Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

'Ex-PvdA'ers stonden imago Asscher in de weg'

  •  
22-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ozturk_kuzu_klein.jpg
Afgesplitste Kamerleden Kuzu en Öztürk doen boekje open over hun vertrek… fractiesecretaris PvdA reageert: 'verhaal hangt van onwaarheden aan elkaar'
De twee Turkse PvdA-Kamerleden die onlangs uit de partij stapten na de discussie over het plan van vicepremier Lodewijk Asscher om een aantal Turkse organisaties te laten monitoren, hebben in een interview in de Volkskrant een boekje opengedaan over hun breuk met de partij. In het interview vertellen de oud PvdA’ers dat ze vooral uit de partij moesten omdat ze ‘het imago van minister Asscher in de weg stonden’.
Ze voelen zich het slachtoffer van het nieuwe, harde en volgens hen verrechtste imago van vicepremier Asscher dat zij in de weg stonden. Volgens Khadija Arib, de fractiesecretaris van de PvdA, klopt hun verhaal niet.
De uitlatingen van Kuzu en Öztürk zijn niet mals. Ze voelen zich als ‘monsters’ weggezet door de partij en vertellen over een partijtop die intimideert en geen kritiek duldt. De Kamerleden zeggen dat ze hun mond moesten houden over de kritiek die ze hadden omdat die niet strookte met de koers van de PvdA.
Kuzu hierover in het interview in de Volkskrant:
“De moraal van de PvdA-top is: als je kritiek hebt, is dat wantrouwen. Dus dan moet je vertrouwen uitspreken en een verklaring ondertekenen. Maar moet ik in dit enorme debat blindelings de minister volgen? Ik ben toch aangesteld om het kabinet te controleren?
Volgens Kuzu en Öztürk moesten ze een verklaring tekenen waarin ze akkoord gingen met het integratiebeleid van de partij. En als ze dat niet zouden doen, dan zou dat schade opleveren aan Asschers profiel, is hun verhaal. Ook vertellen de twee dat er binnen de partij wordt gespeculeerd over Asscher en Samsom. Diederik Samsom zou een speelbal van Asscher zijn en dat zelf niet in de gaten hebben.
Kuzu zegt hier onder andere over:
Er wordt in de fractie volop openlijk gespeculeerd: wanneer gaat Asscher het overnemen van Diederik, voor of na de provinciale verkiezingen in maart? Blijft het kabinet dan wel zitten?
De PvdA heeft op het interview gereageerd en weerspreekt de beweringen van haar oud-Kamerleden. Volgens fractiesecretaris Khadija Arib hangt hun verhaal van onwaarheden aan elkaar. Volgens haar ging discussie in de kern om het feit dat beide Kamerleden hun vertrouwen in de houding van de partij weigerden uit te spreken. Of dat mondeling of schriftelijk gebeurde vindt de fractiesecretaris er niet toe doen.
Lees het hele interview in de Volkskrant (betaald).

Meer over:

denk, politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

VanCam
VanCam22 nov. 2014 - 11:06

Ik heb het klaagverhaal van beide heren in de VK gelezen. Ik hoop dat de PvdA schoon genoeg heeft gezien te worden als de partij van de allochtonen en geassocieerd te worden met cliëntelisme, nepotisme, diefstal, de dubbelmoraal om geen seculiere moslimpartij te willen zijn. De traditionele arbeider - we zien deze terugkomen in de nieuwe laag- en ongeschoolden die de dupe dreigen te worden van het Europese neoliberalisme - heeft de binding met deze neparbeiderspartij verloren. De partij moet terug naar haar kernwaarden; de sociaaleconomische kwetsbaren beschermen, een stem geven. Het Europa dat de VVD en D'66 voorstaat is op Amerikaanse neoliberale leest gestoeld: de markt regeert. We zien Oost-Europeanen laaggeschoold werk van Nederlanders wegnemen en de discussie opborrelen waarom werkelozen niet over de grens willen kijken om daar naar werk te zoeken. Er zal een nieuw proletariaat van migrerende laag- en ongeschoolden ontstaan die, zonder rechten, door Europa zwerven; uitgebuit door groot-kapitalistische bedrijven die zoveel economische macht hebben dat deze de politieke agenda's bepalen. Overigens mag ook de PvdA dit doemscenario p haar conto schuiven, indien zij als pro-euro partij niet een radicale andere koers gaat varen.

feitenchecker
feitenchecker22 nov. 2014 - 11:06

Natuurlijk stonden deze twee heren het imago van de PvdA in de weg. Je wilt als progressieve partij toch niet geafficheerd worden met dit soort ultraconservatieve mannen?

