Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Ex-vicepremiers: 'Excuses voor negeren jodenvervolging'

  •  
04-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
razzia_300.jpg
Gerrit Zalm en Els Borst laken houding Nederlandse regering in oorlogstijd
De Nederlandse regering in ballingschap heeft vrijwel niets ondernomen tegen de vervolging van joden in de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina stelde de racistische misdaden vrijwel niet aan de kaak in haar radio-toespraken. Het is tijd om daar officieel excuses voor te maken vinden de voormalig vice-premiers Gerrit Zalm (VVD) en Els Borst (D66).
Van alle door de nazi’s in Noordwest-europa bezette landen werden in Nederland  in verhouding de meeste joden opgepakt en afgevoerd naar de vernietigingskampen. Op Luxemburg na. De jacht op joden werd voornamelijk uitgevoerd door Nederlandse politieagenten die daarbij een verbeten sadisme aan de dag legden.
De Pers schrijft: 
Zalm (VVD) en Borst (D66) speelden in 2000 een grote rol in de onderhandelingen over de compensatie van geroofde Joodse tegoeden. De regering-Kok sprak toen wel een ‘spijtbetuiging’ uit over hoe de Joden ná de oorlog zijn behandeld. Van de ex-ministers had het verder mogen gaan: zij vinden excuses ook gepast voor het falen van de Nederlandse regering in ballingschap tijdens de oorlog. (…)  Volgens Borst zag de regering van minister-president Gerbrandy de Joodse Nederlanders als een bijzondere groep en niet als ‘echte Nederlanders’. ‘Mijn intuïtie is dat als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland gedeporteerd waren, de Londense regering wel instructies had gegeven aan de bevolking in bezet Nederland.’
Oud-premier Kok wilde geen excuses aanbieden, volgens Borst en Zalm omdat hij zijn na-oorlogse partijgenoten die niet wilde afvallen. Kok zelf zegt dat hij afzag van excuses omdat hij er niet van houdt zich te verontschuldigen voor zaken waar hij zelf part noch deel aan had. Andere tijdens de oorlog bezette landen hebben wel excuses geboden, ook voor de rol tijdens de oorlog, schrijft De Pers.
Ronny Naftaniel van het CIDI twittert :
Excuus over opstelling NL regering in WO2 moet uit het hart vd samenleving komen. Joodse Gemeenschap moet er niet om vragen
Correctie 23:00 Specificering ‘in Noordwest-europa’ toegevoegd in eerste zin. In Oosteuropese landen was de vervolging van joden nog dodelijker.
Zie ter vergelijking: De Deense redding
Wat vind je? Is het tijd voor excuses?

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

cormol
cormol4 jan. 2012 - 7:44

Ik vind dat het Nederlandse volk de Londense regering in ballingschap zijn excuses moet aanbieden voor hun toenmalige optreden. Hierbij denk ik met name aan Opa Henk en Oma Ingrid. Wij maken natuurlijk een uitzondering voor de wijlen Opa's Willem Kraan, Piet Nak en Dirk van Nimwegen. Maar die zouden zich ook in hun graf omdraaien als ze wisten dat we op 4 mei tegenwoordig de slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken.

mees.
mees.4 jan. 2012 - 7:44

Er was ontzettend veel verzet maar dat werd met harde hand neergeslagen door de Duitsers http://nl.wikipedia.org/wiki/Februaristaking Februaristaking De Dokwerker, monument ter nagedachtenis aan de februaristaking De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en die zich later uitbreidde tot enige andere plaatsen (Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum) in Noord-Holland en Utrecht met directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Einde staking De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde. Dit was een gevolg van de combinatie van enkele factoren: het Duitse ingrijpen, de stakingsparolen van de CPN (de staking mocht slechts twee dagen duren) en de druk van het Amsterdamse gemeentebestuur om het werk te hervatten. De steden die meegedaan hadden aan de staking kregen van de Duitsers hoge boetes opgelegd. Amsterdam moest 15 miljoen betalen, Zaandam een half miljoen en Hilversum 2, 5 miljoen. Omdat er in Hilversum, net als in Amsterdam, ook was betoogd was hun boete relatief gezien hoog. http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2011/December/Bekijk-De-Bezetting-van-Loe-de-Jong.html

bob b.
bob b.4 jan. 2012 - 7:44

Het was voor de oorlog al mis met het Nederlandse zorgzaamheid. Er werden aan de grens veel uit Duitsland gevluchte Joden teruggestuurd. Ze mochten er niet in, het standpunt was: Eigen volk eerst. Iedereen had boter op zijn hoofd, maar als regering in ballingschap, heb je, zeker als je die naam kiest, verantwoordelijk voor alles wat er in je land gebeurt. Dat er zoveel Joden zijn opgepakt, dat agenten meewerkten, dat er zoveel Joden verraden zijn, zegt veel over de instelling van ons als volk. We kijken graag weg of ontkennen onze fouten of verkeerde inzichten. Zelfs nu nog doen we of ons neus bloedt. Kijk naar de opmerkingen naar aanleiding van Niggabitch of het wanhopig verdedigen van zoiets als Zwarte Piet. En dan heb ik het nog niet eens over een principieel foute partij als de PVV. Die door velen als een normaal verschijnsel gezien wordt.

