Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese topambtenaar: 'Nederland te defensief over een sociaal Europa'

  •  
15-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
JoostKorte
Nederland moet af van zijn koudwatervrees voor een ‘sociaal Europa’. “Nederland is vaak heel defensief. Zo van: wij hebben onze zaakjes goed voor elkaar, Europese Commissie blijf maar weg. Maar Nederland heeft juist ontzettend veel te bieden op het terrein van een sociaal Europa. Andere landen kunnen daarvan leren.” Dat zegt Joost Korte, directeur-generaal Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de Europese Commissie in de podcast Betrouwbare Bronnen.
“Nederland is heel erg goed bezig en vaak ook de eerste die met veel durf moeilijke problemen te lijf gaat. Denk maar aan het Pensioenakkoord en de commissie-Borstlap die de problemen met doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt wil aanpakken. Dat kan Nederland uitdragen. Als ik zie wat minister Wouter Koolmees allemaal gedaan heeft en ook zijn voorganger Lodewijk Asscher: dat is buitengewoon indrukwekkend”, zegt Korte, een van de drie hoogste Nederlandse ambtenaren bij de Europese Commissie.
Nederland is onder meer huiverig voor Europese invloed op zijn pensioensysteem. Op dit moment loopt een procedure tegen Nederland omdat het bepaalde delen van het pensioen belast als het naar het buitenland gaat. Volgens de Commissie is dat discriminatie op basis van nationaliteit, maar Nederland vreest hierdoor belastinginkomsten mis te lopen. In de Tweede Kamer wordt vaak geklaagd over Europese bemoeienis, maar Korte zegt dat Nederland niet bang hoeft te zijn dat er gewerkt wordt aan een ‘Europese Pensioen Unie’ waarin Nederlands geld ‘verdwijnt’. “Er is geen concrete bevoegdheid om hier aan wetgeving te doen”, zegt Korte. “Harmonisatie is niet aan de orde. Maar we letten wel op of de grensoverschrijdende aspecten oké zijn.”
Korte is het eens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Die signaleerde onlangs dat het deel van het nationaal inkomen dat dient als beloning voor arbeid (de arbeidsinkomensquote) te laag is geworden. “Dat zie je overal in Europa en dat is niet goed”, zegt Korte. Het is een van de redenen waarom Eurocommissaris Nicolas Schmit – de politieke baas van Korte – binnenkort met een plan komt voor een Europees minimumloon. “Het aandeel wat werknemers verdienen als deel van de totale koek wordt kleiner en kleiner. Daarom willen we vanuit de Europese Unie een signaal geven: er is in Europa een bodem waar je als werknemer niet onder kunt komen.” Er komt geen uniform bedrag voor de hele EU, maar wel een kaderwet met criteria hoe je per lidstaat de minimumhoogte bepaalt, zegt Korte.
Volgens de Europese topambtenaar is premier Mark Rutte in Europa ‘een sleutelspeler’. “En de rol van Nederland is na het vertrek van de Britten alleen nog maar belangrijker geworden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

Uitgekleed
Uitgekleed15 sep. 2020 - 16:07

Zoals de wind waait, waait mijn jasje. Nu is gebleken dat alle geld na overheveling via centrale banken onmiskenbaar blijft hangen bij multi miljonairs en gefortuneerde aandeelhouders, bekend onder de naam financiële markt, niet in de reële economie neerdaalt, is plotsklaps een sociaal Europa ontdekt. De financiële markt heeft zich klem gevreten, waardoor alleen nog uitgaven van overheden de economie kan redden. Maar die overheden zijn net zo slachtoffer van die financiële markt. Overheden zij onderdeel van de reële economie dus op dezelfde wijze leeggezogen als hun bevolking. Die moeten nu, met nog meer schuld maken het kapitaal redden.

2 Reacties
tomaatnet
tomaatnet23 sep. 2020 - 13:20

De nederlandse neoliberale overheid heeft juist de financiële markten gefaciliteerd cq gered met het geld vd burgers dmv schaamteloze afbraak van de diverse publieke diensten zoals de(geestelijke) zorg, onderwijs, defensie, vwa, etc. Zie ook www.rijnlandmodel.jouwweb.nl