longlivemokum
longlivemokum22 nov. 2014 - 11:06

Exit Diederik Samsom (als PvdA partijleider), neem ik aan, in ieder geval, zeer waarschijnlijk binnen een paar weken, wie weet? De PvdA moet z.s.m. gewoon verder met b.v. Lodewijk Asscher als nieuwe partijleider, Diederik Samsom als fractievoorzitter in de Tweede Kamer en met z.s.m. een nieuwe partijvoorzitter ook, hopelijk, iemand die die allochtone en autochtone PvdA achterban in heel Nederland kan nog proberen opnieuw te verbinden, wat mij betreft tenminste.

martinvanderlinden
martinvanderlinden22 nov. 2014 - 11:06

Gewoon laten lullen. Dit soort opmerkingen was te verwachten. Verdeeldheid zaaien door Samson en Asscher als tegenstanders af te schilderen. Er zijn maar twee tegenstanders in dit verhaal en dat zijn de heren Kuzu en Öztürk. Hun vertrek is een goede zaak voor de PvdA die hier duidelijk verstrikt raakte in belangen die de onze niet zijn. Ik las pas geleden een interview met een Belgische onderzoeker van moslims die zich aangetrokken voelde tot Isis. Hij wees twee hoofdschuldigen aan van de situatie: de linkse partijen die migranten het hof maakten om zo hun stem te winnen en de populisten die de migranten in de hoek zetten als potentieel onbetrouwbaar.

Sardar2
Sardar222 nov. 2014 - 11:06

Deze twee zijn geïnfecteerd met PvdA virus en een beetje PVV virus. Zij komen mij veel bekend over! Ga maar gewoon je werk doen, je keizers vertegenwoordigen.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 nov. 2014 - 11:06

'De PvdA (Wie is 'dé PvdA'?) heeft op het interview gereageerd en weerspreekt de beweringen van haar oud-Kamerleden.' Doorzichtige truc. Ongenuanceerd alles ontkennen en wijzen op vermeende onwaarheden. Goedgelovigen trappen daar graag in.

123456zeven
123456zeven22 nov. 2014 - 11:06

In de PvdA wordt aan stoelpoten gezaagd en worden messen in ruggen gestoken. Dat is vast voor het eerst :roll:

minten
minten22 nov. 2014 - 11:06

de PvdA heeft wel eens vaker leden gehad,die dachten dat er bij een andere partij meer te halen is,en twee bekende is het ook nog gelukt,meneer Zalm van de Nederlandse staatsbank ABN AMRO,die nu tonnen euro per jaar vangt,en dat geregeld werdt door een minister van zijn eens PvdA,en mevrouw H.Allie doet het zeker niet voor minder,wat deze twee heren drijft,geld,geloof,we zullen het wel beleven,zoek je een rede om je partij in de tweede kamer te verlaten,is een fabeltje zo verzonnen,en voorbeelden genoeg om bijeventueel gebrek aan fantasie er een of twee te gebruiken

RobGeurtsen
RobGeurtsen22 nov. 2014 - 11:06

...en Kuitenbrouwer maakt ook gehakt van het hufterige conservatisme op het gebied van integratie e.d. dat Asscher en Scheffer en dus nu ook de PvdA-fractie uitdragen. Wellicht een mooie aanzet om Asscher onmogelijk te maken voor toekomstig lijsttrekkerschap... nu alleen nog Samsom iets genuanceerder dan Asscher. Of zoekt de PvdA de PVV-stemmer, echt nou dit komt never nooit niet, en de SP-stemmer ook niet - denk ik.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 nov. 2014 - 11:06

De PvdA-spindoctors moeten nu overuren maken om de valse act van Asscher en companen glad te praten.

Puin Ruimer
Puin Ruimer22 nov. 2014 - 11:06

Nederlands (en mogelijk ook Turks) spreekwoord: Een kat (PvdA) in het nauw maakt rare sprongen. Het verhaal van de heren in de VK was bijzonder duidelijk en overtuigend. Het verhaal van de PvdA-ers in diverse media was bijzonder vaag. Het waarom van de uitsluiting werd in onbegrijpelijke vaagheden geformuleerd. Of de echte rede van de ex-communicatie wordt niet vertelt. Nederlandse Turken - Nederlandse PvdA-ers: 3 - 0 (twee doelpunten gescoord door de uitgesloten heren en een eigen doelpunt van de PvdA)

msj_meijerink
msj_meijerink22 nov. 2014 - 11:06

Alle pvda-bashers komen (toevallig nu?) onder hun steen vandaan.

