Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Europol bezorgd over Nederlandse coronaprotesten, terreurgroepen gebruiken nepnieuws om steun te werven

  •  
28-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1475 keer bekeken
  •  
ANP-432309506

Europol, de gezamenlijke opsporingsorganisatie van Europese politiekorpsen, is bezorgd over de coronaprotesten die tijdens de pandemie plaatsvonden in Nederland. Dat staat in het jaarlijkse EU Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) over de terreurdreiging op het continent.

De onderzoekers ontdekten dat gewelddadige terreurgroepen nepnieuws over corona gebruiken om propaganda voor hun eigen doelstellingen verder te verspreiden, meldt de Ierse krant The Journal.

"Extremistische standpunten en gedragingen werden in sommige lidstaten verbonden aan gevoelens van afkeer tegen de regering en de anti-coronamaatregelen. Ze werden meestal opgemerkt in verband met losjes gevormd online groeperingen en kwamen tot uiting in bedreigingen richting politici, overheidsvertegenwoordigers en gezondheidszorgfunctionarissen. Ze dreigden ook met geweld tegen de politie bij protesten en vandaliseerden corona vaccinatie- en testlocaties," aldus het rapport. Kroatië, Italië en Nederland zijn geïdentificeerd als bijzondere hotspots voor dergelijke activiteiten met arrestatie wegens opruiing en aanzetten tot aanvallen op overheid en parlement. Er werden ook arrestaties verricht vanwege brandstichtingen en bomaanslagen op vaccinatiecentra."

Het rapport van de in Den Haag gevestigde Europol wordt door de politie en beleidsmakers in de Europese gemeenschap gebruikt om strategieën tegen terroristen te ontwikkelen. De onderzoekers bekijken daartoe trends in terrorisme en hoe terreurgroepen hun propaganda verspreiden. Corona-nepnieuws en verhalen over complotten gebruikten ze om de aandacht te trekken van mensen die mogelijk bevattelijk zijn voor radicalisering. Daarbij werden ze geholpen door het gegeven dat door de lockdowns en andere beperkende maatregelen mensen meer tijd online doorbrachten. Ook richten ze zich steeds meer op gamingplatforms in de jacht op potentiële supporters omdat het gebieden zijn waar sociaal geïsoleerden vaak te vinden zijn.

Volgens Europol richten groeperingen van uiteenlopende aard zich op de anti-coronabewegingen maar zijn de extreemrechtse groeperingen het actiefst. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Jopie666
Jopie66629 jul. 2022 - 17:42

Daarom extreem rechtse groeperingen en de personen de toegang tot sociale media weigeren. Of een verbod pc, phone en tablet opleggen. Werken sommige sociale media niet mee dan worden ze verboden. Meer dan genoeg landen ook democratische landen volgen dit beleid al.

1 Reactie
LaBou
LaBou 30 jul. 2022 - 6:17

En dan kunnen die groeperingen nog steeds hun boodschap verspreiden. Alleen heb je er dan geen zicht meer op. En gezien een aantal van jopies reacties loopt hij het risico zelf ook aangepakt te worden conform zijn eigen voorgestelde regels.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jul. 2022 - 17:00

Dociele kritiekloze burgers, is wat we nodig hebben, loonslaven zonder eigenwaarde en zeker geen eigen mening. Al het andere moet met wortel en tak uitgeroeid worden, maakt ik hieruit op. De regering heeft altijd gelijk.

VerwardeMan
VerwardeMan29 jul. 2022 - 8:50

Een veel interessantere vraag om te beantwoorden is waarom een steeds groter wordende groep bevattelijk zou zijn voor radicalisering. Wellicht het disfunctioneren van de democratie en de leugens en bedrog die men over zich heen gestort krijgt via officiële kanalen? Het continue moeten inleveren terwijl het met de mensen aan het roer steeds beter gaat? Nep nieuws is geen oorzaak maar een katalysator. In een goede relatie is je vertrouwen bestand tegen leugens van buitenaf. Twijfel je echter aan de integriteit van je partner.... dan wordt het een ander verhaal.

