Joop

Europese Unie wil harder op gaan treden tegen racisme

  •  
13-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49059841932_72421b0a84_k

© cc-foto: Renew Europe https://flic.kr/p/2hKfvME

De Europese Unie gaat naar verwachting komende woensdag een actieplan presenteren om racisme beter te bestrijden. The Guardian , die het plan onthult, spreekt van een keerpunt in de opvattingen over anti-racisme. Het is de bedoeling dat de wet ter bestrijding van raciale ongelijkheid verbeterd wordt. Het is daarbij niet langer voldoende voor de Unie en de lidstaten om tegen racisme te zijn, het onrecht moet ook actief bestreden worden.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zal het plan onthullen in haar ‘troonrede’, de speech voor de opening van het parlementaire jaar. De Unie reageert daarmee op de ook in Europa enorme opkomst van de Black Lives Matter-beweging. In het voorstel wordt racisme een structureel probleem genoemd dat “vaak diep in de maatschappelijke geschiedenis geworteld is en verbonden is met culturele wortels en normen”. Eerder bleek uit onderzoek dat Europeanen van Afrikaanse afkomst te kampen hebben met ernstige vormen van discriminatie. Een derde van hen heeft de afgelopen vijf jaar racistische pesterijen en intimidatie ervaren.
In het plan gaat de EU samen met de lidstaten de praktijk van raciaal profileren door politiekorpsen bestrijden en het rapporteren van haatmisdrijven aanmoedigen. Daarnaast wordt een voorstel uit 2008 voor gelijke behandeling in de publieke sector opnieuw uit de kast getrokken. De lidstaten torpedeerden die maatregel destijds met een beroep op de eigen soevereiniteit. EU-regeringen wordt dringend gevraagd anti-racisme actieplannen op te stellen. Tot nu toe hebben slechts 15 van de 27 lidstaten zo’n plan en die zijn vaak nogal belabberd of anderszins inadequaat. Verder wil de EU de diversiteit binnen de eigen organisatie in kaart brengen. Dat laatste ligt gevoelig omdat de EU als organisatie de Franse normen hanteert die het registreren van etniciteit verbiedt, op grond van het gelijkheidsbeginsel.
In The Guardian stelt de Nederlandse europarlementariër Samira Rafaela (D66) dat de EU zich te lang te weinig druk heeft gemaakt over racisme. Rafaela is mede-voorzitter van een werkgroep voor anti-racisme en diversiteit binnen het Europees parlement. “Als je vertegenwoordiging en diversiteit ontbeert dan kun je niet altijd de juiste vragen te berde brengen en kun je de ervaringen buiten je eigen wereld niet goed begrijpen.” Tegenover de krant verklaart ze dat het gebrek aan diversiteit in het parlement haar zeer verrast heeft en dat ze zich soms zelfs eenzaam voelt.
cc-foto: Renew Europe
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

USS
USS15 sep. 2020 - 19:19

Pak dan ál het racisme aan. Dus alle vormen, en niet alleen die paar gekke blanke tokkies met een laag IQ.

van Dale
van Dale15 sep. 2020 - 9:48

"Dat laatste ligt gevoelig omdat de EU als organisatie de Franse normen hanteert die het registreren van etniciteit verbiedt, op grond van het gelijkheidsbeginsel." Deze zin heb ik er even uitgepakt. De Fransen zien discriminatie of ongelijke behandeling als een misstand tegen een individu. De foutieve gedachte en conclusies die de rest van Europa maken is dat men het koppelt aan ras. Ziehier de verspilling aan tijd en geld om een probleem te bestrijden dat niet bestaat. 

1 Reactie
Abdu
Abdu15 sep. 2020 - 17:59

van Dale 15 september 2020 at 11:48: Niet alleen de Fransen maar ook de Nederlanders “zien discriminatie of ongelijke behandeling als een misstand tegen een individu.” Het wordt racistisch als het een individu met ander origine dan ons treft. Dat is ook in Frankrijk niet anders hoor!

ExtraOrdinary2
ExtraOrdinary215 sep. 2020 - 9:23

Ik denk dat het Nederlandse volk (de "tokkies") niet zozeer écht racistitsch zijn, maar eerder een beetje klaar zijn steeds het onderwerp over en over te horen. Er zijn ook leuke dingen in de wereld.