lindenboom
lindenboom4 jan. 2012 - 7:44

Westerborg, ooit bedacht als opvangkamp voor "Duitse" joden ligt in Drenthe, omdat kon. Wilhelmina géén opvang wilde in de buurt van "het Loo". De traditionele Nimby-reactie, maar dan van ons toenmalig Staatshoofd. Overigens was de Nederlandse regering in ballingschap niet de enige die de andere kant op keek: ook Roosevelt, Churchill en vele andere geallieerden wisten middels spionage en luchtfoto's wat er aan de hand was, maar klaarblijkelijk was er een "hoger" belang dan het lot van de joden. Om nu te vragen om een excuus van een jonge Premier, terwijl de gehele wereld de andere kant op keek: vragen om een nogal gratuit gebaar. Waar dit land de afgelopen decennia middels parlementaire enquete's sterk is in het vermijden van de schuldvraag, maar het liever gooit over de boeg van "Lessons to be learned" zou het m.i. meer in de rede liggen om ons Asielbeleid nog eens te bekijken. Maar waar onze toenmalige majesteit haar nimby-gevoelens in beleid wist om te zetten, er m.i. sindsdien in het "gesundenes Folksempfinden" in Nederland weinig veranderd is, vrees ik dat de toenmalige slachoffers van het Nazi-regime, ook in Nederfland, op niet meer kunnen rekenen dan een goedkoop gebaar. Hartelijk gefeliciteerd........

Nossie2
Nossie24 jan. 2012 - 7:44

Er was een reden waarom de Joden massaal verraden en zelfs gepikt land werd aangeboden om er vanaf te zijn. Zolang daar niet openlijk over gesproken word zullen we met de leugens moeten leven.

ANRandy
ANRandy4 jan. 2012 - 7:44

Het antisemitisme was veel Nederlanders bij aanvang en tijdens de oorlog niet vreemd maar leefde breed onder links en rechts. Vandaar dat tijdens de oorlog maar weinigen zich werkelijk bekommerden om het lot van de joden. Er werd zelfs actief meegewerkt aan de opsporing, niet alleen door NSB-ers, of anderszins sympathisanten van de Duitsers, maar ook door zogenaamd gewone Nederlandse burgers. Het verzet onder de Nederlanders was vooral naoorlogs. Een deel van dit verzet was daarbij ook nog gericht tegen overlevende terugkerende joden die hun huizen en bezit trachten terug te krijgen.Veel Nederlanders keken ze met de nek aan of zagen ze helemaal niet staan. Net als in de oorlog zelf.

Xander2
Xander24 jan. 2012 - 7:44

Geschiedenis kent meerdere kanten. Zo lezen we ook eens een andere kant van het verhaal: http://gerard45.bloggertje.nl/note/18798/1943-gevluchte-nederlandse-regering-in-londen.html Een ontnuchterend stuk over de problemen die veel joodse onderduikers zelf creëerde. Verklaard dit mogelijk ook deels de houding vanuit London?

python
python4 jan. 2012 - 7:44

Er zijn 72.000.000 mensen omgekomen in deze oorlog. Wat de joden is overkomen is natuurlijk verschrikkelijk. Maar er zijn ook zeer veel Polen, Russen, homo's, zigeuners, etc., vergast of uitgehongerd. Waarom altijd het accent op één groep ? Is de rest niet belangrijk ? Moeten wij het herdenken niet gaan verruimen tot een grotere groep slachtoffers ?

ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

Ze kunnen zich beter eens druk gaan maken om *zelf* excuses te maken aan het Nederlandse volk dat nu vervolgd word door de deurwaarders van de Bankverzekeraars, die ongebreidelde macht hebben gekregen om het volk uit te knijpen en tot slavenarbeid te dwingen... Want zeg nu zelf, het begint er toch steeds meer op te lijken dat de Arbeidsmigranten die de Bedrijven hier nota bene *zelf* heen heeft gehaad, de "nieuwe Joden" zijn. Lubbers en Wilders willen zelfs al Kampen opzetten om Marrokanen in op te sluiten... Het zijn Zalm en Borst die grote spelers zijn, met hun "marktwerking" en "de-regulatie" die ons in deze Economische Valkuil hebben gestuurd. En als ze dan zinnige kritiek op Jodenvervolging willen geven, kijk dan eens naar de *huidige Jodenvervolging* van Sephardische en Mizrahim Joden in Israel... http://tinyurl.com/Israel-is-zelf-anti-semitisch Maar daar houden ze wijselijk hun mond over, nee liever een Media geile Flame, om zo de Media bezig te houden, opdat het gesjoemel van deze twee grootgraaiers in de bank/verzekeraars wereld buiten beeld te houden... Wnat ondertussen krijgt Zalm weer een Bonus, ondanks dat de ABN wederom een negatief resultaat heeft geboekt dat alleen door creatief afschrijven a la Olympus als net nog Zwarte cijfers te presenteren (op kosten van de belastingbetaler...) Enne saillant detail, ABN blijkt ook nog eens gedeeltelijk via nota bene *preferente* aandelen in handn te zijn van Eureko, de grote speler in het Griekse Woekerpolis schandaal, dat de EU in de crisis heeft gedreven... http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-051211-176/Staat-geen-exclusieve-eigenaar-ABN-Amro.aspx En ondertussen is Zalm alweer op oude voet verder aan het gaan, met overname na overname op onze kosten :-((( http://www.deaandeelhouder.nl/news/2011/12/8/abn_amro_rond_overname_lgt_bank_deutschland_af/

ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

Wat een +KUL+ bericht, het is helemaal niet genegeerd, stereker nog in 1939 al *voor* de Oorlog, spreekt Wilhelmina er schande van, maar ook *in* de oorlog, als duidelijk word wat er werkelijk aan de hand is durft ze in tegenstelling tot vele anderen die er inderdaad het zwijgen toe doen, en het later zelfs proberen te ontkennen, en nu mooi weer spelen en kritiek hebben op het koniingshuis te zeggen waar het op staat ! Zie hioer de Werkelijkheid, die toch wel erg haaks staat op deze "CIDI Flame" [quote] Wilhelmina, 17 oktober 1942: ‘Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenooten’, sprak ze voor Radio Oranje. ‘En met mijn geheele volk voel ik de onmenschelijke behandeling, ja het stelselmatig uitroeien van deze landgenooten, die eeuwen met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan.’ Wilhelmina, 31 December 1943: Tekent de trieste balans op van de jodenvervolging, als ze constateert dat ‘de vernietiging helaas bijna een feit is geworden’. [/quote] Kortom, trap niet in ditindoctrinerende staaltje geschiedsvervalsing a la Stalin die Zalm ons middels media-hype voert...

ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

Wat een +KUL+ bericht, het is helemaal niet genegeerd, stereker nog in 1939 al *voor* de Oorlog, spreekt Wilhelmina er schande van, maar ook *in* de oorlog, als duidelijk word wat er werkelijk aan de hand is durft ze in tegenstelling tot vele anderen die er inderdaad het zwijgen toe doen, en het later zelfs proberen te ontkennen, en nu mooi weer spelen en kritiek hebben op het koniingshuis te zeggen waar het op staat ! Zie hioer de Werkelijkheid, die toch wel erg haaks staat op deze "CIDI Flame" [quote] Wilhelmina, 17 oktober 1942: ‘Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenooten’, sprak ze voor Radio Oranje. ‘En met mijn geheele volk voel ik de onmenschelijke behandeling, ja het stelselmatig uitroeien van deze landgenooten, die eeuwen met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan.’ Wilhelmina, 31 December 1943: Tekent de trieste balans op van de jodenvervolging, als ze constateert dat ‘de vernietiging helaas bijna een feit is geworden’. [/quote] Kortom, trap niet in ditindoctrinerende staaltje geschiedsvervalsing a la Stalin die Zalm ons middels media-hype voert...

ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

[Het blijft toch neen opmerkelijk feit dat er in Nederlands procentueel meer joden dan enig ander W.Europees land op transport zijn gesteld, nl.75%. Hoe kwam dat. ] Heel eenvoudig, omdat de meeste Joden die uit Duitsland vluchtten, in Nederland bleven hangen, omdat hier veel werk voor hen te vinden was, en ook de opvang van asielanten redelijk geregeld was. Vergeet niet dat Anne Frank, zelf ook een asielzoekster was. Dat is het jammere aan al die discussies, de mensen hebben er een enorm grote mond over, zonder er ook maar iets van te weten. Het betreft overigens wel de arme oosteuropese Joden, de Rijke Bankmanagers bleven vreemd genoeg buiten schot, en hielpen vlijtig mee met het op transport zetten van de Arme Joden. Wat dat betreft is de Biografie van Marten Toonder een gruwelijke eye-opener. Die heeft letterlijk zijn leven op het spel gezet om die mensen te helpen, maar werd daarin tegengewerkt en verraden door leden van de Joodsche Raad met als leider de Diamantair Asscher, die in retrospect zijn naam wel erg eer aan deed :-( Vreemd genoeg (nou ja ik vind het allang niet meer vreemd...) vind je daarover niets op Nederlandse Sites, en ook Wikipedia zwijgt daarover, en geeft het verbod om Asscher op een joodse begraafplaats te begraven wegens volksverraad, een hele ander invulling, alsof Asscher daar zelf voor gekozen heeft... (Even voor de goede Orde Asscher en Cohen zijn heel veel voorkomende namen, Cohen betekent priester bijvoorbeeld, en Onze Cohen is geen directe familie van onderstaande volksverrader) [quote] Asscher survived his imprisonment at Bergen-Belsen and returned to Amsterdam after the conclusion of the war. Aside from Professor David Cohen, who also survived Theresienstadt concentration camp, all other members of the Jewish Council perished, including the Chief Rabbi of Amsterdam L.H. Sarlouis. The Dutch government instituted investigations against Asscher and his colleague David Cohen into charges of collaboration. A Joodsche Eereraad (Jewish Council of Honor or Community Tribunal) was also established to investigate wartime collaboration charges on behalf of the Jewish community. It was particularly concerned with activity after August 15, 1942; a point from which, according to the accusers's post-war perspective, it was considered obvious that the Joodse Raad was assisting in a mass-murder of Dutch Jews in occupied Poland’s extermination camps. [/quote] Op Nederlandse sites word over de Joodsche Raad gemeld dat ze niets zouden hebben geweten van wat de duitsers deden, maar we weten dat Koningin Wilhelmina nota bene al in 1939 haar zorgen daarover uitte. Op 17 oktober 1942 sprak Wilhelmina voor Radio Oranje, dat in Nederland goed beluisterd werd, haar medeleven uit over de onmenselijke behandeling die haar ter ore was gekomen ... (en dus al lang bekend was, ze zat immers in het buitenland) [/quote] ‘Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenooten’. ‘En met mijn geheele volk voel ik de onmenschelijke behandeling, ja het stelselmatig uitroeien van deze landgenooten, die eeuwen met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan. [/quote] De Joodsche Raad wist dus allang wat er gebeurde, dus dat daar nu de nederlandse regering op aangesproken word is met een mooi Jiddisch woord een 'Gotspe' Als er al mensen zijn die hun excuses moeten aanbieden, dan is het wel de Elite van de Hoogduitse Synagoge, die uit eigenbelang hun minder bedeelde Volksgenoten op transport zetten, en zichzelf vrijkochten, want ik vind het meer dan opvallend dat zowel Asscher als Cohen als enigen van de Joodsche Raad de oorlog overleefden, ondanks dat ze in Theresienstad en bergen-belsen terechtkwamen. Waar bijna niemand van terugkwam :-((( Ook Nederlands onderzoek kwam tot de schrikbarende conclusie dat Asscher en Cohen, als verantwoordelijke gezien moeten worden voor de wel erg effectieve Genocide van arme joden in Nederland: [quote] Hans Knoop, in his history of the Joodse Raad, came to this conclusion: “They issued deportation notices and urged the Jews in Het Joodsche Weekblad to obey these summons to the letter… Cohen declared after the war that ‘thanks to our efforts no Jew suffered from hunger in occupied Holland.’ That is the case. But thanks to Asscher and Cohen the deportation of the Jews in the Netherlands achieved a greater measure of perfection and efficiency than anywhere else in occupied Europe. [/quote] Ik vind het persoonlijk wel een erg wrange om niet te zeggen cynische uitspraak dat dankzij het aftransporteren van de arme Joden de rijkere geen honger meer hadden. "De een zijn Dood, is de ander zijn Brood" Sic...

ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

[Het blijft toch neen opmerkelijk feit dat er in Nederlands procentueel meer joden dan enig ander W.Europees land op transport zijn gesteld, nl.75%. Hoe kwam dat. ] Heel eenvoudig, omdat de meeste Joden die uit Duitsland vluchtten, in Nederland bleven hangen, omdat hier veel werk voor hen te vinden was, en ook de opvang van asielanten redelijk geregeld was. Vergeet niet dat Anne Frank, zelf ook een asielzoekster was. Dat is het jammere aan al die discussies, de mensen hebben er een enorm grote mond over, zonder er ook maar iets van te weten. Het betreft overigens wel de arme oosteuropese Joden, de Rijke Bankmanagers bleven vreemd genoeg buiten schot, en hielpen vlijtig mee met het op transport zetten van de Arme Joden. Wat dat betreft is de Biografie van Marten Toonder een gruwelijke eye-opener. Die heeft letterlijk zijn leven op het spel gezet om die mensen te helpen, maar werd daarin tegengewerkt en verraden door leden van de Joodsche Raad met als leider de Diamantair Asscher, die in retrospect zijn naam wel erg eer aan deed :-( Vreemd genoeg (nou ja ik vind het allang niet meer vreemd...) vind je daarover niets op Nederlandse Sites, en ook Wikipedia zwijgt daarover, en geeft het verbod om Asscher op een joodse begraafplaats te begraven wegens volksverraad, een hele ander invulling, alsof Asscher daar zelf voor gekozen heeft... (Even voor de goede Orde Asscher en Cohen zijn heel veel voorkomende namen, Cohen betekent priester bijvoorbeeld, en Onze Cohen is geen directe familie van onderstaande volksverrader) [quote] Asscher survived his imprisonment at Bergen-Belsen and returned to Amsterdam after the conclusion of the war. Aside from Professor David Cohen, who also survived Theresienstadt concentration camp, all other members of the Jewish Council perished, including the Chief Rabbi of Amsterdam L.H. Sarlouis. The Dutch government instituted investigations against Asscher and his colleague David Cohen into charges of collaboration. A Joodsche Eereraad (Jewish Council of Honor or Community Tribunal) was also established to investigate wartime collaboration charges on behalf of the Jewish community. It was particularly concerned with activity after August 15, 1942; a point from which, according to the accusers's post-war perspective, it was considered obvious that the Joodse Raad was assisting in a mass-murder of Dutch Jews in occupied Poland’s extermination camps. [/quote] Op Nederlandse sites word over de Joodsche Raad gemeld dat ze niets zouden hebben geweten van wat de duitsers deden, maar we weten dat Koningin Wilhelmina nota bene al in 1939 haar zorgen daarover uitte. Op 17 oktober 1942 sprak Wilhelmina voor Radio Oranje, dat in Nederland goed beluisterd werd, haar medeleven uit over de onmenselijke behandeling die haar ter ore was gekomen ... (en dus al lang bekend was, ze zat immers in het buitenland) [/quote] ‘Ik deel van harte uw verontwaardiging en smart over het lot onzer Joodse landgenooten’. ‘En met mijn geheele volk voel ik de onmenschelijke behandeling, ja het stelselmatig uitroeien van deze landgenooten, die eeuwen met ons samen woonden in ons gezegend vaderland, als ons persoonlijk aangedaan. [/quote] De Joodsche Raad wist dus allang wat er gebeurde, dus dat daar nu de nederlandse regering op aangesproken word is met een mooi Jiddisch woord een 'Gotspe' Als er al mensen zijn die hun excuses moeten aanbieden, dan is het wel de Elite van de Hoogduitse Synagoge, die uit eigenbelang hun minder bedeelde Volksgenoten op transport zetten, en zichzelf vrijkochten, want ik vind het meer dan opvallend dat zowel Asscher als Cohen als enigen van de Joodsche Raad de oorlog overleefden, ondanks dat ze in Theresienstad en bergen-belsen terechtkwamen. Waar bijna niemand van terugkwam :-((( Ook Nederlands onderzoek kwam tot de schrikbarende conclusie dat Asscher en Cohen, als verantwoordelijke gezien moeten worden voor de wel erg effectieve Genocide van arme joden in Nederland: [quote] Hans Knoop, in his history of the Joodse Raad, came to this conclusion: “They issued deportation notices and urged the Jews in Het Joodsche Weekblad to obey these summons to the letter… Cohen declared after the war that ‘thanks to our efforts no Jew suffered from hunger in occupied Holland.’ That is the case. But thanks to Asscher and Cohen the deportation of the Jews in the Netherlands achieved a greater measure of perfection and efficiency than anywhere else in occupied Europe. [/quote] Ik vind het persoonlijk wel een erg wrange om niet te zeggen cynische uitspraak dat dankzij het aftransporteren van de arme Joden de rijkere geen honger meer hadden. "De een zijn Dood, is de ander zijn Brood" Sic...

