Joop

Europese wapenindustrie hoeft echt geen subsidie

  •    •  
30-01-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
28093401962_cbcecf851d_z

© Cc-foto: Freddieography

'Volgens lobby-organisatie ASD (AeroSpace and Defence Industries Association of Europe) komt bijna 50 procent van de €45 miljard omzet van de luchtvaartindustrie in 2016 uit militaire productie'
Door Wendela de Vries en Martin Broek
De komende week vergaderen de Europese Raad, de Commissie en het Europees Parlement over de invoering van een Europees Defensie Fonds. De bedoeling is om besluiten snel te nemen, nog voor de Europese verkiezingen. Je zou verwachten dat de kiezer nu juist geconsulteerd zou worden over zoiets groots als 13 miljard euro subsidie voor de wapenindustrie. Te meer daar het tot nu toe altijd taboe was om militaire zaken door Europa te laten financieren. Maar helaas. Wat betreft burgers consulteren heeft de EU nog steeds forse blinde vlekken. De Europese Commissie heeft een infographic laten maken met poppetjes en vliegtuigjes (EPSC Strategic Notes 04/2015) waarop te zien is dat de Amerikaanse krijgsmacht 11 typen gevechtsvliegtuigen in gebruik heeft op het totaal van 2.279 toestellen. De gezamenlijke krijgsmachten van de Europese Unie hebben negentien typen, bij een totaal van 1.703 gevechtsvliegtuigen. De boodschap is: de Europese bewapening is veel te versnipperd. Er is meer samenwerking en stroomlijning nodig, en daarom moet de wapenindustrie volgens de Commissie financieel gesteund worden.
Gevechtsvliegtuigen Het is altijd nuttig om bronnen te checken, vooral bij versimpelde informatie in een infographic. Op grond van een eigen telling komt Stop Wapenhandel tot 10 verschillende typen Europese gevechtsvliegtuigen in de EU, inclusief drie Russische types die Oost-Europese lidstaten hebben overgehouden uit de Koude Oorlog. Vooral opvallend is daarnaast dat in Europa zeven verschillende typen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen rondvliegen. De meeste daarvan zijn geproduceerd door Lockheed Martin, maar ook Boeing is een grote leverancier. Tegelijkertijd hebben de VS geen enkel Europees gevechtsvliegtuig gekocht, behalve 24 lichte Tsjechische trainingsvliegtuigen in bezit van een privaat militair opleidingsbedrijf.
De simpele infographic van de communicatie-afdeling van de Europese Commissie is overgenomen door de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport over het Nederlandse veiligheidsbeleid (Veiligheid in een wereld van verbinding 05/10/2017). De boodschap wordt herhaald: de Europese bewapening is te versnipperd, de industrie moet gesteund worden om meer synergie te krijgen. Terwijl het bepaald niet slecht gaat met de militaire luchtvaartindustrie in Europa. Volgens lobby-organisatie ASD (AeroSpace and Defence Industries Association of Europe) komt bijna 50 procent van de €45 miljard omzet van de luchtvaartindustrie in 2016 uit militaire productie. Een aandeel dat waarschijnlijk groeiende is door de snel toenemende populariteit van militaire drones en satellieten. Overigens schreef diezelfde ASD in een eerste ‘position paper’ over het Europese Defensie Fonds nadrukkelijk dat de Europese wapenindustrie vooral gebaat is bij Europese krijgsmachten die voor Europese wapens kiezen. Je hoort ze daar niet meer over sinds er miljarden te verdelen zijn, maar deze analyse staat nog steeds als een huis.
JSF Op dit moment maakt de Amerikaanse F-35 of Joint Strike Fighter zijn debuut in veel EU-landen, een keuze ten koste van Europese gevechtsvliegtuigen. Wapenboer Lockheed Martin (ook bekend als belastingontwijker op de Amsterdamse Zuidas) vierde dit met een paginagrote advertentie in Nederlandse dagbladen: een interessant voorbeeld van lobbyen per krant. Volgens de Nederlandse luchtmacht heeft de F-35 de beste prijs/kwaliteit-verhouding. Opmerkelijk genoeg had het toestel al de voorkeur toen het nog in de eerste ontwikkelingsfase zat en er nog niets was getest. Belangrijk is natuurlijk dat de Nederlandse wapenindustrie mee kan verdienen aan de F-35, met productie en onderhoudsfaciliteiten in onder meer Woensdrecht. En dat de F-35 waarschijnlijk de F-16 op zal volgen als draagsysteem voor de Amerikaanse kernwapens op Nederlandse bodem. Die overigens ook worden gemoderniseerd, zodat ze gemakkelijker inzetbaar worden.
Ondanks de Amerikaans marktdominantie zijn het Duits/Franse Airbus en het Franse Dassault vol goede moed samen begonnen aan een nieuw Europees gevechtsvliegtuig: de Future Combat Air System (FCAS). En met de export gaat het ook niet slecht: Europese gevechtsvliegtuigen worden geëxporteerd naar Brazilië, Chili, Egypte, India, Irak, Israël, Koeweit, Oman, Qatar, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië en Thailand. De grootste klanten zijn te vinden in het Midden-Oosten, toneel van oorlog en grove mensenrechtenschendingen. Het meest succesvolle exportvliegtuig is de Typhoon of European Fighter Aircraft, een Duits/Spaans/Italiaans/Brits product. Het heeft tien verschillende klanten in Europa en het Midden-Oosten, er zijn er 72 verkocht aan Saoedi-Arabië dat er Jemen mee bombardeert. Voor Duitsland zou dat een reden zijn om de export te stoppen. Maar daar komt een ander voordeel van Europese samenwerking om de hoek kijken: De verkoop loopt officieel via Groot-Brittannië dat een minder strikt wapenexportbeleid heeft. Voor het toekomstige Europese gevechtsvliegtuig van Airbus en Dassault zullen de Fransen ongetwijfeld bereid zijn om exportvergunningen te verstrekken.
Het is onbegrijpelijk dat Europa investeert in zijn wapenindustrie en niet in een strenger wapenexportbeleid, terwijl oorlogsvluchtelingen aan de Europese grenzen verkommeren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander5 feb. 2019 - 20:32