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:40

Tal U zal het van uw baas te horen krijgen: "Aan uw probleem komen we niet tegemoet: "We hebben wel wat beters te doen."

Abdu
Abdu15 sep. 2020 - 6:22

De gelijkheid en gelijke behandeling van individu is niet alleen een verworvenheid maar ook de achillespees van westerse beschaving in een van teen tot top op discriminatie gebaseerde kapitalistische systematiek. Door deze kenmerk van het kapitaal is het vrijwel onmogelijk in een bourgeois democratie andere (raciale, etnische, gender, religieuze en culturele) vormen van discriminatie aan de ban doen zonder hoge kosten en ingewikkelde, vrijwel onuitvoerbare bureaucratische maatregelen als gevolg die zelf de discriminatie uitlokken. Op den duur de lusten van deze discriminaties weggen niet tegen de lasten en dan kraakt het systeem. Burgerlijk gezien zijn we nu beland in het begin van deze daalperiode! In huidige globale tijdperk waarin bijna geen hinder stand houdt in communicatie processen, wreeft dit intern het systeem en ontneemt het globaal de voorrang om de anderen de les te lezen en eigen voorwaarden opleggen. De democratie van bourgeoisie legt het langzaam af tegen Aziatische despotisme die geen last ondervindt van burgerlijke discriminatie en de westerse democratie als een dure grap afwijst die de globalisering van kapitaal en liberale verworvenheden systematisch ontkracht. Het is dus begrijpelijk dat EU daartegen wil optreden. Maar dat betekent tegelijk verdere ontmanteling van Europese natiestaten die de wieg vormden voor liberale democratie. De EU zegt eigenlijk geen behoefte meer te hebben aan liberalisme, aan nationalisme en aan de natiestaten. De vraag rijst dan welke democratie gaat de gelijkheid en gelijke behandeling van de individu waarborgen?

2 Reacties
van Dale
van Dale15 sep. 2020 - 10:11

De gelijkheid en gelijke behandeling van individu is niet alleen een verworvenheid maar ook de achillespees van westerse beschaving in een van teen tot top op discriminatie gebaseerde kapitalistische systematiek. @Abdul. Hoe kun je in godsnaam iedereen gelijk behandelen als ze niet gelijk zijn? Niemand is gelijk aan een ander. Dat irritante gelijkheidsbeginsel is een doodlopende weg. Het is maar goed dat niet iedereen gelijk is. We hebben alle niveaus nodig. Het is een hopeloze discussie die opeens weer bij intellectuelen salonfähig is gemaakt maar wat zo onzuiver is als het maar kan. Hou toch een keer op met die onzin.

Abdu
Abdu15 sep. 2020 - 14:15

van Dale 15 september 2020 at 12:11: “Hoe kun je in godsnaam iedereen gelijk behandelen als ze niet gelijk zijn?” Dat moet je aan liberalen en aan hen die nog in liberale democratie geloven vragen. Maar ik begrijp van gelijkheid geen feitelijke gelijk zijn van individuen maar de gelijke rechten. Niet iedereen is gelijk maar iedereen heeft in principe beschikking over gelijke rechten, zelf als ze er gebruik geen gebruik van willen maken. Het zou nuttig zijn als jij over dit soort termen gaat schrijven eerst een boek van “Van Dale” of op internet raadplegen!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 sep. 2020 - 18:12

Moet een beetje aan die southpark aflevering van de tolerance camps denken. Ik zie hier weinig goed in. Achteraf gezien waren me misschien toch beter af geweest met de kandidaat van het EP zelf.

