Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Even tot Hier over het stikstofprobleem: ‘Wetenschap vind ik maar zo-zo’

  •  
19-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9267 keer bekeken
  •  

Even tot Hier komt nog even terug op de stikstofmotie die vorige week op het VVD-congres een nipte meerderheid haalde. “Ze kunnen ons nog meer vertellen, maar wij geven niks om modellen”, zingt het Even tot Hier-duo namens de indieners van de motie. “We zijn niet dom, berekeningen die zijn stom!”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

weereenmening
weereenmening20 jun. 2022 - 11:28

Ik krijg de indruk dat iedereen inmiddels stikstof expert is geworden. Wetenschap is niet iets voor leken. Als leken elkaar gaan beschuldigen van gebrek aan kennis krijg je een dogmatische discussie. En het laatste waar wetenschap wat aan heeft zijn dogma's.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 jun. 2022 - 13:28

weereenmenijng Als het goed is, dan dan doet de wetenschap onderzoek. In dat onderzoek stelt de wetenschap feitelijk iets vast en vervolgens verbindt zij daar conclusies aan. Wat u gebrek aan kennis noemt, dat is meestal niet meer, dan dat de feiten die het onderzoek opleveren ter discussie komen te staan. Kijk, wanneer ik toekomstige magistraten ga vragen wat ze stemmen, dan levert dat vaststaande feiten op. De kunst is nu om die vaststaande feiten in de juiste context te plaatsen. Ondanks dat de feiten zullen kloppen is de conclusie, dat dit onderzoek iets zegt over hoe magistraten nu hun werk doen en hoe die van de toekomst hun werk gaan doen, feitelijke onzin.

Loods
Loods20 jun. 2022 - 7:48

Heb me weer kostelijk vermaakt met even tot hier. Vooral de grap over het selectief quoten uit rapporten van wat je uit komt. Heel subtiel dat de heren het dan hebben over de boeren die 68% stikstof uitstoot veroorzaken, terwijl (afhankelijk van de bron) ergens tussen de 44% en 46% ligt. Sublieme grap om dan zelf ook te doen!

2 Reacties
Zandb
Zandb20 jun. 2022 - 13:29

Loods Inderdaad: "Afhankelijk van de bron". Als ik me goed herinner vermeldde Even tot Hier, de bron. Maar welke bron hanteert u dan?

Loods
Loods21 jun. 2022 - 7:34

@Zanb: Een heel aantal bronnen: Milieudefensie: 45% afkomstig van boeren Milieucentraal: 46% (https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/milieuproblemen/stikstof-in-de-lucht-en-bodem/) SP: 45% (https://amstelveen.sp.nl/nieuws/2019/10/stikstof-avond-in-de-meent) Trouw: 46% (https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/uitstoot-stikstof-door-luchtvaart-is-relatief-gering~b9017254/) Sterker: nergens kan ik de door Even tot Hier gebruikte 68% vinden, behalve in een rapport van het CBS waar in staat dat 68% van de stikstof wordt uitgestoten door lanbouw en verkeer. Vandaar dat de grap ook zo mooi is: een typisch voorbeeld van alleen maar quoten wat in je straatje pas.

Mokker
Mokker20 jun. 2022 - 7:45

Stikstof is meer een politieke discussie dan een natuurwetenschappelijke. Elke kant sleept er de argumenten bij die ze goed uitkomen, maar uiteindelijk is het vooral een 'probleem' omdat er natuurgebieden zijn aangewezen op arbitraire gronden. Arme zandgronden worden binnen 20 jaar loofbos als je de natuur zijn gang laat gaan, ook zonder extra stikstofuitstoot. Hoe natuurlijk is het dan eigenlijk om die met veel ingrijpen van de mens in stand te willen houden?

2 Reacties
r v b
r v b20 jun. 2022 - 9:11

Uiteindelijk is het vooral een probleem omdat de agrarische industrie veel te veel stikstof uitstoot, en bijna 70% van het landoppervlak van Nederland in beslag neemt (ter vergelijking: nog geen 10% van Nederland is bebouwd, en dat zijn niet alleen woningen, maar ook bedrijfsgebouwen). Nederland is te vol met agrarische industrie.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jun. 2022 - 13:06

@rvb, "Nederland is te vol met agrarische industrie." Wat mensen zich niet realiseren is dat we zelfs met 18 miljoen vegetarische! inwoners niet voldoende landbouwgrond zouden hebben om iedereen te voeden. Elke hectare landbouwgrond die we gebruiken voor iets anders, en elke nieuwe inwoner maken ons meer afhankelijk van voedsel import.

Karingin
Karingin19 jun. 2022 - 23:47

De laatste alweer, de komkommertijd breekt aan...niet dat er geen nieuws zal zijn, maar niemand die de absurditeit even breed uitmeet voor de broodnodige verluchting... Het wordt een hete, zware zomer denk ik. Hopelijk heeft Christiaan nog een paar lolbroeken in de kast

Greendutch
Greendutch19 jun. 2022 - 21:38

👏👏👏👏👏👏👏👏👏 🤣🤣🤣🤣🤣

Phantom3
Phantom319 jun. 2022 - 17:03

Dit is echt vele malen beter dan dat Plakshot.