Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Europese verkiezingen: triomf voor het gezonde verstand

  •  
27-05-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
47937867822_e8e966a73d_z

© cc-foto: European Parliament

De geestdrijvers hebben vooruitgang geboekt maar tegelijk heeft het kiesvolk ze hun plaats gewezen
Nou, als we veel media mogen  geloven, krijgt de Europese Unie het wel voor haar kiezen. In Frankrijk won Marine Le Pen nipt een titanenstrijd met de eurofiele president Macron, in het Verenigd Koninkrijk viert Farage triomfen en in Duitsland krijgen CDU en SPD klop terwijl in Oostenrijk het verlies van de FPÖ ondanks het verwoestende omkoopschandaal beperkt bleef. De christendemocraten en de sociaaldemocraten verloren hun traditionele meerderheid. In het Europees Parlement groeit de kracht van de populisten. In de late nacht van zondag op maandag stuurde Thierry Baudet per twitter dan ook een felicitatie aan zijn  vriend, de Brexiteer Daniel Hannan, die is herkozen in een parlement “ he – and I would love to see dismantled”. Hij is een van de drie Britse conservatieven die nog een Brusselse zetel binnen wisten te halen.
In het licht der feiten zien de zaken er iets anders uit. De strijd tussen Le Pen en Macron raakte nog niet de helft van de Franse kiezers. Hun partijen haalden respectievelijk 23,3 en 22,1 procent van de stemmen. De Brexit Party van Daniel Farrage bleef steken op 31,3%, nog geen derde van de stemmen. Zelfs als je de 12,1% van de gehavende conservatieven erbij telt is dat alles behalve een meerderheid. De uitslagen in het Verenigd Koninkrijk wettigen het vermoeden dat een nieuw referendum daar op een remain zou uitdraaien. In Duitsland ging de grote winst naar de Groenen en niet naar de AfD, die iets meer dan tien procent van de stemmen kreeg.
In véél landen boekten die Groenen trouwens vooruitgang. Hun gezamenlijke fractie in het Europees Parlement stijgt tot zeventig zetels. Ook de liberalen (voor een belangrijk gedeelte echte liberalen, niet de VVD-variant), deden het goed. Ze komen terug met  een fractie van 107 zetels.
De beide anti-EU blokken in het Europese Parlement hebben samen 37 zetels gewonnen, althans zo zag het er in de hele vroege ochtend van maandag naar uit. In een parlement van 751 zetels is dat niet iets om naar huis te schrijven. Alles bij elkaar komen de populistische en extreemrechtse kandidaten op nog geen 120 zetels uit. En dan zijn ze nog onderling verdeeld ook.
De Europese kiezers hebben dan ook een dijk opgeworpen tegen extreemrechts. De grote meerderheid van het Europees parlement is er nog steeds op uit om de Europese Unie tot een succes te maken. Daar doen plaatselijke oprispingen, zoals de verkiezingszege van het Vlaams Blok in België of de triomfantelijke terugkeer van Eppink met medeneming van twee geestverwanten niets aan af. En evenmin de uitslagen in Italië waar Salvini met 35% van de stemmen geestverwante leiders van het slag Baudet doet kwijlen maar waar tegelijkertijd de Vijfsterrenbeweging van 32,7% op misschien wel 18% terugvalt. Van een mars op Brussel vanuit Rome is geen sprake.
Conclusie: de geestdrijvers hebben vooruitgang geboekt maar tegelijk  heeft het kiesvolk ze hun plaats gewezen.
Daar radicaliseren ze ongetwijfeld verder. Dr. Sid Lukassen, na dr. Thierry Baudet de meest invloedrijke ideoloog van extreemrechts in Nederland schrijft op TPO over de uitslag in Nederland dit:
“Men volgt de mainstream media en stemt er blind op. Omdat kiezers kennelijk wegzwijmelen bij een nostalgisch beeld van een café in Heerlen, en dat aangevuld met multiculturele utopieën. Zelfs als je meegaat in de kritiek dat Baudet te ijdel is, slaat het nergens op om dan maar op Timmermans te stemmen, die ronduit narcistisch is. Ik probeer mijn brein eromheen te buigen maar kán het gewoon niet bevatten. Wat ik wel weet is dat wij realisten onze loopgraven nóg dieper moeten graven”.
En:
“Uiteindelijk moet er toch een huwelijk worden gesloten, een gezin worden gesticht. Precies de vragen waarmee Paul Joseph Watson [een extreem-rechtse blogger, HvdH] ook bezig is. Toch blijft er altijd een diep plichtsbesef om van de waarheid getuige te doen in een decadente tijd. In een tijd waar de misleiding universeel is, wordt het zoeken naar waarheid steeds riskanter”.
Dit alles maakt deel uit van  een betoog over zogenaamde alom tegenwoordige straatterreur waarin onder andere ten onrechte wordt beweerd dat de beruchte “ Ich habe es gewusst ”- video  vrouwen toonde die door allochtonen waren verkracht in plaats van voldoende arisch ogende dames uit de Duitse extreemrechtse scene.
Er moet blijkbaar niet meer geluisterd worden naar “het volk” want bij nader inzien is dit te dom en laat zich misleiden. In plaats daarvan bepleit de denker uit Duiven dat “Europese” ouders hun kinderen vechten leren in verband met de harde etnische confrontaties die hen op straat te wachten staan. Net als aan de grenzen van Europa, waar de islamieten loeren. “Als Europeanen écht zouden willen, dan zou de politieke islam geen schijn van kans maken. Het  faustiaanse intellect  zou die fanatici met kernwapens, nano-technologie en robotlegers terug de woestijn in jagen – ze zouden zelfs nooit meer een voet buiten die woestijn durven te zetten. Alleen de wil daartoe ontbreekt.”
Vind je het gek dat de Europeanen in grote meerderheid afstand nemen van dit soort kwaadaardige flauwekul? Dat veel kiezers die in eerste instantie denken dat zo’n Salvini, zo’n Baudet, zo’n Le Pen ergens wel een punt hebben, er voor terugschrikken ze ook hun stém te geven.
Het gezonde verstand heeft gewonnen. Het gezonde verstand blijft winnen. Meer dan een procent of twintig zit er voor extreemrechts in Europa niet in. De meeste mensen willen immers gewoon rustig leven. Ze streven net als Sid Lukassen naar liefde in hun leven maar ze beseffen in tegenstelling tot de Plato van The Post Online dat avonturisme en dromen van robotlegers dan een sterk storende factor vormen. Ooit – in de jaren vijftig – behaalde de CDU/CSU zijn grootste verkiezingsoverwinning uit haar geschiedenis met de leus Keine Experimente. Dat hebben de Europese kiezers nu weer gevraagd, zij het dat zij wél willen dat de grote problemen van deze tijd – denk aan het klimaat of de vluchtelingen – serieus, alsmede met zorg en beleid worden aangepakt en niet met woeste uitspraken of kwakzalversmiddeltjes  voor alle kwalen. Dat blijkt onder meer uit de winst voor de Groenen. Ondertussen kunnen wij de Wutbürger rustig tekeer laten gaan. Zo lang ze maar afzien van geweld natuurlijk.
De getallen in dit stuk zijn gebaseerd op de uitslagen van rond 6 uur maandagochtend

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (116)

bob b.
bob b.28 mei 2019 - 12:06

De winnaar van deze verkiezingen is de EU. Met dank aan de Eurofoben die de ogen en de mond van de mensen hebben geopend. Je weet pas wat belangrijk is als het dreigt te verdwijnen. Ik citeer Livestro die zegt: " alle uitslagen werden van achter naar voren gespeld. De winst van socialisten in Spanje was net zozeer hot nieuws als de prestatie van liberalen in Slowakije, en de winst van Groenen in Dublin net zo betekenisvol als het verlies van de linkse regeringspartij Syriza in Athene. De voorbije crisisperiode heeft ervoor gezorgd dat we opeens alle spelers kennen: de partijen, de personen, zelfs de groepen waarbij ze zich in Europees verband aansluiten." "We moeten het natuurlijk niet romantiseren, een verkiezing maakt nog geen Europees demos. Elke geboorte is langzaam werk, deze wellicht nog meer dan andere. Maar dat er met deze verkiezingen een ontwikkeling in gang is gezet richting de uiteindelijke geboorte van een Europees volk, lijkt wel duidelijk. En dat is met voorsprong het belangrijkste verhaal dat deze verkiezingen hebben voortgebracht." Het is tekenend dat grote groepen onder de SP, PVV en FVD aanhang niet te mobiliseren waren om naar de stembus te gaan. Zij wilden niet gaan stemmen voor een standpunt dat het hunne niet is. Met andere woorden, deze partijen hebben standpunten die niet eens door de eigen achterban gedragen worden. Terecht dat zij daarvoor werden afgestraft. Dat zegt alles over het succes van deze verkiezingen voor Europa.

