoes leerde ons dat VVD'ers en PVV'ers regelmatig samen borrelen, ook als er gespeelde onenigheid in de Kamer is. Komt uit het neoliberaal-fascistoïde handboek, dat de sekteleden allemaal op het nachtkastje hebben liggen, en dat niet te koop is.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes222 jul. 2018 - 15:12

"Een heel fijne dag verder". Dat gaat niet mee vallen met de wetenschap dat de VVD in rap tempo een fascistisch georienteerde denktrant aan het ontwikkelen is. Dat zulke lieden ooit in het parlement en de regering hebben kunnen komen, hoe heeft het zover kunnen komen. Als Blok mag blijven zitten van het parlement met zulke uitspraken en erger zulke ideeen, dan worden 4 en 5 mei een farce. 4 mei, de dag dat wij de doden van het fascisme herdenken, 5 mei de dag dat wij de bevrijding van de fascisten herdenken. Nu hebben wij mensen in de regering die eenzelfde denktrant hanteren als weleer. Mensen die het blanke ras superieur vinden en dat dat genetisch bepaald is. Schande!

OlavM
OlavM22 jul. 2018 - 15:33

@ Cliff Clavin: In de literatuurlijst van dat handboek staat naar verluidt ook een boekwerk getiteld: "Mijn kamp" (sic!), uitg. De Amsterdamsche Keurkamer, 1939. (Het Duitse origineel, geschreven door een mislukt kunstschilder, is te ingewikkeld om te raadplegen).

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 19:28

@ OlavM - je hebt gelijk. Die kunstschilder (wiens naam me even ontglipt), die leed aan paranoïdie en psychotische episodes. In zijn wanen uitte hij zich afwisselend met excessief-romantische hallucinaties en hyperrationele Theorieën van Alles, verklaringen, en hoogtechnologische projecten voor een zalige toekomst van Zijn Volk, die ten minste Duizend Jaren duren zou. Die projecten behelsden vóór alles intense processen van reiniging en ontsmetting. Helaas zou aan andersdenkenden en andersgelovigen en andersgekleurden en onvolmaakten de nodige schade toegevoegd dienen te worden, maar dan kon nu eenmaal niet anders. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Carl Schmitt, de 'kroonjurist van het nationaal-socialisme', die schreef onder veel meer over politieke theologie, en Stef Bloks gevaarlijke geprevel beweegt zich ook op dit terrein: https://plato.stanford.edu/entries/schmitt/ Het Duitse origineel is voor de Hollandse neoliberalen inderdaad te complex, dat zie je goed. Bovendien zijn lui nog veel anti-cultureler dan die zich miskend voelende kunstschilder; ik geef je op een briefje dat noch Blok, noch Rutte, noch Zijlstra ook maar een elementaire kindertekening met kleurpotloden zou kunnen vervaardigen. Dus is die Nederlandse vertaling sterk gesimplificeerd; zodat ook de eenvoudigste VVD-fraudeur, doorgeborreld tot en met, haar kan begrijpen. Dank voor deze waardevolle aanvulling, Olav.

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 19:38

(...bovendien zijn die lui...)

Joop Schouten
Joop Schouten22 jul. 2018 - 11:33

Blok's zleke wereldbeeld is reden genoeg om hem te laten aftreden. Punt.

Quibus2
Quibus222 jul. 2018 - 11:10

Oftewel: Meneertje Blok denkt er nog steeds hetzelfde over, en als hij ervoor kan zorgen dat de 'verkeerde mensen' het niet horen zegt hij het morgen gewoon weer. Een draaideurwoordcrimineel zonder berouw. Komt hij in aanmerking voor TBS?