Gesubsidieerde waanzin Keurige politici geven al zins mensenheugenissein hun fiat aan wapenhandel, grof geweld en alles wat daarbij komt kijken. Goed voor de werkgelegenheid en economische groei. Ook goed voor de vrede en veiligheid. Onze vrede, veiligheid en welvaart wel te verstaan. En daar gaat het tenslotte om: ons 'vaasje' , ons land, ons volk, ons Europa, onze cultuur. En zo wordt er langs de grenzen van de economische machtsblokken met of zonder subsidie rustig verder gebouwd aan de muren van totale vervreemding. En niemand van buiten mag natuurlijk over deze muren van totale onverdraagzaamheid naar binnen komen. Tenzij je natuurlijk goede papieren hebt of een zak vol geld en werkgelegenheid(multinationals). Een gironummer voor donaties tegen de honger schudt ons soms tijdelijk even wakker. Over de dieperliggende oorzaken worden we onwetend gehouden.Dat is ook de bedoeling. Dat is zoals het systeem werkt en moet blijven werken. Bloed stijgt tot ver over de middel. Een lekgeschoten rubberbootje stoot tegen de muur. Handafdrukken kleuren de grenzen van de waanzin dieper rood. Straks gewoon weer stemmen....... of misschien ook niet. Wat een gesubsidieerde waanzin!

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 feb. 2019 - 8:33

zins = sinds

Alfred1212
Alfred12124 feb. 2019 - 19:59

Wat een onzin. Los van de specifieke numbers is het al decennia lang bekend dat Europa versnipperd is, en dat daardoor de inefficiency de kosten een factor 2-4 hoger uitvallen dan wanneer er 1 leger zou zijn. Ik snap niet dat schrijver dezes DAAR wat tegen kan hebben. Dat we die investeringen richting 2% NATO bijdrage vervolgens liever in Europa doen, daarmee onze concurrentiekracht versterkend, R&D bevorderend en hoogwaardige banen creeerend lijkt me ook een rationeel argument toe. Dat dat tot nu toe niet lukt zoals bij JSF heeft meer met de Amerikaanse voorsprong te maken. Vraag me ook af of we die bij vliegtuigen ooit inhalen... drones is een ander verhaal.

1 Reactie
Libertain
Libertain5 feb. 2019 - 11:57

("Vraag me ook af of we die bij vliegtuigen ooit inhalen…") Een stilstaande vliegtuig kan je nog altijd makkelijk inhalen.

Libertain
Libertain31 jan. 2019 - 7:17

Mogelijk een idee om de stijgende winsten uit de wapenindustrie, toekomstig perspectief incluis, tegenover de stijgende stroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden onze kant op te plaatsen om de ware perspectief van het effect van deze wapenindustrue te mogen meten?

