Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Evangelische kerken vormen besmetttingshaarden voor complotverzinsels over corona

  •  
16-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3836 keer bekeken
  •  
50601792758_651a69b70e_k

© cc-foto: Lawrence OP https://flic.kr/p/2k6vq3J

Evangelische kerken, onder meer bekend onder de naam Pinkstergemeente, verspreiden tijdens gebedsdiensten steeds vaker verhalen waarin de pandemie als een complot wordt gezien. De QR-code en het vaccin worden daarbij bestempeld tot producten van de anti-christ, ofwel Satan. De pandemie wordt daarbij ook nog eens gekoppeld aan eindetijdsvoorspellingen die onder een deel van de christenen erg populair zijn. Tegelijkertijd bagatelliseren de complotchristenen de ernst van de ziekte.
Het AD deed onderzoek naar de preken die in evangelische kerken gehouden worden en zocht contact met de predikers. Neem dominee Rennie Schoorstra die zijn religieuze gif verspreidt in Baptistenkerk De Rank in Alkmaar in een preek die meer dan een uur duurt en door hem wordt gebracht als de ‘onderdrukte waarheid’.
"De waarheid die de dominee aan zijn volgelingen presenteert komt grotendeels overeen met beproefde complotideeën. Corona is een ‘zogenaamde pandemie’. Vaccineren misdadig. Autoriteiten, media en wetenschappers spelen onder één hoedje om dat te verdoezelen. De QR-codes in de coronapaspoorten zijn een voorbode voor chips die in ons lichaam worden ingebracht. En het is allemaal onderdeel van een groter plan van schatrijke en machtige mannen als Bill Gates en George Soros, leidend naar een nieuwe wereldorde, The Great Reset. Een belangrijke aanvulling op de onbewezen theorieën die sinds het begin van de coronacrisis gretig op sociale media worden rondgepompt: Schoorstra legt ook de koppeling met de bijbel. Hij verwijst naar hoofdstuk 13 van het bijbelboek Openbaringen, waarin het gaat over de eindtijd, die wordt aangekondigd door het ‘teken van het beest’ ofwel de antichrist. De antichrist zal voor de terugkomst van Jezus op aarde een werelddictatuur vestigen, geloven veel christenen, en zij zullen daarbij uitgesloten worden."
Alkmaar is niet de enige plek waar de doempredikers toeslaan. Er ontstaan zelfs compleet nieuwe kerken rond het fenomeen. Zo is er de Wakkere Kerk die zich tegen de overheidsmaatregelen keert en op meer dan 20 plaatsen actief is. En er is het Christenen Collectief dat op de website in een beginselverklaring stelt:
"De deelnemers aan Christenen Collectief herkennen dat achter de wereldwijd door overheden opgelegde Covid-19-maatregelen een centrale aansturing zit. Dat die overeenstemmen met aankondigingen gedurende meerdere jaren vanuit globalistische organisaties en hun leiders. We zien hierin contouren van profetieën uit de Bijbel, speciaal het boek Openbaring."
Volgens het AD zijn er in Nederland bij elkaar zo’n half miljoen volgelingen van het veelal op Amerikaanse leest geschoeide evangelische christendom. Ze handelen vaker in apocalyptische verhalen maar de ontwikkeling rond corona is nieuw want deze christenen keerden zich niet eerder tegen vaccinaties, zoals bijvoorbeeld de gelovigen uit de bible belt wel standaard doen.
Theologen zien vooral de koppeling tussen de complotverhalen over corona en de eindtijdprofetieën als problematisch. Die profetieën beweren dat Jezus Christus terugkeert op Aarde als het einde der tijden aanbreekt. Een deel van de christenen kijkt erg uit naar dat beloofde spektakel. De aantrekkingskracht van de bewuste kerken is deels gebaseerd op hun sensationele beweringen over die fantasievolle verwachting. Overigens wordt dat einde der tijden heel vaak gepredikt, soms met precieze datum. Als die niet blijkt te kloppen, zoals tot nu toe steeds het geval was, wordt een nieuwe datum geprikt.
Het AD spreekt met doemprediker Rennie Schoorstra die als een bedreven complotfantast allerlei gebeurtenissen aaneen weeft: “Kijk eens wat er allemaal gebeurt. Je hebt de techbedrijven die ons in onze macht krijgen, Europa dat steeds meer een eenheid wordt, die hele klimaatideologie. En dan kwam ook corona nog eens uit de lucht vallen. Toen vielen bij ons de puzzelstukjes op zijn plaats. Alles wordt klaargemaakt voor totale controle. Big brother is watching you.” Met big brother doelt hij in dit geval vermoedelijk niet op Jezus.
Een andere complotdominee die de krant opspoort en die onder meer in Alblasserdam zijn verzinsels rondstrooit onder gelovigen beweert zaken als: “Dit is een plan uit de hel”. En: “Je mag het niet zeggen, maar dit is erger dan de Tweede Wereldoorlog, erger dan de Holocaust.” Tegengas krijgen de dominees niet of amper. Door het zwijgen ruiken de wappie-christenen nog meer hun kans.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, zelf christendemocraat, heeft zich in een interview met de christelijke zender Family7 wel uitgesproken tegen de complotdominees. “Associaties van coronamaatregelen met de eindtijd en het bijbelboek Openbaring zijn voor mij onnavolgbaar. Maar met alle respect: wat is dan het teken van het beest? Waar we mee bezig zijn is de volksgezondheid beschermen, en dan is dit toch een heel rare manier om over de Bijbel te spreken?”
Op Facebook leiden de woorden van De Jonge meteen weer tot reacties van wappie-christenen. Kortom, de verlossing lijkt nog niet in zicht.
eindtijd
cc-foto: Lawrence OP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Nelisje
Nelisje17 okt. 2021 - 6:14