Uitgekleed
Uitgekleed24 sep. 2020 - 21:07

tomaatnet 23 september 2020 at 15:20 Ik zie het een beetje laat dat er nog een gewaardeerde reactie op mijn post is, waar ik graag op reageer. Er is een misverstand bij de doorsnee burger over het kapitalisme. Dat wordt onmiddellijk gekoppeld aan banken. Banken zijn slechts een platform voor het kapitalisme. Zij handelen met grote bedragen maar zijn mastodonten op lemen voeten. De kapitalisten zijn hun klanten. Via het verschil in de rentevoeten tussen te innen rente en te betalen rente van hun klanten moet zij winst maken en benodigde services verlenen. De financiële markt zijn de klanten van de bank gefortuneerde aandeelhouders en multimiljonairs Dat faciliteren is niet hetzelfde als redden door de overheid. Het redden is in eerste instantie gedaan door het stelsel van centrale banken, met het opkopen van obligaties, de z.g. outright monetaire transactions om de bankbalansen in evenwicht te brengen' Het idee was dat de banken weer volop zouden uitlenen,maar de geredde speculanten hebben geen trek in investeren tegen geringe rente. Zou dat niet gebeurd zijn dan waren alle banken failliet en alle landen incluis. Het geld zit bij het kapitaal en blijven er opzitten. Alle overheden hebben altijd geld tekort omdat het ultieme recht van elke staat om zelf geld te scheppen is overgedragen aan het stelsel van centrale banken. Overheden zijn verplicht te lenen op de openbare kapitaalmarkt. Overheden kunnen alleen hun schuld laten oplopen of verminderen met armoede beleid. Wat 10 jaar Rutte deed, waar u op doelt

Mostafa
Mostafa15 sep. 2020 - 13:07

Sociaal Nederland is Corona tijd, meneer moest de zin afmaken....voor duidelijkheid.. Eigenlijk interesseert mij nu niet wat op hoge niveau Nederland geeft bereikt de laatste jaren, ik wil nu en met spoed genoeg coronatest, genoeg ziekbedden en zuurstof apparaturen, genoeg uitgerust dokters en verpleegkundigen, containers vol goedkoop veilige mondkapjes...ect.. Ik vind dat nu het strijd tegen Corona gaat voor een sociaal Nederland tegenover ...Nederland is al sociaal genoeg en heeft genoeg geld uitgeven aan Europa....maar nu het gaat om de gezondheid van je eigen volk...Je gaat niet je vriend uit zee halen die naast je aan het verdrinken is terwijl je ook zeer moe bent en het water heeft je eigen neus bereikt!

1 Reactie
Mostafa
Mostafa15 sep. 2020 - 13:08

Sociaal Nederland in Corona tijd, bedoelde ik. Bedankt.

Bert de Vries
Bert de Vries15 sep. 2020 - 12:18

Pleiten voor een sociaal Europa getuigt van eenzelfde soort grachtengordel-optimisme als het geleuter over een Europese broedergemeenschap. Dit soort pleidooien krijg je van mensen als Kaag die, verblind door idealen, zich onledig houden met plannen voor de toekomst en het herstel van eerder door hen gemaakte fouten. Intussen is de euro een nachtmerrie in wording, de Europese democratie een gotspe en de broedergemeenschap een militair verbond.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 sep. 2020 - 12:47

'Intussen is de euro een nachtmerrie in wording, de Europese democratie een gotspe en de broedergemeenschap een militair verbond.' Door en dun Bert. En een militair verbond zonder leger schiet niet (op).

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 sep. 2020 - 16:30

'door dik en dun...

poeslief
poeslief15 sep. 2020 - 11:25

Een ambtenaar, niet verkozen, mag best een mening zijn toegedaan hierover, in de privetijd. Dit is echt een brug te ver gaand voor iedere rechtgeaarde democraat; deze man mag zijn heil zoeken buiten de bureaucratie en/of zich op de verkieizingslijst van d66 laten plaatsen, en dan maar duimen.

Sam V
Sam V15 sep. 2020 - 10:37

En ondanks dit soort mensen in de top van de E.U. die dit soort uitspraken doen, zijn er partijen die meer E,U. willen. Bizar.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman15 sep. 2020 - 12:10

Bizar, inderdaad. Hoewel, iedereen rijst naar z'n "level of incompatence" . Een of ander principle. Bij die EU is het niet alleen dat principe maar ook om lieden uit zicht te plaatsen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 sep. 2020 - 16:48

'level of incompatence' He, schrijf je dat zo? Thx,

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 sep. 2020 - 18:35

sorry kick etc, het incompetence. Wiens uitspraak dit is komt niet direct tot mij. Ik dacht dat Peter's principle slaat op dat alles wat fout kan gaan, ook fout gaat. Maar misschien heb ik het mis. Waarschijnlijk heb je mij ook al geidentificeerd als lijdend aan die kwaal. Ach ja.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 sep. 2020 - 20:21

correctie:Peter's Principle is dus wel zeker het door mij genoemde verschijnsel dat velen naar het niveau komen waarvoor ze de capaciteiten missen. Komt vaak voor in ons land. Ik denk dat het een universeel verschijnsel is.