1 Reactie
Katootje2
Katootje228 mei 2019 - 15:51

Alweer iemand die probeert te bewijzen dat de meerheid van de mensen die niet deelnamen aan de Europese verkiezingen waren vóór deelname aan de EU waren. Ik denk dat het vooral een bewijs was voor hun geloof in de democratie: ze wisten bij voorbaat dat als ze nou maar gewoon thuis bleven de rest wel zo redelijk zou zijn om toch de goede keuze te maken.

webmaatje
webmaatje28 mei 2019 - 8:36

De winst van de Groenen heeft nu al een duidelijk effekt. De Duitse regering laat actueel weten dat ze fors bijdraagt aan onderzoek naar de gevolgen van het smelten van permafrost. Forschung zum Klimawandel Tauender Permafrost – eine unterschätzte Gefahr für das Weltklima https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/tauender-permafrost-eine-unterschaetzte-gefahr-fuer-das-weltklima-1614664 Laten we daarbij niet vergeten dat o.a Rusland grotendeels is gebouwd op een instabiele permafrostbodem met alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mei 2019 - 20:21

De uitslag geeft een nogal verdeeld beeld, nou weet ik niet goed wat de rechts-radicalen/eurosceptici doorgaans aan invloed hebben binnen de EU, ze schijnen niet goed samen te werken, nou schijnt Bannon dat probleem ook te onderkennen en wil zich inzetten dat zaakje te stroomlijnen en heeft daartoe een klooster weten te bemachtigen, wat niet is kan nog komen, ze hebben de internationale gekaapt.. Misschien moeten we goed gaan analyseren wat het Timmermans effect zo succesvol heeft gemaakt, misschien leert dat hoe je dergelijke boodschappen communiceert, of dat op de rest van Europa toepasbaar is moet nog blijken, hoe dan ook dit overlaten aan leugenachtige schurken wordt zeker vechten tegen de Bierkaai, zaak om communicatie kanalen te heroveren op en het weerleggen van laag allooi politiek

3 Reacties
JanB2
JanB228 mei 2019 - 2:41

Het Timmermanseffect is écht tot Nederland beperkt gebleven. En zelfs de Nederlandse uitslag geeft hetzelfde versnipperde beeld als in de rest van Europa, met een sterke extreem-rechtse poot.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 mei 2019 - 15:23

Het gaat me niet om Timmermans, meer om hoe je een boodschap tegen de stroom in voor het voetlicht brengt maar misschien belangrijker nog hoe je foutieve denkbeelden corrigeert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2019 - 19:53

ze schijnen niet goed samen te werken, nou schijnt Bannon dat probleem ook te onderkennen en wil zich inzetten dat zaakje te stroomlijnen en heeft daartoe een klooster weten te bemachtigen, wat niet is kan nog komen, ze hebben de internationale gekaapt Dit is een verzameling mensen die NIKS van anderen aanneemt want daar hebben ze al te vaak een zeperd mee gehaald. Klooster of geen klooster, dat lukt gewoon niet. Mooi voorbeeld is TB / Hiddema. Gaat er een van deze twee zich wat stil houden om zo tegenstrijdigheden te vermijden? En zo gaat het in het kwadraat in Europees verband waar nog heel wat culturele stereotypen stevig ingebed zijn, wie kent ze niet, die luie Zuid Europeaan en de plichtsgetrouwe Duitser?

Justine Case
Justine Case27 mei 2019 - 20:21

Europees gezien kan er - anders dan in Nederland wellicht - moeilijk sprake zijn van een Triumf des gesunden Menschenverstands. Veel meer dan een zucht van "het had erger gekund" konden wij uit de reacties van serieuze media niet destilleren tot onze spijt. Enig lichtpunt schijnt de gestage opmars van groenen. Mogelijk is er een natuurlijk verband tussen voortschrijdende plundering en het verzet daartegen. Exponentieel dan. Noem ons gerust magisch denkende salonwiskundige, zo het u schikt.

1 Reactie
JanB2
JanB228 mei 2019 - 2:42

“het had erger gekund” Dát is het inderdaad. En veel meer niet.

JoostV2
JoostV227 mei 2019 - 20:02

Is niet iedere verkiezinguitslag een overwinning van het gezonde verstand?

Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 19:19

Mooi stukje van Han trouwens over Lukassen. Het deed me denken aan 2016. Met de verkiezing van Trump maar dan nog 3 keer in het kwadraat. Bij Trump was er de dag voor verkiezing nog bijna 28% kans dat hij zou winnen. Behalve Kantar Public( hulde) zat werkelijk elke peiler er naast. De Hond voorspelde wel iets, maar overbelichte het effect van het debat tussen Rutte en Baudet. Een blunder dus. De media presteerde het zelfs om van de verkiezingen een tweestrijd tussen Rutte en Baudet te maken. Tussen Azmani en Eppink in feite. Ook een gigantische miskleun. Alsof je Trump en Clinton met elkaar laat debatteren en Sanders wordt de volgende dag president. De reacties in rechtse media was het voorbeeld van bubbel denken. Zo enorm gefixeerd op hun eigen bekrompen en zeer eenzijdige wereldbeeld waren de FvD en PVV''ers. Dat ze gewoon compleet Timmermans over het hoofd hadden gezien. Maar dan ook echt compleet. De PvDA was dood en begraven. Zeker in die kringen al afgeschreven. Wat hebben ze daar een draai om de oren gekregen. Daarna natuurlijk niet de oprechte felicitaties. Melkert deed dat niet bij Fortuyn en toen was het een schande. Ik heb geen enkele, maar dan ook geen enkele gemeende felicitatie gezien. Over zuur gesproken. Timmermans is helemaal niet als tegenstander gezien. Wat een onvoorstelbare misvatting was. En als hij tegenstander was werd hij gedemoniseerd. Werd er onsmakelijke grappen gemaakt over zijn gewicht. En werd hij neergezet als een graaier. Geen enkel woord over Nexit of een referendum. De SP demoniseerde Timmermans. De PVV en FvD hebben niets anders gedaan als hatelijk bashen. Het is allemaal in hun eigen gezicht ontploft. Toen was het opeens de kiezers . Die waren dom. Daarna was het de opkomst. Dat was het probleem. Dat hoorde je nooit bij het referendum. Toen was het opeens stembus fraude. Want als (radicaal) rechts geen argumenten heeft, wordt dat er bij gehaald. In Maart waren we nog een fatsoenlijke democratie. Twee maanden later waren we Zimbabwe. Waar PVV en FvD stemmen in containers werden gegooid. Daarvoor kreeg de exit poll al de schuld. Die waren prima. Wat een beschamend wangedrag van (radicaal) rechts. Wat moeten ze zich kapot schamen om zoveel dedain. Zoveel haat. Zoveel haat tegen anders denkenden. En nu hoor je uiteraard niet dat we de PvDA kiezer serieus moeten nemen. Nu horen we niet dat PVV en FvD misschien meer richting de PvDA moeten schuiven. Nu horen we niet dat dit een signaal is naar Den Haag. Alleen maar modder gooien. Niets inhoudelijks. Terwijl radicaal rechts zichzelf inhoudelijk vindt. Timmermans is nadrukkelijk niet mijn vriend. Hij heeft terecht gewonnen. De PvDA heeft als enige deze verkiezingen serieus genomen. Heeft een solide campagne gevoerd. Hij heeft in tegenstelling tot de SP niet met modder gegooid. En hij heeft electorale concurrenten gevloerd. En zijn kiezers zijn wel opgekomen. Die van de concurrentie. Niet zeiken dus. Verlies erkennen. En niet elke keer dat zure wangedrag. Wat laat rechts en zeker haar radicale variant zich toch elke keer kennen.

1 Reactie
Middenman
Middenman27 mei 2019 - 21:09

@Sonic; vaak vind ik je reacties net iets te radicaal, maar onder dit artikel zijn ze ijzersterk en mij uit het hart gegrepen!

Satya
Satya27 mei 2019 - 18:48

Ik vind de uitslag niet positief. Veel mensen hebben niet gestemd wat op vele manieren kan worden uitgelegd. Ook is er teveel op partijen gestemd die alt right zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB228 mei 2019 - 2:42

Mee eens. De schade is beperkt gebleven maar daar is ook veel mee gezegd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mei 2019 - 16:18

"De Brexit Party van Daniel Farrage bleef steken op 31,3%, nog geen derde van de stemmen. Zelfs als je de 12,1% van de gehavende conservatieven erbij telt is dat alles behalve een meerderheid. De uitslagen in het Verenigd Koninkrijk wettigen het vermoeden dat een nieuw referendum daar op een remain zou uitdraaien." Van dat soort redeneringen wordt ik zo moedeloos, dat me de energie ontbreekt om het tegen te spreken. Houdt je nou jezelf voor de gek, of probeer je ons voor de gek te houden?

6 Reacties
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 19:03

Een prima redenering toch. Een derde van het electoraat stemde. Iets meer dan En een derde daarvan stemde op de Brexit party. Iets minder als dat zelfs. Ik ben vooral moe van de mensen die de overwinningen altijd zo overdreven. Ook al na de enorme hysterie na 20 Maart. De kleinste grootste partij in Nederland was de VVD met 20 a 21 procent. En toch werd gedaan alsof FvD met 14,5% meteen de mening van het volk representeerde. Of dat Baudet meteen premier ging worden. Of dat Baudet het partijkartel verpletterd had. Of dat het niet ten koste van de PVV ging. We hebben meer mensen nodig als Han. Die dit soort dingen in de context zetten. En minder mensen die altijd en alleen maar de uitslagen van rechts radicalen overdrijven en net doen alsof andere partijen geen verkiezingen winnen.

Katootje2
Katootje227 mei 2019 - 21:32

Een derde van het electoraat stemde, dus wie overdrijft hier nu eigenlijk een overwinning? De context wordt gevormd door al de mensen die niet gingen kiezen, waarvan een groot deel dat niet deed, "omdat de politici toch doen waar ze zin in hebben." Denk je nou echt dat dat remainers zijn?

