Joop

'Eurozone moet politieke unie worden'

  •  
24-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Volgens de Europees president Van Rompuy dwingt de crisis de EU-landen politiek meer te integreren
Europees president Herman van Rompuy zegt in een interview met NRC dat de eurolanden bereid zijn tot meer politieke integratie. Dit had volgens Van Rompuy met de invoering van de Euro al moeten gebeuren, maar is nu met de eurocrisis onvermijdelijk.
Van Rompuy:
Wij moeten alle consequenties  trekken uit het hebben van één munt. Dat heeft men te weinig ingezien bij het lanceren van de euro. Velen waarschuwden: met één munt moeten landen meer politiek integreren. We deden het omgekeerde.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

objectivist
objectivist24 dec. 2010 - 7:19

God behoede ons voor dat scenario.... Het is zo al erg genoeg.

Bram74
Bram7424 dec. 2010 - 7:19

Mooi, op naar een NWO!

rikklaver
rikklaver24 dec. 2010 - 7:19

Aan meneer Van Rompuy, De politieke unie zal geen enkel verschil maken. De economieën & de culturen binnen de Eurozone zijn er te verschillend voor. Het probleem is namelijk dat, of er nu wel of niet een politieke unie komt, de politiek van de unie nog altijd gedomineerd wordt door één soort denken. Duitsland heeft bijvoorbeeld weldegelijk Keynesiaanse bestedingen uitgevoerd. Het land had daar flink baat bij. Voor Ierland, Portugal, Griekenland en Spanje is dat ondertussen uit den boze. Ik zeg niet dat het hele economische denken terug moet naar Keynes, maar 'one size fits all' (vert. 'die pet past ons allemaal'?) is op dit moment niet de meest handige strategie. En het is hondsmoeilijk om variatie aan te brengen.

UitDeDroom
UitDeDroom24 dec. 2010 - 7:19

Van Rompuy maakt een denkfout. Dat sommige regeringen meer geld uitgeven dan ze via belastingen binnenkrijgen wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan economische of politieke integratie. Zwitserland, een klein land zonder grondstoffen, toont aan dat kleine landen met een verantwoord begrotingsbeleid tegen lagere rente dan Duitsland geld kunnen lenen. PS Laten we ook niet vergeten dat België een aantal financiële instellingen heeft met behoorlijke investeringen in de Europese periferie.

ColorHugo949
ColorHugo94924 dec. 2010 - 7:19

De EU is ontworpen als handels bondgenootschap van staten. De EU is niet ontworpen als federatie van Europese burgers. Banken en bedrijven maken de dienst uit in Europa. EU en EP politici vertegenwoordigen meer de EU , het EP en raken besmet met het EU virus en eigen belang. De EU als centrale macht tussen staten . Toch verkeert de EU op een keerpunt, ontstaan door de stap een gezamenlijke munt te voeren. Bedrijven die internationaal handelen lopen tegen verschillende regels en fiscale heffingen aan. De EU moet niet topdown willen regeren maar bottom up.: De volksvertegenwoordiging in EU zaken dient op eigen bodem, in de eigen taal en cultuur te gebeuren. Het EP kan gehalveerd worden tot een vergaderclub die 2x in de week samenkomt op 1 plek in Brussel. Elke nationale regering moet een ministerie van EU zaken oprichten. EU voorstellen moeten in de nationale parlementen worden besproken . De EU mag belasting heffen goed voor het EU bewustzijn, de begroting wordt wel bepaalt door de nationale lidstaten. Nationale politiek moet leidend zijn in EU zaken. Juist vanwege taal , cultuur en eigen soevereine belangen.