Djennica
Djennica15 sep. 2020 - 9:06

Een meer 'sociaal Europa' betekent feitelijk meer Nederlands geld naar de EU.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:52

Zeker, dat gebeurt in het kader van spreiding van welvaart en welzijn. Was het niet Joop den Uyl die het daar vaak over had? Joop en Liesbeth, in die tent op die modderige camping, worstelend met hun mooie kleding. Ik mis Joop, gelukkig dat Van Jole deze muurkrant naar hem vernoemd heeft. En jammer dat Joop er niet meer is. Wat zou ie teleurgesteld zijn. Daarom probeer ik Joop en Liesbeth maar een beetje te steunen door hun deceptie uiteraard niet weg te nemen, want dat zou ijdel zijn, maar een eindje met ze op te lopen. Gewoon als gezelschap.

SG87
SG8715 sep. 2020 - 10:50

Een aardige smak van dat 'Nederlands' geld dat naar de EU gaat is helemaal geen Nederlands geld. Nederland incasseert namelijk namens de EU de inportheffingen. Veel van de afdrachtgelden is ook deze heffingen die aan de EU toebehoren en niet aan NL. Sterker nog: Nederland mag daar zelfs een buitensporige hoeveelheid van houden. Daarnaast hebben we ook nog een flinke korting op de afdrachten. Kortom: Nederland betaald naar verhouding juist veel te weinig aan de EU.

poeslief
poeslief15 sep. 2020 - 11:27

@SG87 U mag beslissen over uw geld en uw afdracht, anderen over die van hen; hoeveel % van uw inkomen draagt u dan af hiervoor? Wat zijn uw andere geldverslindende idealen?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 sep. 2020 - 16:42

Nee een meer sociaal Europa bestaat niet en gaat nooit bestaan ook. Dit is een neoliberale unie. Een sociaal Europa is er voor haar burgers en niet voor de grote bedrijven die vrijelijk de Europeaan mag beroven. Daarvoor zou je dus de hele EU eerst moeten opheffen en dan wellicht een met een nieuwe club een sociaal Europa kunnen opzetten. Maar ja , de machthebbers zullen hun macht nooit opgeven. Kijk maar eens wat er gebeurde toen de Grieken het lef hadden van hun democratische recht gebruik te maken. De EU is de vijand van het volk en daárom (en om Mark Rutte en Balkenende met meedewerking van D66 CU GL PvdA PVV FvD PvdD ) komt is het zo'n fokking kutzooi in Nederland.

MaxMax2
MaxMax215 sep. 2020 - 8:54

Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend!

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:54

U bent aandeelhouder? Of gewoon een fan van Omroep Max? De Donald Duck onder de omroepen.

JasDon
JasDon15 sep. 2020 - 8:45

Als de man echt sociaal was dan ging hij voor een realistische pensioenregeling voor zichzelf pleiten en dat geld beschikbaar stellen aan de echte armen.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 10:15

Nou nou nou, weet je niet hoe de pensioenfondsen er voor staan? Je zit gewoon te bedelen, om aandacht en geld, Je schaart je ander de arme mensen, je duikt onder in de groep. Als schild. Ik begrijp het best, maar een beetje vals is het wel.

JasDon
JasDon15 sep. 2020 - 16:36

"Nou nou nou, weet je niet hoe de pensioenfondsen er voor staan?" Europese ambtenaren zijn niet afhankelijk van pensioenfondsen, reële rendementen en hun pensioenen staan helemaal niet in verhouding tot de geleverde arbeid en werkduur. Zoek het eens op Bouwman.

tinekea2
tinekea215 sep. 2020 - 8:21

En ik link, meneer Sonneberg, ik prees hem.......ik prees hem regelrecht zijn graf in.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:43

Die man heette geen Sonneberg, dat was grappig bedoeld. En heel leuk gevarieerd op de uitdrukking iemand de hemel in prijzen. Eigenlijk had het moeten zijn: ik prees em de hel in. Maar omdat beide bij geloven horen en niet bestaande fenomenen betreft was was het dubbel grappig. En dus niet serieus bedoeld. Acht Wim Sonneveld, ik zag em aan de Côte d'Azur en dacht: nou behoorlijk veel an voor de tijd van 't jaar. .