Sonic2
Sonic228 mei 2019 - 8:03

@ Katootje Volgens mij gaan tijdens dit soort verkiezingen ook veel jongeren niet stemmen. Dus dat zijn voor een deel ook remainers. In Engeland ook vooral veel Labour stemmers. En inderdaad ook veel leavers. Die zijn ook niet gaan stemmen. In Nederland ook trouwens. Volgens mij zijn ook veel "stemwijzer" kiezers niet wezen stemmen. Veel PvDD stemmers. Veel D66 stemmers ook. DENK stemmers ook niet trouwens. Net als het electoraat van PS verkiezingen en 2e kamer verkiezingen ook erg verschilt. Alsof al die zwevende en strategische kiezers bij de 2e kamer zo makkelijk Baudet of Wilders zouden stemmen. Betwijfel ik zeer. Volgens mij zegt Han niets verkeerd. We hebben overigens een Brexit omdat jongeren het stemmen aan de ouderen over lieten. Net als we een President Trump hebben omdat Hillary haar achterban niet kon mobiliseren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2019 - 9:33

Vertel mij wat!

Katootje2
Katootje228 mei 2019 - 15:38

Sonic - Dus de meerheid van de Engelsen die niet deelnamen aan de Europese verkiezingen waren vóór deelname van Engeland aan de EU? Heb je wel eens van Occam's razor gehoord?

Sonic2
Sonic229 mei 2019 - 7:31

@ Katootje Het komt vooral omdat radicaal rechts( net als in Amerika) niet tegen haar verlies kan. Daarom wordt opeens de opkomst er bij gehaald. Onder de thuisblijvers zullen er leavers zijn maar ook remainers. Volgens mij een by far mixed beeld. En voor de rest is het volgens mij een nogal fictief idee. Dat nieuwe referendum. Ik vrees dat we het met deze Brexit moeten doen. Het zal eerst wel weer los gaan in de conservatieve partij. Nog meer chaos. Dank Brexiteers. En het zoveelste bewijs dat nationalisten overal er een puinzooi van maken.

Toon262
Toon26227 mei 2019 - 15:24

Ja ik ben wel blij dat de wat voorzichtige partijen die de EU wat minder zien zitten een keurige objectieve campagne hebben gevoerd zoals de PVV, FVD EN DE SP. Gewoon op basis van sterke argumenten en heeeeelemaaaal niet op de man speelden. Ongelooflijk dat dat domme volk de oprechtheid van deze door en door keurige partijen niet op waarde wisten te schatten. Komop Thierry, Geert en Liliane dat kan beter Kom ik pak nog een zuur druifje u aangeboden door jankend rechts.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 mei 2019 - 15:17

De winst in Europa gaat naar liberalen en groenen. Dat is wat de uitslag laat zien en wat de bevolking duidelijk wil, een gezonde economie met een sociale basis en een groen randje gericht op een zekere toekomst. De ontevredenheid is aan het inkakken, alleen in landen als Polen, Italië en Hongarije waar het van overheidswege wordt gesponsord is de onvrede als een kunstmatige long die de regeringen kunstmatig in leven houden.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2019 - 20:02

'wat de bevolking duidelijk wil, een gezonde economie met een sociale basis en een groen randje gericht op een zekere toekomst' Nu masar hopen dat wat het volk wil ook is wat het volk nodig heeft. Vooral dat met dat 'groene randje' lijk je aan te willen geven 'Ja groen, maar niet teveel en wel gratis'. Je kan veel kiezen tijdens verkiezingen, maar als je problemen wil oplossen in plaats ze voor je kinderen te bewaren, dan worden die keuzes wel wat minder.

Toon262
Toon26227 mei 2019 - 15:08

Nooit gehoord van die Lukassen en daar moet vanaf de geboorte toch een medische fout zijn gemaakt. Meestal wordt de nageboorte vernietigd. Ik ben bang dat het hier anders is verlopen anders kom je toch niet tot deze onbenullige prietpraat. Waarom excelleert rechtsche toch altijd in infantiliteit. Kan iemand mij dat uitleggen. Er is zo'n intellectueel verschil tussen zulke mensen en linkse denkers, die ik overigens soms ook vreselijke onzin hoor uitkramen. Maar toch het verschil is gênant dat ik het niet meer begrijp. Waarom is dat niet gelijkwaardig. Geen evenwichtige tegenargumenten of die hout snijden. Daarom heb ik toch nooit een echte keuze. Of randdebielen of soms al te hoogdravende idealisten. Ja dan is dat toch nooit een keuze. Graag zou ik vanuit rechtsch hier antwoord op hebben, niet van linkse gelijkhebbers. Zal wel niet lukken maar ik blijf hopen. Zelfde Baudet blijkt er rechtsche lichtgewicht te zijn. Help!!!!!!!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mei 2019 - 14:17

Dit is wat er telt: "De grote meerderheid van het Europees parlement is er nog steeds op uit om de Europese Unie tot een succes te maken." En het kan voor sommigen geen kwaad nog een hele korte cursus 'besluitvorming in de EU' te volgen. (http://www.martijndegroot.com/weblog/de-macht-van-brussel-laat-u-niks-wijsmaken/)

6 Reacties
Peterrr2
Peterrr227 mei 2019 - 16:07

@Frans, dank voor de link. Een heldere uitleg. Kort samengevat komt het erop neer de landelijke en regionale politici Brussel misbruiken om impopulaire beslissingen uit te leggen. Nooit geweten dat het zo werkte....

ton14024
ton1402427 mei 2019 - 17:02

´´De grote meerderheid van het Europees parlement is er nog steeds op uit om de Europese Unie tot een succes te maken.´´ Grappig, dat ´nog steeds´ duidt op weinig vertrouwen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mei 2019 - 17:12

@Ton140224 Ik citeerde Van der Horst, hierboven. En er gaat een nieuw parlement aan het werk en de meerderheid daarvan heeft net als voorheen het volste vertrouwen in de EU. Een minderheid niet, maar de honden blaffen en de karavaan trekt verder. Hij legt het goed uit, hierboven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2019 - 17:56

Dus dat Europees parlement is volkomen overbodig, ministers kunnen zich er enkel achter verschuilen, mijden zo juist de inlandse parlementen en kiezers, de enigen aan wie ze verantwoording schuldig zijn, door gecorrigeerd kunnen worden, door wie ze naar huis gestuurd kunne worden. Zij noemen dit vervolgens 'Brussel' en schuiven zo t.a.v. de bevolking hun (eigen) verantwoordelijkheden af op 'Brussel'. De kiezers weten feitelijk steeds minder wat er omgaat in de EU en hoe kabinetten feitelijk zelf handelen en beslissen t.b.v. hun stem in de Raad van Europa, de enige die de macht werkelijk heeft. Het EP fungeert zo uiteindelijk als een soort van rookgordijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2019 - 17:58

kunnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2019 - 8:13

Ik bedoel natuurlijk minister-presidenten!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mei 2019 - 13:33

Bij ons in Nederland, van 4 zetels naar 0 zetel wat betreft de PVV, mijn dag kan echt niet meer stuk.???????? Welk bootje komt eindelijk op zijn loontje, hahaha! ???? Is dat niet landverraad, wat hij allemaal gezegd en gedaan heeft, de laatste meer dan 12 jaren.????

Tiesuitreduz
Tiesuitreduz27 mei 2019 - 13:25

Farage haalt volgens de Guardian van vandaag 14.00 27/05/2019 33,6 % van de stemmen. 'The results so far show that the hard Brexit vote totalled 36.8% – with the Brexit party on 33.3% and Ukip on 3.5%. The overall total for pro-leave parties was up at 45.6% including the Conservatives on a historically low 8.8%.' Daarbij aangetekend dat veel brexiteers zijn thuisgebleven en de remainers (Londen) juist sterk zijn opgekomen. Het valt me bij de stukjes van de heer van der Horst op dat hij de 'realiteit' vaak naar zijn hand zet. Over de zege van Timmermans kort dit: met kiezen voor links heeft die overwinning volgens mij niet zo heel veel van doen. Meer met nationalisme. Kijk naar uitslag van de PvdA in Zuid-Limburg. Scores van 40% of meer. Blij? Ik word er treurig van. Het leedvermaak op deze site over de SP staat me tegen. De SP was te negatief is de klacht. Liever het positieve verhaal van heer Timmermans. Dat zijn verhaal me sterk doet denken aan dat van meneer Samsom in 2012, ach wie maalt erom. Als je maar wint.

4 Reacties
Toon262
Toon26227 mei 2019 - 15:11

U doet toch precies hetzelfde als wat anderen verwijt. Wat heb ik daar nou aan?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 mei 2019 - 15:24

Ties, het VK kiest nergens voor. Een derde, de brexiteers, komt op Farage uit. Een derde, de remainers, op de liberalen, de groenen en de nieuwe afsplitsing van Labour en Tories. En een derde koos voor Labour en Tories. Omdat er maar een echte brexit partij is lijkt het alsof Farage een grote overwinning haalt. De tegenstellingen hebben zich alleen maar verhard. En als Farage zijn zin krijgt verdwijnt zijn brexitpartij in een klap. Gebakken lucht dus.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mei 2019 - 23:41

“Het valt me bij de stukjes van de heer van der Horst op dat hij de ‘realiteit’ vaak naar zijn hand zet.” Een realiteit zou kunnen zijn dat het VK uiteen valt, ik gun het ze wel die arrogante engelsen, de invloed was desastreus op de EU, met hun we are the champions mentaliteit hebben ze ons in onstuimig vaarwater geloodst door ons op te schepen met sujetten als Orban, ze hebben onevenredig veel invloed op de EU gehad, i want our, money back brieste Thatcher, hoefde geen euro, Schengen lieten ze ook aan zich voorbij gaan, zulk soort klanten kan je liever kwijt dan rijk zijn. “Over de zege van Timmermans kort dit: met kiezen voor links heeft die overwinning volgens mij niet zo heel veel van doen. Meer met nationalisme. Kijk naar uitslag van de PvdA in Zuid-Limburg. Scores van 40% of meer. Blij? Ik word er treurig van. Het leedvermaak op deze site over de SP staat me tegen. De SP was te negatief is de klacht.” Ja de hele nederlandse natie is onder de indruk van Timmermans, niet alleen Zuid-Limburg, en niemand toont afgunst behalve misschien de sp, over leedvermaak maak ik me geen zorgen, het kwaad straft zichzelf.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2019 - 20:05

Ik zou verwachten dat als je tory hebt gestemd, je een remainer bent, maar hier worden ze allemaal in de exitemmer gegooid.