Franchyna
Franchyna14 sep. 2020 - 9:49

Het gaat me in mijn bijdrage hier niet perse om racisme op zich, iets wat je natuurlijk als beetje normaal denkend mens wel af moet wijzen. Ik denk dat we het daar hier met elkaar wel aardig over eens zullen zijn. Neen. Het gaat me om de EU ansich. Die draaien de "gewone"... EU-Burgers steeds meer de duimschroeven aan. Je mag dit niet meer, en je moet dat.... En dat nu onder het mom van racisme aanpak. De hele EU, kan mij inmiddels... gestolen worden. Vanaf einde 20e eeuw, tot nu toe, is het wat mij betreft mislukt. Neem alleen al maar eens hoe het Europa, dat met één stem zou moeten spreken alleen al met vluchtelingen omgaat. Elk land denkt daar verschillend over en handelt anders dan de andere. En dan noem ik alleen (omwille dat ik hier geen boek wil schrijven), alleen dat nog maar. De EU. Het idee was niet slecht, maar inmiddels moeten we het kinderziektestadium toch wel voorbij zijn, maar niets daarvan. De EU. Is het niet slechts alleen, of op z'n minst hoofdzakelijk alleen gebaseerd op het 'oplossen', van de eeuwenoude vetes, problemen tussen Duitsland en Frankrijk eigenlijk ? En is zo goed als alles wat daarbij komt niet bijzaak ? Duik de (oorlogs) geschiedenis, wat betreft deze twee landen, maar eens in... Je zou bijna weer terugverlangen naar de EEG tot aan einde vorige eeuw. Of naar een normaal draaiende EU, met veel minder lidstaten. Over de banencaroussel en verdiensten van EU-Parlementsleden, hun wel- of niet in voldoende mate geleverde inspanningen, die wel- of niet van belang zijn voor ons, daarover zwijg ik nog maar even. Bovenstaande is natuurlijk, mijn persoonlijke visie. Maar in mijn persoonlijke visie, wordt ons leven er bepaald niet makkelijker op met die EU van nu.

8 Reacties
Phantom3
Phantom314 sep. 2020 - 13:14

Helemaal eens!

Libertain
Libertain14 sep. 2020 - 13:44

@Franchyna, ("Maar in mijn persoonlijke visie, wordt ons leven er bepaald niet makkelijker op met die EU...") Weet ik zeker dat jij het volgende uitlating zou meteen gaan onderschrijven - "Ben ik geen racist maar...(lees bovenstaande citaat)" Wat opvalt is dat je reactie richting de EU wordt ontketent pas op het moment dat deze EU een actieve standpunt tegen racisme en discriminatie gaat bevorderen. Dan ben ik het met jee eens - jou eigen leven "met die EU" zal in de toekomst niet zo gemakkelijk worden.

ton14024
ton1402414 sep. 2020 - 13:51

Jij wilt meer centraal geregeld hebben, maar als ze dat willen doen dan ben jij tegen. Vindt je dat zelf niet raar?

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 sep. 2020 - 14:42

Franchyna - Mee eens. Die EU is een instituut dat we niet zouden moeten willen. De EEG was uitstekend voor de welvaart. Op mindcontrol zit praktisch niemand te wachten.

Oki Doki
Oki Doki14 sep. 2020 - 16:08

De EU is hier toch juist heel goed bezig door een stap te zetten richting de bestrijding van racisme? En met de EU gaat het ook niet zo slecht. In de tijd voor dat de EU bestond stond het er vele malen slechter voor in Europa. De EU is een zeer prijzenswaardig project dat voor veel verbinding en vrede zorgt in Europa. Het stond er inderdaad veel slechter voor voor het bestaan van de EU. Zo'n beetje iedereen haatte elkaar in Europa en het is maar goed dat we nu verenigt zijn. We mogen maar wat blij zijn dat we niet meer in de tijd leven van voor het Europese project. Europa was voor de EU zo'n verschrikkelijk zootje dat je nooit terug zou moeten willen en je zou heel blij moeten zijn met de vereniging van Europa.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 sep. 2020 - 19:33

Oki etc - ben jij gespecialiseerd in nepnieuws? Die EU is een project dat door een stelletje idealisten is opgestart vanuit de EEG. Het is als een soort zwam over het grondgebied van Europa uitgewaaierd. De insteek was : geld, en als je meer mensen aan je verplicht, kun je meer geld verdienen. Grote bedrijven zijn dan ook gek op die EU en hebben vele duizenden propagandisten in Brussels gestationeerd. Mijn grootste bezwaar tegen die EU is dat ze zich behalve met handel ook met allerlei andere zaken willen bemoeien die uitstekend op nationaal niveau geregeld kan worden. Maar als je de commissaris om weet te krijgen dan zou volgens lieden ala Oki de zaak geregeld zijn. Ik heb geen enkele behoefte om exact gelijk aan de Slovenen te zijn, laat staan aan de VS. Alleen wij hebben ons daar niet over mogen uitspreken. Daarom gaat die EU te ver als zij dingen probeert te regelen die veel beter op nationaal niveau geregeld kunnen worden. Op nationaal niveau kun je met wat moeite overeenstemming verkrijgen, op EU niveau alleen met dwang. En dat hebben we reeds gezien in Europa!