JoopSchouten
JoopSchouten4 jan. 2012 - 7:44

Alweer een voorbeeld van Bruine meelopers. Sadistische Nederlandse agenten zouden postuum kunnen worden 'gehaat' tijdens een Nationale Verwensingsdag.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT24 jan. 2012 - 7:44

Haat helpt niets, is een negatieve destructieve emotie. Je ziet wat Haat oplevert, want nu Is Israel feitelijk precies geworden, wat ze zo haatten... http://tinyurl.com/Israel-is-zelf-anti-semitisch

Bernie2
Bernie24 jan. 2012 - 7:44

Het zou fantastisch zijn als de Oranjes bij monde van Beatrix of desnoods ons toekomstig waterhoofd Willem, namens wijlen vluchtqueen Wilhelmina hier iets over wil zeggen. Iets in de geest van: "Landgenoten, dat mijn familie het nooit erg op onze joodse medeburgers heeft gehad is een publiek geheim. Maar dat mijn familie haar handen niet wilde branden aan eventuele kritiek op de massamoord op deze joden tijdens de oorlog, doet mij nu pijn. Mijn welgemeende excuses daarvoor. Wilhelmina is dood: leve Wilhelmina..!"

1 Reactie
Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Het zou fantastisch zijn als de Oranjes bij monde van Beatrix of desnoods ons toekomstig waterhoofd Willem, namens wijlen vluchtqueen Wilhelmina hier iets over wil zeggen.' Ik wil hierbij mijn excuses aanbieden voor mijn overleden grootouders dat zij niets hebben ondernomen tegen de jodenvervolging tijdens WOII. Overigens schijnt een van mijn opa's voedsel e.d. voor onderduikers gesmokkeld te hebben, maar dat telt niet. Welke miljoenen leeftijdsgenoten volgen mijn initiatief op?

Xander2
Xander24 jan. 2012 - 7:44

Wie houdt je tegen als je een oprecht excuus wilt aanbieden? Alleen was er toen geen Nederlandse regering en wat kan de huidige er dus mee? Het Koninklijk Huis is weer een ander verhaal. Om het over de Nederlandse regering in ballingschap te hebben is suggestief. Volgens de Nederlandse wet bestond er geen Nederlandse regering meer. Dan hadden ze naar Nederlands grondgebied moeten verhuizen i.p.v. naar London. En ballingschap houd in dat het om een gedwongen vlucht gaat. Dat was het niet, het was een vrije keuze. De voormalige Nederlandse regering in London zou beter zijn. Deze discussie betekend voor Nederland at ze ook eens oprecht over een excuus en vergoeding aan de NSB-ers van na de oorlog moet denken. Velen van hun zijn immers ook van hun vrijheid, goederen en soms hun leven beroofd. Nederland is immers een rechtsstaat, toch? Ik ben van mening dat de houding van de voormalige regering in London laakbaar is, maar wat na de oorlog gebeurde strafbaar was.

1 Reactie
Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Deze discussie betekend voor Nederland at ze ook eens oprecht over een excuus en vergoeding aan de NSB-ers van na de oorlog moet denken.' Er is sommigen onrecht aangedaan en dat is bij mijn weten ook toegegeven door de Nederlandse overheid. Maar het had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Het gevolg van de misstanden in NSB-interneringskampen, zoals sadisme, moord, mishandeling en marteling, is overigens wel geweest dat de kleine NSB-vissen wel hard aangepakt zijn en de grote vissen er later 'gemakkelijk' vanaf kwamen. Voor sommigen kwam 'barmhartigheid' te laat. Dat doet het rechtsgevoel ook geen goed. Excuses voor degenen die heulden met de nazi's is natuurlijk te gek voor woorden. Hun onschuldige kinderen en andere familieleden nawijzen is ook te gek voor woorden. Er waren maar weinig Nederlanders 'goed' in de oorlog, de meesten leidden hun leven zo goed en kwaad als het ging. Kan iemand het ze kwalijk nemen?

Bernie2
Bernie24 jan. 2012 - 7:44

Grappig. DePers.nl rept zijdelings over de literaire excercities van de ex-premiers en hun aanbeveling, maar weet te melden dat juist Wilders de excuses eist. http://www.depers.nl/binnenland/621230/PVV-eist-excuses-regering.html

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jan. 2012 - 7:44

Alles via via hoort bij gedogen en gaan hand in hand zwar verlieft samen, laat staan een gedoge beweging zoals PVV, namens een ene Wilders. De PVV is geen politiek partij en toch mag regeren, laat staan gedogen?

msj_meijerink
msj_meijerink4 jan. 2012 - 7:44

Dit mag eerst verder worden uitgewerkt of ook aan andere landen en volken nog iets te excuseren valt, voordat verdere actie wordt ondernomen. Want in andere nieuwsberichten lees ik dat het het 'slechts' weer zo'n publiciteitsactie van de GBL is, we zitten niet op te wachten op gratis puliciteit van/voor de geblondeerde hofnar van de 2e kamer.