Hoe langer men wacht met de boel open te gooien, des te meer van dit soort achterlijke verhalen zullen de wereld in komen. IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19 138 1 meer dan de vorige waarde Dit getal laat zien hoeveel IC-bedden bezet worden door patiënten met COVID-19. Dit is 18,4% van alle bezette IC-bedden. Dit zegt niet iets over de maximale IC-capaciteit. Waarde van zaterdag 16 oktober · Bron: LCPS deze ter vergelijk Hoeveel mensen overlijden aan een hartstilstand per dag? Elke dag sterven er 35 mensen aan een hartstilstand. Dit blijkt uit gegevens van de Hartstichting. In totaal eisen hart- en vaatziekten dagelijks 108 levens. Dus de kans dat je morgen dood gaat of getroffen wordt door een hartstilstand is nu aanzienlijk groter dan dat je met corona op de IC komt. En voor ( corona) , en natuurlijk de angst, heel veel angst dat het meer wordt, werken we in de hele maatschappij met QR codes, blijven mensen thuis omdat ze bang zijn. Gaat de horeca om 12 uur dicht, meoten we testen testen en testen. Dan is het toch niet raar dat mensen er wat achter gaan zoeken.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:46

Nelisje Het kenmerk van mensen die zich onverantwoord gedragen is dat ze menen dat anderen verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken.

DaanOuwens
DaanOuwens17 okt. 2021 - 8:16

@ Nelisje Jij schrijft: Dit getal laat zien hoeveel IC-bedden bezet worden door patiënten met COVID-19. Dit is 18,4% van alle bezette IC-bedden. Dit soort domheid is goed vergelijkbaar met de uitspraken van de predikers. Als er nu 138 IC bedden bezet zijn zegt dat niets over de het aantal IC bedden dat tekort is over 4 weken. Dan zal je toch moeten kijken naar het aantal besmettingen dat nu toeneemt. Het zou verklaarbaar zijn dat je dit soort dingen vanuit onwetendheid anderhalf jaar geleden zou opschrijven. Maar nu kan dat niet meer. Nu is het domheid en onwil. Dat nog koppelen aan het verder opengooien van de samenleving tegen de adviezen van het OMT in laat zien dat mensenlevens voor jou weinig betekenis hebben. Nu sterven 2 a 3 mensen aan corona per dag. Wanneer heb jij daar een probleem mee? Bij 100 per dag? Of 1000? Meer dan 2000 IC bedden gaan er nooit komen. Ik neem dus maar aan dat jij met dit tekstje aangeeft dat jij eventueel jouw IC bed afstaat aan iemand die wel goed heeft nagedacht over het probleem.