3 Reacties
Volrin
Volrin29 jul. 2022 - 11:50

"Wellicht het disfunctioneren van de democratie en de leugens en bedrog die men over zich heen gestort krijgt via officiële kanalen?" Zelfs al zou dit zo simplistisch zwart/wit zijn, dat geeft die mensen nog steeds niet het recht om geweld te plegen, doodsbedreigingen te uiten of nepnieuws te verspreiden. Op zijn best is dat gewoon hypocriet en nog steeds in strijd met de rechtstaat, op zijn slechts is het gewoon een slap excuus. " Het continue moeten inleveren terwijl het met de mensen aan het roer steeds beter gaat? Nep nieuws is geen oorzaak maar een katalysator. " Nepnieuws is nep, bedrieglijk en daarmee irrationeel en immoreel. Ongeacht de oorzaak. Daarnaast welke definitie van katalysator gebruik je precies? "ka·ta·ly·sa·tor (de; m; meervoud: katalysators, katalysatoren) 1(scheikunde) stof die een scheikundige reactie beïnvloedt zonder zelf veranderingen te ondergaan 2(in motorrijtuigen) apparaat in de uitlaat dat schadelijke stoffen omzet in onschadelijke" "In een goede relatie is je vertrouwen bestand tegen leugens van buitenaf. " Dat is ontzettend naïef. "Twijfel je echter aan de integriteit van je partner.... dan wordt het een ander verhaal. " Niemand twijfelt zonder reden aan de integriteit van een ander, maar het is vrijwel onmogelijk iemand 100% te vertrouwen ongeacht wat er ook gebeurd. Zeker als mensen van buiten bewijs manipuleren of zelfs fabriceren. Je poging dit soort mensen de hand boven het hoofd te houden is echt treurig.

VerwardeMan
VerwardeMan29 jul. 2022 - 14:40

@Thomas Eshuis Nergens zeg ik dat mensen het recht hebben om geweld te plegen of doodsbedreigingen te uiten. Wel heeft iedereen m.i. het recht om "nep" nieuws te verspreiden omdat ik voorstander ben van de absolute vrijheid in het publiceren en het tot je nemen van informatie. Slechte ideeën dienen zichtbaar te zijn zodat iedereen ze kan bekritiseren. Alleen op die manier komen de beste ideeën bovendrijven. Het is m.i. allerminst hypocriet. Het is kritiek op het nep nieuws dat we vanuit officiële kanalen over ons heen gestort krijgen (denken dat het alleen via officieuze kanalen gebeurt noem ik juist naïef en/of hypocriet, weapons of mass destruction in Irak anyone?). Een katalysator in de scheikunde is vaak een stof die een reactie versneld. Daarom vond ik het een passend metafoor. Ik probeer niemand een hand boven het hoofd te houden, maar aan te geven dat overheden en instituties met macht eens even goed naar zichzelf moeten kijken. Al decennialang handelt men niet in het belang van inwoners/ burgers/ werknemers ("de mensen") die ze vertegenwoordigen en krijgt iedereen halve waarheden te horen om daar draagvlak voor te creëren. Het verbaast mij dus niet dat er mensen zijn die radicaliseren en hun geloof in politiek en media volledig kwijt zijn. En ik ben van mening dat dit geen slechte, maar wanhopige mensen zijn. Repressie is m.i. symptoombestrijding die ons allemaal weer allerlei vrijheden kost. Zelfreflectie bij machthebbers en hun kiezers zou beter passen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo29 jul. 2022 - 15:11

@ Thomas Eshuis, 29 jul. 2022 - 13:50, "Je poging dit soort mensen de hand boven het hoofd te houden is echt treurig." Je conclusie lijkt echt treurig. Is je conclusie nu een gevolg van deductie, inductie of een stropop? Is je conclusie wetenschap? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 7:43

Beter laat dan nooit. Erger nog ze combineren het nu ook met nepnieuws over Rusland. Corona, Rusland en rechts-extremisme, hand in hand!

Radio-Head
Radio-Head29 jul. 2022 - 5:58

Vandaag in een ~kwaliteits~krant, over vrij lopende ............. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/28/griekenland-en-frankrijk-ontvangen-prins-mohammed-bin-salman-als-een-vorst-a4137669 Frankrijk, het land dat ongestoord lak mag hebben aan de sancties tegen Rusland. Echo & The Bunnymen - Bring on The Dancing Horses (Official Music Video Anton Corbijn) https://www.youtube.com/watch?v=V_bJf3foa5I `Billy stands all alone Sinking sand, skin and bone Bring on the dancing horses wherever they may roam Shiver and say the words of every lie you've heard First I'm gonna make it Then I'm gonna break it till it falls apart Hating all the faking And shaking while I'm breaking your brittle heart´ Fijne dag.

Gio Servas
Gio Servas29 jul. 2022 - 5:41

Je oogst wat je zaait

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier29 jul. 2022 - 13:16

Volgens mij zijn er gewoon heel veel intrinsiek slechte mensen in dit land van verwende eikels.

Mohawk2
Mohawk229 jul. 2022 - 5:13

Wie zijn "ze"? Europol? En wat hebben "ze" aangemoedigd?

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk229 jul. 2022 - 7:29

Deze vraag was dus voor oproerkraaier.

Vervatte
Vervatte29 jul. 2022 - 7:36

Das de oproerkraaier. Tis net hoe het uitkomt. Het ene moment kraait ie van het lachen, het andere cried hij krokodillentranen. Klinkt bijna eender.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jul. 2022 - 21:20

haha. ze worden ook wakker, nadat ze het decennia lang hebben aangemoedigd.