Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drama aan Europese grens

  •  
01-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Update maandag 2 maart: De Griekse grensbewaking zet traangas in om vluchtelingen in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland op afstand te houden. Dat is te zien op beelden die online zijn gedeeld, onder meer door journalist Jenan Moussa. Daarbij schrijft ze dat dat ‘kinderen bijna stikken’ als gevolg van het traangas. Iets wat ook zichtbaar is op de beelden.
Persbureau AFP meldt dat voor de kust van het Griekse eiland Lesbos een kind is verdronken. Het bevond zich aan boord van een boot met vluchtelingen dat vanaf de Turkse kust Lesbos probeerde te bereiken. De boot zou tot aan Griekse wateren zijn begeleid door de Turkse kustwacht die daarna omkeerde. Kort erop sloeg de boot met daarin vijftig vluchtelingen om. Eén kind raakte bewusteloos en kon niet meer worden gereanimeerd. Een tweede kind is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis.
Maandagmiddag verschenen er beelden online van een bootje met vluchtelingen dat door de Griekse kustwacht met grof geweld wordt tegengehouden. Eerst is te zien hoe de kustwacht op grote snelheid vlak langs het bootje vaart en zo hoge golven onder het bootje veroorzaakt. Ook wordt vanaf de boot in het water vlakbij de vluchtelingen geschoten om hen te verjagen. Het meest schokkende komt misschien wel aan het einde van de video. Dan is te zien hoe de kustwacht vanaf een rubberboot op het bootje met vluchtelingen inhakt om een lek te veroorzaken. De video is afkomstig van het Turkse persbureau Ihlas (İHA) en zou zijn gefilmd nabij de kust van Bodrum.
Eerder: Het Griekse leger heeft extra troepen naar de grens met Turkije gestuurd om vluchtelingen en migranten tegen te houden die de Europese Unie trachten te bereiken. De versterkingen zijn een reactie op de Turkse beslissing de grens naar Griekenland te openen, bericht de New York Times. Vluchtelingen reageerden meteen op wat ze zagen als een unieke kans toen de Turkse slagbomen omhoog gingen. Met als resultaat dat tienduizenden mensen nu vastzitten in het niemandsland bij de 180 kilometer lange grens. Tientallen militaire voertuigen zijn ingezet de op drift geraakte personen tegen te houden. De Griekse regering stuurde massaal een waarschuwing uit via sms naar alle internationale telefoonnummers in het gebied: “Van de Griekse republiek. Griekenland voert de bescherming van de grens op tot het maximum. Probeer de grens niet illegaal over te steken.”
Griekenland heeft in reactie op de vluchtelingenstroom de behandeling van asielverzoeken voor een maand opgeschort, bericht Politico. Het land roept de hulp in van de Europese Unie om de buitengrenzen af te grendelen. De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex stuurt materieel en bewakers naar het gebied maar kon niet zeggen om hoeveel beambten het gaat omdat “de behoefte nog onderzocht wordt”. Frontex houdt ook de situatie aan de Bulgaarse grens met Turkije in de gaten.
Volgens Turkije zijn 75.000 mensen naar Griekenland getrokken maar dat getal is volgens waarnemers sterk overdreven. De Verenigde Naties schatten dat het om 15.000 mensen gaat, waaronder gezinnen met kinderen. De Griekse regering stelt dat 10.000 pogingen om de grens naar de Europese Unie over te steken zijn verhinderd. Er zijn 150 arrestaties verricht.
De Turkse president Erdogan zegt dat Europa haar beloftes niet nakomt om te helpen bij de opvang van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in zijn land. De afgelopen jaren zochten zo’n 500.000 Syriërs asiel in Europa. Ook steekt het Turkije dat de Europese Unie niet krachtig reageert op de hevige Syrische aanvallen op Turkse troepen waarbij tientallen militairen om het leven zijn gekomen.
De nooddruftigen gingen bij de Griekse grens de confrontatie aan met Griekse ordetroepen. Er werd met knuppels op hen ingeslagen en traangas ingezet. Een groot deel van de grensoverstekers zijn Syrische vluchtelingen maar er zijn ook Palestijnen en migranten uit Afrika onder hen. Volgens de migranten is een van hen omgekomen door de kou ’s nachts. De mensen zitten nu vast in de regen en kou. Op Lesbos arriveerden zaterdag 220 mensen per rubberboot.
"Behalve een manier om het Westen onder druk te zetten is het besluit om de grens met Europa te openen voor vluchtelingen ook bedoeld voor binnenlandse consumptie. Want volgens een recente peiling van de Kadir Has-universiteit in Istanbul zien zeven op de tien Turken de vluchtelingen als een last die het land niet meer kan dragen. Velen juichen het besluit om de grens te openen toe. Demet Akalin, een van de populairste zangeressen van Turkije, twitterde: „Dat ze nooit mogen terugkeren”. Daarom houdt Erdogan de grens met Idlib gesloten, ook al zitten daar miljoenen ontheemden klem. Wel blijft de regering migranten aansporen om naar Europa te vertrekken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.