Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Euthanasie voortaan niet alleen voor terminale patiënten

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dementie300.jpg
Artsenfederatie: Ook angst voor dementie is gegronde reden
Artsenfederatie KNMG heeft een nieuw standpunt opgesteld: Voortaan moeten álle euthanasieverzoeken – serieus – behandeld worden. Niet alleen patiënten met een ernstige ziekte kunnen in aanmerking komen, maar ook patiënten met psychische klachten: als het verzoek maar goed behandeld wordt.
Verzoeken van patiënten die van mening zijn dat hun leven voltooid is, of zij die bang zijn voor de gevolgen van dementie moeten ook in aanmerking komen voor euthanasie. Mits het lijden dat ze ondergaan ondraaglijk is. Als een arts niet wil ingaan op het verzoek, dient de patiënt doorverwezen te worden.
De voorwaarde om een verzoek tot euthanasie in te willigen is dat er sprake  moet zijn van een medische grondslag die ondraaglijk en uitzichtloos lijden veroorzaakt. Volgens KNMG hoeft er dus geen sprake te zijn van een ernstige ongeneeslijke of terminale aandoening.
cc-foto: Borya
Joop is niet uitzichtloos: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Bedumerweg
Bedumerweg4 feb. 2020 - 12:26

Voltooid leven? Wat is voltooid leven? :voor mij is teminste deze reden er 1, wanneer je een werkelijk uitzichtloos leven lijdt,dus 1 zonder enig perspectief .,daar zullen velen het niet mee eens zijn, je moet blij zijn dat je leeft?ik kan lopen ,zien ,horen ben niet ziek ,dus ik ben bevooroordeeld tenopzichte van deze mensen die dat niet kunnen ?er is geen onderscheid tussen valide en invalide alleen qua beperking ,maar dat zou dus ook een reden kunnen zijn ,kijk de mesen die de hele dagen op een roze wolk zitten enaf en toe een donkere wolk tegenkomen? Soms zit het mee soms zit het tegen ,ik per persoonlijk leef al bijna 30 jaar op een donderwolk ,en ben wakker geschut ?het wordt nooit anders wie wil dat nu?

Bernie2
Bernie27 sep. 2011 - 6:35

Uitstekende vooruitgang, niet alleen voor mensen die om welke reden ook om euthanasie vragen, maar ook voor betrokken (huis)artsen. In het tv-item gisteravond verwoordde de geïnterviewde huisdokter het prima: tegenwoordig kan een complex van zware, maar niet-dodelijke aandoeningen leiden tot ondraaglijk lijden. Hetgeen euthanasie rechtvaardigt. En zo is dat.

vanessa2
vanessa27 sep. 2011 - 6:35

''ook patiënten met psychische klachten: als het verzoek maar goed behandeld wordt'' Per jaar zijn er 94.000 suicidepogingen in Nederland, leidend to 1600 doden (2 maal zoveel als in het verkeer). Veel van die pogingen zijn onder mensen met zware, langdurige psychische problematiek. Een deel van deze suicidepogingen (bv in inrichtingen) zal zich nu vertalen in, volgens deze richtlijn, terechte verzoeken om euthanasie.

eeweew
eeweew7 sep. 2011 - 6:35

Goede ontwikkeling, maar het kabinet zal er wel.geen trek in hebben.

1 Reactie
maclofty
maclofty7 sep. 2011 - 6:35

Die ruimte is al gewoon in de wet Eline, Ik kan je verzekeren dat het met heel veel voorzichtigheid en overleg wordt omgeven. Dat is maar goed ook.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2011 - 6:35

patienten genezen euthanasie is fascisme lees de bijbel en de koran er maar op na

3 Reacties
maclofty
maclofty7 sep. 2011 - 6:35

Heer Groeneveld, U mag Uw mening hebben en er overdenken zoals U wilt. Wilt U zich geen oordeel aanmatigen en met fascisme op de proppen komen s.v.p. U weet gelukkig nog niet waar U over spreekt en dat is maar goed ook. Ik stel Uw reactie niet op prijs en zal dat heel voorzichtig zeggen. U snijdt mij in het dieps van mijn ziel, bovendien is de opmerking ongenuanceerd. Ik heb niets met bijbel of koran en dat is mijn vrijheid, net als die van U. Maar om euthanasie fascistisch te noemen overschrijdt U een lijn die onvergefelijk is. Ik had eerst wat anders geschreven maar die kwam er niet door ondanks dat ik al 55 jaar mijn contributie betaal, dus U ziet ook daar gelijke monniken, gelijke kappen.

bertvanbaar
bertvanbaar7 sep. 2011 - 6:35

Anton, Je logootje spreekt boekdelen: Oorlog dus.

bertvanbaar
bertvanbaar7 sep. 2011 - 6:35

En als ze nou niet willen dat wij (!) euthanasie willen nadat we zijn opgebrand: Laten we dan in ieder geval die bejaardenoorden, verpleeg- en verzorgingstehuizen, eens beter en luxer organiseren dan de eerste de beste gevangenis!