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:23

Franchyna U beweert, dat Europa een soort van dictatuur is: "Je mag die niet en je moet dat....". Ten eerste, wanneer u ook vindt dat Europa met een mond moet spreken, dan spreekt u zichzelf wel heel erg tegen. Ten tweede is zoiets het kenmerk van elke democratische rechtsstaat. Die regelt over het algemeen wat de burgers wel en niet mogen en wel of niet moeten. En dat doen ze na verkiezingen (al dan niet getrapt) en in het parlement waar de volksvertegenwoordigers met elkaar overleggen en stemmen. Wat u van Europa vindt moet u weten maar ik vind dat uw argumentatie hier onzinnig.

Franchyna
Franchyna15 sep. 2020 - 19:21

Libertain (14 september 2020 at 15:44) Je geeft o.a. aan: 'Wat opvalt is dat je reactie richting de EU wordt ontketent pas op het moment dat deze EU een actieve standpunt tegen racisme en discriminatie gaat bevorderen'. Dat is zo. Klopt. Maarrrrrr, is toch toeval, t.a.v. wat racisme betreft. Ik ben voor een Multiculturele samenleving. Moet niet eens denken aan alleen al begrippen zoals bv. 'blank land'. Brrrrr..... Wel vind ik iets van crimineel gedrag- en de Staat der Nederlanden ondermijnend gedrag. Ook van hen die hier zijn en geen EU-Achtergrond hebben. Gedrag van onszelf, zowel als van 'anderen', dat is voor een deel 'leidend', voor mijn visie op... Persoonlijk denk ik, dat dàt niet zo raar is. Maar goed. Dat is mijn mening. En de EU ? Laat ik alleen eens de vraag stellen: hoeveel heil en zegen heeft dat gebracht voor hen in alleen al de maakindustrie ? En hoeveel succes brengt dat op de arbeidsmarkt voor jongeren alleen al ? En (ter herhaling) hoe eensgezind zijn 27 landen betreffende de vluchtelingen problematiek ? En zo kan ik doorgaan... Na meer dan twintig jaar, zouden de 'kinderziekten', van wat de EU heet, toch wel eens over moeten zijn, toch ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 9:00

Kunnen er ook een paar laagopgeleiden en werkelozen in? Ieder parlementslid wordt geacht zich te kunnen verplaatsen in alle groepen in de samenleving en op objectieve gronden zaken aan te kunnen pakken die aangepakt moeten worden.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 9:37

Ja dat denk ik ook steeds. selectie op basis van 'ras' om racisme te bestrijden lijkt me niet hoe je dat aanpakt . Een doorsnee krijg je niet.

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 sep. 2020 - 10:08

@Minoes&tuin,  14 september 2020 at 11:00, "Kunnen er ook een paar laagopgeleiden en werkelozen in?" Goede vraag. Neoliberalisme is (ook) racisme, want een ((zeer) ernstig) marginalisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Phantom3
Phantom314 sep. 2020 - 13:13

Laagopgeleiden en werklozen stemmen doorgaans PVV. Dat moeten we dus niet willen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 21:06

Phantom Dat vind ik dus een domme opmerking. Dat klopt nl. helemaal niet.

Libertain
Libertain14 sep. 2020 - 8:57

("Het is daarbij niet langer voldoende voor de Unie en de lidstaten om tegen racisme te zijn, het onrecht moet ook actief bestreden worden.") Zijn ze dan eerst in ons land wezen kijken voordat ze deze document hebben moeten vaststellen? Kunnen ze nu ook Officier van Justitie Vreekamp misschien gaan interviewen?

1 Reactie
ton14024
ton1402414 sep. 2020 - 13:54

Rutte over zwarte piet zegt genoeg.