1 Reactie
Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Dit mag eerst verder worden uitgewerkt of ook aan andere landen en volken nog iets te excuseren valt, voordat verdere actie wordt ondernomen.' Zit wat in, maar ik mag betwijfelen of bijvoorbeeld de huidige Hongaarse regering excuses gaat aanbieden voor de vervolging van Joden in WOII. Ik zie de Servische regering dit ook niet doen. Als GW voorstander is van het excuses aanbieden, dan zou de Nederlandse regering het juist niet moeten doen. Het is namelijk te hypocriet voor woorden om je te laten steunen door een moslimhater.

JoopSchouten
JoopSchouten4 jan. 2012 - 7:44

Kwantumkop wil ook dat de regering alsnog excuses aanbiedt voor de „passieve houding” van de Nederlandse regering in ballingschap ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Een begrijpelijke uitspraak van deze 'Israël Lover' (...) en tactisch een verdomd goeie zet. Nu lijkt het net of hij niet fascistoïde is. Zijn eigen 'apartheidstheorie' wordt zo even vergeten.

1 Reactie
Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Zijn eigen 'apartheidstheorie' wordt zo even vergeten.' Als Rutte en consorten nu al spijt betuigen voor de gedoogsteun van de PVV, hoeven dat door een latere regering niet te gebeuren.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jan. 2012 - 7:44

Geachte Wilders, In Nederland, op de Dam, herdenken wij 1 keer per jaar alle slachtovers van de Tweede Wereld oorlog, inclusief veel Nederlanders die vochten tegen het onrecht tegen de Joodse gemeenschap, andere Nederlanders die een schuilkelder hadden aangeboden aan een joodse gezin en werden opgehangen. Als Nederlander van Marokkanse afkomst was ik ook erg blij toen ik hoorde dat een paar Marokkanen, tijdens de oorlog, naast de Fransen hadden in Nederland ook een paar halve-gare Nazi's weggejaagd. U, de heer Wilders, schooffeerd, kleineert, denigreert en plaats de moslimse gemeenschap buiten de maatschappij, u lust ook de hoofddoek rouw. Hoezo op de Dam, op 5 mei, het volgende roepen: ''Noooooooit meeeeeeer haaaaat''?? Kunt u uw haat tegen de moslimse Nederlander erkenen en daarvoor excuseren? Een net niet trotse Nederlander van Marokkanse afkosmt. Mostafa Mouktafi

1 Reactie
trujac
trujac4 jan. 2012 - 7:44

Ook toen waren er al heel veel goede Marokkanen net als nu. Je reactie is dus terecht landgenoot.

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 jan. 2012 - 7:44

Joop heeft de feiten weer niet goed. Naar verhouding zijn in Litouwen de meeste joden afgevoerd en vermoord. Litouwen 90% tegen 75% van de Joods bevolking in Nederland. Daarnaast zijn er ook in Polen, Tjecho-Slowakije, Letland, Griekenland en Joegoslavie procentueel meer Joden vermoord dan in Nederland. Neemt niet weg dat de Nederlandse overheid gruwelijk heeft gefaald bij het beschermen van de Joodse burgers. Daarentegen heeft Nederland procentueel het hoogste aantal Yad Vashem-onderscheidingen. Individueel zijn er dus veel mensen geweest die hebben geholpen.

3 Reacties
jaapvos
jaapvos4 jan. 2012 - 7:44

sweet dreams.....

Bakoe
Bakoe4 jan. 2012 - 7:44

Mee eens Kees, maar de houding van de regering in ballingschap en het koningshuis was op zijn minst twijfelachtig te noemen. Voor de oorlog was Nederland ook niet zo lief voor Joodse vluchtelingen, en Wilhelmina wou ze ook niet te dicht bij haar buitenhuis hebben. Er waren vanuit de direct aanverwante familie van het koningshuis nogal wat lieden die sterke Nazi sympathieen hadden. En zeker tot 1943 heeft ons koningshuis op 2 paarden gewed. Nemen we de onverkwikkelijke zaken zoals de Velzer affaire erbij, en het verraad van de diverse communistische cellen in 1944, dan lijkt het mij dat deze familie in ieder geval er niet meer bij zou moeten zijn als er kransen gelegd worden op 4 mei. Het is prima dat deze discussie gevoerd wordt, en dat onze Binnenhof clown er een slaatje uit probeert te slaan dat moeten we maar met een korreltje zout nemen. Wat is de mening van Han van der Horst hierover?

Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Litouwen 90% tegen 75% van de Joods bevolking in Nederland.' Dan moet Litouwen dus niet voor 100% excuses aanbieden, maar voor 90% en Nederland voor 75%. U zult dit niet bedoelen, maar leed is niet te meten in %. Hieronder een link over genocides door de eeuwen heen. Om akelig van te worden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Genocide

python
python4 jan. 2012 - 7:44

Wat heeft Wilders met dit item te maken ? Als ik het nieuws volg, dan zie en hoor ik dat Wilders een vriend is van Israel. Als ik het nieuws volg, dan zie en hoor dat de Moslims, Israel willen vernietigen ofwel de Joden willen vernietigen. De koppen in Egypte, de Christenen in Indonesië, etc. etc.. Laten de Moslims eerst eens de hand in eigen boezem steken, zowel in in hun eigen land, als in Gouda, Utrecht, Ede, etc..