Bouwman2
Bouwman227 mei 2019 - 12:25

Het gezond verstand is altijd al raar verdeeld, Nederland heeft vooraan gestaan toen het werd uitgedeeld.Daarom is Nederland dat het allergelukkigste land om er toevallig geboren te worden. Maar Vlaanderen en Italië zijn weer meer bedacht met fascistoïde restanten. Een deel van de Italianen droomt nog steeds van Mussolini en hoe slechter het gaat met de economie hoe harder gedroomd wordt. Vlamingen zijn niet enkel vaak met materialisme overgoten, maar hun voorliefde voor het extreme en pathetische is nog steeds niet helemaal verdwenen. Het zijn beide landen met een operacultuur, de scheur in de Nederlanden kwam dus ook uit de romantische opera voort. In beide landen vind je overal operahuizen, in Nederland hebben we enkel niet veel meer dan de Stopera en die is meestal nog gesloten ook.. Vlaanderen maakt zich bespottelijk door de romantische opera te verwarren met het dagelijks leven. De Vlaamse economie gaat dan ook niet volledig naar wens. Maar na elke voorstelling, gaat het scherm weer neer en de lichten in de zaal weer aan. Panta rei, niets is van blijvend belang. .

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 13:57

"fascistoïde" en "extreme" De tegenwoordig dominante neoliberale economie (een product van wetenschap, hoogopgeleiden en financiers) is een extremisme en een (economisch) fascisme (de stok). Men is niet volledig door naar anderen te verwijzen, zonder zelfreflectie. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Mr x Mr y
Mr x Mr y27 mei 2019 - 12:10

“De uitslagen in het Verenigd Koninkrijk wettigen het vermoeden dat een nieuw referendum daar op een remain zou uitdraaien.” Ik begrijp niet waar dat op is gebaseerd. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden vindt de eu blijkbaar zo belangrijk dat ze niet eens de moeite hebben genomen om te stemmen. Je mag aannemen dat de meerderheid daarvan de eu niet de moeite waard vindt.

2 Reacties
Toon262
Toon26227 mei 2019 - 15:13

Uw naam doet enigszins kennis van wiskunde aan. Maar dat blijkt niet uit uw niet empirische bevindingen van aannames. Graag wiskundig bewijs a.u.b.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mei 2019 - 20:37

Ik neem aan dat ik ook niet mee zou doen aan een verkiezing waarvan het de bedoeling was dat niet zou plaats vinden.

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mei 2019 - 11:56

Wordt Timmersmans een Dijsselbloem 2.0 dan zal de euforie snel over zijn. De Grieken weten er alles van. Ben benieuwd wat onze neo-liberalen van de PVDA een socialer Europa vinden. Verder wel jammer dat Wilders 2.0 er na de brexit een zeteltje bij gaat krijgen.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat27 mei 2019 - 11:36

Eens, de Europese verkiezingen zijn een triomf voor het gezonde verstand. De EU-kritische partijen stijgen, maar op een rustige gecontroleerde manier. (Natuurlijk zijn er wat excessen zoals de groenen te zien. Maar dat zakt wel weer in) Wat langzaam groeit is alleen maar sterker. Men zal ook wel weer eens wat verliezen en weer winnen. Zolang ze overall maar een rustige stijging laten zien, en dat is precies wat we zien. Dit geeft de Eurofielen ook nog de mogelijkheid hun vreselijke ideeën ten toon te stellen waardoor langzaam bij steeds meer mensen de ogen open gaat en de EU-kritische partijen zo rustig door kunnen groeien. Geen LPF-toestanden, veel beter op deze manier.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2019 - 20:10

Geen LPF-toestanden Hoho, we zijn nog niet begonnen. En volgens mij zitten nu al UK, Hongarije en Italie apart op het zeteloverzicht dat ik zag? Mooie tattoo voor TB: 'Verbonden in eenzaamheid'

Joop den Uil
Joop den Uil27 mei 2019 - 11:34

het is (meer dan ) opvallend dat het erop lijkt dat men op personen gestemd heeft en niet op partijen. En dat democratie noemen ? dacht het niet

1 Reactie
rvb2
rvb227 mei 2019 - 11:55

In Nederland stemmen we op personen, niet op partijen. Vandaar dat iemand bij een partij kan vertrekken en zijn zetel mag houden.

Tomatenboer
Tomatenboer27 mei 2019 - 11:18

Ik begrijp niet waar Han van der Horst zo verheugd over is. De PvdA heeft weliswaar een uitstekende uitslag behaald, maar de Sociaal-Democraten verliezen fors Europees gezien. Ook de linkse andere partijen verliezen fors. De liberalen winnen vervolgens evenals wat enge conservatief rechtse clubjes. Kortom, Europa gaat nog meer de neoliberale agenda volgen dan zij tot dusverre al deed en de belangen van multinationals nog minder een strobreed in de weg leggen. Alleen de behoorlijke winst van de Groene partijen in Europa is wel verheugend te noemen. Maar onderaan de streep rest een verkleining van het aantal zetels voor sociaal-democratisch gezind beleid.

ton14024
ton1402427 mei 2019 - 11:16

´´triomf voor het gezonde verstand´´ ??? Nederland heeft massaal op een commissielid gestemd.

2 Reacties
Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat27 mei 2019 - 11:37

Nederland deed het dit jaar inderdaad wat minder, maar overall in de EU zag je wel een goede trend. Zo nu en dan een daling hoort er ook bij.

MB19
MB1927 mei 2019 - 19:09

Het toppunt van nationalisme ;-)

Grietje Genot
Grietje Genot27 mei 2019 - 10:59

"Menselijk gedrag," zei de frêle hoogleraar, nadat-ie tijdens het allereerste college dat ik bijwoonde, wankelend van het katheder naar het bord was gelopen en daarop een vierkant had getekend en het woord 'determinant' geschreven "is meervoudig gedetermineerd." Zo, die zat, je kon het in Keulen horen donderen. (Uit een duister hoek klonk hysterisch gegiechel, vooraan een besmuikt gegrinnik.). Sedertdien klampt iedereen zich vast aan elke halm van 'n verkiezingsuitslag, opdat-ie zijn stokpaardjes kan blijven berijden. Hoe het ook zij, het spook van het (christen)fascisme waart nog immer rond, en ook dat fopliberalisme knaagt nog steeds aan de welvaart. Weest waakzaam, kameraden, het is nog niet volbracht.

5 Reacties
harmmeijer
harmmeijer27 mei 2019 - 13:01

“Weest waakzaam, kameraden, het is nog niet volbracht.” In de politiek hebben in de loop der jaren rechts extremistische schimmels zich genesteld door heel Europa heen. Gevaarlijke schimmels staan erom bekend dat ze moeilijk te bestrijden zijn. Daarom vrees ik dat we van deze ellendige ziekmakers voorlopig nog niet verlost zijn.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 14:07

@Merel, 27 mei 2019 at 15:01, "In de politiek hebben in de loop der jaren rechts extremistische schimmels zich genesteld door heel Europa heen." Helaas ook binnen o.a. de PvdA en het CDA. Want het tegenwoordig dominante neoliberalisme, van hoogopgeleiden en financiers, is ook een extremistisch (minimaal economisch) rechts. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat27 mei 2019 - 14:24

@Merel Je politieke tegenstanders als "Gevaarlijke schimmels" beschrijven. Raar genoeg vindt ik juist dat dan weer gevaarlijk.

Grietje Genot
Grietje Genot27 mei 2019 - 14:29

Dat schimmelige, roestbruine denken is al duizenden jaren oud. Nimmer heeft 't soelaas gebracht, altijd ellende. Het is de cultuur van de dood, het zal je cultuur maar wezen.

harmmeijer
harmmeijer27 mei 2019 - 21:43

@ Inhoudelijk Rechtstaat ondermijnende rechts extremistische partijen die nationalisme en racisme propageren zouden moeten worden bestreden, altijd. Helaas wordt ze door het normaliseren van deze partijen geen strobreed in de weg gelegd.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mei 2019 - 9:51

Aardig stukje maar misschien toch wel iets te positief. Ik ben tevreden met de uitslag in Nederland. Maar Italië en Frankrijk zijn toch zorgwekkend. Zeker voor Frankrijk zie ik eigenlijk niet hoe dat land uit deze situatie moet komen. Duidelijk is dat er ingrijpende economische hervormingen moeten komen, in de industrie maar ook op het platteland. En er is geen enkel politiek draagvlak onder de bevolking om die maatregelen ook niet nemen. Vrijwel onoplosbaar. Het gevolg daarvan is verdere verdeeldheid en verdere verarming. In sommige regio's blijven vooral ouderen over die grote moeite hebben in het levensonderhoud te voorzien. Waar ik eigenlijk nog het meest positief over ben is de toename van het aantal stemmers. Door heel Europa. Ik heb zelf ook voor het eerst voor het Europees parlement gestemd. Nooit gedaan, voor mij was het SP-spotje de reden om op Timmermans te stemmen. Ben niet eens een echte PvdA-fan. Inmiddels wel nadrukkelijk anti-SP. Maar die toename van het aantal kiezers brengt de opkomst voor het EU-parlement in de richting van de gemeenteraad en provinciale staten verkiezingen. Toch een bewijs van het feit dat men meer waarde gaat hechten aan de EU. Dat zorgt wel voor een rare spagaat. Waarvan ik mij afvraag of iedereen dat probleem ziet. Maar als de eis om een meer democratische Europa vorm krijgt en tot meer macht voor het EU-parlement leidt, is daarvan de consequentie dat ook invloed van de nationale parlementen naar het Europees parlement gaat. Andersom als het EU-parlement geheel opgeheven zou worden, zouden nationale MP-s en ministers over hun handelen in de EU verantwoording moeten afleggen in hun eigen nationale parlement. De Europese commissie zou dan slechts in opdracht van de gezamenlijke regeringsleiders handelen. Kortom meer Europese democratie leidt ook tot meer Europese macht.