Nelisje
Nelisje17 okt. 2021 - 10:04

Daan, jij hebt wat met anderen dom te noemen omdat jij het er niet mee eens bent. Daarmee heeft het geen nut jou antwoord te geven, jij hebt schijnbaar toch gelijk. Maar de toekomst zal het leren. Zandb, je kan het ook zo zeggen, De kenmerken van angstigen is dat ze anderen verplichtingen opleggen omdat ze het niet eens zijn met de keuzes die deze maken. Daar is het in het verleden, in helaas ook in het heden, vaker fout mee gegaan. Maar ik snap jou redenatie ook. Blijft lastig. Nogmaals, ik ben wel gevaccineerd, ben zeker geen anti vaxxer, maar probeer wel een redelijk evenwicht te vinden in de vrije keus die mensen moeten mogen hebben.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 13:31

Nelisje Met uw opmerking verandert de stelling dat mensen die zich onverantwoord gedragen menen dat anderen verantwoordelijk zijn voor die keuze die zij maken niet. Wanneer het dus zo is, dat niet-gevaccineerden op dezelfde manier bejegend worden, als de wijze waarop we het hier hebben, is het van hetzelfde laken een pak. Ik vind dat ik een bewuste keuze heb gemaakt en dat ik de gevolgen die die keuze met zich mee brengt accepteer. Ik zou er niet over prakkiseren andere mensen de schuld te geven van mijn keuze om mensen die er anders over denken met geweld te bestrijden. Ik lees tussen de regels dat u dat ook vindt.

Break on through
Break on through17 okt. 2021 - 3:45

Bill Gates en George Soros zijn al decennia onderwerp van belang voor New World Order fantasten. Einddoel zou ook zijn om een totale, gechipte, wereld populatie na te streven van 1 tot 1,5 miljrard. Rest is te veel en zou moeten Endlösud worden door een nazistisch wereld regime. Saillant detail: dit soort fantasieën worden al jaren verspreid door Alex Jones met z'n Infowars terwijl Jones tegelijk een groot fan is van de fascist Donald Trump. Vergelijking Holocaust en WOII is gewoon walgelijk. Kijk eerder naar de Spaanse griep.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2021 - 22:26

Enge mensen!

3 Reacties
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:48

Minoes Ach. Ik kan u ook heel eng vinden. En zeg nou eens eerlijk; daar ligt u in ieder geval toch niet wakker van.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2021 - 10:36

Zandb Dat weet jij toch niet? Ligt er meestal aan wie het zegt. Jij vindt vast dat ik dit moet onderbouwen.

Zandb
Zandb18 okt. 2021 - 14:59

Minoes Als u eerlijk bent, ligt u er dan van wakker van dat ik u eng zou vinden? Dat is wat ik vroeg. In de hoop dat u zou gaan nadenken over of uw reactie. Maar dat is aan u natuurlijk. Uit mijn reactie kunt u duidelijk opmaken, dat ik denk dat u er niet wakker van ligt maar dat ik dat niet weet. Ook al zou u dus uw tweede reactie onderbouwen, dan nog zorgt dat er niet voor dat die relevant is.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2021 - 20:52

Wappies zijn middels hun keus voor complotbelijdingsgoed reeds welkom voedsel voor populariserende extreeemrechtse elementen. En hebben derhalve hun recht op sociaal mededogen aan de kapstok gehangen. Ik vind het zielig voor hun nakroost.

Sachs
Sachs16 okt. 2021 - 20:43

[Volgens het AD zijn er in Nederland bij elkaar zo’n half miljoen volgelingen van het veelal op Amerikaanse leest geschoeide evangelische christendom.] Over epidemieën gesproken ... Zijn dit diezelfde gasten die in 2003 de Irak-oorlog zijn begonnen ('evangelicals')?

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.217 okt. 2021 - 8:04

En van die half miljoen zijn er misschien 1500 die in complottheorieën geloven.

