Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ex-vicevoorzitter Europees Parlement legt gedeeltelijke bekentenis af in corruptiezaak

  •  
20-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1092 keer bekeken
  •  
ANP-459260117

Voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd in het grote corruptieonderzoek. Tijdens een verhoor heeft ze toegegeven dat ze haar vader vroeg om contant geld te verbergen dat bij haar thuis lag. Dat melden de Belgische media Le Soir en Knack en de Italiaanse krant Le Repubblica, na inzien van documenten uit het strafrechtelijk onderzoek.

Kaili zou aan onderzoeksrechter Michel Claise toegegeven hebben dat ze haar vader vroeg om contant geld te verbergen. Kaili’s vader werd op 9 december aangehouden in een hotel in Brussel. Hij was in bezit van een koffer met stapels bankbiljetten. Volgens Knack en Le Soir bedroegen de biljeten bijelkaar 600.000 euro. 

Ook zou de partner van Kaili, Francesco Giorgi in een verklaring hebben bekend dat hij het geld beheerde. Ex-Europarlementslid Pier Antonio Panzeri uit Italië, de voormalige baas van Giorgi, zou de leiding hebben van de vermeende organisatie. Kaili zou op de hoogte geweest zijn van de activiteiten tussen haar man en Panzeri, ‘en dat koffers met cash geld door haar flat passeerden’. De steekpenningen zouden afkomstig zijn uit Qatar en Marokko, die invloed wilde uitoefenen op het EU-beleid. 

De advocaat van de voormalige vicevoorzitter reageerde kwaad tegenover de media over dat zij de documenten hebben kunnen inzien. Het spreken over een gedeeltelijke bekentenis is volgens hem een ‘bevooroordeelde interpretatie’.

De 44-jarige vrouw zit sinds 9 december in de gevangenis en zal donderdag voor de rechter verschijnen. Er zal dan bepaald worden of zij nog langer in voorarrest moet blijven zitten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Zandb
Zandb21 dec. 2022 - 6:51

Peace, Gelijk, Raarweerhoor Zonder bewijs beweren dat er bewijs wordt weggepoetst, dat is inderdaad weinig meer dan redeneren vanuit de onderbuik. Als dan al, zoals een van jullie zegt "Het bewijs voor de deur staat", dat u het maar presenteert. Een ander kwalijk nemen, dat die de kop in het zand steekt als die vindt, dat je zonder bewijs niemand kan beschuldigen van wat dan ook, dat is wel de omgekeerde wereld. Inderdaad bestaat de kans, dat hoe langer justitie wacht hoe groter de kans is dat werkelijke boeven 'maatregelen' kunnen nemen. Maar heel vaak zien 'de goeden' zich wèl gebonden aan wetten. Als er dan ook vermoedens (over bewijs heb ik het nog maar niet!) zijn, dat opzettelijk - hee, een complot - de mogelijkheid gegeven wordt om bewijs weg te poetsen, dat jullie die vermoedens dan maar aannemelijk maken. Helaas zijn jullie nog niet zo ver gekomen. We wachten af. Tot nu toe heeft @oproerkraaier het gelijk aan zijn zijde.

1 Reactie
Peace ....
Peace ....21 dec. 2022 - 10:34

Let wel: het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe partij. De EU beperkt zich tot '''we beraden ons, want dit mag niet meer voorkomen''. Fraude corruptie in een Overheid valt op geen enkele manier goed te praten. Zelfs niet als er ''een beetje corruptie '' is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 dec. 2022 - 23:02

'De steekpenningen zouden afkomstig zijn uit Qatar en Marokko, die invloed wilde uitoefenen op het EU-beleid. ' Dat is de vraag waar het om draait. Een bekentenis is mooi, maar als mevrouw Kali nu eens zou willen duidelijk maken van wie de steekpenningen afkomstig zijn? Daar gaat het namelijk om.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra21 dec. 2022 - 10:40

Kaili.

Raarweerhoor
Raarweerhoor20 dec. 2022 - 16:19

@oproerkraaier, Jij bent zeker goed bekend met struisvogelpolitiek? Ik vind het nogal een "extreme" uitspraak om te spreken over onderbuikgevoelens terwijl het bewijs voor je neus staat.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 17:26

Welk bewijs? Ik beweer niet dat "Maar, .... tijd zat gehad om alle bewijs weg te poetsen dus zal er niks nope gevonden worden. " Ik zie slechts een grote politionele operatie, heb niet de indruk dat er bewijs wordt weg gepoetst.

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 22:44

"Jij bent zeker goed bekend met struisvogelpolitiek?" Overigens, een zeer agressieve openingzin. Ik zie dat je al drie reacties op joop hebt geplaatst. Je bent volkomen nieuw hier dus en je bejegent mensen meteen op een agressieve manier. Lekker dan. Zijn we klaar mee.

Wakker Dier
Wakker Dier21 dec. 2022 - 18:42

Sommige figuren worden nu eenmaal woest als er weer eens een misstand wordt aangekaart die ze niet op hun favoriete zondebok kunnen afschuiven.

Peace ....
Peace ....20 dec. 2022 - 14:11

1 persoon gedeeltelijk bekend ... nu de rest nog , ongetwijfeld heel veel de rest. Maar, .... tijd zat gehad om alle bewijs weg te poetsen dus zal er niks nope gevonden worden. bah voor deze democratoren.

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 14:39

Jij weet dingen!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 dec. 2022 - 15:00

"Jij weet dingen!" Wij wel want wij steken onze kop niet in het zand.

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 15:29

"jullie" leven volgens mij in een alternatieve werkelijkheid waarin de onderbuik regeert. Dit bericht is een klassiek voorbeeld van een ongefundeerde onderbuikreactie. Eigenlijk zijn "jullie" bange mensjes.

EenMening3
EenMening320 dec. 2022 - 17:37

Het gedrag van deze gasten schaadt het aanzien van het EP. Het heeft weinig zin om in de vlek te wrijven, dan wordt die alleen maar groter. Je kunt beter stilzitten, als je geschoren wordt.

KritischKijken
KritischKijken20 dec. 2022 - 18:46

@kraaier Waarom altijd zo agressief naar anderen. U hebt het over onderbuik in de richting van anderen, maar lees nou eens voor de aardigheid uw eigen teksten en 'uithalen' nog eens eropna. Toch?

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 22:48

EenMening: Ze wordt op dit moment verhoord. Begrijp je de woorden die in het artikel staan?