longlivemokum
longlivemokum22 nov. 2014 - 11:06

Een ding is bijna zeker: het is exit het Parlement na de volgende Tweede Kamerverkiezingen wat betreft deze twee oud-PvdA kamerleden van Turkse komaf, samen met die twee oud-PVV'ers met name Joram van Klaveren en Loius Bontes, volgens mij tenminste. Ik kan mij niet voorstellen dat deze vier (op dit moment nog) kamerleden per persoon ruim 60.000 stemmen zal krijgen om in het Parlement te kunnen blijven. Nemen jullie maar Rita Verdonk en Hero Brinkman toen als voorbeeld. De PvdA is al zo verankerd in de Nederlandse samenleving; het zal deze politieke *soap* heus wel overleven en over 50 jaar zal het ongetwijfeld nog bestaan, neem ik aan, samen met de VVD en het CDA.

buckshag
buckshag22 nov. 2014 - 11:06

Lang, heel lang geleden, op de pda gestemd. Met zo'n geweldenaar als Asscher aan het roer begin ik het serieus weer te overwegen. Hulde!

JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 nov. 2014 - 11:06

Koning Asscher.: 'Het Plakkaat van Verlatinghe. In dit stuk, waarmee de Staten-Generaal in 1581 de koning van Hispanje afzworen, wordt het meest fundamentele uitgangspunt voor de verhouding tussen overheid en burgers geformuleerd: de vorst is er voor de onderdanen, de onderdanen zijn er niet voor de vorst.' 'Met zijn assimilatiepolitiek dreigt Asscher dat uitgangspunt om te draaien.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/6869/Hans-Goslinga/article/detail/3796157/2014/11/23/De-vorst-is-er-voor-de-burgers-niet-andersom.dhtml

Freeman2
Freeman222 nov. 2014 - 11:06

Was het niet toevallig "la pomme de la discorde" binnen de PvdA de vraag waarom Asscher nu de financiering van de Turkse organisaties wil onderzoeken, terwijl de PvdA altijd geweigerd heeft de financiering van de grootste polarisatiefactor voor Nederland - PVV te doen onderzoeken en de financiering ervan tevens openbaar te maken?

vriest
vriest22 nov. 2014 - 11:06

Heeft een ASSCHER een imago dan ,zo ja dan is dat een zeer slecht imago .

GingerTed
GingerTed22 nov. 2014 - 11:06

Erg vreemd dat velen het hier nu opnemen voor deze heren nu ze voor hén (!) onoverkoombare moeite hebben met de zeer redelijke eisen van integratie in Nederland, zoals op gebied van gelijkheid van man, vrouw, en homoseksuelen, gescheidenheid van kerk en staat, én het feit dat ze tegengas geven (namens en ten behoeve van wie?) wanneer er uit een rapport van het respectabele SCP een advies volgt dat er redenen zijn organisaties als Dyanet, Milli Görüs, e.a. die Turks-Nederlandse (of Turkse?) belangen dienen, deze goed in de gaten te houden cq eisen van transparantie te stellen. Twee heren die eenzijdige etnische (Turkse) en via die organisaties vreemd nationale (Turkse) belangen bij voorkeur dienen en dan de PvdA die hen daarom niet lust PVV-mentaliteit te verwijten. Ik dacht dat volgens velen (vooral hier) het grote verwijt aan de PVV vooral was dat zij het volgens hen te eenzijdig voor de westerse normen en waarden en daarnaast, de nationale (de Nederlandse) belangen opnemen. Hetzelfde doen deze heren maar dan veel beperkter cq enger t.a.v. de Turkse etnische , culturele, en nationale belangen. Het is dan ook nogal krom de PvdA die tenminste hierin haar rug recht houdt iets te verwijten, sterker nog, de PvdA met de PVV te vergelijken. Juist deze heren zijn het die je met recht met de PVV kunt vergelijken. Zijn gaan nog verder door het voor één etniciteit, de Turkse, op te nemen in hun belangenbehartiging, terwijl de PVV het eerder voor westerse overtuigingen dan alleen etniciteit opneemt, en daarnaast behartigen deze heren meer de belangen van een vreemde natie dan de tevens eigen Nederlandse.

GingerTed
GingerTed22 nov. 2014 - 11:06

Deze heren, die zich politiek profileren naar hun etniciteit in combinatie met hun (tweede) nationaliteit en die van hun kiezers, ontpoppen zich steeds meer als de etnocentrische populisten, met op de achtergrond verborgen het dienen van het belang van een vreemde natie, wat ze natuurlijk van begin af aan al waren. Geheel in de lijn van het betrokken land en politieke cultuur gedragen ze zich er nu ook openlijk naar.