2 Reacties
Klifhanger
Klifhanger31 jan. 2019 - 8:20

@Libertain Zeker, goed punt, en als we dan toch dingen compleet willen maken, het effect van de klimaatverandering door CO2 uitstoot veroorzaakt door de expansionele drang van onze consumptie maatschappij, verminderd met ontwikkelingshulp, opgeteld bij de incompetentie van leiders in het M-O en Afrika….

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 18:46

Klifhanger - Zeker, goed punt, laten we beginnen met het verminderen van de expansionele drang van onze consumptiemaatschappij, je bent al een eind op de goede weg

Hiltermann
Hiltermann31 jan. 2019 - 4:55

De Klu geeft nu toe dat de 37 bestelde F35 toestellen niet voldoende zijn om er iets mee aan te vangen. Het minimum aantal bedraagt 68 stuks, oorspronkelijk waren er zelfs 84 voorzien. Defensie geeft 5,2 miljard euro uit voor een vloot F35 toestellen waar strategisch niets mee is aan te vangen. Waarom niet gekozen voor de Europese opties, Rafale of de Eurofighter die veel minder kosten? Dan was het met het beschikbare budget wel mogelijk Klu stelt nu voor er nog geweest voldoende toestellen te kopen. Klu stelt nu voor er nog eens 15 stuks bij te bestellen. Nog steeds niet voldoende uit strategisch oogpunt. Wat een geknoei.

3 Reacties
Klifhanger
Klifhanger31 jan. 2019 - 8:16

@Hiltermann U bent ongetwijfeld militair expert: Kunt u aangeven hoeveeel - in uw plaatje- de Europese versies goedkoper zouden zijn geweest, want daar heb ik in ieder geval (Eurofighter) ook hele dure berekeningen van gezien, die de F35 niet veel ontliepen, plus dat de Eurofighter een ouder type toestel is, is t niet? en aangezien wij uit Hollandse zuinigheid ongeveer 40 jaar met een vliegtuig willen doen, toch ook een puntje…..

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 18:35

Klifhanger - Nee hoor, daar klopt allemaal niets van.

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 13:59

@HM Nou dat is dan voor de statistieken een compleet antwoord.

Hiltermann
Hiltermann30 jan. 2019 - 22:17

Wat is het verband tussen het saneren van een te groot aantal merken en typen vliegtuigen voor militaire doeleinden en de noodzaak voor het geven van subsidie? Saneren levert een efficiënter leger op dat toe kan met kleinere voorraden reserve onderdelen en een kleinere staf voor het onderhoud. Europa heeft nog steeds een aardige wapenindustrie die zich goed kan meten met de Amerikaanse. Laten we het even bij jachtvliegtuigen houden. Europa heet de Eurofighter en de Rafale die zich kunnen meten met de vliegende container genaamd F35. Wat wendbaarheid betreft winnen de Eurofighter en de Rafale het van de F35. Het zijn typische jachtvliegtuigen. Nederland koos ongezien voor de F35. Daarbij mag best de vraag gesteld worden waarom in een vroeg stadium de voorkeur al uit ging naar het Amerikaanse toestel. De specs waren nog niet bekend de aankoopprijs ook niet. Uiteindelijk verdriedubbelde de aankoopprijs en gaat een vlieguur 25.000 USD kosten. Nederland krijgt 37 F35 toestellen ipv de voorziene 84. Met die 37 toestellen kun je strategisch vrijwel niets aan vangen. Er wordt stevig gelobbyd om er nog een aanzienlijk aantal bij te kopen. Waar mevrouw Bijleveld de duiten vandaan moet halen is nog de vraag.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jan. 2019 - 20:04

Elias Unique - Zo’n kortzichtige reactie viel te verwachten. Jij bent gewoon van mening dat de wapenindustrie vrij baan moet hebben en probeert daarom alle bezwaren in een keer op de rommelhoop te gooien met de opmerking: "warrig stuk." Het stuk is duidelijk genoeg en bovendien is het de hoogste tijd dat Nederland uit die Amerikaanse geldmachine, die NAVO heet, stapt

5 Reacties
Elias Unique
Elias Unique30 jan. 2019 - 20:56

De kop boven het artikel suggereert een aanklacht tegen subsidie voor de wapenindustrie in de EU. In het artikel volgen aanklachten zoals de Amerikaanse marktdominantie. Die wordt niet kleiner zonder subsidies. De verkoop aan dubieuze regimes zal ook niet stoppen. Als u (of de auteur) van mening bent dat we uit de NAVO moeten stappen, onderbouw dat dan met valide argumenten. Mijn mening over de NAVO heb ik nergens verwoord. Wel ben ik van mening dat zolang we nog wel lid zijn, we ons houden aan de overeengekomen afspraken. Want als we willekeurig internationale verdragen kunnen opzeggen, weet ik er ook wel een paar...