Sachs
Sachs17 okt. 2021 - 13:40

@ Marcus A Dat is goed nieuws. Hopelijk laten die andere 498.500 stevig van zich horen (nadat ze zich hebben laten vaccineren). Tot dusver blijkt daar weinig van.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2021 - 20:42

Het domgristelijk belijdingsgoed is omgekeerd evenredig aan het wakkere bewustzijn van de atheïsten en de agnosten.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:50

Hannes Zou dat eens zo zijn, dan zouden we een heel wat betere wereld hebben. Helaas, zoals u hierboven al bewijst: U bijvooprbeeld toont zich geen haar beter.

Marcus A.2
Marcus A.217 okt. 2021 - 8:06

Begrijp ik goed dat jij hier wat veren in je eigen reet probeert te forceren, met je wakkere bewustzijn? Dat kun je ook doen zonder anderen te beledigen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 okt. 2021 - 9:18

Zandb,je bijdragen zo te lezen, heb je niks beters te doen dan de hele dag integere reageerders te becommentariseren, te corrigeren en af te serveren? Heb je ooit zelf wel eens opinie op een artikel geplaatst?

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 11:34

Hannes Ik reageer inhoudelijk en integer op wat u beweert. Waarom lukt u dat nou toch niet? Als dit, uw reactie hierboven, "Wappies zijn middels hun keus voor complotbelijdingsgoed reeds welkom voedsel voor populariserende extreeemrechtse elementen. En hebben derhalve hun recht op sociaal mededogen aan de kapstok gehangen. Ik vind het zielig voor hun nakroost." - dan het bewijs moet zijn van de wakkerheid van atheïsten en gelovigen, geef mijn portie dan maar aan Fikkie. Iemand vindt dat bepaalde mensen geen rechten hebben, is allesbehalve beter dan het "domgristelijk belijdingsgoed".

Zwerfstein
Zwerfstein16 okt. 2021 - 17:58

Sjonge, Jezus als big brother, die komt bij mij met stip op 1 binnen in mijn Top 1000 'Domste Vergelijkingen Ooit'.

ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 17:43

Die zijn gek. Maar die anderen zijn wel normaal?

Thuru
Thuru16 okt. 2021 - 17:14

Dit verschilt per evangelische kerk. De kerk in mijn woonplaats staat neutraal over vaccinatie. En dat is prima.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:52

Thuru Neutraal, tegen, voor..... Men gelooft er stevig op los. Met onderbouwingen die te vaak een beroep doen op: "Geloof niet hem/hen, geloof mij/ons."

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg16 okt. 2021 - 17:04

Niks nieuws onder de zon. Dit soort kerken hebben sektarische trekken. De buitenwacht als boosaardig afschilderen dient dan twee doelen: isolatie (afscherming van de buitenwereld) en versterking van het groepsgevoel (want: de uitverkorenen in De Waarheid). Alles om de schaapjes maar binnen de kudde te houden.

Backtobasics
Backtobasics16 okt. 2021 - 16:47

Bange mensen geloven in rare dingen.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2021 - 16:43

Wat fijn dat we niet allemaal over alles hetzelfde hoeven te denken zeg!

west012
west01216 okt. 2021 - 16:10

Wappies in het kwadraat.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:10

west Probleem opgelost. Alsof je naar de dokter gaat omdat je jeuk hebt en binnen de kortste keren weer buiten staat in de wetenschap dat het eczeem is.

Simon de Waal
Simon de Waal16 okt. 2021 - 16:09

Dat is op zich niet zo raar, dat is een beetje het concept van religie. Geloven in verzinsels.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:14

Simon Helemaal terecht maar u moest eens weten waar een ongelovige allemaal wel niet in gelooft. Geloven is een onontkoombare eigenschap van mensen. Waarom zou er in een tv niet iets ingebouwd kunnen zitten, dat ons waarneemt, zonder dat we daar erg in hebben? Nou kan een mens twee dingen geloven: Dat het wel niet zo zal zijn of dat het wel zo is. Natuurlijk kun je ook onderzoeken, alleen hoe doe je dat? Of je kunt luisteren naar andere mensen die 'onderzocht' hebben mar hoe beoordeel je dan weer of die dat goed deden? Moet ik nog meer duidelijk maken of hebt u nu al enig idee waar ik naar toe wil?