2 Reacties
Kilted
Kilted27 mei 2019 - 12:46

[ Maar die toename ...............naar het Europees parlement gaat. ] Dit is een generiek probleem wat geldt tussen alle lagen van democratie. Of het nu op lokaal, regionaal, landelijk of Europees niveau is. In Nederland, maar ook in de andere EU landen en zelfs in Noorwegen wat geen lid is van de EU, maar wel nauw gelieerd eraan. En dat ga je ook niet echt ooit goed oplossen, omdat lokale belangen kunnen afwijken van het regionaal belang, regionale belangen van landelijk belangen, landelijke belangen van EU belangen en vele combinaties daarbinnen. En je kan op lokaal niveau zelfs nog naar beneden. Niet zo lang geleden was er een probleem in mijn eigen straat waardoor je in wezen de niveaus, wijk, straat en huis er nog aan kan toevoegen. M.a.w. Wat je zegt klopt, maar is inherent aan het wezen van democratie.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mei 2019 - 14:31

@ Kilted Jij schrijft; En dat ga je ook niet echt ooit goed oplossen, …. Ik ben dat met je eens. Maar het blijft mij bezig houden. Ik denk dat de samenleving, op Europees, nationaal en lokaal niveau steeds meer verdeeld raakt. Extreem rechts beweert dat de oorzaak homeopathische verdunning is. Maar zelf als we niet homeopathisch zouden verdunnen dan zou toch de polarisatie tussen groepen in de samenleving steeds meer toenemen. Op de bandbreedte vanaf de extremistische SP, gematigde PvdA, CDA, D66, liberale VVD tot het rechts extremistische FvD is een consensus die wordt gedragen door een ruime meerderheid onbereikbaar geworden. Iedere sekte zijn eigen werkelijkheid. Ik denk dat Job Cohen de laatste Nederlander was die met een kopje thee de boel bij elkaar wilde houden.

Break on through
Break on through27 mei 2019 - 9:33

Goed stuk. Extreem rechts heeft te weinig slagkracht om ooit daadwerkelijk een deuk in een pakje boter te slaan in Europa. Het blijft voor figuren als Dirk Janlul Eppink een beetje lafjes schreeuwen langs de zijlijn zonder dat ze ook maar enige invloed hebben. Als de media dit soort nu ook gewoon links laat liggen.... Maar goed, over naar de orde van de dag, christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en de groenen in één kabinet. Gewoon uitgaan van de overeenkomsten, daarna wellicht op verschillen dealen en compromissen sluiten. Makkie.... Maak er iets van!

Klaas Punt
Klaas Punt27 mei 2019 - 9:29

Ergens op Joop werd die EU-verkiezing vergeleken met de Songcontest verkiezing. Ik zie ook veel overeenkomsten. De voor mij meest onwaarschijnlijke kandidaten worden gesteund door grote horden, de dame met de baard, de Brusselmans. Voor mij als principeel niet-stemmer deze keer was er natuurlijk het grote aantal gelijken hoewel ik er van overtuigd ben dat niet allen die EU even ver van zich afschuiven als ik. Angstcampagne? Wellicht, het moet er in geramd.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mei 2019 - 9:27

Maar Han, gelet het percentage opkomst kan je elke uitslag naar het positieve redeneren. Toch blijft het zorgelijk dat het meestal verstandige middenblok zoveel verloren heeft, en hoeveel mensen nog steeeds hun stem geven aan zowel linkse als rechtse uitersten. Dat moet wel een wake up call zijn voor Brussel, en dat er eindelijk eens er wezenlijk-toe-doen-besluiten worden genomen die de EU echt verder helpen. Dat zal wellicht toch meer in de richting van iets federaals gaan, anders kan je als EU nooit en te nimmer een vuist maken op welk terrein dan ook…..

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 13:48

Dat zogenaamde "verstandige middenblok" is door o.a. de acceptatie van het neoliberalisme (extreem economisch rechts) met globalisme geen middenblok, maar een rechts blok. Het is eventueel een centrumblok. Maar een centrum hoeft geen midden te zijn (i.v.m. het aspect van macht). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2019 - 20:22

'dat er eindelijk eens er wezenlijk-toe-doen-besluiten worden genomen die de EU echt verder helpen' Ja en alleen restaurants die lekker eten maken en clubs die alleen maar goed voetbal spelen. ' Nu nog bepalen wat lekker eten en goed voetbal is. En daarna wat besluiten zijn die er wezenlijk toe doen. Ik ben wel voor meer transparantie. Ik weet van geen enkele EU fractie wat nu precies haar programma is, en niet van de Commissie wat haar visie op de EU is als het gaat om mate van integratie en juridisch model. Komt waarschijnlijk omdat Rutte er met zijn dikke kop voor stond. Ik had altijd het idee dat nationale partijen de slechtste boodschappers van de EU waren, maar zo langzamerhand wordt wel duidelijk dat de EU zelf er ook wat van kan.

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mei 2019 - 9:16

De vooronderstelling achter dit verhaal is dat de christen democraten en de sociaal democraten het in de regel op een akkoordje gaan gooien met de liberalen en of de groenen. Echter wat als dit niet gebeurt? Als er andere meerderheden of geen meerderheden kunnen worden gevormd, als men te veel "luistert" naar dom-rechts, of onderling het niet eens wordt, dan heeft het gezonde verstand niet gezegevierd. Je zou ook kunnen concluderen dat er staten zijn die meer en minder op elkaar lijken en dat die verschillen goede samenwerking in de weg zullen gaan staan. Doortastendheid, effectiviteit, zal een probleem zijn.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 14:28

Bedankt voor je aanvulling van 27 mei 2019 at 13:56. Woeki Hypo.

MountEverest
MountEverest27 mei 2019 - 9:03

Laten we blij zijn dat de SP en PVV het zo slecht gedaan hebben. Het moment lijkt aangebroken om deze 2 extreme partijen op te heffen.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt27 mei 2019 - 10:22

Dan moet je eerst lid worden, in Nederland gaan de leden daarover. Voor PVV zou dat wel moeilijk kunnen zijn maar van SP kun je gewoon kid worden. Ga naar de website, SP.NL en meld je aan. Dacht je echt dat deze EU zaak ook voor ons land geldt?

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 14:36

@MountEverest, 27 mei 2019 at 11:03, "Het moment lijkt aangebroken om deze 2 extreme partijen op te heffen." Neoliberale partijen willen maar niet begrijpen, dat zijzelf ook extreme partijen zijn en de polarisering maximaal bevorderen. Het neoliberalisme is een extreem (economisch) rechts. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Markzelluf
Markzelluf27 mei 2019 - 9:02

Van der Horst suggereert dat de EU-verkiezingen een soort steekproef zijn van wat ‘de bevolking’ vindt, maar hij gaat er aan voorbij dat bijna de helft van de kiezers - echt enorme aantallen - helemaal niet gestemd heeft. Dat zijn echt niet alleen laag opgeleiden die van toeten noch blazen weten. Het aantal stemmers is gelukkig toegenomen ten opzichte van eerdere EU-verkiezingen, maar een democraat zou zich zorgen moeten maken en een analist zou zich moeten realiseren dat je de uitslag niet kunt extrapoleren om te bepalen ‘wat het volk vindt’. De redenen om niet te stemmen zijn in dat kader zeker zo interssant als je aan een’samenleving’ wilt bouwen

Bert de Vries
Bert de Vries27 mei 2019 - 8:57

Wat de visionair verstaat onder het gezonde verstand, is als een zonnebril voor midden in de nacht. De relatief geringe omvang van de Eurokritische divisie is het gevolg van desinteresse in de EU bij een groot deel van de bevolking. Zeker, een ruime meerderheid van de Europeanen is voor de EU. Maar dat is weinig zeggend. Het is niet voor niets dat de gevestigdigde politiek-bestuurlijke elite opeens verandering bepleit. Alles voor de aanhang. Ook verraad aan eigen idealen. Maar anders dan wordt gesuggereerd, is het te laat. Een paar argumenten: 1 het vrije verkeer van personen, per saldo het bevorderen van besparing op loonkosten, blijft z'n verwoestende werk doen. De EU-baronnen zullen hier niets aan veranderen. Het bedrijfsleven zal dat tegenhouden. 2 een fundamentele aanpak van het vluchtelingenprobleem zal er niet komen. Het bedrijfsleven zal ook dat tegenhouden, mocht er al een politieke wil zijn. 3 de EU-geldstromen van het welvarende noorden naar het armlastige Oosten en Zuiden zullen krachtiger worden, want er moet steun worden gekocht. In het Oosten is dat geld speelgoed voor een corrupte politiek-bestuurlijke elite. En in het Zuiden is dat niet anders. Zeker, Groen heeft gewonnen. Uiteraard en gelukkig, maar te laat. Dat ligt niet aan Groen, maar aan het neoliberale klimaat waarin Groen lange tijd verdacht is gemaakt. Zoals in datzelfde klimaat de SP wordt vergeleken met fascisten, zoals de nieuwe paupers worden afgedaan als de verliezers van de globalisering, enzovoort, enzovoort.