ColorHugo949
ColorHugo94924 dec. 2010 - 7:19

Het EP vergadert voor het oog en op de bodem van slechts 2 volken: België en Frankrijk. Dat werkt dus niet.

omaatje2
omaatje224 dec. 2010 - 7:19

Gelukkig, dan worden we eindelijk eens helemaal kaalgeplukt, heb altijd al willen weten hoe een kip zich voelt

trujac
trujac24 dec. 2010 - 7:19

Europa moet een poltieke unie worden. Het zijn uitgerekend twee Belgen, Verhofstad en van Rompuy die daar sterk voor pleiten. Logisch want zij hebben ervaringen met de politiek unie dat Belgie ooit was. Sommigen politici leren het nooit.

vanessa2
vanessa224 dec. 2010 - 7:19

Het is ergerlijk dat er telkens naar die zogenaamd beroerde Ieren, Grieken en Portugezen wordt gewezen. Het is niet zo dat deze landen de Euro zwak maken, het is de Euro die deze landen zwak maakt. De Euro is verkeerd in elkaar gestoken en nu denkt van Rompuy dat op te lossen door het proces juist te verhevigen in plaats van even pas op de plaats te maken. Een bekende strategie: als ik iets doms gedaan heb en er de resultaten van voor mijn neus krijg, claim ik dat dat komt omdat men niet genoeg gedaan heeft van wat ik zei.

JanB2
JanB224 dec. 2010 - 7:19

Het wordt inderdaad tijd voor een politieke Unie in die zin dat de EU er een gemaanschappelijk buitenlands beleid op na gaat houden. Dus geen CDA achterkamertjes deals meer over bijvoorbeeld Irak en Afghanistan en Anglo-Saksisch georienteerde "dissidenten" van het kaliber Balkenende in dit soort gevallen hard tot de orde roepen. Verder is een militaire unie gewenst. De Navo heeft als relict uit de koude oorlog z'n tijd erop zitten (de VS is een even grote bedreiging voor Europa als Rusland en China). Europa moet zich daarom militair volledig loskoppelen van de VS en een eigen weg gaan volgen. Het binnenlands beleid mag wat mij betreft zaak van de individuele lidstaten blijven. Tot slot, laat de Euro voor wat hij is: een redelijk stabiele munt waar heel Europa zijn voordeel mee kan (let wel "kan")doen. Scherp wat de Euro betreft hooguit her en der wat richtlijnen aan en ga over tot de orde van de dag.

JanB2
JanB224 dec. 2010 - 7:19

PS: Gooi wel de neoliberalen uit de dagelijkse leiding van de EU, alleen dan heeft Europa kans van slagen.

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2010 - 7:19

Waar sprake is van een gemeenschappelijke munt, is onvermijdelijk politieke samenwerking nodig. Men kijkt daar anders tegen zaken aan, die slechter of beter, maar gewoon ánders. Zo is het voor een aantal vooraanstaande economen in Zuid-Europa onbegrijpelijk, dat een minister van financiën niet de baas van een nationale bank is. De Noord-Europese tegenwerping, dat het op die manier een partij-politiek instrument wordt begrijpt men juist niet. Voor de goede orde: Het betreft vaak 2, 3, hooguit 4-partijen-stelsels. Grappig genoeg zijn dat wel precies de economen die de 'bubble' voorzagen en meenden dat hun eigen land op te grote voet leefde en EU-gelden misbruikte. Te snel oordelen heeft dus ook geen zin. Men protesteert daar vaak tegen de aanleg van nutteloze snelwegen, grootschalige verhuizingen van infrastructuur en semi-overheidsinstellingen. Van 'grond-politiek' heeft men echter weinig gehoord, van - speculatie des te meer. Wanneer er bij voorbeeld plannen zijn om een heel vliegveld (e.g.) te verplaatsten, blijkt de familie van een (voormalig) minister in bezit van alle beoogde grond, jaren eerder voor een habbekrats gekocht. In zo een land (Griekenland, Italië, Spanje, Portugal) is vaak heel veel geprivatiseerd. Spreiding van bij voorbeeld ziekenhuizen, scholen en andere voorzieningen laat te wensen over, de "vlucht naar de grote stad" is daar enorm. Ten noorden van de lijn Brussel-Parijs-München zal men dus flink in eigen vlees moeten snijden, omdat daar dezelfde tendensen waarneembaar beginnen te zijn. Up or down.....