Bouwman2
Bouwman214 sep. 2020 - 8:26

Het leven is een paln van aanpassing, steeds maar weer. Dat de EU als leend organisme dat doet ik dus voor de hand liggend en heel fijn. Het plan om discriminatie aan te pakken is als die steen naar boven rollen, terwijl die weer omlaag wil rollen lijkt sisyphusarbeid maar dat is mythologie. Daar geloven geëmancipeerde mensen niet meer in. Ik ging eens een kijkje nemen in de grot van Aphrodite een aantrekkelijke baadster volgens het verhaal. . Het was er zeer leeg maar toch erg druk. Er is ook veel drukte bij de EU, die moet ophoepelen. Maar als de EU benen zou maken, dan zit je wel met de leegte. De EU is altijd bezig de leegte te vullen, dus wacht ik gespannen af hoe de EU discriminatie wil verminderen. Want het rotsblok wordt steeds verder naar boven gewenteld. Als je zorgt dat het niet naar beneden rolt door een slim systeem als bij de bouw van piramiden, komt de onderste steen best naar boven. Semper altius sempre avanti., wat is het toch fijn dat ik dat dat geleerd heb. Op school, maar meer nog via zelf blokken. Als er een project is dat verdient te slagen dan is het wel de EU. Jacues Perk schreef nog net op tijd: mij is gemeenzaam. wie even eenzaam zijn leven verlangende slijt. ....en die in tranen zijn vreugde zag tanen .maar liefelijk lacht als hij lijdt. Wat is het toch jammer dat (het onderwijs in) de Nederlandse literatuur plat op de buik op de IC ligt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 14 sep. 2020 - 10:04

"Het plan om discriminatie aan te pakken is als die steen naar boven rollen, terwijl die weer omlaag wil rollen lijkt sisyphusarbeid..." Na een aantal pogingen dit proza tot mij te nemen valt de tekst in de quote me vooral op. En eigenlijk krijg ik daaruit de indruk dat bouwman niets ziet in een aanpak van discriminatie en racisme.

ton14024
ton1402414 sep. 2020 - 14:02

L, ik pak er nog wel eens één zin uit. Het blijkt steeds weer onzin.

Rugleuning
Rugleuning14 sep. 2020 - 7:23

De EU heeft maar 1 doel en dat is het beperken van je vrijheid en spoedig maximaal belasting heffen.

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 sep. 2020 - 8:30

Dat hoor ik wel vager, maar het is nu eenmaal de leugen die regeert. Dat zei Beatrix met een zucht die nooit vergeten kan worden.

rvb2
rvb214 sep. 2020 - 10:40

De EU geeft iedereen juist meer vrijheid. En een EU belasting zou een goede zaak zijn. Vrijheid mag wat kosten. Nationalisten willen juist de vrijheid van mensen zo veel mogelijk beperken, met landsgrenzen als celmuren.

Rugleuning
Rugleuning14 sep. 2020 - 14:52

@rvb, geef eens 3 voorbeelden waaruit blijkt dat jij meer vrijheid hebt gekregen dankzij de EU. " landsgrenzen als celmuren " vind je voornamelijk in het MIdden Oosten.

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:25

Rugleuinig Geeft u dan eens drie voorbeelden waaruit blijkt dat uw vrijheid beperkt wordt door Europa. En hoe komt u erbij, dat "maximaal belasting heffen" ons binnenkort te wachten staat.

Rugleuning
Rugleuning15 sep. 2020 - 7:55

@zand, dat gaat jouw voorstellingsvermogen te boven.

Recht door Zee
Recht door Zee14 sep. 2020 - 7:16

Jaaa, laten we racisme en seksisme bestrijden door mensen op hun huidskleur en geslacht te beoordelen..... en dan niet het probleem hierin zien.....

1 Reactie
Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:28

Recht Dat is een lastige. Wanneer je er van overtuigd bent, dat het een probleem is wanneer mensen anderen beoordelen op bv hun huidskleur of geslacht, hoe zou je daar dan wat aan kunnen doen, zonder dat je de huidskleur of het geslacht van mensen benoemt?

Tampert
Tampert14 sep. 2020 - 6:59

Nu de EU alle problemen die hier in de EU voorkomen (werkloosheid, armoede, klimaat, criminaliteit, corona, uitsterven van diersoorten etc.) heeft kunnen beteugelen wordt het volgende grote probleem aangepakt, ga zo door!

2 Reacties
rvb2
rvb214 sep. 2020 - 16:29

Al die dingen kan de EU jammer genoeg niet voorkomen, oplossen, of zelfs maar aan werken. Alles wordt nog veel te veel nationaal bepaald. Het probleem is nationalisme.