Norsemen
Norsemen27 mei 2019 - 8:57

Goede ontwikkeling dat de Liberalen en Groenen winnen. Dit laat zien dat mensen steeds minder vanuit een zuil stemmen maar vanuit gezond verstand. Helaas zijn de domme idioten die op partijen als FPO, AfD, Le Pen en FvD stemmen er ook nog. Er zullen helaas altijd mensen zijn die het allemaal niet zo goed snappen.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 14:44

@Norsemen, 27 mei 2019 at 10:57, "Dit laat zien dat mensen steeds minder vanuit een zuil stemmen maar vanuit gezond verstand." Het neoliberalisme is de tegenwoordig dominante zuil. Ook een soort (anti) religie met als god Ego. Het neoliberalisme heeft haar eigen maximaal eenzijdige opvatting over wat verstandig of rationeel is. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Norsemen
Norsemen27 mei 2019 - 15:15

@Woeki Neo)Liberalisme is geen zuil.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mei 2019 - 8:53

Extreem-rechts komt in drie van de vier grootste landen van Europa als winnaar uit de bus: Italië, Frankrijk en het VK. In Hongarije haalt Oban een absolute meerderheid. In de rest van Europa is extreem en fascistisch rechts een belangrijke en blijvende factor geworden. Ik snap niet hoe je dit een ‘triomf van het gezonde verstand’ kunt noemen. Je schrijft ‘’Meer dan een procent of twintig zit er voor extreemrechts in Europa niet in’. Ik denk dat hetzelfde gold voor het Europa van de jaren ’30. Maar de belangrijkste gevechten vinden niet op Europese schaal plaats maar van land tot land. Hoe meer landen in de greep van extreem en fascistisch rechts komen, hoe gevaarlijker de situatie wordt. Zolang het neoliberale ‘midden’ het enige alternatief voor extreemrechts lijkt te zijn, zal extreemrechts blijven winnen en in een situatie van plotselinge crisis haar kans zal grijpen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 mei 2019 - 10:51

Correctie: Orbán

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2019 - 9:25

Mark Huysman Ook ik begrijp deze bijdrage niet. Is het wishful thinking? Daarbij zou ik zelf het neo-liberalisme geen midden durven/willen noemen. Die bedient zich van alle voor de hand zijnde 'markten'.

Komtgoed
Komtgoed27 mei 2019 - 8:48

Het Timmermans effect. Na de winst van Duncan hebben de mensen massaal op onze nieuwe Europese ster gestemd. Timmermans moet ons landje weer op de kaart zetten en ons een trots gevoel geven. Ongehinderd door enige kennis van zaken of interesse in het Europese project stemmen mensen massaal op de PVDA. Timmermans vertegenwoordigd alleen zichzelf en zal precies doen wat z,n broodheren verlangen. En dat is nog meer invloed van Brussel op zaken die eigenlijk op nationaal niveau moeten worden beslist. We hebben straks niets meer te vertellen. De afstand tussen de burger en de politiek zal nog groter worden.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt27 mei 2019 - 9:36

Komtgoed, ik had jouw bijdrage nog niet gelezen voor ik hier boven mijn mening schreef. En wat jij hier schrijft is duidelijk. En jammer genoeg vrees ik dat het niet goed komt!

kipzonderkop
kipzonderkop27 mei 2019 - 8:36

''Europese verkiezingen: triomf voor het gezonde verstand'' Inderdaad, de christen-en sociaal ''democraten'' die de EEG in meerderheid hebben laten verworden tot de EU van heden hebben hebben een zware dreun gehad. Populisten als Macron idem. Anderzijds wint de EU kritische populist Farage die strijd tegen EU profiteurs die arbeiders in de kou laten staan juist dik. Wel spijtig dat socialisten/arbeiders veel minder gehoord zullen worden. De calculerende/graaiende EU burger heeft duidelijk de verkiezingen gewonnen. Proficiat. Als arbeiders de hoop vestigen op PvdA Timmermans c.s. komen ze hoogstwaarschijnlijk van de koude kermis thuis. Het zou voor het eerst zijn dat een nazaat van W.Kok/T. Blair linkse verkiezingsbeloftes gaat nakomen en na verkiezingen geen draai van 180 graden maakt. Afwachten maar en kijken of bijvoorbeeld de EU belastingparadijzen voor het profijt van de rijken en hun ondernemingen voortvarend aangepakt gaan worden.

2 Reacties
itsme3
itsme327 mei 2019 - 10:26

U vergeet de villa- en de Tesla subsidie

kipzonderkop
kipzonderkop27 mei 2019 - 12:46

Natuurlijk zijn de miljarden villa- en Tesla subsidies voor de Nederlandse rijken van eminent belang Itsme. Voor Nederland, voor de rijke burgers die die subsidies ontvangen en voor de arme burgers die er voor opdraaien. En mogelijk kan PvdA Timmermans de locale PvdA elite er bij gelegenheid nog eens op aanspreken daar ook wat aan te doen. Maar in EU verband misschien toch beter de focus te richten op bijvoorbeeld het aanpakken van de genoemde belastingparadijzen voor de rijken en hun ondernemingen. Aan het invullen van die belofte alleen al gaat PvdA Timmermans zijn handen vol hebben. Zeker nu christen- en sociaal ''democraten'' geen meerderheid meer hebben en er in achterkamertjes onderhandeld moet worden hoe ze de eerder door hun mogelijk gemaakte belastingparadijzen gaan ontmantelen. Reken maar dat de rijken en hun ondernemingen alles in het werk gaan stellen om dat te verhinderen.

korheiden2
korheiden227 mei 2019 - 8:02

De uitslag geeft zeker aan dat er voor extreemrechtse partijen weliswaar een electoraat bestaat van 15-20%, maar meer zal het niet worden. Groen is in opkomst, vooral door de jeugd. In Duitsland stemt 33% van mensen onder de 30 groen. De winst van de PvdA (door Frans Timmermans) zien we in Europa eigenlijk niet. Wat rest is een behoorlijke teruggang voor de traditionele middenpartijen (de PvdA is een uitzondering) en een doorgaande versplintering.

1 Reactie
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 14:38

Ik wijk een beetje van de gangbare gedachten af. Die eerste zin klopt als een bus. Dat is inderdaad waar. Al denk ik dat het ook komt omdat "extreemrechtse" partij fout op fout stapelen. Als ze ergens een talent voor hebben dan is het domme uitspraken doen. Op de verkeerde momenten pieken of met elkaar ruzie maken. Aan die kant wordt het slecht uitgevoerd. Groen is vooral in opkomst door dat de sociaal democratie op verschillende plekken faalt. Maar in verschillende plekken in Europa zie je dat de sociaal democratie al op de weg aan het terug komen is. Over die versplintering. Dat is niet altijd juist. We kunnen ook in Nederland gewoon weer een uitslag zoals in 2012 hebben. Als er een tweestrijd komt. Of als er goede prestaties komen van het kabinet. Of als Groenlinks/ SP/D66 kiezers zich achter de PvDA scharen. Linkse kiezers hebben die neiging. Dus inderdaad wel versplintering, maar bij een geschikte kandidaat kan er ook minder versplintering komen.

Bouwman2
Bouwman227 mei 2019 - 7:56

Alles wat nieuw is is wel wervend maar verveelt snel. In Nederland is men uitgekeken op de randen en kijkt men weer naar het midden van het perzische tapijt, waar je fijne motieven en kleurnuances kunt zien. Met een grote schaar zijn de franjes weggeknipt en ziet het er allemaal weer keurig uit. Dat kan best nog wat jaren blijven liggen. En dat vlekje, acht dat is een schoonheidsvlekje dat enkel accentueert hoe mooi het geheel is met al die aangename kleuren. De analyse van meneer Van der Horst is dus wel de juiste. Het geldt ook voor de andere landen van de Unie. Maar Nederland loop weer eens voorop. België is nog lang niet zo ver, daar kiezen ze best nog voor de franje, de oude is wat rafelig, dus terug naar oude modellen. De Walen kiezen voor rode franje en de Vlamingen voor de donker bruine variant, die willen niet langer dat beige. En dus zit de terugtredende regering Michel met een allegaartje van vuurrood en bruin. Gelukkig is België een klein land want zonder bestuur ben je betrekkelijk overstuur. Vlaanderen heeft een lange traditie van op de verkeerde paden wedden op de renbaan in Oostende. Of grasgroen de nieuwe modekleur gaat worden? Nederland is erg groen, als je vanuit de lucht naar Nederland kijkt is het allemaal groen in keurige vakjes verdeeld. Maar als het eens een droge zomer is dan verdort het groen en slaat de vergrijzing weer toe. Panta rei, het kan verkeren.

1 Reactie
ton14024
ton1402427 mei 2019 - 10:56

Panta rei, het kan verkeren. Dat is wel het laatste dat je wilt als je staat te hinken op een zich ontrafelend vlechtwerkje.