Geesteman
Geesteman22 jul. 2018 - 10:28

Ik heb geprobeerd die uitzending van Zembla terug te kijken maar kan het niet meer vinden. Het is mij niet duidelijk wat voor bijeenkomst het precies was. Meestal zijn ze georganiseerd om met elkaar een beetje te brainstormen om standpunten en andere ideeën te sparren. En dan gaat het wel eens over flauwekul. Volgens mij is dat wel een goede zaak. Vertrouwelijkheid is dan wel belangrijk. Ik heb er ook in andere draadjes al veel te veel over geschreven dat iemand de indruk kan krijgen dat ik Blok wil verdedigen. Dat is beslist niet waar. De minister Blok is stom geweest en de inhoud van wat hij gezegd heeft deugd voor geen centimeter. Wel krijg ik het gevoel dat als ik die fragmenten zie ze in dezelfde categorie thuishoren van naaktfoto's van ex-vriendinnen op het internet.

2 Reacties
OlavM
OlavM22 jul. 2018 - 15:22

@ Geesteman: Nee, Geesteman. De minister is te allen tijde minister, zelfs in privé-situaties, en dus ook wanneer hij "in besloten kring" spreekt. Dat behoort hij zich te realiseren. Een minister kan zich gewoonweg niet permitteren opvattingen te verkondigen die radicaal in strijd zijn met het officiële kabinetsbeleid. Want met het debiteren van je ideeën beoog je je toehoorders te beïnvloeden in de door jou gewenste richting. Het e.e.a. weegt hier nog zwaarder omdat de toehoorders niet zo maar een groep burgers waren, maar medewerkers van internationale organisaties! Blok sprak dis duidelijk in functie. Verder is het sowieso buitengewoon naïef te denken dat in deze tijd van smartphones uitlatingen die je doet niet naar buiten zouden (kunnen) komen.

Geesteman
Geesteman22 jul. 2018 - 17:33

@OlavM Blijkbaar heb je niet gelezen wat ik je in een ander draadje al geantwoord heb. Maar ik wil nog wel een paar keer zeggen dat Blok stom bezig is geweest. https://joop.bnnvara.nl/opinies/csi-den-haag-blok-en-de-bloedvlekken

Aurora01
Aurora0122 jul. 2018 - 10:05

We hebben toch niet de illusie dat de VVD hier uberhaupt mee zit. Uitlatingen die Blok heeft gemaakt hoor je met de grootste regelmaat op golfbanen en bridgetournoois. Na de zomervakantie zien we wel weer, hopelijk is men het meeste al weer vergeten en gaan we rustig door naar de volgende VVD blunder.

Paul250371
Paul25037122 jul. 2018 - 10:03

https://www.ravotr.nl/2018/07/19/wat-blok-doet-levensgevaarlijk/ Deze column vat het imo goed samen.

frankie48
frankie4822 jul. 2018 - 8:43

Laten wij nou als eerste eens zijn hele handel en wandel gaan lopen uitspitten, want dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hier moet hij met andere personen van gedachten over gewisseld hebben. Hou zijn voorstellen als minister eens tegen het licht, als daar zonneklaar onderscheidende voorstellen in terug te vinden zijn die je aan deze kronkel zou kunnen gaan linken, dan is het bingo!

Bernie2
Bernie222 jul. 2018 - 6:28

Te slap en veel te laat. Als de onverlaat zich had vergrepen aan een kleine 'slip of the tongue' was het des VVD's geweest. Maar extremist Blok bezondigde zich tijdens zijn gewraakte spreekbeurt aan een shitload van racistische en andere foute uitspraken. Dan helpt een excuusje niet meer. Juist omdat het zo bedoeld werd door Blok. Opstappen en wegwezen uit politiek Den Haag lijkt mij de enige optie. En direct te vervangen door diplomatiek kopstuk Sigrid Kaag. Om ons land nog een klein beetje waardigheid terug te geven, ondanks Rutte en zijn scherp rechtsaf geslagen regering die alle waardigheid en fatsoen heeft weggesloopt. In buiten- en binnenland. Waarvoor ik me doodschaam.

richarrd
richarrd22 jul. 2018 - 6:07

Het spijt Blok dat de mensen in Suriname zijn woorden hebben opgevat zoals ze hebben gedaan. Dat zijn toch geen echte excuses?