1 Reactie
johanw2
johanw222 nov. 2014 - 11:06

Dat hebben we hier wel meer. Er zit in Nederland ook een partij in de 2e kamer waarover gezegd wordt dat veel van hun standpunten rechtstreeks van de Knesset komen.

johanw2
johanw222 nov. 2014 - 11:06

En dan beweren PvdAers nog dat de SP zo dictatoriaal geleid wordt. Blijkbaar is het in de PvdA minstens even erg.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 11:06

Ach, Johan. Als er stront aan de knikker is, is er in elke partij sprake van dictatoriaal beleid. Actieve leden weten dat allemaal en politici al helemaal. Herinner je de perikelen in de PVV nog? En het gedoe rond Weekers (VVD)? 50PLUS is ook een mooi voorbeeld en zelfs bij de PvdD heeft het even gerommeld een paar jaar geleden.

Meta Foor
Meta Foor22 nov. 2014 - 11:06

ik begreep uit de VK dat samsom vloekend in de vergaderruimte stond; Spekman had er ook al een handje van om publiekelijk te vloeken. Personen die zich niet in bedwang weten te houden en fatsoensnormen betrachten, zijn het niet waard om volksvertegenwoordiger te zijn. De democratie binnen de PvdA werkt dus niet , anders waren de heren allang op t matje geroepen

2 Reacties
longlivemokum
longlivemokum22 nov. 2014 - 11:06

Beste Meta Foor, goedeavond, *gelijke monniken gelijke kappen*: een voorbeeld, de PVV die afgelopen maart na de gemeenteraadsverkiezingen in een cafe (vol met die aller trouwste PVV stemmer, nota bene!) in Den Haag *minder minder minder* liet scanderen en daarna *dan gaan wij dat regelen*: hardop heeft geroept; betracht de PVV wel uw zogenaamde *Meta Foor* fatsoennormen, als ik dat mag vragen?, Cheers en ik wens u sowieso een heel fijne avond, :)

Rootman
Rootman22 nov. 2014 - 11:06

Beetje off topic, maar wel interessant: Zijn er geen belangrijker dingen dan vloeken? Als u niet wil vloeken, respect, maar gun een ander zijn uitlaatklep. Politici moeten eerlijk zijn en hun werk doen, maar hoeven echt geen christelijke voorbeeldfunctie te hebben (scheiding van kerk en staat?). Daarnaast is GVD geen vloek, om meerdere theologische redenen: 1) ´God´ is geen aanspreektitel maar een soortnaam (god- goden godinnen). GVD is dus vooringenomen monotheistisch. Maar zelfs als we die fout negeren: 2) de bijbelse god en jezus kan wel oordelen om je te redden of niet. maar verder niks, anders is hij ook Satan. 3) GVD betekent dus: dankuwel verlosser, maar laat mij maar zitten. Dat is ook bijbels correct, aangezien de mens een vrije wil heeft. Weet iemand eigenlijk een echte vloek? Ik kan er, afgezien van wat SM banaliteiten over Maria en wat homo erotische opmerkingen over Jezus geen enkele verzinnen. En dat is toch te kinderachtig om een vloek te heten? Wat definieert een vloek in de islam? Vloeken moslims ook? en joden? Het probleempje is natuurlijk dat als je een vloek hoort, je mentaal meevloekt. Maar dat mag geen reden zijn anderen de les te lezen. Dan maar een extra gebedje doen s´avonds.

Brauswasser
Brauswasser22 nov. 2014 - 11:06

Een partij heeft een beleid gemaakt, waaraan de partijleden zich moeten conformeren. Je wordt gekozen op dat beleid. Ook als zo'n partijbeleid gaat zweven. Met een meerderheid van fractieleden kun je dat zweven aanpassen. Wil je dit niet, dan zeg je ajui paraplu en verlaat je gewoon de Kamer, met of zonder voorkeurstemmen. Als je niet op een kieslijst staat, kunnen ze niet op jou stemmen en kom je niet in de Kamer. Zo simpel is dat. Het enige alternatief moet dan zijn, dat je een nieuwe partij begint, die meedoet aan de volgende Kamerverkiezing. Krijg je dan voldoende stemmen c.q. zetel(s) dan pas heb je recht van spreken als volksvertegenwoordiger, namens je eigen kiezers en je eigen partijprogramma.

1 Reactie
OlavM
OlavM22 nov. 2014 - 11:06

@ Nick Ros: Dan veronachtzaam je het belang van voorkeurstemmen. Als zo veel mensen op je hebben gestemd, dat je eigenstandig voor één of meer zetels voor je partij hebt gezorgd, heb je een echt keizersmandaat. Veel mensen hebben dan op jou als persoon gestemd, misschien zelfs wel ondanks de fractie waarvan je deel uitmaakt! Als je dan om welke reden dan ook niet meer deel kan blijven uitmaken van je fractie, heb je m.i. het volste recht om zelf -als eigen fractie of aangesloten bij een andere fractie- verder te gaan. Nu is het nog steeds zo dat ieder die zich afscheidt (ook al heeft in werkelijkheid geen enkele kiezer speciaal op hem/haar gestemd, maar is hij/zij volksvertegenwoordiger geworden omdat hij/zij hoog genoeg op de kieslijst stond) als volksvertegenwoordigher kan aanblijven. Over dit laatste zou serieus kunnen worden gediscussieerd of dat zo moet blijven. Tenslotte willen we geen 150 eenmansfracties in de Tweede Kamer!