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 sep. 2020 - 8:02

Ik word altijd een tikkeltje argwanend als ik dit soort Europese topambtenaren hoor praten. Willen de geesten rijp maken voor sociale wetgeving door de EU, en voorzichtige stapjes zetten naar nivellering. Gelukkig hoor ik vanuit de CDA bij monde van Omtzigt geluiden die wijzen op een meer EU-kritische insteek, zelfs zogeheten "opt outs" lijken niet langer een taboe. Geeft de EU-burger weer moed.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:35

Dat zie je juist, nivellering is een chique naar voor eerlijk delen. En een andere naam voor Eurobonds, elkaars lasten dragen. Feitelijk zijn ze er al, maar ze mogen nog net niet zo heten. Dan Pieter Omzigt, de populistische noot in het kerkgezang. Geen wonder dat ze Pieter ooit niet op de lijst wilden, Pieter die er niet tegen opziet om de mensen voor zijn bokkenwagen te spannen inclusief zijn echtgenote. Denk je echt dat Pieter O zich druk maakt voor jou? Dat ie nooit aan zijn eigen bv "Omzigt vooruit" denkt? Hoe vaak ga jij eigenlijk ter kerke? En waarom noem je je eigenlijk de deplorabel? Ik geloof er geen snars van als je dat zegt.

poeslief
poeslief15 sep. 2020 - 11:34

@Bouman "Eerlijk delen" ?? En dat alles wordt beslist door bovenmodaal verdienende politici en (top)ambtenaren. Uw inkomen bruto is hoe hoog?

Phantom3
Phantom315 sep. 2020 - 7:47

Het probleem met de EU is dat sommige landen (waaronder Nederland) structureel meer geeft dan neemt. Dat is op zich niet erg als daar draagvlak voor is. Maar door alle landelijke problemen gaan steeds meer mensen zich verzetten tegen het structureel netto geven aan de andere EU landen. Op die manier draai je zelf het draagvlak de spreekwoordelijke nek om.

TwoTone
TwoTone15 sep. 2020 - 7:22

......en de belastingen zijn de hoogste ter wereld......, waarom horen we daar niks over ?

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:11

Volgens mij is de lasting voor mensen uit Moriakamp toch iets groter. Je schreeuwt nog voor je geslagen wordt, beter van niet. Bovendien de EU gaat over belastingen noch pensioenen, daarin is Nederland volstrekt soeverein. In het VK is dat ook zo, en als Boris Johnson zegt we pakken onze soevereiniteit terug dan wordt ik rood van plaatsvervangende schaamte. Boris, de balletje balletje speller.

MaxMax2
MaxMax215 sep. 2020 - 10:53

'Volgens mij is de lasting voor mensen uit Moriakamp toch iets groter.' Wat een dooddoener zeg..

poeslief
poeslief15 sep. 2020 - 11:40

@Bouman En voor zwervers en daklozen.nl? De bedonderden in Groningen? De door de belastingdienst.nl benadeelden? De slachtoffers van mensenhandel.nl? Klokkenluiders.nl? Vroeger was het gras bij de buren altijd groener, nu schijnt "ons" gras onder alle omstandigheden voor u altijd super groen te zijn als het met het gras "van hen van ver weg" vergeleken wordt. Heeft u echt niet door dat juist uw soort wegkijken kiezers naar FvD en PVV toe leidt?

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 sep. 2020 - 12:06

Max - die bouwman heeft als taak om bij iedere bijdrage de EU te verdedigen. Vandaar ook deze dooddoener. Vergeef het hem, heer.

Fredje3
Fredje315 sep. 2020 - 15:10

@Bouwman, wat een onzin zeg, wat denk je dat die maffia met de belastingen doet? Idd ze mergelen ons uit om de EU blij te maken en als de EU niet genoeg heeft? Dan weet Nederland toch wel even weer wat meer uit het volk te trekken. De belastingen en EU hebben wel degelijk wat met elkaar te maken en wat Moria betreft, als mensen die misbruik maken van de asielprocedure dat nu een keer niet zouden doen, dan zouden hulpbehoevenden veel sneller geholpen kunnen worden en was het kamp ook lang niet zo vol geweest.