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:32

Tampert Nee, we zullen doen wat u doet. We richten ons op bv moord- en doodslag en pakken geen andere problemen op voordat dat de wereld uit is. Kinderen die op school geperst worden zouden dan bv te horen krijgen dat hun probleem pas aan de orde komt wanneer veeeeeeeeel belangrijker problemen eerst opgelost zijn. Wat een ongelooflijke dom standpunt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 sep. 2020 - 5:38

Nobel streven, maar de EC heeft bij mijn weten geen mandaat om dit beleid af te dwingen. Het zal mij benieuwen hoe dit valt in de Visegrad-landen en of deze reactionaire landen hier gehoor aan gaan geven.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman14 sep. 2020 - 8:04

lefty - ik blijf het zeer beangstigend vinden dat die EU hiermee komt. Ik ben ettelijke malen hier, op Joop, voor racist uitgescholden door lieden die over witte en zwarte mensen schrijven. Wat als die EU sancties gaat uitvaardigen tegen de mensen die vinden dat het sinterklaasgebeuren hiets met racisme te maken heefr? Enfin in dat geval komt ons afscheid van die club in elk geval dichterbij. Voor mii niet vroeg genoeg want ik proef steeds meer SovjetUnie uit Brussel.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 sep. 2020 - 11:27

@ Frans Kwakman Mee eens. Enge ontwikkeling.

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:36

Frans Toon dat eens aan, dat u voor racist bent uitgescholden. Ik geloof daar niets van. Nog nooit is er iemand geweest, die met concrete voorbeelden kon bewijzen. Laat u de eerste zijn. Lefty Inderdaad een heikel punt. Maar dat u het tegelijkertijd eens bent met de onzin die Frans debiteert (en die u in feite tegenspreekt) dat zegt weer veel over wat u met dergelijke opmerkingen wil bereiken.

P Haan
P Haan14 sep. 2020 - 5:37

"de ook in Europa enorme opkomst van de Black Lives Matter-beweging." Dat klinkt stoer, maar het is nog steeds een nauwelijks gedragen marginaal verschijnsel. Als de EU daar op mee wil liften is het goedkope emotie, en valt er niets van te verwachten dan holle woorden. Je zal toch eerst de vertaalslag moeten maken naar de Europese situatie, die is ernstig genoeg zonder dat we het falen van het Amerikaanse systeem er bij mee hoeven te slepen. Laten we de balk in onze eigen ogen eerst maar eens adresseren.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:39

Haan En dan doet Europa dat - "Laten we de balk in onze eigen ogen eerst maar eens adresseren." - maar dat is dan juist oh zo verkeerd van Europa.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 sep. 2020 - 23:27

Hoe gaan ze dat dan doen met al die racistische partijen in de EU?

Sam V
Sam V13 sep. 2020 - 19:45

Mooie spagaat, etniciteit mag niet geregistreerd worden, maar wel een diversiteitsbeleid willen met quota.

6 Reacties
jandebakker
jandebakker13 sep. 2020 - 22:01

Idem voor etnische/sekse representativiteit van volksvertegenwoordigers. Die is alleen realiseerbaar als alle kiezers louter stemmen op een persoon met dezelfde etnische afkomst en/of geslacht.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 sep. 2020 - 3:36

Het enige alternatief is dat we al die racisten en fascisten opsluiten in concentratiekampen, maar dat wil jij natuurlijk niet.

tempest
tempest14 sep. 2020 - 6:46

Yep, en voor beide is wat te zeggen. Welke methode is op de langere termijn het meest effectief om een eerlijkere samenleving te krijgen waar iedereen mee doet? Niemand heeft het antwoordt op die vraag. Maar helaas zijn beide visies wel tegenstrijdig en je kan dus ook niet zomaar wisselen zonder dat je de lange termijn effecten van het andere beleid teniet doet. Partijen zullen zich dus vast en zeker gaan ingraven rond hun keuze en de andere opvatting kapot proberen te maken (als racistisch betitelen, vergelijkingen met de WW2 etc). Hoewel... de EU kennende doet uiteindelijk elk land gewoon wat ze zelf wil hierin. De hele samenwerking gaat toch niet echt over dit soort onderwerpen.

Sam V
Sam V14 sep. 2020 - 7:15

@ Vrije Geluiden U toch ook niet?

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof214 sep. 2020 - 9:33

@Sam V, “ @ Vrije Geluiden U toch ook niet?” Iemand die als een van zijn talloze aliassen Polletje Pot koos is duidelijk wel een fan van concentratiekampen en “kaltstellen” van andersdenkenden...

Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:42

Sam Dat is dan ook beslist niet de weg, ben ik met u eens. Dat is een politieke oplossing. En die zijn meestal niet bedoeld om werkelijk op te lossen.