KnarroBult
KnarroBult22 nov. 2014 - 11:06

Kuzu en Öztürk enerzijds, de fractiesecretaris van de PvdA-fractie anderzijds. De waarheid zal ook hier ongetwijfeld in het midden liggen. Maar zelfs dat geeft nog een onplezierige kijk in de keuken van de PvdA, wat mij betreft.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas22 nov. 2014 - 11:06

“De waarheid zal ook hier ongetwijfeld in het midden liggen.” Dat vermoed ik ook, door het dossier Westermoskee hier in de Baarsjes. Daarin ging de PvdA uiterst achterbaks te werk. Als de PvdA had gezegd: “wij zijn een atheïstische partij en zullen ons verzetten tegen de bouw van welk gebedshuis dan ook in onze wijk,” was er duidelijkheid geweest, maar de PvdA wilde de trouwe PvdA stemmers uit kringen van oud-gastarbeiders niet verliezen, dus gebeurde de tegenwerking stiekem. “Die moskee gaat er niet komen,” werd met stelligheid beweerd door PvdA bestuurders, maar van het moskeebestuur hoorde ik anders. En inderdaad de moskee is nu bijna af, dankzij de heer Dursun Kılıç, een projectontwikkelaar, die, gek genoeg, tevens provinciaal statenlid is namens de PvdA in Utrecht. Heb hem wel eens geïnterviewd, maar voor het PvdA ledenblad, dus ik werd voor publicatie op het matje geroepen door de partijleiding, met een dringend verzoek tot herschrijving zonder controverse aan te kaarten. Er is een boek uit over het dossier, dat ik nog niet gelezen heb, maar waarin verschillende intriges besproken schijnen te worden. In ieder geval herinner ik me hoe een oud-bestuurder van de PvdA op een ledenvergadering opschepte dat hij er persoonlijk voor gezorgd had dat de Westermoskee een aantal functies had moeten afstoten. Het gebouw bevat nu slechts de gebedsruimte. Geen plaats meer voor een kantoor van de imam, bibliotheken, leslokalen etc. Heel raar want juist met de sociale en dienstverlenende functies van een moskee zou de PvdA blij moeten zijn. Moskeeën verrichten vaak veel sociaal werk, zonder enige subsidie. Welkom, zou je denken, in deze tijden van bezuinigingen. Voor die sociale, hulpverlenende en educatieve diensten zoekt het moskeebestuur nog steeds een onderkomen en ook daarin worden ze door de PvdA tegengewerkt. Ze hadden een ruimte gevonden, die dienst deed als gebedsruimte tijdens de bouw van de Westermoskee, maar ook daarover werd moeilijk gedaan. Op die locatie was horeca toegestaan volgens het bestemmingsplan en daarom mocht er niet gebeden worden. Onbegrijpelijk. Waarom zou je niet mogen bidden op een plaats met horecabestemming? Met vluchtroutes en brandvoorschriften was er geen probleem. Toch werd volgehouden en tot de officiële opening van de Westermoskee hebben de gelovigen nu helemaal geen gebedsruimte of ruimte voor dienstverlening meer. Redeloze pesterij. Als de PVV in het bestuur zou zitten, zou je die houding nog begrijpen, maar niet van de PvdA. Daarmee wil ik niet zeggen dat het moskeebestuur geen fouten gemaakt heeft. Best wel. Ik wil alleen maar illustreren waarom ik het eens ben met Henri Bult dat het de waarheid waarschijnlijk in het midden ligt.