Dutchball
Dutchball27 mei 2019 - 7:54

Het is interessant. De grote groene en rechtse golf bleef uit. Midden raakte weer wat kwijt maar met de liberalen behouden de christendemocraten en sociaal democraten nog een meerderheid. Er zal misschien een heel klein beetje meer gepolderd moeten worden maar dat is het ook wel. Overigens laat Han onbenoemd dat in Hongarije Fidesz 52% van de stemmen heeft. Dit is toch wel uniek. Ben benieuwd waarom de massale proteststem uitbleef. Misschien omdat de economie beter ging? Misschien omdat rechts een slecht verhaal had. Wie heeft er nou zin in interne grenzen in Europa? Toch bijna niemand neem ik aan. Als ik naar mezelf kijk dan was ik voorheen erg gekeerd tegen de EU terwijl ik dat nu minder heb. Ik zou wel graag een andere EU hebben omdat ik me niet kan vinden in de huidige leiders waaronder; Juncker, Timmermans, Verhofstadt, Mogherini en corrupte uitwassen als Salmayr bekend van de Salmayrgate.

11 Reacties
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 8:22

@ Dutchball Dat is helemaal niet opvallend meneer de nationalist. Orban had vijf jaar geleden ook rond dat percentage. Orban heeft al gedaan wat hij moest doen. En de Hongaren zijn altijd al een zeer rechts radicaal volk. Erken gewoon je verlies. En voor de rest is het niet zo relevant wat jij vindt. De christen democraten en sociaal democraten zijn op DEMOCRATISCHE wijze de grootste geworden in Europa. Timmermans heeft het vertrouwen van het Nederlandse volk. Het is kennelijk zeer, zeer moeilijk voor nationalisten om hun verlies te erkennen en een democratie te erkennen dat er een andere mening op na houdt als hun. Weer een bewijs dat je hun in de gaten moet houden. En Middenman verwoordt het hieronder prima.

EricDonkaew
EricDonkaew27 mei 2019 - 10:25

@Sonic: En de Hongaren zijn altijd al een zeer rechts radicaal volk. --------------------------------------------- Beetje foute opmerking, Sonic. Vind je zelf ook niet?

Klaas Punt
Klaas Punt27 mei 2019 - 12:27

Ik weet niet hoe ik mijn proteststem kon uitbrengen, dus geen stem uitgebracht (sorry Hoekstra). Misschien zitten er wel meer bij die grote groep niet-stemmers. In elk geval is de constructie van die EuroUnie zodanig dat je stemmend kunt protesteren tot je een ons weegt, maakt geen enkele indruk. Die trein dendert door. Wachten is op de volgende wet uit Brussel..

Mark Huysman
Mark Huysman27 mei 2019 - 12:50

@Sonic: [En de Hongaren zijn altijd al een zeer rechts radicaal volk.] Pardon? https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongaarse_Radenrepubliek

Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 14:26

@ Eric U bent een goede weergave van de problemen van de SP. Normaal gesproken moet ik me altijd tegen PVV en FvD'ers verweren, maar als zelfs SP'ers zich druk gaan maken over hoe Hongaren gelabeld moeten worden dan is dat toch echt het bewijs dat de SP totaal op de verkeerde koers zit. Geen idee waarom de SP en haar aanhang denkt dat aardig doen tegen PVV en FvD stemmers ze zal doen laten overstappen naar de SP. De gemiddelde FvD en PVV kiezers zal zich in zijn eigen gedram bevestigd voelen en stemmen wat hij altijd al doet. @ Mark Ik doel uiteraard op de tijd van na het communisme.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 15:16

@Sonic, 27 mei 2019 at 16:26, O.a.: @Eric "U bent een goede weergave van de problemen van de SP." Je gaat toch niet de (retoriek op de persoon) stijl van Daan Ouwens overnemen? Dan wordt het heel ongezellig hier op Joop. Woeki Hypo.

EricDonkaew
EricDonkaew27 mei 2019 - 15:19

@Sonic ------------------------------- Mijn reactie ging helemaal niet over de SP. Jouw reactie daarop noemt de SP daarentegen vijf keer. Ik ben trouwens geen SP'er. Zeer rechts radicale volkeren bestaan niet en hebben nooit bestaan. Zeer links radicale volkeren trouwens ook niet. Onzin dus wat jij uitkraamt.

EricDonkaew
EricDonkaew27 mei 2019 - 16:15

@Woeki Hypo ------------------------------- Sonic is een grote fan van Ouwens. Heeft hij meerdere malen hier geschreven.

Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 16:29

@ Woekihypo Ik val helemaal niet Eric op de persoon aan. Hij lijkt me een aardig mens, maar we hebben het hier toch over politiek? Mijn boodschap is geloof ik helder. Stop met de PVV kopie te spelen. Stop met het opnemen als links zijnde voor die boze burger. Want hij komt er niet van terug. Het enige wat je er door bereikt is dat je FvD en PVV kiezers in hun eigen gedram bevestigt en dat ze toch wel PVV of FvD stemmen. En kijk hoe de afgelopen verkiezingen gingen. Ik snap sowieso niet waarom zoveel mensen die niet PVV of FvD stemmen de moeite nemen om het voor Wilders of Baudet of hun aanhang op te nemen. Alsof die aanhang je dan opeens wel aardig gaat vinden .Of voor 1 procent minder een landverrader. Dat je inhoudelijk best een aantal punten gemeen hebt dat kan. De dingen die Wilders van de SP heeft gejat zijn best verstandig. Maar dan complimenteer je toch de SP er mee.

Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 18:35

@ Eric Donkaew Uiteraard zijn er rechts radicale volken. Landen als Hongarije/ Polen en ook Italie zijn daar gevoelig voor. Lega is niet iets van nu, want 20 jaar geleden regeerde ze al met Berlusconi. Oostenrijk is ook een land dat rechts radicaal is aangelegd. Vlaanderen is geen land, maar neigt daar ook naar toe. En bepaalde staten in Amerika. Ook rechts radicaal. Dus geen onzin. U slaat onzin uit. En voor de rest ben ik groot fan van Daan Ouwens, Krek en Libertain. Ook Korheiden trouwens. En nog een aantal hier. Die wel respectvol tegen mij reageren. Niet voortdurend mijn reacties uit zijn verband rukken. En mijn woorden weergeven hoe ze zijn. En voor de rest hebben we gezien wat voor enorme rotzooi dat nationalisme heeft meegebracht. Lieden die ook dat steunen of gedogen krijgen bij mij de wind van voren. Was je tegen Baudet en Jared Taylor maar net zo hardvochtig als tegen mij. Dat had een hoop opgelost.

Mark Huysman
Mark Huysman28 mei 2019 - 15:59

[Ik doel uiteraard op de tijd van na het communisme.] Dus ‘altijd al’ betekent na 1989. Hmmm… [Uiteraard zijn er rechts radicale volken. Landen als Hongarije/ Polen en ook Italie zijn daar gevoelig voor. Lega is niet iets van nu, want 20 jaar geleden regeerde ze al met Berlusconi. Oostenrijk is ook een land dat rechts radicaal is aangelegd. Vlaanderen is geen land, maar neigt daar ook naar toe. En bepaalde staten in Amerika. Ook rechts radicaal.] ‘Volken’ zijn niet rechtsradicaal. Wel is het zo dat rechtsradicalen in sommige landen meer blijvend succes hebben dan in andere. Daar kunnen tal van redenen voor zijn. Een zo’n reden is de afwezigheid van een sterke antifascistische beweging. Extreem-rechts in Italië heeft b.v. enorm aan macht en invloed gewonnen nadat de PCI, de grootste communistische partij van W-Europa, verdwenen was.

Middenman
Middenman27 mei 2019 - 7:49

Uitstekende analyse van Han! Laten we dan nu ook maar eens beginnen met minder aandacht te geven aan de populisten en extreem rechts. Of in ieder geval niet méér aandacht dan aan de andere politieke stromingen. En niet bij iedere provocerende uitspraak ons laten verleiden tot allerlei morele analyses, want dat is koren op hun molen. Of je nu liberaal, christendemocraat, sociaaldemocraat of groen bent, vertel met overgave en overtuiging je eigen visie en handel daarnaar. Wat een weldaad zou het zijn als we weer heerlijke inhoudelijke polemiek zouden zien in de politieke arena in plaats van scheldpartijen en elkaar de morele maat nemen.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 mei 2019 - 15:25

Het tegenwoordig dominante neoliberalisme staat een midden in de weg. Hebben liberalen, christendemocraten, sociaaldemocraten of groen (hoogopgeleiden) dat nog steeds niet door? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Me, Myself and I
Me, Myself and I27 mei 2019 - 7:48

Idd gezond verstand heeft wederom gewonnen, 49,5 % van Europa heeft haar hersenen gebruikt en is gewoon thuis gebleven. Men blijkt wel dommer te worden, want de vorige keer waren er meer mensen met gezond verstand die thuis bleven en niets te maken willen hebben met die achterlijke graaiers in de EU.

4 Reacties
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 8:53

Overigens heeft in Engeland 63% van de kiezers niet gestemd. Van die 37% van de kiezers die WEL hebben gestemd, stemde bijna een derde op de Brexit party. Dat is toch een wat ander verhaal als al die rechtse fantasten ons vertellen. Maar ik geloof dat opkomst alleen relevant is als je een tegenvallend resultaat moet goed praten. En niet als het een "enorme overwinning" van rechts radicalen betreft. En het is wel gedurfd van u dat u al die graaiers van UKIP/Brexit party en PVV aanpakt. Die hebben inderdaad als eurosceptici niets anders gedaan als graaien. Wat een volk.

