Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ex-dictator en babyontvoerder Videla overleden

  •  
17-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
videla_300.jpg
Slachtoffer: 'Jammer dat hij geheimen mee het graf in neemt' ... Generaal maakte Willem-Alexander 'beetje dom'
De gevreesde Argentijnse dictator generaal Jorge Videla is in een cel in Buenos Aires overleden. Hij werd in december 2010 veroordeeld tot levenslang wegens de misdaden die zijn regime beging, zoals de moord op duizenden politieke tegenstanders en het ontvoeren van hun kinderen.
Videla regeerde Argentinië met harde hand in de jaren 70 en 80. Hij was verantwoordelijk voor talloze verdwijningen en moorden. Tegenstanders liet hij met ‘dodenvluchten’ boven zee uit vliegtuigen gooien. In 1976 kwam Videla aan de macht door een militaire staatsgreep waarbij Isabel Perón werd afgezet.
Aanvankelijk leek het of Videla en zijn kornuiten zouden ontsnappen aan hun straf omdat er na het ineenstorten van het militaire regime een amnestiewet werd afgekondigd. Onder de in 2003 gekozen president Néstor Kirchner werd die wet buiten werking gesteld en kon Videla alsnog veroordeeld worden.
In de Buenos Aires Herald verklaart gemeenteraadslid Juan Cabandié, zelf als baby ontvoert en opgevoed bij aanhangers van Videla, dat het jammer is dat de generaal belangrijke geheimen het graf in neemt. “Mijn enige vreugde is dat hij de laatste twee jaren van zijn leven heeft gesleten in de cel.”
In Nederland werd eind jaren zeventig actie gevoerd tegen het regime van Videla door onder meer Freek de Jonge. De conferencier wilde een boycot van het WK voetbal in 1978 omdat Videla dat als propagandamiddel gebruikte. Onlangs nog werd het politieke belang van het kampioenschap, dat Nederland in de finale van Argentinië verloor, bevestigd.
De beroemde uitspraak van koningin Maxima dat koning Willem-Alexander een ‘beetje dom’ was geweest, werd ook door de generaal veroorzaakt. De toen nog kroonprins had om zijn schoonvader Zorreguieta, bewindsman in de regering van Videla, te verdedigen tegenover journalisten geciteerd uit een ingezonden brief. Die brief bleek geschreven door Jorge Videla.
Premier Rutte stelde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie: “Over de doden niets dan goeds, en verder is er over deze man niet heel veel goeds te zeggen” 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

ElChe
ElChe17 mei 2013 - 14:49

opruimen dat grof vuil

DBC123
DBC12317 mei 2013 - 14:49

In Media wordt Videla nu neergezet als architect v/d "vuile oorlog". Hallo? Ooit van de CIA gehoord? Henry Kissinger? Bush Sr? In democratische tijd ging Videla in San Luis ter communie in 'n kerk die geen toegang verleende aan vrouwen met korte mouwen of mini-rok. n 1998 verslikte de vrome Videla, moordenaar van duizenden, zich in een hostie; kwam in de bajes maar werd Niet berecht voor Genocide. Videla moest zich verantwoorden voor de roof van kinderen van vermoorde moeders die in concentratiekampen geboren waren; verdeeld als buit onder de militairen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mei 2013 - 14:49

Wat akelig nou voor papa Zorreguietea.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger17 mei 2013 - 14:49

Hoezo? Weer een bewijs minder dat hij ook betrokken was...no hemos gewust

bruces
bruces17 mei 2013 - 14:49

Die hadden wij normaal nooit gekend. Is daarnaast nooit veroordeeld. Het zijn tot nu toe alleen nog maar aannames.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mei 2013 - 14:49

Tot zijn laatste snik vond hij zijn strijd tegen het communisme terecht. Of erger nog, het speet hem dat hij zijn klus nooit heeft kunnen afmaken. http://www.youtube.com/watch?v=ZquNvfNHFr8

1 Reactie
lancelot2
lancelot217 mei 2013 - 14:49

Ja wat dat betreft, het hadden er nog véél méér kunnen zijn. Wanneer is de begravenis?

amerika2
amerika217 mei 2013 - 14:49

En laten we vooral niet vergeten dat Nederland in 1978 maar al te graag de wereldbeker uit handen van deze moordenaar had ontvangen als Rensenbrink niet de paal had geraakt. Nederlandse opwinding over de Argentijnse dictatuur zou beter een toontje lager kunnen zijn gezien onze eigen hypocresie.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn17 mei 2013 - 14:49

Neerlands Hoop met hun protest "Bloed aan de paal" probeerde nog iets, maar als het om sport en voetbal in het bijzonder gaat, is het onbegonnen werk. https://www.youtube.com/watch?v=PeXyYZ0RKXg

[verwijderd]
[verwijderd]17 mei 2013 - 14:49

Thatcher, Pinochet, Videla. Langzaam wordt de wereld iets mooier.

1 Reactie
ElChe
ElChe17 mei 2013 - 14:49

Wat dat betreft is de dood het enige eerlijke op deze wereld, alhoewel ik vind dat sommige een te mooi leven hebben gehad voor hun misdadige, egoïstische en egocentrische activiteiten.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mei 2013 - 14:49

Maxima was niet alleen een beetje dom, maar heel erg dom, toen ze beweerde dat haar vader niets wist van de gruwelijkheden en alleen maar een goede landbouwminister was in het kabinet van Videla.

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman17 mei 2013 - 14:49

Tja Niek, jij hebt zeker de wijsheid in pacht. Je weet precies wat er gebeurd is. Je weet natuurlijk ook hoeveel macht een staatsecretaris in die tijd onder het regime had. Het is wel zo groots om van een zijlijn af te spreken die zo ver is dat het niet eens meer in bereik is. Dapper hoor, driewerf hoera.....