RobGeurtsen
RobGeurtsen22 nov. 2014 - 11:06

Als PvdA lid laat ik mij gaarne royeren als ik ik het eens moet zijn met het integratiebeleid van deze regering en dat ik moet denken en geloven dat wat Asscher doet, goed is voor onze samenleving. Dat is het namelijk aantoonbaar niet. Rond roepen dat het code rood of oranje is met werkers uit andere Europese landen, was onwaar en stemmingsmakerij, angstaanjagerij... Vinden dat mensen die van hun een cultuur houden die niet de Nederlandse is en toch in nederland wonen of dat staatsburgerschap hebben hier eigenlijk een probleem veroorzaken of zelfs zijn, is een gotspe van ultieme hufterige domheid en a-sociaal. Er is geen bewijs voor deze beleidsrichting net als de integratie- of loyaliteitsverklaring... dat is een soort assimilatie die we als PvdA nooit hebben gewild en die iedereen die dat wil mag en moet bestrijden, het is onnodig PVV en VVD gedrag. Ook kamerleden hoeven dat niet te steunen... zolang zij vanuit het coalitiebelang zich daar maar niet voortdurend in het publieke domein tegen verzetten en wel bereid zijn mee te stemmen als dit voor het coalitiebelang essentieel is. Het is niet in het belang van PvdA-leden dat Asscher in zijn beleid ondersteund wordt, en als hij beschadigd uit deze coalitie komt vanwege zijn integratie beleid dan is daar niets mee, hij heeft gekozen dit soort beleid te formuleren en uit te voeren. In de tweede wereld oorlog heette dat FOUT! is hij de problemen in de tweede wereldoorlog en de dertiger jaren die voortvloeide uit deze houding al vergeten? is hij zijn vader vergeten. Sorry PvdA als u mij wilt royeren stuur mij dan een brief daartoe, maar er is van mij geen enkel respect en steun voor uw gedrag en keuzes op dit gebied - alhoewel ik de keuzes begrijp vanuit macho-gedrag, machtsbelang en domheid.

4 Reacties
123456zeven
123456zeven22 nov. 2014 - 11:06

Waarom zeg je niet op?

Patrick Faas
Patrick Faas22 nov. 2014 - 11:06

"Ook kamerleden hoeven dat niet te steunen..." Inderdaad: dualisme. En partijleden hoeven dat nog minder.

longlivemokum
longlivemokum22 nov. 2014 - 11:06

Beste meneer Rob Geurtsen, Is dat allemaal al bewezen, met name wat Lodewijk Asscher wel of wel niet van plan bent om uit te voeren qua zijn integratiebeleid? Hoe meer modder deze twee oud-PvdA kamerleden van Turkse komaf gaan gooien, hoe minder geloofwaardig ze zullen zijn, volgens mij tenminste. En hoe minder steun ze zullen krijgen in de nabije toekomst uit hun eigen Nederlandse Turkse gemeenschap, dat vermoed ik tenminste. De meerderheid van hen die vroeger op de PvdA stemden, zullen toch zeer waarschijnlijk nog op de PvdA blijven stemmen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen (misschien in maart 2017), neem ik aan. Hebben ze beide geen vertrouwensverklaring getekend toen ze in eerste instantie PvdA Tweede Kamerleden werden twee jaar geleden? In dat geval, moesten alle *sappige* details toch geheim blijven, tussen alle 38 oude en huidige PvdA Tweede Kamerleden, ook nu ze beide geen PvdA kamerleden meer zijn. De huidige 36 PvdA Tweede Kamerleden moeten gewoon bij hun vertrouwensverklaring blijven houden, hopelijk, en sowieso niet naar het niveau van deze twee heren gaan. Dat gezegd, blijkbaar heeft Diederik Samsom geen echte regie meer in handen en zal het ontzettend goed zijn voor de toekomst van zijn eigen partij met name de PvdA als hij toch een stap achter zal nemen, met name zijn partijleiderschap over te dragen aan PvdA kroonprins Lodewijk Asscher en tot maart 2017, PvdA fractievoorzitter zal blijven in de Tweede Kamer. Op een dag kan hij nog altijd een PvdA minister worden in een nieuwe regering waarin de PvdA deelneemt, neem ik aan, als hij dat wilt.

pietdeg2
pietdeg222 nov. 2014 - 11:06

"Als PvdA lid laat ik mij gaarne royeren" Dat zullen ze nooit doen, want iemand die ongevraagd een lawine aan lieve Job-brieven stuurde koesteren ze tot in den eeuwigheid.

OlavM
OlavM22 nov. 2014 - 11:06

Voor Oztürk en Kuzu heb ik veel respect. Als je het uitvoerige, overtuigende interview met hen vandaag in de Volkskrant leest, kan moeilijk anders worden geconcludeerd dan dat ze in het integratiedebat gedwongen werden de rechtse, z.g. stevige koers van minister Asscher te gaan volgen. Terwijl die minister een positief onderzoeksrapport met geruststellende conclusies over Turkse organisaties lang in zijn la liet liggen, dat tenslotte met een kritische brief aan de Tweede Kamer stuurde, en het dubieuze en geruchtmakende rapport van Motivaction (de grote meerderheid van Turkse jongeren zou positief zijn over de IS; niet toevallig uitgekomen precies een dag voor het Kamerdebat over integratie, terwijl het al lang gereed was) meteen omarmde. Allemaal manipulatie voor een stoerder PvdA-imago. Terecht dat Oztürk en Kuzu zich niet voor dat spel hebben laten lenen. Natuurlijk moeten we nog afwachten, wat ze van hun eigen fractie zullen gaan maken. Ze willen meer acceptatie, verdraagzaamheid, en minder verharding, verrechtsing en verruwing. Dat klinkt alvast goed.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg222 nov. 2014 - 11:06