thisisthekees
thisisthekees24 dec. 2010 - 7:19

In de vorige eeuw was Europa relatief groot. Een relatieve grote bevolkingsomvang, 15% van de wereldbevolking of nog meer. Dat is ondertussen flink gedaald. Ook economisch worden andere blokken sneller groot. Wil je nog iets betekenen dat zullen we toch echt moeten samenwerken. De Europese staten worden nu nog vaak onderling tegen elkaar uitgespeeld door met name de Verenigde Staten, Rusland en de laatste tijd China. We hebben een beeld van onszelf dat niet meer klopt en dat vraagt om aanpassing en dus eenwording.

Klaas3
Klaas324 dec. 2010 - 7:19

Nigel farage versus Herman Van Rompuy http://www.youtube.com/watch?v=2gm9q8uabTs

Bakoe
Bakoe24 dec. 2010 - 7:19

Hier zullen de liberalen van GL en D66 wel bij staan te juichen. Meer centralisme, een superoverheid, geen democratische controle. Waar wachten we nog op.

1 Reactie
objectivist
objectivist24 dec. 2010 - 7:19

Een volk, een stem, een munt. Uiteindelijk vallen we toch steeds weer voor dezelfde belofte van schijnorde.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 7:19

Het gaat hartstikke fout met de Euro. Waarschijnlijk stappen volgend jaar landen uit de Euro. Dus denkt deze autocraat: vol gas doorgaan. Knettergek.

1 Reactie
ZwareVanNelle
ZwareVanNelle24 dec. 2010 - 7:19

In plaats van EUR/USD te volgen wat ze alleen maar op RTLZ laten zijn, moet je eens voor de lol naar EUR/CHF (Zwitserse frank; http://finance.yahoo.com/q/bc?s=EURCHF=X&t=2y) kijken of naar EUR/YEN (http://finance.yahoo.com/q/bc?s=EURJPY=X+Basic+Chart&t=2y) Dit laat de werkelijke val van de euro zien. Het behoeft weinig betoog dat zowel de US dollar en de euro beide in het zwakke kamp van de wereldeconomie zitten. Let op mijn woorden: in 2011 gaan landen binnen de eurozone failliet tenzij de EU van Europa een federale staat maakt waarbij zuidelijke staatsschuld wordt omgezet naar Europese staatsschuld (eurobonds). Defacto neemt Nederland dus de verantwoordelijkheid voor terugbetaling van de zooi die landen als Spanje, Portugal en Griekenland ervan gemaakt hebben. En Ierland natuurlijk! Ga vooral zo door meneer Van Rompuy. En wij maar betalen voor uw EU utopie.

Rokvok
Rokvok24 dec. 2010 - 7:19

Naast eenzijdig te fixeren op begrotingsdiscipline zou het de EU sieren als er eveneens aandacht bestaat voor de ontwrichtende en soms welhaast irrationele werking van wereldwijd geïntegreerde speculanten. In het verleden werden landen met grotere staatsschulden niet zo streng en in zo'n snel tempo afgestraft.

1 Reactie
ratio2
ratio224 dec. 2010 - 7:19

Geef eens een voorbeeld. En let daarbij wel op het verschil of een staatsschuld in de eigen valuta is, of in buitenlandse valuta? Immers een eigen valuta kan men bijdrukken, en een buitenlandse valuta niet. Daarom zijn de schulden van de VS en Japan ook minder een probleem in termen van risico dat ze niet terug kunnen betalen. Ze kunnen altijd terugbetalen als ze maar de geldpers aanzetten. Dat geldt niet voor bijv. Griekenland, omdat ze geen zeggenschap hebben over de euro.

