Even tot Hier komt nog even terug op de stikstofmotie die vorige week op het VVD-congres een nipte meerderheid haalde. “Ze kunnen ons nog meer vertellen, maar wij geven niks om modellen”, zingt het Even tot Hier-duo namens de indieners van de motie. “We zijn niet dom, berekeningen die zijn stom!”
Ik krijg de indruk dat iedereen inmiddels stikstof expert is geworden. Wetenschap is niet iets voor leken. Als leken elkaar gaan beschuldigen van gebrek aan kennis krijg je een dogmatische discussie. En het laatste waar wetenschap wat aan heeft zijn dogma's.
weereenmenijng Als het goed is, dan dan doet de wetenschap onderzoek. In dat onderzoek stelt de wetenschap feitelijk iets vast en vervolgens verbindt zij daar conclusies aan. Wat u gebrek aan kennis noemt, dat is meestal niet meer, dan dat de feiten die het onderzoek opleveren ter discussie komen te staan. Kijk, wanneer ik toekomstige magistraten ga vragen wat ze stemmen, dan levert dat vaststaande feiten op. De kunst is nu om die vaststaande feiten in de juiste context te plaatsen. Ondanks dat de feiten zullen kloppen is de conclusie, dat dit onderzoek iets zegt over hoe magistraten nu hun werk doen en hoe die van de toekomst hun werk gaan doen, feitelijke onzin.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Loods Inderdaad: "Afhankelijk van de bron". Als ik me goed herinner vermeldde Even tot Hier, de bron. Maar welke bron hanteert u dan?
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Stikstof is meer een politieke discussie dan een natuurwetenschappelijke. Elke kant sleept er de argumenten bij die ze goed uitkomen, maar uiteindelijk is het vooral een 'probleem' omdat er natuurgebieden zijn aangewezen op arbitraire gronden. Arme zandgronden worden binnen 20 jaar loofbos als je de natuur zijn gang laat gaan, ook zonder extra stikstofuitstoot. Hoe natuurlijk is het dan eigenlijk om die met veel ingrijpen van de mens in stand te willen houden?
Uiteindelijk is het vooral een probleem omdat de agrarische industrie veel te veel stikstof uitstoot, en bijna 70% van het landoppervlak van Nederland in beslag neemt (ter vergelijking: nog geen 10% van Nederland is bebouwd, en dat zijn niet alleen woningen, maar ook bedrijfsgebouwen). Nederland is te vol met agrarische industrie.
@rvb, "Nederland is te vol met agrarische industrie." Wat mensen zich niet realiseren is dat we zelfs met 18 miljoen vegetarische! inwoners niet voldoende landbouwgrond zouden hebben om iedereen te voeden. Elke hectare landbouwgrond die we gebruiken voor iets anders, en elke nieuwe inwoner maken ons meer afhankelijk van voedsel import.
Nederland telt meer dan 16 miljoen * vee (Varkens, runderen, schapen en geiten. 99 miljoen kippen niet meegerekend). Als er voldoende voedsel is voor deze vegetariërs en Nederlanders zouden geen vlees meer eten. Dan kan de grond die gebruikt wordt voor productie van veevoer toch ingezet worden voor productie van groente. Of dit voedsel nu in het buitenland of in Nederland geproduceerd wordt, lijkt m.i geen verschil. De in- en export van landbouwproducten ontloopt elkaar trouwens amper. Import 72 miljard, export 75 miljard **. * Bron: https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoeveel-landbouwdieren-telt-ons-land/#:~:text=In%202021%20telde%20Nederland%2017,naar%20ruim%201%20miljoen%20dieren. ** bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/21/nederlandse-landbouwexport-in-2021-1047-miljard-euro#:~:text=De%20productgroepen%20met%20de%20hoogste,weer%20in%20het%20buitenland%20terecht.
De laatste alweer, de komkommertijd breekt aan...niet dat er geen nieuws zal zijn, maar niemand die de absurditeit even breed uitmeet voor de broodnodige verluchting... Het wordt een hete, zware zomer denk ik. Hopelijk heeft Christiaan nog een paar lolbroeken in de kast