2 Reacties
Reinoud2
Reinoud24 jan. 2012 - 7:44

Ik zit je bericht te lezen, maar om nu te zeggen dat ik het snap. Het is trouwens Kopten en dat zijn voor jou algemene kennis ook Christenen.

ockham
ockham4 jan. 2012 - 7:44

Kennelijk nog nooit er van gehoord dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers van Israel, de Palestijnen, Moslims zijn. Zij werden in 1948 etnisch gezuiverd door joden. Overlevenden verblijven sindsdien in kampen, waarbij het concentratiekamp Gaza het trieste hoogtepunt is.

trujac
trujac4 jan. 2012 - 7:44

Anti-semitisme was in Nederland en Europa al ver voor de Tweede Wereldoorlog wijd verbreid. Eeuwen geleden woonden de meeste joden al in afgesloten wijken, zij werden slechts gedoogd. Doordat ze geen gilde beroepen mochten uitoefenen werden ze gedwongen in de handel te gaan. Van lieverlee werden ze expert in geld zaken. Machthebbers die in geldnood raakten door gevoerde oorlogen moesten vaak bij joden met de pet in de hand gaan staan. Je kunt je voorstellen dat die machthebbers een broertje dood hadden aan die rijke joden. Deze afkeer van alles wat joods was druppelde natuurlijk ook door naar de lagere klasse. Het lijkt mij dan ook niet onmogelijk dat het Nederlandse vorstenhuis ooit weleens met de pet in de hand bij een jood heeft gestaan. Ik acht het echter onwaarschijnlijk dat Wilhelmina een uitgesproken hekel aan joden had. Eerder denk ik dat de schoonmoeder/schoonzoon verhouding omgekeerd was. Normaal is het dat schoonzonen hun schoonmoeder gehoorzamen, bij Wilhelmina zou het weleens andersom geweest kunnen zijn. In ieder geval had ze een rotsvast vertrouwen in prins Bernhard en vond ze die lakei ministers om haar heen maar slappe zakken.

1 Reactie
ockham
ockham4 jan. 2012 - 7:44

Ik kan je aanraden het laatste boek van Solsjenytsyn, het gaat over joden in Rusland in de 19e eeuw, en dat van Shlomo Sand, dit boek gaat over de uitvinding van het joodse volk, eens te lezen. Het zou kunnen leiden tot een wat genuanceerder oordeel over anti semitisme. Sand is overigens een jood, woont in Israel, en is hoogleraar geschiedenis.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jan. 2012 - 7:44

Erger is haast nog de houding van Nederlandse( púúr autochtone) (blank, blond, met blauwe ogen) burgers NA de oorlogstijd. Die inmiddels de huizen van joden hadden leeggeroofd, of ze gewoon waren gaan bewonen en er niet meer uit wilden(we dachten dat jullie toch niet meer terug kwamen), hun geld en goederen hadden ingepikt(Die die joden in goed vertrouwen aan hun* bevriende* buren in bewaring hadden gegeven), die het eigenlijk verdomd jammer en eigenlijk schandalig vonden dat hun oude buren en vrienden het lef hadden de holocaust te overleven......... Ik heb een aantal mensen gesproken die zoiets hebben meegemaakt, de geloof me, DAT vonden ze erger dan de houding van de regering....................................

1 Reactie
Candide2
Candide24 jan. 2012 - 7:44

'Ik heb een aantal mensen gesproken die zoiets hebben meegemaakt, de geloof me, DAT vonden ze erger dan de houding van de regering....................................' Ik ken die verhalen ook van een stel ouwe Amsterdammers in de Oud-Zuid. Overigens gebeurde er hetzelfde in Servië, waar buren de huizen inpikten van hun Moslim-buren. Waren mensen maar meer als wolven, die gaan socialer met elkaar om.

JanB2
JanB24 jan. 2012 - 7:44

Een regering hoeft zich niet te verontschuldigen voor zaken waar zij geen invloed op heeft. De regering in ballingschap kon niets doen. De jodenvervolging was een van de belangrijkste prioriteiten van het nazi-regime. Niets, behalve een snelle nederlaag van dat regime had deze slachting kunnen verhinderen.

2 Reacties
Heileeuw
Heileeuw4 jan. 2012 - 7:44

U gaat kort door de bocht, het gaat om het gedrag van Nederlandse overheden gedurende de bezetting en daar valt ons wel degelijk iets te verwijten. Een ruime meerderheid van de volwassen Nederlanders collaboreerde op een of andere wijze met de bezetter. Ons "Joods-Christelijke afkomst" is iets om situationeel trots op te zijn als je collaborerenden even wegdenkt....

Bakoe
Bakoe4 jan. 2012 - 7:44

Als u uzelve zou inlezen dan zou u toch moeten weten dat pogingen om zaken helder en openbaar te krijgen nog steeds stuklopen op het NIOD. Het is waar, onze regering in ballingschap kon niet zoveel, omdat er een monarch in exile aan de touwtjes trok. Dossiers over Menten mogen nog steeds niet openbaar worden, informatie over Velzen en de betrokkenen ook niet. Waarom niet? Ja, onze emigrees in Londen hadden wel degelijk verantwoordelijkheid, en het zou ze verboden moet worden om op 4 mei aanwezig te zijn.

Bouwman2
Bouwman24 jan. 2012 - 7:44

Het was al veel langer bekend dat in Nederland massaal de andere kant werd opgekeken bij de deportatie van joodse burgers in nood. Nederland was geen gastvrij land voor, tijdens en na de oorlog en is dat nog steeds niet. Nederland doet niet aan zelfonderzoek. Dat zet excuses in een vals licht. Temeer nu de partij van het ongastvrije eigen belang die nu eist. Want wat is het verschil nu helemaal tussen een jood en een moslim?