Rode druppel
Rode druppel15 sep. 2020 - 7:20

Als deze man Nederland als voorbeeld noemt voor de EU, dan moet het in andere landen een puinhoop zijn. Hij ziet bv de participatie wet als voorbeeld. Dwangarbeid voor werklozen. Ik wordt steeds euro sceptischer. Een handelsorganisatie is het nog steeds.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax215 sep. 2020 - 8:55

Weet je in welke EU landen het geen puinhoop is? Juist ja, de landen die ook wel bekend stonden als de 'vrekkige vier'.

Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 9:22

Wil je echt niet zelf aan de slag of verbeeld ik me dat nou? Je denkt dat je het allemaal wel in je eentje afkunt? Dat is ijdelheid, waarover het boek Prediker het heeft. Vanitas vanitatis, staat er, maar wie niet leest zal niet weten. Ik word steeds eurosceptische, schrijft je. Maar wat de EU al bereikt heeft aan vrede en welvaart zie je niet als je voortdurend gebiologeerd op je neus zit te kijken waar die rooie druppel aan hangt. Ook dat nog.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 sep. 2020 - 9:55

Bouwman - die EU heeft niets meer bereikt dan de EEG op het gebied van vrede en welvaart. Niks, nada.

Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 7:11

De boodschap is: wil de EU nog socialer worden wat de wens is van veel vurgers en partijen dan moet er meer aan Brussel overgelaten worden. Dan moet het vertrouwen in samen gestimuleerd in plaats van dat er aarzelend naar gekeken wordt. Dat is de paradox. Het is de taak bijvoorbeeld van de SP om die boodschap it te dragen. Maar dat gebeurt onvoldoende. Want de SP is behalve een beetje voor de EU veel meer een partij die de oren laat hangen naar de wens van de kiezers die minder EU willen. Zuinigheid bedriegt de wijsheid. De boodschap die hier zo maar op Joop verschijnt valt niet in gpede aarde. Er wordt dan ook nauwelijks op gereageerd. Want de Joop is vooral voor de kleine man bedoeld en niet voor degenen die in D66 een voorbeeld zien. D66 is een van de partijen die meer Europees denken, meer samen dan andere die aangetast zijn door het egocentrische populisme.. Dat zoiets geen vruchten afwerpt zie je bij de SP en ook bij de PvdA, eens een regeringspartij, nu een oppositiepartij en straks weer in de regering. Politiek is manipulatie. niet alleen Poetin, Trump en Erdogan doen dat maar ook in Nederland zie je dat samen vooruit stuit op de vraag: en ik dan? Het is een retorische vraag, en dat kan je lezen bij Joost Korte. Het is een kort en essentieel verhaal. Op het eind staat er dat Mark Rutte een sleutelspeler is en dat klopt. Het probleem is dat hij behalve de beste president is na de ouwe Drees, maar ook moet luisteren naar degenen die niets van samen vooruit willen weten, maar de vlucht naar achteren hebben genomen. Die de geesten manipuleren. En op die manier ga je toch vooruit, maar heel langzaam, als een loper in mul zand. Ik ben voor meer EU, voor officiële Eurobonds, de Euro en een Europees leger as vervanger voor de NATO. En sterk tegen polartisatie, want je houdt jezelf voor de mal. en zet je zelf voor gek. ,

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax215 sep. 2020 - 8:56

'Ik ben voor meer EU, voor officiële Eurobonds, de Euro en een Europees leger as vervanger voor de NATO.' Europees leger gaat er niet komen, is te duur en inefficient.

tempest
tempest15 sep. 2020 - 11:10

Er vele goede argumenten om juist niet meer macht aan Brussel te geven die niets met zuinigheid of egocentrisch populisme te maken hebben. De meest basale: macht moet je zoveel mogelijk spreiden. Hoe meer macht op een kluitje, hoe eerder en hoe erger er misbruik van zal worden gemaakt. Al die makkelijke retorische “samen vooruit” praatjes zijn meestal niets meer dan smoesjes om meer macht naar je toe te trekken, omdat men alles behalve “samen” iets wil doen.

poeslief
poeslief15 sep. 2020 - 11:43

@tempest Voor sommige mensen zijn "goede woorden" uit iemands mond komende belangrijker dan goede daden verrichten en woord bij daad voegen.

Bouwman2
Bouwman215 sep. 2020 - 18:09

Tempest: Macht moet je spreiden, net als boterkoek, en dan lekker het grootste deel zelf opsmikkelen. Weet je wat je moet spreiden in plaats van macht,? Kennis. Max, hoe weet je dat allemaal? Of werk je voor NATO? Bewaak je de kernkoppen voor ze?