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 5:05

Doe nou niet alsof je je op het verkeerde been hebt laten zetten door die kop, want je geeft zelf een keurige opsomming van de punten die worden aangeroerd. Dat van de NAVO heb ik helemaal zelf verzonnen. Ik dacht: dat kan er eigenlijk nog wel bij. Over valide argumenten moet je niet beginnen, want ik reageer gewoon vanuit de onderbuik en valide argumenten voor zo'n stap heb ik eigenlijk nooit gelezen. Jij wel?

Hiltermann
Hiltermann31 jan. 2019 - 7:02

We moeten uit de NAVO omdat de NAVO al heel lang niet meer de organisatie is waar ze voor is opgezet. De belangrijkste taak voor de NAVO is het gezamenlijk verdedigen van de lidstaten. Wanneer een van de lidstaten zou worden aangevallen steunen de andere lidstaten het NAVO lid dat aangevallen is. In plaats daarvan acteert de NAVO als agressor in landen als Afghanistan. Daar hebben de NAVO troepen niets te zoeken. In Mali had het Nederlandse leger niet eens voldoende ondersteuning voor de eigen troepen. Na het Apache ongeluk moest Nederland een beroep doen on de Franse collega's om medische hulp te verlenen aan de inzittenden van de helikopters. Stop met dit soort zinloze missies. Het spaart Nederlandse mensenlevens. Met de uitgespaarde duiten kan mevrouw Bijleveld gaan sparen voor wat extra F35 jachtvliegtuigen.

Klifhanger
Klifhanger31 jan. 2019 - 8:27

@HM En uw alternatief is? Gewoon weer achter de dijken en kieken wat t wordt? Neem aan dat u uit de zuiver pacifistische stroming komt? Er over nadenkend, ben ik het eigenlijk wel met u eens: we hebben eigenlijk geen bondgenoten nodig, we kunnen het best zelf zonder defensie…. We leven tenslotte in een heel redelijke wereld waar alles met praten kan worden opgelost, en de NAVO altijd al aggressief was, waardoor Rusland - als reactie en nergens anders om- zoveel troepen moderniseert en stationeert…. Goed punt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 18:39

Ik zie dat Klifhanger tot inkeer is gekomen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jan. 2019 - 14:45

Vriendelijk bedankt voor dit artikeltje: ik heb de zoekfunctie op deze pagina vast ingesteld op Poetin, om te kijken hoe vaak diens naam genoemd gaat worden. Doe Maar zong vroeger iets over een "vreemde ziekte" en daar is dit er eentje van. Het is zeker geen liefde en bovendien nog besmettelijker dan de griep, vooral onder de (bij-)gelovigen

Elias Unique
Elias Unique30 jan. 2019 - 14:22

Warrig stuk. Is het een aanklacht tegen subsidie voor de wapenindustrie in de EU? Tegen de dominante marktpositie van Amerikaanse bedrijven in Europa? Tegen het feit dat Europese bedrijven hun producten voornamelijk exporteren? Of tegen het feit dat die producten terechtkomen bij landen met, volgens de auteur, een dubieus regime?

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jan. 2019 - 15:50

Elias Unique - Mijn complimenten met deze opsomming, Nu hoef je er alleen nog maar een streep onder te zetten en op te tellen. - -

Elias Unique
Elias Unique30 jan. 2019 - 17:37

@HM van der Meulen: Zo'n kortzichtige reactie viel te verwachten. Het leeuwendeel van de EU is lid van de NAVO. Met bijbehorende verplichting om bij te dragen. Indien er in de EU geen wapenindustrie is, moet je alles inkopen bij de VS. Dat geld lekt weg uit de EU. En heb je nul inspraak aan wie de VS nog meer verkoopt. Oh, en tienduizenden verliezen hun baan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 4:54

Dat is natuurlijk waar: als we geen oorlog meer maken verliezen tienduizenden hun baan. Dat ik daar nou niet aan gedacht heb... -