1 Reactie
python
python4 jan. 2012 - 7:44

In de jaren dertig waren vele bedrijven in handen van joden. De joden hielden de arbeiders arm en dom. Dus onstond er een vorm van haat en nijd, richting de joden. Wie goed doet die goed ontmoet. Omgekeerd zal ook hebben gespeeld. Je geeft ze niet aan, maar je kijkt gewoon de andere kant op. Achter elk verhaal zit een ander verhaal. Ik heb daar weleens studie naar gedaan.

python
python4 jan. 2012 - 7:44

Je moet je wel in de tijd verplaatsen. Nederland had in Londen niets te vertellen. De generatie van onze grootouders en deels ouders hadden een wereld die net zo groot was als de route van hun fiets. Ik ken de verhalen. Vanaf Twente, Groningen, Limburg gemeten, was in hun wereld de afstand met bijvoorbeeld Amsterdam, nu te vergelijken met Pakistan. Wat zien en weten wij van bijvoorbeeld Pakistan ??? Raakt ons dat. Via de tv kijken wij nu zelfs weleens in die wereld bij een ramp. Sammy is weg. Zal wel werk hebben gevonden in Polen. Pas meerdere jaren na de oorlog werden zaken duidelijk. Toen Sammy terugkwam, waren er zelfs personen die aan Sammy vroegen of Polen een mooi land was. Zo simpel was toen die wereld. Later konden ze zich wel voor de kop slaan, dat zij dit aan Sammy hadden gevraagd. Wisten zij veel. NEEN. Dit is geen excuus, maar toen een realiteit. Met onze wetenschap gaan wij alles anders bekijken en oordelen.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil4 jan. 2012 - 7:44

Vanaf Twente, Groningen, Limburg gemeten, was in hun wereld de afstand met bijvoorbeeld Amsterdam, nu te vergelijken met Pakistan. =============== Ik ken de verhalen van mijn grootouders die in het Oosten woonden dicht op de grens met Duitsland en in de hongerwinter van 1944 Amsterdammers op de fiets op bezoek kregen voor wat eten. En dat waren fietsen zonder banden.

JanB2
JanB24 jan. 2012 - 7:44

En zo kon het in Nederland dus niet. Nederland kwam, in tegenstelling tot Denemarken, vrijwel meteen onder duits bestuur. Er was dus simpelweg geen nederlandse regering in den Haag die een slim reddingsplan op kon zetten. Dat zou ook onmogelijk zijn geweest. Daar waar in heel Denemarken 8000 Joden woonden, woonden er in Amsterdam al enige tienduizenden. De nazi's zand in de ogen strooien en wijsmaken dat er in Nederland geen "joods probleem" bestond zoals de deense regering een tijd lang lukte kon simpelweg niet.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jan. 2012 - 7:44

Excuses aanbieden cultuur. Excuses aan Indonesie, Excuses aan Srebinicam Excuses aan de slavernij, excuses aan de joodse gemeenschap, excuses aan Mandela....ect.. Wat heeft mijn lieve kleine landje allemaal uit het hoofd gehaalt jongens?!

JanB2
JanB24 jan. 2012 - 7:44

Was een reactie op Johannes Zeilstra.

Yggdrasil
Yggdrasil4 jan. 2012 - 7:44

Zoals Mostafa terecht opmerkt is het tegenwoordig heel erg hip om excuses aan te bieden aan diverse minderheden die in het verleden verkeerd zijn behandeld. Daarom denk ik dat er over een aantal jaren aan de dan zittende regering zal worden gevraagd excuses aan de Moslimgemeenschap te maken omdat ergens in 2010 de VVD en het CDA politieke samenwerking hebben gezocht met de uitermate racistische en xenofobe PVV die diezelfde Moslimgemeenschap ernstig hebben geschoffeerd en er verantwoordelijk voor waren dat er in de jaren 20 een escalatie was in geweld tegen Moslims. Zegt mijn glazen bol.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 jan. 2012 - 7:44

''Zegt mijn glazen bol.'' Dat zei, dacht en bedoelde mijn neus het ook. Ik dacht precies hetzelfde, maar jij bracht de boodschap helder en duidelijk. Bedankt.

msj_meijerink
msj_meijerink4 jan. 2012 - 7:44

Zonder enig leed te willen berokkenen aan welk vervolgd/gekleineerd/beschimpt/enz. volk/minderheid/enz. dan ook onderschrijf ik Yggi's verhaal voor de volle 100%.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jan. 2012 - 7:44

Het blijft toch neen opmerkelijk feit dat er in Nederlands procentueel meer joden dan enig ander W.Europees land op transport zijn gesteld, nl.75%. Hoe kwam dat. Was Seys Inquart fanatieker in zijn vervolgingsbeleid dan andere zetbazen van Hitler? Was het ambtenaren- en politieapparaat en de NS meer gezagsgetrouw a;s elders? Het Antwerps politiekorps in Belgie heeft zijn ekskuses aangeboden voor de door hun uitgevoerde razzia's. De burgemeester van Brussel verbood zijn ambtenaren om hulp te geven aan de opsporing van joden. Mijn zijn niet dergelijke gevallen bekend in Nederland.

2 Reacties
ockham
ockham4 jan. 2012 - 7:44

Of dat zo is is zeer de vraag. Ik zou eens wat boeken lezen over wat zich heeft afgespeeld in Polen, de Baltische landen, en in wat nu Wit Rusland is, en de Ukraine. Of Joop goedkeuring het volgende goedkeurt is zeer de vraag, maar waarom nu de Nederlandse regering in ballingschap op de korrel moet worden genomen ontgaat me. Roosevelt, Churchill, en Eisenhower, zelfs Ben Gurion, trokken zich weinig aan van de jodenvervolgingen. Over Ben Gurion zie 'The bombing of Auschwitz'.

JanB2
JanB24 jan. 2012 - 7:44

Hoe kwam dat. Nederlandse Joden werden slachtoffer van het feit dat Nederland een goed georganiseerd land was. De bevolkingsregistratie was op orde en gedetailleerd.