ratio2
ratio224 dec. 2010 - 7:19

Dit zie ik niet gebeuren. De duitsers hebben in de jaren '90 1000 miljard+ uitgegeven aan Oost-Duitsland, en dat waren er 16 miljoen. Ik zie niet hoe zij bereid zouden zijn om het veelvoudige op te hoesten voor al die Spanjaarden, Grieken, Ieren en Portugezen (en daarna Italianen etc etc). Daarnaast voor een politieke unie is meer steun nodig bij de burgers. Gaan de Grieken accepteren dat een Duitse eurocommissaris vanuit Brussel gaat bepalen dat hun pensioenleeftijd van 62 naar 67 gaat over een paar jaar? Of dat een Spaanse eurocommissaris gaat beslissen dat Belgische soldaten moeten gaan vechten in het kader van Europees defensiebeleid? Of gaan Nederlanders accepteren dat een Franse eurocommissaris de hypotheekrente-aftrek verbiedt? Ik zie daar geen steun voor. Plus, het is geen oplossing voor de huidige crisis. Voor een politieke unie is een nieuw verdrag nodig. Dat kost jaren en jaren. Tegen die tijd is de huidige crisis voorbij, ongeacht of het allemaal is opgelost en we nog allemaal in de euro zitten, of dat er landen failliet zijn gegaan, deze crisis zal voorbij zijn. Waarvoor zou je dan nog kiezen voor politieke integratie? Als Europa een federale staat/politieke unie moet worden, dan moet er nog heel erg veel veranderen en ik denk dat dat minstens 50-100 jaar gaat duren. Het Europees parlement moet echt Europees worden, met kieslijsten die over grenzen heengaan. We zouden allemaal 1 taal moeten spreken. En ook dat zie ik nooit gebeuren.

1 Reactie
trujac
trujac24 dec. 2010 - 7:19

We moeten gewoon terug naar de Europese Economische Gemeenschap en verder de staten hun eigen samenleving laten inrichten. Geen burger, behalve wat captains of industry, zit in dit wereld te wachten op een lappendeken van staten, mensen willen gewoon lekker knus onder hun eigen dekbedje slapen.

JAWEH
JAWEH24 dec. 2010 - 7:19

Ik zou het van harte toejuichen. De motieven zijn misschien niet zuiver maar ik ben van mening dat uiteindelijk de hele wereld onder een bestuursorgaan moet vallen. Lekker naief ? Jazeker, maar dat belet me niet om mijn mening te geven.

2 Reacties
omaatje2
omaatje224 dec. 2010 - 7:19

en? mogen we dan ook met 52 met pensioen en minder belasting betalen of is dat alleen voor de armoelanden weggelegd??????

Bakoe
Bakoe24 dec. 2010 - 7:19

De staat is de grootste vijand van de mens gebleken, (zie de afgelopen eeuw) en u wilt een wereld regring ? Verder hebben de Romeinen, Karel de grote, Napoleon en Hitler het al geprobeerd. Ze zeggen wel eens een ezel stoot zich nooit 2x aan dezelfde steen, maar Eurofielen zijn een uitzondering hierop

RealisticusDutch
RealisticusDutch24 dec. 2010 - 7:19

Er zijn wat foutjes gemaakt bij de invoering van de Euro, we hebben namelijk landen toegelaten die hier niet rijp voor waren, zoals Griekenland en Spanje. De volgende fout is dat we ons niet aan de spelregels hielden die we met elkaar afgesproken hadden. Dit lossen we niet op met een politieke unie, waarvoor in het grootste deel van Europa geen draagvlak voor is. Dit kunnen we wel oplossen door alle zwakke broeders uit de Euro te gooien: Maak een sterke Euro met de landen die deze verantwoordelijkheid aankunnen, en een zwakke Euro (de Fleuro) voor de zwakke broeders. Realiseer: er komt nog meer narigheid aan: de vergrijzing en het pensioensysteem in veel Eurolanden, waarbij de pensioenen uit de belastinggelden betaald moeten worden, is de volgende zeepbel die gaat spatten.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 dec. 2010 - 7:19

juiste analise dank.