"Als je het uitvoerige, overtuigende interview met hen vandaag in de Volkskrant leest" Wat is er overtuigend aan twee heren die zonder serieuze tegenspraak hun reet mogen redden?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 nov. 2014 - 11:06

Deze jongens spelen het slim. jaren weinig in de melk te brokkelen gehad en plotseling is het bijna ippon voor de heren. Het is erg sneaky hoe ze in dat interview uitspraken van fractieleden op tafel leggen. Dat verhaaltje over Marcouch in de auto spant de kroon. Maar het is politiek. Ze hebben weinig te verliezen en hebben het geluk dat Teeven zo'n hete arrdappel is binnen de PvdA. Zo kun je altijd aansluiten bij het ongemak over het vreemdelingenbeleid. Er is weinig van wat er wordt gezegd te controleren. Bij dat gesprek in de auto is verder niemand bij geweest en op dit moment zullen weinig kamerleden persoonlijk mogen reageren. Slim gedaan.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2014 - 11:06

In tijden van oorlog, is de waarheid het eerste die sneuveld, al of niet vergezeld van ladingen stinkende modder. Ook wordt direct gebeten in de hand die hen een half leven voedde. Weg is het fatsoen voor de partij die hen de kans gaf om hoger op de politieke ladder te komen, waar men gezien opleiding etc. nooit zover op eigen kracht had kunnen komen. Weg is het fatsoen, om de schuld bij zichzelf te zoeken, om om in stilte verder te gaan en te genieten van de zetelroof. Deze zetels die direct door de inspanning Samson zijn verkregen, dus in feite de Pvda. Hier is duidelijk sprake van nestbevuiling. Een bewuste nestbevuiling om over de rug van de Pvda een eigen Islamitische partij op te richten. Een soort diefstal die vaker zien in deze tijd, bewust om zeker te zijn van een vet salaris en wachtgeldregeling, plannen over een lange termijn. Duidelijk een diefstal die een diepte investering last zien van zeer BETROUWBARE politici. Egoïsten van de eerste orde, profiteurs, met een plaat voor de kop van ongekende politieke dikte. Erdogan kan tevreden zijn......

1 Reactie
Marsman2
Marsman222 nov. 2014 - 11:06

[zetelroof] Twee woorden: Geert Wilders Zetelrover van de VVD... of ligt dat dan weer anders, Drammer?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 nov. 2014 - 11:06

Wat is waar ? Het is waar dat Asscher een bijna PVV integratie programma heeft. Het is waar dat integratie die Asscher en wilders willen is puur assimilatie ( zich laten smeren met andere culturen en tradities of het lukt, weet alleen mijn beste lieve Andre Hazes.). Het is waar dat sociaal democratie principes van Asscher heel andere koek dan die van de Denen bijvoorbeeld. Het is waar dat ik nooit Asscher betrapt met een glimlach, altijd boos. Is hij thuis ook zo ?? Het is waar dat de klap van Fortuyn nog niet genezen is. Het is waar dat de hele PVDA de weg kwijt is, toen de heer Kok ooit de locomotief van Sociaal Democratie trein in het donker verliet en naar ABN ging even kijken!! Het is waar dat PVDA niet haar aller beste nobele sociaal democraten niet kon beschermen tegen de Telegraaf en het NOS, bijvoorbeeld mevrouw Vogelaar, Pronk en Merkel. Alle oude politici moesten weg ? alleen jongere politici die weten het beter?? Héhhhh! Het is waar dat de PVDA Rutte een prima naast buurman te hebben gevonden en wilders mag wel buurman zijn maar liefst een straatje verder! Het is waar dat de PVDA een selectieve sociaal democraten zijn, voor sommige gemeenschappen zijn ze alert en halen meteen de wet en grondwet om ze terecht te beschermen, maar als het gaat om Nederlandse moslimse gemeenschap dan moeten we het doen alleen met Pechlold en Roemer nog! Het is waar dat die twee Turks Nederlanders zat zijn van de PVDA of de PVDA is zat zijn van die twee. Verdommer !!!het is waar dat de PVDA analyseert de situatie van de twee heren á la Telegraaf. Ze zijn toch alle twee Nederlanders? Het is waar dat veel en veel Neder-Turken en Neder-Marokkanen burgers vaak hebben de PVDA aan de macht geholpen, ook bij de laatste verkiezingen. Stank voor dank jongens!