Eric Minnens
Eric Minnens13 sep. 2020 - 19:37

"Een derde van hen heeft de afgelopen vijf jaar racistische pesterijen en intimidatie ervaren." Foutje. Moet zijn 'Drie derde'.

9 Reacties
Sam V
Sam V13 sep. 2020 - 19:46

U hebt ze allemaal gesproken? Zouden ze het zelf niet beter weten? Of denkt u dat ze u echt nodig hebben om een mening te kunnen vormen of zich te kunnen uiten?

Nico de Mus
Nico de Mus13 sep. 2020 - 21:14

!!Foutje. Moet zijn ‘Drie derde’.!! Volgens het CBS ? of hoe kom je aan die wijsheid...

Eric Minnens
Eric Minnens13 sep. 2020 - 23:05

@SamV "U hebt ze allemaal gesproken?" Nee, maar wel bijvoorbeeld met onderstaande personen. Bij wijze van spreken dan hé? Het zijn er maar 24, maar het zijn wel typerende ervaringen. En dat soort ervaringen zouden alleen maar kenmerkend voor deze 24? Nee Sam. Als je het nieuws een beetje volgt, ook hier op Joop, dan weet je dat iedereen 'van kleur' dit soort typerende ervaringen heeft. https://nieuwlicht.eo.nl/dossiers/ookhier

Eric Minnens
Eric Minnens13 sep. 2020 - 23:09

“Of denkt u dat ze u echt nodig hebben om een mening te kunnen vormen of zich te kunnen uiten?" Wat een idiote suggestie.

tempest
tempest14 sep. 2020 - 6:55

"Foutje. Moet zijn ‘Drie derde’." En waarom zou het onderzoek niet kloppen? Het is natuurlijk niet uitgesloten, maar besef dat dit onderzoek gewoon je standpunt ondersteund dat er actie moet worden ondernomen. Als je dit in twijfel trekt omdat je je door emotie laat leiden en vind dat het allemaal veel erger moet zijn, ben je enkel jezelf in je voet aan het schieten, want alleen met onafhankelijk onderzoek kan je sceptici overhalen om toch stappen te zetten.

Eric Minnens
Eric Minnens14 sep. 2020 - 8:15

@@ Op internet is veel te vinden. Dus zoekt! Die 'een derde' komt uit een onderzoek in 2018, vermeld in deze link: https://www.ad.nl/buitenland/racisme-in-europa-neemt-toe-of-het-nu-om-zwarte-mensen-aziaten-of-roma-gaat~a0108362/ Helaas kon ik over de aard van dit onderzoek niks vinden, ik bedoel over de aard van de vraag--en antwoordstelling. In deze zelfde link wordt er nl. ook van gesproken dat slechts 14% van de racistische incidenten bij de politie wordt aangegeven, in Polen zelfs maar 5%.Er is bij de betrokkenen veel terughoudendheid in hun reactie. 'Een derde' is trouwens al ruimschoots voldoende om er een actief beleid van de EU op te zetten, maar ik denk dat veel meer betrokkenen er ervaring mee hebben, lees ook mijn reactie hierboven over die 24. 'Drie derde' is hopelijk een beetje overdreven, wellicht is het een paar procentjes minder, maar toch. (Ik overdrijf wel eens om mijn punt te maken.) Als iemand mij een link naar het oorspronkelijke onderzoek kan geven graag.

ton14024
ton1402414 sep. 2020 - 13:29

We hebben het over ´ervaren´. In Nederland kreeg iedereen in de laatste 5 jaar, dus dat is 3/3 ofwel 100%, zwarte piet over zich uitgestort.

tempest
tempest14 sep. 2020 - 14:38

@Ton14024 "We hebben het over ´ervaren´. In Nederland kreeg iedereen in de laatste 5 jaar, dus dat is 3/3 ofwel 100%, zwarte piet over zich uitgestort. " Misschien ervaren de meeste mensen Zwarte Piet dus niet als racistisch? Als dat zo is doet dat natuurlijk niets af aan de ervaringen van de minderheid, maar dat is het met ervaringen he? Ze zijn persoonlijk, dus niet te veel projecteren en iedereen gewoon in hun waarde laten graag.

ton14024
ton1402414 sep. 2020 - 19:31

Tempest, hoe je iets ervaart is persoonlijk, óf je iets ervaart is dat niet.