Krek
Krek27 mei 2019 - 9:13

Geachte Sonic, "Maar ik geloof dat opkomst alleen relevant is als je een tegenvallend resultaat moet goed praten." Mee eens. De beslissing om niet te kiezen is ook een keuze. Men vond het blijkbaar niet belangrijk genoeg om de deur voor uit te gaan.

Me, Myself and I
Me, Myself and I27 mei 2019 - 11:45

@Sonic, voor mij is het niet tegenvallend. Ik ben een bewuste niet kiezer en hoef ook niets goed te praten. Probeer mij aub niets in de mond te leggen om jezelf beter te voelen. Ik laat mij informeren door linkse sites en rechtse sites en eigenlijk zijn ze allemaal hetzelfde, ze proberen alles in hun eigen straatje te krijgen en als ze daarbij een beetje de waarheid moeten verbuigen of een aantal dingen moeten weglaten, dan doen ze dat gerust. Ik stem wel bij de andere verkiezingen, maar bewust niet voor de EU verkiezingen omdat de EU al duidelijk heeft laten zien niet vies te zijn van het negeren van de democratie en daar wil ik niet aan meewerken omdat ik democratie nogal erg belangrijk vind. Met graaiers bedoel ik dan ook iedereen die voor de EU werkt. Of ze nu van de PVV GL of wat dan ook zijn, h

Me, Myself and I
Me, Myself and I27 mei 2019 - 11:59

Oops, even verhaaltje afmaken. het zijn voor mij allemaal dezelfde graaiers. Dus wel grappig dat je mij in een hoekje wilt duwen zonder dat je begrijpt waar ik voor sta. Waarschijnlijk denk je dan ook dat ik een boze witte man ben... Lol, dank je, maar ik ben een blije Afrikaan, die alleen maar boos is op mensen of bewegingen waarvan ik zie dat ze dit mooie land proberen kapot te maken.

bram70
bram7027 mei 2019 - 7:44

Mooi stukje. Ik hoop niet dat Sid Lukassen en vrienden er voor zullen kiezen om de loopgraaf dieper te maken Anders lijkt het op een gegeven moment dat je in een put zit (ipv een loopgraaf). Als de tegenoverliggende partij dit zelfde zou doen, zit ieder in zijn eigen put. Als een van beide zou stoppen met graven, zou die de ander met uitgestoken hand uit de put kunnen helpen. Als we iets meer uitzoomen van de problemen waar we voor staan, denk ik dat een ieder veel gemeenschappelijke zaken te bespreken hebben. Immigratie, islam, milieu zijn in mijn ogen maar betrekkelijk bij de financiele gezondheid van ons Monetair systeem. Bij een financiele crisis maakt iedereen zit opeens veel meer zorgen om andere zaken. En dat die crisis er aan zit te komen, staat voor zeer veel economen vast. De hele verkiezingen is er niets over gezegd. Gek toch. Bij mij thuis drijven geld zorgen als olie op water. Of durft de rest de enveloppen die op de deurmat vallen al niet meer open te maken.

1 Reactie
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 9:13

Onvoorstelbaar. Die rechts radicale arrogantie altijd. Nu de uitslag niet uitkomt is het kiesvolk van anders denkende partijen dom of is er gefraudeerd met uitslagen. Of ligt het aan de media. Zonder de media waren FvD en PVV nog lager geëindigd. Ik denk echt dat zonder interventie van de media en de domme tweestrijd die Baudet en Rutte zijn aan gegaan dat FvD ver onder de 10 procent was geëindigd. Onvoorstelbaar wat Rutte voor een podium heeft gegeven aan Baudet. Han heeft gelijk. Het gezonde verstand heeft gewonnen. Boven de bekrompenheid van FvD en PVV.

Sam V
Sam V27 mei 2019 - 7:28

Ik zie het toch echt anders. Dhr. van de Horst lijkt hier een verhaal te houden op basis van de verkiezingsuitslag ten opzichte van (zijn) verwachtingen. Het doet geen recht aan de feitelijke uitslag. Het is vreemd om te zeggen dat de kiezers een dijk hebben opgeworpen tegen extreem-rechts als de twee eurosceptische en anti-immigratie partijverbanden samen twee keer meer winst hebben gehaald dan de andere hier genoemde winnaar: de groenen. Op het eerste gezicht lijkt de uitslag een verdere verschuiving naar rechts in te houden, ware het niet dat in elk land een ander verhaal erachter speelt. Kijk bijvoorbeeld naar Vlaanderen. Nog geen twee eeuwen geleden kort onderdeel van ons Koninkrijk. Enige verwantschap is hier wel met ons. Met een stemplicht lijkt er onder het volk in Vlaanderen een zeer sterke verrechtsing en nationalistische ontwikkeling te zijn. In het EP zie je dat amper terug door het kleine aandeel van België (en Nederland) in de zetels. Daarom ook geen Timmermans effect in Europa. In tegendeel.

3 Reacties
Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 8:47

Ik denk meer u rechts radicale wensdenken. Bij onze zuiderburen is er iets heel anders aan de hand. De N-VA heeft niet geleverd. Net als FvD en PVV heeft de N-VA toen ze in oppositie zat onvoorstelbare leugens en sprookjes verteld. Bovendien onuitvoerbaar. De overwinning van Vlaams Belang doet eerder denken aan de overwinning van de PvDA in Nederland. In 2004 haalde Vlaams Blok 24% van de stemmen in het Vlaams Parlement. Nu dus 18%. Deze mensen waren teleurgesteld in hun keuze voor N-VA en hebben de weg terug gevonden. Net als die 18 procent van PvDA ook waarschijnlijk weer bestaat uit mensen die in 2012 PvDA hebben gestemd. Toen was het nog 25%. Net als bij de PvdA in Nederland lijkt het meer op een heractivering van kiezers. Die er toch al waren. Dus wat minder spectaculair als u in uw wensdenken doet overkomen. Ik vrees dat Vlaams Belang nog groter gaat worden als de N-VA met ongeveer alle andere partijen moet gaan samenwerken om tot een federale regering te komen.

Krek
Krek27 mei 2019 - 9:18

Ik ben het er wel mee eens dat de heer Van der Horst een wat gekleurde bril op heeft gezet. Echter, ik zou ook niet zo ver willen gaan om de rechterflank reden tot juichen toe te dichten. Na alle plussen en minnen lijkt de balans redelijk in het midden stil te houden. Dat lijkt me voor een ieder die zich niet vér aan de linker- of rechterflank bevindt uitstekend nieuws.

Sonic2
Sonic227 mei 2019 - 9:42

Ik moet er overigens aan toevoegen dat het "Vlaams Belang" scenario ook in Nederland kan optreden. Zeer goed mogelijk dat Baudet binnen nu en een jaar uitgedoofd raakt Rita Verdonk in haar "hoogtijdagen". Het aantal uitglijders was adembenemend de laatste tijd. En het gedonder binnen FvD zal de komende tijd nog wel even door gaan. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat Wilders er over een jaar of 2 weer staat. Niet meer in peilingen die ver boven de 20 zetels uit komen, maar best goed mogelijk dat de PVV dan weer tussen de 10 a 20 zetels gaat scoren. Nooit meer boven de 25. Voor het premierschap is Wilders klaar. Maar ik zie hem die rechts radicale stroming in Nederland wel vertegenwoordigen. De PVV is vooral zo klein omdat FvD nu relatief populair is. Dus dat PVV stemmers na een jaar of 2 weer terug keren op het oude nest. Waarschijnlijk. Ook trouwens dat het CDA weer groot wordt als Hoekstra of de Jonge het voortouw neemt. Of een PvDA die de grootste wordt op links. Ook dat is niet zozeer een verrassing. Als je enigszins het overzicht houdt. Als ik Wilders was zou ik gewoon Baudet eens zeer hard aanvallen in een kamer debat. Baudet zit nog steeds vol met debat zwaktes. Wilders is hem gemakkelijk de baas. Geen idee waarom Wilders dat niet doet.

Grietje Genot
Grietje Genot27 mei 2019 - 7:28

Jasses, Han, wat maak je me nou? Zit ik hoestend en proestend en rochelend - want weinig geslapen: het nieuwe roken - aan 'n zachtgekookt eitje, deponeer je de onverteerde, dampende brokken, zure oprispingen en harde keutels van dat 'denkkanon' dat bij zijn ouders woont, onverhoeds en pardoes op mijn bordje? Dit wordt te gortig. Volgende keer eerst een disclaimer, okay?

Bluesboy
Bluesboy27 mei 2019 - 7:23

Het is duidelijk dat Ron Meier en Geert Wilders dienen af af te treden als voorzitter van hun partij!

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman227 mei 2019 - 8:21

Dingen die er altijd zijn, die vallen niet meer op. Zelf heb ik ook een paar erfstukjes, waar onder ook een klassiek schilderstuk uit het verleden. Met een uil erop die zwevend met gespreide vleugels een ander beestje pakt met zijn scherpe nagels. Maar niemand kijkt er meer naar, het is wel zo'n beetje gezien.. Ik vraag me wel eens af of ik het nou naar het veilinghuis moet brengen. Maar waarom? Van de opbrengst word ik echt niet rijker of gelukkiger dan ik al ben. Nee, ik laat het maar hangen. het hangt er al zo lang. Het is zo vertrouwd. En als ik het wegdoe krijg je zo'n nare plek op de muur.Nee, het beste is gewoon niet meer druk om maken en niet meer dan terloops er naar kijken. . .