2 Reacties
123456zeven
123456zeven22 nov. 2014 - 11:06

Wel een beetje je feiten controleren. Pronk heeft nog steeds veel invloed binnen de PvdA, en Merkel is een Duitse *Christen*-Democraat. Momenteel minister-president van Duitsland. De mensen die de PvdA aan de macht hebben geholpen waren de na-oorlogse niet-Christelijke arbeiders en wat intellectuelen, en dat gebeurde al vlak na de oorlog. Op het toppunt van de macht, de Paarse regeringen-Kok, begonnen die te vertrekken.

Brauswasser
Brauswasser22 nov. 2014 - 11:06

Mostafa. Die twee gaan echt geen potten breken en een Moslim-partij ook niet, want dan was die er al lang geweest. Mocht er nu wel een Moslim-partij komen, dan zal ook die struikelen door interne Moslim-stromingen, net als die scholengemeenschappen.

neutralist
neutralist22 nov. 2014 - 11:06

Einde PvdA. Een goede zaak.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum22 nov. 2014 - 11:06

Hallo Pepijn, Einde PvdA? Hoezo?? Sorry hoor maar ik zie nog helemaal geen einde in zicht hoor. Tot en met de volgende Tweede Kamerverkiezingen, heeft de PvdA sowieso nog altijd 36 zetels in het Parlement.

Klapschaats2
Klapschaats222 nov. 2014 - 11:06

Hoezeer ik het politiek met beide heren oneens ben, ik sta achter hen dat zij zonder last of ruggespraak moeten kunnen opereren. Onderzoek zal uitwijzen of dit voor beide heren ook breder geldt, bijvoorbeeld mbt eventuele relaties met politieke Turkse organisaties.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 nov. 2014 - 11:06

''bijvoorbeeld mbt eventuele relaties met politieke Turkse organisaties''. Doe meteen ook een onderzoek naar relaties van sommige PVDA-ers en Israëlische organisaties.

JanfransZuidema
JanfransZuidema22 nov. 2014 - 11:06

Even een linkje leggen met een een andere topic op Joop. Volgens mij staat de folosofie van Asscher op één lijn met die van Schama: "Een assimilatie van de filosofie dat we met een gemêleerd genootschap van identiteiten datgene doen wat het beste is voor het gemêleerd genootschap van identiteiten dat Nederland, de EU of de wereld heet." De beheersing van Nederland, de EU of de wereld door één specifieke identiteit of één specifieke uitleg van existentiële verschijnselen is daarom hetgeen waartegen we allemaal moeten vechten.

2 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 nov. 2014 - 11:06

Is Schama ook een Blue labour aanhanger? Asscher wel.

Patrick Faas
Patrick Faas22 nov. 2014 - 11:06

Geslachtelijke voortplanting dient de genetische diversiteit en dat bleek functioneel, want zonder diversiteit geen evolutie. Zonder diversiteit waren we allemaal nog steeds dezelfde eencellige. Dus “vive la différence” en leve de daaruit volgende diversiteit.

insignia
insignia22 nov. 2014 - 11:06

@Ginger - "...dat de PvdA haar rug recht houdt..." dat schoot mij nu even verkeerd want heeft niet diezelfde PvdA met behulp van de stemmen van deze 2 kamerleden allerlei maatregelen doorgedrukt? Dus de partijleiding heeft zeer veel boter op z'n hoofd. Uiteraard weet ik niet wat zich in fractievergadering heeft afgespeeld, zonder dat eea door allerlei lieden aangepast is voor de publiciteit. Zonder verder stelling te nemen, het stinkt.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed22 nov. 2014 - 11:06

De recht rug houden waar deze heren moeilijk begonnen te doen nadat er een advies was van het notabele SCP op basis van een door hen uitgevoerd onderzoek naar in Nederland actieve Turkse en Turks-Nederlandse organisaties als Milli Görüs, Dyanet, e.a. deze nader tegen het licht te blijven houden en eisen van transparantie te stellen en de PvdA dit advies als regeringspartner natuurlijk serieus wenste te nemen. De rug recht houden inzake in Nederland algemeen (!) aanvaardde normen en waarden aangaande de gelijkheid van mannen, vrouwen, en homoseksuelen. Aangezien het "rug recht houden" duidelijk bij de PvdA en deze zaak in deze context staat, en ik dat ook duidelijk zo opschreef, daar waar het jou in het verkeerde keelgat schoot, ben ik benieuwd op grond waarvan?

JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 nov. 2014 - 11:06

Roemer zei in de Rode Hoed: 'Een zetel staat voor 65 duizend stemmen en die hebben ze geen van beiden zelf gehaald, maar dankzij de partij. Als je als Kamerlid dan opstapt, moet je de zetel teruggeven.' Dit wist ik niet.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg222 nov. 2014 - 11:06

"Roemer zei in de Rode Hoed" Dat het fantastisch met de SP gaat en dat die partij niet aan discussies over het leiderschap deed. Nou, dat wisten we al.