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin22 jul. 2018 - 9:16

@ Go Udvis - hij herkent zich niet in het beeld dat er in de media over hem geschetst is. De lijst met al gestruikelde en nog voor een degelijke valpartij voorbestemde uiterst rechtse pleefiguren wordt met de maand langer. En toch blijft het stemvee incompetente en hoogst gevaarlijke spookrijders kiezen. Onwetendheid en egoïsme, bevorderd door desinformatie, zijn de drijfveren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jul. 2018 - 0:40

Aan wie nog meer?, ik denk aan de hele wereld een klein stukje met genen van Blok uitgezonderd, heeft zich vertild aan luchtige borrelpraat en nou moet hij met z’n onkreukbaar imago door het stof, komt toch schlemielig over, misschien is hij niet zo degelijk als men wil doen geloven en hebben we de zoveelste vvd sukkel vol in de schijnwerpers.

Mohawk2
Mohawk221 jul. 2018 - 21:47

Klassiek gevalletje van een grandioos internationaal pleefiguur slaan voor Nederland... deze stream of consciousness van onze 'liberale' hork van BuZa.

Auslander
Auslander21 jul. 2018 - 21:37

Zolang deze man blijft deel uitmaken van VVD en de overheid, is de VVD racistisch en de overheid het nest van politiek racisme.

3 Reacties
LaBou
LaBou 22 jul. 2018 - 5:23

Als deze man opstapt verandert dat niets aan de VVD en de overheid. Om de overheid te veranderen zou de VVD in zijn geheel moeten opstappen. De VVD veranderen kan niet, die zou gewoon opgeheven moeten worden.

Marc2406
Marc240622 jul. 2018 - 6:40

De VVD en andere zogenaamd andere midden-rechtse partijen (CDA) hebben al een tijdje last van racistische sentimenten die ervoor zorgen dat zij Nederland rechtsaf de afgrond in willen sturen. Maar verwar alsjeblieft de overheid niet met de regering. Dat zijn toch twee verschillende concepten waarvan het niet behulpzaam is om de een met de ander te verruilen.

Auslander
Auslander22 jul. 2018 - 11:23

@ LaBou VVD is in feite natuurlijk een racistisch partij. Maar zolang zij ermee bewust omgaan en geen ruimte geven aan racistisch politiek, is er hoop dat zij bijdragen aan racismebestrijding binnen eigen partij en zo ook in de maatschappij. Hetzelfde benadering is ook geldend voor andere regeringspartijen. @ Marc2406 Maar als een overheid openlijk ruimte biedt aan politieke racisme zonder gevolgen, is er geen andere conclusie mogelijk dat deze overheid ook racistisch aangelegd is. In Nederland, waar sprake is van witte institutioneel racisme, zal zo’n omstandigheden in kortste tijd leiden naar apartheid en fascisme.

vdbemt
vdbemt21 jul. 2018 - 20:25

Het zijn echte VVD excuses. Halbe Zijlstra ook. Die was in tranen omdat hij zijn baan op moest geven. Niet omdat hij de boel verzonnen had. Dat een minister integer moet zijn, wist hij ook op het moment van zijn uitspraken, zijn verzinsel. Hij ging het pas erg vinden, toen het uitkwam (en zijn baan verloor). Bij VVD excuses betreur je de gevolgen, niet de daad zelf. Blok komt met het excuus dat hij zich ‘in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten’. Daarmee neemt hij niet afstand van de inhoud van wat hij gezegd heeft.

1 Reactie
west012
west01222 jul. 2018 - 11:28

Correct. In situaties als deze zijn excuses per definitie ongeloofwaardig. De mans gedachtengoed is zoals die is en zoals hij geuit heeft. Dat verandert niet met excuses. Zou hij deze geuit hebben voor zijn benoeming zouden partijen als D66 en CU dan akkoord gegaan zijn met zijn ministerschap? Dat deze partijen zijn excuses nu aanvaarden is hypocriet en maakt ook hen in gelijke mate ongeloofwaardig.

Karingin
Karingin21 jul. 2018 - 20:20

"te scherpe bewoordingen"...zegt ie alweer. Ik hoop dat Suriname daar geen genoegen mee neemt.